Πρόβλημα με δονήσεις / κραδασμούς - μπορώ να το διορθώσω????

Reaction score
77
Χρειάστηκε να κάνω μια αναδιάταξη του χώρου για να στήσω απτήν αρχή (καινούριο σύστημα) και καθώς πηγές και ενισχυτικά ήταν κάπως διάσπαρτα σε όλο το σαλόνι (δυσλειτουργικό από πολλές πλευρές) αποφάσισα να φτιάξω ένα ράκ να τα έχω όλα μαζεμένα σε μια μεριά.

Έφτιαξα λοιπόν ένα ράκ από mdf όπου έστησα τα πάντα και στην κορυφή έβαλα το πικάπ (πάνω σε μία βάση από mdf με ακιδωτά ποδαράκια από καουτσούκ).

Βάζοντας να παίξει παρατήρησα βόμβο, αρκετά αισθητό όσο δυναμώνω την ένταση, και ακουμπώντας λίγο το ρακ διαπίστωσα οτι δονείται ολόκληρο (υποθέτω απο το κύμα του ηχείου το οποίο περνάει αρκετά κοντά, δυστυχώς ο χώρος είναι κάπως περιοριστικός οπότε όπου μπορώ να στήσω αυτό θα υπάρχει).

Τώρα αυτό υπάρχει τρόπος να το διορθώσω?

Διαβάζοντας αυτο εδω το θέμα https://www.avsite.gr/forum/threads/Μηχανική-γείωση-απομόνωση-αντικραδασμικά.97789/#post-1301851 + κάποια διάσπαρτα σχόλια (όλα πολύ κατατοπιστικά οπότε με την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για το χρόνο που αφιερώνουν...) σκέφτομαι να κάνω τα εξής:

1. Να απομονώσω το πικάπ βάζοντάς μια πλάκα μάρμαρο με ημισφαίρια σορμποθάνης - η βάση που έχω τώρα απο mdf + ποδαρακια καουτσούκ φαίνεται να δουλεύει αλλα όχι επαρκώς (οι δονήσεις στη βάση και το πικάπ είναι εμφανώς λιγότερες απότι στο υπόλοιπο ρακ, παρόλα αυτά υπάρχουν). Υπολογίζω πικάπ + μάρμαρο θα είναι γύρω στα 25 κιλά οπότε πόσα/ποια ημισφαίρια σορμποθάνης θα προτείνατε για να δουλέψει???

2. Γείωση των δονήσεων του ρακ στο πάτωμα (μωσαϊκό) - το συνολικό του βάρος (ρακ + μηχανήματα + 2 μαρμάρινες πλάκες) ίσως ξεπερνάει τα 150 κιλά - οπότε με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να το κάνω/τι ποδαράκια θα προτείνατε?

3. Υποθέτοντας ότι τα παραπάνω θα έχουν αποτέλεσμα σκέφτομαι να απομονώσω και τα λοιπά μηχανήματα - μια πλάκα μάρμαρο κάτω από τις προενισχύσεις - για λοιπές πηγές (cd player / κασετόφωνο) δεν υπάρχει χώρος οπότε
σκέφτομαι να βάλω τουλάχιστον αυτά τα αντικραδασμικά ''πατάκια'' απο καουτσούκ (?) και τέλος στον τελικό τέρμα κάτω βλέπουμε στην πορεία, εκεί έχει τουλάχιστον αρκετό χώρο.

Τι λέτε, υπάρχει ελπίδα να σώσουμε κάπως την κατάσταση με τους παραπάνω (ή άλλους) τρόπους? Οποιαδήποτε ιδέα και συγκεκριμένη πρόταση σε υλικά θα εκτιμηθεί πολύ.

Υ.Γ. 1 : Επισυνάπτω και ένα σχέδιο του δωματίου σε περίπτωση που βοηθάει - τα ηχεία για την ώρα είναι βάσης και το γούφερ ξεκινάει εκεί που τελειώνει ο καναπές, αργότερα που θα αλλάξουν σε δαπέδου έχω σκοπό να φύγει ο καταψύκτης και να πάει πιο πίσω ο καναπές - πρέπει όμως πρώτα να βρω βολικό χώρο + δεν μπορώ να κάνω και πολλές αλλαγές μαζεμένες οπότε σιγά σιγά :) )

Υ.Γ. 2 : Εαν είναι σε λάθος κατηγορία ας μεταφερθεί

Attachments

• 1,1 MB Προβολές: 0

ika

News
Reaction score
16.639
Ανάδραση στον βραχίονα του πικάπ δημιουργείται και από τις δονήσεις του αέρα, όχι μόνο από ότι μεταφέρεται από το πάτωμα.

Πριν αρχίσεις τα έξοδα, δεν βρίσκεις κανένα φελιζολ/σορμποθάνη να βάλεις κάτω από τα ηχεία να δεις αν μειώνεται η βοή? Δηλ να αποκλείσεις ή όχι την μετάδοση μέσω πατώματος.

Με βάσης ηχεία, πόσο δυνατά μπάσα να έχεις?

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.235
ξανατσεκαρε τα καλωδια, επιβεβαιωσε απο που προερχεται ο βομβος.:king::angel:

ika

News
Reaction score
16.639
Στα μαγαζιά με βιομηχανικά είδη, έχουν ποδαράκια για κραδιασμούς, ρίξε μια ματιά.
Θα βρεις να σηκώνουν το βάρος του ρακ αν καταλήξεις σε κάτι τέτοιο.

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
9.418
Πρώτα από όλα πρέπει να μας αναφέρεις για πιο πικαπ μιλάμε.
Υπάρχουν μηχανήματα που είναι πολύ θετικά στο πρόβλημα, όπως κάποια οικονομικά μοντέλα της project...

Στην προηγούμενη θέση υπήρχε πρόβλημα?
Επίσης έγινε έλεγχος της γείωσης, ή της καλωδίωσης γενικά? H καλωδίωση της κεφαλής είναι ok?

Reaction score
77
Το πικάπ είναι technics sl1210 mk2. Τα καλώδια των ηχείων τα άλλαξα για να αλλάξω θέση, είχα 2,5mm απο μαγαζί με ηλεκτρονικά, άλλαξα σε belden 4mm γιατί πλέον χρειάζομαι 8μ ανα ηχείο (το ένα πρέπει να αγκαλιάσει το σύνθετο και να γυρίσει το μισό σαλόνι...).

Πρίν αλλάξω θέση/καλώδια δεν είχα κανένα θέμα, ήταν όμως και το πικάπ σε πολύ χαμηλό σημείο πάνω σε μασίφ έπιπλο το οποίο επίσης δονείται, αρκετά λιγότερο όμως, οπότε υποθέτω οτι η βάση mdf με τα ποδαράκια απο καουτσούκ που του είχα ήταν επαρκής... Τώρα αυτό δονείται ολόκληρο, με βιάζει το πικάπ αλλα θα ήθελα γενικά να απομονώσω και τα υπόλοιπα.

Παρόλο που είναι βάσης τα ηχεία έχουν 8'' γούφερ, είναι και στις γωνίες (αναγκαστικά), οπότε τα μπάσα έχουν μεγαλύτερη παρουσία απ'ότι θα φανταζόταν κανείς.

Reaction score
77
Τα interconnect εννοούν οι συμφορουμίτες.

Μήπως να δοκίμαζες μια βάση τοίχου για το πικάπ?
Τα interconnect δεν άλλαξαν, θα ξανατσεκάρω αλλα δε νομίζω... Όλο το ρακ δονείται έντονα και το καταλαβαίνεις και στο πικάπ αν το ακουμπήσεις, γίνεται πιο έντονο όσο δυναμώνω και ιδικά σε μουσικές με δυνατά μπάσα (σε πολύ χαμηλή ένταση δεν υπάρχει).

Για βάση τοίχου το σκέφτηκα, θα βγαίνει πολύ ψηλά όμως... αν πιστεύετε οτι θα είναι καλύτερο απ'το να προσπαθήσω να απομονώσω τις πηγές και κάπως να αποσβέσουν και οι κραδασμοί στο ράκ το κοιτάω...

ika

News
Reaction score
16.639
Με ανοιχτό ή με κλειστό το καπάκι του πικάπ έχει διαφορά στην βοή?

Το θέμα είναι να καταλήξεις αν προέρχονται από το πάτωμα, ή από τον αέρα, ή από και τα δύο και κατά ποιό ποσοστό.

Reaction score
23.055
Το πικάπ είναι technics sl1210 mk2. Τα καλώδια των ηχείων τα άλλαξα για να αλλάξω θέση, είχα 2,5mm απο μαγαζί με ηλεκτρονικά, άλλαξα σε belden 4mm γιατί πλέον χρειάζομαι 8μ ανα ηχείο (το ένα πρέπει να αγκαλιάσει το σύνθετο και να γυρίσει το μισό σαλόνι...).

Πρίν αλλάξω θέση/καλώδια δεν είχα κανένα θέμα, ήταν όμως και το πικάπ σε πολύ χαμηλό σημείο πάνω σε μασίφ έπιπλο το οποίο επίσης δονείται, αρκετά λιγότερο όμως, οπότε υποθέτω οτι η βάση mdf με τα ποδαράκια απο καουτσούκ που του είχα ήταν επαρκής... Τώρα αυτό δονείται ολόκληρο, με βιάζει το πικάπ αλλα θα ήθελα γενικά να απομονώσω και τα υπόλοιπα.

Παρόλο που είναι βάσης τα ηχεία έχουν 8'' γούφερ, είναι και στις γωνίες (αναγκαστικά), οπότε τα μπάσα έχουν μεγαλύτερη παρουσία απ'ότι θα φανταζόταν κανείς.
Το Τεκνικς έχει σοβαρό θέμα με το καπάκι του, έαν το έχεις ανοικτό.

Δες μήπως έπεσες (τυχαία) και σε μια θέση που έχεις κανένα σοβαρό build up χαμηλών συχνοτήτων ή modes δωματίου.

Τα άλλα όπως λές όλα ισχύουν και πρεπει να τα εξετάσεις σιγά σιγά και ένα ένα.

Η σορμποθάνη, δύσκολα να βρείς αρκετή ποσότητα (πρέπει να την υπολογίσεις) για να κάνεις σωστή δουλειά καθώς πάει με το βάρος που θέλεις να απομονώσεις.

Ένα άλλο υλικό καλό για απομόνωση και μάλιστα για μεσαία και μεγάλα βάρη -φορτία (μέχρι και όλο το έπιπλό σου) είναι το Regufoam. (μέχρι και 11 - 16 Hz .. not bad at all). Μετά ελατήρια. (μέχρι 4 Hz αλλά και σε οριζόντιο επιπεδο πλέον αντικραδασμικότητα -ομαλή διευθυντικά απόσβεση.).

Last edited:

Reaction score
77
Μόλις τσέκαρα, με το καπάκι ανοιχτό ή κλειστό δεν έχει καμία διαφορά.
Τσέκαρα ξανά και ιντερκονέκτ/γείωση και όλα καλά...

Όσο δυνατά και να το έχω, όταν η βελόνα ακουμπάει την αρχή του δίσκου δεν ακούγεται τίποτα (πέρα απτο κλασικό χριτς χρατς), η βοή ξεκινάει μόλις μπεί το κομμάτι και κυρίως όπου υπάρχουν έντονα μπάσα.

Σε πολύ χαμηλή ένταση δεν ακούγεται, όσο δυναμώνω ξεκινάει και όσο πιο πολύ δυναμώνω τόσο πιο έντονο γίνεται. Αρχίζει να ακούγεται δηλαδή εκεί που αρχίζει και το ρακ να δονείται και όσο δυναμώνω, τόσο πιο έντονη νιώθω τη δόνηση (και ακούω το βόμβο).

Δεν ξέρω μήπως δεν χρησιμοποιώ και την κατάλληλη λέξη για να το περιγράψω....

Reaction score
77
Το Τεκνικς έχει σοβαρό θέμα με το καπάκι του, έαν το έχεις ανοικτό.

Δες μήπως έπεσες (τυχαία) και σε μια θέση που έχεις κανένα σοβαρό build up χαμηλών συχνοτήτων ή modes δωματίου.

Τα άλλα όπως λές όλα ισχύουν και πρεπει να τα εξετάσεις σιγά σιγά και ένα ένα.

Η σορμποθάνη, δύσκολα να βρείς αρκετή ποσότητα (πρέπει να την υπολογίσεις) για να κάνεις σωστή δουλειά καθώς πάει με το βάρος που θέλεις να απομονώσεις.

Ένα άλλο υλικό καλό για απομόνωση και μάλιστα για μεσαία και μεγάλα βάρη -φορτία (μέχρι και όλο το έπιπλό σου) είναι το Regufoam. (μέχρι και 11 - 16 Hz .. not bad at all). Μετά ελατήρια. (μέχρι 4 Hz αλλά και σε οριζόντιο επιπεδο πλέον αντικραδασμικότητα -ομαλή διευθυντικά απόσβεση.).

Αυτό με τη θέση ακούγεται λογικό αλλα δεν ξέρω πως μπορώ να το τσεκάρω :laugh:

Οσων αφορά τη σορμποθάνη εννοείς για όλο το ράκ ε?? Θα τσεκάρω το regufoam, ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
Πιστέυω για το πικάπ μένα κομμάτι μάρμαρο όμως να κάνω δουλειά και με σορμποθάνη, η?
Ανάδραση
σωστά, μάλλον αυτό εννοώ χαχα

Reaction score
23.055
Αυτό με τη θέση ακούγεται λογικό αλλα δεν ξέρω πως μπορώ να το τσεκάρω :laugh:

Οσων αφορά τη σορμποθάνη εννοείς για όλο το ράκ ε?? Θα τσεκάρω το regufoam, ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.
Πιστέυω για το πικάπ μένα κομμάτι μάρμαρο όμως να κάνω δουλειά και με σορμποθάνη, η?

σωστά, μάλλον αυτό εννοώ χαχα
Ναι εννοώ σορμποθάνη για μεγάλα βάρη. Εκτός έαν πας σε αυτά τα έτοιμα τα οποία είναι ακριβά. Γενικώς όμως σε ταινία είναι νομίζω μόνο 5-7 kg το μέτρο max ; κάπου εκεί. Φαντάσου πόσο πολύ θέλεις τώρα για τέτοια βάρη (μαζί και μάρμαρο) που θέλεις. Η σορμποθάνη είναι γενικώς για ελαφρά φορτία και μάλιστα με ισομερή κατανομή του βάρους του μηχανήματος πρός απομόνωση.

Μόνο εάν του αλλάξεις θέση ή έχεις κάποιο μικρόφωνο να μετρήσεις εκεί πέριξ της περιοχής τοποθέτησης.

Εγώ πάντως το παλιό μου πικάπ του '85 (τώρα δεν τα κάνουν έτσι) είχε σασί και υποσασί (απομονωμένο) και το έχω στο υπνοδωμάτιο δίπλα στο σάμπγούφερ και δεν καταλαβαίνει τίποτε. Έπεσες τώρα σε περίπτωση γιατί και το Τεκνικς καλή απομόνωση σχετικά είχε νομίζω. Έλεγξε και την κεφαλή σου, εάν και λές ότι το παρατήρησεις και είναι θέμα συντονισμού. Βάλτο σε στηριγμα (βάση) στον τοίχο, εάν αποδειχθεί ότι σίγουρα είναι αυτός ο λόγος.

Last edited:

ika

News
Reaction score
16.639
Αν βάλεις τα ηχεία στον δίπλα τοίχο και να κοιτάνε τον καναπέ δίπλα στον καταψύκτη?

Reaction score
77
Αν βάλεις τα ηχεία στον δίπλα τοίχο και να κοιτάνε τον καναπέ δίπλα στον καταψύκτη?
Το έχω σκεφτεί και αυτό αλλα μειώνεται η απόσταση, τα ηχεία το ένα θα έχει κενό στο πλάι και το άλλο όχι, δεν ξέρω αν χωράνε ρακ + δίσκοι ανάμεσα, θάχω και τις αντανακλάσεις ακριβώς πίσω απτο κεφάλι μου... γενικά είναι κάτι που θέλω να αποφύγω. Αν δεν βρώ άλλον τρόπο να το λύσω ίσως το ξανασκεφτώ

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos