ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ 2.000€ ΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΗΧΕΙΑ 2.1

Μηνύματα
441
Reaction score
466
Όταν μας δίνεται μια τιμή ισχύος ενισχυτή, αξιόπιστη θεωρούμε την RMS (ROOT MEAN SQUARE) και όχι π.χ. εκείνα τα παλαιότερα που έβαζαν σε κάποιες διαφημίσεις, του τύπου peak power, μουσικά watt κ.λπ.
Η RMS εννοεί την συνεχή ισχύ που μπορεί να δώσει η συσκευή του ενισχυτή χωρίς να υποστεί ζημιά ή να παραμορφωθεί ο ήχος.
Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι, ένας ενισχυτής, καθώς είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρικό δίκτυο, μπορεί να αντλήσει όσα watt του επιτρέπουν τα Ampere της ηλεκτρικής εγκατάστασης, ανεξάρτητα από την ονομαστική του ισχύ.
Έτσι ένας "μικρός" ενισχυτής με λάθος χειρισμό μπορεί, είτε να ¨καεί", είτε να "κάψει" το driver, ενώ ένα "ισχυρός" ενισχυτής θα παίζει χωρίς παραμόρφωση ακόμη και σε υψηλές εντάσεις.
 

Μηνύματα
5.723
Reaction score
9.936
Ο χώρος μου είναι περίπου 15 τετραγωνικά μέτρα, εξαρχής μελετημένος/φροντισμένος ακουστικά. Έχω, επίσης, δύο (2) subwoofers με 2*15" μεγάφωνα στο κάθε ένα, με ισχύ 1kW (αν δεν απατώμαι), το κάθε ένα.
Ναι ο χώρος ακρόασης είναι 15τμ αλλά με γυψοσανίδα και απορρόφηση. Τα γουφερ βλέπουν μεγαλύτερο χώρο.


Το λέω για να μην χαθεί η μπάλα με τις διαστάσεις ενός χώρου και τα σαμπς. :biggrin:
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
59.483
Reaction score
145.862
Ναι ο χώρος ακρόασης είναι 15τμ αλλά με γυψοσανίδα και απορρόφηση. Τα γουφερ βλέπουν μεγαλύτερο χώρο.
Οχι, τα γουφερ (και τα σαμπ) βλέπουν ακριβώς αυτό το χώρο, των 15τμ, διότι πίσω από τις γυψοσανίδες έχει στιβαρό τοιχωματικό όριο.
Το λέω για να μην χαθεί η μπάλα με τις διαστάσεις ενός χώρου και τα σαμπς. :biggrin:
Είναι ήδη χαμένη η μπάλα, δεν υπάρχει σωτηρία.
 

Μηνύματα
5.723
Reaction score
9.936
Οχι, τα γουφερ (και τα σαμπ) βλέπουν ακριβώς αυτό το χώρο, των 15τμ, διότι πίσω από τις γυψοσανίδες έχει στιβαρό τοιχωματικό όριο.

Είναι ήδη χαμένη η μπάλα, δεν υπάρχει σωτηρία.
Α οκ, νόμιζα ότι ηταν κάτι σε room in room
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
59.483
Reaction score
145.862
Και η πολλη απορροφηση στο χωρο ρουφαει ενεργεια, αρα αυξανει τις απαιτησεις σε ισχυ.
Όχι, η απορρόφηση που κάνουν οι διάτρητες (ηχοαπορρόφησης) γυψοσανίδες μαζί με την ποσότητα απορροφητικού υλικού πίσω από αυτές, αφήνουν μια ωραιότατη λογική αντανάκλαση, ελεγχόμενη, με ωραιότατους χρόνους αντήχησης.

Δεν είναι μαύρη τρύπα το δωμάτιο του Γουίζι, φυσιολογική ηχητική έχει.

Ο χώρος αυτός έχει σχεδιαστεί από επιστήμονες του είδους, για ακρόαση μουσικής. Όχι απλά δεν είναι "εκτός προδιαγραφών", αλλά αντιθέτως, είναι ιδανικός χώρος για μουσική. Μακάρι όλοι μας να είχαμε τέτοιο χώρο.
 

Μηνύματα
5.103
Reaction score
4.424
Φίλε, με 9W ενισχυτή, μακάρι να "κουνηθούν" τα tweeters των ηχείων. Το υπόλοιπο ηχείο δεν θα "συγκινηθεί".

Και, πραγματικά, δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με το είδος της μουσικής. Δηλαδή, ναι, ακούω metal, οπότε θέλω ισχύ κι ένταση για να απολαμβάνω τη μουσική μου, αλλά την άλλη φορά που ακούσαμε το έργο "Rite of spring" και δυναμώσαμε την ένταση, σε κάποια σημεία βγήκα έξω από το δωμάτιο για να δω εάν οι σοβάδες είναι στη θέση τους ή είχαν πέσει! :biggrin: Με άλλα λόγια και μουσική δωματίου να ακούς (3-4 έγχορδα), ε, δεν σε "γλιτώνουν" τα λίγα Watts.
Εξυπακουεται πως αστειευομουν.

Ωστοσο τα 802 τα ειχα βαλει κι επαιζαν με τους λαμπατους μονομπλοκ τους δικους μου (2Χ150 εκαστος). Μαλιστα ειχα κουβαλησει και τον προενισχυτη τον δικο μου. Πακετο ολο ...λαμπες!! Μια χαρα επαιζαν. Ενταξει με τους Classe στο μπασο υπηρχε το κατι παραπανω.
Αλλα εξαρταται το τι θελει ο καθενας. Εχουν και οι λυχνιες τα ατου τους.

Απ την αλλη πιστευω οτι το μεγαλο ατου των 802 ειναι η μεσαια περιοχη (ισως ηπιο αδικημενη στις κριτικες).
Δεν θα ξεχασω ποτε για παραδειγμα το αλμπουμ του Ben Webster - Soulville και το σαξοφωνο οταν μπαινει. Το εχω ακουσει αυτο το κομματι απο ενα σωρο ηχεια και ενισχυτες. Για μενα, βαζω στην κορυφη τον συνδιασμο B&W 802 + Audio Valve Challenger . Γιατι? Γιατι ετσι μας αρεσει! Σαν την μπυρα δηλαδη. Δεν εχει γιατι.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
15.724
Reaction score
22.838
Ναι ο χώρος ακρόασης είναι 15τμ αλλά με γυψοσανίδα και απορρόφηση. Τα γουφερ βλέπουν μεγαλύτερο χώρο.
Και η πολλη απορροφηση στο χωρο ρουφαει ενεργεια, αρα αυξανει τις απαιτησεις σε ισχυ.
Σας απάντησε ο Κώστας:
Οχι, τα γουφερ (και τα σαμπ) βλέπουν ακριβώς αυτό το χώρο, των 15τμ, διότι πίσω από τις γυψοσανίδες έχει στιβαρό τοιχωματικό όριο.
απλώς, να υπενθυμίσω οτι πίσω από τις διάτρητες γυψοσανίδες υπάρχει μελετημένη ποσότητα απορροφητικών υλικών και πίσω από αυτά, τσιμεντόλιθοι γεμισμένοι με τσιμέντο (το στιβαρό τοιχωματικό όριο που ανέφερε ο Κώστας). Υπάρχουν φωτογραφίες για όλα αυτά, για όποιον ενδιαφέρεται.
Εξυπακουεται πως αστειευομουν.
Το κατάλαβα, απλώς είπα να απαντήσω, για να μην νομίσει κάποιος δύσμοιρος ότι θα παίξει τα 802D με 9W και θα είναι ΟΚ. :)
 



Μηνύματα
5.103
Reaction score
4.424
9 βατ δεν αρκούν ούτε για να φορτίζει το κινητό. 🤣😂😁
Εσυ μην λες τετοια (τουλαχιστον δημοσια). Τωρα εισαι νεος κι ωραιος με δυναμικο χαρακτηρα. Και το δειχνεις ποικιλοτροπως. Μολις ομως ωριμασεις και θα δεις τη ζωη απο αλλη οπτικη, τοτε να σε δω. Σε βλεπω να τρεχεις εκει στην Ιπποδρομιου για δισκους βινυλιου με sigle ended λυχνιες με τιποτα κορνες.

Οπως ελεγε ενας φιλος "πληρωσα ουκ ολιγα για να κανω ενα πολυκαναλο για κινηματογραφο, αλλα οι ποιοτικες ταινιες δεν εχουν ηχητικα εφε, μονο κατι αμερικανιες που δεν ειναι του στυλ μου, εχουν ηχο." Τζαμπα τα εξοδα.
 

Μηνύματα
1.835
Reaction score
2.290
Τελικά είμαι στην επιλογή είτε αυτών:
2 ηχεία Presonus Eris Pro 8 https://www.athensproaudio.gr/el/presonus-eris-pro-6-1.html
2 sub Presonus Eris Pro Sub 10 https://www.athensproaudio.gr/el/presonus-eris-pro-sub-10.html
είτε αυτών:
2 ηχεία Focal Alpha 80 Evo https://www.athensproaudio.gr/el/focal-alpha-80-evo.html
2 sub Focal Sub One https://www.athensproaudio.gr/el/focal-sub-one.html
Αν κάποιος θέλει να προκρίνει ένα από τα 2 set ευπρόσδεκτο! Παρακαλώ, όποιος μπει στον κόπο... να αιτιολογήσει και το γιατί υπέρ του ενός και κατά του άλλου.
Προσωπικα δεν θα επαιρνα κανενα απο τα δυο σετ. Tα Presonus εχουν τελικα αποδειχθει πολυ μετρια και τα sub της Focal τα θεωρω πολυ ακριβα για αυτα που προσφερουν, και δεν προσφερουν και τιποτα ιδιεταιρο ετσι κι αλλιως. Υπαρχουν πολυ καλυτερα sub στην αγορα.
Βασικα για οποιαδηποτε αγορα ηχειου αυτη τη στιγμη με τις γνωσεις που εχω αποκτησει (?) θα κοιταζα τα ηχεια που θα αγορασω να εχουν τουλαχιστον ενα σωστα μετρημενο και αριστο σπινοραμα, με επαρκεις δυνατοτητες σταθμης χωρις παραμορφωση.
Στο μπατζετ που διαθετεις δεν υπαρχει τετοιο σεταπ.
Η λυση που θα επελεγα εγω που ερχεται πιο κοντα σε κατι τετοιο, ειναι η αγορα ενος σετ ηχειων Ascilab F6B η Ascilab F6BS, με κοστος 800-900 ευρω το ζευγος και αριστες μετρησεις αλλα και ακουστικες εκτιμισεις απο τους reviewers που τα δοκιμασαν, ενος φτηνου ενισχυτη με High Pass Filter με επισης εξαιρετικες για το κοστος του κριτικες η ενος Wiim Amp που διαθετει sub out και high Pass filter, με αποδοση που πρακτικα αναμενεται να ειναι ιδια η καλυτερη απο τα ενισχυτικα που συνηθως βρισκονται εντος των ενεργων μονιτορ της κατηγοριας που σε ενδιαφερει, και ενος ζευγους "sub" που να αποδιδει πολυ καλα απο τα 35-40Hz μεχρι τα 100-120Ηz ωστε να μπορεις να κοψεις τα 6.5" γουφερ οσο γινεται πιο ψηλα. Την 1η οκταβα απλα την ξεχνας για την ωρα.
Το συστημα αν επιλεχθει ο Douk Audio A5 εχει καποιες ιδιεταιροτητες που απαιτουν επιλογες με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα συνδεσμολογιας και δεν ειναι συμβατο με sub που εχουν ενσωματωμενο DSP χωρις να εχουν ταυτοχρονα Line -out μια που το σημα θα πρεπει να πηγαινει πρωτα στο Sub οποτε θα πρεπει να εχει Line-in και Line-out. Προσωπικα εντος μπατζετ, προτεινω ζευγος sub KRK S10.4 που εχουν εισοδους και εξοδους RCA αν και θα προτιμουσα δυνατοτερα και κλειστου τυπου (sealed). Ισως μεταχειρισμενα neumann KH 750 αν και εκει ανεβαινει πολυ το μπατζετ ακομα κι αν αγοραστουν ενα ενα. Διαφορετικα, ενα REL HT/1205 MKII τοποθετημενο αναμεσα στα δυο ηχεια.
Με το Wiim Amp δεν απαιτειται η υπαρξη line out στα Sub και κερδιζεις και την υπαρξη crossover, delays, και PEQ αλλα χανεται η δυνατοτητα για Stereo Subs που ναι μεν δεν εχει και πολλη μεγαλη σημασια αλλα μπορει να ενοχλει ψυχολογικα.
Αν επιλεχθει το Wiim Amp, και μονο 1 Sub για αρχη, χωραει εντος μπατζετ ενα REL HT/1205 MKII η εκτος μπατζετ ενα ELAC VERRO RS700 και φυσικα στο συντομο μελλον προσθετεις και δευτερο.
Στην περιπτωση του Elac, λογω του ενσωματωμενου DSP και Room Correction, σε σωζουν οι δυνατοτητες delay του Wiim Amp που δεν εχει ο Douk A5
 
Last edited:

gid

Μηνύματα
9.080
Reaction score
10.348
Θα άφηνα στην άκρη τα Presonus και θα κοιτούσα προς Adam T8V + κάποιο sub. Επίσης Tannoy Gold με το 8άρι πάντα.
 

Μηνύματα
1.835
Reaction score
2.290
Αν υπαρχει η δυνατοτητα να ανεβει το μπατζετ, τοτε ακομα καλυτερα αντι για τα F6B, πας στο C6B
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
59.483
Reaction score
145.862
Tα Presonus εχουν τελικα αποδειχθει πολυ μετρια
Δεν έχεις άδικο, αλλά..
Στο μπατζετ που διαθετεις δεν υπαρχει τετοιο σεταπ
Υπάρχει το οικονομικό πρισόνους.

Κατά τη γνώμη μου, το S8 είναι αξιόλογο, αλλά μάλλον δε φτάνει το μπάτζετ.

 

Μηνύματα
1.835
Reaction score
2.290
Δεν έχεις άδικο, αλλά..

Υπάρχει το οικονομικό πρισόνους.

Κατά τη γνώμη μου, το S8 είναι αξιόλογο, αλλά μάλλον δε φτάνει το μπάτζετ.

Κι εγω καποτε πιστευα οτι το S8 θα ειναι καλο ομοαξονικο αλλα αν κρινω απο το σπινοραμα του S6 δεν πιστευω οτι εχει ελπιδες. Τα παθητικα της Ascilab ειναι πολυ καλυτερες επιλογες κατα την ταπεινη μου αποψη.
Ειδικα αν μπορεσει να παει στο λιγο ακριβοτερο C6B. Η πολικη τους αποκριση με το κρος στο 1Khz ειναι σχεδον σαν εξαιρετικου ομοαξονικου. Ισως και καλυτερη.
 

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Μηνύματα
3.685
Reaction score
8.440
Να εκφράσω κι εγω τις αμφιβολίες μου για τα Presonus ?
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.595
Μηνύματα
3.056.584
Members
38.577
Νεότερο μέλος
periskyr
Top