Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από συγκριτικό JVC DLA-HD750 vs Optoma HD82 vs Sony VPL-VW80

Τι έγινε ρε παιδιά, πραξικόπημα στην κατηγορία των προβολέων?

Καφάτε, τα πατερνάκια μπορεί να φαίνονται ακίνητα αλλά κατ' ουσίαν είναι movies. Έχουν την ίδια ακριβώς μορφολογία με τις ταινίες. Η μόνη διαφορά είναι πως η ταινία σε ξεγελάει...
Τι να πω ρε Νικο......μπραβο....:112:

Κανονικα δεν χρειαζεται να γραφτει κατι αλλο...
Με 5 λεξεις τελειωσες το θεμα.....

Reaction score
1
Κώστα, μη μου πεις πως σ' άλλο θέμα απάντησες και σ' άλλο εμφανίστηκε το post :111:

[STYLE="note"](αυτός ο MaxHeadroom έχει διαλύσει το σύστημα...)[/STYLE]

Reaction score
15.548
Απάντηση: Εντυπώσεις από συγκριτικό JVC DLA-HD750 vs Optoma HD82 vs Sony VPL-VW80

Είναι πάντως σημαντικό θέμα το σάρπνες, και θα ήθελα κάποιος από σας τους στρατηγούς να μας το αναλύσει σε σχέση με την διακριτική ικανότητα του ματιού μας, καθώς ενώ σε πατερνάκια τα κάνει μαντάρα, σε θέαση ταινίας δίνει την απόλυτη βεβαιότητα της μεγαλύτερης ευκρίνειας ενώ είναι σαφές ότι ξεχωρίζεις περισσότερες λεπτομέρειες ή για να το θέσω πιο κομψά τις ξεχωρίζεις αβίαστα, χωρίς καμιά προσπάθεια, σε αντίθεση με μια σοφτ εικόνα που μπορεί όντως όλες οι λεπτομέρειες επίσης να φαίνονται αλλά σε δυσκολεύουν να τις δεις ή τελικά τις χάνεις και ταυτόχρονα έχεις την έντονη αίσθηση της πιο φλου εστίασης.
Καταρχας Κωστη....τι δουλεια εχεις εσυ με την εικονα .....!!!!!!!:116:

Χωρις να ειμαι στρατηγος(αλλος ειναι)θα σου πω κατι απλο χωρις επεξηγησεις.....

Αυτο που σου λειπει στην εικονα και το αντικαθηστας με sharpnes,ειναι γιατι δεν εχει πρωτον και κυριον καλο ansi contrast και δευτερον καλο μαυρο-λευκο......
Ειναι μεγαλος ασσος το ansi sτο κοματι της εικονας....

Βεβαια αυτο που σου ειπα ειναι ενας λογος που καποιος βαζει sharpnes στον προβολεα του δλδ ολοι...

Ενας αλλος λογος ειναι οτι οργανικα υπαρχει προβλημα οπτικο,αρα και δεν ευθηνετε οταν επιλεγει να βαλει λιγο η πολυ sharpnes..

Ο μονος ελεγχος στο να βαλει το σωστο sharpnes στον προβολεα του,ειναι βαση πατερνακιου και να το βαλει εκει που αρχιζει να βλεπει προβλημα....δλδ μολις αρχιζει και βλεπει το προβλημα κανει και 1 πισω......

Εγω οσους προβολεις εχω δει εως τωρα παιζουν με sharpnes...

Kαι ειναι γεγονος οτι ολοι το γουσταρουν γιατι κανει ποιο 3d την εικονα........λανθασμενα 3d,αλλα τους αρεσει...

Υπαρχουν και αρκετοι αλλοι παραμετροι πολυ βασικοι της εικονας που επιρεαζουν την καθαροτητα της εικονας ωστε να ξεχωριζεις λεπτομεριες αλλα και ταυτοχρονα να ειναι 3d μια εικονα χωρις την επεμβαση sharpnes.....αλλα ειναι τοσοι,που θα πρεπει να ξεκινησουμε απο το A(αλφα).....

Ο Πανος ξερει τι εστι Α..:116:
Μπορει να σου εξηγηση αναλυτικα πως ξεκινας .....
Εγω με την κουραση που εχω και την μηδαμινη γνωση του pcιου ωστε να σου δειξω και με φοτο να καταλαβεις ποιο σωστα,δεν μπορω.....!!!!

Το μηδενικο sharpnes δινει αναλογικη εικονα .....(οταν λεω μηδενικο sharpnes,δεν εννοω σαν νουμερο που μπορει να ειναι στον προβολεα,αλλα αυτο που δειχνει στα καρτελες αναφορας.......δλδ μπορει να παει και μειον(-)...)

..και δεν εχει καμια σχεση με τους CRT....
.....(το λεω για να μην πεταχτη κανενας CRTακιας...:116:)

Λοιπον....συμπερασμα...
Κατα βαση Κωστη μου ολοι θελουν να βλεπουν οπως βλεπεις κατι καρτουν που ειναι 3d.....απλα ακομα δεν γνωριζουν οτι θελουν να βλεπουν ετσι...:116:

Καλο βραδυ....

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Κώστα, μη μου πεις πως σ' άλλο θέμα απάντησες και σ' άλλο εμφανίστηκε το post :111:

[style="note"](αυτός ο MaxHeadroom έχει διαλύσει το σύστημα...)[/style]
:116:

οχι ρε....!!!!!

Reaction score
15.548
Απάντηση: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις που κάναμε σε συγκριτικό προβολέων, άνοιξε η συζήτηση για το θέμα των φίλτρων Sharpness:
  • Τι είναι τα φίλτρα Sharpness και πως λειτουργούν;
  • Γιατί σε ορισμένους προβολείς υπάρχουν περισσότερα από ένα τέτοια φίλτρα;
  • Ποια είναι η επίδρασή τους στην εικόνα;
  • Είναι πάντα θετική ή πάντα αρνητική;
  • Υπάρχει μήπως κάποια χρυσή τομή και πως ορίζεται αυτή;
Νομιζω Δημητριε οτι σχεδον ολα τα φιλτρα δημιουργουν προβλημα στην εικονα....δλδ κανουν κακο,παρα καλο..
Ειτε προκεται για pc η player....

Βεβαια δεν εχω ασχοληθει,οποτε δεν μπορω να ειμαι και κατηγορηματικος 100%...ομως ετσι πιστευω...!!!!!

ομως......

Mια φορα που ασχοληθηκα με τον Παναγιωτη για τα υπερ του pc που μου ελεγε...του εδειξα,οτι βλεπει αρες μαρες κουκουναρες...
Και ως γνωστων,στην αρχη δεν το δεχοταν,oμως σιγα σιγα ειδε οτι βλεπει κουκουρουκου...και ετσι αρχιζει και βλεπει ποιο νορμαλ τωρα......οχι ακομα καλα-καλα,αλλα το παλευει...:116:

Οπως εγραψα και ποιο πριν
..το sharpnes πρεπει να ειναι μηδενικο στην εικονα μας......

Νομιζω υπαρχει και το παραδειγμα του Νικου(zoclair)με το ηχοσυστημα που ειναι κατατοπιστικοτατο....

Χρονια Πολλα σε ολους και ειδικοτερα στους εορταζωμενους.....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.806
Απάντηση: Εντυπώσεις από συγκριτικό JVC DLA-HD750 vs Optoma HD82 vs Sony VPL-VW80

Αυτο που σου λειπει στην εικονα και το αντικαθηστας με sharpnes,ειναι γιατι δεν εχει πρωτον και κυριον καλο ansi contrast και δευτερον καλο μαυρο-λευκο......
Σωστός.

Αλλά κι άλλα προβλήματα, πχ σύγκλισης.

Είδα πχ πολύ μεγάλη διαφορά στην ευκρίνεια στον SONY 10 όταν ρύθμισα την σύγκλιση των πάνελ. Πήγα στα 20cm από την οθόνη και μετακίνησα το μπλε και το κόκκινο και τα έφερα όσο πιο σωστά γίνεται, χωρίς φυσικά να πιάσουν το τέλειο.

Αυτό πχ, το να έχει μπλε "προεκτάσεις" κάθε οριζόντια γραμμή πχ προς τα κάτω, το βλέπω καθαρά σε μικρή απόσταση από το πανί (μέχρι και σχεδόν 1 μέτρο). Αλλά στο 1,5 μέτρο από το πανί, είναι αδύνατο να διακρίνω τα μπλε περιγράμματα.

Οπότε τι κερδίζω στα 4,5 μέτρα απόσταση που κάθομαι και βλέπω ταινία? Είναι απλό : ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ. Και ήταν πραγματικά μεγάλο το κέρδος σε ευκρίνεια με τη ρύθμιση της σύγκλισης.

Άρα, σε ένα οποιοδήποτε προβολέα που σαφώς έχει προβλήματα (ANSI contrast, καλό μαύρο-άσπρο, σύγκλιση κλπ κλπ κλπ) εκ των πραγμάτων μιλάμε για κακή εικόνα και άρα το ένα "κακό" με ένα άλλο "κακό" (σάρπνες) μπορεί να δώσουν κάτι λιγότερο "κακό" συνολικά, ενώ αν ο προβολέας ήταν ΤΕΛΕΙΟΣ δε θα χρειαζόταν απολύτως καμιά επέμβαση. Αλλά δε νομίζω κανείς να λέει πως είδε τέλειο προβολέα...

Ταυτόχρονα, η ποιότητα της ταινίας που βλέπουμε δεν εξαρτάται μόνο από τον προβολέα μας, αλλά εξαρτάται ιδιαίτερα πολύ από την ποιότητα της ίδιας της ταινίας, που συχνά είναι μαύρο χάλι, τόσο σε χρώματα όσο και σε εστίαση, λεπτομέρεια, κόντραστ κλπ κλπ κλπ

Σε ένα μέσο δηλαδή με σοβαρά μειονεκτήματα (προβολέας) όταν προβάλλεις ταινία που το τράνσφερ της έχει επίσης σοβαρά μειονεκτήματα, δεν νομίζω πως έχει θέση καν για συζήτηση έστω και ακαδημαϊκά το πατερνάκι του σάρπνες με τον έλεγχο των γραμμών στα 10cm από την οθόνη...

Πιο μεγάλης αξίας είναι η αντικειμενική διακριτική ικανότητα που έχεις από τη θέση θέασης ταινίας (στη δική μου περίπτωση στα 4,5 μέτρα) και αν μπορεί οποιοδήποτε φίλτρο να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτό.

Οπότε σας προκαλώ να τεστάρετε στη θέση θέασης ταινίας (όχι στα 10cm από την οθόνη) την επίδραση του σάρπνες σε μικρή πάντα ποσότητα, ώστε να δείτε μόνοι σας αν τελικά με το σάρπνες βελτιώνεται η διακριτική σας ικανότητα σε λεπτομέρειες, ή όχι.

Προσωπικά βλέπω βελτίωση.

Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός...

Reaction score
15.548

Πολυ σωστα......

Το Α που ανεφερα ποιο πανω Κωστη ειναι η συγκλιση..

Δεν ειναι μονο αυτα,αλλα απο καπου ξεκινας....
δλδ πρωτα βαζεις τις βασεις....

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

<..και δεν εχει καμια σχεση με τους CRT....
.....(το λεω για να μην πεταχτη κανενας CRTακιας...)>
Αγαπητέ Κώστα προκαλείς..... αναλογικό και CRT είναι έννοιες συνυφασμένες! :142::142::142:

Reaction score
8.350

στον κοσμο του HD μπορει να μαστε δυσκολοι,αλλα υπαρχει κανεις που να μην του αρεσουν τα φιλτρα στον κοσμο του DVD?ξερω οτι στο φορουμ αυτο κακη εικονα δεν ταιζεται στο προβολι αλλα οχι στο δικο μου.Το δικο μου βλεπει απο την αρχη του ομιλουντος.Το pc και τα φιλτρα εκει βασιλευουν.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Σωστός.

Αλλά κι άλλα προβλήματα, πχ σύγκλισης.

Είδα πχ πολύ μεγάλη διαφορά στην ευκρίνεια στον SONY 10 όταν ρύθμισα την σύγκλιση των πάνελ. Πήγα στα 20cm από την οθόνη και μετακίνησα το μπλε και το κόκκινο και τα έφερα όσο πιο σωστά γίνεται, χωρίς φυσικά να πιάσουν το τέλειο.

...
Κωστα, αυτη την ρυθμιση την εκανες με τα πατερν του προβολεα
η με καποιο "εξωτερικο"?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.806

με του προβολέα από το κρυφό service menu.
"μαμά" τα είχε ρυθμισμένα όλα στο "0" και έδωσα ρύθμιση μέχρι +6.
τη διαφορά πάντως την είδα και σε ταινία...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

με του προβολέα από το κρυφό service menu.
"μαμά" τα είχε ρυθμισμένα όλα στο "0" και έδωσα ρύθμιση μέχρι +6.
τη διαφορά πάντως την είδα και σε ταινία...
Οκ, αυτο που κανεις ειναι λαθος και στην ουσια χαλας την εικονα.
(εκτος εαν ηταν τοσο πολυ εκτος και διορθωθηκε...κατα λαθος:137:)
Για να δεις αποτελεσμα βαλε ενα εξωτερικο πατερν crosshatch
Θα εκπλαγεις με αυτο που θα αντικρυσουν τα ματακια σου:111:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.806

ok, θα το κάνω.

Reaction score
15.548

<..και δεν εχει καμια σχεση με τους CRT....
.....(το λεω για να μην πεταχτη κανενας CRTακιας...)>
Αγαπητέ Κώστα προκαλείς..... αναλογικό και CRT είναι έννοιες συνυφασμένες! :142::142::142:
να σας πειραξω λιγο ηθελα.....:137:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Ωραια ολα αυτα.
Εγω αναρωτιεμαι εαν, καλο η κακο το sharpness, μας χαλαει να
εχουμε την δυνατοτητα να το εφαρμοσουμε αναλογα με τα γουστα
μας.
Εν ολιγοις σε καποιους δεν αρεσει το frame interpolation.
Σεβαστο, ετσι δεν ειναι?
Γιατι ομως να μην εχει ο προβολεας σου αυτη την δυνατοτητα και
εαν σου "καπνισει" να το βαλεις?
Γενικα εκτιμω εκεινους τους βιντεοπροβολεις που σου δινουν τις
δυνατοτητες να κανεις η να μην κανεις κατι.
Δεχομαι λοιπον τις οποιες κατηγοριες εναντια στο pure detail(η ονομαστε
το οπως εσεις θελετε) αρκει να μου δινεται η δυνατοτητα να το βαλω
εαν μου κανει κεφι και θελω επιπλεον sharpness.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Ωραια ολα αυτα.
Εγω αναρωτιεμαι εαν, καλο η κακο το sharpness, μας χαλαει να
εχουμε την δυνατοτητα να το εφαρμοσουμε αναλογα με τα γουστα
μας.
Εν ολιγοις σε καποιους δεν αρεσει το frame interpolation.
Σεβαστο, ετσι δεν ειναι?
Γιατι ομως να μην εχει ο προβολεας σου αυτη την δυνατοτητα και
εαν σου "καπνισει" να το βαλεις?
Γενικα εκτιμω εκεινους τους βιντεοπροβολεις που σου δινουν τις
δυνατοτητες να κανεις η να μην κανεις κατι.
Δεχομαι λοιπον τις οποιες κατηγοριες εναντια στο pure detail(η ονομαστε
το οπως εσεις θελετε) αρκει να μου δινεται η δυνατοτητα να το βαλω
εαν μου κανει κεφι και θελω επιπλεον sharpness.
+1._

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.806

..... το sharpness ..... να το εφαρμοσουμε αναλογα με τα γουστα μας....
Εσύ λοιπόν, που πολλά βλέπεις και πολλά ξέρεις για τα "γούστα" μας, υπό την έννοια ότι βλέπεις καθημερινά τις αντιδράσεις πολλών στην εικόνα και αντιλαμβάνεσαι που βρίσκονται τα "γούστα" των περισσότερων, πες μας που κυμαίνονται τα "γούστα" της πλειοψηφίας των θεατών σε σχέση με το Sharpness.

Πες μας επίσης αν στο τελευταίο συγκριτικό το πτώμα απέκτησε "πόντους" σε προτιμήσεις επειδή είχε περισσότερο Sharpness, καθώς και τι υποθέτεις πως θα γινόταν αν δεν είχε αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή αν θα "πέφταν" οι μετοχές του.

Και τελικά πες μας πως εξηγείς τα συμπεράσματα αυτά, δηλαδή γιατί τόσοι εγκέφαλοι εκτιμούν ως θετικό στην εικόνα (τουλάχιστον ως εντυπωσιακό) το εν λόγω φίλτρο. Όλοι έχουν μάτια και βλέπουν, τι συμβαίνει και το προτιμούν? Γιατί πρέπει ο άλλος να είναι "εκπαιδευμένος" για να το αντιληφθεί ως μειονέκτημα ή κακή ρύθμιση?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.806

έχω treble στο -1 κι έτσι αρέσει σε όλους, γιατί έτσι είναι "φλατ". :144:

Το αντικειμενικά καλύτερο αρέσει σε όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι οι "μετρήσεις" να είναι "σωστές". Άλλο δηλαδή οι μετρήσεις στο 1 μ από το ηχείο σε ανηχοϊκό θάλαμο κι άλλο οι μετρήσεις σε χώρο ακροάσεων και στη θέση ακροάσεων.

Reaction score
1
Αυτό ακριβώς είναι το θέμα και με το sharpness. Δεν μπορείς να έχεις flat απόκριση όταν είναι κουκουρούκου.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.175
Members
38.666
Νεότερο μέλος
Andreas G