Καλώδιο ρεύματος;

Reaction score
2
Kι όμως, 1 μ καλώδιο ρεύματος, ασχέτως σε τι χάλι βρίσκεται η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού, συνήθως κάνει, ή έστω μπορεί να κάνει, σημαντική διαφορά στον ήχο. Αυτό δεν είναι μαύρη μαγεία, έχει εξήγηση.
Μιας και η γνωμη σου, για μενα προσωπικα, μετραει, θελεις να το εξηγησεις λιγο παραπανω?

Reaction score
8
Kι όμως, 1 μ καλώδιο ρεύματος, ασχέτως σε τι χάλι βρίσκεται η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού, συνήθως κάνει, ή έστω μπορεί να κάνει, σημαντική διαφορά στον ήχο. Αυτό δεν είναι μαύρη μαγεία, έχει εξήγηση.
η οποια ειναι;

Επίσης αν ταίζεις όλο το ηχοσύστημά σου από ένα καλό (δηλ ON LINE) UPS, όπως ΟΛΑ τα στούντιο ηχογραφήσεων, τότε ό,τι καλώδιο ρεύματος και να αλλάξεις δεν ακούγεται καμιά απολύτως διαφορά. Κι αυτό δεν είναι μαύρη μαγεία...
δηλαδη αν θα παρω ενα πεντακαθαρο σταθερο ρευμα απο ενα τετοιο μαραφετι και το οδηγησω σε μια συσκευη μεσω ενος χρυσου καλωδιου παχους νααααα μετα συγχωρησεως θα παρω το ιδιο αποτελεσμα με ενα σκουριασμενο κοτετσοσυρμα διαμετρου συρματος δια πλυσιμο πιατων;
Ενω στην πρωτη περιπτωση των χιλιομετρων με βρωμικο ρευμα καθαριζει απο ενα μετρο καλωδιακι. Επειδη τυγχανω και πτυχιουχος ηλεκτρολογος πως γινεται αυτο;

Reaction score
8
Ψηφιακή ισοστάθμιση σε Hi-End σύστημα? Τι μπούρδες είναι αυτές βρε?
Nα σου απαντησω φιλτατε. Οταν στο φτωχικο σου λειπει ο ενας τοιχος απο το σαλονι, οπως γινεται σε πολλα συγχρονα σπιτια με τον ενιαιο χωρο σαλονιου κουζινας και στησεις καλα ενα συστημα χωρις ισοσταθμιση ε φωναξε με να το ακουσω θα σε παραδεχτω. Αμ στις περιπτωσεις τοποθετησης δυσκολων ηχειων οπου στην ιδανικη θεση τοποθετησης τους βρισκεις τοποθετημενη την συζηγο μετα του αναλογου πλαστη εκeι τι κανεις; Τωρα αν εχεις τον τελεια στημενο χωρο στο σπιτι σου, χωρις ανακλασεις μπουμαρισματα και τελεια τοποθετημενα ηχεια ισως δεν χρειαζεσαι κατι τετοιο. Και παλι ομως εισαι σιγουρος οτι ακους σωστα; καλυτερα δηλαδη απο ενα κομπιουτερ που ρυθμιζει αυτοματα την επιδραση του χωρου στο ακουσμα σου;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.953
Θα ήθελα να στο εξηγήσω και λίγο και πολύ παραπάνω, αλλά όπως ισχύει και στα υπόλοιπα καλώδια (interconnects, coaxial, οπτικές ίνες κλπ,κλπ,κλπ) τελικά, ασχέτως θεωρίας, ΑΝ έχεις τη διάθεση να κάνεις tuning με καλώδια, ΑΝ έχεις τη διάθεση να δώσεις τα καλά σου τα ευρώπουλα σε καλώδια, κι ΑΝ ξέρεις τελικά ΠΩΣ θες να ακούγεται το σύστημά σου (ή αλλιώς τι ψάχνεις να βελτιώσεις) συνήθως απλά βρίσκεις μετά από άπειρες δοκιμές κάποιο καλώδιο που αρέσει στα αυτιά σου και το βαστάει κι η τσέπη σου. Ίσως λάθος τακτική, πιθανά ποτέ να μη πέσει στα χέρια σου το κατάλληλο για σένα καλώδιο, αλλά εύκολη και έχει και χαβαλέ..... Αν ξέρεις τη θεωρία, το πράμα αλλάζει, βοηθάς τον εαυτό σου να διαλέξει καλώδιο, αλλά συνήθως τα καλώδια (και δη τα του ρεύματος) δεν αναγράφουν τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους, εκτός κι αν πρόκειται για περίεργες καταστάσεις, ή για λύσεις που δεν βρίσκεις σε hi-end μαγαζιά.... απ'όσο ξέρω δηλαδή...

Ιδίως τα ακριβά ή Hi-End-άδικα καλώδια, σχεδόν ποτέ δεν αναγράφουν ηλεκτρικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα από αυτά αποτελούνται από αυτούσια (του κιλού, δηλαδή φτηνά) καλώδια γνωστών μεγαλοκατασκευαστών (πχ Belden) σε νέο, όμορφο, χρωματιστό εξωτερικό κάλυμα, με τον εκάστοτε λογότυπο της εταιρίας που το λανσάρει.

Αν τώρα θες να μπλέξεις με τη θεωρία, εκτός από τη χωρητικότητα, την επαγωγικότητα και την καθαρή ωμική αντίσταση κάθε καλωδίου, πράγματα που όλα μαζί ονομάζονται μιγαδική ή σύνθετη αντίσταση του καλωδίου, πρέπει να μάθεις και για την διαγωγιμότητα των ενδιάμεσων υλικών, τους τρόπους θωράκισης από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, την σημασία της κόλλησης ή των επαφών με τα βύσματα, την συμπεριφορά της οξείδωσης του κάθε υλικού, κτλ κτλ κτλ....

Θα πρέπει να μελετήσεις και να καταλάβεις τι διαφορά θα κάνει πχ σε ένα Interconnect η αυξημένη χωρητικότητα και τι σε ένα καλώδιο ηχείων ή ρεύματος, ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζεις εξίσου καλά τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά εισόδου και εξόδου των συσκευών σου. Αν πας εκεί, θα μάθεις και την ηχητική υπογραφή των υλικών, που όλα έχουν, όπως τα καλώδια έτσι και οι αντιστάσεις, και πολύ περισσότεροι αυτά τα ρημάδια οι πυκνωτές. Άσε τα πηνεία για αργότερα...

Άλλοι κατασκευαστές εφαρμόζουν τεχνικές περιέλιξης που "εξουδετερώνουν" τρόπο τινά παρασιτικές συχνότητες και κάνουν το καλώδιο να δουλεύει και ως κάποιας μορφής φίλτρο, ενώ άλλοι μιλάν για μικρή αποθήκη ενέργειας κατά μήκος του αγωγού, σε γλώσσα ακόμα ακταταλαβίστηκη για μένα.

Ξέρω ότι δε σε πολυβοηθώ, αλλά πρώτον δεν γίνεται να σου απαντήσω σε 3 γραμμές όπως κατάλαβες, και δεύτερον το ίντερνετ τα έχει σχεδόν όλα, και στο φόρουμ εδώ έχουν γραφτεί ήδη αρκετά για την τεχνολογία των καλωδίων, οπότε ξεκίνα εντατικό διάβασμα... είπαμε, η πρώτη λύση είναι η εύκολη, αυτή είναι η δύσκολη οδός...

Τελικά όμως, έχω να σου προτείνω κάτι πολύ πιο απλό: εμπιστέψου ένα μεγάλο κατασκευαστή καλωδίων, με μεγάλη πείρα και πραγματική τεχνογνωσία επί του αντικειμένου, και διάλεξε ένα καλώδιο με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής του. Προτείνω ανεπιφύλακτα την Belden, στην οποία θα βρείς λύση για κάθε εφαρμογή, όσο μυστήρια κι αν είναι (!!!!!!), με διαβαθμίσεις ποιότητας, αναλυτικότατους πίνακες χαρακτηριστικών και (πάνω απ'όλα) λογικότατη κοστολόγηση.

Το αποτέλεσμα από ένα τέτοιο καλώδιο αν τυχόν δε σου αρέσει, πράγμα σχετικά σπάνιο αλλά όχι όσο σπάνιο νόμιζα κάποτε, θα σημαίνει ότι φταίει κάτι άλλο στο σύστημά σου, όχι το καλώδιο.

Στην εποχή μας όμως, εν έτει 2008, θεωρώ άστοχο (για να μη πω μαλακία) να προσπαθείς να κάνεις fine tuning με καλώδιο. Τα ψηφιακά κόλπα τι τα έχουμε? Θεωρώ τουλάχιστον παράλογο να δίνεις 1000 ευρώ πχ για καλώδιο στις μέρες μας, όταν με αυτά τα χρήματα παίρνεις εξαιρετικό μηχάνημα για ψηφιακή ισοστάθμιση χώρου, και φέρνεις ό,τι ηχητικό αποτέλεσμα ΑΚΡΙΒΩΣ επιθυμείς, και δεν απλά συμβιβάζεσαι με το τυχαίο "tuning" που θα κάνει το χ καλώδιο στο σύστημά σου.

Κι εγώ κάποτε, πριν πχ από 15 χρόνια, έδινα μπόλικα χρήματα για καλώδια κι έψαχνα να βρω αυτό που ταίριαζε στο αυτί μου. Έχω δώσει 250.000δρχ για interconnect και ακόμη περισσότερα για καλώδια ηχείων. Τότε ήταν και για μένα καλή επιλογή. Τώρα, στις μέρες μας, αυτό δε στέκει. Τουλάχιστον όχι για μένα.

Όσοι ακόμα εξακολουθούν να βρίσκονται στο κυνήγι του "ηχητικού tuning" μέσω καλωδίων, είμαι βέβαιος πως είναι εκτός εποχής, αλλά δε με απασχολούν, είναι είδος προς εξαφάνιση, κάτι σα τους δεινόσαυρους ένα πράμα, αλλά που θα πάνε, θα εξαφανιστούν! Κι ούτε τζουράσικ πάρκ δε θα γυριστεί για δαύτους...

Σιγά σε 20 χρόνια μη λέω στο παιδί μου που θα ακούει από το τάδε ψηφιακό μηχάνημα μέσω δορυφόρου ή κάτι άλλο για ...καλώδια ρεύματος που αλλάζουν τον ήχο στο δικτυακό πραγματικά hi-end ασυμπίεστου μεγάλης ανάλυσης φορμά player του... Κούνια που με κούναγε...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.953
Φίλε thanasis k., σε λάθος άνθρωπο τα λες αυτά, είμαι μάλλον ο πρώτος εδώ πέρα που εφάρμοσα και ακόμα εφαρμόζω ψηφιακή ισοστάθμιση στο σπίτι μου, και δε την αλλάζω με τίποτα... νταξ?

Απλά πιστεύω πως αυτά τα ψηφιακά καλούδια δε κάνουν ένα μέτριο ή πολύ περισσότερο ένα κακό σύστημα κι ένα μέτριο ή κακό χώρο να παίζουν καλά. Αυτά κάνουν ένα καλό ηχοσύστημα σε προσεγμένο χώρο να παίζει πολύ καλύτερα και πολύ σωστότερα απ'όσο θα μπορούσε ποτέ να παίξει. Ξηγηθήκαμε τώρα?

Reaction score
8
Θα συμφωνησω μαζι σου σε ολα τα παραπανω σε οτι αφορα τα ιντερκονεκτ, καλωδια ηχειων κ.λπ. στο μονο που διαφωνω ειναι για τα καλωδια ρευματος οπου η ποσοστιαια συμβολη ενος καλωδιου καλης ποιοτητας ειναι ελαχιστη στην συνολικη γραμμη μεταφορας, οπου ισχυει το καθεστως του χειροτερου, δηλαδη αν βαλεις ενα καλωδιο 5 μετρων χρυσου και 1 μετρο κοινο συρμα στην ακρη θα παρεις την ποιοτητα του απλου συρματος. Για να στο κανω πιο κατανοητο θα στο πω με ορους AV αν εχεις μια τηλεοραση 1080p και της δωσεις φτωχο σημα απο ενα βιντεο VHS το καλυτερο καλωδιο να βαλεις ακομα και HDMI να μπορεσεις να ταιριαξεις παλι φτωχο σημα VHS θα παρεις και οχι 1080. Παντα περνεις την ποιοτητα του ασθενεστερου κρικου.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.953
δηλαδη αν θα παρω ενα πεντακαθαρο σταθερο ρευμα απο ενα τετοιο μαραφετι και το οδηγησω σε μια συσκευη μεσω ενος χρυσου καλωδιου παχους νααααα μετα συγχωρησεως θα παρω το ιδιο αποτελεσμα με ενα σκουριασμενο κοτετσοσυρμα διαμετρου συρματος δια πλυσιμο πιατων;
Ενω στην πρωτη περιπτωση των χιλιομετρων με βρωμικο ρευμα καθαριζει απο ενα μετρο καλωδιακι. Επειδη τυγχανω και πτυχιουχος ηλεκτρολογος πως γινεται αυτο;
χαχαχαχχααχα, όχι μάνα μου, δεν είναι έτσι.

Αν χρησιμοποιείς τέτοιο UPS και αν η συσκευή σου έχει πχ 250 βατ κατανάλωσης ένα 3*1 (κοινό καλώδιο τροφοδοσίας υπολογιστή, αν και σε κάποια έχω δει και 3*1,5) υπεραρκεί. Τώρα αν χρησιμοποιήσεις και καλώδιο πιο χοντρό από το μπούτι σου, δε θα καταφέρεις τίποτε παραπάνω. Και όσο πιο ακριβό, τόσο πιο ...το ίδιο θα ακούγεται.

Αλλά αν η διατομή δεν αρκεί για το εν λόγω φορτίο, ή αν οι επαφές δεν είναι σωστές ή αν ο αγωγός είναι οξειδωμένος σε βαθμό κακουργήματος, ε, δε θα παίζει σωστά ή θα καεί κάποιος αγωγός από υπερθέρμανση ή θα κάνει διακοπές, λογικό και αναμενόμενο δεν είναι?

Το θέμα του "σωστού" καλώδιου ρεύματος είναι να τηρεί τα απαιτούμενα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά και με κάποια άνεση, τουλάχιστον στα θέματα κατανάλωσης. Στα ψηφιακά να τηρείται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια η απαιτούμενη κατά περίπτωση σύνθετη αντίσταση των αγωγών και να υπάρχει η μέγιστη δυνατή θωράκιση. κλπ κλπ κλπ.

Από κει και πέρα, άλλες παράμετροι όπως ευλυγισία του καλωδίου, ανθεκτικότητα του εξωτερικού καλύματος, ποιότητα βυσμάτων, τρόποι - κολλήσεις επαφών κτλ είναι εξίσου σημαντικοί.

Βρε ΚΚ που είσαι να τα πεις καλύτερα? :respect:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.953
Θα συμφωνησω μαζι σου σε ολα τα παραπανω σε οτι αφορα τα ιντερκονεκτ, καλωδια ηχειων κ.λπ. στο μονο που διαφωνω ειναι για τα καλωδια ρευματος οπου η ποσοστιαια συμβολη ενος καλωδιου καλης ποιοτητας ειναι ελαχιστη στην συνολικη γραμμη μεταφορας, οπου ισχυει το καθεστως του χειροτερου, δηλαδη αν βαλεις ενα καλωδιο 5 μετρων χρυσου και 1 μετρο κοινο συρμα στην ακρη θα παρεις την ποιοτητα του απλου συρματος. Για να στο κανω πιο κατανοητο θα στο πω με ορους AV αν εχεις μια τηλεοραση 1080p και της δωσεις φτωχο σημα απο ενα βιντεο VHS το καλυτερο καλωδιο να βαλεις ακομα και HDMI να μπορεσεις να ταιριαξεις παλι φτωχο σημα VHS θα παρεις και οχι 1080. Παντα περνεις την ποιοτητα του ασθενεστερου κρικου.
χαχαχαχαχα, έλα, δε θέλω να σε στεναχωρώ, αλλά κάνεις λάθος. Κι εγώ έτσι πίστευα κάποτε, αλλά ΙΔΙΩΣ με τα καλώδια ρεύματος αναθεώρησα. Δεν έχεις παρά να κάνεις μια δυό δοκιμές, με κορυφαία καλώδια ρεύματος, που θα δώσουν πχ στον ενισχυτή σου, ασχέτως αν θα μπουν στο ίδιο πολύμπριζο της κακιάς ώρας που έχεις όλα τα μηχανήματα και το φωτιστικό πάνω του. Κι όμως, η γή γυρίζει.

Reaction score
5
58 άτομα διάβασαν το θέμα. Και κανείς δεν μπόρεσε να μου δώσει πλήρη απάντηση. Την προτιμώ από αυτούς που χρησιμοποιούν τέτοια καλώδια.

3KW+ ρε παιδιά. Από ένα καλώδιο που μου κόστησε 2,5€/μέτρο. Τόσο καλύτερο είναι το δικό σας;;;

Reaction score
4.735
Κάνε μια δοκιμή να μας πείς αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ενός φθηνού καλωδίου εμπορίου για ηχεία και του ηλεκτρολογικού που πήρες. Φυσικά τα αποτελέσματα θα αφορούν το δικό σου σύστημα αλλά σαφώς θα υπάρχουν βάση σε αυτά που λές αν οι διαφορές είναι υπέρ του ηλεκτρολογικού.

Reaction score
5
Δεν είναι το θέμα μου το ποιο παίζει καλύτερα. Αν κάτι παίζει ή ακούγετε καλύτερα το βρίσκω τελείως υποκειμενικό. Τι αρέσει στο αυτί σου είναι.

Εγώ δεν είμαι υπερ κανενός. Ούτε του χαιεντάδικου ούτε της αντλίας. Εμένα με ενδιαφέρει να μου δώσουν να καταλάβω (και οχι με δικαιολογίες του τύπου R&D, τριχες παρθένας κότας μεξικού κλπ κλπ) γιατί να προτιμήσω ενα τέτοιο καλώδιο.

Δεν ζητάω κάτι δύσκολο. Ουσιαστικά ζητάω να μου δικαιολογήσουν, μερικοί απο εδώ, την αγορά τους.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Συγνώμη, αλλά πρέπει να σε ρωτήσω μια λεπτομέρεια. Το καλώδιο που έβαλες είναι ίδια μάρκα με τα καλώδια των άλλων συσκευών σου? Διότι αν δεν είναι έχεις πρόβλημα.

...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.995
... να μας πεις επίσης, αν ο ρότορας της αντλίας έχει την ίδια φορά με τη φορά συστροφής του καλωδίου ρεύματος. Καλού - κακού, τσέκαρε και τα πολιτικά φρονήματα του παιδιού που έστειλες να αγοράσει το καλώδιο.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Συγνώμη, αλλά πρέπει να σε ρωτήσω μια λεπτομέρεια. Το καλώδιο που έβαλες είναι ίδια μάρκα με τα καλώδια των άλλων συσκευών σου? Διότι αν δεν είναι έχεις πρόβλημα.

...
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. :happy_9:
Εδώ θέλω να καταγγείλω τον ΚΚ, που, και καλά, μοιράζεται τις γνώσεις του μαζί μας, αλλά τα καλύτερα κόλπα τα κρατάει για τον εαυτό του και το σύστημά του! :mad_3:

:cool_11:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.511
Νεότερο μέλος
ztv