To Raptor or....


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.181
Reaction score
20.825
Καλά, το RAID-0 τείνει να γίνει το νέο φετίχ του νεοέλληνα. Κινητό; Κελ μπαναλιτέ!
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.181
Reaction score
20.825
Πές μου πόσους δίσκους έχεις σε RAID-0, να σου πω πόσο άσχετος είσαι... :happy_9:
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
895
Απάντηση: Re: To Raptor or....

Καλά, το RAID-0 τείνει να γίνει το νέο φετίχ του νεοέλληνα. Κινητό; Κελ μπαναλιτέ!
:happy_5: :happy_5: :happy_5:

Πρέπει να ανοίξουμε thread με κορυφαίες ατάκες που έχουν γραφτεί στο forum, ASAP. "happy_1"
 

Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Η διαχείριση μνήμης στα Windows (και κατά συνέπεια το pagefile) έχει γίνει αφορμή για εκατοντάδες άρθρα και χιλιάδες μηνύματα σε blogs και forums. Εκεί θα βρείτε απόψεις όλων των ειδών, δείγμα των οποίων παρουσιάζονται και εδώ.

Παρακολουθώ το θέμα, αλλά κάθε φορά που ήθελα να γράψω κάτι το μετάνιωνα για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η δυσκολία του να μιλήσεις για ένα ζήτημα τόσο τεχνικό όσο αυτό. Θα σταθώ, λοιπόν, στην επιφάνεια των πραγμάτων και αν υπάρξει ενδιαφέρον θα εμβαθύνω.

  • Ο Διαχειριστής Μνήμης (ΔΜ) των Windows, όπως άλλωστε και κάθε λειτουργικού συστήματος, είναι το πιο κρίσιμο συστατικό του. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υλοποίησης ενός τέτοιου συστατικού και κάθε ένας από αυτούς επιδέχεται παραμετροποίηση σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους μεταβάλλεται από έκδοση σε έκδοση. Άλλοι λόγοι έχουν να κάνουν με τους νέους επεξεργαστές (οι οποίοι με τη σειρά τους επιφέρουν βελτιώσεις), αλλαγές στις απαιτήσεις των εφαρμογών, μείωση των τιμών τόσο σε κεντρική όσο και περιφερειακή μνήμη, διαφορές μεταξύ 32 και 64 bit ή μονοπύρηνων και πολυπύρηνων, κλπ.

    Σε κάθε νέα έκδοση, υπάρχουν από λίγες έως περισσότερες αλλαγές/βελτιώσεις/διαφορές. Και όταν λέω νέα έκδοση, εννοώ ακόμη και σε επίπεδο Service Pack. Για παράδειγμα, στα 2003 SP1 έγινε εισαγωγή της μεθόδου NUMA (Non-Uniform Memory Access), υποστήριξη NX (No eXecute), κλπ. Στα Vista έχουμε - για πρώτη φορά - δυναμική δέσμευση μνήμης για το Kernel, υποστήριξη περισσότερης μνήμης ακόμη και σε συστήματα 32 bit, κλπ. Επίσης, οι ΔΜ διαφορετικών εκδόσεων της ίδιας σειράς (π.χ. Pro, Server, Enterprise), έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά γιατί απευθύνονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

    Με όλα τα παραπάνω θέλω να πω τα εξής:

    • Τα διάφορα tricks που διαβάζετε κατά καιρούς (π.χ. μνήμη χ 1.5) δεν είναι διαχρονικά
    • H διαχείριση μνήμης είναι ευθέως ανάλογη του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείτε το σύστημά σας
    • Δεν είναι μόνο το μέγεθος της μνήμης που κάνει τη διαφορά, αλλά και ο επεξεργαστής που έχει το σύστημά σας καθώς και η έκδοση των Windows

  • Το Swap File (SF) γεννήθηκε σε μια εποχή που η μνήμη ήταν πανάκριβη, και οι επεξεργαστές είχαν περιορισμένο data bus λόγω κατασκευαστικών περιορισμών και κόστους. Ανέκαθεν η περιφερειακή μνήμη (σκληρός δίσκος) ήταν φτηνή και άφθονη (τουλάχιστον σε σχέση με την κεντρική). Όπως, επίσης, ανέκαθεν η ταχύτητα πρόσβασης της κεντρικής μετριόταν σε ns και της περιφερειακής σε ms. Συνεπώς, μιλάμε για μια διαφορά πολλαπλάσια του 1000.

    Παρόλα αυτά, το SF παραμένει βασικό συστατικό του ΔΜ κάθε μοντέρνου λειτουργικού συστήματος, και τα Windows δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι τόσοι πολλοί που δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω.

    • Εν πρώτοις, έχουμε τη διαπίστωση ότι η μνήμη εξακολουθεί να είναι ακριβότερη από το δίσκο, κατά 100 έως 500 φορές. Δεν φαίνεται και πολύ λογική η αγορά μνήμης που υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας, απλά για να υπάρχει. Άλλωστε, η χωρητικότητα του δίσκου που συνοδεύει ένα σύστημα είναι πάντοτε υπεραρκετή και για χρήση ως SF.
    • Η χρησιμότητα του SF θα ήταν περιορισμένη έως ανύπαρκτη εάν δεν υπήρχε τρόπος εκμετάλλευσης αυτού από τις εφαρμογές. Γι αυτό το λόγο αναπτύχθηκαν ειδικές κλήσεις συστήματος (API calls) πάνω στις οποίες χτίστηκαν compilers, πάνω στους οποίους χτίστηκαν εφαρμογές. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούν όλα αυτά να διαγραφούν εν μία νυκτί.
    • Η χρήση εικονικής μνήμης είναι εγγενές χαρακτηριστικό των σύγχρονων επεξεργαστών
    • Οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση σε φυσική μνήμη, αλλά σε εικονική. Στους 32 bit επεξεργαστές αυτή ισοδυναμεί με 4GB. Η διαχείριση εικονικής μνήμης γίνεται αρχικά σε επίπεδο επεξεργαστή, και κατόπιν από το λειτουργικό. (Σημ.: μέρος αυτής της μνήμης παρακρατείται για το Kernel, ανάλογα και με την ύπαρξη διακοπτών στο boot ini όπως /3GB, κλπ).
      Κάθε εφαρμογή έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτή τη μνήμη ακόμη και εάν δεν σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει. Σε περίπτωση που απουσιάζει το SF, το λειτουργικό είναι υποχρεωμένο να τη δεσμεύσει, κάτι που δεν ισχύει στην αντίθετη περίπτωση. Εδώ συνεργεί και ο επεξεργαστής καθότι η αντιστοίχιση της φυσικής με την εικονική μνήμη γίνεται σε επίπεδο εντολής, μέσω μιας διαδικασίας διακοπής (interrupt) που λέγεται page fault.
    • Το memory mapping είναι μία υπηρεσία πολύ δημοφιλής σε πλήθος εφαρμογών που χειρίζονται μεγάλα αρχεία (π.χ. βάσεις δεδομένων) καθότι προσφέρει ευκολία προγραμματισμού και ταχύτητα. Με αυτήν την υπηρεσία είναι δυνατόν μια εφαρμογή να προσπελάσει ένα αρχείο μεγάλου μεγέθους, γραμμικά, ως σαν να ήταν φορτωμένο στη μνήμη.
    • Με το SF είναι δυνατόν το ταυτόχρονο άνοιγμα περισσότερων εφαρμογών καθότι το σύστημα μπορεί και μεταφέρει δεσμευμένη μνήμη από ανενεργές εφαρμογές για να τη διαθέσει στις ενεργές.
    • Σε περίπτωση BSOD, το σύστημα χρειάζεται μνήμη για το λεγόμενο memory dump. Εάν το BSOD έχει προκληθεί λόγω ανυπαρξίας ελεύθερης μνήμης τότε η διαδικασία αυτή δεν θα μπορέσει να εκπληρωθεί.
    • Το FUS (Fast User Switching) στα XP, είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο απαιτεί SF (και μάλιστα μεγαλύτερο από το κανονικό) καθότι αποτελεί το χώρο αποθήκευσης των εκάστοτε sessions.
    • Ένα από τα συχνότερα (και σοβαρότερα) λάθη των προγραμματιστών είναι ότι δεν σχεδιάζουν τις εφαρμογές έτσι ώστε να μπορέσουν να κλείσουν ανώδυνα σε περίπτωση ανυπαρξίας μνήμης. Αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα του σχεδιασμού, στη λεγόμενη "τεμπελιά" τους αλλά και σε μία λανθασμένη υπόθεση ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά και αν συμβεί το κακό θα είναι μικρό. Ο χρήστης θα καταλάβει το λόγο, θα κλείσει κάποια "παράθυρα" και θα συνεχίσει τη δουλειά του.
      Τώρα, υπάρχουν εφαρμογές και εφαρμογές, καθώς επιπτώσεις και επιπτώσεις. Πόσο άνετα αισθάνεστε εάν αυτό συμβεί τη στιγμή που η βάση δεδομένων είναι έτοιμη να ενημερώσει το header του αρχείου σας; Η τη στιγμή που το πρόγραμμα αποκερμάτωσης (defragmentation) έχει σηκώσει μερικά clusters στον αέρα. H ο driver του δίσκου έχει μερικά sectors στη μνήμη. Η το cache των Windows είναι γεμάτο από δεδομένα που δεν πρόλαβαν να σωθούν. Εν ολίγοις, σας μιλώ για 1000+1 περιπτώσεις όπου - πολύ ωμά - παίρνετε το δίσκο ανά χείρας.

Με βάση τα παραπάνω, ελπίζω να έγινε κατανοητό πως το pagefile είναι υψίστης σημασίας και εάν κατά τη χρήση του υπολογιστή σας χωρίς αυτό δεν έχετε παρατηρήσει προβλήματα, τότε 5 τινά συμβαίνουν:

  1. Έχετε προβλήματα αλλά δεν τα αποδίδετε σε αυτόν τον λόγο
  2. Έχετε πολύ περισσότερη μνήμη από όση πραγματικά χρειάζεστε
  3. Χρησιμοποιείτε εφαρμογές που δεν κάνουν χρήση μνήμης (π.χ το notepad)
  4. Είστε κ...φαρδος
  5. Συνδυασμός των παραπάνω

Έχετε, όμως, κατά νου πως χρησιμοποιείτε ένα σύστημα με κομμένα τα φτερά. Αν το προκαλέσετε να πετάξει, θα σπάσει τα μούτρα του. Εν κατακλείδι, απενεργοποιώντας το pagefile είναι σαν να ακροβατείτε σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Στηρίζεστε στο γεγονός ότι δεν θα πέσετε αν και γνωρίζετε ότι όταν πέσετε μπορεί και να αποβεί μοιραίο.
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Νομίζω..ότι δεν θα μπορούσε να...σφραγισθεί το θέμα με καλύτερο τρόπο.

:respect:
 

Μηνύματα
1.541
Reaction score
5
Το οτι σε καλυψε εσενα θεωρεις οτι ειναι και το σωστο ωστε να το "σφραγισεις"...?

Θα προτιμουσα αν ειχα προβληματα swap, να αγορασω αλλα 2GB μνημη, παρα να ανοιξω το swap...
Ειδικα η αγορα 2 ραπτορ μονο και μονο για γρηγοροτερο swap (οποιοι παιρνουν για αυτο το λογο) ειναι για γελια γιατι με 200ευρω δε παιρνεις 2 ραπτορ... αλλα 2GB ram μια χαρα τα παιρνεις...

Γενικα, το παραπανω κατεβατο ειναι καλο για αρχαριους και ενα γενικης χρησης συστημα για καποιον που δε ξερει να το στηνει. οχι ομως για αυτους που γνωριζουν να στηνουν ενα προσωπικο συστημα συμφωνα με τις αναγκες τους και αυτα που τρεχουν/θελουν, οχι συμφωνα με φημες και μοδες...

Ειδικα εκφρασεις του στυλ: θα κρασαρει εκτος "αν Χρησιμοποιείτε εφαρμογές που δεν κάνουν χρήση μνήμης (π.χ το notepad)" τις διαβαζω και γελαω με την γενικευση (για να μην πω ασχετοσυνη) των καθηγητων ημιμαθειας...

Εχω καθε ειδους προγραμματα που χρειαζομαι καθημερινα, μεχρι επεξεργασιας και παραγωγης ηχου και απο την εποχη που εβαλα 2GB μνημη δεν εχω χρειαστε swap...

Σφραγισε το λοιπον αλλα να ξερεις οτι η πραγματικοτητα διαφερει! :D
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
895
Απάντηση: To Raptor or....

Φίλε eNeRGy σου προτείνω για αρχή να διαβάσεις το Modern Operating Systems του Andrew S. Tanenbaum (Τanenbaum = κορυφή btw). Για κάτι πιο "light" μπορείς να δεις το Operating System Concepts του Silberschatz. Mετά θα είσαι σε θέση να καταλάβεις το post του zoglair καλύτερα όπως επίσης και το γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ακόμα κι αν είσαι power user και "ξέρεις να στήνεις" το σύστημά σου.
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Διακρίνω μια έκφραση πικρίας energy.
Ξυνίλας για να γίνω πιο συγκεκριμένος. :confused:

Στο δικό μου thread ....ναι μπορώ να σφραγίσω ότι θέλω.
Και η γνώμη του zoglair μαζί με τις προτροπές κάποιων άλλων φίλων είναι ότι καλύτερο γράφτηκε.

Αν δεν σε καλύπτουν οι εμπεριστατωμένες απόψεις σαν "προχωρημένος" χρήστης που είσαι,
λάβε απλά υπόψιν σου ότι όταν κάποιοι άλλοι ήταν αρχάριοι, εσύ απλά ήσουν σε υγράν κατάσταση.


Εγώ έχω πάρει τις απαντήσεις που ήθελα.
Ευχαριστώ παιδιά.
 

Μηνύματα
1.541
Reaction score
5
Re: Απάντηση: To Raptor or....

Φίλε eNeRGy σου προτείνω για αρχή να διαβάσεις το Modern Operating Systems του Andrew S. Tanenbaum (Τanenbaum = κορυφή btw). Για κάτι πιο "light" μπορείς να δεις το Operating System Concepts του Silberschatz. Mετά θα είσαι σε θέση να καταλάβεις το post του zoglair καλύτερα όπως επίσης και το γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ακόμα κι αν είσαι power user και "ξέρεις να στήνεις" το σύστημά σου.
κανεις μεγαλο λαθος... αλλα δε πειραζει... διαβαζε βιβλια...

Ειναι καλο να παιρνεις εξτρα βιταμινες για τον οργανισμο σου (εχουν γραφτει απειρα κατεβατα), αλλα ειναι καλυτερο να τις παιρνεις απο τις τροφες... εγω κατι τετοιο προσπαθω να πω... αλλα εσεις αδυνατειτε να το καταλαβετε...
 

Μηνύματα
1.541
Reaction score
5
1) Στο δικό μου thread ....ναι μπορώ να σφραγίσω ότι θέλω.
Και η γνώμη του zoglair μαζί με τις προτροπές κάποιων άλλων φίλων είναι ότι καλύτερο γράφτηκε.

2)Αν δεν σε καλύπτουν οι εμπεριστατωμένες απόψεις σαν "προχωρημένος" χρήστης που είσαι,
λάβε απλά υπόψιν σου ότι όταν κάποιοι άλλοι ήταν αρχάριοι, εσύ απλά ήσουν σε υγράν κατάσταση.


3)Εγώ έχω πάρει τις απαντήσεις που ήθελα.

1) Φασιστικη αποψη... Κακως εισαι συντονιστης γιατι δεν εχεις ιδεα απο moderating...

2) απο το 1985 εχο IBM PC XT... εχω προλλαβει τις περισσοτερες εκδοσεις DOS και ΟΛΕΣ τις εκδοσεις Windows... για ποτε μιλας? για swap file πριν βγουν τα windows??? (γιατι με αυτα ασχολουμαστε εδω) εχεις επιγνωση του τι λες ή νομιζεις οτι απλα πεταξες κατι που νομιζες οτι θα με βαλει στη θεση μου και τελικα ειναι χαζομαρα...?

3) Ευτυχως καποιοι χρηστες ψαχνονται, και δεν θελουν να μενουν στασιμοι... αυτοι οι χρηστες καποτε γινονται power users... εξελισονται... εσυ θα εισαι παντα αρχαριος... και ας ησουν σε Στερεα μορφη πριν απο ΟΛΟΥΣ τους χρηστες windows της γης(για να σου αποδειξω οτι η ηλικια δε παιζει κανενα ρολο στα PC).

Εμπεριστατομενες αποψεις αντιγραφα του τι κανει το swap file δεν ειναι λογος υπαρξης, απλα επεξηγησης του γιατι υπαρχει...
Αν ποτε κανεις καταλαβει τι διαφορα... θα παει να πεταξει αλλα 2GB μνημης και τελειωσε το θεμα για ακομη 1 χρονο...
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.181
Reaction score
20.825
1) Φασιστικη αποψη... Κακως εισαι συντονιστης γιατι δεν εχεις ιδεα απο moderating...

2) απο το 1985 εχο IBM PC XT... εχω προλλαβει τις περισσοτερες εκδοσεις DOS και ΟΛΕΣ τις εκδοσεις Windows... για ποτε μιλας? για swap file πριν βγουν τα windows??? (γιατι με αυτα ασχολουμαστε εδω) εχεις επιγνωση του τι λες ή νομιζεις οτι απλα πεταξες κατι που νομιζες οτι θα με βαλει στη θεση μου και τελικα ειναι χαζομαρα...?

3) Ευτυχως καποιοι χρηστες ψαχνονται, και δεν θελουν να μενουν στασιμοι... αυτοι οι χρηστες καποτε γινονται power users... εξελισονται... εσυ θα εισαι παντα αρχαριος... και ας ησουν σε Στερεα μορφη πριν απο ΟΛΟΥΣ τους χρηστες windows της γης(για να σου αποδειξω οτι η ηλικια δε παιζει κανενα ρολο στα PC).

Εμπεριστατομενες αποψεις αντιγραφα του τι κανει το swap file δεν ειναι λογος υπαρξης, απλα επεξηγησης του γιατι υπαρχει...
Αν ποτε κανεις καταλαβει τι διαφορα... θα παει να πεταξει αλλα 2GB μνημης και τελειωσε το θεμα για ακομη 1 χρονο...
Χρειάζεσαι πολύ διάβασμα. Αυτο μόνο, και δεν επανέρχομαι.
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
895
Απάντηση: Re: Απάντηση: To Raptor or....

Χρειάζεσαι πολύ διάβασμα. Αυτο μόνο, και δεν επανέρχομαι.
Kώστα, ο φίλος eNeRGy, κατά κάποιο τρόπο, σου έχει ήδη απαντήσει:

κανεις μεγαλο λαθος... αλλα δε πειραζει... διαβαζε βιβλια...

Ειναι καλο να παιρνεις εξτρα βιταμινες για τον οργανισμο σου (εχουν γραφτει απειρα κατεβατα), αλλα ειναι καλυτερο να τις παιρνεις απο τις τροφες... εγω κατι τετοιο προσπαθω να πω... αλλα εσεις αδυνατειτε να το καταλαβετε...
Καταπληκτική απάντηση, δε νομίζεις; :mad_1:


Τι διαβάζω ο άνθρωπος και δεν έχω πιει και καφέ ακόμα.....
 

HV

Μηνύματα
3.939
Reaction score
0
Εγω εχω
1 120αρη για Windows , Programs
1 250αρη για Backup
1 250αρη για Downloads
2 250αρηδες για Games Installations

Οτι πιο ασφαλες σε περιπτωση που χαλασουν τα βρωμο Windows :)
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.181
Reaction score
20.825
Κι αν σκάσει ο 120άρης, τί θα φορτώσεις την αμέσως επόμενη στιγμή;
 



HV

Μηνύματα
3.939
Reaction score
0
Προσδιορισε τι εννοεις με το ΑΝ σκασει....
Εννοεις ΑΝ χαλασει ο σκληρος ? Αν χαλασουν τα Windows ?
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
1) Φασιστικη αποψη... Κακως εισαι συντονιστης γιατι δεν εχεις ιδεα απο moderating...
Σίγουρα δεν γνωρίζεις τι σημαίνει η φράση που κάπου άκουσες και χρησιμοποιείς στην προκειμένη περίπτωση.
Η μομφή δεκτή.
Δυστυχώς για εσένα...μάλλον κανείς δεν θα σου ζητήσει την γνώμη.

2) απο το 1985 εχο IBM PC XT... εχω προλλαβει τις περισσοτερες εκδοσεις DOS και ΟΛΕΣ τις εκδοσεις Windows... για ποτε μιλας? για swap file πριν βγουν τα windows??? (γιατι με αυτα ασχολουμαστε εδω) εχεις επιγνωση του τι λες ή νομιζεις οτι απλα πεταξες κατι που νομιζες οτι θα με βαλει στη θεση μου και τελικα ειναι χαζομαρα...?
Είσαι μεγάλος! :rei:

Να μπορούσες να συμπεριφερθείς και ως τέτοιος.... :happy_5: :rolleyes:



(γιατι με αυτα ασχολουμαστε εδω)
Re: To Raptor or....


Εδώ ασχολούμαστε με το αν θα ήταν χρήσιμο για την προσωπική μου σκορδοκαϊλα να αγοράσω Raptor.
Η μεταγυμνασιακή σου θεώρηση του θέματος swapfile των Windows μπορεί κάλλιστα να γίνει ένα νέο
thread οπού μπορείς να αναλύσεις ότι θες και όπως το θες.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.181
Reaction score
20.825
Νίκο, το μηχανάκι που θα βάλεις τους ράπτορες, τί είναι. Δεν πιστεύω να τους βάλεις στον Βάγιο, ε;
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.005
Μηνύματα
2.885.140
Members
37.975
Νεότερο μέλος
Sonic10
Top