Τοποθέτηση ηχείων και sub σε μικρό υπνοδωμάτιο

Reaction score
2.406
Αναμεσα απ το κρεβατι κ την τηλεοραση..ουτως η αλλως οι χαμηλες δεν εχουν κατευθυντικοτητα.
Υγ κ κατω απ το κρεβατι ει δυνατον ν ακουμπαει στο κρεβατι.θα το νιωθεις τελεια..
Υγ 2 για μουσικη, σε 7,5 τετραγωνικα, κ αμα αφαιρεσω κ επιπλα λιγοτερα ,αποσταση ακροασης 2m κ με ηχεια τα οποια συμφωνα με τον κατασκευaστη κατεβαινουν στα 54 hz δεν ξερω αν χρειαζεται υπογουφερ
Κάτω από το κρεβάτι δε χωράει, το έψαξα, επίσης μετά θα ψηθεί λόγω ανύπαρκτου αερισμού. Το κρεβάτι είναι το IKEA MALM με μπόλικο αποθηκευτικό χώρο από κάτω του:
Το δικό μου είναι 200χ150

Οκ, θα φροντίσω να ακουμπάει στο κρεβάτι.

Το υπογούφερ το βρήκα στα 60 ευρώ και το τσιμπησα, και επειδή είναι 8ιντσο δεν ξέρω πόσο χαμηλά πάει.
Ίσως πρέπει να ανοίξω νέο thread γι' αυτό για τις βελτιώσεις που έκανα στον ενισχυτή του.

Το subwoofer αυτό έχει το ηχείο προς τα κάτω. Το port προς ποια κατεύθυνση να το βάλω να κοιτάει;

Reaction score
6.237
Επανέρχομαι σε αυτό, ηχητικά υπάρχει οποιοδήποτε μειονέκτημα όταν βάλεις τα ηχεία σου ανάποδα; Δηλαδή το tweeter χαμηλά και το γούφερ ψηλά; Γιατί είμαι έτοιμος να το κάνω.
Σε τι ύψος θα είναι το tweeter μετά;

Reaction score
2.406
Αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματά σου, και λύνεται εύκολα δίνοντας λίγη κλίση στα ηχεία ώστε τα tweeters να χτυπάνε το κεφάλι σου στη θέση ακρόασης. Αν απλά τα τουμπάρεις, αμφιβάλλω αν θα πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Τους έχω δώσει ήδη μεγάλη κλίση προς τη θέση ακρόασης. Μπορώ να δώσω λίγο ακόμα, μετά θα υπάρχει κίνδυνος να πέσουν :D

Καλή χρονιά σε όλους!!!!
Σου έχω την εξής τολμηρή πρόταση σχεδιασμένη πρόχειρα στο λεπτό...
View attachment 234637

Η ντουλάπα πηγαίνει γωνιακά στη θέση του ρακ με τις συσκευές.
Το κρεβάτι απομακρύνεται από το τοίχωμα στο οποίο μέχρι τώρα εφάπτεται,ερχόμενο σε κεντρική θέση επί του πλάτους στο δωμάτιο.
Το sub χώνεται στο άνοιγμα της γωνίας που αφήνεται ελεύθερη.

Ο προσανατολισμός του όλου setup γίνεται διαγώνιος...Το έπιπλο με την TV κεντράρονται ως προς την εμπρός δεξιά γωνία στο κρεβάτι.Τα μπροστινά ηχεία τοτε θα βρίσκονται το καθένα κοντά στην αντίστοιχη πλευρά του κρεβατιού,εννοείται σε κανονικές βάσεις.Υπό τέτοια συνθήκη θα μπορούσε να διευθετηθεί και κεντρικό κανάλι.

Τα πισινά κανάλια αναρτώνται με ειδικούς βραχίονες καθένα στο αντίστοιχο τοίχωμα όπως εικονίζεται κατά προσέγγιση...Υπό αυτή τη συνθήκη θα γίνεται να βρίσκονται πίσω από την κεντρική ζώνη θέασης/ακρόασης (MLP).
Αν δεις το σχεδιάγραμμα, η ντουλάπα έχει μεγαλύτερο βάθος από την απόσταση του δεξιού παραθυρόφυλλου από τον τοίχο, οπότε θα εμποδίζει

Attachments

Reaction score
2.406
Σε τι ύψος θα είναι το tweeter μετά;
Τώρα το δεξί tweeter είναι στα 135 εκατοστά και αν βάλω το ηχείο ανάποδα θα πάει στα 120 εκατοστά.

Το αριστερό tweeter είναι στα 138 εκατοστά και θα πάει μετά το αναποδογύρισμα στα 123 εκατοστά.

Reaction score
6.237
Μπορείς να το δοκιμάσεις αν και το σωστό θα ήταν να παραμείνει ως έχει το ηχείο και να κατεβαινε ολόκληρο στο 1.20 περίπου.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.018
για να
Το υπογούφερ το βρήκα στα 60 ευρώ και το τσιμπησα, και επειδή είναι 8ιντσο δεν ξέρω πόσο χαμηλά πάει.
Ίσως πρέπει να ανοίξω νέο thread γι' αυτό για τις βελτιώσεις που έκανα στον ενισχυτή του.

Το subwoofer αυτό έχει το ηχείο προς τα κάτω. Το port προς ποια κατεύθυνση να το βάλω να κοιτάει;
Σε διαβεβαιώ,δεν κατεβαίνει όσο χαμηλά και όσο ισχυρά θα ήθελες...Γι αυτό και χρειάζεται οπωσδήποτε τοποθέτηση σε γωνία ώστε ν'αποκτήσει κέρδος σε dB...Φροντίζεις τον προσανατολισμό ώστε η οπή ανάκλασης να έχει ελεύθερη εκπομπή.
Τώρα το δεξί tweeter είναι στα 135 εκατοστά και αν βάλω το ηχείο ανάποδα θα πάει στα 120 εκατοστά.

Το αριστερό tweeter είναι στα 138 εκατοστά και θα πάει μετά το αναποδογύρισμα στα 123 εκατοστά.
Αυτές οι ανισορροπίες μεταξύ των καναλιών δημιουργούν άσκοπο μπέρδεμα...Πάρε κανονικές βάσεις για να βρίσκονται σε όμοια ύψη.Στο θέμα του γυρίσματος ανάποδα η επίπτωση καθορίζεται στην απόδοση από την πολική απόκριση και την προβλεπόμενη από τη σχεδίαση κλίση του λοβού ακτινοβολίας πάνω στη ζώνη κρος όπου midwoofer & tweeter θα εκπέμπουν μαζί.Για να μην επεκταθούμε στο spinorama,φρόντισε να έλθουν σε κανονικό ύψος ή κλίση ως προς τη θέση ακρόασης και να υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ των.

Reaction score
2.406
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους μα όλους για τις απαντήσεις σας και τις συμβουλές σας.

Δυστυχώς το σπίτι που μένω είναι δικό μου και περιλαμβάνει το υπνοδωμάτιο με το οποίο ασχοληθήκαμε σε αυτό το thread, μια σαλοκουζίνα και ένα εργαστήριο κι όλα αυτά σε 48τμ συνολικά. Και σαν να μην έφταναν οι φυσικοί περιορισμοί του χώρου, μπαίνει στην εξίσωση και το πάθος μου με τις επισκευές/βελτιώσεις/συλλογές ηλεκτρονικών συσκευών και το hoarding που συνεπάγεται και κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. 'Αρα οι επιλογές είναι περιορισμένες εκ των πραγμάτων.

Παρ' όλ' αυτά ήδη έκανα μια αλλαγή που είχε μεγάλη διαφορά. Μετακίνησα το sub-woofer στη γωνία ανάμεσα στον τοίχο, το κρεβάτι και την τηλεόραση όπως φαίνεται στο σκίτσο κάτω.

Εμφανής ενίσχυση του μπάσου, στην προηγούμενη θέση είχα βάλει άτομο να ανοιγοκλείνει το σαμπγούφερ χωρις να βλέπω πότε πατάει το ον/οφφ και οριακά καταλάβαινα τη διαφορά! Τώρα το νιώθω έντονα και στα ξύλα του κρεβατιού.

Παράλληλα σύντομα θα είναι έτοιμο το νέο μου sub-woofer, ένα Roister PB-150 που κάνω αλλαγές στον ενισχυτή για να μην ξανακαεί (περισσότερα εδώ: https://www.avsite.gr/forum/threads/roister-pb-150-επισκευή-και-ανασχεδιασμός.187329/ )αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να μπει στο υπνοδωμάτιο, πρώτον γιατί μάλλον δε χωράει και δεύτερον, δεν ξέρω τι λογική έχει σε 7τμ χώρο 150W rms sub με 10ιντσο woofer. Δε θα έχει χώρο να πάνε οι χαμηλές συχνότητες και να εκτονωθούν. Συγνώμη για την χοντροκομμένη διατύπωση, οι ειδικοί ας μας πουν καλύτερα τι γίνεται αν σε έναν πολύ μικρό χώρο μπει ένα τέτοιο sub. Αλλιώς σκέφτομαι να το βάλω στο σαλόνι.

Attachments

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.169
Members
38.540
Νεότερο μέλος
COSTOPOULOS NIKOLAS