41Hz.com: Truepath

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.639
Ταυτόχρονα, η εμπειρία σου ότι "δεν είχαν καμιά σχέση με τον SET" μπορεί και να σημαίνει πως ο SET σου είναι εντελώς λάθος. Ή μπορεί να σημαίνει πολλά άλλα πράγματα.

Δυστυχώς, το ασφαλές συμπέρασμα προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες "εργαστηριακές" ουσιαστικά συνθήκες, ή εκ πείρας πολύ μεγάλη συλλογή πολλών εξονυχιστικά ψαγμένων σωστά σχεδιασμένων διαφορετικής τοπολογίας μηχανημάτων ώστε η όποια σύγκριση να μη γίνεται με ένα τεμάχιο, αλλά πχ να χρησιμοποιούνται πάνω από 3 ζευγάρια ηχεία, πάνω από 3 προενισχυτές, πάνω από 3 τελικοί, πάνω από 3 πηγές, πάνω από 3 καλώδια κλπ κλπ κλπ με όλες τις ενδιάμεσες επιλογές. Τουλάχιστον σε μια τέτοια επαφή τα συμπεράσματα ενέχουν πολύ λιγότερους κινδύνουν να είναι εντελώς εσφαλμένα από κάθε άποψη...

Reaction score
0
Όπως το θέτεις, το "κορυφαίος" με το "σωστός" ή καλύτερα με το "σωστά σχεδιασμένος" δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση (δυστυχώς). Το "κορυφαίος" έχει σχέση με την τιμή του.

-----------------Σημερα δυστυχως δεν υπαρχει καμια σχεση το κοστος με την αποδοση.Αλλα αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο

Ο ενισχυτής αν είναι σωστά σχεδιασμένος ακούγεται ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο, είτε είναι λαμπάτος, είτε τρανζοστοράτος είτε ψηφιακός ή οτιδήποτε άλλο σου κατέβει.

-----------------Σωστο!!!Ομως πως εξηγειται το οτι κανενας απο τους εμπορικους ενισχυτες που ειναι βαφτισμενοι απο τους χαιενταδες(δεν ειμαι τετοιος:):) ως κορυφαιοι ακουγονται ολοι διαφορετικα ο ενας απο τον αλλαο?Ειναι ολοι κακοι?Μαλλον

Σαφώς υπάρχουν τέτοιοι, σωστά σχεδιασμένοι ενισςχυτές (ασχέτως τοπολογίας) που παίζουν το ίδιο. Δυστυχώς όμως, η πλειοψηφία των ενισχυτικών που κυκλοφορούν είναι συμβιβασμοί (συχνά με χοντράδες) και ως αποτέλεσμα έχει να παίζουν όλοι διαφορετικά μεταξύ τους, ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑΣ, δηλαδή και δυό διαφορετικοί τρανζιστοράτοι δε παίζουν το ίδιο, όπως και δυό λαμπάτοι. Η σχεδιαστική τους κατεύθυνση (τρανζίστορ ή λάμπα ή οτιδήποτε άλλο) ουδεμία σχέση έχει με το κατά πόσο είναι σωστά ή όχι μηχανήματα.

Μπορεί να φταίει και το ηχείο, μπορεί να φταίνε κι άλλα πράγματα, δεν είναι εκεί η ουσία. Η ουσία είναι στο να μπουν όλα σε μια σειρά μες στο μυαλό μας, ώστε τελικά να βρεθεί μια άκρη. Αλλιώς αρμενίζουμε χωρίς πυξίδα, lost in space ένα πράμα...

-----------------------Οταν με τον τριπαθ δεν εχεις δυναμικα,μπασο και ελεγχο,και τα εχεις με λαμπα δεν φταιει το ηχειο.

Γενικά μιλώντας, τα tripath με τα SET έχουν εκπληκτικές ομοιότητες πάντως, και σχεδιαστικές. Από την άλλη πλευρά, η ελαττωματική εξ'αρχής σχεδίαση των μικρών trends που τα καθιστά σαφώς ανεπαρκή ως προς την οδήγηση σχεδόν οποιουδήποτε ηχείου σε αυτόν τον πλανήτη, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος, παρά μόνο ανούσιας τελικά εμπειρίας.

---------------------Οι μικροι τεντς ειναι κορυφαιοι αν τους δουμε για αυτο που ειναι.Εγω οταν εχω το συστημα να παιζει ολη μερα στο background,σιγα μην καιω τις λαμπες.Πραγματι ομως εχουν πολλες αδυναμιες.Θα ηθελα να ακουσω ενα μεγαλο class T διπλα απο ενα μεγαλο set σε τετοιου ειδους ηχειο.
Σταυρος Δ.

Reaction score
1.772
costasear μπορης να μας πης δυο ενισχυτες που ακουσες και ακουγονταν το ιδιο;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.639
costasear μπορης να μας πης δυο ενισχυτες που ακουσες και ακουγονταν το ιδιο;
Φυσικά.

Ο δικός μου, στην αρχική του μορφή, tripath 2*400watt/4ωμ με τους Canasya (μονομπλόκ'ς της Cadence με 4 λάμπες ανά κανάλι - τις 845 - και περί τα 200 watt στα 6 ωμ)

(επισυνάπτεται λινκ για τον εξαιρετικό λαμπάτο ενισχυτή (αν και κατά βάση είναι υβριδικός) της Cadence Audio.)

Τα υπόλοιπα μηχανήματα (πηγές-ηχεία-κλπ) στην εμπειρία μου αυτή ήταν "εκτός συναγωνισμού" για όλους μας (χωρίς καμιά εξαίρεση)....

http://shows.soundstagelive.com/shows/ces2001/pics_jan_8/audion.jpg

http://www.ossaudio.com/canasya1.htm

http://www.cadenceaudio.com/productfr.html

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=18627

Οι ενισχυτές αυτοί, αν και κατασκευάζονται στην Ινδία, δε θα έλεγα ότι είναι Ινδικοί, μάλλον Αγγλικοί είναι, καθώς ο σχεδιαστής τους και ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι Άγγλος, μένει στην Αγγλία, βασικά πουλάει στην Αγγλία, και απλά τα κατασκευάζει στην Ινδία, προφανώς για λόγους κόστους.

Reaction score
13
Είναι και λίγο θέμα τοποθέτησης.

Χρειάζεται να κατανοήσει ο κάθε ντιούης ότι η πηγή των παρασίτων είναι τα 2 πηνία εξόδου. Αυτά θα πρέπει να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να θωρακίζονται. Προσωπικά την πλακέτα με τα πηνία θα την τοποθετούσα έτσι ώστε τα πηνία να κοιτάν σασσί και τίποτε άλλο....

Στη συγκεκριμένη κατασκευή θα τοποθετούσα ανάποδα την πλακέτα τους ώστε τα πηνία να είναι στο κάτω μέρος του κουτιού και εγκλωβισμένα από παντού από θωράκιση.

Με την τοποθέτηση και μόνο σχεδόν εξαλείφεται το "θέμα". Αρκεί να μη βλέπεις καν τα πηνία όταν ανοίγεις το σασσί....
Κωστα σωστα τα λες, αλλα...

1) Ο ενισχυτης δεν εχει τελειωσει ακομη, οπως ειπα και πριν. Εχουν να γινουν αρκετα και οτι στο τελος τα πολλα θα μαζευτουν, γι αυτο να εισαι σιγουρος.

2) Τα πηνια, εαν παρατηρησες στις φωτο, ειναι στην θεση που προτεινεις, εαν δεις τον ενισχυτη τα επανω-κατω. Δεν νομιζω να ενδιαφερει κοντα σε ποιο καπακι ειναι. Η αρχικη σκεψη ηταν, ολοκληρη η πλακεττα του ενισχυτη να ηταν ενα κλειστο (και αφαιρουμενο) μπλοκ μαζι με την πλατη του κουτιου, αλλα δεν υπαρχει χωρος για κατι τετοιο.

Ωστοσο .... ο σκοπος του ποστ δεν ηταν το πως θα λυθουν αυτα τα θεματα, αλλα εαν καταλαβες, ΝΑ ΔΕΙΧΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ.

1) Η ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΜΕ ΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

2) Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΕΚΤΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Δ, ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ, NA ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΕΝΗ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ.

3) ΧΑΡΙΝ ΠΟΙΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ?
ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΦΤΗΝΩΝ ΒΑΤΤ Ή ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ?
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΙΜΟ, ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ HI FI AUDIO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.

Τα κεφαλαια ειναι για να τονισω ποιες ηταν προθεσεις που ειχε το αρχικο ποστ μου.

Reaction score
13
.... φώτο από "κομπλέ" Truepath (από το forum του 41hz):

Κατι αλλο τωρα.

Οποιος προσπαθησει να ακολουθησει τις καλωδιωσεις με βαση αυτην την φωτο θα καψει σιγουρα κατι.
Η φωτο ειναι απο το site της 41Hz που διακινει τα κιτ της Tripath. Οι σχετικοι με τον Truepath αναζητηστε το λαθος στον τερματισμο των καλωδιων που φτανουν απο το VN10 (πορτοκαλι-κιτρινο) πανω στην πλακεττα του Ενισχυτη.

minas

Πισιά
Reaction score
4.426
Κωστα σωστα τα λες, αλλα...

[...]

Ωστοσο .... ο σκοπος του ποστ δεν ηταν το πως θα λυθουν αυτα τα θεματα, αλλα εαν καταλαβες, ΝΑ ΔΕΙΧΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ.

1) Η ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΜΕ ΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

2) Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΕΚΤΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Δ, ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ, NA ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΕΝΗ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΙΜΟ, ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ HI FI AUDIO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.

Τα κεφαλαια ειναι για να τονισω ποιες ηταν προθεσεις που ειχε το αρχικο ποστ μου.
Νομίζω γίνεσαι λίγο αφοριστικός, και άδικος.
1) Στη βιοβλιογραφία είναι καλά τεκμηριωμένα τα προβλήματα, καθώς και πληθώρα τρόπων για να αντιμετωπιστούν. Το pdf που είχε αναφέρει ο Κώστας νωρίτερα είναι ένα τέτοιο παραάδειγμα - και δεν αποτελεί ούτε την κορυφή του παγόβουνου.

2) Όπως σε όλες τις τεχνολογίες, υπάρχουν αυτοί που απλόχερα μοιράζουν τις γνώσεις τους και αυτοί που με σκοπιμότητα τις κρατάνε για τον εαυτό τους, αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Μην ξεχνάς πάντως ότι παρά το γεγονός ότι η τάξη Δ δεν είναι νέα τεχνολογία, ουσιαστικά όλη η πρόοδος για χρήση σε εφαρμογές audio έχει γίνει την τελευταία δεκα(πεντα)ετία. Είναι λογικό ακόμα να αντιμετωπίζει παιδικές ασθένειες, αν και προσωπικά νομίζω ότι έχει φτάσει σε στάδιο αξιοσημείωτης ωριμότητας. Επίσης υπάρχουν χώροι συζήτησης όπως εδώ ή το diyaudio.com που ο πλούτος πληροφορίας είναι μεγάλος.
Επίσης, αυτό που κρίνω ότι εκλαμβάνεις σαν απόκρυψη των αδυναμιών, είναι πιθανότατα ο δικαιολογημένος ενθουσιασμός για την φαινομενική απλότητα της υλοποίησης, που παρ΄όλα αυτά συναγωνίζεται σε πολλά στοιχεία εξαιρετικά σύνθετες λύσεις -που έχουν προκύψει από δεκαετίες εμπειρίας στις άλλες τάξεις ενίσχυσης.

3) Τα πλεονεκτήματα επίσης είναι καλά τεκμηριωμένα. Ορισμένα που μπορώ εύκολα να φέρω στο μυαλό μου, πέρα από το προφανές της μοναδικής απόδοσης (που δεν είναι αμελητέο) είναι η ευκολία που μπορεί η τάξη Δ να πιάσει αξιοζήλευτες τιμές σε παραδοσιακά κριτίρια πιστότητας όπως SNR και δευτερευόντως THD. Επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η πρόοδος στις επιμέρους τεχνολογίες της τάξης Δ, όπως διακοπτικά τρανζίστορ ή παλμοτροφοδοτικά (που εν γένει τροφοδοτείται από πιο γρήγορα εξελισσόμενες βιομηχανίες από αυτή της μουσικής) ωφελεί άμεσα τις διαθέσιμες υλοποιήσεις. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι κάτι ήδη καλό να γίνει ακόμη καλύτερο, και να παρακολουθούμε από κοντά...

Reaction score
1.772
μιχαλη μην ξεχνας οτι τα 41hz κιτ ειναι παρα πολυ φτηνα.

τα hypex που φτιαξαμε καμποσοι απο εδω μεσα εχουν αυτα το προβληματα λυμενα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.639
ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ HI FI AUDIO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.
Διαφωνώ 1,000,000,000 %. :135:

Κατά την ταπεινή μου άποψη (το λέω και το εννοώ), που σαφώς μετράει πολύ λιγότερο από τη δικιά σου Μιχάλη (και λόγω επαγγέλματος και λόγω σπουδών - κατάρτισης - εμπειρίας) τα παλμικά ενισχυτικά στα τελευταία χρόνια έχουν δώσει σημαντικότατη ώθηση στο Hi-Fi Audio, διότι έδωσαν σε απρόσμενα χαμηλό κοστολόγιο εξαιρετικές από κάθε άποψη λύσεις σε διαχρονικά άλυτα προβλήματα οδήγησης ηχείων, που βοηθούν προς τον σωστό προσανατολισμό για την επίτευξη πραγματικά υψηλής ποιότητας αναπαραγωγής, καθώς βάζουν στο ντουλάπι της ιστορίας δια παντός θεωρίες ταιριάσματος και λοιπές παπαρολογίες, ενώ ταυτόχρονα με την συνολική τεχνολογική πρόοδο που δίνει τη δυνατότητα πραγματικά αξιόλογης πηγής από το απλό PC, αποδεικνύει την σημασία του χώρου αναπαραγωγής, της ποιότητας των μεγαφώνων-ηχείων και εν γένει κάνει βατά και χειροπιαστά πράγματα που για πολλά χρόνια έντεχνα έμεναν στο περιθώριο με μόνο σκοπό την αισχροκέρδεια και την κοροϊδία σε βάρος του χα(λ)ιεντά.

Όσο για τα προβλήματα που καλώς αναφέρεις, IMHO είναι ΑΜΕΛΗΤΕΑ και άνευ ουσιαστικής σημασίας, ενώ αν ψάξεις λίγο παραπάνω θα δεις έτοιμες λύσεις και άφθονη γνώση για το αντικείμενο.

Αλλά ο καθένας έχει την άποψή του σε αυτή τη ζωή θα μου πεις, και θα συμφωνήσω και πάλι μαζί σου.... :126:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
μιχαλη μην ξεχνας οτι τα 41hz κιτ ειναι παρα πολυ φτηνα.
Δεν είναι θέμα kit αλλά "ιδιαιτερότητας" των Tripath (και πως αντιμετωπίζεται από την κάθε υλοποίηση).

Και ο BelCanto που φορούσε το 3020 την ίδια (και χειρότερη) διάταξη με τον Truepath είχε στην πλακέτα.

Πάντως και του Κώστα ο ενισχυτής θα "έρθει" με λίγο παίδεμα - όπως έγινε και με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στο 41hz forum. Ο Μιχάλης δεν έχει τελειώσει.

Reaction score
0
Να πω και εγω την γνωμη μου....

Την διακοπτικη τεχνολογια τη ζω και την δουλευω στην ερευνα που κανω στο πολυ(σχεδιαζω απο το μηδεν high performance stepper driver για μια ρομποτικη πλατφορμα) και ειναι πραγματικα επανασταση σε οδηγηση φορτιων που παρουσιαζουν μεγαλη αυτοεπαγωγη.

Ομως για τη μουσικουλα μου προτιμω να χρησιμοποιω τεχνολογια του 1940 με κατι λαμπιονια περιεργα.Και ναι την απολαμβανω ετσι περισσοτερο.

Δεν ενθουσιαζομαι με το αναμμα των νηματων,απλα ακουγονται υπεροχα.

Ουτε ενθουσιαζομαι με το 1Mhz του PWM του τρεντς.

Ενθουσιαζομαι ομως οταν o driver που σχεδιασα με ολιγην διακοπτικη τεχνολογια βγαζει την πιστη σε καθε οποιο βηματικο δοκιμασα.

Με λιγα λογια,καθε τεχνολογια εχει και την χρηση της.Φυσικα ειναι η γνωμη μου και τπτ αλλο

Αυτα,ελπιζω να μην σας κουρασα.

Σταυρος Δ

Reaction score
10

Μιχάλη έχω την αίσθηση ότι τα παραπάνω τα έγραψες "εν βρασμό ψυχής".
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με κάποια προβλήμα που εμφανίζει μία συγκεκριμένη υλοποίηση
απορρίπτεις μία ολόκληρη τεχνολογία.
Και το τρανζίστορ αρχικά το είχαν ξεγράψει αρκετοί, τι θα έλεγαν σήμερα άραγε;

Σου προτείνω να διαβάσεις αυτό για αρχή:
Switching Amplifier (Class D) Basics
Τίποτα δεν είναι κρυφό, όλα είναι γνωστά εδώ και χρόνια και ειδικά ο Bruno Putzeys έχει γράψει
μία σειρά από άρθρα που αναφέρουν όλα τα προβλήματα που έχει η κάθε υλοποίηση.
Σε παλαιότερο post μου είχα αναφέρει ότι όταν προσπάθησα να σχεδιάσω
κάτι σε τάξη Δ συνάντησα κάποια προβλήματα και ότι δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται...
Ελπίζω να αναθεωρήσεις κάποια σημεία και να γνωρίσεις την τεχνολογία αυτή καλύτερα!

Reaction score
13
Αγαπητοι συμπολιτες

Το ηξερα πολυ καλα οτι θα βρω εδω μεσα εξαιρετικα ατομα που θα ειχαν τις μυριες αντιρρησεις σε αυτα που εγραψα.

Εχω να πω τα εξης : εν βρασμω ψυχης ειμαι εξ αρχης, απο τοτε που αντιληφθηκα οτι η Ταξη Δ, επιχειρειται να σερβιριστει σαν μερος του Hi Fi.
Δεν μου προεκυψε με αφορμη τις συγκεκριμενες μοντουλες βεβαιως-βεβαιως.

Ειναι ηλιου φαεινοτερο σε τι αποσκοπει η εν λογω τεχνολογια, και ... τι συμπτωση ... το αποδεικνυουν τα λεγομενα ορισμενων : στην επιτευξη μεγαλης Ισχυος με ευκολο τροπο και υψηλη ενεργειακη αποδοση.
Ουδεποτε κανεις απο τους εφευρετες ή τους θιασωτες της Ταξης Δ, ισχυριστηκε οτι η φιλοσοφια, το κινητρο και οι προτεραιοτητες κατα την αναπτυξη της, υπηρξαν κατι διαφορετικο.

Να θυμησω οτι η πεμπτουσια της Υψηλης Πιστοτητας ειναι η επιτευξη πιστοτερης αναπαραγωγης της μουσικης, και σε καμμια περιπτωση δεν επικεντρωνεται στα παραπανω ζητουμενα της ταξης Δ.

Κατα την αναζητηση των πολλων και ευκολων Βαττ, μπηκαν σε δευτερη και τριτη προτεραιοτητα, τεχνικα θεματα που εχουν να κανουν με την πιστοτητα του Ηχου, και τα οποια δυστυχως ενυπαρχουν στην συγκεκριμενη τεχνολογια εγγενως και οχι λογω κακης υλοποιησης .

Εαν ισχυριστει κανεις (τον βλεπω ηδη να εχει σηκωσει ατμο) οτι απο μονο του το γεγονος οτι με την ταξη Δ "τουβλιζουμε την καμηλα", και οτι αυτο ειναι ενα σπουδαιο βοηθημα στην αναζητηση της Υψηλης πιστοτητας, θα πω οτι ΝΑΙ πραγματι για ορισμενους ακροατες και συστηματα μπορει να ειναι ενας δρομος. Με τι κοστος ομως ως προς την ανθρωπομετρια και την ποιοτητα του Ηχου.
Τωρα εαν το πλακωσουμε στο make-up και στο μποτοξ, κατι καλυτερο θα προκυψει, αυτο ειναι σιγουρο.

Παρεπιπτοντως, η γνωστη πατεντα να βαλουμε λαμπα στην προενισχυση για να στρωσει ο Ηχος δεν ειναι ουτε δικη μου επιννοηση, ουτε δηλωσα ποτε οτι συμφωνω με αυτη την φαρμακευτικη αγωγη. Οι ιδιοι οι ClassDδες τα εχετε ανακαλυψει αυτα τα κολπα.

Οσο για τον φιλο που ανεφερε σαν πλεονεκτημα τον χαμηλο θορυβο και την χαμηλη Αρμονικη παραμορφωση, επιστρατευω καθε καλη θεληση που μου μενει για να του προτεινω να ξαναπερασει ενα χερακι τα θεωρητικα.
Μονο το γεγονος οτι κατα την ανασυνθεση του Ημιτονου παιζει σοβαρο ρολο ενα δικτυωμα L-C (και ακολουθως ενα ή παραπανω ζομπελ για τον περιορισμο της ανεπιθυμητης RF, μεσω περιορισμου του bandwidth), που κατοικοεδρευουν στην Εξοδο καθε Ενισχυτη Class D, πρεπει να μας λενε κατι. ΚΑι παρατηρηστε οτι εκεινο το πηνιο ζεστενεται αρκετα οταν καταπινει τα προιοντα της Αρμονικης παραμορφωσης, η οποια διαφορετικα θα ηταν καμμια 10αρια %.

Γι αυτο μιλαω για οπισθοδρομηση και προσανατολισμο ξενο ως προς την Υψηλη πιστοτητα.

Παντως χαιρομαι που μπορουμε να εχουμε ενα πολιτισμενο διαλογο, καθως αυτος δεν ειναι και πολυ της μοδας.

Reaction score
13
Σου προτείνω να διαβάσεις αυτό για αρχή:
Switching Amplifier (Class D) Basics
Χμμ .... :133: δεν βοηθαει το "σκεπτικο" σου ως προς το βαθμο τριβης μου με το θεμα, αγαπητε.
Το σημειωνω σαν χτυπημα κατω απο την μεση.
Ισως δοσμενο εν βρασμω ψυχης.

Μηπως να διαβαζες εσυ αυτο ? : http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/Arthra/internet/classd.htm

minas

Πισιά
Reaction score
4.426
Μιχάλη ξέρεις καλύτερα από πολλούς ότι ο σχεδιασμός ενισχυτικών διατάξεων υποχρεωτικά περιέχει συμβιβασμούς. Από την πλευρά μου θεωρώ ότι οι συμβιβασμοί που γίνονται σε ενισχυτές τάξης Δ δεν είναι εγγενώς περισσότερο επιβλαβείς από οποιασδήποτε άλλης τάξης.
Εάν αρχίσουμε να κατηγορούμε την τάξη σαν σύνολο, να πιάσουμε μετά και το κακό SACD ή γιατί όχι τα τρανζίστορ όπως είπε και ο Στέφανος.

Θα επαναλάβω ότι η τεχνολογία είναι συγκριτικά νέα και έχει πολύ ελπιδοφόρο δρόμο μπροστά της -η λογική της μου αρέσει περισσότερο από το brute force (ρευμάτων -όχι συχνοτήτων :107:) της τάξης Α που θεωρείται "αγνό" hi fi. Ήδη μέσα σε 1 δεκαετία από αυστηρά φορητές εφαρμογές αξιοθρήνητης ηχητικής ποιότητας, έχουμε φτάσει να συγκρίνουμε τις υλοποιήσεις τάξης Δ με παραδοσιακές υλοποιήσεις πολλαπλάσιου κόστους που έχουν προκύψει από τεχνογνωσία δεκαετιών.

Οι παραδοσιακές τεχνολογίες ενίσχυσης είναι κεκτημένες, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εν μια νυκτί. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι η πρόοδος στην τάξη Δ μόνο καλό μπορεί να κάνει στο πολύπαθο hi fi, ειδικά εάν την αποδεχτούν άνθρωποι που δεν είναι διατεθιμένοι να συγχωρήσουν εύκολα τα όποια μειονεκτήματά της.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Δηλαδή κανένας ενισχυτής τάξης Δ από αυτούς που κυκλοφορούν στην πιάτσα δεν είνα χάι φάι και θέλουν και λαμπατέρ στην προενίσχυση; Ώ μοντιέ, κάποιος να τους ειδοποιήσει τους ανθρώποι. :114:

Μιχάλη υπερβάλεις μπρε. :126:

...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη τάξη λειτουργίας και σέβομαι πολύ την εξοικονόμηση ενέργειας των ψηφιακών ενισχυτών που συνεισφέρουν στον καταπονημένο πλανήτη μας.
Μόλις ακούσω κάτι από αυτά που να παίζει μουσική δε θα έχω κανένα πρόβλημα να το δηλώσω ξεκάθαρα.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πέτρο άντε ρε συ, πότε θα έρθεις πάλι καμιά βόλτα στα μέρη μας; Αλλά όχι πάλι στο φτερό. :126:

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παρεμπιπτόντως ρε παιδιά, κάποιος να ενημερώσει τους παρακάτω ότι τελικά έκαναν μ@λακία :137: :

...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Πέτρο άντε ρε συ, πότε θα έρθεις πάλι καμιά βόλτα στα μέρη μας; Αλλά όχι πάλι στο φτερό. :126:

...
Ευχαριστώ Νίκο. Δυστυχώς αναβλήθηκε δύο φορές και τώρα να δούμε πότε...

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.477
Members
38.703
Νεότερο μέλος
DAMBO