Featured Δημιουργία πολυχρηστικού media room

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Πήρα το πρωί στην Knauf και ρώτησα αν έχουν λίστα με πιστοποιημένους εγκαταστάτες για διάτρητη γυψοσανίδα, αλλά δεν είχαν. Ρώτησα αν έχουν κάποιο να μου προτείνουν στη Χαλκίδα, αλλά ούτε αυτό μπορούσαν. Ζήτησα και μου πρότειναν τρεις τεχνίτες στην Αθήνα.

Ο πρώτος νόμισε αρχικά ότι θέλω ηχομόνωση για διαμέρισμα και όχι ηχοαπορρόφηση ανακλάσεων, αλλά τελικά συνεννοηθήκαμε. Ο δεύτερος μου πρότεινε, αντί διάτρητης και ηχοαπορροφητικού, ένα άλλο προϊόν που το αποκάλεσε "Ντιαμάντ" το οποίο έχει πετροβάμβακα και χαμηλό κόστος, γύρω στα 10€/τετρaγωνικό. Με λίγο ψάξιμο βρήκα αυτό που μοιάζει στο όνομα, αλλά είναι πολυουρεθάνη ντυμένη με βελούδο. Ο τρίτος μου πρότεινε να μιλήσω με μια συγκεκριμένη εταιρεία που ειδικεύεται σε ακουστικές εφαρμογές. Το έκανα και περιμένω να με καλέσει ο αρμόδιος.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Έχεις σκεφτεί να βάλεις Sonos να τελειώνεις; Και με δύο σαμπάκια πιο φθηνά θα σου έρθει, και μια χαρά θα είσαι.
Η λύση των Sonos μοιάζει πολύ ελκυστική λόγω ευκολίας τοποθέτησης, ευελιξίας στο διαμοιρασμό σε επιπλέον χώρους (το σχεδιαζόμενο θερινό σινεμά είναι στον κήπο, ακριβώς από έξω) και ευχρηστίας μέσω app. Δεν ξέρω αν είναι το καταλληλότερο για το συγκεκριμένο χώρο που είναι λίγο πιο αφιερωμένος στα media και έχει τη δυσκολία του δοκαριού/κρυφού φωτισμού. Μοιάζει πάντως ιδανική για το κύριο καθιστικό που είναι ακριβώς από πάνω και ακόμα πιο casual:

1762785861841.png

Πόσο κοντά μπορεί να πλησιάσει ένα πλήρες σύστημα Sonos, σε ένα τυπικό σύστημα AVR/ηχεία 7.2.4 των ~5.000€, σε πιστότητα ήχου και βαθμό εμβύθισης;

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.469
Χρυσά και άγια τα Sonos αλλά...

Atmos αληθινό = Nope.
Για τέτοιες αποστάσεις ακρόασης = Nope.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.564
Η λύση των Sonos μοιάζει πολύ ελκυστική λόγω ευκολίας τοποθέτησης, ευελιξίας στο διαμοιρασμό σε επιπλέον χώρους (το σχεδιαζόμενο θερινό σινεμά είναι στον κήπο, ακριβώς από έξω) και ευχρηστίας μέσω app. Δεν ξέρω αν είναι το καταλληλότερο για το συγκεκριμένο χώρο που είναι λίγο πιο αφιερωμένος στα media και έχει τη δυσκολία του δοκαριού/κρυφού φωτισμού. Μοιάζει πάντως ιδανική για το κύριο καθιστικό που είναι ακριβώς από πάνω και ακόμα πιο casual:

View attachment 382119

Πόσο κοντά μπορεί να πλησιάσει ένα πλήρες σύστημα Sonos, σε ένα τυπικό σύστημα AVR/ηχεία 7.2.4 των ~5.000€, σε πιστότητα ήχου και βαθμό εμβύθισης;
Εξαρτάται τι θέλει ο καθένας. Προσωπικά θεωρώ πως είναι μια χαρά. Όσο αφορα τις λύσεις μπάρας, με αυτή την απλή Samsung που έχω αν μου έφερναν στα ίδια χρήματα δικάναλο σύστημα με sub πάλι τη μπάρα θα επέλεγα.

Σαφέστατα μεταξύ καραμπόλας (Sonos) και direct sound κερδίζει το δεύτερο, αλλά μόνο όταν είναι σωστό. Έχω πει και παλαιότερα τα Atmos "ντύνουν" την ατμόσφαιρα. Αν καταλαβαίνεις τον πάνω ήχο ως ξεχωριστό layer τότε λυπάμαι είναι όλο λάθος. Για αυτό και η καραμπόλα δεν είναι πάντα μια κακή επιλογή. Βοηθάει, ίσως και καλύτερα κατά περίπτωση, στην δημιουργία ατμόσφαιρας.

Last edited:

alexis

Reaction score
33.564
Μου είχε πει κάποτε ο Tom (αν θυμάμαι καλά το όνομα), από Trinnov πως και 2 μέτρα ταβάνι να του δώσουν θα βάλει ξεχωριστά Atmos. Ευχαριστώ πολύ του είπα. Με Trinnov.

Reaction score
2.346
Πήρα το πρωί στην Knauf και ρώτησα αν έχουν λίστα με πιστοποιημένους εγκαταστάτες για διάτρητη γυψοσανίδα, αλλά δεν είχαν.
Μην αγχωνεσαι, δεν ειναι πυρηνικη φυσικη, αλλαζει το υλικο του αρμου και οι αποστασεις που πρεπει να μπουν βιδες (Uniflot και βιδες ανα 30-40 εκ αντι για 50-60). Ενας εγκαταστατης με λιγο μυαλο και χωρις κολληματα (του τυπου ασε ξερω εγω) θα το καταλαβει αν του το δειξεις (υπαρχουν βιντεο) και θα στο φτιαξει ευκολα.

This.png

Εμενα παντως αυτο μου αρεσει.
Γενικα οταν το μπατζετ ειναι περιορισμενο ο πιο ευκολος τροπος να κατεβουν οι απαιτησεις ειναι να μειωθει η αποσταση.
Αν κοιτας Sonos, δες και Sony Bravia Quad Theatre. Ακριβο ομως.

Last edited:

Reaction score
2.346
Αν κοιτας Sonos, δες και Sony Bravia Quad Theatre. Ακριβο ομως.
Επεσε η τιμη του. Ειχε αν θυμαμαι καλα 2400.
Στα 1900 ειναι μια χαρα.
Αν πεσει κι αλλο για το Black Friday θα ειναι καλη περιπτωση.
Θελει και sub βεβαια που δεν συμπεριλαμβανεται (220-740 ευρω ακομα)

Last edited:

alexis

Reaction score
33.564
Μοιάζει πάντως ιδανική για το κύριο καθιστικό που είναι ακριβώς από πάνω και ακόμα πιο casual:
Σε αυτή την περίπτωση προτείνω πάντα πολυκάναλη μπάρα ίδια μάρκα με την τηλεόραση. Τα έχουν εξελίξει πλέον. Υπάρχει συνεργασία ηχείων μπάρας - τηλεόρασης και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Ανεβαίνει το κεντρικό σχεδόν σε όλα τα ανάλογα συστήματα. Αν τώρα η τηλεόραση είναι μεγάλη γίνεται χρήση κάποιων ηχείων της για καλύτερη απόδοση του Atmos. Αν τώρα πας σε Sony το πάει ακόμα παραπέρα, καθώς υπολογίζει το ύψος θέασης (νομίζω και μεγέθος οθόνης και απόσταση από το ταβάνι) και προσαρμόζει ανάλογα τον ήχο με 3D mapping για καλύτερα απόδοση.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Παρότι η εγκάρσια διάταξη είναι πιο βολική χωροταξικά, η διαμήκης βγάζει πολύ καλύτερες αναλογίες ακουστικά -κάτι που φαίνεται και με γυμνό μάτι, εδώ που τα λέμε. Κατά συνέπεια, θα προτιμήσω αυτήν, ειδικά καθώς δεν έχω την πρόθεση να προχωρήσω σε πολύ δραματικές παρεμβάσεις για την ακουστική βελτίωση του χώρου. Αυτά που θα γίνουν, είναι κυρίως δύο:

1) θα τοποθετήσω τη μεγάλη βιβλιοθήκη ως διαχωριστικό στο κενό προς τον υπόλοιπο χώρο.

2) θα βάλω διάτρητη γυψοσανίδα και ορυκτοβάμβακα 5cm-50kg/m^3 σε ολόκληρη την οροφή του τμήματος που αποτελεί το homecinema, δηλαδή μετά το εγκάρσιο δοκάρι (καταδεικνύεται με πράσινο). Σκέφτομαι να το κατεβάσω στο επίπεδο της υπάρχουσας περιμετρικής κατασκευής (19cm) ώστε να είναι μια ενιαία επιφάνεια και να υπάρχει αρκετός κενός χώρος πάνω από τον ορυκτοβάμβακα, για καλύτερη απόδοση. Ο κρυφός φωτισμός θα αντικατασταθεί από γραμμικό, οπότε θα υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση το χώρο του παρακείμενου καθιστικού. Νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερα να έκανα την κεντρική κατασκευή πχ 5cm πιο ψηλά ώστε να είναι σε χωριστό επίπεδο σε σχέση με την περίμετρο;
Οι πιθανοί τύποι της διάτρητης γυψοσανίδας είναι η ακανόνιστη Cleaneo UFF 8/15/20 R και οι συμμετρικές Cleaneo UFF 8/18 R και Cleaneo UFF 8/18 Q. Αισθητικά προτιμώ την πρώτη, οι ακουστικές ιδιότητές τους νομίζω είναι παραπλήσιες -διορθώστε με αν κάνω λάθος. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει εμπειρία με αυτούς τους τύπους.

Ελπίζω ότι αυτή η περιποίηση, σε συνδυασμό με τις αρκετά καλές αναλογίες της διαμήκους διάταξης και τα έπιπλα, χαλιά και κουρτίνες που θα τοποθετηθούν στο χώρο, είναι επαρκή για να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ακουστικής.

1763398647692.png

Έγινε ένα fine-tuning στη διάταξη των ηχείων ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι θέσεις των εμπρός ηχείων είναι στις 30 μοίρες όπως πριν, τα περιφερειακά είναι στις 110 και τα πίσω στις 140. Τα οροφής ευθυγραμμίστηκαν σε πλάτος με τα εμπρός και άνοιξαν στις 35 μοίρες κατακόρυφης γωνίας ώστε να είναι πιο διάχυτος ο ήχος τους και να περιλαμβάνουν πιθανή δεύτερη σειρά θεατών. Μένει να ορίσω τον ακριβή διαμήκη διαχωρισμό των εμπρός οροφής από την MLP, κάτι που θα γίνει όταν οριστικοποιηθεί το ύψος του κεντρικού τμήματος της διάτρητης.
Παρεμπιπτόντως, ποια θα προτείνατε να είναι η αρχική θέση των SW για να ζητήσω από τον ηλεκτρολόγο να μου βγάλει ομοαξονικά σε εκείνα τα σημεία; Είναι καλές οι θέσεις που τα έχω βάλει ή θα προτείνατε άλλη διάταξη;

Last edited:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.469
Τι ύψος έχεις ταβάνι; Και με το 19αρι βάθος γυψοσανίδας που σκέφτεσαι, σε τι ύψος φτάνει η γυψοσανίδα; Το λέω γιατί θες Atmos, οπότε καλό είναι να υπάρχει η αναγκαία απόσταση μεταξύ του bed layer και του top layer.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Το ύψος είναι 268cm, άρα θα κατέβει στα 249cm αν το κάνω όλο επίπεδο. Νομίζω δεν είναι πολύ χαμηλό, έχω ear/eye level στα 100cm.

Reaction score
2.346
Παρότι η εγκάρσια διάταξη είναι πιο βολική χωροταξικά, η διαμήκης βγάζει πολύ καλύτερες αναλογίες ακουστικά -κάτι που φαίνεται και με γυμνό μάτι, εδώ που τα λέμε. Κατά συνέπεια, θα προτιμήσω αυτήν, ειδικά καθώς δεν έχω την πρόθεση να προχωρήσω σε πολύ δραματικές παρεμβάσεις για την ακουστική βελτίωση του χώρου. Αυτά που θα γίνουν, είναι κυρίως δύο:

1) θα τοποθετήσω τη μεγάλη βιβλιοθήκη ως διαχωριστικό στο κενό προς τον υπόλοιπο χώρο.

2) θα βάλω διάτρητη γυψοσανίδα και ορυκτοβάμβακα 5cm-50kg/m^3 σε ολόκληρη την οροφή του τμήματος που αποτελεί το homecinema, δηλαδή μετά το εγκάρσιο δοκάρι (καταδεικνύεται με πράσινο). Σκέφτομαι να το κατεβάσω στο επίπεδο της υπάρχουσας περιμετρικής κατασκευής (19cm) ώστε να είναι μια ενιαία επιφάνεια και να υπάρχει αρκετός κενός χώρος πάνω από τον ορυκτοβάμβακα, για καλύτερη απόδοση. Ο κρυφός φωτισμός θα αντικατασταθεί από γραμμικό, οπότε θα υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση το χώρο του παρακείμενου καθιστικού. Νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερα να έκανα την κεντρική κατασκευή πχ 5cm πιο ψηλά ώστε να είναι σε χωριστό επίπεδο σε σχέση με την περίμετρο;
Οι πιθανοί τύποι της διάτρητης γυψοσανίδας είναι η ακανόνιστη Cleaneo UFF 8/15/20 R και οι συμμετρικές Cleaneo UFF 8/18 R και Cleaneo UFF 8/18 Q. Αισθητικά προτιμώ την πρώτη, οι ακουστικές ιδιότητές τους νομίζω είναι παραπλήσιες -διορθώστε με αν κάνω λάθος. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει εμπειρία με αυτούς τους τύπους.

Ελπίζω ότι αυτή η περιποίηση, σε συνδυασμό με τις αρκετά καλές αναλογίες της διαμήκους διάταξης και τα έπιπλα, χαλιά και κουρτίνες που θα τοποθετηθούν στο χώρο, είναι επαρκή για να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ακουστικής.

View attachment 382641

Έγινε ένα fine-tuning στη διάταξη των ηχείων ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι θέσεις των εμπρός ηχείων είναι στις 30 μοίρες όπως πριν, τα περιφερειακά είναι στις 110 και τα πίσω στις 140. Τα οροφής ευθυγραμμίστηκαν σε πλάτος με τα εμπρός και άνοιξαν στις 35 μοίρες κατακόρυφης γωνίας ώστε να είναι πιο διάχυτος ο ήχος τους και να περιλαμβάνουν πιθανή δεύτερη σειρά θεατών. Μένει να ορίσω τον ακριβή διαμήκη διαχωρισμό των εμπρός οροφής από την MLP, κάτι που θα γίνει όταν οριστικοποιηθεί το ύψος του κεντρικού τμήματος της διάτρητης.
Παρεμπιπτόντως, ποια θα προτείνατε να είναι η αρχική θέση των SW για να ζητήσω από τον ηλεκτρολόγο να μου βγάλει ομοαξονικά σε εκείνα τα σημεία; Είναι καλές οι θέσεις που τα έχω βάλει ή θα προτείνατε άλλη διάταξη;
H Cleaneo UFF 8/15/20 ειναι πολυ εντυπωσιακη. Οσοι την εχουν δει στο δικο μου εχουν εκφραστει με πολυ κολακευτικα σχολια.
Θα σου προτεινα επισης να περασεις απο πισω της φωτιστικο με οπτικες ινες για starry night effect. Στο δικο μου το σκεφτηκα μετα που τις εβαλα και εχασα την ευκαιρια.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.469
Το ύψος είναι 268cm, άρα θα κατέβει στα 249cm αν το κάνω όλο επίπεδο. Νομίζω δεν είναι πολύ χαμηλό, έχω ear/eye level στα 100cm.
Dolby & Trinnov γενικώς, για ένα optimal setup, προτείνουν τα overhead ηχεία ("Atmos" / "top layer") να μπαίνουν σε ύψος
τουλάχιστον 2x του ύψους των ηχείων του bed layer με "maximum" το 3x.
Με βάση ότι το listener level (seated) σου είναι στο 1μ., αν κάνουμε optimize τα ύψη/γωνίες των surrounds ώστε να μην υπάρχει blockage του sound path από τον ακριανό θεατή, θα πάνε χοντρικά στα 1.2m με 1.3m με ελαφρώς downward κλίση για να στοχεύεις ίσα πάνω από τα κεφάλια για να "περνάει" ο ήχος από τον αριστερό ακροατή και να φτάνει στον δεξί, και το αντίθετο για την άλλη πλευρά, το minimum "Atmos" speaker height σου (tweeter axis) θα πρέπει ιδανικά να είναι 2x 1.2m/1.3m (2.4m / 2.6m).
Το βάθος στην γυψοσανίδα σου ανοίγει future upgradeability και speaker size options (μπορείς να βάλεις βαθιά ηχεία, συνήθως αυτά που έχουν είτε μεγάλο οδηγό, είτε μεγάλη κλίση στους οδηγούς για πιο σωστή εκπομπή προς την RSP) και ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για αυτοματισμούς. Αλλά θα πρέπει να μην κατέβεις πολύ, να έχεις καλό separation μεταξύ bed layer & overhead για να μην γίνει collapsed η "3D ηχοσφαίρα" όσον αφορά τον y axis (height).

Reaction score
4.446
Οσον αφορα την διατρητη εγω εβαλα την ακανονιστη τρυπα, για λογους καθαρα προσωπικου γουστου. Οτι σ αρεσει, ετσι κι αλλιως ολα αυτα ειναι μελετημενα ηχητικα απο την Knauf. (απο Baufox ψωνισα)
Οσον αφορα το παχος του ορυκτοβαμβακα νομιζω οτι 5 εκ παχος ειναι λιγο. Το υψος οροφης σου ειναι ακριβως ιδιο με το δικο μου.

Στην διασταση μηκος επι πλατος (οπως γραφεις) 7,82 Χ 4,69 θα ντυθει ολο αυτο με την διατρητη?

Γενικα πρεπει να παρεις εκ των προτερων υπ οψιν το μεγεθος της διατρητης (1,20Χ2). Τι σημαινει αυτο?
Οτι μπορεις να κανεις αισθητικα παιχνιδια!

Εστω για παραδειγμα οτι ντυνεις ολη την επιφανεια που γραφω με τη διατρητη (η μερος αυτης, χρησιμοποιεις σαν φιλοσοφια αυτο που θα περιγραψω παρακατω).

Αν πας να βαλεις τις διατρητες κατα μηκος οι 4 δεν χωρανε (=8 μετρα μηκος), αρα θα βαλεις 3 (6 μ. μηκος) και σε περισευει 1,82 που κατα τη γνωμη μου ειναι πολυ (απεφυγε οσο μπορεις να κοψεις τη διατρητη).
Ας τις βαλουμε αναποδα, με το πλατος που ειναι 1,2μετρα Χ 6 τεμαχια= 7,2 μ.. Σε περισευει κατα μηκος συνολικα 0.62 εκατοστα που ειναι μια χαρα. Μπορεις να το αφησεις 31 εκατοστα απο μπροστα κι αλλο τοσο πισω. Κράτα σε πρωτη φαση στο μυαλο σου αυτο που περισευει μπρος και πισω.
Σ αυτη λοιπον την περιπτωση βαζοντας δυο σειρες στο πλαι εχεις 4 μετρα συνολικη πλαινη επιφανεια διατρητης, ως το 4,69 σε περισευουν 69 εκατοστα, χοντρικα 35 εκατοστα απο την καθε πλευρα, επισης ειναι μια χαρα!

Κρατα τα περισεματα περιμετρικα στο μυαλο σου.
Τι λεει λοιπον ο Wizzy?

Η οροφη να εχει σπασιματα η γενικως ανωμαλιες (καθαρα για ηχητικους λογους). Αυτες τις ανωμαλιες τις θελουμε και για αισθητικους λογους!!

Εκει λοιπον που θελεις περισσεματα θα χρησιμοποιησεις κανονικη γυψοσανιδα και οχι διατρητη (για να χαρει και λιγο ο μαστορας που θα τις περασει + το πορτοφολι σου!).

Ομως θα κανεις και κατι αλλο. Θα κατεβεις περιπου 30 εκατοστα και θα κανεις σκαλοπατι. Αυτο το σκαλοπατι θα το βαψεις διαφορετικο χρωμα και θα εισαι τζετ ! Μπορεις επισης στο σκαλοπατι να βαλεις και προβολακια.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Θα σου προτεινα επισης να περασεις απο πισω της φωτιστικο με οπτικες ινες για starry night effect. Στο δικο μου το σκεφτηκα μετα που τις εβαλα και εχασα την ευκαιρια.
Αυτό ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και πολύ... μπελαλίδικο. Θα ήθελες να μας πεις λεπτομέρειες;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Dolby & Trinnov γενικώς, για ένα optimal setup, προτείνουν τα overhead ηχεία ("Atmos" / "top layer") να μπαίνουν σε ύψος
τουλάχιστον 2x του ύψους των ηχείων του bed layer με "maximum" το 3x.
Με βάση ότι το listener level (seated) σου είναι στο 1μ., αν κάνουμε optimize τα ύψη/γωνίες των surrounds ώστε να μην υπάρχει blockage του sound path από τον ακριανό θεατή, θα πάνε χοντρικά στα 1.2m με 1.3m με ελαφρώς downward κλίση για να στοχεύεις ίσα πάνω από τα κεφάλια για να "περνάει" ο ήχος από τον αριστερό ακροατή και να φτάνει στον δεξί, και το αντίθετο για την άλλη πλευρά, το minimum "Atmos" speaker height σου (tweeter axis) θα πρέπει ιδανικά να είναι 2x 1.2m/1.3m (2.4m / 2.6m).
Το βάθος στην γυψοσανίδα σου ανοίγει future upgradeability και speaker size options (μπορείς να βάλεις βαθιά ηχεία, συνήθως αυτά που έχουν είτε μεγάλο οδηγό, είτε μεγάλη κλίση στους οδηγούς για πιο σωστή εκπομπή προς την RSP) και ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για αυτοματισμούς. Αλλά θα πρέπει να μην κατέβεις πολύ, να έχεις καλό separation μεταξύ bed layer & overhead για να μην γίνει collapsed η "3D ηχοσφαίρα" όσον αφορά τον y axis (height).
Έτσι ακριβώς το σκέφτομαι: για τους λόγους που αναφέρεις κι εσύ, σκοπεύω να βάλω τα tweeters των περιφερειακών στα 125cm και των πίσω στα 130cm. Η γωνία των 110 μοιρών για τα πλαϊνά εξυπηρετεί πράγματι και στο να μη μπλοκάρει το ηχητικό πεδίο του ενός ακροατή από τον άλλον.

Όταν μιλάς για αυτοματισμούς, εκτός από lift προβολέα και κινητή οθόνη, τι άλλο θα μπορούσαν να αφορούν; Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιθανό ο μελλοντικός αντικαταστάτης του προβολέα να είναι μια μεγάλη τηλεόραση.

Για τα ενδεικνυόμενα ηχεία οροφής, θα με ενδιέφεραν περισσότερες πληροφορίες.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Οσον αφορα την διατρητη εγω εβαλα την ακανονιστη τρυπα, για λογους καθαρα προσωπικου γουστου. Οτι σ αρεσει, ετσι κι αλλιως ολα αυτα ειναι μελετημενα ηχητικα απο την Knauf. (απο Baufox ψωνισα)
Οσον αφορα το παχος του ορυκτοβαμβακα νομιζω οτι 5 εκ παχος ειναι λιγο. Το υψος οροφης σου ειναι ακριβως ιδιο με το δικο μου.

Στην διασταση μηκος επι πλατος (οπως γραφεις) 7,82 Χ 4,69 θα ντυθει ολο αυτο με την διατρητη?

Γενικα πρεπει να παρεις εκ των προτερων υπ οψιν το μεγεθος της διατρητης (1,20Χ2). Τι σημαινει αυτο?
Οτι μπορεις να κανεις αισθητικα παιχνιδια!

Εστω για παραδειγμα οτι ντυνεις ολη την επιφανεια που γραφω με τη διατρητη (η μερος αυτης, χρησιμοποιεις σαν φιλοσοφια αυτο που θα περιγραψω παρακατω).

Αν πας να βαλεις τις διατρητες κατα μηκος οι 4 δεν χωρανε (=8 μετρα μηκος), αρα θα βαλεις 3 (6 μ. μηκος) και σε περισευει 1,82 που κατα τη γνωμη μου ειναι πολυ (απεφυγε οσο μπορεις να κοψεις τη διατρητη).
Ας τις βαλουμε αναποδα, με το πλατος που ειναι 1,2μετρα Χ 6 τεμαχια= 7,2 μ.. Σε περισευει κατα μηκος συνολικα 0.62 εκατοστα που ειναι μια χαρα. Μπορεις να το αφησεις 31 εκατοστα απο μπροστα κι αλλο τοσο πισω. Κράτα σε πρωτη φαση στο μυαλο σου αυτο που περισευει μπρος και πισω.
Σ αυτη λοιπον την περιπτωση βαζοντας δυο σειρες στο πλαι εχεις 4 μετρα συνολικη πλαινη επιφανεια διατρητης, ως το 4,69 σε περισευουν 69 εκατοστα, χοντρικα 35 εκατοστα απο την καθε πλευρα, επισης ειναι μια χαρα!

Κρατα τα περισεματα περιμετρικα στο μυαλο σου.
Τι λεει λοιπον ο Wizzy?

Η οροφη να εχει σπασιματα η γενικως ανωμαλιες (καθαρα για ηχητικους λογους). Αυτες τις ανωμαλιες τις θελουμε και για αισθητικους λογους!!

Εκει λοιπον που θελεις περισσεματα θα χρησιμοποιησεις κανονικη γυψοσανιδα και οχι διατρητη (για να χαρει και λιγο ο μαστορας που θα τις περασει + το πορτοφολι σου!).

Ομως θα κανεις και κατι αλλο. Θα κατεβεις περιπου 30 εκατοστα και θα κανεις σκαλοπατι. Αυτο το σκαλοπατι θα το βαψεις διαφορετικο χρωμα και θα εισαι τζετ ! Μπορεις επισης στο σκαλοπατι να βαλεις και προβολακια.
Τα κατασκευαστικά τα έχω αφήσει στον εγκαταστάτη, ο οποίος έχει εμπειρία σε τοποθέτηση διάτρητης. Πάντως, θα κάνει σωστή κατασκευή, με πυκνά ζευκτά προφίλ για στιβαρότητα, ελαστικές ταινίες απορρόφησης ταλαντώσεων και ότι άλλο χρειάζεται, τα οποία γνωρίζει αυτός και όχι εγώ. Αν πάντως υπάρχει κάτι που νομίζετε ότι πρέπει να προσεχτεί πέρα από τα προφανή (πχ να μη μείνει καμμία παρατημένη... βίδα να κουδουνίζει στα μπάσα), πείτε μου.

Για το ύψος και τα πολλαπλά επίπεδα υπάρχουν υπέρ και κατά. Από τα λίγα που γνωρίζω, το συνολικό βάθος (πετροβάμβακας+κενό από πάνω) καθορίζει το εύρος συχνοτήτων που μπορούν να αποσβεστούν. Η καλύτερη απόσβεση γίνεται σε ήχους των οποίων το μήκος κύματος είναι το 1/4 του συνολικού βάθους της μόνωσης.
Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τον τύπο f=V/4*D για να υπολογίσουμε την κορύφωση αυτής της περιοχής συχνοτήτων. Το βάθος D είναι ~18cm (19cm κατέβασμα -1,25cm πάχος γυψοσανίδας), δηλαδή 0,18m. Η ταχύτητα V του αέρα στο ύψος της θάλασσας και θερμοκρασία 20C είναι 343m/s. Άρα η συχνότητα μέγιστης απόδοσης είναι f=343/4*.18=476Hz. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει μετρήσιμη βελτίωση από τα 300Hz μέχρι τα 2000Hz, τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος της ανθρώπινης φωνής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί συνεπάγεται καθαρούς διαλόγους στις ταινίες και κρυστάλλινα φωνητικά στη μουσική.

Μένει να δούμε τι θα συμβαίνει με τα μπάσα. Θα ξεκινήσω βέβαια με ένα "περπάτημα" των SW στο χώρο. Σε δεύτερο στάδιο, θα μπορούσαν να μπουν κάποιες μπασοπαγίδες στις γωνίες, αν κριθεί απαραίτητο από τις μετρήσεις στην MLP.
Λέτε να ξεκινήσω τα SW με τη διάταξη που δείχνω παραπάνω ή να τα βάλω συμμετρικά δίπλα στα L, R;

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.596
Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τον τύπο f=V/4*D για να υπολογίσουμε την κορύφωση αυτής της περιοχής συχνοτήτων. Το βάθος D είναι ~18cm (19cm κατέβασμα -1,25cm πάχος γυψοσανίδας), δηλαδή 0,18m. Η ταχύτητα V του αέρα στο ύψος της θάλασσας και θερμοκρασία 20C είναι 343m/s. Άρα η συχνότητα μέγιστης απόδοσης είναι f=343/4*.18=476Hz. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει μετρήσιμη βελτίωση από τα 300Hz μέχρι τα 2000Hz
Άσε τα ανώτερα μαθηματικά και δες το εργαλείο εδώ:

έχει επιλογές για όλα, perforated panel, να βάλεις τι τρύπες έχει κλπ. Εγώ για τα δικά μου panel, ο καλύτερος συνδυασμός που κατάφερα να βρω με δοκιμές για πάχος απορρόφησης 13cm (εκεί είχα βάλει το όριο αισθητικά) ήταν η διάτρητη πρόσοψη, μετά 2cm copopren και μετά 10cm aritherm. Βέβαια εσύ έχεις και το κενό από πίσω οπότε μεταβάλλονται αρκετά οι παράμετροι.

Το flow resistivity του copopren των 100 κιλών το υπολόγισα περί τις 50-60.000 και του aritherm περί τις 10.000. Σίγουρος δεν μπορώ να είμαι βέβαια, αυτά προέκυψαν από αρκετή έρευνα (την οποία φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνει μέσες άκρες και το ΑΙ).

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.033
Υπάρχουν άρα υλικά (ή συνδυασμός υλικών) με καλύτερη απόσβεση από τον ορυκτοβάμβακα, τα οποία δεν ξεφεύγουν πολύ σε κόστος;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.872
Τι λεει λοιπον ο Wizzy?

Ο wizzy λέει ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους σε ένα ηχητικά φροντισμένο δωμάτιο είναι το "σπάσιμο" της παραλληλίας μεταξύ των παράλληλων επιφανειών (απέναντι τοίχοι, πάτωμα-ταβάνι). Και, για να μην παρεξηγούμαστε, δεν το λέει ο wizzy κι ο κάθε τυχαίος wizzy, το προέβλεψε ο μηχανικός ακουστικός που σχεδίασε το δωμάτιό μου, το οποίο κατασκεύσε εξειδικευμένο συνεργείο. Του λόγου (του σχεδίου) το αληθές, αποδείχθηκε με τις εκ των υστέρων μετρήσεις που πήρε ο μηχανικός, οι οποίες απλώς επιβεβαίωσαν τη μελέτη που είχε κάνει.

Οπότε @MaxHeadroom σίγουρα πρέπει να κάνεις κάτι μεταξύ πατώματος και ταβανιού. Στο post #29 θα βρεις παραπομπή σε φωτογραφίες από την κατασκευή. Κι εννοείται ότι καλύτερα θα είναι να αναλάβει την κατασκευή εξειδικευμένο συνεργείο/εγκαταστάτης με πείρα σε τέτοιες κατασκευές.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.675
Members
38.591