Περίθλασης το...ανάγνωσμα

Μηνύματα
12.581
Reaction score
14.711
Μόνο ο Ντάνι τα λέει καλά για το θέμα. Τίμιο παιδί, αληθινό, αυθεντικό και κάτι Ισραηλινοί επίσης.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Εγώ φταίω, το ομολογώ.

Προσπάθεια μερικής επανόρθωσης:

Η περίθλαση από τις ακμές του ηχείου είναι ένα κακό πράγμα, που περιορίζεται με στρογγύλεμα των ακμών και τις μεθόδους που περιγράφονται στο πρώτο ποστ.
Αλλά αυτό το στρογγύλεμα είναι αποτελεσματικό αν έχει ακτίνα μεγαλύτερη του 1/4 του μήκους κύματος της συχνότητας που πρέπει να αντιμετωπίσει, δηλαδή μεγάλη αν θέλεις να πλησιάσεις ή να κατέβεις κάτω από την συχνότητα κροςς του τουίτερ.

Μια τέτοια επιπλέον κατεργασία, είναι όμως ακριβή, ιδίως για τους μικρούς κατασκευαστές και κάνει το ηχείο φαρδύ, που θεωρείται αντιεμπορικό.
Γι' αυτό και την αποφεύγουν, ιδίως στα φθηνά μοντέλα - δικαίως μάλλον, διότι στο ίδιο επιπλέον κόστος θα μπορούσαν να τοποθετήσουν καλύτερες μονάδες / υλικά κροςς / υλικά απόσβεσης.
Οταν δεν την αποφεύγουν, με εύκολα στρογγυλέματα ακτίνας ~2cm, το κάνουν μάλλον για την ομορφιά, κάτι που πουλάει.

Τα waveguides αυξάνουν σημαντικά την ανοσία στην περίθλαση - επειδή περιορίζουν την γωνία διασποράς. Γι'αυτό και στα πειράματα του Bateman στο ποστ#4, δεν βλέπετε και πολύ μεγάλες βελτιώσεις στις υψηλές συχνότητες, τα έχει κάνει όλα σε ηχεία με κυματοδηγούς στο τουίτερ.

Αυτά
Σημειωτέον ότι οι καμπυλώσεις σε μπάφλες και μέσω κυματοδηγών δεν στοχεύουν στην εξαφάνιση αλλά αντιθέτως στην επέκταση για τα φαινόμενα περίθλασης κατά τρόπον ώστε ν'αυξάνονται οι διαθέσιμες κατευθύνσεις για διαφορετικές συνιστώσες από περίθλαση,με παράλληλη μείωση της ενέργειας ανάμεσα σε καθεμία προβληματική συνιστώσα ξεχωριστά.

Όπως και με τις περιπτώσεις πολυκαναλικών setup,η αποτελεσματικότητα στην πράξη κυμαίνεται εξαρτώμενη από διάφορες παραμέτρους κατά την εφαρμογή...Η ωφέλιμη λειτουργία σε τυπική διάταξη κυματοδηγού για κλασσικό tweeter θόλου - που αποτελεί την πλειοψηφία εφαρμογών - μπορεί να διακριθεί σε τρεις ζώνες :

- Κατώτερη ζώνη,οριζόμενη από τη συχνότητα κάτω από την οποία η διάταξη θα παύει να ελέγχει ουσιαστικά τη διασπορά του tweeter.Θα ορίζεται τότε η τελευταία από την ίδια τη μπάφλα,όπως και η συμπεριφορά στις χαμηλότερες οκτάβες. Αυτή η συχνότητα βρίσκεται σε συνάρτηση προς την καλυπτόμενη στερεοσκοπική γωνία και τις διαστάσεις στον ίδιο τον κυματοδηγό,αφού στο κάτω όριο απόκρισης τα εμπλεκόμενα μήκη κύματος λογαριάζονται αρκετά μεγάλα σε σχέση με τη γεωμετρία του ίδιου του tweeter...

Σε αναλογία με τα χαρακτηριστικά μπάφλας-καμπίνας για τις χαμηλές οκτάβες,πρόσθετη καμπυλότητα στα χείλη του κυματοδηγού έχει ως αποτέλεσμα πιο προοδευτική μετάβαση στη ζώνη ελεγχόμενης διασποράς,μειώνοντας παράλληλα ανεπιθύμητες επιδράσεις από έκτοπη περιθλώμενη ενέργειας στο πεδίο του χρόνου.

Εννοείται ότι διατάξεις με διαφοροποιημένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε κατακόρυφο και οριζόντιο άξονα αντίστοιχα θα έχουν ανάλογα διαφοροποιημένο το κάτω όριο ωφέλιμης λειτουργίας.

- Ενδιάμεση ζώνη,επί της οποίας αναμένεται σε καλές εφαρμογές η βέλτιστη δυνατή λειτουργία με βάση τα θεωρητικά δεδομένα στη σχεδίαση και τις μικρότερες παρενέργειες.Η διασπορά σε αυτή τη ζώνη είναι κανονικά σταθεροποημένη κι εξαρτώμενη από τη στερεοσκοπική γωνία που έχει σχεδιαστεί να καλύπτει η όλη διάταξη...

- Ανώτερη ζώνη,επί της οποίας οι μεταβλητές κατά τη λειτουργία αυξάνονται εκ των πραγμάτων,υπαγόμενες στα εξής στοιχεία :
i) Στερεοσκοπική γωνία κυματοδηγού.

ii) Διαστάσεις για το θόλο tweeter και τον αυχένα στον κυματοδηγό.

iii) Μορφή στο κυματικό μέτωπο μέσω του οποίου ο θόλος tweeter θα φορτίζει τη διάταξη.

iv) Ύπαρξη μικρών γεωμετρικών αποκλίσεων στον αυλό του κυματοδηγού,όπως λ.χ. προκαλούμενες είτε από κάποιο περίβλημα που θα προσάρμοζε τη μονάδα στον κυματοδηγό είτε από ανομοιομορφίες υλικού στην ανάρτηση του tweeter - η δομή ΄΄4΄΄ στην παρακάτω απεικόνιση:
1645260796581.png


Εάν κι εφόσον οι αποκλίσεις από τη γραμμική λειτουργία είναι εντός των προβλεπόμενων ανοχών,τότε κυρίαρχος παράγοντας θα είναι το πρώτο στοιχείο,δηλαδή η προβλεπόμενη εκ της γεωμετρίας στον κυματοδηγό στερεοσκοπική γωνία κάλυψης...

Υπεισέρχονται όμως εδώ πιθανά κατασκευαστικά προβλήματα από διάφορες μονάδες,όπως υλικά επικάλυψης θόλων που θ'αλλοίωναν την ομοιογένεια στο εκπεμπόμενο ηχητικό μέτωπο,δακτυλιοειδή περιβλήματα που δεν θα είχαν τέλεια εφαρμογή σε υφασμάτινους θόλους,σημαντικές αποκλίσεις ιδίως για τους τελευταίους από την πιστονική λειτουργία εξαιτίας των οποίων δεν θα ίσχυε ομοιόμορφη φόρτιση του κυματοδηγού...Ακόμα και οι γνωστοί μεταλλικοί θόλοι θα έχουν όμως κάποια μορφή ανάρτησης...

Καθώς δε ανέρχεται η συχνότητα σε ολοένα μεγαλύτερες τιμές,τότε θ'αρχίζουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στοιχεία όπως σχήμα και διαστάσεις στο θόλο tweeter καθώς και η διάμετρος με τη γωνία βύθισης στον αυχένα του κυματοδηγού σε συνάρτηση προς τα εμπλεκόμενα μήκη κύματος που αντιστοιχούν στις ανώτατες οκτάβες .Ηχητικά κύματα όπως αρμονικές στις ανώτατες οκτάβες του φάσματος δεν θα διασπείρονται πλέον με την προβλεπόμενη ευρύτητα και ομοιομορφία μέσα στη στερεοσκοπική γωνία.

Η ένταση τέτοιων φαινομένων θα εξαρτάται με τη σειρά της από τις εξής παραμέτρους :
- Γεωμετρία αυχένα και κατά πόσο διάφορα φαινόμενα τοπικής περίθλασης θα επηρεάζουν την προοδευτικότητα μετάβασης σε πεδία ωφέλιμης λειτουργίας με ελεγχόμενη διασπορά.
- Βαθμός διατήρησης ως προς την πιστονική λειτουργία στον ίδιο το θόλο tweeter,αφού εκείνη θα ορίζει τη συνοχή στο αρχικά εκπεμπόμενο ηχητικό κύμα που θα φορτίζει τον αυχένα.

Εννοείται ότι θα ισχύουν και αλληλεπιδράσεις μεταξύ επιμέρους παραγόντων...Αυτό που ενδιαφέρει όμως είναι ότι ενώ οι ιδιότητες του κυματοδηγού στην κατώτερη και μέση ζώνη επηρεάζουν κυρίως την off-axis απόκριση,οι αλληλεπιδράσεις στις ανώτερες ζώνες επηρεάζουν και την on-axis,εντείνοντας παράλληλα συνιστώσες έκτοπης ενέργειας στο πεδίο του χρόνου...
Επιστρέφοντας τώρα στο...κυρίως θέμα,δηλαδή την αξία των πολυκαναλικών setup,η ποιότητα ψυχαγωγίας που μπορεί κάποιος ν'αποκομίσει από κάποιο χόμπι εξαρτάται από την προσωπική του ικανοποίηση ως προς τα επίπεδα στα οποία εκείνο συνίσταται...

Όσοι πάντως βιάζονται ν'αποταχθούν διάφορων χαϊενδικών πεποιθήσεων,ας έχουν υπ'όψιν ότι τα διάφορα immersive δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα νέο σύστημα αξιών,βασιζόμενων τώρα σε πλήθος καναλιών και αλγορίθμους κι εντοιχισμούς αντί των παραδοσιακών αξιών όπως λ.χ. βινύλια,λάμπες,καλώδια και συναφή παρελκόμενα.Αυτό το σκέλος βασιζόμενο σε αντικειμενικά δεδομένα από μελέτες και μετρήσεις θα διεκδικήσει αυθεντία ανώτερη εκείνου που θα βασιζόταν σε υποκειμενικά κριτήρια...

Στο πλαίσιο αυτού του νέου συστήματος ο χρήστης θα κληθεί να καταθέτει ποσά προκειμένου να κατακτά με κάθε αναβάθμιση μια θέση πλησιέστερη σε κάποιον οπτικοακουστικό παράδεισο,ενώ για τους αντιρρησίες θα επιφυλάσσεται σταθερά ένα είδος ΄΄κόλασης΄΄ και απαξίας,η οποία έχει ξεκινήσει να ορίζεται ως ΄΄ευκολία του μονοκάναλου΄΄.

Η σύσταση του νέου συστήματος συνεπάγεται και μια δυναμική από πλευράς χρηστών που θα ήθελαν να μιμηθούν τους ένθερμους υποστηρικτές αυτού,ώστε να μην ένιωθαν ότι θα είχαν μειωμένο γόητρο απέναντί τους.

Διαλέγουμε καθένα ΄΄δηλητήριο΄΄ όπως και σε όλες τις πτυχές της ζωής ,ανάλογα με το βαθμό προσωπικής επίτευξης που αναμένουμε να μας αποφέρει.
 
Last edited:

Μηνύματα
12.581
Reaction score
14.711
Μόνο ο Ντάνι τα λέει καλά για το θέμα. Τίμιο παιδί, αληθινό, αυθεντικό και κάτι Ισραηλινοί επίσης.
Σόρρυ ξέχασα να το γράψω. Ο Ντάνι απο την Gr-Research.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.433
Reaction score
125.809
Όσον αφορά το waveguide, το οποίο είναι αντικείμενο μελέτης για πολλές σοβαρές φίρμες, έχω να προτείνω το εξής:

Θα έπρεπε να απαγορευτούν ως παράνομα τα ηχεία που δεν διαθέτουν waveguide, και οι κάτοχοι αυτών να τα επιστρέψουν πάραυτα από κει που τα πήρανε ως ελαττωματικά εκ κατασκευής.

Αντιρρησίες και αρνητές, να διώκονται ποινικά.

Ευχαριστώ, παρακαλώ συνεχίστε.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.433
Reaction score
125.809
Ναι ναι ναι.
Αλλα ντάλλα της παρασκευής το γάλα.
Λέγε συ τα δικά σου, αλλά να ξέρεις ένα πράμα με βεβαιότητα:

Χωρίς waveguide, ομοιογένεια στους λοβούς off axis, δεν υπάρχει, τον κωλαρίκο σου κάτω να βαράς μέχρι να τονε σπάσεις.

Μαγικά δε γίνονται.

Γι'αυτό εκείνη η πορδή που προεξέχει σα σκατό πάνω από τα χρεπονταμπλεγιου, μετράει κουκουρούκου τραλαλά. Δεν μπορεί να μετρήσει καλύτερα, δεν γίνεται.

Ο τουλ έδειξε το δρόμο με το Μ2. Γειβγκαιντ με αρτιδια μέχρι τον αστερισμό του Ωρίωνα.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.433
Reaction score
125.809
Και το βάζει η JBL και στα μικρά της.
Στα μικρά της, τα καινούρια, το εξέλιξε περαιτέρω. Γι'αυτό τα νέα μικρά ενεργά της, είναι καλύτερα από την προηγούμενη σειρά.

Γι'αυτό κεντανε στο σπινοραμα.

Γι'αυτό τα ακούς και σου "αρέσουν".

Η εξέλιξη ενός waveguide είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, χρειάζεται υψηλού βαθμού κατάρτιση πάνω στο θέμα, σοβαρό engineering, σύγχρονη τεχνολογία, βαριά μαθηματικά.

Άμα ήτανε απλό, θα είχαν όλα..

Πιο απλή λύση είναι μία τεράστια μπάφλα με σοβαρές καμπυλώσεις στα άκρα, μεγαλης ακτινας. Μπορεί όμως ένα σοβαρό waveguide να λήγει πλήρως το θέμα.
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
πάλι ...ποινές κ προστίματα πέφτουν ! :p
που πάμε;;;
Σε μεγάλες...πείνες. :sneaky:
...
Ο τουλ έδειξε το δρόμο με το Μ2. Γειβγκαιντ με αρτιδια μέχρι τον αστερισμό του Ωρίωνα.
1645274890613.png

1645274936360.png


Η κατάθεση του spinorama για το M2 έγινε...Λέω όμως να μη σπεύσω ο ίδιος για σχολιασμό...:wink:
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.433
Reaction score
125.809
πάλι ...ποινές κ προστίματα πέφτουν ! :p

που πάμε;;;

Οι ποινές είναι κώδικας πληροφοριών για πιθανούς αγοραστές.

Άμα καταλάβεις τα βασικά, όταν πας να πάρεις ηχείο ας πούμε, δεν κοιτάς σα χάνος που δε καταλαβαίνει τίποτα κι ότι του πει ο πωλητής, έχεις μια λίστα απαιτήσεων, και τσεκάρεις αν πληρεί τα κριτήρια.

Λες:

1. Μίνιμουμ 8-ιντσο, τσεκ
2. Κλειστή καμπίνα, τσεκ
3. Waveguide, τσεκ
4. Ενεργό, τσεκ
5. Max spl, τσεκ
6. Spinorama νορμάλ, τσεκ
7. Πολλαπλά σαμπ, τσεκ
8. Σοφτγουερ ισοστάθμισης, τσεκ
9. Απόσταση ακρόασης, τσεκ
10. Πάρτο. Καλό είναι.

Έτσι απλά είναι τα πράματα.

Ειδάλλως, παράνομος. Το πήρες το παράνομο, οκ, δες σιγά σιγά να το σπρώξεις στις αγγελίες. Δεν αργεί η ώρα, μια ώρα αρχυτερα να τελειώνεις.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.433
Reaction score
125.809
Λέω όμως να μη σπεύσω ο ίδιος για σχολιασμό...:wink:
Μα δε χρειάζεται σχολιασμό.
Αυτό το πράμα είναι όνειρο.
Δε μετράει, κεντάει.

Βεβαίως έχει προβλήματα σημαντικά, και θα αναφέρω τα βασικότερα:

1. Θέλει άπειρη ισχύ και είναι τεράστιο.
2. Είναι ακριβοί οι ενισχυτές του, και το ίδιο είναι ακριβό.
3. Είναι ακριβότερο των γνωστών the ones και me Geithain, άρα κόβεται πριν ξεκινήσουμε συζήτηση.


Πάντως άμα είχα λεφτά για εντελώς πέταμα, και είχα κάνα dedicated χώρο 100-120τμ με ύψος 5-6μ, και προφανώς απόσταση ακρόασης 6-8μ, μια χαρά θα έστηνα και ιμερσιβ με Μ2.
Κι ας είναι 2 δρόμων, μια υποχώρηση θα την έκανα χάριν του μπάρμπα τουλ.

Γιατί ο μπάρμπα τουλ, έφτιαξε κάτι τρομερό, σε κλάσμα τιμής των ψηλομύτηδων εγγλεζων:
(αλλά βεβαίως με χρήση waveguide και με καμπυλωμενες ακμές)

269526_2c4f049b7b45647bef58f8d000fd36fa.jpeg


Αλλά μόνο άμα είσαι μπάρμπα τουλ μπορείς να κάνεις τέτοια πράματα, μιαν εποχή που άλλοι φτιάχνανε ψαροκασέλες:

be6254b13983b94221b7acd15f9a4a6a.jpg



Πάντως εκτός από τον μπάρμπα τουλ, είναι κι άλλος μπάρμπας που περιμένει στη γωνία για να του αποδώσει κανείς (δικαίως) φόρο τιμής, και σε τέτοια επίπεδα κατασκευαστών, δεν είναι σοφό να τον ξεχνάμε..

197986_M650x433.jpg


Μεγάλος άρχοντας των waveguides...
 
Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.191
Reaction score
19.136
Το πήρες το παράνομο, οκ, δες σιγά σιγά να το σπρώξεις στις αγγελίες. Δεν αργεί η ώρα, μια ώρα αρχυτερα να τελειώνεις.
Άει μαρή..

Θες να βγάλω στο σφυρί τα γλυκάδια μου να τα χτυπήσεις για το τζάκι ε?

Πρίτς, να πας να πάρεις ξύλα από τον έμπορα να σου πιάσ' τον κ@λ'' :biggrin:
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.415
Reaction score
79.693
για σχολιασμό
Έχει ένα θεματάκι το DI στα 800Hz. Το στένεμα πάνω απο τα 10000Hz δεν είμαι σίγουρος πως είναι μειονέκτημα, εξαρτάται απο τον χώρο, και την χρήση.

Ψύλλους στα άχυρα, το ηχείο μετράει σχεδον τέλεια, και έχει ατέλειωτο headroom, το οποίο κατα την γνώμη μου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μας αρέσει το headroom πολύ, το ασυμπίεστο γκάζι, και θα συγχωρήσουμε μικρές τονικές ανομοιομορφίες για χάρη του.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.433
Reaction score
125.809
Έχει ένα θεματάκι το DI στα 800Hz.
Στους 800 ακριβώς, είναι το σημείο κρος. Εινσι βέβαιο αυτό.

Για 2 δρόμων, είναι αριστούργημα.

Πιθανώς βέβαια, οι ανωτέρω μετρήσεις να αφορούν την παθητική του οδήγηση, διότι στην ενεργή του μορφή, οι ενσωματωμένες ρυθμίσεις dsp από την jbl στον crown, ίσως να το έχουν λύσει.

Δεν ξέρω, δεν ασχολήθηκα καν..
Δεν υπάρχει λόγος.
Ο εν λόγω crown, αν και μηχανολογικό αριστούργημα, είναι πανάκριβος..
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.415
Reaction score
79.693
διότι στην ενεργή του μορφή, οι ενσωματωμένες ρυθμίσεις dsp από την jbl στον crown, ίσως να το έχουν λύσει.
Δεν νομίζω, θα χαλάσει το on axis αν προσπαθήσεις.
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
For the record, εκτος απο τα waveguides και τις τεραστιες μπαφλες, υπαρχει και το LX521 του σχωρεμενου που επισης δινει ωραια λυση στο ιδιο προβλημα.
Τι σημασία να έχει όμως,αφού θ'ακούγαμε υλικό κατώτερης ποιότητας...
[dapost mode off]
:lolsign:
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.640
Μηνύματα
2.870.120
Members
37.936
Νεότερο μέλος
daemon76
Top