PLASMA burn-in.

Reaction score
14
Το ροντάρισμα των plasma το κοινώς γνωστό Burn-in εξακολουθεί να υφίσταται σαν πρόβλημμα στις νέες τηλεοράσεις Plasma?

Πέραν των βασικών ερωτήσεων για τις αδυναμιες των πλάσμα, την μακροζωία τους και την κατανάλωση τους, μια ακόμα ερώτηση που αντιμετωπίζουν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές πλάσμα είναι τι είναι το ροντάζ που πρέπει να κανουμε στις οθόνες μας, και αν είναι ακρως απαραίτητο να τις στρώσουμε πρώτα, για να αποφύγουμε μόνιμα "καψίματα" στο πανελ μας.

Ολες οι οθόνες με βάση τον φώσφορο (CRT & Plasma) εχουν μια γνωστη
ευπαθεια να "απομνημονευουν" κάποια μόνιμα είδωλα στην οθόνη. Αυτό το "κάψιμο' είναι μια φυσική ιδιότητα του φώσφορου και του τρόπου που αντιδρά στο φώς και τα ηλεκτρικά φορτία.

Τα καλά νέα είναι οτι οι κατασκευαστές εχουν δώσει μεγάλη εμφαση και προσοχή στην βελτίωση του φαινομένου αυτού και οι τελευταίας γενιάς οθόνες εχουν ενα σύστημα που κινει ανεπάισθητα την οθόνη (μη ορατό απο το μάτι μας) και έτσι "ανακατέυουν" τον στατικό φώσφορο μέσα στα gas plasma cells. H τεχνολογία αυτή λέγεται "motion adaptive" και μεταβάλει χρωματικά τα πίξελς των κελιών. Μια ακόμα βελτίωση απο τους κατασκευαστές είναι η εξέλιξη των φωσφορούχων αερίων, και ειδικά του πρασινου φώσφορου ώστε να μην είναι τόσο επιρρεπή στο κάψιμο. Η τενολογική εξέλιξη των plasma αερίων δεν βελτίωσε μόνο το burn-in αλλα και πρόσφερε αυξηση της ζωής των οθονών.

Αποτέλεσμα των εξελίξεων που αναφέραμε μερικοι κατασκευαστες δηλώνουν οτι οι ΠΛΑΣΜΑ οθόνες εχουν την ίδια αντίσταση καψίματος με τις οθόνες CRT. Αλήθεια κάντε ενα περπάτημα στο παρελθόν και σκεφτείτε ποτέ αν είχατε παρατηρήσει μόνιμα είδωλα στις παλιές καλές μας οθόνες με καθοδικό σωλήνα? Είχατε ακούσει κανένα ψαγμένο να λέει στις CRT βάλε screen saver και μήν βλέπεις το ίδιο κάνάλι κάθε μέρα για χρόνια για να μην αποτυπωθεί το λογότυπο του γι απάντα στην οθόνη? ΠΟΤΕ!

Το burn-in είναι αποτέλεσμα χαλασμένων πιξελς τα οποία εχασαν την πλήρη φωτεινοτητα τους, απέκτησαν μια μνήμη στην λειτουργία τους και θυμούνται την χρωματική πληροφορία που "ταίζονταν" για ένα μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να "ξεχασουν" την εικόνα που σχημάτιζαν. Τα στατικά λογότυπα καναλιών είναι ίσως ο σοβαρότερος κίνδυνος, οι μπάρες αριστερά και δεξιά όταν βλεπουμε 4:3 υλικό σε 16:9 οθόνη, μια παγωμένη εικόνα απο DVD, μια παγωμένη εικόνα απο δορυφορικό δέκτη, εικόνα και μενού απο βιντεοπαιχνίδι αποτελουν τα μέγιστα προβλήματα καψίματος.

Το ερωτημα ΤΩΡΑ?

Reaction score
14
1) Βασική συμβουλή: μην αφήνετε στατικές εικονες να πάιζουν για πάνω απο 1ώρα στην οθονη σας. Σβήνετε την τηλεόραση σας αν δεν την βλέπετε. Μην πατάτε το pause στο dvd player σας για πάνω απο 20 λεπτά.

2) Να γνωρίζετε οτι οι πρώτες 200 ώρες λειτουργίας της νέας οθόνης σας είναι κρίσιμες. Οταν ο φώσφορος είναι "φρέσκος" αντιδρά εντονότερα στις ηλεκτρικές διεγέρσεις. Αυτό απο μόνο του μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι οι φρέσκες μόλις αγορασθείσες οθόνες εχουν μεγάλύτερο φόβο για μόνιμο κάψιμο. Εδω λοιπόν ερχόμαστε στο ερώτημα. Κινδυνέυει η οθόνη μου?

Πολλοί κατασκευαστές εχουν υιοθετήσει κάποια μενόύ με γκρίζες οθόνες ή οθόνες με "χιόνι" που μεταλλάσουν γρήγορα την φωτεινότητα των πίξελς και έτσι επαναφέρουν την φωτεινότητα του κάθε πίξελ στα σωστά επίπεδα. Οι Κατασκευαστές λένε οτι καλό ειναι να τρέχουμε τις οθόνες αυτές μετά τις πρωτες 100 ώρες λειτουργίας.

3) Ρυθμίστε το επίπεδο αντίθεσης της οθόνης σας, στο 50% ή και λίγο κάτω απο αυτό. Οι περισσότερες πλάσμα (και η δικια μου η Panasonic 50PZ700E) ερχονται προρυθμισμένες με την αντίθεση σχεδόν στο 99%. Οσο λιγότερη είναι η αντιθεση τόσο γρηγορότερα επανέρχονται στα νορμάλ επίπεδα τους τα πίξελς. Μετά τις πρώτες 200 ώρες μπορειτε αφοβα να πάτε την αντίθεση όπου επιθυμήτε.

4) Μερικά πάνελς απο συγκεκριμένες PLASMA τηλεοράσεις "καίγονται" ευκολότερα. Σύμφωνα με υλικο που βρήκα στο ιντερνετ, τα AliS πανελς, που χρησιμοποιούν οι Hitachi & Fujitsu, ειναι περισότερο ευπαθή για κάψιμο. Επίσης πάνελς απο "δευτεροκλασάτους" κατασκευαστές εχουν και αυτά ευπάθεια και λιγότερη αντοχή σε σταθερές εικονες.

5) Μην παρακολουθείτε 4:3 σήματα σε 16:9 οθόνες με την λειτουργία 4:3 ενεργοποιημένη. Οι μάυρες μπάρες αριστερά και δεξια είναι καταστροφικές. Στην 50PZ700E εχει την επιλογή "auto" που ανοιγει την εικόνα και γεμίζει όλη την διάσταση της 16:9 οθόνης χωρίς να παραμορφώνει αισθητά την εικόνα (κοντόχονδρους!) Και εδώ η προσοχή μας να είναι τις πρώτες 200 ώρες. Βέβαια αυτό αφορά τηλεοπτικό πρόγραμμα στην χώρα μας που όλα τα κανάλια πλήν του ΣΚΑΙ είναι ολα 4:3 ακόμα και τα DVB-T μας!

6) Κατασκευαστές με λιγότερη τάση πρός burn-in είναι οι NEC, Pioneer, και Panasonic.

7) Τρέχουμε και φτιαχνουμε ενα DVD για ροντάρισμα της οθόνης σας το οποιο μπορείτε να κατεβάσετε απο εδώ: http://www.eaprogramming.com/ (thanks vadergr!!!)

8) Υπάρχουν ορισμένες προβολές που απλά δεν αρμοζουν σε πλάσμα οθόνες. Λογου χάριν οι αφίξεις στα αεροδρόμια. Εχω δεί καμμένες οθόνες να μην διαβάζονται, και ευτυχώς που τα περισσότερα αεροδρόμια αλλαξαν αυτές με LCD...!

Το συμπερασμα, είναι οτι το πρόβλημα αυτό του burn-in δεν είναι ανύπαρκτο, αλλά εχει τόσο βελτιωθει απο τις πρώτες γενιές πλάσμα όπως το ξεραμε που πλέον στην 10η γενια τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα και με ασφάλεια μπορούμε να πούμε οτι εχει φτάσει σε αμελητέο επίπεδο. Λίγη προσοχή θέλει και το βασικότερο κοινή λογική να μήν αφήνουμε την οθονη απροστάτευτη!

Reaction score
164
Αποτέλεσμα των εξελίξεων που αναφέραμε μερικοι κατασκευαστες δηλώνουν οτι οι ΠΛΑΣΜΑ οθόνες εχουν την ίδια αντίσταση καψίματος με τις οθόνες CRT. Αλήθεια κάντε ενα περπάτημα στο παρελθόν και σκεφτείτε ποτέ αν είχατε παρατηρήσει μόνιμα είδωλα στις παλιές καλές μας οθόνες με καθοδικό σωλήνα? Είχατε ακούσει κανένα ψαγμένο να λέει στις CRT βάλε screen saver και μήν βλέπεις το ίδιο κάνάλι κάθε μέρα για χρόνια για να μην αποτυπωθεί το λογότυπο του γι απάντα στην οθόνη? ΠΟΤΕ!
Burn-in σε CRT έχω δει σε παλιά παιχνίδια, ιδίως Tetris και Pac-Man και στις παλιές οθόνες των ATM. Α, και σε κάτι πράσινες οθόνες παλιών PC σε λογιστήρια...

Reaction score
14
Burn-in σε CRT έχω δει σε παλιά παιχνίδια, ιδίως Tetris και Pac-Man και στις παλιές οθόνες των ATM. Α, και σε κάτι πράσινες οθόνες παλιών PC σε λογιστήρια...
και σε SPACE INVADERS, GALAGA, GALAXIAN, με τις χρωματιστές ταινίες που όσο κατέβαιναν τα μπουρμπούλια αλλααν χρώμα!:cool_4:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Πολυ καλο Γιαννη:bravo:
Οσο θυμαμαι τι τραβουσαμε καποτε απο το "καψιμο" στους CRT βιντεοπροβολεις...wall_1

Reaction score
5
Υπερβολικά χρήσιμο για τους κατόχους plasma! Να το κάναμε sticky ίσως;

Μπράβο Γιάννη! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες ;-) :bravo:

Reaction score
2
Ωραιος!

Να κανω ομως μια διορθωση? Ανευ σημασιας, αλλα προσωπικα μου κατσε λιγο ασχημα. Ειναι φωσφόρος, οχι φώσφορος.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: PLASMA burn-in.

Να κανω ομως μια διορθωση? Ανευ σημασιας, αλλα προσωπικα μου κατσε λιγο ασχημα. Ειναι φωσφόρος, οχι φώσφορος.
Eξυπνάδες... :happy_8:

Μπράβο John! :cool_4:

Reaction score
14
Ωραιος!

αμα εχεις "τελειώσει" σχολείο πρόσφατα... βοηθάει! Τhanks

Reaction score
8
ρε παιδια,για να μη κάνω κανένα τραγικό λαθος ,πείτε μου.
το DVD BREAK IN που κατέβασα απο το σιτε που γραψατε δίχνει πρωτογενη ενιαία χρώματα που εναλάσσονται αργα για 45 λεπτα ή εγραψα στο cd αλλα αντι΄αλλων?
Πρεπει να παίζει συνεχώς για πόσες ώρες και συνολικά πόσες?

Reaction score
0
Να συμπληρώσω στα πολύ χρήσιμα που λέει ο Dream ότι άλλο μόνιμο burn-in και άλλο προσωρινό image retention.
Άμα μείνει ακίνητη εικόνα για 2-3 ώρες πιθανό να μείνει ένα είδωλο που όμως θα φύγει εύκολα αφού η τηλεόραση παίξει κάτι άλλο. Για να γίνει ανεπανόρθωτο burn-in θέλει 10 ώρες συνεχόμενες και παραπάνω... Μου έχει τύχει και το μεταφέρω για να αποφύγετε αδικαιολόγητα καρδιακά αν τύχει.

Περισσότερη προσοχή θέλουν οι μπαρες σε 4:3 που καλό είναι να αποφεύγονται αν βλέπετε πολλή τηλεόραση αλλά και τα σήματα των καναλιών και ειδικά όσα είναι φωτεινά άσπρα. Δηλαδή αν ως οικογένεια έχετε περίεργες συνήθειες και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η TV για να βλέπετε π.χ. μόνο MEGA μην πάρετε plasma.
Οι υπόλοιποι ας προχωρήσουν άφοβα, αφού με φυσιολογική εναλλαγή καναλιών και aspect ratios δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το break-in DVD μου φαίνεται κάπως περιττό αλλά δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου. Απλά λίγη προσοχή σε φωτεινότητα/αντίθεση τον πρώτο καιρό είναι αρκετή σύμφωνα με την εμπειρία μου.

Reaction score
0
Απάντηση: PLASMA burn-in.

ΑΠΟΡΙΑ ΑΣΧΕΤΟΥ:
To "ροντάρισμα" που λέει ο dream_GR αφορά μόνο την αποφυγή των ειδώλων
ή βελτιώνει και την ποιότητα της απεικόνισης?
Δηλαδή το DVD που κάψαμε από το eaprogramming πόσον καιρό πρέπει να το παίζουμε?
Εγώ έχω ήδη την plasma δύο εβδομάδες και τη δουλεύω με χαμηλό ή μέτριο contrast και φωτεινότητα.
Είμαι ΟΚ?
(έχω παίξει το DVD στρωσίματος 6-7 φορές ήδη)
πρέπει να το συνεχίσω το άθλημα (για βελτίωση της απεικόνισης)
ή έχω ξεπεράσει το επικίνδυνο πρώτο διάστημα (οπότε πλέον δεν κινδυνεύω από μόνιμα είδωλα?)

Reaction score
14
απλά για 200 ώρες να είσαι προσεκτικός να μήν πάιζεις 4:3 υλικό στην επιλογή 4:3... κατά την γνώμη μου μόνο αυτές οι μάυρες μπάρες μπορούν να σου κανουν μεγάλη ζημιά. Επίσης μην βλέπεις μόνο ενα κανάλι τηλεοπτικό (πράγμα αδύνατον... ουτε ο Κυριακού δεν βλέπει μόνο ΑΝΤ1 όλη μέρα!!!!)

Το DVD ρονταρίσματος καλό είναι να το βάζεις να πάιζει στο τέλος της ημέρας για καμμιά ώρα ή και λιγότερο, ετσι να δίνει μια χρωματική ανανέωση στα gas plasma cells. Και αυτό μόνο αν εχεις προβάλει στατική φωτεινή ή σκοτεινή εικόνα για πάνω απο 20 λεπτά.

Reaction score
0
απλά για 200 ώρες να είσαι προσεκτικός να μήν πάιζεις 4:3 υλικό στην επιλογή 4:3... κατά την γνώμη μου μόνο αυτές οι μάυρες μπάρες μπορούν να σου κανουν μεγάλη ζημιά.

Παιδιά λύστε μου μια απορία άν είναι ευκολο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ΄βλέπω DVD 16:9 με μαύρες μπάρες πάνω και κάτω; Πρέπει να προσέχω τις μαύρες μπάρες και μετά τις πρώτες 200 ώρες;

Ευχαριστώ

Reaction score
164
Παιδιά λύστε μου μια απορία άν είναι ευκολο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ΄βλέπω DVD 16:9 με μαύρες μπάρες πάνω και κάτω; Πρέπει να προσέχω τις μαύρες μπάρες και μετά τις πρώτες 200 ώρες;

Ευχαριστώ
Στο 16:9 δεν βλέπεις μπάρες. Στο 2.35:1 βλέπεις. Λίγη προσοχή δεν θα έβλαπτε, αν και με τη φυσιολογική χρήση μιας τηλεόρασης, αν δεν υπάρχουν οι μπάρες του 4:3, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα...

Reaction score
1
Απάντηση: PLASMA burn-in.

Μετα το ποστ ημουν περιεργος να δω τις tv που εχω στο μαγαζι(CRT). Λογο δουλειας οι τηλεορασεις παιζουν 12 ωρες τη μερα, καθε μερα. Καποιες απ'αυτες δειχνουν στατικες εικονες. Οποτε ειμαι σε θεση να πω οτι οι συγκεκριμενες τηλεορασεις εχουν αποτυπωμα. Φαινεται αρκετα καλα απο αποσταση ενος μετρου. Παλι καλα που δεν εμεινε μονιμα και χρωμα! Burn in και σε CRT λοιπον.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.993
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas