Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180
Με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις που κάναμε σε συγκριτικό προβολέων, άνοιξε η συζήτηση για το θέμα των φίλτρων Sharpness:
  • Τι είναι τα φίλτρα Sharpness και πως λειτουργούν;
  • Γιατί σε ορισμένους προβολείς υπάρχουν περισσότερα από ένα τέτοια φίλτρα;
  • Ποια είναι η επίδρασή τους στην εικόνα;
  • Είναι πάντα θετική ή πάντα αρνητική;
  • Υπάρχει μήπως κάποια χρυσή τομή και πως ορίζεται αυτή;
Παρότι και η υποκειμενική άποψη γίνεται σεβαστή, θα παρακαλούσα να υπάρχει και η ανάλογη τεκμηρίωση.
Μια εισαγωγή στο θέμα της Ευκρίνειας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παρακάτω έχουν μεταφερθεί από το θέμα του συγκριτικού, κάποια μηνύματα που αφορούν το θέμα των φίλτρων Sharpness και στη συνέχεια μπορείτε να συμπληρώσετε τα δικά σας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.892
Απάντηση: Εντυπώσεις από συγκριτικό JVC DLA-HD750 vs Optoma HD82 vs Sony VPL-VW80

Είναι πάντως σημαντικό θέμα το σάρπνες, και θα ήθελα κάποιος από σας τους στρατηγούς να μας το αναλύσει σε σχέση με την διακριτική ικανότητα του ματιού μας, καθώς ενώ σε πατερνάκια τα κάνει μαντάρα, σε θέαση ταινίας δίνει την απόλυτη βεβαιότητα της μεγαλύτερης ευκρίνειας ενώ είναι σαφές ότι ξεχωρίζεις περισσότερες λεπτομέρειες ή για να το θέσω πιο κομψά τις ξεχωρίζεις αβίαστα, χωρίς καμιά προσπάθεια, σε αντίθεση με μια σοφτ εικόνα που μπορεί όντως όλες οι λεπτομέρειες επίσης να φαίνονται αλλά σε δυσκολεύουν να τις δεις ή τελικά τις χάνεις και ταυτόχρονα έχεις την έντονη αίσθηση της πιο φλου εστίασης.

NIX

Reaction score
0
Απάντηση: Εντυπώσεις από συγκριτικό JVC DLA-HD750 vs Optoma HD82 vs Sony VPL-VW80

Μονο εαν δεν ξερεις απο εικονα και δεν εχεις εξασκησει το ματι σου δινει την εντυπωση της μεγαλυτερης ευκρινειας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.892

Μονο εαν δεν ξερεις απο εικονα και δεν εχεις εξασκησει το ματι σου δινει την εντυπωση της μεγαλυτερης ευκρινειας.
Δεν θα διαφωνήσω. Σαφώς μάλιστα έχεις δίκιο. Το ερώτημα είναι όμως αν οι υπόλοιπες παράμετροι του προβολέα (διότι το τέλειο δεν είναι αυτού του κόσμου) πχ σύγκλιση, αντιστρέφουν την κατάσταση με βάση την αντίληψη του ματιού μας.

Ταυτόχρονα όμως είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως ο πολύς κόσμος (φαίνεται κι απ'αυτό το συγκριτικό αλλά το ξέρουμε έτσι κι αλλιώς) το σάρπνες το ΤΑΥΤΙΖΕΙ με την μεγαλύτερη ευκρίνεια. Και για να ικανοποιήσει αυτό ακριβώς το σημαντικό ποσοτικά αγοραστικό κοινό, το πτώμα έχει ενσωματωμένα τέτοια τζίντζιλι-μίντζιλι...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.892

...εντελώς άλλο πράγμα το τι μας κάθεται καλά στο μάτι μας και εντελώς άλλο πράγμα η εικόνα αναφοράς, που ακολουθεί συγκεκριμένα στάνταρ και απόλυτα οριοθετημένους κανόνες συμπεριφοράς και απεικόνισης στα πατερνάκια αναφοράς! :137:
Αυτό υποστηρίζω κι εγώ. Και είμαι υπέρ της εικόνας αναφοράς, βάσει μετρήσεων και πατερνακίων. Και είμαι εντελώς κατά του τι μας αρέσει με βάση το προσωπικό μας γούστο και τι μας κάθεται καλά όπως άριστα λέει ο Παναγιώτης, αυτό (σε συνδυασμό με ακριβά μηχανήματα και έλλειψη μετρήσεων) είναι ο ορισμός του χάι έντ! Για να μη παρεξηγούμαι, δεν είμαι χαϊεντάς... :137:

Επαναλαμβάνω όμως, σε συσχέτιση με τα ανωτέρω δεδομένα πλέον, το ερώτημα της πραγματικής αντίληψης του ματιού μας, που επίσης είναι μετρήσιμη και αντικειμενική (πχ πόσες γραμμές ή λεπτομέρειες ξεχωρίζεις πχ αν διαβάζεις την πινακίδα του απομακρυσμένου στην ακίνητη ή κινούμενη εικόνα αυτοκινήτου της ταινίας μας) με μηδενικό σάπρπνες ή με κάποια ποσότητα (όχι υπερβολές) από αυτό.

Προσωπικά έχω διαπιστώσει (με πολλαπλές προσπάθειες και σε κινούμενη και σε ακίνητη εικόνα) ότι μπορώ να αντιληφθώ περισσότερες λεπτομέρειες με κάποια μικρή δόση σάρπνες. Πχ χωρίς σάρπνες δε μπορώ να διαβάσω κάποια ψιλά γράμματα σε πχ περιοδικό ή εφημερίδα που δείχνει σε κάποια σκηνή μια ταινία, ενώ με σάρπνες μπορώ -έστω και οριακά- να τα διαβάσω. Φυσικά, από κοντά, στα 10cm από την οθόνη, τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν είναι πάντα ίδια, αλλά δε βλέπουμε ταινία στα 10cm από την οθόνη, αυτό είναι γεγονός....:144:

Reaction score
0

Όσα πατερνάκια και να βάλεις, όσες μετρήσεις κι αν κάνεις, όταν φτάσεις στο "δια ταύτα" πάλι τα ματάκια σου θα αποφασίσουν.
Δεν υπάρχει κανένα πατερνάκι που να σου μετράει "αίσθηση". Αυτό θα το νοιώσεις μόνο όταν το δείς.
Προσωπικά εξακολουθώ ακόμα να είμαι υπέρ του υποκειμενικού σε σχέση με το αντικειμενικό.
Δεν μηδενίζω την αξία των patterns, κάθε άλλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τα αναγορεύσω και σε υπέρτατο κριτή. Μόνο βοηθητικά μπορούν να λειτουργήσουν και μάλιστα - και κυρίως - για κάποιους που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο προβολέα και χρειάζεται να επιλέξουν.
Δεν θα αγόραζα ποτέ προβολέα που "γράφει" 'άριστα στα patterns αλλά μέτρια στο μάτι μου.
Βέβαια κάποιοι (λέγε με Πανανγιώτη :138:) θα μου πούν οτι "άν γράφει τέλεια στο πατερνάκι αποκλείεται να μην βγεί και καλύτερο" αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι' αυτό.
Στο κάτω κάτω ούτε η Τζούλια Αλεξανδράτου κέρδισε στις μετρήσεις αλλά ποιός θυμάται την νικήτρια; :135: :116:

Reaction score
1

Όσα πατερνάκια και να βάλεις, όσες μετρήσεις κι αν κάνεις, όταν φτάσεις στο "δια ταύτα" πάλι τα ματάκια σου θα αποφασίσουν.
Δεν υπάρχει κανένα πατερνάκι που να σου μετράει "αίσθηση". Αυτό θα το νοιώσεις μόνο όταν το δείς.
Προσωπικά εξακολουθώ ακόμα να είμαι υπέρ του υποκειμενικού σε σχέση με το αντικειμενικό.
Δεν μηδενίζω την αξία των patterns, κάθε άλλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τα αναγορεύσω και σε υπέρτατο κριτή. Μόνο βοηθητικά μπορούν να λειτουργήσουν και μάλιστα - και κυρίως - για κάποιους που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο προβολέα και χρειάζεται να επιλέξουν.
Δεν θα αγόραζα ποτέ προβολέα που "γράφει" 'άριστα στα patterns αλλά μέτρια στο μάτι μου.
Βέβαια κάποιοι (λέγε με Πανανγιώτη ) θα μου πούν οτι "άν γράφει τέλεια στο πατερνάκι αποκλείεται να μην βγεί και καλύτερο" αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι' αυτό.

Στο κάτω κάτω ούτε η Τζούλια Αλεξανδράτου κέρδισε στις μετρήσεις αλλά ποιός θυμάται την νικήτρια;

Στρατηγέ μου, μη μου αρχίζεις τώρα κι εσύ τα ίδια!

Το τι κάθεται καλά στα δικά σου μάτια, στα δικά μου κτλ., δεν έχει απολύτως καμμία σημασία!

Η εικόνα αναφοράς είναι μία και αποδίδεται πιστά στο μέγιστο βαθμό μόνο μέσα από τα πατερνάκια αναφοράς! ΤΕΛΟΣ!

Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Το προσωπικό γούστο του καθενός επάνω στην εικόνα είναι απόλυτα σεβαστό από εμένα, και είναι απολύτως κατανοητό ότι αποτελεί και το τελικό κριτήριο αγοράς ενός προβολέα, εφόσον τα μάτια του καθενός από εμάς αποτελούν το τελικό φίλτρο...

Αυτό το γεγονός όμως σε τίποτα δεν αλλάζει την ωμή πραγματικότητα περί της εικόνας αναφοράς...

Reaction score
47
Re: Εντυπώσεις από συγκριτικό JVC DLA-HD750 vs Optoma HD82 vs Sony VPL-VW80

Τα patterns σαφως δεν αρκουν. Ας πουμε ο θορυβος του 5000 δε φαινεται στα patterns:102:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Η εικόνα αναφοράς είναι μία και αποδίδεται πιστά στο μέγιστο βαθμό μόνο μέσα από τα πατερνάκια αναφοράς! ΤΕΛΟΣ!
Πανο, γνωριζεις απο που προερχεται η λεξη "movies"?

Την ημερα που θα βγουν κινουμενα πατερνακια αναφορας θα
συμφωνησω απολυτα μαζι σου.
Μεχρι τοτε...:121:

Reaction score
1
Re: Εντυπώσεις από συγκριτικό JVC DLA-HD750 vs Optoma HD82 vs Sony VPL-VW80

Τι έγινε ρε παιδιά, πραξικόπημα στην κατηγορία των προβολέων?

Καφάτε, τα πατερνάκια μπορεί να φαίνονται ακίνητα αλλά κατ' ουσίαν είναι movies. Έχουν την ίδια ακριβώς μορφολογία με τις ταινίες. Η μόνη διαφορά είναι πως η ταινία σε ξεγελάει...

Reaction score
0

Στρατηγέ μου, μη μου αρχίζεις τώρα κι εσύ τα ίδια!

Το τι κάθεται καλά στα δικά σου μάτια, στα δικά μου κτλ., δεν έχει απολύτως καμμία σημασία!

Διαφωνώ! Έχει προταρχική σημασία... Αγορά θα κάνω, δεν κάνω review.

Δεν διαφωνώ σ' αυτό. Αρκεί να μου αρέσει όμως... Διαφορετικά θα ψωνίσω κάτι που θα μου αρέσει περισσότερο κι ας ξέρω οτι έχω μιά απόκλιση από το "σωστό".

Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Το προσωπικό γούστο του καθενός επάνω στην εικόνα είναι απόλυτα σεβαστό από εμένα, και είναι απολύτως κατανοητό ότι αποτελεί και το τελικό κριτήριο αγοράς ενός προβολέα, εφόσον τα μάτια του καθενός από εμάς αποτελούν το τελικό φίλτρο...

Now u are talking :137:

Αυτό το γεγονός όμως σε τίποτα δεν αλλάζει την ωμή πραγματικότητα περί της εικόνας αναφοράς...

Ωμή πραγματικότητα υπάρχει μόνο στα μαθηματικά... Ένα κι ένα δύο, ούτε ενάμισι ούτε δυόμισι.
Παναγιώτη, άλλο πράγμα ο reviewer κι άλλο ο χρήστης.
Ο reviewer, επειδή απευθύνεται σε όλους και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του καθενός, αναγκαστικά θα γράψει ποιός είναι πιό σωστός, ποιός είναι πιό κοντά στα patterns, δηλαδή στην αναφορά.
Ο χρήστης όμως θα γράψει μόνο για πάρτη του, τι άρεσε σ΄αυτόν, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους της εικόνας αλλά δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σ΄αυτές που αυτός προσέχει περισσότερο.

Η διαφορά μας, αν και δεν διαφωνούμε επί της ουσίας, είναι οτι εγώ γάφω σαν χρήστης κι εσύ σαν reviewer.
Εγώ γράφω για το δικό μου "σωστό" κι εσύ για το "αντικειμενικά σωστό". Αυτά τα δύο τις περισσότερες φορές ταυτίζονται και κάποιες άλλες όχι.

Reaction score
8.350

εχα γραψει ανα ποστακι περι υποκεμενικου και αντικειμενικου.......καποιες σελιδες πισω......
υπαρχουν και διαφορες που ειναι κεφαλαιωδους σημασιας και δεν εχουν να κανουν με τα πατερνς,και που δεν ξερουν οι νεοφερμενοι στο χωρο της προβολης,πχ.δεν μπορεις να κανεις ενα DLP να παιζει ακριβως σαν LCOS και αντιστροφως,για να μην παω και παρακατω περι φιρμας,μοντελου αλλα και κομματιου........:140:

Reaction score
8.350

Αυτό υποστηρίζω κι εγώ. Και είμαι υπέρ της εικόνας αναφοράς, βάσει μετρήσεων και πατερνακίων. Και είμαι εντελώς κατά του τι μας αρέσει με βάση το προσωπικό μας γούστο και τι μας κάθεται καλά όπως άριστα λέει ο Παναγιώτης, αυτό (σε συνδυασμό με ακριβά μηχανήματα και έλλειψη μετρήσεων) είναι ο ορισμός του χάι έντ! Για να μη παρεξηγούμαι, δεν είμαι χαϊεντάς... :137:

Προσωπικά έχω διαπιστώσει (με πολλαπλές προσπάθειες και σε κινούμενη και σε ακίνητη εικόνα) ότι μπορώ να αντιληφθώ περισσότερες λεπτομέρειες με κάποια μικρή δόση σάρπνες. Πχ χωρίς σάρπνες δε μπορώ να διαβάσω κάποια ψιλά γράμματα σε πχ περιοδικό ή εφημερίδα που δείχνει σε κάποια σκηνή μια ταινία, ενώ με σάρπνες μπορώ -έστω και οριακά- να τα διαβάσω. Φυσικά, από κοντά, στα 10cm από την οθόνη, τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν είναι πάντα ίδια, αλλά δε βλέπουμε ταινία στα 10cm από την οθόνη, αυτό είναι γεγονός....:144:
μαλλον η πανω παραγραφος αντιφασκει με την κατω.........:126: :116:

Reaction score
8.350
Απάντηση: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

συνονοματε η κουβεντα αυτη ηταν μαλλον ΦΤΑΝΟΥΝ τα πατερνακια για να κρινουμε το μηχανημα η υπεισερχεται και σε μικρο η μεγαλο βαθμο ο υποκειμενικος παραγων?νομιζω αυτο ειναι η συζητηση,δηλαδη με αλλα λογια που τελειωνουν οι μετρησεις και αρχιζει το "αυτο που μας αρεσει".Μαλλον ετσι πρεπει να τεθει το θεμα δεν αφορα μονο το
Sharpness.:126:

Reaction score
8.350

να πω και την αποψη μου περι ευκρινειας.Οπως γραφτηκε σε αλλο θεμα οι παραγοντες που επηρεαζουν την ευκρινεια ειναι αρκετοι.Το θεμα ειναι τι ειναι η ευκρινεια?Εγω θωρω οτι ειναι "αισθηση" που μετριεται μονο ψυχολογικα.Την αισθηση αυτη την δημιουργουν σε συνδιασμο οι παραγοντες που συζηταμε.Τα φιλτρα οξυτητας σιγουρα μπορουν να δωσουν την αισθηση αυξησης ευκρινειας.Μην γινεται συγχιση ευκρινεια με αναλυτικοτητα.Η αναλυτικοτητα μετριεται η ευκρινεια οχι,μονο την αντιλαμβανεσαι.Ας γραψουν και αλλοι και θα επανελθω.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

συνονοματε η κουβεντα αυτη ηταν μαλλον ΦΤΑΝΟΥΝ τα πατερνακια για να κρινουμε το μηχανημα η υπεισερχεται και σε μικρο η μεγαλο βαθμο ο υποκειμενικος παραγων?νομιζω αυτο ειναι η συζητηση,δηλαδη με αλλα λογια που τελειωνουν οι μετρησεις και αρχιζει το "αυτο που μας αρεσει".Μαλλον ετσι πρεπει να τεθει το θεμα δεν αφορα μονο το
Sharpness.:126:
Γι'αυτό κάνω κι εγώ αναφορά στο θέμα της υποκειμενικότητας. Βασική πρόθεσή μου είναι όμως να τεθεί το θέμα σε κάποια επιστημονική βάση.
Για να μη χάσουμε τη... μπάλα αναφερόμενοι σε όλα τα επιμέρους στοιχεία της εικόνας, παρακαλώ να επικεντρωθεί η συζήτηση στο ζήτημα των φίλτρων sharpness και της επίδρασής τους στην ευκρίνεια.

Reaction score
8.350

Γι'αυτό κάνω κι εγώ αναφορά στο θέμα της υποκειμενικότητας. Βασική πρόθεσή μου είναι όμως να τεθεί το θέμα σε κάποια επιστημονική βάση.
.
κοιτα,σε επιστημονικη βαση λογικα οποια ψηφιακη επεμβαση στην εικονα δεν μπορει να ειναι θεμιτη.Αλλα αν παμε ετσι τοτε το Video εξαρχης δεν ειναι θεμιτο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.892

μα και στόχος του σάρπνες ποιός είναι? γιατί ανακαλύφθηκε αυτό το φίλτρο (είτε αναλογικό είτε ψηφιακό)? δεν είναι στόχος του να αυξήσει την ευκρίνεια?

Κάνω λάθος?

Και αν η αναλυτικότητα μετριέται με γραμμές, η ευκρίνεια με τι μετριέται? διότι δε δέχομαι ότι δε μετριέται...

επίσης μετρήσιμο και αντικειμενικό είναι το τι μπορείς να ξεχωρίσεις - διακρίνεις με τα μάτια σου από τη θέση θέασης ταινίας, και τι μπορείς σε 10 cm απόσταση από την εικόνα.

Το μάτι δεν είναι εργαλείο "αιχμής", κι άλλα ζώα σε αυτόν τον πλανήτη έχουν πολύ ικανότερο μάτι από μας (ο αητός κι ο λαγός κι η κουκουβάγια που λέει και το λαικόν "άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας")

Κι επειδή το μάτι δεν είναι ΤΟ εργαλείο, δε μπορούμε από τη θέση θέασης ταινίας να ξεχωρίσουμε πράγματα που μπορεί να βγάλει το μηχάνημα στο πανί και τα ξεχωρίζουμε στα 10cm από αυτό. Άρα κι αυτό μετρήσιμο και αντικειμενικό είναι.

Reaction score
8.350

μα και στόχος του σάρπνες ποιός είναι? γιατί ανακαλύφθηκε αυτό το φίλτρο (είτε αναλογικό είτε ψηφιακό)? δεν είναι στόχος του να αυξήσει την ευκρίνεια?

Κάνω λάθος?

Και αν η αναλυτικότητα μετριέται με γραμμές, η ευκρίνεια με τι μετριέται? διότι δε δέχομαι ότι δε μετριέται...

επίσης μετρήσιμο και αντικειμενικό είναι το τι μπορείς να ξεχωρίσεις - διακρίνεις με τα μάτια σου από τη θέση θέασης ταινίας, και τι μπορείς σε 10 cm απόσταση από την εικόνα.

Το μάτι δεν είναι εργαλείο "αιχμής", κι άλλα ζώα σε αυτόν τον πλανήτη έχουν πολύ ικανότερο μάτι από μας (ο αητός κι ο λαγός κι η κουκουβάγια που λέει και το λαικόν "άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας")

Κι επειδή το μάτι δεν είναι ΤΟ εργαλείο, δε μπορούμε από τη θέση θέασης ταινίας να ξεχωρίσουμε πράγματα που μπορεί να βγάλει το μηχάνημα στο πανί και τα ξεχωρίζουμε στα 10cm από αυτό. Άρα κι αυτό μετρήσιμο και αντικειμενικό είναι.
μα εσυ τι εννοεις οταν λες ευκρινεια?Το πιο ευκολο που μου ερχεται στο μυαλο ειναι το τεστ που σου κανει ο οφθαλμιατρος για να φτιαξεις γυαλια.Σου βαζει νουμερα που μικραινουν και καποια στιγμη δεν μπορεις να ξεχωρισεις τι νουμερο ειναι.Υποθετω οσο πιο μικρο νουμερο βλεπεις τοσο καλυτερη ευκρινεια βλεπεις.Αυτο ειναι λιγο-πολυ το ιδιο με τα πατερνακια του προβολεα.Αλλα στον οφθαλμιατρο δεν εχεις τις αλλες παραμετρους που μεταβαλουν τη βιντεοεικονα.Υπαρχουν καποιοι τροποι μετρησης στον κοσμο των οπτικων παντως εγω δεν γνωριζω αντικειμενικη μετρηση ευκρινειας προβολεα αλλιως θαταν το πρωτο νουμερο που θα δινανε οι εταιριες.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

...να τεθεί το θέμα σε κάποια επιστημονική βάση...
Μιας και ο συντονιστής θέτει τη συζήτηση επί επιστημονικής βάσεως, επιτρέψτε μου να συνδράμω με ένα μίνι αρθράκι περί των φίλτρων γενικότερα και του sharpness ειδικότερα. Το image processing ήταν και είναι από τα πιο αγαπημένα μου αντικείμενα ενασχόλησης.

Τα φίλτρα, για τα οποία συζητούμε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επεξεργασίας εικόνας (image processing) η οποία με τη σειρά της αποτελεί εφαρμογή της επιστήμης επεξεργασίας σήματος (signal processing). Μια εικόνα δεν είναι τίποτε άλλο από σήμα δύο διαστάσεων και υπόκειται σε τυποποιημένες πρακτικές και τεχνικές που απαντώνται και στα σήματα ήχου. Όπως και στον ήχο, έτσι και στην εικόνα έχουμε διάφορα πεδία (domains) υπό εξέταση, όπως αυτό της συχνότητας (frequency domain), του χώρου (spatial domain) και - στην περίπτωση video - του χρόνου (time domain).

Τα φίλτρα sharpening ανήκουν στην κατηγορία των linear convolutional filters:

- Λέγονται "linear" (γραμικά), διότι η έξοδος (το επεξεργασμένο σήμα) συνδέεται με την είσοδο μέσω μιας γραμμικής εξίσωσης. Με άλλα λόγια, κατά το φιλτράρισμα εφαρμόζεται στην είσοδο γραμμικός τελεστής. Όταν η μαθηματική εξίσωση που περιγράφει την επεξεργασία δεν είναι γραμμική, τότε το φίλτρο λέγεται non-linear. Παράδειγμα τέτοιων φίλτρων είναι τα φίλτρα blurring και noise reduction.

- Λέγονται "convolutional", διότι η εφαρμογή τους γίνεται διαδοχικά σε κάθε συχνότητα του σήματος εισόδου, ακολουθώντας ένα μαθηματικό μοντέλο (convolution) σύμφωνα με το οποίο δύο πίνακες παράγουν έναν τρίτο ο οποίος θεωρείται τροποποιημένη έκδοση των δύο πρώτων.

Οι πίνακες που μετέχουν είναι οι εξής:

- Η εικόνα μας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως πίνακας δύο διαστάσεων (γραμμές και στήλες). Ένα καρέ HD, για παράδειγμα, αποτελείται από 1080 γραμμές και 1920 στήλες.

- Το kernel, ένα μικρός πίνακας (συνήθως 3χ3 έως το πολύ 7χ7), ο οποίος αποτελείται από ακέραιους αριθμούς που λέγονται βάρη (weights).

Αυτοί οι δύο πίνακες, η εικόνα (/καρέ) προς επεξεργασία (είσοδος) και το kernel, παράγουν έναν τρίτο που δεν είναι άλλος από την εικόνα εξόδου. Η παραγωγή γίνεται εφαρμόζοντας το kernel σε κάθε Pixel διαδοχικά, ξεκινώντας από την πάνω αριστερή γωνία και καταλήγοντας στην κάτω δεξιά. Η τιμή κάθε κελιού του kernel, πολλαπλασιάζεται με την τιμή του αντίστοιχου pixel (συχνότητα) και ο μέσος όρος αντικαθιστά το προς εξέταση pixel.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση των φίλτρων sharpening έγκειται στην ενίσχυση των υψηλών συχνοτήτων και ως εκ τούτου θεωρούνται υψιπερατά φίλτρα (high-pass filters), ή αλλιώς high-pass boosters/amplifiers.

[style=subtitle]Στην Πράξη[/style]

Καλή η θεωρία, ακόμη καλύτερη η πράξη. Lucky us, το πιο δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας - το γνωστό φωτομάγαζο - μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε δικά μας φίλτρα με έναν εύκολο και ευχάριστο τρόπο.

Ξεκινάμε φορτώνοντας μια εικόνα. Ας πούμε αυτήν:

Στη συνέχεια, από το μενού των φίλτρων - υπομενού "Other", επιλέγουμε το "Custom".

Guess what? Το Photoshop μας παρουσιάζει default τιμές που δεν είναι άλλο από ένα κλασσικό sharpening!!!

Σε αυτό το σημείο, θα ήταν σκόπιμο να εξηγήσω τη λειτουργία αυτού του διαλόγου. Όπως βλέπετε, περιέχει 25 κουτάκια (σε πίνακα 5χ5), όπου εισάγετε τους ακεραίους που επιθυμείτε. Ο πίνακας αυτός δεν είναι άλλος από το kernel που ανέφερα προηγουμένως, οι δε ακέραιες τιμές αποτελούν τα βάρη.

Το φίλτρο εφαρμόζεται διαδοχικά σε κάθε pixel της εικόνας. Το μεσαίο κουτάκι του kernel αντιστοιχεί στο τρέχον pixel. Τα γειτονικά κουτάκια αφορούν αντίστοιχα τα γειτονικά pixels. Φανταστείτε κάθε κουτάκι και ένα pixel. Αν το κουτάκι είναι άδειο (δεν έχετε εισάγει τιμή) τότε δε μετέχει στον μετασχηματισμό. Αν δεν είναι άδειο τότε η αντίστοιχη τιμή του Pixel θα πολλαπλασιαστεί με την τιμή που έχετε εισάγει (το βάρος). Όλα τα επί μέρους γινόμενα αθροίζονται και το σύνολο διαιρείται με την τιμή που έχετε εισάγει στο πεδίο Scale. Στο αποτέλεσμα προστίθεται το Offset, και η τελική τιμή αντικαθιστά την τρέχουσα (δηλαδή το εκάστοτε pixel).

Μαθηματικά, η όλη διαδικασία περιγράφεται ως εξής:

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που αφορούν στη λειτουργία του custom filter, ειδικότερα τις τιμές του scale και του offset. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ με το φόβο του να γίνει το κείμενο κουραστικό. Γι αυτό ας δούμε κανα-δυο παραδείγματα.

Δείτε πως αλλάζοντας κατά μία μονάδα τη μεσαία τιμή, έχουμε έναν quick-and-dirty edge detector:

Και για να κάνουμε ένα διάλλειμα από το sharpening, δείτε πόσο εύκολο είναι το emboss:

Νομίζω πως πήρατε μια ιδέα για το πως λειτουργεί η πλειοψηφία των φίλτρων επεξεργασίας εικόνας και πως ενεργεί το sharpen ειδικότερα. Η ομάδα περιλαμβάνει πολλά φίλτρα, όπως unsharp masking, edge enhancement, pure-μη-χέσω-detail, κλπ. Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις, στη διάθεσή σας. Έως τότε...

...happy custom filtering!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.191
Members
38.668
Νεότερο μέλος
Dragon