Αγορά home cinema

Μηνύματα
1.606
Reaction score
1.923
Αυτό δεν είναι eq , αυτό είναι distance measurement όπως πολύ εύστοχα λέει το όνομα του για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα "phantom speakers".
Κατά φαντασία immersive με κόστος 2Κ συγνώμη δεν θα πάρω.
Το συμπέρασμα σου είναι πέρα για πέρα λάθος. Αν ήταν απλά distance measurement θα μπορούσε να γινεται με μεζούρα και χειροκίνητη ρύθμιση από το μενού. Έχει πολύ δουλειά από πίσω το σύστημα αυτό. Είναι θέμα νοοτροπίας της εταιρίας. Δεν αρέσει στη σονυ η πεπατημένη. Θέλουν να κάνουν τα δικά τους. Για χρονια ήταν εκτός παιχνιδιού στο home cinema και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έκανε την δυναμικη επανεμφανηση της. Πρώτα με αυτό το σεταπ, και κατόπιν με τους καινούριους AV processors στους οποίους χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία για ισοστάθμιση. Έχει πολύ δρόμο ακόμα αλλά το πάει καλά. Έχει το δικό της R&D και δεν αγοράζει έτοιμα.
Δεν είναι αλάνθαστο, το subwoofer είναι μπούρδα, αλλά κάνει τη δουλειά του, και τα ηχεία μπορεί να είναι μόνο 4 (8 με τα upfiring atmos) αλλά η ομοιογενεια των ηχειων σε συνδυασμό με την ψηφιακη επεξεργασια και το phantom center δουλεύουν πολύ καλά και σε σύγκριση με ένα 5.1 χωρίς atmos κανάλια, θα κερδίσει σε immersive αίσθηση χωρίς καμία αμφιβολία.
Για να πάρει την ίδια immersive αίσθηση με χωριστα κομματια θα πρέπει να πάει σε 9.1ενισχυτη και διαταξη 5.1.4 το οποίο θα στοιχίσει πολύ παραπάνω από 2000ευρω και θα πρέπει να παλέψει και με τα προβλήματα του χώρου.
 

Μηνύματα
1.606
Reaction score
1.923
Όπως έγραψα και στην αρχή δεν τρέφω αυταπάτες και ξέρω ότι στο budget μου δεν θα έχω και κατι το τρομερό! Δεν περιμένω ήχο καλύτερο από κινηματογράφο ούτε θα κάτσω να αλλάξω όλο το σπίτι για να βρω καλύτερες μοίρες ακρόασης! Όπως είπα κάτι να κάνω τίμια τη δουλειά μου. Δεν αμφιβάλλω για την ποιότητα των soundbars και γενικά το φοβερό αποτέλεσμα το οποίο δίνουν… απλά από θέμα δύναμης υστερούν αρκετά και είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι έχεις μια βάση και πάνω σε αυτή με μερικές προσθήκες να κανεις κάτι καλύτερο από το να δώσεις 2κ και να ξέρεις ότι μένεις σε αυτό! Να μην πιαστώ θύμα θέλω όπως μου είπατε πχ ότι για τα taga δεν υπάρχει καν κάποιο review για να ξέρουμε πάνω κάτω τι παίζει! Ευχαριστώ όσους απάντησαν αλλα δεν χρειάζονται μερικές ειρωνιες που είδα, αν τα ήξερα όλα δεν θα ρωτούσα καν!
Το ζητουμενο κατα τη γνωμη μου ειναι να ευχαριστιεσαι τον ηχο, οχι τα μηχανηματα.
Το μεγαλυτερο προβλημα στην περιπτωση σου ειναι ο αδειος χωρος, η ασυμμετρη διαταξη και η θεση ακροασης που ειναι κολλητα στον πισω τοιχο.
Με το budget που θες να διαθεσεις θα πρεπει να κινηθεις αναγκαστικα σε συσκευες με περιορισμενες δυνατοτητες και επιδοσεις που δεν θα σε βοηθησουν να αντιμετωπισεις τα προβληματα του χωρου αλλα σε καθε περιπτωση αυτο θα ειναι το μικροτερο προβλημα.
Επισης περιπλεκεται αρκετα και το θεμα επιλογης ηχειων γιατι με αυτην την διαταξη θα πρεπει να βρεις ηχεια που να παιζουν καλα οταν ειναι τοποθετημενα κοντα στους πισω τοιχους. Θελει πολλη προσοχη γιατι τα περισσοτερα ηχεια δαπεδου ειναι σχεδιασμενα να παιζουν με αρκετη αποσταση απο τους τοιχους οποτε στην περιπτωση σου τα ηχεια δαπεδου στις περισσοτερες περιπτωσεις θα ειναι λαθος αγορα.
Ο λογος που σου προτεινα το συστημα της Sony (το οποιο δεν ειναι ηχομπαρα, ειναι 4 ξεχωριστες ενεργες μοναδες με δυο αυτονομα ηχεια στην καθε μοναδα με τριπλο ρολο η καθε μια, surround, surround back και atmos οι πισω μοναδες, main, center και atmos οι εμπρος, και ειναι σαφως καλυτερο απο καθε ηχομπαρα) ειναι επειδη ειναι ενα ολοκληρωμενο συστημα που ειναι σχεδιασμενο να παιζει καλα σε τετοιες συνθηκες. Το subwoofer που παει χωριστα αλλα ειναι απαραιτητο, δυστυχως δεν ειναι κατι σπουδαιο. Τα περισσοτερα subwoofer της αγορας ειναι καλυτερα απο αυτο αλλα δυστυχως δεν υπαρχει επιλογη, δεν μπορει να μπει καποιο αλλο.
Σαν συνολο, σου δινει το αποτελεσμα που θα επερνες απο ενα συστημα 5.1.4 (με διαταξη οπως στην δικη σου περιπτωση) η 7.1.4 οταν υπαρχει η δυνατοτητα να τοποθετηθουν πιο πισω απο τη θεση ακροασης και δεν υπαρχει τοιχος ακριβως απο πισω, με πληρη αποδοση των Atmos effects που αποδεδειγμενα πανε ενα συστημα Home Cinema, σε αλλη κλασση σε σχεση με τα απλα 5.1-7.1.
Ειναι καλυτερο απο ενα συστημα με ενισχυτη και ηχεια ξεχωριστα στο ιδιο κοστος? Για να το δουμε με νουμερα.
Κατ αρχην το συστημα της sony ειναι ενα συστημα 4.1.4 με phantom center που σου δινει το αποτελεσμα ενος συστηματος 5.1.4 στη χειροτερη περιπτωση και 7.1.4 οταν η τοποθετηση ειναι ιδανικη.
Αυτοματως μιλαμε για συστημα με ενισχυτη Atmos 9.1 η 11.1 καναλιων που το κοστος τους ξεκινα απο 1400ευρω για τα 9.1 και απο 2300€ για τα 11.1 μονο για τον ενισχυτη οποτε η απαντηση αν μιλαμε για το ιδιο κοστος, ειναι ξεκαθαρα οχι.
Αν πας σε μεταχειρισμενο ενισχυτη 9.1 5ετιας, θα βρειςμε 600-700 ευρω οποτε εχεις περιθωριο να δωσεις 1300 ευρω για 9 ηχεια + subwoofer. Φτανουν? Οχι αλλα μπορουν να αγοραστουν για αρχη τα πρωτα 5 + το sub και να προστεθουν και τα υπολοιπα αργοτερα αλλα το συνολο θα βγει πιο ακριβο, τα ηχεια δεν θα ειναι τα καλυτερα και το αποτελεσμα δεν ειναι βεβαιο οτι θα ειναι καλυτερο απο το συνολο της sony.
Συμπερασμα? Αν θες να παρεις το αποτελεσμα ενος fully immersive atmos 5.1.4 και δεν θες να δωσεις πολλα λεφτα το συστημα της Sony ειναι εκτος συναγωνισμου.
Αν εισαι διατεθημενος να αγορασεις μεταχειρισμενα, να δωσεις τουλαχιστον τα διπλα λεφτα και να το κανεις απο σιγα σιγα, τοτε αν κανεις σωστες επιλογες, μπορει να πετυχεις καλυτερο αποτελεσμα, αλλα ειναι πολυ πιθανο να χρειαστει να κανεις και επεμβασεις στο χωρο για να βελτιωσεις την ακουστικη και να παρεις το αποτελεσμα που περιμενεις.

Επειδη ομως απο οτι καταλαβαινω δεν ψηνεσαι να γλυτωσεις απο τους μπελαδες και κοιτας να μπλεξεις οσο περισσοτερο γινεται, θα κανω μια προσπαθεια να σε βοηθησω να πας τουλαχιστον προς την σωστη κατευθυνση ωστε να μην πεταξεις τα λεφτα σου.
Αν πας λοιπον σε ξεχωριστα κομματια, ξεκινα με εναν ενισχυτη μεχρι 5ετιας, 9.1 και ενα ζευγαρι ηχεια με στοχο καποια στιγμη να κανεις το συστημα 5.2.4 με 5 ηχεια κατω, 4 ηχεια Αtmos, και δυο subwoofer. Με 600-800 ευρω το πολυ θα παρεις πολυ αξιολογο μηχανημα.
Αποφυγε να παρεις ηχεια δαπεδου για εμπρος, παρε καλυτερα καλα ηχεια βασης με 6.5" γουφερ που να παιζει καλα κοντα στον πισω τοιχο. Δεν ειναι ευκολο να εντοπισεις ποια ηχεια παιζουν καλα κοντα στον πισω τοιχο αν δεν ξερεις πως, αλλα αν υπαρχουν reviews με μετρησεις, μπορεις να το προβλεψεις. Σε αυτο μπορουμε να σε βοηθησουμε εδω στο φορουμ. Φροντισε η εμπρος τριαδα να ειναι ομοιας αποδοσης (μπορω να το επαναλαβω οσες φορες χρειαζεται). Για τα πισω ηχεια μπορεις να παρεις και μικροτερα. Για τα ηχεια υψους θα πρεπει μαλλον να πας σε καινουρια γιατι ειναι πιο δυσκολο να βρεις μεταχειρισμενο αυτο που θες σε κατι τοσο εξεζητημενο.
Στα μεταχειρισμενα χρειαζεται να εχεις μετρητα standby και να κινεισαι γρηγορα. Οι καλες ευκαιριες δεν μενουν για πολυ.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.021
2 χιλιάρικα για home cinema χωρίς καθόλου κεντρικό με ένα (sub;🤣)γούφερ 7 ‘
και χωρίς σύστημα ισοστάθμισης;
Φτιάξε μου ένα σετάκι στα 2000 χιλιάρικα που να περιλαμβάνει AVR Dolby Atmos για 9.1, 5 ηχεία bed και 4 enabled atmos, ένα sub, όλα τα ηχεία και το sub ασύρματα, Dolby Atmos, DTS:X, 8K HDR, 4K 120, HDR, Dolby Vision, 3D Sound Mapping, πολυκάναλο upmixing με την βοήθεια του 3D Sound Mapping, Spotify Connect, Chromecast built-in, Apple AirPlay 2, συμβατό με Google Assistant και Amazon Alexa, .......

Μην ψάχνεις άδικα, δεν υπάρχει ούτε με τα διπλά.

Tα Sony τα έχω ακούσει, με κεντρικό μια Sony OLED Master Series. Αν και γνώριζα ότι ως κεντρικό παίζει η τηλεόραση, δεν με ενόχλησε καθόλου το αποτέλεσμα. Ακόμα και τα ηχεία που ήταν τοποθετημένα χαμηλά πάνω στο τραπέζι και η 83άρα ψηλά, δεν με ενόχλησε ούτε αυτό. Δεν καταλαβαίνεις τόσο εύκολα ότι υπάρχει διαφορά ύψους στην τοποθέτηση των LCR. Πρέπει να το ψειρίσεις και πάλι αν. Υπολόγισε επίσης ότι οι Sony Master Series διαθέτουν και sub εντός της TV. Οπότε το κεντρικό έχει και ένα μικρό Sub, συν ότι όλη η οθόνη δουλεύει ως acoustic panel.

"Screen is the speaker, sound follows pictures precisely. Sound comes directly from the screen with Acoustic Surface Audio+™. Two actuators vibrate, uniquely turning the entire screen into a speaker to create powerful acoustics that move with the picture so you hear realistic sounds with clear and natural dialogue. A centre subwoofer boosts bass for truly immersive cinematic sound at home."

Τα Sony HT-A9 & Sub είναι φανταστικά ακόμα και στα 3000 χιλιάρικα. Το δε πακετάκι Sony Master Series + Sony HT-A9 & Sub είναι αχτύπητο. Απίθανο αποτέλεσμα. Sony είπαμε, ξέρει τι κάνει. Πάντα. Δεν είναι τυχαία ο βασιλιάς των επαγγελματικών μηχανημάτων.

Όσο αφορά τώρα τα καλύτερα ηχεία, AVRs, Dirac κλπ μανταλάκια. Το καλό Home Cinema πρέπει να σε βάζει μέσα στην ταινία. Να ξεχνάς ότι υπάρχουν ηχεία. Να ξεχνάς ότι παίζει ο τάδε αγαπημένος σου AVR, και τα τάδε αγαπημένα σου ή κορυφαία ηχεία. Να είσαι εκεί, μέσα στην εικόνα. Όχι να βγαίνουν απλά ήχοι από διάφορα σημεία του δωματίου. Αν δεν το κάνει αυτό δεν είναι καλό σύστημα. Και δεν έχει καμία σημασία πόσα κόστισε, αν έγινε calibration με Dirac ή ARC ή άλλο. Αν δεν το κάνει θα είναι απλά ένα σύστημα που πετάει καλιμπραρισμένους ήχους all over και τίποτε παραπάνω. Αδιάφορο το frequency responce και το flat μπάσο αν δεν κάνει το βασικό, να σε μεταφέρει σε αυτό που βλέπεις. Πρώτα αυτό και μετά βλέπουμε και για requirements που λένε οι γραφές. Αν τώρα τα requirements χαλάσουν αυτό που έδινε; Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Nα ζεις την ταινία ή να ακούς σωστό frequency responce και τα υπόλοιπα παν περίπατο; Για μένα να ζω την εικόνα.

Το Sony κάνει ακριβώς αυτό. Σε βάζει μέσα στην εικόνα. Ξεχνάς όλα τα άλλα και απλά ζεις αυτό που βλέπεις. Δεν έχει καμία σημασία πως το κάνει ή αν μετρά καλά. Αδιάφορο.

Είναι το τέλειο σύστημα; Όχι.
Είναι το σωστότερο; Εξαρτάται ...
To πιο ισορροπημένο; Όχι
Τι είναι; Ένα σύστημα που κάνει αυτά που υπόσχεται.

Αυτό έχει σημασία.
 

Μηνύματα
7.223
Reaction score
1.210
Φτιάξε μου ένα σετάκι στα 2000 χιλιάρικα που να περιλαμβάνει AVR Dolby Atmos για 9.1, 5 ηχεία bed και 4 enabled atmos, ένα sub, όλα τα ηχεία και το sub ασύρματα, Dolby Atmos, DTS:X, 8K HDR, 4K 120, HDR, Dolby Vision, 3D Sound Mapping, πολυκάναλο upmixing με την βοήθεια του 3D Sound Mapping, Spotify Connect, Chromecast built-in, Apple AirPlay 2, συμβατό με Google Assistant και Amazon Alexa, .......

Μην ψάχνεις άδικα, δεν υπάρχει ούτε με τα διπλά.

Tα Sony τα έχω ακούσει, με κεντρικό μια Sony OLED Master Series. Αν και γνώριζα ότι ως κεντρικό παίζει η τηλεόραση, δεν με ενόχλησε καθόλου το αποτέλεσμα. Ακόμα και τα ηχεία που ήταν τοποθετημένα χαμηλά πάνω στο τραπέζι και η 83άρα ψηλά, δεν με ενόχλησε ούτε αυτό. Δεν καταλαβαίνεις τόσο εύκολα ότι υπάρχει διαφορά ύψους στην τοποθέτηση των LCR. Πρέπει να το ψειρίσεις και πάλι αν. Υπολόγισε επίσης ότι οι Sony Master Series διαθέτουν και sub εντός της TV. Οπότε το κεντρικό έχει και ένα μικρό Sub, συν ότι όλη η οθόνη δουλεύει ως acoustic panel.

"Screen is the speaker, sound follows pictures precisely. Sound comes directly from the screen with Acoustic Surface Audio+™. Two actuators vibrate, uniquely turning the entire screen into a speaker to create powerful acoustics that move with the picture so you hear realistic sounds with clear and natural dialogue. A centre subwoofer boosts bass for truly immersive cinematic sound at home."

Τα Sony HT-A9 & Sub είναι φανταστικά ακόμα και στα 3000 χιλιάρικα. Το δε πακετάκι Sony Master Series + Sony HT-A9 & Sub είναι αχτύπητο. Απίθανο αποτέλεσμα. Sony είπαμε, ξέρει τι κάνει. Πάντα. Δεν είναι τυχαία ο βασιλιάς των επαγγελματικών μηχανημάτων.

Όσο αφορά τώρα τα καλύτερα ηχεία, AVRs, Dirac κλπ μανταλάκια. Το καλό Home Cinema πρέπει να σε βάζει μέσα στην ταινία. Να ξεχνάς ότι υπάρχουν ηχεία. Να ξεχνάς ότι παίζει ο τάδε αγαπημένος σου AVR, και τα τάδε αγαπημένα σου ή κορυφαία ηχεία. Να είσαι εκεί, μέσα στην εικόνα. Όχι να βγαίνουν απλά ήχοι από διάφορα σημεία του δωματίου. Αν δεν το κάνει αυτό δεν είναι καλό σύστημα. Και δεν έχει καμία σημασία πόσα κόστισε, αν έγινε calibration με Dirac ή ARC ή άλλο. Αν δεν το κάνει θα είναι απλά ένα σύστημα που πετάει καλιμπραρισμένους ήχους all over και τίποτε παραπάνω. Αδιάφορο το frequency responce και το flat μπάσο αν δεν κάνει το βασικό, να σε μεταφέρει σε αυτό που βλέπεις. Πρώτα αυτό και μετά βλέπουμε και για requirements που λένε οι γραφές. Αν τώρα τα requirements χαλάσουν αυτό που έδινε; Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Nα ζεις την ταινία ή να ακούς σωστό frequency responce και τα υπόλοιπα παν περίπατο; Για μένα να ζω την εικόνα.

Το Sony κάνει ακριβώς αυτό. Σε βάζει μέσα στην εικόνα. Ξεχνάς όλα τα άλλα και απλά ζεις αυτό που βλέπεις. Δεν έχει καμία σημασία πως το κάνει ή αν μετρά καλά. Αδιάφορο.

Είναι το τέλειο σύστημα; Όχι.
Είναι το σωστότερο; Εξαρτάται ...
To πιο ισορροπημένο; Όχι
Τι είναι; Ένα σύστημα που κάνει αυτά που υπόσχεται.

Αυτό έχει σημασία.
Ο Techmoan (tech youtuber - κλασικός Hifidelας) πάντως αντικατέστησε σύστημα με Marantz AVR με Atmos και Polk Audio πεντάδα ηχείων συν upfiring ατμος ηχεία (οκ, αυτό είναι λίγο παπαριά νομίζω) με την καλή ηχόμπαρα της Sony, το sub της και ένα ζευγάρι ασύρματα πίσω ηχεία - μάλιστα λίγο μετά αντικατέστησε τα πίσω ηχεία με το επόμενο μοντέλο της Sony που είχε και εκείνο upfiring μονάδες. Και δεν κοίταξε πίσω.
 

billpeppas

A/V "Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.525
Reaction score
5.710
Μην το παρακάνουμε με τις υπερβολές λίγο...
Καλές και άγιες οι ηχομπάρες, καλά και άγια τα ηχειάκια τους που τις συνοδεύουν, αλλά... οι νόμοι της φυσικής ισχύουν για όλα τα ηχεία, δεν έχουν κάποια εξαίρεση οι ηχομπάρες και τα δορυφοράκια τους.

Ούτε μια ηχομπάρα θα παίξει με καλύτερο soundstage και audio-video coherency σε σχέση με κανονικά ηχεία + AVR.

Θα βγει πιο ακριβό το σύστημα AVR + Speakers + Sub/s αντί Soundbar + Sub ? Ναι.
Θα είναι πιο "πιστό" στην αναπαραγωγή και την "τοποθέτηση" των εφέ στον χώρο; Ναι.

Για υπερβολές του στυλ "wow, what's up youtube, η ηχομπάρα ΧΧΧ έκανε τον 2800Η + Polk + SVS sub να φαίνονται τιποτένια" είναι σαν τον τύπο που τούρμπισε το Seicento του και λέει "ποιό Tesla, ποιά Lamborghini" :D
Το ίδιο γραφικοί είναι.

Το ότι ισχυρίζεται κάποιος ότι τα upfiring μεγαφωνάκια μιας ηχομπάρας δίνουν καλύτερη 3D αίσθηση από οποιοδήποτε ηχείο κρεμασμένο στο ταβάνι ή έστω ψηλά στον τοίχο, τον κάνει να φαίνεται καραγκιόζης, και τίποτα παραπέρα.

Γεμίσαμε με youtubers και celebrities που έγιναν γνώστες εν μια νυκτί (ή έναν μισθό του promotion :D )
 

Μηνύματα
2.125
Reaction score
5.580
Υπαρχει καπου στημενο ενα τετοιο sony να παμε για ακροαση; Απο περιεργεια και μονο. Δεν διαβασα και κατι που να αναφερει το τρομερον της αποδοσης του.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.021
Θα είναι πιο "πιστό" στην αναπαραγωγή και την "τοποθέτηση" των εφέ στον χώρο; Ναι.
Mην παίρνεις και όρκο.
Υπαρχει καπου στημενο ενα τετοιο sony να παμε για ακροαση; Απο περιεργεια και μονο. Δεν διαβασα και κατι που να αναφερει το τρομερον της αποδοσης του.
Sony Center - Γλυφάδα.
Δώσε σημασία μόνο τι ακούς γιατί υπάρχει περίπτωση να μην παίζει πολυκάναλο αλλά δικάναλο ή απλό surround. Δεν ξέρω τι πηγή έχουν, αλλά κατάλαβα αμέσως ότι αυτό δεν ήταν πολυκάναλο και ας έπαιζαν όλα τα ηχεία. Το έψαξε και μου είπε ότι έχω δίκιο. Άλλαξε κάτι στα setting και αμέσως μεταμορφώθηκε το σύστημα, με το ίδιο content. Αν είσαι τυχερός ίσως έχουν βάλει και Bravia Core. Όταν πήγα δεν είχαν.
 
Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.021
Για υπερβολές του στυλ "wow, what's up youtube, η ηχομπάρα ΧΧΧ έκανε τον 2800Η + Polk + SVS sub να φαίνονται τιποτένια" είναι σαν τον τύπο που τούρμπισε το Seicento του και λέει "ποιό Tesla, ποιά Lamborghini" :D
Το ίδιο γραφικοί είναι.
Αμφιβάλεις ότι η μεγάλη ηχομπάρα της SONY με τα ανάλογα πίσω ηχεία και ενεργοποιημένο το 3D Sound Mapping μπορεί να είναι καλύτερη λύση από τα 2800 + Polk + SVS με τοποθέτηση μονάδων στο καλύτερο δυνατό αλλά όχι ιδανικό; Εγώ πάλι καθόλου.

Επίσης, υπάρχουν και οι reviewers με στημένα συστήματα by the book, που κούμπωσαν πάνω έναν νέο Sony AVR με ενεργοποιημένο το Sound Mapping και έπαθαν πλάκα. Οπότε, ποτέ μη λες ποτέ. Αυτά που ξέραμε αλλάζουν κάθε εξάμηνο πλέον.
 
Last edited:

billpeppas

A/V "Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.525
Reaction score
5.710
Αμφιβάλεις ότι η μεγάλη ηχομπάρα της SONY με τα ανάλογα πίσω ηχεία και ενεργοποιημένο το 3D Sound Mapping μπορεί να είναι καλύτερη λύση από τα 2800 + Polk + SVS με τοποθέτηση μονάδων στο καλύτερο δυνατό αλλά όχι ιδανικό; Εγώ πάλι καθόλου.

Επίσης, υπάρχουν και οι reviewers με στημένα συστήματα by the book, που κούμπωσαν πάνω έναν νέο Sony AVR με ενεργοποιημένο το Sound Mapping και έπαθαν πλάκα. Οπότε, ποτέ μη λες ποτέ. Αυτά που ξέραμε αλλάζουν κάθε εξάμηνο πλέον.
Θα με κάνεις να αγοράσω τον Sony τώρα;
Σωστά στημένο (χωροταξικά και ακουστικά) immersive με separates να έχει χειρότερο ήχο από οποιονδήποτε άλλο ενισχυτή/προενισχυτή, σε σύγκριση μόνο με τον Sony και το sound mapping τους;
Να πετάξουμε τον Altitude δηλαδή; Να τρέμει ο Arcam ?
Δεν θα το στοιχημάτιζα (υπέρ του Sony).
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.021
Θα με κάνεις να αγοράσω τον Sony τώρα;
Σωστά στημένο (χωροταξικά και ακουστικά) immersive με separates να έχει χειρότερο ήχο από οποιονδήποτε άλλο ενισχυτή/προενισχυτή, σε σύγκριση μόνο με τον Sony και το sound mapping τους;
Να πετάξουμε τον Altitude δηλαδή; Να τρέμει ο Arcam ?
Δεν θα το στοιχημάτιζα (υπέρ του Sony).
Γιατί πρέπει πάντα να συγκρίνουμε τα άκρα; Aπό που προέκυψε η σύγκριση Trinnov vs Sony; Aπό την άλλη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι Μarantz & Denon έχουν να δώσουν κάτι καλύτερο. Και τι καλύτερο εννοεί ο καθένας. Καλύτερο calibration; Όπως είπα και πριν τι σημασία έχει το σωστό calibration αν ο άλλος που ίσως δεν θα κάνει σωστό calibration, δίνει καλύτερο immersion και σε βάζει μέσα στην ταινία, με την τεχνολογία που έχει αναπτύξει; Τι είναι καλύτερο; Για μένα το immersion. Και αν ντε και καλά θέλω παραπάνω subs, βάζω ένα mini dsp. Αν και νομίζω ότι ο μεγάλος Sony παίρνει μέχρι 5 sub. Κάπου έχω δει ότι η Sony έκανε demo με τον μεγάλο, και είχε πάνω του 5 sub. Σε αυτό το Demo ήταν και ο Mr. Audioholic (που μόνο άσχετο δεν τον λες) και είπε και αυτός τα ίδια. Έπαθε πλάκα με το immersion. Ε δεν μπορεί να κάνουν όλοι λάθος. Εγώ αυτό το λίγο που άκουσα στην Γλυφάδα με εξέπληξε ευχάριστα. Τέτοιο αποτέλεσμα (με πακέτο τα features) δεν υπάρχει ούτε με τα διπλά χρήματα.
 
Last edited:


billpeppas

A/V "Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.525
Reaction score
5.710
Στο ίδιο ακριβώς setup, αλλάζοντας μόνο ας πούμε έναν 4800H/Cinema 40 με τον αντίστοιχο Sony, έχοντας όλα τα άλλα σταθερά (θέσεις ηχείων + ακρόασης, subs, ακουστική φροντίδα, τα πάντα όλα σταθερά)... διαφορά που να βλέπεις σε blind test λίγο δύσκολο. Ακόμα και το 3D Remapping της Trinnov σε ένα σχεδόν τέλεια στημένο σύστημα, κάνει πολύ μικρή διαφορά (η διαφορά φαίνεται περισσότερο όσο πιο κακό είναι το στήσιμο των ηχείων/MLP).
Μην φτάσουμε πάλι να συγκρίνουμε σαν το upmixing σε ταινίες που το Auro-3D παίζει πολύ συχνά και καθαρά "bed layer" ήχους στα πάνω ηχεία και χαίρονται κάποιοι επειδή τα top layer ηχεία είναι πιο... active.

Πόσο έχει ο μεγαλύτερος Sony ? και τι υποστηρίζει όσον αφορά τα channels/objects ? Αν κοστίζει ο 16κάναλος 3.5χιλ € έχει ελπίδες.
Αν παίζει στα λεφτά του AV10 δεν πρόκειται και για δελεαστικό πακέτο.

ξεφύγαμε από τα HT9 βεβαίως τώρα που ήταν το κυρίως θέμα (δηλαδή "ακριβό soundbar + sub + speakers kit" vs "προσιτό, μεταχειρισμένο AVR + speakers + sub kit")
 

Μηνύματα
1.606
Reaction score
1.923
Φτιάξε μου ένα σετάκι στα 2000 χιλιάρικα που να περιλαμβάνει AVR Dolby Atmos για 9.1, 5 ηχεία bed και 4 enabled atmos, ένα sub, όλα τα ηχεία και το sub ασύρματα, Dolby Atmos, DTS:X, 8K HDR, 4K 120, HDR, Dolby Vision, 3D Sound Mapping, πολυκάναλο upmixing με την βοήθεια του 3D Sound Mapping, Spotify Connect, Chromecast built-in, Apple AirPlay 2, συμβατό με Google Assistant και Amazon Alexa, .......

Μην ψάχνεις άδικα, δεν υπάρχει ούτε με τα διπλά.

Tα Sony τα έχω ακούσει, με κεντρικό μια Sony OLED Master Series. Αν και γνώριζα ότι ως κεντρικό παίζει η τηλεόραση, δεν με ενόχλησε καθόλου το αποτέλεσμα. Ακόμα και τα ηχεία που ήταν τοποθετημένα χαμηλά πάνω στο τραπέζι και η 83άρα ψηλά, δεν με ενόχλησε ούτε αυτό. Δεν καταλαβαίνεις τόσο εύκολα ότι υπάρχει διαφορά ύψους στην τοποθέτηση των LCR. Πρέπει να το ψειρίσεις και πάλι αν. Υπολόγισε επίσης ότι οι Sony Master Series διαθέτουν και sub εντός της TV. Οπότε το κεντρικό έχει και ένα μικρό Sub, συν ότι όλη η οθόνη δουλεύει ως acoustic panel.

"Screen is the speaker, sound follows pictures precisely. Sound comes directly from the screen with Acoustic Surface Audio+™. Two actuators vibrate, uniquely turning the entire screen into a speaker to create powerful acoustics that move with the picture so you hear realistic sounds with clear and natural dialogue. A centre subwoofer boosts bass for truly immersive cinematic sound at home."

Τα Sony HT-A9 & Sub είναι φανταστικά ακόμα και στα 3000 χιλιάρικα. Το δε πακετάκι Sony Master Series + Sony HT-A9 & Sub είναι αχτύπητο. Απίθανο αποτέλεσμα. Sony είπαμε, ξέρει τι κάνει. Πάντα. Δεν είναι τυχαία ο βασιλιάς των επαγγελματικών μηχανημάτων.

Όσο αφορά τώρα τα καλύτερα ηχεία, AVRs, Dirac κλπ μανταλάκια. Το καλό Home Cinema πρέπει να σε βάζει μέσα στην ταινία. Να ξεχνάς ότι υπάρχουν ηχεία. Να ξεχνάς ότι παίζει ο τάδε αγαπημένος σου AVR, και τα τάδε αγαπημένα σου ή κορυφαία ηχεία. Να είσαι εκεί, μέσα στην εικόνα. Όχι να βγαίνουν απλά ήχοι από διάφορα σημεία του δωματίου. Αν δεν το κάνει αυτό δεν είναι καλό σύστημα. Και δεν έχει καμία σημασία πόσα κόστισε, αν έγινε calibration με Dirac ή ARC ή άλλο. Αν δεν το κάνει θα είναι απλά ένα σύστημα που πετάει καλιμπραρισμένους ήχους all over και τίποτε παραπάνω. Αδιάφορο το frequency responce και το flat μπάσο αν δεν κάνει το βασικό, να σε μεταφέρει σε αυτό που βλέπεις. Πρώτα αυτό και μετά βλέπουμε και για requirements που λένε οι γραφές. Αν τώρα τα requirements χαλάσουν αυτό που έδινε; Τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Nα ζεις την ταινία ή να ακούς σωστό frequency responce και τα υπόλοιπα παν περίπατο; Για μένα να ζω την εικόνα.

Το Sony κάνει ακριβώς αυτό. Σε βάζει μέσα στην εικόνα. Ξεχνάς όλα τα άλλα και απλά ζεις αυτό που βλέπεις. Δεν έχει καμία σημασία πως το κάνει ή αν μετρά καλά. Αδιάφορο.

Είναι το τέλειο σύστημα; Όχι.
Είναι το σωστότερο; Εξαρτάται ...
To πιο ισορροπημένο; Όχι
Τι είναι; Ένα σύστημα που κάνει αυτά που υπόσχεται.

Αυτό έχει σημασία.
Μην το παρακάνουμε με τις υπερβολές λίγο...
Καλές και άγιες οι ηχομπάρες, καλά και άγια τα ηχειάκια τους που τις συνοδεύουν, αλλά... οι νόμοι της φυσικής ισχύουν για όλα τα ηχεία, δεν έχουν κάποια εξαίρεση οι ηχομπάρες και τα δορυφοράκια τους.

Ούτε μια ηχομπάρα θα παίξει με καλύτερο soundstage και audio-video coherency σε σχέση με κανονικά ηχεία + AVR.

Θα βγει πιο ακριβό το σύστημα AVR + Speakers + Sub/s αντί Soundbar + Sub ? Ναι.
Θα είναι πιο "πιστό" στην αναπαραγωγή και την "τοποθέτηση" των εφέ στον χώρο; Ναι.

Για υπερβολές του στυλ "wow, what's up youtube, η ηχομπάρα ΧΧΧ έκανε τον 2800Η + Polk + SVS sub να φαίνονται τιποτένια" είναι σαν τον τύπο που τούρμπισε το Seicento του και λέει "ποιό Tesla, ποιά Lamborghini" :D
Το ίδιο γραφικοί είναι.

Το ότι ισχυρίζεται κάποιος ότι τα upfiring μεγαφωνάκια μιας ηχομπάρας δίνουν καλύτερη 3D αίσθηση από οποιοδήποτε ηχείο κρεμασμένο στο ταβάνι ή έστω ψηλά στον τοίχο, τον κάνει να φαίνεται καραγκιόζης, και τίποτα παραπέρα.

Γεμίσαμε με youtubers και celebrities που έγιναν γνώστες εν μια νυκτί (ή έναν μισθό του promotion :D )
Για να βγαλω ενα συμπερασμα για ενα προιον μεσα απο reviews λαμβανω πολλα πραγματα υποψην μεταξυ των οποιων φυσικα και τον πιθανο "μισθο" που μπορει να βγαζει ο εκαστοτε reviewer και παντα προσπαθω να βλεπω και να διαβαζω οτι πληροφορια υπαρχει διαθεσιμη στο διαδυκτιο σχετικα με το προιον. Απο μετρησεις και reviews καταξιωμενων reviewers, μεχρι το πιο ακυρο youtube video η κριτικη στο Amazon απο ατομα που δεν εχουν ιδεα για τι πραγμα μιλανε. Φυσικα φιλτραρω ολη την πληροφορια και προσπαθω να βρω κοινα σημεια στα reviews που να εξασφαλιζουν σε μεγαλο βαθμο την αξιοπιστια των συμπερασματων. Αν οι 9 στους 10 λενε οτι τα πριμα σε ενα ηχειο κουραζουν, μαλλον θα ειναι αληθεια, αν οι 8 στους 10 λενε οτι δεν εχει μπασο, τοτε μαλλον και αυτο θα ειναι αληθεια, απλα οι 2 που δεν το ειπαν δεν ειχαν τετοιες απαιτησεις.
Στην περιπτωση του συγκεκριμενου συστηματος, αυτο που μου εκανε εντυπωση περισσοτερο ηταν το γεγονος οτι οι αντιδρασεις και οι εντυπωσεις ηταν τοσο consistent αναμεσα σε τοσους διαφορετικους reviewers, που ειμαι βεβαιος οτι τουλαχιστον στο θεμα της immersive αισθησης, το συστημα τα σπαει και σε αυτο συμφωνει το 100% οσων το δοκιμασαν ανεξαρτητως επιπεδου εξειδικευσης η γνωσης οπως επισης ολοι συμφωνουν οτι σε συγκριση με μια ηχομπαρα ειναι σαφως σε αλλη κλαση οντας το μοναδικο συστημα που μπορει να συναγωνιστει συστηματα με ξεχωριστα κομματια ακομα και πολυ ακριβοτερης τιμης. Ακομα και ο Joe n Tell που ηταν απο τους λιγοτερο ενθουσιωδεις, αξιζει να δεις τις πρωτες του αντιδρασεις και σχολια στο πρωτο βιντεο που ανεβασε πριν το κανονικο review
Ειναι το αγιο δισκοποτηρο? Σιγουρα οχι, ομως με μολις 2000ευρω καταφερνει να κανει πραγματικοτητα και μαλιστα σε πολυ καλο επιπεδο τον immersive ηχο, χωρις κοπο και χωρις ταλαιπωρια.
Με 2000 ευρω με ξεχωριστα κομματια δεν προκειται να παρεις τετοιο αποτελεσμα σε καμια περιπτωση. Στην καλυτερη περιπτωση θα μπορεσεις να φτιαξεις ενα καλο δικαναλο με εναν 9.2 ενισχυτη σαν βαση το οποιο σιγα σιγα να το αναβαθμισεις σε 5.2.4 με συνολικο κοστος οταν τελέιωσει, 3-4 φορες πανω, η ενα μετριο 5.2 με φτηνο ενισχυτη και ηχεια το οποιο θα παιζει ικανοποιητικα σαν 5.2 αλλα immersive δεν θα ειναι ουτε θα μπορει να γινει.
Η μονη αλλη λυση που μπορει να το συναγωνιστει χωρις να ξεφευγει υπερβολικα σε κοστος (αλλα σιγορα θα βγει πολυ ακριβοτερο) ειναι η συνθεση συστηματος με μεταχειρισμενα κατι που ομως απαιτει γνωσεις, εμπειρια, υπομονη, γρηγορα ανακλαστικα και μετρητα standby ανα πασα ωρα και στιγμη για να μπορεις να αρπαξεις την ευκαιρια οταν εμφανιζεται.
Ο νηματοθετης δεν εχει ουτε γνωση ουτε εμπειρια και θα πρεπει να δοκιμασει την υπομονη και τα ανακλαστικα του γιατι χωρις αυτα μπορει να καταληξει με αλλο ενα μετριο fraknkestein συστημα το οποιο θα ειναι σαφως κατωτερο του Sony ακομα κι αν απαρτιζεται απο καλυτερα κομματια.
 
Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.021
τι κάνει ...map αυτό το sound mapping της Sony?
Διαβάζει το χώρο, την θέση των ηχείων, βάζεις εσύ manual κάποιες αποστάσεις που δεν θυμάμαι και αφορούν την οθόνη, και επανατοποθετεί τα ηχεία στην σωστή θέση, δημιουργεί "νέα" phantoms, και ρεντάρει τα objects σύμφωνα με την virtual θέση των ηχείων, όχι αυτή που τα έχεις. Το έχει διορθώσει αυτό.
 

billpeppas

A/V "Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.525
Reaction score
5.710
Επίσης καλό θα ήταν να λαμβάνουμε υπόψιν μας το "δωμάτιο" του reviewer και το πόσο σωστά στημένο και δομημένο είναι.
Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με upfiring drivers.
Για να κάνουν κάτι τα upfiring ηχεία, θέλουμε σχετικά χαμηλό ταβάνι, μικρές αποστάσεις (MLP), και την κατάλληλη γωνία... όλα αυτά, για να υπάρξει μια αίσθηση απλώς πιο γεμάτη από ότι με ένα σύστημα δίχως upfiring drivers.

Στα τυπικά setups που ο "άσχετος" όπως λέτε στήνει μόνος του, τι αποστάσεις συναντάμε; (εγω πιο συχνά βλέπω άτομα που κάθονται στα 4μ++ από μια 65αρα παρά τα 2.5μ) τι τοποθέτηση θα γίνει; θα κάτσουν να υπολογίσουν το ceiling bounce ? Θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν πιστεύω να θέλει κάποιος να πιστεύει πως σε δεδομένο χώρο, ένα σύστημα με upfiring ηχείο θα αποδόσει καλύτερα και ρεαλιστικότερα ένα μιξ σε σχέση με αντίστοιχης τιμής ηχεία κρεμασμένα στις σωστές θέσεις στο ταβάνι/γωνίες τοίχων...
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.443
Reaction score
15.136
Διαβάζει το χώρο, την θέση των ηχείων, βάζεις εσύ manual κάποιες αποστάσεις που δεν θυμάμαι και αφορούν την οθόνη, και επανατοποθετεί τα ηχεία στην σωστή θέση, δημιουργεί "νέα" phantoms, και ρεντάρει τα objects σύμφωνα με την virtual θέση των ηχείων, όχι αυτή που τα έχεις. Το έχει διορθώσει αυτό.
Δεν υποτίθεται πως αυτό κάνει και το calibration στους AVR?
Το ότι "στήνει" πρώτα virtual ηχεία είναι η διαφορά?
 

Μηνύματα
1.606
Reaction score
1.923
Επίσης καλό θα ήταν να λαμβάνουμε υπόψιν μας το "δωμάτιο" του reviewer και το πόσο σωστά στημένο και δομημένο είναι.
Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με upfiring drivers.
Για να κάνουν κάτι τα upfiring ηχεία, θέλουμε σχετικά χαμηλό ταβάνι, μικρές αποστάσεις (MLP), και την κατάλληλη γωνία... όλα αυτά, για να υπάρξει μια αίσθηση απλώς πιο γεμάτη από ότι με ένα σύστημα δίχως upfiring drivers.

Στα τυπικά setups που ο "άσχετος" όπως λέτε στήνει μόνος του, τι αποστάσεις συναντάμε; (εγω πιο συχνά βλέπω άτομα που κάθονται στα 4μ++ από μια 65αρα παρά τα 2.5μ) τι τοποθέτηση θα γίνει; θα κάτσουν να υπολογίσουν το ceiling bounce ? Θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν πιστεύω να θέλει κάποιος να πιστεύει πως σε δεδομένο χώρο, ένα σύστημα με upfiring ηχείο θα αποδόσει καλύτερα και ρεαλιστικότερα ένα μιξ σε σχέση με αντίστοιχης τιμής ηχεία κρεμασμένα στις σωστές θέσεις στο ταβάνι/γωνίες τοίχων...
Πολλα απο τα reviews που ειδα ηταν σε μεγαλους χωρους. Αναλογικα, οσο μεγαλυτερος ηταν ο χωρος τοσο πιο ενθουσιωδεις ηταν οι αντιδρασεις και καποιοι που τα δοκιμασαν και σε διαφορετικους χωρους ειπαν οτι στον μεγαλο χωρο μεγαλωνε αισθητα και η immersive αισθηση.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.021
Δεν υποτίθεται πως αυτό κάνει και το calibration στους AVR?
Το ότι "στήνει" πρώτα virtual ηχεία είναι η διαφορά?
Όχι βέβαια. Μόνο ο trinnov επανατοποθετεί τα ηχεία. Κανένα άλλο μηχάνημα. Και σίγουρα θα έχουν και άλλους αλγόριθμους για το immersion.
 

Μηνύματα
1.606
Reaction score
1.923
Δεν υποτίθεται πως αυτό κάνει και το calibration στους AVR?
Το ότι "στήνει" πρώτα virtual ηχεία είναι η διαφορά?
Το calibration στους AVR μετραει απο ενα μικροφωνο στη θεση ακροασης. Οταν τελειωσει η διαδικασια το λογισμικο επεξεργασιας ξερει τις αποστασεις των επιμερους ηχειων σε σχεση με την θεση ακροασης αλλα οχι την ακριβη τους θεση μεσα στο χωρο ουτε εχει καποιο συστημα που μπορει να φτιαξει Virtual καναλια που δεν υπαρχουν. Το συστημα της Sony για καθε ηχειο που εκπεμπει Test tone εχει και 6 μικροφωνα απο 3 σημεια που μετρουν αποστασεις και αποκριση μεταξυ τους οποτε το λογισμικο φτιαχνει το τοπογραφικο του χωρου σε 3D και "τοποθετει" και εξτρα Virtual καναλια χρησιμοποιοντας ολα τα διαθεσιμα μεγαφωνα για να το πετυχει.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.021
Επίσης καλό θα ήταν να λαμβάνουμε υπόψιν μας το "δωμάτιο" του reviewer και το πόσο σωστά στημένο και δομημένο είναι.
Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με upfiring drivers.
Για να κάνουν κάτι τα upfiring ηχεία, θέλουμε σχετικά χαμηλό ταβάνι, μικρές αποστάσεις (MLP), και την κατάλληλη γωνία... όλα αυτά, για να υπάρξει μια αίσθηση απλώς πιο γεμάτη από ότι με ένα σύστημα δίχως upfiring drivers.

Στα τυπικά setups που ο "άσχετος" όπως λέτε στήνει μόνος του, τι αποστάσεις συναντάμε; (εγω πιο συχνά βλέπω άτομα που κάθονται στα 4μ++ από μια 65αρα παρά τα 2.5μ) τι τοποθέτηση θα γίνει; θα κάτσουν να υπολογίσουν το ceiling bounce ? Θα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν πιστεύω να θέλει κάποιος να πιστεύει πως σε δεδομένο χώρο, ένα σύστημα με upfiring ηχείο θα αποδόσει καλύτερα και ρεαλιστικότερα ένα μιξ σε σχέση με αντίστοιχης τιμής ηχεία κρεμασμένα στις σωστές θέσεις στο ταβάνι/γωνίες τοίχων...
Συγκρίνεις λάθος πράγματα. Το enabled θα συγκριθεί με enabled. Δεν θα το βάλουμε δίπλα σε in ceiling. Aπό την άλλη, με in ceiling δεν είναι καθόλου απίθανο να έχεις καλύτερο immersion με τον Sony AVR από ότι με κάποιο άλλο μηχάνημα, αντίστοιχης ή μεγαλύτερης αξίας. Σε λογικά πλαίσια.

Επίσης, τα A9 σχεδιάστηκαν για να διορθώνουν καταστάσεις. Δεν είναι καθόλου απίθανο να παίζουν καλύτερα από ένα κακά στημένο σύστημα με separates.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.622
Μηνύματα
2.868.418
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top