Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180
Απάντηση: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Αν με τον όρο "φιλμική εικόνα" εννοούμε αυτό που προσλαμβάνουμε παρακολουθώντας μια ταινία στα διάφορα village, τότε ακόμα κι οι CRT φτάνουν και περισσεύουν!
Όμως το μόνο που κατ' εμένα προσεγγίζει κάπως την εικόνα των slides που τραβάω με τη φωτογραφική μηχανή μου, είναι η εικόνα των DLP. Και το ίδιο θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου από παρακολούθηση ταινιών σε κινηματογράφους τους εξωτερικού.
Τελικά, ίσως είναι θέμα συνήθειας και παραστάσεων...

Reaction score
15.548

Αν με τον όρο "φιλμική εικόνα" εννοούμε αυτό που προσλαμβάνουμε παρακολουθώντας μια ταινία στα διάφορα village, τότε ακόμα κι οι CRT φτάνουν και περισσεύουν!
Όμως το μόνο που κατ' εμένα προσεγγίζει κάπως την εικόνα των slides που τραβάω με τη φωτογραφική μηχανή μου, είναι η εικόνα των DLP. Και το ίδιο θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου από παρακολούθηση ταινιών σε κινηματογράφους τους εξωτερικού.
Σωστα.....

Reaction score
1
Σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν μονότσιποι. Αφενός θα έχουν ξεπεραστεί, αφετέρου θα βγει μελέτη που θα αποδεικνύει πως η παρατεταμένη παρακολούθηση μονότσιπου προκαλεί ανήκεστο βλάβη.

~ zoglair ~

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180
Απάντηση: Re: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν μονότσιποι. Αφενός θα έχουν ξεπεραστεί, αφετέρου θα βγει μελέτη που θα αποδεικνύει πως η παρατεταμένη παρακολούθηση μονότσιπου προκαλεί ανήκεστο βλάβη.

~ zoglair ~
Αποδείξεις και στην προβολική

Απόψε στον Αντ1, με το Νίκο Zoglairατο :142:

Reaction score
15.548

~ zoglair ~
:116::116:

yes......:112:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

αφετέρου θα βγει μελέτη που θα αποδεικνύει πως η παρατεταμένη παρακολούθηση μονότσιπου προκαλεί ανήκεστο βλάβη.

~ zoglair ~
Dr Kild(zogl)air, σας ζητουν επειγοντως στην εντατικη:137:

Reaction score
8.350

"φιλμικη" εικονα ειναι η εικονα που εχει απολυτη ομοιογενεια ,ευκρινεια ,οχι οξυτητα και
χαρακτηριζεται απο αυτο που οι βαρβαροφωνοι φιλοι μας λενε Smoothness.(παρακαλω μια ελληνικη λεξη???)Τα σλαιντς ειναι απολυτη φωτογραφικη εικονα.Το οτι μοιαζουν με dlp να μου επιτρεψεις να διαφωνησω .
Εννοεις οτι τα dlp μοιαζουν πιο ευκρινη.Σ'αυτο δεν διαφωνω,γι'αυτο πιστευω οτι εγινε και ολο το θεμα περι sharpness.Ομως δεν εχουν την φυσικοτητα και την απαλοτητα που εχει η φωτογραφικη εικονα.Τα LCOS μοιαζουν περισσοτερο με αυτο.Η ποιοτητα σλαιντ δεν υπαρχει επακριβως και μπορω να πω οτι ειναι το ζητουμενο.

Reaction score
8.350

Συμφωνώ (φτου-φτου) με το Δημήτρη. Ούτε μένα μου αρέσει το αφύσικο ANSI.

Έχω μια φιλοσοφία, όμως, περί αυτού. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσουν τα glossy: Χρώματα, έπιπλα, αντικείμενα, κλπ. Υπάρχουν και οι σατινέ, καθώς και οι ματ.

Εγώ, ας πούμε, είμαι ματ. Δε γουστάρω να βλέπω τη φάτσα μου στην τηλεόραση και το monitor. Κατ' επέκταση, δε γουστάρω γυαλιστερές εικόνες. Εδώ που τα λέμε, και η φύση είναι ματ.

Εσείς οι DLPάκηδες, του sharpness και του 3D μήπως τυγχάνει να είστε glossy τύποι?
:607: :142:

Reaction score
8.350

Νομιζω οτι ο Δημητρης και καθε Δημητρης πρεπει να διαβασει κατα πρωτον τι ειναι ansi......δλδ γιατι χρειαζεται το ansi.....
δηλαδη βρε Κωστα πιστευεις οτι αν παρουμε ενα καρρε απο φιλμ και το προβαλουμε
τυπου σλαιντ ,οπως λεει ο συνονοματος διαχειριστης, θα μας δωσει τετοια ΑΝΣΙ μετρηση?
αν μας δωσει εγω παω πασσο και θα συμφωνησω μαζι σου.

Reaction score
15.548

δηλαδη βρε Κωστα πιστευεις οτι αν παρουμε ενα καρρε απο φιλμ και το προβαλουμε
τυπου σλαιντ ,οπως λεει ο συνονοματος διαχειριστης, θα μας δωσει τετοια ΑΝΣΙ μετρηση?
αν μας δωσει εγω παω πασσο και θα συμφωνησω μαζι σου.
Δημητρη,δυστυχως υπαρχει μια αγνοια ως προς το on/off και ansi contrast !!
Τι εννοω....
Δεν μπορει να εχουμε εναν προβολεα με on/off 30000/1 και το ansi contrast να ειναι 100/1......:112:

Εαν εσυ η οποιος αλλος το θεωρει λογικο,εγω παω πασο...

Τωρα το ποιος θα αποδωσει ποιο σωστα μια εικονα τι να σου πω...
Εχω ξαναπει,οτι πιστη απεικονιση εγγραφης παιρνουμε,οταν εχουμε ενα setup που αγγιζει την αναφορα.....
....Αυτο μονο η dlp τεχνολογια τα καταφερνει σε ενα μεγαλο βαθμο.....

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

<Εχω ξαναπει,οτι πιστη απεικονιση εγγραφης παιρνουμε,οταν εχουμε ενα setup που αγγιζει την αναφορα.....>

Που τόχω ξανακούση... που τόχω ξανακούση.... ά! στο Hi End!:142::142::142:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

"φιλμικη" εικονα ειναι η εικονα που εχει απολυτη ομοιογενεια ,ευκρινεια ,οχι οξυτητα και
χαρακτηριζεται απο αυτο που οι βαρβαροφωνοι φιλοι μας λενε Smoothness.(παρακαλω μια ελληνικη λεξη???)Τα σλαιντς ειναι απολυτη φωτογραφικη εικονα.Το οτι μοιαζουν με dlp να μου επιτρεψεις να διαφωνησω .
Εννοεις οτι τα dlp μοιαζουν πιο ευκρινη.Σ'αυτο δεν διαφωνω,γι'αυτο πιστευω οτι εγινε και ολο το θεμα περι sharpness.Ομως δεν εχουν την φυσικοτητα και την απαλοτητα που εχει η φωτογραφικη εικονα.Τα LCOS μοιαζουν περισσοτερο με αυτο.Η ποιοτητα σλαιντ δεν υπαρχει επακριβως και μπορω να πω οτι ειναι το ζητουμενο.
Μάλλον μιλάμε για διαφορετικά slides! :142:
Τα δικά μου πάντως ξεχωρίζουν για τη μεγάλη εσωτερική τους αντίθεση, που σίγουρα δεν είναι χαρακτηριστικό ούτε των LCOS ούτε -πολύ περισσότερο- των CRT. Θεωρώ πως αυτή είναι η βασικότερη υπεύθυνη για την αληθοφανή και τρισδιάστατη αίσθηση που αποδίδουν.

Θα συμφωνήσω ότι οι DLP παραμένουν λιγότερο artifact-free από τις άλλες τεχνολογίες. Αυτό όμως πρέπει ν' αποδοθεί μάλλον στην αδυναμία των άλλων δύο τεχνολογιών, ν' απεικονίσουν εικόνα με την προαναφερθείσα εσωτερική αντίθεση (ας την πούμε ANSI contrast) και με την οπτική καθαρότητα που έχει ένας μονότσιπος προβολέας.
Αυτό εκτός από τις προφανείς -και εμφανείς- αρνητικές συνέπειες, έχει και μια θετική: υποβαθμίζει και τις ατέλειες του προβαλλόμενου υλικού -αυτό είναι προφανώς που λες "μαλακή" εικόνα.

Δεν έχω αντίρρηση είναι στο ότι -παρότι πολύ βελτιωμένο- το fill ratio των DLP παραμένει μικρότερο από των άλλων δύο. Το κατά πόσο αυτό δημιουργεί πρόβλημα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με βασικότερο βέβαια την τήρηση της σωστής απόστασης θέασης.

Reaction score
1
Δημήτρη & Δημήτρη, αυτά είναι μετρημένα κουκιά. Μιλάμε για το dynamic range (D) του κάθε μέσου.

- Στο σύστημα RGB των 8 bits, το D ισούται με log(255) = 2.4

- Σε έναν προβολέα με ANSI CR - ας πούμε 650:1, D = 2.8 (για on-off κάντε την πράξη)

Το αρνητικό φιλμ έχει D γύρω στο 1.5. Αν είναι overexposed μπορεί να φτάσει το 2.0. Μέχρι εκεί.

Το slide είναι άλλη ιστορία. Πιάνει χαλαρά το 3.5. Η Velvia χτυπάει 4άρια στα μαύρα.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.180

Όπερ έδη δείξε. :126:

ΥΓ Κατά σύμπτωση (;) το περισσότερο υλικό μου σε Velvia είναι.

Reaction score
8.350

Δημήτρη & Δημήτρη, αυτά είναι μετρημένα κουκιά. Μιλάμε για το dynamic range (D) του κάθε μέσου.

- Στο σύστημα RGB των 8 bits, το D ισούται με log(255) = 2.4

- Σε έναν προβολέα με ANSI CR - ας πούμε 650:1, D = 2.8 (για on-off κάντε την πράξη)

Το αρνητικό φιλμ έχει D γύρω στο 1.5. Αν είναι overexposed μπορεί να φτάσει το 2.0. Μέχρι εκεί.

Το slide είναι άλλη ιστορία. Πιάνει χαλαρά το 3.5. Η Velvia χτυπάει 4άρια στα μαύρα.
δεν αντιλεγω γιατι δεν τους ξερω τους υπολογισμους σου.Αλλα υπαρχει και πιο σιγουρος τροπος.Φτιαχνουμε ενα χαρτονι σκακιερα, το παιρνει ο μητσος ενα σλαιντ,το προβαλουμε κι ερχεται ο Παναγιωτης με το @α@αροφωτομετρο και το μετραμε.
:114:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.044

Δεν μπορεί να γίνει στο φωτοσοπ μια σκακιέρα;
Πρέπει να γίνει σε χαρτόνι;
Αααα όλα εγώ θα σας τα μαθαίνω;
Παναγιώτη πες τους.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads