Αγορα Phono stage

Reaction score
214
Αυτες τις μερες , βρισκομαι σε φαση αναδιαταξης του συστηματος μου, και σκεφτομαι επ' ευκαιρια μια καλη αναβαθμηση του πικ-απ μου.Μεχρι τωρα επαιζα το πικ-απ σε προενισχυτη με ενσωματωμενο phono stage.Τωρα ομως,θα παιξω με αλλον προ, χωρις phono stage ,οποτε θα χρειαστει να αγορασω ενα εξωτερικο. Πειραματιζομενος ομως με δυο εξωτ. phono stages που δανειστηκα απο φιλους ,[χαμηλης κατηγοριας και τιμης], διαπιστωσα το εξης παραξενο .Με ανοικτο το συστημα, χωρις ομως να παιζει μουσικη, ακουγεται ενα μικρο βουητο σαν παρασιτο απο τα ηχεια , το οποιο αυξανεται οσο ανεβαζω το volume του προενισχυτη, και σε μεγαλες εντασεις ακουω και μουσικη απο καποιον ραδιοφωνικο σταθμο. Σημειωνω, οτι οταν ακουμπαω με το χερι τη γειωση, παρατηρω μια μικρη βελτιωση. Αυτο που οφειλεται ? στο πικ απ η στο phono stage? Θα ηθελα να μου προτεινετε παρακαλω ενα καλο phono stage για αγορα, με το οποιο θα μπορουσα ισως να αποφυγω αυτο το ενοχλητικο φαινομενο, αλλα να εχω και καλη ηχητικη αποδοση .Προτιμω να ειναι καταλληλο για mc-mm κεφαλες. Το budget περι τα 1000 ε .

Reaction score
0
Καλησπέρα,

Ταπεινή μου γνώμη, πρώτα βρες κεφαλή και μετά phono stage.
Σχετικά με το θέμα του βουητού που αναφέρεις, μπορείς να περιγράψεις τη συνδεσμολογία από το καλώδιο του βραχίονα του πικάπ μέχρι τον προ?

Reaction score
214
Νικολα,τα μονα που βλεπω ειναι δυο interconect και ενα καλωδιο γειωσης να βγαινουν απο το πικαπ ,τα οποια συνδεονται με το phono , και απο κει ,με αλλο ενα ζευγαρι interconect, σε μια απο τις εισοδους του προ. Στην επιλογη phono αναλογα με την κεφαλη, εννοεις αν αυτη ειναι υψηλοεξοδη η χαμηλοεξοδη?

Reaction score
0
Kαλημέρα,

Κώστα καταλαβαίνω ότι πριν είχες συνδεδεμένο το καλώδιο του πικάπ (L,R + ground) απευθείας στην αντίστοιχη είσοδο του προενισχυτή και δεν υπήρχε πρόβλημα.
Τώρα, προκειμένου να δοκιμάσεις κάποια Phono stage δεν χρησιμοποιείς πλέον την εξειδικευμένη είσοδο του προενισχυτή αλλά κάποια απλή είσοδο Line, αφού πρώτα πέρασεις από το phonostage. Δηλαδή:

L(πικάπ)->L INPUT(phono stage)
R(πικάπ)->R INPUT(phono stage)
Καλώδιο γείωσης πικάπ -> GND (phono stage)

Μετά
L OUTPUT(phono stage)->L (preamp)
R OUTPUT(phono stage)->R (preamp)

,Και τέλος περιστρέφοντας το ποτ του προ ακούγεται βουητό και ραδιοφωνικό σήμα. Αυτό συμβαίνει χρησιμοποιώντας και τα δύο Phono stage? Εάν συνδέσεις ξανά το καλώδιο του πικάπ στην είσοδο phono του προ ο θόρυβος εξαφανίζεται? Μπορείς επίσης να ελέγξεις και τα 4 καλώδια της κεφαλής? Έχει γίνει εκεί κάποια αλλαγή?

Reaction score
214
Νικολα, καλη σου μερα.Η συνδεσμολογια ειναι οπως ακριβως την περιγραφεις.Ομως δεν μπορω να τεσταρω την εισοδο phono του προενισχυτη, διοτι τον εχω ηδη αντικαταστησει με αλλον,ο οποιος δεν εχει phonostage,και συνεπως εισοδο phono.Την καλωδιωση του βραχιονα δεν μπορω να την ελεγξω [το πικαπ ειναι ενα παλαιο Denon αυτοματο,με κομπακτ βραχιονα,δανεικο απο φιλο].Οσον αφορα την κεφαλη,προσανατολιζομαι σε υψηλοεξοδη,αλλα εχω ακουσει οτι υπαρχουν phonostages που εχουν δυνατοτητα να υποστηριξουν και υψηλοεξοδες και χαμηλοεξοδες κεφαλες.Δυστυχως οι γνωσεις μου ειναι φτωχες στο θεμα πικαπ γενικως.

Reaction score
13
Aυτό συμβαίνει χρησιμοποιώντας και τα δύο Phono stage?

ΝΠΕΡ Eαν ξαναδιαβασεις τα λεγομενα του Νικολα θα καταλαβεις

Εάν συνδέσεις ξανά το καλώδιο του πικάπ στην είσοδο phono του προ ο θόρυβος εξαφανίζεται?

Κωστα. Το φαινομενο υπηρχε στο προηγουμενο σετ ??

Μπορείς επίσης να ελέγξεις και τα 4 καλώδια της κεφαλής?

Αυτο συνισταται σαν πρωτη κινηση. Πρεπει ομως να αποσυνδεθει η ιδια η κεφαλη απο τα καλωδια και αυτα να μετρηθουν ανεξαρτητα. ΠΡΙΝ απο αυτο, και με συνδεδεμενη κανονικα την κεφαλη, μετρησε μεταξυ τους τις εξωτερικες επαφες των 2 αρσενικων RCA του καλωδιου εξοδου απο το πικαπ, και ΠΕΣ μας εαν ειναι βραχυκυκλωμενες 'η οχι.

Έχει γίνει εκεί κάποια αλλαγή?

Μηπως το πικαπ σου εχει συστημα που αποσυνδεει την εξοδο της κεφαλης απο τα καλωδια μολις τελειωσει ο δισκος ??

Για Phono stage MM/MC δες και αυτο http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/prods/otherdev/phono One.htm
που ειναι το δικο μου.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Αγορα Phono stage

Για το Phono One της Audio Craftworks είχε γράψει πολύ θετικά σχόλια ο g.kar εδώ. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, αναμένεται και review απο τον Ήχο.

Προσωπικά, επειδή έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο μεράκι και τις γνώσεις του Μιχάλη, θα το αγόραζα χωρίς να το ακούσω.
Δε μπορώ να σου πω να κάνεις το ίδιο αλλά πιστεύω αξίζει να επικοινωνήσεις με το Μιχάλη και να κανονίσεις μία ακρόαση/δοκιμή του συγκεκριμένου phono.

Reaction score
13
Νικολα, καλη σου μερα.Η συνδεσμολογια ειναι οπως ακριβως την περιγραφεις.Ομως δεν μπορω να τεσταρω την εισοδο phono του προενισχυτη, διοτι τον εχω ηδη αντικαταστησει με αλλον,ο οποιος δεν εχει phonostage,και συνεπως εισοδο phono.Την καλωδιωση του βραχιονα δεν μπορω να την ελεγξω [το πικαπ ειναι ενα παλαιο Denon αυτοματο,με κομπακτ βραχιονα,δανεικο απο φιλο].Οσον αφορα την κεφαλη,προσανατολιζομαι σε υψηλοεξοδη,αλλα εχω ακουσει οτι υπαρχουν phonostages που εχουν δυνατοτητα να υποστηριξουν και υψηλοεξοδες και χαμηλοεξοδες κεφαλες.Δυστυχως οι γνωσεις μου ειναι φτωχες στο θεμα πικαπ γενικως.
Σημειο προσοχης (οπως σου ειπα και πριν σχετικα με απενεργοποιηση της εξοδου οταν τελειωνει ο δισκος). Εαν υπαρχουν επαφες αποσυνδεσης της κεφαλης θελουν καθαρισμα

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Αγορα Phono stage

Για το Phono One της Audio Craftworks είχε γράψει πολύ θετικά σχόλια ο g.kar εδώ.

ΚΑι καποια αρνητικα που ομως δεν εμειναν ετσι

Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, αναμένεται και review απο τον Ήχο.

Για το τελευταιο θα σε γελασω.
Μετα και απο τις εξελιξεις, το βλεπω χλωμο.

Προσωπικά, επειδή έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο μεράκι και τις γνώσεις του Μιχάλη, θα το αγόραζα χωρίς να το ακούσω.

Α-πα-πα. Phono stage στο σακι ?

Δε μπορώ να σου πω να κάνεις το ίδιο

Ουτε εγω.

αλλά πιστεύω αξίζει να επικοινωνήσεις με το Μιχάλη και να κανονίσεις μία ακρόαση/δοκιμή του συγκεκριμένου phono.

Αυτο μαλιστα
Κωστα τι χρωσταω ? :crazy_3: :crazy_3: :crazy_3:

Reaction score
214
Παιδια ,καλησπερα.Μολις ανοιξα το κομπιουτερ, και διαβαζω τις πολυ ενδιαφερουσες αποψεις και πληροφοριες σας γυρω απο το θεμα που εθεσα. Σας ευχαριστω πολυ ολους για τον χρονο που μου διαθετετε. Ομως, μια απορια μου τριβελιζει ακομα το μυαλο. Ειναι δυνατον να ακουω ραδιοφωνο μεσα απο τα ηχεια? Τις πταιει? Το phono, η το πικαπ? Κε Σπερτο,θα ζητησω τα φωτα σας και τηλεφωνικα το συντομωτερο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.176
To τροφοδοτικό του phono, (η γέφυρα ανόρθωσης). Φυσικό και φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί.

Reaction score
214
Κε Κογια, καλησπερα .Τι θα με συμβουλευατε να προσεξω για να αποφυγω το συγκεκριμενο ενοχλητικο φαινομενο? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.176
Το πολύ απλό και φθηνό· καθεμιά από τις διόδους ανόρθωσης να φέρει παράλληλα έναν πυκνωτή. Βέβαια, αυτό δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμο, αλλά μπορείτε να καταφύγετε στην επί τόπου δοκιμή. Βέβαια, και να προβείτε στην αγορά μιας συσκευής που υποφέρει από αυτού του είδους τις παρεμβολές, αυτό διορθώνεται και εκ των υστέρων, αλλά με επέμβαση που αίρει την εγγύησή της. Πάντως, μια σωστή συσκευή phono, όσο φθηνή κι αν είναι, είναι απαράδεκτο να πιάνει ραδιόφωνο. Αυτό υποδηλώνει επιπόλαιη κατασκευή.

Reaction score
13
Κε Κογια, καλησπερα .Τι θα με συμβουλευατε να προσεξω για να αποφυγω το συγκεκριμενο ενοχλητικο φαινομενο? Ευχαριστω εκ των προτερων.
Υποθετω οτι η ερωτηση απευθυνεται προς ολους.
Εαν ΝΑΙ, διαβαστε παρακατω.

Το φαινομενο αυτο ειναι πολυ γνωστο και δεν εισαι ο πρωτος που το αντιμετωπιζει.
Δημιουργειται οταν στην εισοδο ενος ενισχυτικου σταδιου υπαρχει συνδεδεμενη πηγη με πολυ μεγαλη εως απειρη αντισταση. ΠΟυ σημαινει οτι δεν κλεινει το κυκλωμα Εισοδου μεσα απο το πηνιο της κεφαλης, και ετσι ενισχυεται ο θορυβος που συλλεγουν τα καλωδια. Για καποια κυκλωματα το Ηχητικο αποτελεσμα ειναι ενα χαρακτηρισιτικο βββββ, οπως οταν ακουμπας με το χερι την εισοδο ενος Ενισχυτη.
Αυτο γινεται διοτι απο τις απειρες συχνοτητες του θορυβου υπερισχυουν οι χαμηλες. Για αλλα κυκλωματα, κυριως αυτα με πολυ μεγαλη ευαισθησια Εισοδου, γινεται ΦΩΡΑΣΗ του υψισυχνου θορυβου, και αναδεικνυονται ολοι μαζι οι Ισχυροτεροι Σταθμοι ΑΜ της περιοχης σου, που συνυπαρχουν με τον βομβο σε καποια αναλογια. Εχεις με λιγα λογια ενα κοινο ραδιοφωνο ΑΜ, χωρις επιλογη συχνοτητας ληψης.
Την εποχη που οι ταξιτζηδες ειχαν ασυρματους CB με διαμορφωση πλατους (ΑΜ) μπαινανε κανονικοτατα μεσα στο μουσικο προγραμμα και μαλιστα ακουγονταν πανω απο αυτο, ακομη και σε συστηματα χωρις προβλημα μεν, αλλα με ελλειπη θωρακιση.
Το οτι πιανεις το κουτακι του Phono stage και ελλατωνεται το φαινομενο ειναι επισης γνωστο. Μεσω της χωρητικοτητας του σωματος σου οδευει προς την μαζα (γη) ενα μερος αυτης της υψισυχνης ακτινοβολιας.
Οπως σου εγραψα και πριν το προβλημα για μενα ειναι ΕΞΩ απο το PHONO stage, καπου στο κυκλωμα κεφαλη-καλωδια-συνδεσεις, και λιγο εως πολυ θα υπαρχει με οτι Phono stage και αν συνδεσεις, με μικροδιαφορες μεταξυ τους στην αναλογια ββββ-ραδιοφωνο.
Διακινδυνευω (γιατι αραγε?) να χρεωσω το προβλημα σε διακοπη αγωγου γειωσεως (οχι το μονό καλωδιακι) στην πορεια απο την κεφαλη μεχρι ενα απο τα βυσματα RCA, ή σε καποιο ενδιαμεσο σταθμο (πχ κακη επαφη σε πιθανο συστημα αποσυνδεσης του σηματος της κεφαλης απο την εξοδο, λογω του Αυτοματου μηχανισμου του συγκεκριμενου πικαπ).
Εαν δεν υπαρχουν οι γνωσεις και ο εξοπλισμος για να αξιοποιηθουν τα παραπανω, τοτε δεν υπαρχει νοημα για παραπερα προσπαθεια να βρεθει λυση μεσω συζητησης στο φορουμ.

Reaction score
214
Κυριοι Κογια,Σπερτο, Κωστα.Φ,και NPER, πραγματικα χαρηκα πολυ για την ακρως μορφωτικη και εποικοδομητικη -για μενα - συζητηση που ειχαμε, οπου ξεδιαλυνα αρκετες αποριες μου,στην εξερευνηση που ξεκιναω τωρα στο μεγαλο κεφαλαιο του αναλογικου ηχου που λεγεται ΠΙΚ-ΑΠ. Σας ευχαριστω ολους.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.255
Members
38.543
Νεότερο μέλος
intergrale