Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Απάντηση: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Εσύ λοιπόν, που πολλά βλέπεις και πολλά ξέρεις για τα "γούστα" μας, υπό την έννοια ότι βλέπεις καθημερινά τις αντιδράσεις πολλών στην εικόνα και αντιλαμβάνεσαι που βρίσκονται τα "γούστα" των περισσότερων, πες μας που κυμαίνονται τα "γούστα" της πλειοψηφίας των θεατών σε σχέση με το Sharpness.

Πες μας επίσης αν στο τελευταίο συγκριτικό το πτώμα απέκτησε "πόντους" σε προτιμήσεις επειδή είχε περισσότερο Sharpness, καθώς και τι υποθέτεις πως θα γινόταν αν δεν είχε αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή αν θα "πέφταν" οι μετοχές του.

Και τελικά πες μας πως εξηγείς τα συμπεράσματα αυτά, δηλαδή γιατί τόσοι εγκέφαλοι εκτιμούν ως θετικό στην εικόνα (τουλάχιστον ως εντυπωσιακό) το εν λόγω φίλτρο. Όλοι έχουν μάτια και βλέπουν, τι συμβαίνει και το προτιμούν? Γιατί πρέπει ο άλλος να είναι "εκπαιδευμένος" για να το αντιληφθεί ως μειονέκτημα ή κακή ρύθμιση?
Χμ. τπ θεμα αυτο σηκωνει πολυ συζητηση.
Λοιπον θεωρω πως ενα ποσοστο της ταξης το 80% διψα για την
παραπανω οξυτητα και την "εκτιμα" δεοντως οταν την βρισκει σε
ενα μηχανημα.
Το ιδιο ποσοστο δεν αντιλαμβανεται/δεν θελει να ανιληφθει/δν το νοιαζει
για τα "κατα" που αυτη προσφερει.

Ο Optoma σαφως και κερδισε ποντους λογω του ενεργοποιημενου
φιλτρου που ειχε, παντως θαρρω πως το αποτελεσμα θα ηταν
ετσι η αλλιως το ιδιο καθως δεν πρεπει να ξεχνατε πως εμεις
τον ειδαμε ολη την προηγουμενη εβδομαδα(τουλαχιστον πριν
βαλουμε το htpc) διχως αυτο, καθως και η δικη μου ολιγολεπτη
εντυπωση το πρωι της Δευτερας συνηγορουν υπερ της οξυτητας του.
Τωρα, δεν πρεπει να ξεχναμε πως ολοι οι βιντεοπροβολεις
ερχονται με διαφορετικους βαθμους default.
Αλλος με 10. αλλος με 0, αλλος με 5, αλλος με 50...
Το σωστο ειναι να πατε στο αναλογο πατερν και να ρυθμισετε
μειωνοντας μεχρι να εξαφανιστει το διπλο ειδωλο.
Θυμαμαι πως αυτο εκανα οταν εβλεπα στον CRT μου.
Μετα εβγαζα το πατερν, εβαζα ταινια και επειδη δεν μπορουσα να δω
απο την θολουρα το "τσιμπαγα" καμια δεκαρια μοναδες επανω:120:

Εδω λοιπον γιατρε μου δεν το θεωρω καθολου θεμα για εκπαιδευμενα
η μη ματια.
Και οσο και εαν εχω κανει και εγω την συγκριση-ακριβως την ιδια ομως-που
εκανε και ο Νικολας(zoglair) με τα πριμα στο τελος κατι δεν μου
παει καλα και θαρρω πως δεν ειναι το ιδιο.

Αν θελετε μπορουμε ανα πασα στιγμη να κανουμε και ενα πειραμα.
Ενα ειδος δημοψηφισματος με 2 screenshots-ενα με οξυτητα
και ενα διχως- και με βαθμους
αναλογα με την "εκπαιδευση" που θα εχει το καθε "ματι" που θα
ψηφισει.

Εγω συμφωνω πως εχετε δικαιο, ειμαι μαζι σας 100%
Το ιδιο πιστευω για τον κομμουνισμο.:121:
Στην θεωρια ομως.
Στην πραξη και εγω και εσεις-ναι, ναι σε εσας που κρυβεστε εκει
πισω μιλαω-τα "τσιμπηματακια" τα ριχνουμε.
Αρκει να ειναι "σεμνα και ταπεινα":126:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.044

Χμ! Με τσάκωσες. Ακριβώς αυτό κάνω κι εγώ.
Τα "τσιμπηματάκια" αυτά είναι το αλατοπίπερο της εικόνας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.806

Σαφώς! Τα σέβη μου φίλε, το'χεις φάει με το κουτάλι το σπορ, αλλά θα ήθελα να προσπαθήσεις να εκτιμήσεις κατά πόσο μπορεί αυτό το "αλατοπίπερο" του σάρπνες να είναι "αντικειμενικά σωστότερο" και να αποδεικνύεται αυτό πιθανά με κάποιο πάτερν (που δε ξέρω να υπάρχει) από τη θέση θέασης κι όχι με τα μούτρα κολλημένα στην οθόνη.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Σαφώς! ...αλλά θα ήθελα να προσπαθήσεις να εκτιμήσεις κατά πόσο μπορεί αυτό το "αλατοπίπερο" του σάρπνες να είναι "αντικειμενικά σωστότερο" και να αποδεικνύεται αυτό πιθανά με κάποιο πάτερν (που δε ξέρω να υπάρχει) από τη θέση θέασης κι όχι με τα μούτρα κολλημένα στην οθόνη.
Μα σου απαντησα ηδη γιατρε μου πως δεν ειναι αντικειμενικα σωστο.
Απο την θεση θεασης?
Ποια θεση θεασης?
Εγω βλεπω απο τα 6,5 μετρα.
Ελα εσυ και αμα δεις ειδωλα στα 6,5 μετρα εγω θα γινω...Μανιτου:142:

Reaction score
15.548

Οπως πολυ σωστα απαντησε ο Νικος(αν καταλαβα καλα)......

Το sharpnes δεν χρειαζεται εαν ολα τα αλλα στην εικονα πανε καλα....

Reaction score
15.548

Απο εκει και περα μπορεις να βαλεις η να βγαλεις οσο θελεις σε ολες τις οτι παραμετρους εικονας ....

Τα μηχανηματα πρεπει να εχουν τα παντα για ολα τα γουστα....

Reaction score
8.350

.BV(before Vogiatzaki)οι οπαδοι των DLPμας ειχαν φαει με την οξυτητα,τωρα ανακαλυψαμε οτι τσιταρουν το sharpness,μονο αυτο ειναι?Δηλαδη το ΑΝΣΙ δεν κανει την εικονα πιο ψευτικη?ποιος λεει οτι το ΑΝΣΙ πρεπει να παει στον ουρανο και ολα ειναι σωτα?Το πανελ των dlp εχει λιγοτερο fill ratio απο τα lcos και γιαυτο δειχνουν ετσι.Τα lcos "επιστημονικα" ειναι πιο σωστα αλλα ετσι δειχνουν "φιλμικα" και τοσο καιρο ακουμε οτι αυτο ειναι κατακριτεο.Λοιπον ,μην κολατε,ειτε το θελουμε ,ειτε οχι τελικα ο κοσμος παιρνει την εικονα που του αρεσει.Και καλα κανει.:121:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Αν καταλαβα καλα Δημητρη, θεωρεις πως οι υψηλες τιμες ansi contrast
ειναι λαθος?

Reaction score
8.350

Αν καταλαβα καλα Δημητρη, θεωρεις πως οι υψηλες τιμες ansi contrast
ειναι λαθος?
Ανδρεα το ΑΝΣΙ δεν ειναι σαν το on/0ff.Το μεγαλο ΑΝΣΙ δινει μια συγκεκριμενη εικονα.Δεν λεω ετι ειναι λαθος,εμενα μου φαινεται αφυσικο.Ποιος μας λεει ομως οτι ειναι και σωστο?Στο σαρπνες βλεπεις τα ειδωλα κλπ.και ειναι πιο απλο να λεει κανεις οτι ειναι λαθος.
Αυτο που λεω εγω,οπως ειπα και για το πανελ ειναι οτι η καθε τεχνολογια εχει τα δικα της
που θεωρω οτι καλιστα καποια στιγμη μπορει να θεωρουνται λαθος.

Ωχ ,φαγαμε γκολ.

Reaction score
4
γνωμη μου ειναι οτι το sharpness αυξημενο, ειναι καλο για videogames που η εικονα ειναι ουτως η αλλιως, ψευτικη, και βοηθαει στο να ξεχωριζουν καλητερα τα κινουμενα αντικειμενα.αλλιως σε ταινια δεν πολυ αντεχεται, τουλαχιστον απο μενα.
Αν και απο φιλους που δεν εχουν ιδεα απο εικονα (οχι πως εγω εχω καμια ιδιαιτερη γνωση),που βλεπουν σε μενα ταινιες η παιζουμε κανα game στο ps3 προτιμουν τις πιο sharpness increased ρυθμισεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Δημητρη, διχως την παραμικρη διαθεση παρεξηγησης, αναρωτιεμαι
εαν θα τα ελεγες αυτα ποτε εαν οι CRT ειχαν εστω και μια τυπικη
μετρηση ansi:126:

Reaction score
8.350

Παρεξηγηση δεν μπορει να υπαρξει Αντρεα.Ξεκοληστε απο τα CRTκαι προσπαθηστε να δειτε αυτα που λεμε.Εξαλλου μιλαω για τα LCOS δεν μιλαω για CRT.

Reaction score
15.548

Ανδρεα το ΑΝΣΙ δεν ειναι σαν το on/0ff.Το μεγαλο ΑΝΣΙ δινει μια συγκεκριμενη εικονα.Δεν λεω ετι ειναι λαθος,εμενα μου φαινεται αφυσικο.Ποιος μας λεει ομως οτι ειναι και σωστο?Στο σαρπνες βλεπεις τα ειδωλα κλπ.και ειναι πιο απλο να λεει κανεις οτι ειναι λαθος.
Αυτο που λεω εγω,οπως ειπα και για το πανελ ειναι οτι η καθε τεχνολογια εχει τα δικα της
Εγω δεν θα κατσω να αχοληθω περι ορεξεως....
Γιατι περι αυτου προκειται με αυτα που γραφει.....
Η εικονα ειναι οπως μαθεις συνηθως....
Συνηθες μονο οτι μπορει να δει ο καθε ενας το θεωρει προβλημα...!!!!!
Δυστυχως και αυτο ειναι ενα προβλημα οταν προσπαθεις να πεις σε καποιον οτι υπαρχει προβλημα που δεν το βλεπει για χ-ψ λογους......
Εχω γνωρισει παιδια που τους ελεγες οτι εδω υπαρχει προβλημα και δεν το εβλεπαν......!!!!
Ομως με την εξασκηση σιγα-σιγα εμαθαν και το εβλεπαν.....

Το μονο που θα πω,ειναι οτι πρεπει να φτασουμε το 1000/1 ansi# και την τριπλασια αναλυση# (μην πω παραπανω)για να μπορει να καταλαβει οτι αυτα που λεει οτι ειναι λαθος.....δλδ να τα δει.....και ως τοτε,εχουμε αρκετο χρονο και μπορει ο καθε ενας να λεει τα δικα του.....

#οσο μεγαλωνει η αναλυση(μειωνεται η αντιθεση)χρειαζεσαι περισοτερες διαβαθμισεις και καλο ansi ωστε να μπορουν να αποδωθουν....

#ειναι ενα νουμερο το οποιο το ματι το αντιλαμβανετε και μπορει να το "μετρηση"...απο εκει και περα αρχιζει το προβλημα δλδ δεν μπορει να το διαχωρισει αλλα αισθανετε την διαφορα στην εικονα......!!!!!!!

Νομιζω οτι ο Δημητρης και καθε Δημητρης πρεπει να διαβασει κατα πρωτον τι ειναι ansi......δλδ γιατι χρειαζεται το ansi.....

Reaction score
1
Συμφωνώ (φτου-φτου) με το Δημήτρη. Ούτε μένα μου αρέσει το αφύσικο ANSI.

Έχω μια φιλοσοφία, όμως, περί αυτού. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσουν τα glossy: Χρώματα, έπιπλα, αντικείμενα, κλπ. Υπάρχουν και οι σατινέ, καθώς και οι ματ.

Εγώ, ας πούμε, είμαι ματ. Δε γουστάρω να βλέπω τη φάτσα μου στην τηλεόραση και το monitor. Κατ' επέκταση, δε γουστάρω γυαλιστερές εικόνες. Εδώ που τα λέμε, και η φύση είναι ματ.

Εσείς οι DLPάκηδες, του sharpness και του 3D μήπως τυγχάνει να είστε glossy τύποι?

Reaction score
15.548

Mα η CRT Αντριους ειχαν και εχουν ενα on/off και αυτο απο μονο του δινει εικονα.....
Και τον καραγκιοζι που βλεπαμε πιτσιρικια...
....τον βλεπαμε βαση on/off..:116:

O 750 κανει αυτο το πραγμα....δεν νομιζω οτι εχει να δειξει κατι διαφορετικο εκτος απο το ενα καλο on/off....γι'αυτο εχουν φαγωθει με τους dila...!!!!!!
Θελουν να πανε στα ψηφιακα,αλλα θελουν το on/off του crt...:116:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Απάντηση: Re: Φίλτρα Sharpness: κάνουν καλό ή κακό στην ευκρίνεια;

Έχω μια φιλοσοφία, όμως, περί αυτού. Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσουν τα glossy: Χρώματα, έπιπλα, αντικείμενα, κλπ. Υπάρχουν και οι σατινέ, καθώς και οι ματ.

Εγώ, ας πούμε, είμαι ματ. Δε γουστάρω να βλέπω τη φάτσα μου στην τηλεόραση και το monitor. Κατ' επέκταση, δε γουστάρω γυαλιστερές εικόνες. Εδώ που τα λέμε, και η φύση είναι ματ.

Εσείς οι DLPάκηδες, του sharpness και του 3D μήπως τυγχάνει να είστε glossy τύποι?
Κοιτα, αυτα να τα αφησεις!
Εγω σε γεννησα:144: και σε ξερω καλα.
Ωραια μας τα γραφεις πισω απο την οθονη του υπολογιστη
μολις ομως δεις το ansi σου φευγουν τα ματακια(και κατι αλλο:142:)

Reaction score
15.548

Εδω μου τα χαλασες Νικο...!!!!!.:116:
Να σε αφησω να το σκεφτεις....:118::137:

Reaction score
15.548

Παντως εσαι κακο παιδι....:112::137:
Δεν θα σε ξαναπαιξω...:137:

Reaction score
2

.BV(before Vogiatzaki)οι οπαδοι των DLPμας ειχαν φαει με την οξυτητα,τωρα ανακαλυψαμε οτι τσιταρουν το sharpness,μονο αυτο ειναι?Δηλαδη το ΑΝΣΙ δεν κανει την εικονα πιο ψευτικη?ποιος λεει οτι το ΑΝΣΙ πρεπει να παει στον ουρανο και ολα ειναι σωτα?Το πανελ των dlp εχει λιγοτερο fill ratio απο τα lcos και γιαυτο δειχνουν ετσι.Τα lcos "επιστημονικα" ειναι πιο σωστα αλλα ετσι δειχνουν "φιλμικα" και τοσο καιρο ακουμε οτι αυτο ειναι κατακριτεο.Λοιπον ,μην κολατε,ειτε το θελουμε ,ειτε οχι τελικα ο κοσμος παιρνει την εικονα που του αρεσει.Και καλα κανει.

:121:

Άποψη μου είναι ότι οι όροι "αναλογική" ή "φιλμική" δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εικόνα ψηφιακών μηχανημάτων. Μάλλον ορθότερο είναι να μιλάμε για αναλογική ή φιλμική ψευδαίσθηση. Το φιλμ είναι ένα αναλογικό φαινόμενο και εξ' ορισμού μια αναλογική τεχνολογία προβολής, όπως η crt, είναι αυτή που προσεγγίζει καλύτερα τη φύση του. Από κει και πέρα, αντιλαμβάνομαι πώς η εικόνα ενός lcos ίσως να ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τα γούστα ενός κατόχου crt, όπως αντίστοιχα η εικόνα ενός dlp να φαντάζει στον ίδιο περισσότερο "τηλεοπτική", "στιλπνή" και "εντυπωσιακή" απ' όσο πρέπει. Σε καμία περίπτωση όμως δε νομίζω ότι μπορεί να πει την εικόνα του τελευταίου "ψεύτικη", όπως π.χ. στην περίπτωση ενός φθηνού lcd προβολέα. Δεδομένου ότι οι εξελίξεις στο χώρο του κινηματογράφου έχουν ήδη δρομολογηθεί και κάποια στιγμή η αλυσίδα εγγραφής-αναπαραγωγής θα γίνει εξ'ολοκλήρου ψηφιακή, ενδεχομένως η υπόθεση "αναλογικότητα στην εικόνα" να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σε κάποια χρόνια από τώρα. Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, οι dlp έχουν δυο σημαντικά χαρακτηριστικά: πρώτον, η τεχνολογία τους προσφέρει μια άριστη ισορροπία μεταξύ των ιδιοτήτων που περιμένουμε από ένα ψηφιακό σύστημα (φωτεινότητα, οξύτητα, καθαρότητα) και συνάμα καταφέρνουν να είναι επαρκώς "κινηματογραφικοί" και σε αυτό τον τομέα, κατά την ταπεινή μου άποψη, τα καταφέρνουν καλύτερα από τις υπόλοιπες τεχνολογίες. Αυτός άλλωστε είναι και ένας βασικός λόγος που έχουν κυριαρχήσει στον ψηφιακό κινηματογράφο. Δεύτερον, ακριβώς λόγω του ανωτέρω χαρακτήρα τους προσφέρουν μια μεγαλύτερη ευελιξία για το μέσο χρήστη που με τον προβολέα του θέλει να κάνει και άλλα πράγματα από το να βλέπει απλώς ταινίες (π.χ. προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων, σύνδεση με παιχνιδομηχανές). Ένας dlp μπορεί να είναι "εντυπωσιακός" και "φανταχτερός" στην εικόνα του, όπως μπορεί να είναι και με αυστηρά κριτήρια μάλιστα, επαρκώς "κινηματογραφικός". Αντιθέτως, ένας dila ή sxrd μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο "κινηματογραφικός" (αν ως κινηματογραφικότητα ορίζεται η πιο "μαλακή" και "φλουταριστή" εικόνα) , όταν όμως έρθει η ώρα να παίξει το παιχνίδι του εντυπωσιασμού είναι χαμένος από χέρι σε σχέση με έναν dlp. Τέλος, αν λάβουμε υπόψη μας ότι αρκετοί άνθρωποι που αγοράζουν προβολέα το κάνουν απλώς λόγω μόδας και για να πουλάνε μούρη, χωρίς να τους απασχολούν τα κριτήρια ενός κινηματογραφόφιλου ή βιντεόφιλου, οπότε το να ξεστομίσουν ένα "γουάου" με το που θα ανάψουν το μηχάνημα είναι το πιο σημαντικό για αυτούς, δεν είναι να απορεί κανείς με τη δημοφιλία της τεχνοτροπίας dlp.

Reaction score
15.548

Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, οι dlp έχουν δυο σημαντικά χαρακτηριστικά: πρώτον, η τεχνολογία τους προσφέρει μια άριστη ισορροπία μεταξύ των ιδιοτήτων που περιμένουμε από ένα ψηφιακό σύστημα (φωτεινότητα, οξύτητα, καθαρότητα) και συνάμα καταφέρνουν να είναι επαρκώς "κινηματογραφικοί" και σε αυτό τον τομέα, κατά την ταπεινή μου άποψη, τα καταφέρνουν καλύτερα από τις υπόλοιπες τεχνολογίες. Αυτός άλλωστε είναι και ένας βασικός λόγος που έχουν κυριαρχήσει στον ψηφιακό κινηματογράφο.
Συμφωνω....

Και να συμπληρωσω......

Ο κοσμος εχει γνωρισει τα dlp με ενα τσιπ....

Οταν γνωρισει τα τριτσιπα dlp τοτε θα αλλαξει αποψη .....

Η σωστη απεικονιση πρεπει να περιεχει 3 τσιπ(πανελ)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.175
Members
38.666
Νεότερο μέλος
Andreas G