ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ χωρίς ανάγκη ισοστάθμισης (EQ)


head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Οφείλω να γράψω λίγα περισσότερα για τα Neumann NDH 30 αφού είχα την απροσδόκητη ευκαιρία να τα ακούσω σε κατάστημα το Σάββατο πριν την έκθεση. Κι αφού τελικά ...τα παρήγγειλα δυo μέρες μετά! Τα αναμένω σήμερα-αύριο...

Είχα μαζί μου τα HD 650 και κάθε ένα-δύο track, έκανα σύγκριση με τα NDH 30. Ενισχυτής/dac ήταν ο πολύ γνωστός RME ADI-2 DAC FS και τη μουσική παρείχε το Tidal.

Τα στοιχεία που όπως έγραψα πιό πάνω έδωσαν αξέχαστο ήχο που - και ελπίζω να επαληθευτούν και μακρόχρονα - ήταν εν συντομία:

Η εξαιρετική διαύγεια που έδινε στα όργανα αισθητά φυσικότερες χροιές αλλά και αυξημένη λεπτομέρεια πχ στον τρόπο και τους ήχους παιξίματος σε έγχορδα και πνευστά. Τα κρουστά ήταν απολαυστικά φυσικά και ταχύτατα. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τον τρόπο που τα πιατίνια "έσβηναν" με πολύ μεγάλη διάρκεια και φυσικότητα αλλά και γενικά από νότες που έσβηναν σε απόλυτο "σκοτάδι" διατηρώντας μέχρι τέλους τον πλούτο των αρμονικών τους. Η ελαφρώς τονισμένη περιοχή στα ανώτερα μπάσα των HD 650 έφυγε στα NDH 30 και ταυτόχρονα έδωσε τη θέση της σε πολύ εκτεταμένα και πολύ ελεγχόμενα κατώτερα μπάσα. Άκουσα πολύ φυσικές ανδρικές και γυναικείες φωνές κι όλα αυτά χωρίς καθόλου τονισμένες υψηλές συχνότητες. Επιπλέον, πολύ καλή τονική ισορροπία συνολικά.

Όταν τα παραλάβω θα μπορέσω να τα δοκιμάσω πολύ καλύτερα και θα περιγράψω τις εντυπώσεις μου!
 

head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Τα παρέλαβα!
Τα έχω λίγες ώρες στο κεφάλι μου και δεν θέλω να τα βγάλω! Το πρώτο που μπορώ να πω λοιπόν είναι ότι είναι άνετα και δεν μου δημιούργησαν ενόχληση κάπου. Τα μαξιλαράκια είναι στρογγυλά και μεγάλα (προτιμώ βέβαια τα οβάλ της Sennheiser), ωστόσο "πατάνε" καλά παντού. Στην ακρόαση του Σαββάτου είχα ανησυχήσει λίγο ότι μπορεί να ενοχλήσουν στην άρθρωση του σαγωνιού, αλλά σήμερα δεν φάνηκε τέτοια πιθανότητα, άλλωστε το "σφίξιμό" τους είναι κανονικό προς ήπιο (στο δικό μου κεφάλι).
Οι πρώτες εντυπώσεις με τον Lemann+Qutest+Tidal είναι εξαιρετικές και πάλι, όπως δηλ. τα περιέγραψα πιο πάνω. Τα ακουστικά είναι πρακτικά εντελώς "άστρωτα" αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαι επιφυλακτικός ως προς το "στρώσιμο" αφού όσοι έχουν δημοσιεύσει συστηματικές μετρήσεις "προ και μετά" δεν εντοπίζουν καμία διαφορά, στον τονικό χαρακτήρα τουλάχιστον. Θα δείξει... Καλού-κακού έχω ήδη πάρει τις πρώτες μετρήσεις με το MiniDSP Ears για σύγκριση αργότερα. Η απόκριση μετριέται (και ακούγεται) πιο επίπεδη απ αυτή των HD650 και κατεβαίνει σχεδόν "σανίδα" στα 20 Ηz.

Δεν θεωρώ όμως ότι έχουν μεγάλη αξία οι πρώτες εντυπώσεις αλλά αυτές που θα στερεωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Προς το παρόν με "ξενίζει" λίγο η απουσία του μικρού "φουσκώματος" που έχουν τα HD650 στην περιοχή από 80 ως 250 Hz περίπου, αλλά η έκταση και η ποιότητα των χαμηλών είναι ξεκάθαρα άλλης κλάσης - όπως είναι ξεκάθαρα άλλης κλάσης και η συνολική διαφάνεια/λεπτομέρεια/φυσικότητα των NDH 30.
Θα επανέλθω!
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.344
Reaction score
125.282
Πόσο τα πήρες και από που;

Ανέβασέ μας τις μετρήσεις σου από το mini dsp ears, τόσο του 30 όσο και του 650, να δούμε τη σύγκριση που λες.
 

head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Πόσο τα πήρες και από που;

Ανέβασέ μας τις μετρήσεις σου από το mini dsp ears, τόσο του 30 όσο και του 650, να δούμε τη σύγκριση που λες.
Από ΦΙΛΙΠΠΟ ΝΑΚΑ € 639. Μου έστειλαν ακριβώς το ζευγάρι που αποσφράγισαν για να ακούσω (εντελώς δίκαιο και σωστό). Είδαν ότι ενδιαφερόμουν σοβαρά αλλά κι ότι χωρίς ακρόαση δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση αγοράς. Δίστασαν αρκετά, δεν ανοίγουν πια ακουστικά όπως κάποτε, αλλά τελικά ...πήραν τη σωστή απόφαση! Δεν το περίμενα, για να είμαι ειλικρινής, γιατί ήξερα ότι οι ακροάσεις έχουν σταματήσει. Μου έδωσαν κι όσο χρόνο ήθελα κι έτσι τελικά δυό μέρες μετά κέρδισαν μια πώληση.

Θα ανέβαζα έτσι κι αλλιώς τις μετρήσεις, απλά θέλω να το κάνω σωστά. Πιθανόν αύριο ή έστω εντός του τριημέρου. Σκόπευα να ανεβάσω για αρχή τις καμπύλες "παλαιού" και "νέου" ΗD-650 (που τελικά διαφέρουν ελάχιστα, παρά τα μύρια όσα έχουν γραφτεί ως εικασίες) αλλά λόγω αγοράς των NDH 30 θα το αφήσω ως επόμενο project.
 

Ndis

Titika
Μηνύματα
1.865
Reaction score
4.639
Θα βγω λίγο εκτός θέματος αλλά νομίζω έχει σημασία.

Να συζητάμε το ότι μια επιχείρηση του επιπέδου ΝΑΚΑ, ήταν διστακτική, και "ρίσκαρε" ανοίγοντας μια σφραγισμένη συσκευασία ακουστικών. Είναι απόδειξη ότι 14 χρόνια κρίσης δεν μας έμαθε τίποτα. Θέλουμε αλλά 14 στο κεφάλι ΜΗΠΩΣ και καταλάβουμε οτι το να παρέχουμε demo προϊοντα για τους πελάτες μας δεν αποτελεί ΡΙΣΚΟ, αλλά υποχρεώση της κάθε επιχείρησης, μιας και ο ρόλος του πελάτη δεν είναι συνώνυμος με αυτόν το μαλάκα...

Το γράφω για δύο λόγους, αφενός μεν, επειδή στα ακουστικά μετράει τρομακτικά η άνεση, για την οποία δεν οποία δεν μπορείς να βρεις μετρήσεις για το κεφάλι σου! Αφετέρου δε, πριν 5 περίπου χρόνια έκανα σχεδόν 100 χλμ να πάω στα κεντρικά του ΝΑΚΑ για προϊοντα που με ενδιέφεραν και είχαμε ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια συζήτηση...

-Τι θα κάνω αν τα ανοίξω και δεν τα αγοράσεις;
-Μα δεν πήγα στο κατάστημα σας στα 10 χλμ απο το σπίτι μου αλλά έκανα 100χλμ, πληρωσα διόδια, σε κάλεσα 2-3 φορές, έχεις το κινητό μου. Ξεκάθαρα, εχω έρθει για να τα αγοράσω!
-Αν ομως δεν τα αγοράσεις;

Προσέξτε, ΕΚΕΙΝΟΙ μου είχαν πει έλα στα κεντρικά. Απλά με περάσανε για τόσο μαλάκα, που θέλανε να τους δώσω τα λεφτά και αυτοί απλά να μου φορτώσουν τα κουτιά στο αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ μιλάμε για επιχείρηση που έχει demo μουσικά όργανα δεκάδων χιλιαδων ευρώ !

Ουσία, Μην αγοράζετε απο κανένα φουστη ο οποίος σας αρνείται demo. Δεν ειναι φυσιολογικό, δεν είναι σωστό, ποτέ δεν ήταν, ποτέ δεν θα γίνει.

Μπλέξατε με λαλακες; Τηλεφωνο στην αντιπροσωπεια, είναι και αυτοί λαλάκες; Επικοινωνία με το ευρωπαϊκό τμήμα. Δεν μπορεί κάπου θα βρεθεί ένας λογικός ανθρωπος.

Να γράφουμε και τα καλά. Τιμή και δόξα, στον προ τετραετίας αντιπρόσωπο της Monitor Audio ο οποίος ΣΚΙΣΤΗΚΕ για να στείλει demo ηχεία της σειράς silver σε συνεργαζόμενο κατάστημα για να τα ακούσω. Είχαμε αριστη επικοινωνία, άσχετα αν τελικά δεν αγόρασα. Αν το τότε budget μου σήκωνε τα gold, επειδή τον εμπιστευτηκα, θα τα αγόραζα χωρίς την παραμικρή ακρόαση.
 

head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, αλλά μην ξεχνάμε ότι ειδικά στα ακουστικά "τίθεται" πια ένα θέμα υγιεινής και τα μαξιλαράκια/στέκα δεν μπορούν εύκολα να απολυμανθούν όπως πχ κάνει ο οπτικός στους σκελετούς που δοκιμάζουμε. Πιστεύω όμως ότι είναι καιρός να επιστρέψουμε κάπως στην προ covid τακτική, ιδίως όταν πρόκειται για ακριβά ακουστικά. Είναι προς τιμήν πάντως του ΝΑΚΑ που επί πολλά χρόνια είχε demo όλα σχεδόν τα ακουστικά, φθηνά και ακριβά. Έτσι άκουσα και επέλεξα τα HD 650 ως ουσιαστική αναβάθμιση από τα HD 580, έτσι άκουσα αργότερα (και δεν επέλεξα) τα HD 800-πρώτη βερσιόν.

Πρέπει να δώσω εύσημα και στο Athens Pro Audio για στην άριστη διάθεσή τους και παραχώρηση χρόνου και χώρου για ακρόαση των Focal Clear Mg. Έκανα όμως το λάθος να πάω στο κατάστημα μισή ώρα πριν το κλείσιμο και να μην μπορέσω να ακούσω σωστά τα ακουστικά. Λειτουργούσε κι ένας ισχυρός εξαερισμός ψηλά, πάνω από το σημείο ακρόασης που δεν θέλησα να ζητήσω να κλείσει, αν και συνειδητοποίησα σχετικά νωρίς πόσο με εμπόδιζε. Μου ζήτησαν όμως μόνοι τους συγνώμη που το ξέχασαν αναμμένο όσο άκουγα. - Η πρόχειρη εντύπωσή μου για τα ΜG είναι ότι είχαν πολύ ομαλό ήχο με απίθανα δυναμικά, αλλά μου έλειψαν οι υψηλές συχνότητες και οι αρμονικές/λεπτομέρειες, πιθανότατα λόγω του εξωτερικού θορύβου. Ο ήχος πάντως τους μου φάνηκε συνολικά πιο "ζεστός" από εκείνον των NDH 30, δηλ. είχε περισσότερο βάρος στις χαμηλές και μεσαίες συχνότητες. Σίγουρα θα τα ξανακούσω στην πρώτη ευκαιρία, συγκρίνοντάς τα με τα Neumann.

Όπως έγραψα, στην έκθεση άκουσα λίγο και τα MEZE 109 PRO στο δωμάτιο της AudioCenter αλλά επίσης σε (πολύ) θορυβώδεις συνθήκες. Ήταν εντυπωσιακά άνετα και σίγουρα είχαν πλήρεις χαμηλές και υψηλές συχνότητες, ήχος που θα αρέσει πολύ. Μου φάνηκε ότι οι υψηλές ήταν λίγο πιο έντονες απ' όσο θα ήθελα, αλλά ήταν ένα "άστρωτο" ζευγάρι και δεν το άκουσα με κάποιον αξιόλογο ενισχυτή, μόνο με μικρό dongle dac/ενισχυτή στο κινητό μου (με το FiiO KA3 το οποίο τελικά αγόρασα για πολύ "φορητές" καταστάσεις - εντυπώσεις σε άλλο νήμα). Έτσι ούτε για τα 109 μπορώ να έχω εικόνα για την αληθινή φυσικότητα/λεπτομέρεια τους και λυπάμαι γιατί από θέμα άνεσης και εμφάνισης ήταν τα καλύτερα. Σίγουρα θα επιδιώξω να τα συγκρίνω κι αυτά μελλοντικά με τα NDH 30 με καλή πηγή και ενίσχυση.
 
Last edited:

head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Ανέβασέ μας τις μετρήσεις σου από το mini dsp ears, τόσο του 30 όσο και του 650, να δούμε τη σύγκριση που λες.
Με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά το έκανα πριν λίγο, σε ξεχωριστό νήμα για τα Neumann:

 

Μηνύματα
469
Reaction score
239
Για αναφορά :
Grado HP1000 μαζι με Grado HPA-1 με Grado Signature interconnect

Για μουσική (εκτός μεταλ-ροκ και γνκ άγριες καταστάσεις )
Grado GS1000i μαζι με Grado RA-1 με Grado Prestige interconnect

Πηγές:
Ψηφιακό : Teac UD-H01 (dac)
Αναλογικό : Πικαπ
 
Last edited:


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.592
Μηνύματα
2.865.172
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top