Διπλοενισχυση με 2 όμοιους ενισχυτές συνδέσεις

Μηνύματα
19
Reaction score
0
Αυτό ακριβώς σου ζητώ να εξακριβώσεις, κάτι το οποίον είναι απαραίτητο στην περίπτωσή σου, αφού θέλεις να χρησιμοποιήσεις το προενισχυτικό στάδιο του ενός ολοκληρωμένου, το οποίο θα οδηγεί τα τελικά στάδια αμφοτέρων. Δηλαδή, ο προενισχυτής του ενός ολοκληρωμένου θα οδηγεί και τα τελικά στάδια του εαυτού του, αλλά κι αυτά του άλλου ολοκληρωμένου.
Καταλαβαίνω τι λες και φαίνεται λογικό αλλά με τρομάζει η ιδέα αυτού του τεστ αυτοτροφοδότησης. Προτιμώ να περιμένω να το δοκιμάσω με τον δεύτερο ενισχυτή που θα το κάνω έτσι και αλλιώς και λογικά θα δουλέψει ή ακόμα και να δεν δουλέψει τουλάχιστον δεν θα κάνει ζημιά. Φοβάμαι δηλαδή μήπως με την αυτοτροφοδότηση γίνει καμιά ζημία που λόγω έλλειψης γνώσης της ακριβής λειτουργίας του ενισχυτή δεν μπορώ να φανταστώ.
Θα πρέπει να ελεγχθούν και οι δύο ενισχυτές , για την ευαισθησία τους και την στάθμη εξόδου.
Σε κάθετη διενίσχυση , θα χρειάζονται μάλλον κάμποσα καλώδια line αν υπάρχουν περισσότερες της μίας πηγές.
Η διενίσχυση θα βοηθήσει την ταχύτητα ,αναλόγως του πόσο θα ξεφορτωθεί ο κάθε ενισχυτής.
Αν θέλεις πραγματική διαφορά , πάρε ένα ενεργό κρόςς ,ρύθμισέ το με τις ρυθμίσεις του κροςς του ηχείου και παίξε έτσι.
Οι διαφορές θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες ,ακουστές και χορταστικές. Η ταχύτητα θα πάει σε άλλα επίπεδα.

Οπωσδήποτε όμως πριν από οποιαδήποτε σύζευξη , έλεγχος των ενισχυτών από ηλεκτρονικό για πιστοποίηση ότι παίζουν το ίδιο και στην ίδια ένταση.
Ευχαριστώ, καλή ιδέα ακούγεται το cross αλλά είμαι άσχετος. Έχεις κάτι να προτείνεις?
Επίσης έχουμε κάποιο καλό ηλεκτρονικό?
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και το ενδιαφέρον. Και εγώ πίστευα εξ αρχής ότι η κάθετη θα αποδώσει καλύτερα για όλους τους λόγους που προανέφερες. Υπάρχει ένα θέμα βέβαια με την κατάσταση των ενισχυτών . Εννοώ αν οι πυκνωτές κλπ είναι σε όμοια κατάσταση και απόδοση. Αυτό μπορούμε να το τσεκάρουμε?
Αυτό που φοβάσαι πιο πολύ, είναι οι ενισχυτές, ή τα κανάλια μεταξύ τους, να έχουν λίγο διαφορετικό gain (κέρδος ενίσχυσης). Μπορείς να το τσεκάρεις μόνος σου χοντρικά, για να το τσεκάρεις με λεπτομέρεια και σε βάθος χρειάζεσαι κάποιον με γνώσεις.
Ομως με ίδια μοντέλα οι πιθανότητες δύσκολα αντιμετωπίσιμων διαφορών είναι μικρές, μην ανησυχείς. Θα πάρει πολύ να το αναλύσουμε (ακόμα και οι διαφορές των ηχείων μπορούν να παίξουν ρόλο), καλύτερα όταν/αν έρθει η ώρα.
Προς το παρόν, το πιο γρήγορο και χονδροειδές μπακαλο-τεστ, είναι... το αυτί. Βάζεις ραδιοφωνικό φύσημα σαν σήμα και αρχίζεις να συγκρίνεις συνδυασμούς ενισχυτών, ηχείων, καναλιών, όρεξη να 'χεις. Επόμενο βήμα, το πολύμετρο, το PC, και... καλώς τον, θάχεις να τα λες με το αβουσάιτ
... Αυτό που έχω την αίσθηση ότι υστερώ είναι η ταχύτητα, (να είναι πιο στακάτο το μπάσο). Ο ενισχυτής έχει dumping factor 100 το οποίο δεν είναι και το καλύτερο. Δεν ξέρω αν η διενίσχυση θα βοηθήσει την ταχύτητα.
Ο μύθος του dumping factor... (όταν δεν απουσιάζει το παθητικό κροςς). Με αυτό... μια χαρά είναι το 100... ίδιο με το 1000 ! ;)
Το τροφοδοτικό να σε απασχολεί - που όπως είπαμε στα προσιτά συστήματα η διενίσχυση το διπλασιάζει.
...υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιώσουμε την ταχύτητα με παρέμβαση στα ηλεκτρονικά?
Πριν πιάσεις τα κολλητήρια... άκουσες τι σου είπαν; Πάρε σαμπ!! (καλύτερα πάρε δύο μικρότερα, έστω δεύτερο χέρι). Θα ελευθερώσεις τον ενισχυτή ΚΑΙ τα ηχεία σου από το ενεργοβόρο βαθύ μπάσο (στην ουσία υλοποιείς... διενίσχυση, εκεί που πραγματικά έχει VFM), και - το κυριότερο - επιτίθεσαι στον πραγματικό αντίπαλο: ΤΟΝ-ΧΩ-ΡΟ !!

Χε χε καλώς τον!

.
ΥΓ. Αυτή τη πρεμούρα με την αυτοτροφοδότηση δεν την καταλαβαίνω. Αφού ο ενισχυτής σου "αυτοτροφοδοτεί" τον τελικό του εκ κατασκευής...;
Εκτός αν έχουν στο βάθος του μυαλού τους την παρεμβολή ενεργού κροςς. (Προσοχή εδώ! Το πράγμα ΔΕΝ είναι τόσο ευθύ όσο δείχνει)
 

Μηνύματα
27.077
Reaction score
25.012
Τώρα είδα ποιά είναι τα ηχεία σου.
Είναι 4ωμα στα μπάσσα και στις μεσαίες και 8ωμα μάλλον στις υψηλές.
Θα κερδίσεις κάτι με την διενίσχυση αλλά όχι πολλά πράγματα . Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις .
Ομως , λόγω 4ωμς , καλό θα είναι να γίνει κατακόρυφη διενίσχυση , για να φορτωθούν τα τροφοδοτικά λιγότερο .
 


Μηνύματα
27.077
Reaction score
25.012
Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων μας στα όμοια και ίδια προιόντα.
Από κάποιο πόστ και μετά γνωστού πόστερ εδώ μέσα , έχει υιοθετηθεί η λέξη όμοιο , αντί του ίδιο .
Δύο ίδια λοιπόν ηχεία δεν λέγονται όμοια αλλά ίδια .
Δύο ίδιγια μηχανήματα είναι ίδγια όχι όμοια.
Τα όμοια προσιδιάζουν παρόμοιες καταστάσεις , όχι ίδγιες.
Δύο ίδγια ηχεία είναι ίδγια , όχι όμοια .
Τα όμοια μπορεί και να έχουν ελαφρές διαφορές , όπως άλλες γρίλιες ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Αλλο πράμα το ίδγιο άλλο το όμοιο .
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Τα όμοια μπορεί και να έχουν ελαφρές διαφορές , όπως άλλες γρίλιες ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Αλλο πράμα το ίδγιο άλλο το όμοιο .
Οι Όμοιοι ήταν αρειανική ομάδα που δίδασκε ότι ο Υιός Ιησούς Χριστός είναι όμοιος με τον Πατέρα, απορρίπτοντας την έννοια του ομοούσιου που υποστήριζαν οι Ορθόδοξοι, αλλά και του ομοιούσιου που υποστήριζαν οι Ομοιουσιανοί. Οι Όμοιοι επιχείρησαν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους μετριοπαθείς Ομοιουσιανούς και στους ριζοσπάστες Ανόμοιους, χρησιμοποιώντας την ευρύτερη και πιο ασαφή έννοια της ομοιότητας στο χριστολογικό ζήτημα.
Οπότε τα όμοια ηχεία είναι ηχεία που χρησιμοποιούν οι Όμοιοι ενώ τα ίδια, είναι απλά ...ίδια :p :p :whistling: :thumbsdown: :roflmao: :gotcha:
 

Μηνύματα
119
Reaction score
269
με ειχε απασχολησει το θεμα με τιυς PM 8005 . Να τι απαντησε η Μαραντζ
1637983024739.png



Τελικα δεν θυμαμαι τις λεπτομερειες αλλα δεν το προχωρησα ετσι γιατι δεν θα ειχε ιδιαιτερο ωφελος , αλλαξα ενισχυτες, και ειμαι με φηφιακο Xover και τριπλοενισχυση
 

Μηνύματα
7.237
Reaction score
11.774
Αφού παρέχεται η δυνατότητα χρήσης δύο ενισχυτών, αν μη τι άλλο, θα παίζουν πιο ξεκούραστα. Τώρα, ένας ενισχυτής οδηγεί δύο τμήματα χαμηλών και δύο τμήματα υψηλών συχνοτήτων. Με την οριζόντια διενίσχυση, ένας ενισχυτής θα οδηγεί ένα ηχείο, οι χαμηλές θα παίρνουν όση ισχύ χρειάζονται που θα είναι (χονδρικά) η μισή απο τη χρήση ενός ενισχυτή για την οδήγηση δύο ηχείων. Ο κάθε ενισχυτής όμως θα βρίσκεται δίπλα στο ηχείο που θα κληθεί να οδηγήσει, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει χρήση μικρότερου καλωδίου ηχείων. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν μας απασχολούν τα μήκη καλωδίων για τις αποστάσεις που ένα τυπικό σύστημα έχει, όταν ψάχνουμε και τη παραμικρή λεπτομέρεια, δεν είναι κακό να λάβουμε υπ'όψιν και αυτή.
Όσον αφορά στο συντελεστή απόσβεσης, παίδες δεν ξέρω και δεν μπορώ να τεκμηριώσω με μετρήσεις, αλλά όπως έχω πει στο νήμα μου, η μετατροπή του ηχείου μου με την αφαίρεση του παθητικού κροσόβερ, είχε μεγάλο αντίχτυπο στη ταχύτητα του συστήματος και τα δυναμικά του. Γενικότερα, έφυγε αρκετή θολούρα που δεν πιστεύω ότι οφείλεται σε πιθανά συχνοτικά "τσιμπήματα" ( τα οποία ασφαλώς και υπάρχουν αφού δεν έχω ολοκληρώσει τις μετρήσεις - ρυθμίσεις του ηχείου ).
 

TGD

Μηνύματα
6.986
Reaction score
7.077
Συγγνώμη, αλλά μου λέτε πώς μπορείς να κάνεις κάθετη διενίσχυση με δύο ίδιους ολοκληρωμένους ενισχυτές; Νομίζω ότι μόνο οριζόντια μπορείς να κάνεις. Αφού ο προενισχυτής είναι μέσα στο ένα μηχάνημα και πρέπει να ρυθμίζει την ένταση και στα δύο κανάλια!
 

Μηνύματα
27.077
Reaction score
25.012
Και τι σε εμποδίζει να συνδέσεις τον ένα ολοκληρωμένο , στο ένα ηχείο , και τον δεύτερο στο άλλο?
Δεν μιλάμε για ενεργό κροσσάρισμα , αλλά απλή παθητική διενίσχυση. Προς το παρόν.
Το ένα κανάλι , του μαστερ ενισχυτή παίζει τα 6,5άρια , και το άλλο παίζει το τουίτερ , του ΑΡ ηχείου.
Αντίστοιχα , ο SLAVE παίζει το ένα κανάλι του πάλι τα 6,5άρια και το άλλο κανάλι του το τουίτερ του ΔΕ ηχείου .
 


TGD

Μηνύματα
6.986
Reaction score
7.077
Συνδέεις και τα δύο κανάλια στον προενισχυτή του ενός. Πάει το R στον εσωτερικό τελικό R και στα RCA R out. Πάει το L στον εσωτερικό τελικό L και στα RCA Lout. Πώς θα κάνεις το R να πάει και στους δύο εσωτερικούς τελικούς και το L να πάει και στα δύο RCA out;

Από το μάνιουαλ:
When the power amp direct mode is on, adjustment of the volume, balance and tone on the main unit has no effect.
Άρα δεν μπορείς να χώσεις την είσοδο στο direct mode και να δουλεύει και η προενίσχυση ταυτόχρονα.
 

ika

News
Μηνύματα
13.759
Reaction score
12.824
When the POWER AMP DIRECT is “ON”, adjustment of the
volume, balance and tone on the main unit has no effect. Adjust the
volume on the input device.
When the POWER AMP DIRECT is “ON”, the main unit outputs
at maximum volume. Check the output level on the input device
before playing it and adjust the volume accordingly.



Είναι για χρήση εξωτερικού προενισχυτή
 

Attachments


K

kimon

Guest
Συνδέεις και τα δύο κανάλια στον προενισχυτή του ενός. Πάει το R στον εσωτερικό τελικό R και στα RCA R out. Πάει το L στον εσωτερικό τελικό L και στα RCA Lout. Πώς θα κάνεις το R να πάει και στους δύο εσωτερικούς τελικούς και το L να πάει και στα δύο RCA out;

Από το μάνιουαλ:
When the power amp direct mode is on, adjustment of the volume, balance and tone on the main unit has no effect.
Άρα δεν μπορείς να χώσεις την είσοδο στο direct mode και να δουλεύει και η προενίσχυση ταυτόχρονα.
Δεν έχω δει το εγχειρίδιο χρήσης, αλλά σκέφτομαι το εξής:
-Βάζουμε και τους δύο ενισχυτές στο power in mode. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα τελικού του κάθε ολοκληρωμένου έχει αποσυνδεθεί από το τμήμα προενίσχυσης.
-Υπό την προϋπόθεση ότι το τμήμα προενίσχυσης συνεχίζει να λειτουργεί, έχοντας συνδέσει τις πηγές μας στον ένα από τους δύο ολοκληρωμένους, χρησιμοποιούμε δύο καλώδια τύπου "Υ" ( Y cables), δηλαδή με ένα RCA στην μιαν άκρη, που καταλήγουν σε δύο RCA στην άλλην άκρη, για να συνδέσουμε το Pre out L στις εισόδους Power In του ίδιου ενισχυτή και το Pre out R στις αντίστοιχες εισόδους του δεύτερου ενισχυτή.
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Από το service manual, το block diagram είναι αυτό:

1638070953815.png


Μετά το τέλος των προενισχυτικών σταδίων, γίνεται η λήψη σήματος για την έξοδο PRE OUT.
ΜΕΤΑ από αυτή τη λήψη, βρίσκεται ο διακόπτης Power Amp Direct, που συνδέει στο τελικό στάδιο είτε την έξοδο των προενισχυτικών σταδίων, είτε (όταν είναι πατημένος) την είσοδο Power Amp Direct. Αυτό, για να απομονώνεται η έξοδος των προενισχυτικών σταδίων από ότι συνδέσεις (πχ εξωτερικό προ) στην είσοδο Power Amp Direct.

Η δοκιμή/σύνδεση του Coyias γίνεται (στην ουσία βραχυκυκλώνεις τον διακόπτη), αλλά γιατί να το κάνεις;

---------------------------------------------------------

Η κάθετη διενίσχυση μια χαρά πραγματοποιείται:

Τοποθετείς τον ενισχυτή που θα κάνει χρέη προενισχυτή κοντά (κατά προτίμηση, για κοντύτερα καλώδια ηχείων) στο ένα ηχείο έστω το αριστερό. Δεν πατάς το Power Amp Direct. Το ένα κανάλι στa γούφερ του αριστερού ηχείου, το άλλο στο τουίτερ.

Τοποθετείς τον άλλο ενισχυτή κοντά (κατά προτίμηση, για κοντύτερα καλώδια ηχείων) στο δεξί ηχείο. Πατάς το Power Amp Direct. Το ένα κανάλι στa γούφερ του δεξιού ηχείου, το άλλο στο τουίτερ.

Από την pre out του αριστερού ενισχυτή, καλώδιο line στην Power Amp Direct In του δεξιού ενισχυτή.

Ανάβεις πρώτα τον ενισχυτή/προενισχυτή και ύστερα τον ενισχυτή/τελικό (σβήνεις με την ανάποδη σειρά).

Ετοιμος!
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Η κάθετη διενίσχυση μια χαρά πραγματοποιείται:

Τοποθετείς τον ενισχυτή που θα κάνει χρέη προενισχυτή κοντά (κατά προτίμηση, για κοντύτερα καλώδια ηχείων) στο ένα ηχείο έστω το αριστερό. Δεν πατάς το Power Amp Direct. Το ένα κανάλι στa γούφερ του αριστερού ηχείου, το άλλο στο τουίτερ.
Πατάς το Power Amp Direct.
Από το Pre Out L με καλώδιο Υ πας στα 2 Power Amp Direct In του αριστερού ενισχυτή.
Από το Pre Out R με καλώδιο Υ πας στα 2 Power Amp Direct In του δεξιού ενισχυτή

Τοποθετείς τον άλλο ενισχυτή κοντά (κατά προτίμηση, για κοντύτερα καλώδια ηχείων) στο δεξί ηχείο. Πατάς το Power Amp Direct. Το ένα κανάλι στa γούφερ του δεξιού ηχείου, το άλλο στο τουίτερ.
 

Μηνύματα
27.077
Reaction score
25.012
Από το service manual, το block diagram είναι αυτό:

View attachment 230958

Μετά το τέλος των προενισχυτικών σταδίων, γίνεται η λήψη σήματος για την έξοδο PRE OUT.
ΜΕΤΑ από αυτή τη λήψη, βρίσκεται ο διακόπτης Power Amp Direct, που συνδέει στο τελικό στάδιο είτε την έξοδο των προενισχυτικών σταδίων, είτε (όταν είναι πατημένος) την είσοδο Power Amp Direct. Αυτό, για να απομονώνεται η έξοδος των προενισχυτικών σταδίων από ότι συνδέσεις (πχ εξωτερικό προ) στην είσοδο Power Amp Direct.

Η δοκιμή/σύνδεση του Coyias γίνεται (στην ουσία βραχυκυκλώνεις τον διακόπτη), αλλά γιατί να το κάνεις;

---------------------------------------------------------

Η κάθετη διενίσχυση μια χαρά πραγματοποιείται:

Τοποθετείς τον ενισχυτή που θα κάνει χρέη προενισχυτή κοντά (κατά προτίμηση, για κοντύτερα καλώδια ηχείων) στο ένα ηχείο έστω το αριστερό. Δεν πατάς το Power Amp Direct. Το ένα κανάλι στa γούφερ του αριστερού ηχείου, το άλλο στο τουίτερ.

Τοποθετείς τον άλλο ενισχυτή κοντά (κατά προτίμηση, για κοντύτερα καλώδια ηχείων) στο δεξί ηχείο. Πατάς το Power Amp Direct. Το ένα κανάλι στa γούφερ του δεξιού ηχείου, το άλλο στο τουίτερ.

Από την pre out του αριστερού ενισχυτή, καλώδιο line στην Power Amp Direct In του δεξιού ενισχυτή.

Ανάβεις πρώτα τον ενισχυτή/προενισχυτή και ύστερα τον ενισχυτή/τελικό (σβήνεις με την ανάποδη σειρά).

Ετοιμος!
Λάθος.


Πως θα κάνεις τον ενισχυτή που εκτελεί χρέη προ , να εξάγει και από τα δύο κανάλια του το ίδιο σήμα , το ίδιο πχ το ΑΡ ??
 

K

kimon

Guest
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται ώρες-ώρες οι σχεδιαστές και κάνουν τα εύκολα δύσκολα. Αν δηλαδή η έξοδος του προ συνδεόταν με την είσοδο του τελικού με γέφυρες ή με διακόπτη (λύσεις παλιές και λειτουργικές, όπως είπε και ο Μάρκου), θα του έπεφταν τα μούτρα του κ. σχεδιαστή;
Τώρα, όπως έχουν τα πράγματα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εξετάσει μόνος του το εάν ο προενισχυτής και ο τελικός μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, όταν είναι πατημένο το κουμπί Power in. (Με κάνει να αμφιβάλλω το ότι ,στην περίπτωση αυτή, σβήνει το ενδεικτικό λεντάκι του επιλογέα πηγών). Αν δεν συμβαίνει αυτό, ο σχεδιαστής όντως θέλει κλωτσιές.
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
ΛΑΘΟΣ ΟΛΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΛΑΚΙΑ ΜΕΓΑΛΗ !!

ΑΚΥΡΗ
η προτεινόμενη σύνδεση !!!

Κάνω σχήμα και επανέρχομαι
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Αυτό που λέει ο wnet, τώρα το είδα δεν χρειάζεται σχήμα, είναι το σωστό και δίκιο είχε ο Coyias που έψαχνε την "αυτοτροφοδότηση"

1638099380929.png

Το αριστερό pre out, τροφοδοτεί και τα δύο καναλια του αριστερού ενισχυτή με το ίδιο σήμα.
Το δεξί pre out τροφοδοτεί και τα δύο καναλια του δεξιού ενισχυτή με το ίδιο σήμα.
Πατημένα τα Power Amp Direct και στους δύο ενισχυτές

ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ στις ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΕΣ των RCAs των καλωδίων σύνδεσης !!!
99,9% προ και τελικά στάδια έχουν εσωτερική κοινή γείωση και οποιοδήποτε τουμπάρισμα από τα ιντερκονέκτς βραχυκυκλώνει την έξοδο του προ / είσοδο του τελικού. Κινδυνεύει ο προ.

Κάθετη διενίσχυση, tanto, post#4

1638100845319.png
 
Last edited:


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.320
Μηνύματα
2.858.437
Members
37.894
Νεότερο μέλος
Nika
Top