CD Players - Μύθοι και πραγματικότητες...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νομίζω ότι δεν έχει νόημα ένας τέτοιος διαχωρισμός, όπως και οποιουδήποτε είδους χαϊεντόμετρο. Ξεχνάμε μερικά βασικά πράγματα.

Η λογική των περισσότερων συσκευών (και δη των θεωρητικά καλών υλοποιήσεων), δεν είναι να αναπαράξουν με απόλυτη πιστότητα μουσική, αλλά να είναι ευφωνικές κατά τον συνδυασμό τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα συνοδών και χώρων. Έτσι φτιάχνονται και τα players και οι ενισχυτές και φυσικά τα ηχεία μας.

Αυτό σημαίνει ότι μια συσκευή που δεν μετράει καλά, μπορεί κάλλιστα να παίζει ευφωνικά και να "κερδίσει" έτσι το ευρύ κοινό, το οποίο θα ανάβει λαμπάδες στο όνομα του γκουρού κατασκευαστή και των μαγικών του. Έβαλες τις μετρήσεις του zanden, θυμίζω και τις μετρήσεις που είχε κάνει ο g.kar στο audio nemesis, το οποίο όμως τελικά αγόρασε.

Σε αυτό το σημείο, το μόνο που πρέπει να αποφασίσει κάποιος, είναι αν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της αλήθειας ή τον δρόμο του παραμυθιού. Θεωρώ και τους δύο εξίσου δελεαστικούς, παρόλο που μόνο ο ένας είναι σωστός. Η αλήθεια, όταν αφορά σε ηλεκτρονικές συσκευές, έχει όνομα και αυτό είναι οι μετρήσεις. Όμως πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα συστήματά μας αντέχουν την αλήθεια, ή έστω είναι φτιαγμένα γι αυτήν?...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: CD Players - Μύθοι και πραγματικότητες...

Η λογική των περισσότερων συσκευών (και δη των θεωρητικά καλών υλοποιήσεων), δεν είναι να αναπαράξουν με απόλυτη πιστότητα μουσική, αλλά να είναι ευφωνικές κατά τον συνδυασμό τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα συνοδών και χώρων. Έτσι φτιάχνονται και τα players και οι ενισχυτές και φυσικά τα ηχεία μας.
Εδώ είναι όλη η ουσία...
Αν αυτό λοιπόν είναι το high-end, τότε το αποκυρήσω μετά βδελυγμίας. Δεν μας ενδιαφέρει η ακρίβεια και η πιστότητα, αλλά η ευφωνικότητα. Κοινός ο εντυπωσιασμός του αυτιού και το ξεγέλασμα του εγκεφάλου.

Reaction score
250
Από που προκύπτει αυτό Φίλε Νικόλα ;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μην είσαι απόλυτος.
Το ότι οι κατασκευαστές κάνουν αυτό που κάνουν, οφείλεται στην πρόθεσή τους να πουλήσουν όσο περισσότερο γίνεται. Υπό προϋποθέσεις, μπορείς να κάνεις θαύματα με αυτές τις συσκευές, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με απλά μηχανήματα. Το να πάρεις έναν ενισχυτή ή ένα ηχείο και να τα στήσεις σωστά είναι ένας δρόμος. Το να τα ξεκοιλιάσεις είναι επίσης ένας δρόμος. Το να πάρεις επαγγελματικά ηχεία και στουντιακό εξοπλισμό είναι ένας άλλος κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Καλά είναι και τα ενεργά της atc με τα οποία είναι ερωτευμένος ο Κόγιας :happy_8: αλλά έχουν ένα καράβι χρήματα. Είναι πολλοί οι δρόμοι και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αφορίσω κανέναν.

Αφορίζω μόνον, αυτόν που απλά δεν ξέρει γιατί κάνει ότι κάνει, αυτόν που αγνοεί βασικά πράγματα αλλά αρνείται επιδεικτικά να μάθει. Αφορίζω αυτόν που νομίζει ότι κινείται στον χώρο για ένα σκοπό και στην πραγματικότητα βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα γιατί δεν ξέρει τι ζητά. Άμα του κάτσει κάτι καλώς, αν όχι συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι που... βαριέται.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Για να σου δώσω κι ένα ακόμη παράδειγμα διαφορετικής φύσεως αλλά ιδίου αποτελέσματος, πιστεύεις ότι οι μηχανικοί της magnepan είναι ηλίθιοι? Όχι βέβαια, επειδή τοποθετούν το κάθε προϊόν όμως στο αντίστοιχο κομμάτι αγοράς, τις παρακάτω βελτιώσεις υποψιάζομαι ότι τις κάνουν μόνον στο μεγαλύτερο μοντέλο κι αν...

Βεβαίως με τα κατάλληλα συνοδά παίζουν υπέροχα ε?

...

Πριν καλά καλά το στήσω καν στο χώρο μου, το ανοίγω να δω τα υλικά του, και βρέθηκα προ τραγικής έκπληξης! Χρησιμοποιούσε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια υλικά παντού με το παλιό μου ηχείο, κατασκευής του 1986! Τα ίδια καλώδια, ίδιες μπανάνες με άλεν, ίδιοι πυκνωτές της electrocube και πηνεία όλα πηρήνα της Sledgehammer Steel Laminate inductors με σύρμα 16awg. Έλεος, ηχείο τέτοιου επιπέδου τιμής να φοράει κρος αξίας 30-40 ευρώ!
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?p=233238#post233238

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: CD Players - Μύθοι και πραγματικότητες...

Είναι πολλοί οι δρόμοι και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αφορίσω κανέναν.
:cool_4:

Αν ο άλλος τη βρίσκει με λάμπες παντού, ηχεία που παίζουν μόνο μεσαία και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, για να ακούει μία Nina Simone τεραστίων διαστάσεων να του τραγουδάει "I put a spell on you" 10 πόντους από τα αυτιά του, ενώ ακόμα σβήνει το μπάσο από το προηγούμενο track, δεν μας πέφτει λόγος.

Reaction score
250
Εσύ τι θα έκανες αν κατασκεύαζες ηχεία? Θα τα έκανες να παίζουν σαν τα sonus faber ή σαν στουντιακά μόνιτορ? :cool_4:
Φέρε μου όποιο Sonus Faber θέλεις να στο κάνω να παίξει με 20 τελείως

διαφορετικούς τρόπους !

Και μια που ανέφερες τα ΑΤC καταθέτω το εξής :

Χθες σε ένα θαυμάσιο ακουστικά χώρο περάσαμε 5 ώρες με τον αδελφικό

μου Φίλο Κ. Λουίζο δοκιμάζοντας ψηφιακές πηγές και προενισχυτές που

οδηγούσαν την επιβλητική ενεργή ναυαρχίδα της ATC (τα 150) .

Ακούσαμε τουλάχιστον 15 τελείως διαφορετικά ηχητικά

αποτελέσματα
!

Μήπως μπορεί να με βοηθήσει καποιος για να μου πει ποιο από αυτά

τα αποτελέσματα δείχνει (και γιατί) τον "στουντιακό Monitor" χαρακτήρα του

εν λόγω ηχείου ;

Με άλλα λόγια αν σήμερα με ρωτούσε κάποιος πως παίζουν τα ATC

τι θα έπρεπε να του απαντήσω;;;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Θυμάμαι ότι κι εσύ το παραδέχτηκες με τα ascent i. Τα ηχεία της ML κάποτε έπαιζαν καλύτερα μουσική. Τώρα φτιάχνονται για να παίζουν και σε home theater και το παίδεμα έτσι για να τα κάνεις να παίξουν όπως πρέπει, είναι χειρότερο...

Τα σύγχρονα συστήματα πρέπει να παίζουν καλά... τα πάντα.
Αυτό τα έφαγε. :cool_4:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Με άλλα λόγια αν σήμερα με ρωτούσε κάποιος πως παίζουν τα ATC

τι θα έπρεπε να του απαντήσω;;;
Απλό είναι: Περί ορέξεως...
Άλλωστε αυτό που ενοχλεί τα δικά σου αυτιά, μπορεί να είναι βάλσαμο για τα δικά μου και τούμπαλιν...

Reaction score
250
Προφανώς δεν κατάλαβες !

Εννοώ ότι δεν υπάρχει ευφωνικός χαραχτήρας π.χ. σε ένα ηχείο

γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καν χαρακτήρας !

Υπάρχει μόνον ηχητικός χαρακτήρας συστήματος (συμπεριλαμβανομένου

του χώρου) !

Αρα τα περί ευφωνικού στησίματος των μηχανών μάλλον δεν υφίστανται

στην πλειοψηφία των περιπτώσεων !

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Originally Posted by costas EAR
Πριν καλά καλά το στήσω καν στο χώρο μου, το ανοίγω να δω τα υλικά του, και βρέθηκα προ τραγικής έκπληξης! Χρησιμοποιούσε ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια υλικά παντού με το παλιό μου ηχείο, κατασκευής του 1986! Τα ίδια καλώδια, ίδιες μπανάνες με άλεν, ίδιοι πυκνωτές της electrocube και πηνεία όλα πηρήνα της Sledgehammer Steel Laminate inductors με σύρμα 16awg. Έλεος, ηχείο τέτοιου επιπέδου τιμής να φοράει κρος αξίας 30-40 ευρώ!
Φανταζομαι οτι ηταν απο το ιδιο παλιο καλο στοκ .

Μην είσαι απόλυτος.
Το ότι οι κατασκευαστές κάνουν αυτό που κάνουν, οφείλεται στην πρόθεσή τους να πουλήσουν όσο περισσότερο γίνεται.
με οσο μεγαλυτερο κερδος γινεται ...

τιμη πωλησης(π.χ. 4000ευρω) - κοστος κατασκευης(cdrom,παλιο dsp,διακοπτικο τροφοδοτικο,software,χοντρα χοντρα 150ευρω) = κερδος (1850ευρω ο κατασκευαστης*,600ευρω το κρατος,1400ευρω ο αντιπροσωπος*)

*βεβαια εχουν να πληρωσουν και για την προωθηση του προιοντος κατι τις ...

Τουλαχιστον με ενα VRDS μηχανισμο και με μια πτωση ...νεφρων , δεν κανεις τοσο μαυρες σκεψεις .....:cool_4:

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Συγνωμη για την, brutal ,αξιολογηση με το κανταρι των HI-End συσκευων , αλλα προτιμω να "βλεπω" τα λεφτα μου . :happy_9: :happy_9:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Προφανώς δεν κατάλαβες !

Εννοώ ότι δεν υπάρχει ευφωνικός χαραχτήρας π.χ. σε ένα ηχείο

γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καν χαρακτήρας !

Υπάρχει μόνον ηχητικός χαρακτήρας συστήματος (συμπεριλαμβανομένου

του χώρου) !

Αρα τα περί ευφωνικού στησίματος των μηχανών μάλλον δεν υφίστανται

στην πλειοψηφία των περιπτώσεων !
Βρε Βασίλη,
- Αν δεν υπήρχε χαρακτήρας, όλα τα ηχεία θα παίζανε φλατ, δεν θα είχαν κρος και θα ήταν ενεργά...
- Αν δεν υπήρχε χαρακτήρας, θα αγοράζαμε όλοι το ίδιο...
- Αν δεν υπήρχε χαρακτήρας, κάθε εταιρία θα έβγαζε ΕΝΑ μοντέλο...

Η αγγλική, η αμερικάνικη και η γιαπωνέζικη σχολή και 3 αυγά τουρκίας, τι είναι? Χαρακτήρας υπάρχει και μάλιστα δεν είναι πάντα προς όφελος της κάθε συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των ηχείων αλλά και των πηγών. Σκοπός είναι αυτό που όλοι διαπιστώνουμε, ότι δηλαδή ένα ηχείο μπορεί να παίξει σε πολλά διαφορετικά setup και χώρους, σχετικά καλά. Αν ήταν απόλυτο, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να το στήσεις, αλλά και πιο καλό.

Με όλα αυτά, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αν ποτέ βρίσκαμε την ιδανική ψηφιακή πηγή, ένα εργαλείο που με εντελώς απόλυτο τρόπο, διάβαζε και απέδιδε ακριβώς ότι υπάρχει επάνω στο ασημένιο δισκάκι, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα μας άρεσε... :smoking:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
CD Players - Μύθοι (και πραγματικότητες...)

... Με όλα αυτά, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αν ποτέ βρίσκαμε την ιδανική ψηφιακή πηγή, ένα εργαλείο που με εντελώς απόλυτο τρόπο, διάβαζε και απέδιδε ακριβώς ότι υπάρχει επάνω στο ασημένιο δισκάκι, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα μας άρεσε... :smoking:
Γι' αυτό σου επιμένω και σου ξανα-επιμένω, πάρε ένα πικαπάκι να βρεις την υγειά σου (έστω κι αυτό που έχει ο Κόγιας... "happy_1" )

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: CD Players - Μύθοι (και πραγματικότητες...)

Γι' αυτό σου επιμένω και σου ξανα-επιμένω, πάρε ένα πικαπάκι να βρεις την υγειά σου (έστω κι αυτό που έχει ο Κόγιας... "happy_1" )
Χεχεχεχε, μη φας... :happy_9:
Από οτιδήποτε που για κάποιους λόγους, απλά δεν ενοχλεί, προτιμώ να φτιάξω όπως πρέπει το υπόλοιπο σύστημά μου... :cool_4:

Reaction score
250
Προς τον Νίκο

Αν είχαμε τον ιδανικό χώρο (εφικτό αλλά με μεγάλη δυσκολία )

και αν είχαμε τις ιδανικές πηγές και ενισχυτικά (αλήθεια ποια είναι αυτά;)

τότε θα τοποθετούσαμε το ηχείο και θα εντοπίζαμε τον χαρακτήρα του .

Οταν όμως το ίδιο ηχείο στον ίδιο χώρο με αλλαγή ενός και μόνο

συνοδού δίνει τελείως διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα πες μου ποιος

είναι ο ηχητικός του χαρακτήρας ; Ο προ αλλαγής ή ο μετά !

Σου ανέφερα τις δοκιμές με το active ATC 150 .

Δεν θα αναφέρω το χάος των διαφορετικών ηχητικών συμπεριφορών

που επεκράτησε αλλάζοντας προενισχυτές ή πηγές !

Θα αναφέρω μόνο την αλλαγή που υπήρξε κάποια στιγμή που

αλλάχτηκε ενα ιντερκονέκτ καλώδιο ανάμεσα στην πηγή και τον

προενισχυτή (από tara σε inox ).

O ήχος έχασε το σώμα του και την ενέργεια του !

Ταυτόχρονα όμως το βαρύ και ακαθόριστο μπάσσο απέκτησε εκπληκτική

άρθρωση και έλεγχο ,στην περιοχή των πρίμων αναδείχτηκαν

μικρολεπτομέρειες που πριν ήταν ανύπαρκτες και τα μεσαία απέκτησαν

ένα ραφινάτο αέρινο χαραχτήρα μαζί με μια μάλλον ενοχλητική

φωτεινότητα!

Και ξαναρωτώ (και σιγά μην πάρω απάντηση ) :

Ποιος είναι ο χαρακτήρας του εν λόγω ηχείου;

Για να μην πω τι συμβαίνει με τον Xαρακτήρα (;;;;;) των δικών μου

Martin Logan Summit .

Και επειδή έζησα χρόνια με B&W ,KEF,Magnepan,Apogee,Yamaha

NS2000M,Yamaha NS10.000M επίτρεψε μου να πιστεύω ότι τα περί εθνικών

σχολών που λέγονται για δεκαετίες είναι μια απίστευτη μπαρούφα !

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.061
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp