... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Reaction score
968
Re: Απάντηση: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Δεν είναι τόοοοσο μεγάλα τα ποδαράκια ξέρεις. Το μήκος κύματος στα 3GHz, ενός κοινού υπολογιστή, είναι 10cm, ακόμα και τα λ/4 να πάρεις είναι 2,5cm, πάλι τα ποδαράκια είναι πολύ πολύ μικρότερα!
Και εκπέμπουν ... καταπληκτικά.

Reaction score
20.769
Απάντηση: Re: Απάντηση: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Ενδιαφέρον! Και ακόμα πιο ενδιαφέρον το τελικό ρεζουμέ (που δεν είναι κάτι που δεν περίμενα)

"To summarize, there is no reason why a computer,
combined with a proper D/A Converter can’t be a
decent playback system. There are pitfalls, but those
will become less and less with the emergence of
computer playback. "

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Εγώ θέλω να ρωτήσω πώς ακούγεται μία προβληματική τιμή jitter?μου είχαν πεί οτι εισάγεται ως απλά θόρυβος...

Reaction score
968

Μία αερολογία και μισή:

combined with a proper D/A Converter (ποιος είναι κατάλληλος .... άντε βρές τον) can’t be a
decent playback system (πόσο descent .... αποφάσισε μόνος σου). There are pitfalls, but those
computer playback (wishful thinking - ελληνιστί, ευσεβής πόθος).

Reaction score
1.187
Απάντηση: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

σκεψου λεει να φτιαξη κανενα αρχειο ο gkar να ξεκιναη στα -96 και στα μισα να πηγαινη

στο 0.

αχαχαχα δε θα μεινη ηχειο ορθιο.
Αυτό το είχα σκεφτεί κι εγώ! Γι αυτό δεν τα έπαιξα τα αρχεία του. Δεν τα δοκίμασα καν.. :103:

Reaction score
20.769
Απάντηση: Re: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Ίσως να μην έχω τόσο ευαίσθητο αφτί, πάντως δεν παρατηρώ τίποτα το αξιόλογο ανάμεσα στα δείγματα. Νομίζω ότι πιο εύκολα θα γινόταν αντιληπτό (όσο αυτό είναι εφικτό) το jitter σε κάποιο ημιτονικό σήμα, του 1KHz πχ, που δεν είναι μουσική βέβαια...

Reaction score
20.769
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Μία αερολογία και μισή:

combined with a proper D/A Converter (ποιος είναι κατάλληλος .... άντε βρές τον) can’t be a
decent playback system (πόσο descent .... αποφάσισε μόνος σου). There are pitfalls, but those
computer playback (wishful thinking).
Ε, τελικά όλο τις αντιρρήσεις σου τις διατυπώνεις για την αναπαραγωγή μέσω H/Y (και μιλάς για αερολογίες ενώ δεν έχεις αναφέρει παρά μόνο υποθέσεις όσον αφορά την δικιά σου θέση), αλλά δεν απαντάς ποια συσκευή θεωρείς την πιο κατάλληλη. Κάποιο tranport μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ δηλαδή, και αντίστοιχο DAC;

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Ε, τελικά όλο τις αντιρρήσεις σου τις διατυπώνεις για την αναπαραγωγή μέσω H/Y (και μιλάς για αερολογίες ενώ δεν έχεις αναφέρει παρά μόνο υποθέσεις όσον αφορά την δικιά σου θέση), αλλά δεν απαντάς ποια συσκευή θεωρείς την πιο κατάλληλη. Κάποιο tranport μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ δηλαδή, και αντίστοιχο DAC;
Νομίζω σου απήντησα ξεκάθαρα στο post #236

Reaction score
20.769

Υπεκφυγές, αν θέλεις δώσε απάντηση αν θέλεις μη δίνεις. Εγώ δεν ζήτησα τροφή για προβληματισμό πάντως...

Reaction score
968

Εγώ θέλω να ρωτήσω πώς ακούγεται μία προβληματική τιμή jitter?μου είχαν πεί οτι εισάγεται ως απλά θόρυβος...
Όχι απαραίτητα. Μπορεί σαν θόρυβος, μπορεί σαν παραμορφώσεις, μπορεί και σαν άλλα πράγματα που γενικά δίνουν το χαρακτηρισμό "ψηφιακός ήχος".

Reaction score
968
Re: Απάντηση: ... μετά τα 16 bits,... το Χάος

Υπεκφυγές, αν θέλεις δώσε απάντηση αν θέλεις μη δίνεις. Εγώ δεν ζήτησα τροφή για προβληματισμό πάντως...
Καιρός να αρχίσεις να προβληματίζεσαι ..... εφόσον πιστεύεις ότι με το PC καταπολέμησες το jitter.

Reaction score
20.769

Εντάξει, μπορεί να αρχίσω τελικά! Τόσο δύσκολο είναι να έχουμε την δικιά σου γνώμη όμως;

Reaction score
777
Στις χειρότερες υλοποιήσεις η τιμή jitter μπορεί να ξεπερνά τα 2000 psec rms (πραγματική ανάλυση 12-bits), ενώ στις ακριβότερες συσκευές (High-End) επιτυγχάνονται πολύ χαμηλές τιμές, της τάξης των 1 - 40 psec rms, μέσα σε ολόκληρο το ακουστικό φάσμα. Οι αποδεκτές (μη-ακουστές) τιμές jitter για το ανθρώπινο αυτί, κατά βάση εξαρτώνται και από τον τύπο του μετατροπέα. Οι κλασσικοί 16-bits μετατροπείς, χωρίς την εφαρμογή υπερδειγματοληψίας, για την πλήρη εκμετάλλευση της ανάλυσής τους, θα πρέπει να παρουσιάζουν τιμή jitter 346 psec ή ±173 psec (αντιστοιχεί σε σφάλμα ενός δυαδικού ψηφίου ή ±0.5LSB), πρακτικά <100 psec rms (μέγιστο επιθυμητό άνω όριο jitter). Οι 20-bits μετατροπείς απαιτούν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, συγκεκριμένα της τάξης των 6-8 psec rms, προκειμένου να μην επηρεάζεται η ποιότητα του σήματος (παραμόρφωση, επίπεδο θορύβου, δυναμικό εύρος, SNR).

Σε ένα σύστημα 20-bits και υπερδειγματοληψία x8, το μέγιστο επιθυμητό άνω όριο jitter είναι 2.70 psec ή ±1.35 psec, γεγονός εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί πρακτικά (η αύξηση του ρυθμού υπερδειγματοληψίας επιδεινώνει την ανάλυση). Με το ίδιο σκεπτικό, οι μετατροπείς 24-bits απαιτούν ακρίβεια 0.5 psec rms! Για το λόγο αυτό, οι ADCs/DACs θεωρητικής ανάλυσης 24-bits, πρακτικά δεν αποδίδουν μεγαλύτερη ανάλυση από 20-bits.

Αρκετές συσκευές αναπαραγωγής DVD-A και SACD παρουσιάζουν υψηλό jitter (1100 – 1200 psec rms). Επίσης, οι υψηλότερες ταχύτητες περιστροφής των μοντέρνων μηχανισμών οδήγησης CDs/DVDs, απαιτούν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά jitter (πολλοί κατασκευαστές δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές αυτές).
Νομίζω στο έχει απαντήσει sotos.Επίσης δέν είναι δυνατόν το dac του pc να καταπολεμά το jitter καλύτερα απο ένα σοβαρό dac.Δέν είναι θέμα του επεξεργαστή.Το jitter εμφανίζεται κατα τη διάρκεια της μετατροπής απο αναλογικό σε ψηφιακό.Δέν υπάρχει λ.χ. κατα τη μεταφορά απο το σκληρό δίσκο στη ram.
γιατί νομίζω οτι τα μπερδέψαμε τα πράγματα..

Reaction score
968
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν εξωτερικοί DAC υψηλών προδιαγραφών (που όντως υπάρχουν αρκετοί με εξαιρετικές επιδόσεις και "λογικά αποδεκτό" επίπεδο jitter).

1. Teac Esoteric D-01
  2. Audionote Dac 5
  3. Boulderamp Dac2020
  4. GTE Trinity Dac
(Πλάκα κάνω, υπάρχουν και φθηνότεροι)

Ερώτηση: Πως μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος ότι το σήμα του "σαβουρο" PC με το οποίο τον τροφοδοτεί βρίσκεται στην βέλτιστη δυνατή κατάσταση?

Reaction score
20.769

Το σοβαρό DAC, από που τροφοδοτείται; Από ποια συσκευή;

Reaction score
20.769

Τι να κάνουμε, ανέκαθεν ήμουν περίεργος!

(να μην ξέρω ο έρημος αν τα λεφτά που θα πάρω πουλώντας ένα χωραφάκι φτάνουν για την αγορά ενός συστήματος που δεν θα έχει ...jitter! Γιατί αν δεν φτάνουν, θα μείνω με το PC :119: )

Reaction score
968
Τροφοδότησέ το με ότι σου αρέσει, ακόμη και με Playstation.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να γνωρίζεις τι παίζει με το jitter, το οποίο δεν αποτελεί μόνο θέμα του DAC, αλλά πολλών ακόμη παραγόντων.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.832
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos