Αγορά DSLR

Reaction score
1.844
Ήρθε η ώρα να πάρω, το στραβάδι :121:, φωτογραφική μηχανή. Εννοείται όμως πως δεν έχω ιδέα. Υπάρχει στην αγορά μια πολύ ελκυστική πρόταση, η Olympus E-420. Μόνο σώμα και σώμα με φακό.

Είναι άραγε επαρκής για να μάθει κάποιος τα βασικά της φωτογραφίας;

Άλλο θέμα τώρα. Διαβάζω κάτι νούμερα πάνω στους φακούς.

1. Φ 52 (Pentax) Φ 55 (Sony), Φ 58 Canon - Olympus. Στους φακούς της Nikon δεν βλέπω κάτι αντίστοιχο. Αυτός ο αριθμός τι σημαίνει, διάμετρο σπειρώματος που βιδώνει πάνω στο σώμα;
  2. Κάτι άλλα τύπου 18 - 55, ή 17 - 42 κ.λ.π. Τι είναι πάλι ετούτο; Ξέρω πως έχει σχέση με την ικανότητα zoom, αλλά πως μεταγράζεται στους γνωστούς αριθμούς 4χ, 8χ κ.λ.π.;
Τα φώτα σας παίδες (και παιδούλες :119:).

Reaction score
1.844
Απάντηση: Αγορά DSLR

Κάνε και συ καμιά ερώτηση, δεν μπορεί να τα ρώτησα όλα ... :121:

Reaction score
20.766

Επαρκέστατη, αλλά προτίμησε το κιτ με τον 14-42mm φακό, είναι καλύτερος από τον 17.5-45mm. Μπορείς να κοιτάξεις και για την Ε520 με το διπλό κιτ, 14-42 και 40-150mm, κάπου στα 445€ (το κιτ με τον 14-42mm ξεκινά από τα 338€ στο skroutz). Το κύριο πλεονέκτημα της (εκτός του διπλού κιτ που καλύπτει μεγαλύτερο εύρος ζουμ) έναντι της Ε420, η σταθεροποίηση εικόνας στο σώμα (που θα χρειαστεί κάποιες φορές). Προσωπικά την έχω αγοράσει από τις αρχές Ιουνίου, και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την σχέση κόστους/απόδοσης (μέχρι τώρα έχω τραβήξει πάνω από 3000 φωτό).

Reaction score
1.844

Επαρκέστατη, αλλά προτίμησε το κιτ με τον 14-42mm φακό, είναι καλύτερος από τον 17.5-45mm ...
Αυτά είναι που δεν καταλαβαίνω, τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στου 2 φακούς που αναφέρεις, για παράδειγμα. :108:

Reaction score
1
Αυτό που ρωτάς είναι η διάμετρος του μπροστινού στοιχείου του φακού.

Το δεύτερο κομμάτι τώρα είναι τα μιλιμέτρ του φακού η εστιακή του απόσταση. Με 2 λόγια είναι λίγο πολύ αυτό που λές το ζούμ.

Όμως το ζούμ απο μόνο του δεν λέει τίποτα. Τι θέλω να πώ.

Έχουμε έναν φακό 18mm-50mm. Αυτός είναι περίπου 3χ. (το πιο wide σε σχέση με το πιο tele του, είναι περίπου 3φορές διαφορά).
Ένας φακός 18-125. Είναι περίπου 7-8χ. Με απλά λόγια ζουμάρει πιο πολύ, αλλά στο wide έχει περίπου το ίδιο εύρος με τον πρώτο φακό.

Ένας φακός 200mm-400mm. Ζουμ 2χ. Όμως εδώ ακόμα και το πιο wide του φακού είναι πολύ πιο tele σε σχέση με τους άλλους φακούς πιο πάνω.

Κατάλαβες περίπου τι είναι τα 18-42 κτλ τώρα στους φακούς?

Reaction score
1
Κατα τα άλλα θα σου έλεγα να πάρεις μια μικρούλα Canon 500d να παίζεις η την μικρούλα Νικον. Sorry αλλά το 4/3 σύστημα της Ολύμπους ποτέ δεν το χώνεψα.

Reaction score
1.844

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! :624:
Θα διαβάσω και τα τεστ Σωτήρη το βραδάκι. :123:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Άλλο θέμα τώρα. Διαβάζω κάτι νούμερα πάνω στους φακούς.

1. Φ 52 (Pentax) Φ 55 (Sony), Φ 58 Canon - Olympus. Στους φακούς της Nikon δεν βλέπω κάτι αντίστοιχο. Αυτός ο αριθμός τι σημαίνει, διάμετρο σπειρώματος που βιδώνει πάνω στο σώμα;
  2. Κάτι άλλα τύπου 18 - 55, ή 17 - 42 κ.λ.π. Τι είναι πάλι ετούτο; Ξέρω πως έχει σχέση με την ικανότητα zoom, αλλά πως μεταγράζεται στους γνωστούς αριθμούς 4χ, 8χ κ.λ.π.;
Τα φώτα σας παίδες (και παιδούλες :119:).
1)Nαι.Αλλά δεν σ ενδιαφέρει σε 1η φάση.Αυτό που θα κοιτάξεις είναι το f του φακού.Υποδηλώνει την φωτεινότητα του φακού.Όσο πιό μικρό τόσο πιό καλό.

2)Διαιρείς το μεγάλο με το μικρό νούμερο για να δείς πόσο είναι σε x.Εδώ κοιτάς να ξεκινάει όσο το δυνατόν απο το πιό χαμηλά ούτως ώστε να δίνει πιό μεγάλο κάδρο.

Καλή η ολύμπους αλλά δεσμευτική με τους φακούς.Προτίμησε κάνον ή νικον που έχουν μεγάλη ποικιλία και βρίσκεις και φακούς από τρίτους κατασκευαστές.

Αν εμένεις σε olympus το double kit της 520 είναι σε καλή τιμή

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.562056

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.761
Απάντηση: Re: Αγορά DSLR

για 440 ευρώ δείχνει καλή αγορά....

Reaction score
1.844

Διάβασα τα links και είδα και 2 βίντεα παρουσίασης των E-420, E520. Αυτό που συμπεραίνω είναι πως μεταξύ τους τα μοντέλα δεν έχουν διαφορές στις ευκολίες τους. Δέστε και μόνοι σας.
Οπότε ο λόγος που δεν έχουν την ίδια τιμή είναι άλλος, μάλλον η Ε-520 βγάζει καλύτερες φωτογραφίες, τουλάχιστον κατά την άποψη του κατασκευαστή. Προς το παρόν η Ε-420 πλεονεκτεί, γιατί είναι πιο ματζέβελη και κάνει και ~100 ευρά φθηνότερα.

:201:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.761

η 420 δεν έχει σταθεροποιητή εικόνας ενώ η 520 έχει.

ΙΜΗΟ είναι σημαντικό.

Reaction score
1.844

η 420 δεν έχει σταθεροποιητή εικόνας ενώ η 520 έχει.

ΙΜΗΟ είναι σημαντικό.
Για ξήγα στο στραβάδι τι ακριβώς επιτυγχάνει αυτό το χαρακτηριστικό, θα με βοηθήσει να μπαίνω αργά στο πνεύμα. :108:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Άμα τρέμει το χέρι βγαίνει σταθερή η εικόνα και όχι σας τις φώτο που βγάζει η γριά με Παρκινσον.

Βοηθάει πολύ όταν πας να τραβήξεις με τερμα ζουμ ή βράδυ χωρίς φλάς

Reaction score
0

Έχω Ε420..... πολύ ευχαριστημένος, αλλά όλες οι μηχανές που αναφέρθηκαν είναι καλές. το 3/4 που είναι η olympus σημαίνει ότι όλα τα mm εστίασης στους φακούς θα τα υπολογίζεις διπλά! δηλαδή ο φακός 14-42 mm είναι ισοδύναμος με 28-84 σε FULL FRAME μηχανές. εσένα όμως μάλλον σε φτιάχνει ΠΑΡΑ σε χαλάει σαν αρχάριο! Εγω απο τότε που μου την πείραν ψάχτικα και συνεχεια ψάχνομαι σε σημείο που ΕΧΩ ΦAEI ΚΟΛΛΗΜΑ!!!! είναι όμως ΑΛΛΟ πράγμα από μηχανές που έχεις δοκιμάσει.

Πάντως ΜΗΝ κολλάς σε λεπτομέριες. η Ε520 πράγματι μπορεί να βγάζει καλύτερες κατά λίγο φωτογραφίες μόνο στα AUTO settings και ουσιατικά λόγω εσωτερικών κυκλωμάτων επεξεργασίας. Αλλα αφού πας σε DSLR θα τους ΞΕΧΑΣΕΙΣ τους αυτοματισμους και θα σε μαγέψουν άλλα πράγματα. Βασικά, πάρε ότι σε βολέυει οικονομικά και σύντομα θα καταλάβεις ότι την διαφορά σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα ΔΕΝ την κάνουν οι μηχανές αλλά οι φακοι! που στην τελική αργότερα αν αναβαθμίσεις μελοντικα την μηχανή σου αυτοί μένουνε!!!!! ΔΗΛΑΔΗ.... αν βάλεις ένα φακό απο την μεσαία σειρά! όχι την PRO στην Ε420, που τον φακό θα τον πάρεις περίπου όσο 2 μηχανές (!) τότε θα δείς ΔΙΑΦΟΡΑ...

Να έχεις υπόψη σου ότι ΟΣΟ μεγαλύτερο είναι το κλάσμα ΖΟΟΜ απο το WIDE στο TELE τόσο πιο μεγάλη είναι η παραμόρφωση που θα δείς ιδιαίτερα στα ΑΚΡΑ του κάδρου σου.

Γενικότερα αν πάς σε DSLR ξέχνα ότι ήξερες από τις compact μηχανές ή που θα κολλήσεις, ή που θα βαρεθείς να την κουβαλάς και θα πάρεις μια Compact πάλι!!!!!

Anyway!!!! Good luck.....

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos