Τι ειναι το επαγγελματικο calibration?

Reaction score
1.030
Με βάση το ότι κάθε 150 ώρες η συμπεριφορά ενός προβολέα αλλάζει λόγω γήρανσης λάμπας, μάλλον ένας καλός τρόπος για να βγάζουν χρήματα ορισμένοι στην Αμερική.
Δεν έχει νόημα για οικιακή χρήση, αλλά παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε εταιρείες που διαχειρίζονται εικόνα. Εκεί φυσικά το calibration δεν είναι 1 καμερούλα, ένα φωτόμετρο, και ένα laptop. Αυτά είναι για .... Έχω δει calibration στην Αμερική για post production studio. Το σύστημα (200.000 δολ) αποτελείται από 5 κάμερες, (4 στις γωνίες και μία στη μέση) και ένα πλήθος ειδικών μηχανημάτων. Η όλη διαδικασία παίρνει 10 ώρες και πρέπει να γίνεται όποτε αλλάζει η λάμπα του 4κ προβολέα, δηλαδή περίπου 1 φορά το μήνα!!!
Όλα τα άλλα είναι απλά για να περνάμε την ώρα μας. Άσε που 1 στους 2 οικιακούς χρήστες πιστεύει ότι μετά το calibration ο προβολέας παίζει χειρότερα. Όχι γιατί έγιναν λάθος ρυθμίσεις, αλλά γιατί αλλιώς αρέσει στον καθένα μας να βλέπει.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.682
Απάντηση: Re: Τι ειναι το επαγγελματικο calibration?

Όλα τα άλλα είναι απλά για να περνάμε την ώρα μας. Άσε που 1 στους 2 οικιακούς χρήστες πιστεύει ότι μετά το calibration ο προβολέας παίζει χειρότερα. Όχι γιατί έγιναν λάθος ρυθμίσεις, αλλά γιατί αλλιώς αρέσει στον καθένα μας να βλέπει.
Άρα η άγνοια είναι ευτυχία, αγαπητέ Κώστα;

Reaction score
3

Άρα η άγνοια είναι ευτυχία, αγαπητέ Κώστα;
Όχι ακριβώς, αλλά μετά τη ρύθμιση ο προβολέας παίζει λιγότερο φωτεινά το οποίο, στα μάτια ενός όχι ιδιαίτερα έμπειρου, ταυτίζεται με το χειρότερα.

Reaction score
1.030
Για ορισμένους ναι και εδώ δε μας πέφτει λόγος. Αλλά έχω δει και προβολείς μετά από "επαγγελματικό" setup όπου στο κέντρο όλα μια χαρά και προς τις γωνίες άστα να πάνε. Για να δείτε πόσο λάθος είναι όλα τα συστήματα που υποστηρίζουν calibration με μία κάμερα, πάρτε μία "τέλεια" εικόνα που έστησε κάποιος από αυτούς τους "επαγγελματίες του χώρου" και κάντε τις ίδιες μετρήσεις στο κέντρο και στις γωνίες χωριστά. Θα δείτε τόσο μεγάλες αποκλίσεις που δε θα το πιστεύετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Αρα να υποθεσουμε πως ειναι απατεωνισκοι η πως "τοσα μπορουν-
τοσα κανουν", σωστα?:121:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.682

Όχι ακριβώς, αλλά μετά τη ρύθμιση ο προβολέας παίζει λιγότερο φωτεινά το οποίο, στα μάτια ενός όχι ιδιαίτερα έμπειρου, ταυτίζεται με το χειρότερα.
Αυτό είναι σωστό Τζο: αν κάνεις μια άμεση εναλλαγή από το πιο φωτεινό προς το πιο σκοτεινό, μέχρι να συνηθίσει το μάτι όλοι θα προτιμούσαν το αρρύθμιστο. Μετά όμως;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.682

Για ορισμένους ναι και εδώ δε μας πέφτει λόγος. Αλλά έχω δει και προβολείς μετά από "επαγγελματικό" setup όπου στο κέντρο όλα μια χαρά και προς τις γωνίες άστα να πάνε. Για να δείτε πόσο λάθος είναι όλα τα συστήματα που υποστηρίζουν calibration με μία κάμερα, πάρτε μία "τέλεια" εικόνα που έστησε κάποιος από αυτούς τους "επαγγελματίες του χώρου" και κάντε τις ίδιες μετρήσεις στο κέντρο και στις γωνίες χωριστά. Θα δείτε τόσο μεγάλες αποκλίσεις που δε θα το πιστεύετε.
Κώστα αναφέρεσαι σε αναλογικούς ή ψηφιακούς προβολείς;

Reaction score
1.030
Ψηφιακούς προβολείς.
Αντρέα, δε μίλησα για πρόσωπα, μιλώ για τους περιορισμούς της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Θαύματα δε γίνονται με τέτοια συστήματα 50 και 100 φορές φθηνότερα από τα κανονικά, όσο καλός και να είναι ο εγκαταστάτης.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Δηλαδη Κωστα, και εαν εχω καταλαβει σωστα τα γραφομενα σου,
υπαρχει εστω και ενας ψηφιακος προβολεας που μπορεις
να αλλαζεις θερμοκρασια λευκου,gamma, φωτεινοτητα, αντιθεση
κλπ κλπ, στα 5 σημεια(4 γωνιες και κεντρο) που μετραει το
καταπληκτικο αυτο μηχανημα που ειδες?
Διοτι εαν απλα μετραει σε 5 σημεια και εσυ διορθωνεις την ιδια εικονα με ενα γενικο ρυθμιστικο ποιος
ο λογος να μετρας τις γωνιες οταν αυτο που σε "καιει" και μπορεις να αλλαξεις ειναι το κεντρο?

Reaction score
1.030
Σε επαγγελματικό επίπεδο και μεγάλες οθόνες η εικόνα πρέπει να είναι ομοιόμορφη. Έχει νόημα να έχεις τέλειο λευκό και gamma στο κέντρο και στις γωνίες να έχεις απόκλιση 30%; Με ένα τέτοιο σύστημα μπορείς να δείς συνολικά την εικόνα και πόσο αποκλίσεις έχεις φεύγοντας από το κέντρο. Στα δικά μας μηχανήματα δεν έχουμε δυνατότητες διόρθωσης μέσω φακών αλλά μπορούμε πχ. να βρούμε την ιδανική απόσταση και zoom όπου οι γωνίες θα αποκλίνουν λιγότερο από το κέντρο. Ή να έχεις διαφορετικά τα νούμερα στο κέντρο (ίσως αυξημένα) ώστε τα υπόλοιπα 2/3 της εικόνας να είναι πιο σωστά ρυθμισμένα. Οι μεγάλοι installers στην Αμερική χάρις σε αυτό το σύστημα ρυθμίζουν τις κλίσεις στις curved οθόνες ή το είδος του πανιού.
Διαφώτισέ με δε, πως με μία κάμερα μπορείς να κάνεις ρυθμίσεις σε οθόνες όπως η Firehawk όπου το τεράστιο Hot Spot δημιουργεί προβλήματα θέασης σε όλους εκτός κέντρου οθόνης. Αν έχεις σε σειρά 8 πολυθρόνες όπως τα μεγάλα Home Cinema στην Αμερική θέλεις όλοι να βλέπουν σωστά και όχι μόνο οι 2 στη μέση.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.682

Διαφώτισέ με δε, πως με μία κάμερα μπορείς να κάνεις ρυθμίσεις σε οθόνες όπως η Firehawk όπου το τεράστιο Hot Spot δημιουργεί προβλήματα θέασης σε όλους εκτός κέντρου οθόνης. Αν έχεις σε σειρά 8 πολυθρόνες όπως τα μεγάλα Home Cinema στην Αμερική θέλεις όλοι να βλέπουν σωστά και όχι μόνο οι 2 στη μέση.
Μα αυτό είναι εγγενές πρόβλημα της Firehawk και δε μπορεί να διορθωθεί με ρυθμίσεις του προβολέα!
Η λύση είναι στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς που αναφέρεις ως πρόβλημα: να κάθονται οι θεατές αρκετά μακριά από την οθόνη, σε σειρές κι όχι στην ευθεία. Έτσι κανείς δεν είναι πολύ πλάι και το φαινόμενο ελαχιστοποιείται.

Όπως και να'χει, τυχόν πρόβλημα αφορά τον εγκαταστάτη κι όχι το φουκαρά τον calibrator!

Reaction score
1.030
Ο Calibrator εκεί είναι και ο εγκαταστάτης (είναι ολόκληρες εταιρείες, όχι άτομα) . Ανάλογα με τις μετρήσεις του συστήματος δίνουν κλίσεις στην οθόνη και ρυθμίζουν το Lift του προβολέα. Η Firehawk λόγω κατασκευής έχει πολύ μεγαλύτερες αυξομειώσεις ρυθμίσεων στα άκρα, αυτό δε σημαίνει ότι δε συμπεριφέρεται όπως όλες οι οθόνες.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Kostas 999, Για το Calibration σου μόνο.

Δυστυχώς τίποτα από όσα ανέφερες Κώστα δεν είναι σωστό και δεν έχει κάποια τεχνική ή επιστημονική βάση. Βάση με την οποία μπορεί να αξιολογηθεί ένα οικιακό προβολικό.

Το να προκαλούμε τον φόβο σε κάποιο χρήστη για να "φυλάξουμε τα έρημα" είναι ότι χειρότερο σε κάποιον που αγαπάει τη προβολή και θέλει να πειραματιστεί με το τι σημαίνει εικόνα.

Και εξηγούμαι, όχι με κοσμοθεωρίες αλλά σε μια βάση επιχειρημάτων που θα μου έδινε ικανοποίηση να έβλεπα την άποψη σου:

1. Κανένας προβολέας δεν δίνει δυνατότητα ρύθμισης σε περισσότερες από ΜΙΑ περιοχές επί της οθόνης στα ρυθμιστικά που πολύ σωστά ανέφερε ο Ανδρέας, δηλαδή: Gamma, RGB gain & offset, θερμοκρασία λευκού, αντίθεση, φωτεινότητα, κορεσμό απόχρωση, ένταση χρώματος, Sharpness. Τα ρυθμιστικά δηλαδή του προβολέα ρυθμίζουν ΚΑΘΟΛΙΚΑ όλο το κάδρο προβολής.

2. Ένας σωστός calibrator θα μετρήσει και τη πτώση φωτεινότητας στις γωνίες σε σχέση με το κέντρο, ειδικά αν είναι ευρέως αντιληπτή στο μάτι, ΑΛΛΑ δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ για να την αντιμετωπίσει. Μπορεί να δει λοιπόν ότι το light uniformity είναι πχ 80% αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αν ξέρεις πες μας ποιά ρημάδα τρύπα πατάς στη μαγική φλογέρα για να έρθει παντού ιδια.

3. Αν λοιπόν φέρουμε μια απο τις εταιρίες απο το Νορθ Αμέρικα που έχει στις τάξεις της 50 πωλητές, 20 εγκαταστάτες και 10 Calibrators και συνδράμει με το υπερκαλιμπρεόμετρο όπως μας περιγράφεις, το όποιο μετράει και γωνίες και πλατείες και μετρήσουμε τον HD100 που παρότι προβάλει κατα δήλωση MAD τόσο ωραία οσο η Νόνικα Γαληνέα, ας πούμε -λέω τώρα εγώ ο κακοήθης αφού δεν συναντάται ποτές τέτοια περίπτωση σε τρίτσιπο- οτι η άνω δεξια γωνία κιτρινίζει, για πες μου ΜΕ ΠΟΙΟ ρυθμιστικό απο τον DiLA θα την "έφερνες" χωρίς να πειράξεις την υπόλοιπη εικόνα; Θέλω να μου πεις γιατι θέλω να ξέρω. Οχι-οχι, μην το κρατάς για τον ευατό σου, Κώστα. Θέλω να ξέρω. Πες μου, φόρουμ είμαστε.

4. Ακολουθεί η παραβολή του "Φίλου εν καμίνω".
Τω καιρώ εκείνω, εν Αθήναις, φίλος αγάπησε DILA με μεγάλη οθόνη. Ταύτη οθόνη εν τω δωμάτιο του, εσυμπεριφερόταν εις στον DiLA βάναυσα, εξαναγκαζοντας αυτόν να εκρατάει το zoom εις κλειστη θέση, προσφέροντας τη δημιουργία ελλάχιστης αποσύγκλισης είς στα άκρα. Κεραυνός ακούσθη και θεός δίνει το δίλλημα ταύτο: "Αν Φίλε το προβλημα οράς και ενοχλητικό εστί δια τους οφθαλμούς σου πέτα το μηχανημα εκ της βεράντας. Αν δεν οράς το πρόβλημα κράτα τον." Ο δε φίλος τον δεν επέταξε τον προβολέα και εσταμάτησε να βλέπει το πρόβλημα.
Εσύ Κώστα τι θα έκανες;

5. Εχεις δει καλιμπραρισμένη εικόνα, απο "αυτούς τους ...." έχοντας τα "φθηνά" laptοπάκια και ερασιτεχνικά εργαλεία; Δηλαδή μπορεί να επιτύχεις καλύτερη εικόνα με το "ματόφρυδο" και τα φιλτράκια χωρίς τη χρήση κάποιου φασματογράφου ή τριχρωματικού αναλυτή;
Γιατι αν μπορείς -Κεφαλα και Π.Β. τρέμε- θέλω να σε δω Live και μάλλον θα θέλουν πολλοί απο μας τους απαίδευτους να σε δουν. Τα Demo Room της εταιρίας μας στη διαθεση σου.
Ποιό προβολικό θέλεις; τον Marantz, Θέλεις τον Κuro, θέλεις τον sony 80, θέλεις ακόμη και τον CineMAX, ακόμη και αυτόν για πάρτη σου.,....όλα για σένα.
Για το Calibration σου μόνο.

Προσμένω......

Reaction score
0
Απάντηση: Kostas 999, Για το Calibration σου μόνο.

Μια παρατηρηση ,αν μου επιτρεπετε........

....................

1. Κανένας προβολέας δεν δίνει δυνατότητα ρύθμισης σε περισσότερες από ΜΙΑ περιοχές επί της οθόνης στα ρυθμιστικά που πολύ σωστά ανέφερε ο Ανδρέας, δηλαδή: Gamma, RGB gain & offset, θερμοκρασία λευκού, αντίθεση, φωτεινότητα, κορεσμό απόχρωση, ένταση χρώματος, Sharpness. Τα ρυθμιστικά δηλαδή του προβολέα ρυθμίζουν ΚΑΘΟΛΙΚΑ όλο το κάδρο προβολής.

Αυτο ειναι εν μερη ακριβες. Οι σονυ 100 και 200, και δεν θυμαμαι σιγουρα για τους νεους 80, εχουν ρυθμιση ''συκλισης'' και gamma (τουλαχιστον αυτο απ οτι θυμαμαι) σε 200 τοσα σημεια στην οθονη.

Και μια ερωτηση......

5. Εχεις δει καλιμπραρισμένη εικόνα, απο "αυτούς τους ...." έχοντας τα "φθηνά" laptοπάκια και ερασιτεχνικά εργαλεία; Δηλαδή μπορεί να επιτύχεις καλύτερη εικόνα με το "ματόφρυδο" και τα φιλτράκια χωρίς τη χρήση κάποιου φασματογράφου ή τριχρωματικού αναλυτή;
..................

Σε ποια ρυθμιση ακριβως βοηθαει ο φασματογραφος σε ενα μηχανημα?
Εαν καταλαβα καλα, εννοεις το σπεκτροδιομετρο ?

Γενικα συμφωνω με μια σωστη ρυθμιση στα μηχανηματα μας.

Διαφωνω ομως οτι τα ''εργαλεια κανουν το μαστορα''. Ουτε τα κανουν και ουτε προκειται να τα κανουν ποτε.

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: Τι ειναι το επαγγελματικο calibration?

<Αν λοιπόν φέρουμε μια απο τις εταιρίες απο το Νορθ Αμέρικα που έχει στις τάξεις της 50 πωλητές, 20 εγκαταστάτες και 10 Calibrators και συνδράμει με το υπερκαλιμπρεόμετρο όπως μας περιγράφεις, το όποιο μετράει και γωνίες και πλατείες και μετρήσουμε τον HD100 που παρότι προβάλει κατα δήλωση MAD τόσο ωραία οσο η Νόνικα Γαληνέα,>

Ήταν ο RS ο οποίος τυγχάνει να είναι και THX!!! τι να κάνουμε έχω μιά αδυναμία στην στάμπα βρέ παιδί μου!!!! :140:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.682
Απάντηση: Kostas 999, Για το Calibration σου μόνο.

Ακολουθεί η παραβολή του "Φίλου εν καμίνω".
Τω καιρώ εκείνω, εν Αθήναις, φίλος αγάπησε DILA με μεγάλη οθόνη. Ταύτη οθόνη εν τω δωμάτιο του, εσυμπεριφερόταν εις στον DiLA βάναυσα, εξαναγκαζοντας αυτόν να εκρατάει το zoom εις κλειστη θέση, προσφέροντας τη δημιουργία ελλάχιστης αποσύγκλισης είς στα άκρα. Κεραυνός ακούσθη και θεός δίνει το δίλλημα ταύτο: "Αν Φίλε το προβλημα οράς και ενοχλητικό εστί δια τους οφθαλμούς σου πέτα το μηχανημα εκ της βεράντας. Αν δεν οράς το πρόβλημα κράτα τον." Ο δε φίλος τον δεν επέταξε τον προβολέα και εσταμάτησε να βλέπει το πρόβλημα.
Ε ρε να ζυγώσει και το Πάσχα, τι έχει να γράψει ο ποιητής! :142::142::142:

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Re: Απάντηση: Kostas 999, Για το Calibration σου μόνο.

Αυτο ειναι εν μερη ακριβες. Οι σονυ 100 και 200, και δεν θυμαμαι σιγουρα για τους νεους 80, εχουν ρυθμιση ''συκλισης'' και gamma (τουλαχιστον αυτο απ οτι θυμαμαι) σε 200 τοσα σημεια στην οθονη.
Εν μέρει σωστό.
Η δίορθωση που κάνει ο Sony σε αυτο το επίπεδο μέσω του δίσκου και του PC είναι μια τελέιως διαφορετική προσέγγιση απο όλα τα συνηθισμένα που γνωρίζουμε. Και για αυτο δεν επεκτείνεται παρα μόνο σε αυτα που ανέφερες. Οσο για τα αποτελέσματα....επειδή γνωρίζω τι κάνουν τα ρυθμιστικά του, μου επιτρέπεις ειδικά για τη σύγκλιση να αποσυρθώ με χλιαρό γέλωτα.

Γενικα συμφωνω με μια σωστη ρυθμιση στα μηχανηματα μας.

Διαφωνω ομως οτι τα ''εργαλεια κανουν το μαστορα''. Ουτε τα κανουν και ουτε προκειται να τα κανουν ποτε.
Γενικά διαφωνώ με αυτα που γράφεις.
Γενικά γνωρίζω τι "λέγεται" και τι λεγόταν τις "ωραίες εποχές".
Γενικά με κάποια άτομα διατηρώ μνήμη Ελέφαντα. Οχι και σωμα....ακόμη.

Διότι αν τα εργαλεία δεν κάνουν το μάστορα, μπορεί να τον κάνουν σίγουρα οι φιλιές και τα κολητηλίκια.

Βεβαια εγω δεν έχω δει μπογιατζή να βάφει χωρίς πινέλο.
Ούτε ιχθυέμπορα χωρίς καφάσια.
Ούτε χειρούργο χωρίς νυστέρι.

Μπορεί όμως για άλλους λόγους η ζωή να το εφεύρει.
Μαζί σας.

Reaction score
0
Απάντηση: Τι ειναι το επαγγελματικο calibration?

Στον 100 και τον 200, ρυθμιση της συγκλισης και του gamma σε 200τοσα σημεια ειναι διαθεσιμα στο μενου του προβολεα.

Απο το πισι μπορεις να φτιαξεις την καμπυλη του γενικου gamma και των gamma των χρωματων.
Αυτο για να μην μπερδευουμε τον κοσμο.

Τωρα για τα υπολοιπα , εποχες, ελεφαντες κλπ, δεν εχω να σου πω κατι και ουτε αφορουν τα μελη του φορουμ που ενδιαφερονται να διαβασουν ενα θεμα περι επαγγελματικης ρυθμισης.

Δυο μπογιατζηδες , ο ενας με πινελο τως 10000ευρω κι ο αλλος με ενα των 10, μη βαζεις και στοιχημα ποιος θα βαψει καλυτερα.....

Η πιατσα που χρησιμοποιει την εκφραση ''τα εργαλεια δεν κανουν το μαστορα'' , δεν θεωρει οτι ο μαστορας δεν πρεπει να εχει καθολου εργαλεια....

Αυτοι που καταλαβαν , καταλαβαν.

Καλημερα !

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.983
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas