Ακριβό dac, αξίζει η αγορά;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
92.210
Δεν ακουω χαμηλα ειιπαμεεε:)

Κανε τη δοκιμη αποψε με το κινητο σου: βαλε την εφαρμογη dbmeter κατι τετοιο ακαλιμπραριστη οπως ειναι, και πες μας τι δειχνει οταν ακους
70B1D705-2CBA-4C57-8B46-68A4E6C2C910.jpeg

112db κορυφή την τελευταία φορά που έκατσα να δω που φτάνει, το ειχα ξαναανεβάσει :D.

Δυνατά ειναι, όχι για πολύ ώρα. Ο Εαρ ήρθε μια φορά και έβαλε κραφτγουερκ δέκα ντιμπιά πάνω :o, έτσι ακούει λέει

Εγω ακούω σε μέση στάθμη 80-83 και κορυφές 105db και το ευχαριστιέμαι, για ώρες ή μέχρι να πέσει παντοφλιά. Δεν με κουράζει.

Last edited:

Reaction score
6.238
Λεει .... λεει οτι ακους σαν ανθρωπος και δεν καταντας ζομπι με τα ματια πεταμενα εξω και τα νευρα κουρελια λογω υψηλης εντασης!
Αληθεια ακουτε με συνεχη ενταση τυπου νυχτομαγαζου;
Αυτό που έγραψα έχει σχεση με τα spec όχι με το πώς ακούω. Σαφώς και δεν ακούω πάντα δυνατά. Τα θέλω τα αυτιά μου ;)

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Ειμαι στα Γισννινα σε γαμηλια κλαρινα:):):) Στα 10μ βαραει με την εφαρμογη που ειπα κορυφη 83db!!!! Πραγματικα 100 συνεχως! Κουφαμαρα:):):):)

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
715
View attachment 104310

112db κορυφή την τελευταία φορά που έκατσα να δω που φτάνει, το ειχα ξαναανεβάσει :D.

Δυνατά ειναι, όχι για πολύ ώρα. Ο Εαρ ήρθε μια φορά και έβαλε κραφτγουερκ δέκα ντιμπιά πάνω :o, έτσι ακούει λέει

Εγω ακούω σε μέση στάθμη 80-83 και κορυφές 105db και το ευχαριστιέμαι, για ώρες ή μέχρι να πέσει παντοφλιά. Δεν με κουράζει.
Αυτή είναι η συνηθισμένη στάθμη ακρόασης για τους περισσότερους οικιακούς χώρους! Όμως, από 80 -83db μέση στάθμη, δε φτάνεις 105db κορυφές. Ζήτημα να φτάσεις τα 99db ;)
Ένας σωστός συνδυασμός ενισχυτή-ηχείου, έχει την πρόσθετη ποσότητα ισχύος γι' αυτές τις στάθμες κορυφής.
Τα "πολλά" απαιτούνται όταν το σύστημα πρέπει να αναπαράγει υψηλές στάθμες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν έχεις και μία καλή πηγή τότε αυτές οι στάθμες τείνουν να μειωθούν ακόμα περισσότερο λόγω συχνοτικής ισορροπίας και στον οικιακό, άφτιαχτο, χώρο, τα ανακλώμενα κύματα ενεργούν προσθετικά, αυξάνοντας την ακουστική εντύπωση ;)

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
View attachment 104310

Ε, μα ετσι εξηγουνται μερικα πραγματα:):):)
[DOUBLEPOST=1535800206][/DOUBLEPOST]Καποιος (εδω ή σε αλλο θεμα; ) μιλησε για dac Lindemann (οτι ηρεμησε). Ποιος και πως;

Dimifoot

Editor
Reaction score
92.210
Ε, μα ετσι εξηγουνται μερικα πραγματα:):):)
Πράγματι ο Εαρ (αλλα και ο τερματογκαζι, και άλλοι) ακούνε παρά πολυ δυνατά.
Εγω ακούω απλώς δυνατά στα 80+ Average. Μην νομίζεις πως ειναι σιγά αυτο, ούτε καν μέτρια.
Αλλα θέλω πολύ χέντρουμ, μου αρέσει το χέντρουμ, άπλα ρε παιδί μου :beach:

(Headroom: για ένα κούτελο ζούμε.)

Last edited:

Reaction score
5.012
Όταν έχεις και μία καλή πηγή τότε αυτές οι στάθμες τείνουν να μειωθούν ακόμα περισσότερο λόγω συχνοτικής ισορροπίας και στον οικιακό, άφτιαχτο, χώρο, τα ανακλώμενα κύματα ενεργούν προσθετικά, αυξάνοντας την ακουστική εντύπωση ;)
Ακριβως, υπάρχει και μια υποκειμενική αίσθηση του χεντρουμ,
ελλείψει καλύτερου όρου, που οφείλεται σε αυτά και άλλα πολλα
( χαμηλα επίπεδα ηλεκτρονικου θορύβου, ποιότητα ηχογραφησης, ειδος μουσικήςκλπ )
που δεν σε αφήνουν με αίσθηση στέρησης.

Προκειται για έναν συμβιβασμό φυσικα, από τους πολλούς που ισως χρειάζεται να κάνουμε....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.761
Όμως, από 80 -83db μέση στάθμη, δε φτάνεις 105db κορυφές. Ζήτημα να φτάσεις τα 99db ;)
Έχω κάτι ηχογραφήσεις σε 24/192 του Θέμη του Ζαφειρόπουλου, χωρίς καθόλου συμπίεση, όπως τα έπιασαν τα μικρόφωνα, με ποικιλία στα είδη μουσικής (από τύμπανα και 2 πνευστά μέχρι βιολιά και μεγάλα κρουστά).
Δε θες να μάθεις τι δυναμικό εύρος έχουν.
Μπιλίβ μι.. ;)

Όταν έχεις και μία καλή πηγή τότε αυτές οι στάθμες τείνουν να μειωθούν ακόμα περισσότερο
Διαφωνώ.
Η καλή πηγή, με τις μειωμένες ολικές αρμονικές παραμορφώσεις, τείνει να σε σπρώχνει να σηκώσεις κι άλλο το βόλιουμ, γιατί απλώς τίποτα δε σε ενοχλεί..

Ταυτόχρονα, η έννοια της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής, σαφώς εμπεριέχει την αληθινή στάθμη του μουσικού οργάνου. Είτε πρόκειται για τουμπερλέκι, είτε για σαξόφωνο, είτε για ένα μεγάλο πνευστό ή κρουστό.
Διότι, θα νομίζεις ότι είναι μπροστά σου ζωντανό κι αληθινό το μουσικό όργανο, μόνο αν παίζει στην αληθινή του στάθμη.
Κανένα ραδιοφωνάκι τσέπης, όσο τέλεια κι αν παίζει, δε θα σε πείσει ότι έχεις μπροστά σου τα πνευστά της Φλώρινας... :lol:

Last edited:

Dimifoot

Editor
Reaction score
92.210
Αυτή είναι η συνηθισμένη στάθμη ακρόασης για τους περισσότερους οικιακούς χώρους! Όμως, από 80 -83db μέση στάθμη, δε φτάνεις 105db κορυφές. Ζήτημα να φτάσεις τα 99db ;)
Ανακρίβειες:
http://dr.loudness-war.info/album/list/dr-max/desc
http://dr.loudness-war.info/album/list/dr/desc
Και υπάρχουν και πάρα πολλές που δεν εχουν μετρηθεί και καταχωρηθεί.

Φυσικά και υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις με DR 20+. Δεν είναι το μέγιστο το DR16.
(Και πολλές ταινίες με εκρήξεις :party:)

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.761
Εντάξει, υπάρχουν πραγματικά δύσκολα κομμάτια για πιστή αναπαραγωγή σε φυσικές στάθμες.

Δε το συζητάμε για ασυμπίεστο υλικό, αν βρείτε από στούντιο. Εκεί την κάτσαμε τη βάρκα μάστορα. Δε βγαίνει από νορμάλ ηχεία, δεν... Σκέτη απελπισία είναι, ξεβράκωμα κανονικό. Κι οι ίδιοι οι στουντιάδες έχουν θέμα, χωρίς κομπρέσιον, δε παίζει παρά μόνο από τερατώδη μόνιτορ, πχ atc 200-άρια και 300-άρια με έξτρα σαμπ τέρατα. Για νορμάλ στάθμες, μη φανταστείτε... Απλώς τερματίζουν όλα τα υπόλοιπα..

Εμείς πασχίζουμε για τις νορμάλ ηχογραφησούλες.

Τα χαλαρά των κράφτγουερκ, το πολύ 18-άρια:

http://dr.loudness-war.info/album/list/artist/587

Βεβαίως και λίγο θρίλερ από Μάικλ Τζάκσον:

http://dr.loudness-war.info/album/list/artist/687

Κι αν το δώσουμε και λίγο σε στάθμη να γουστάρεις βρε αδερφέ, και δεν ιδρώσει το στέρεο στις κορφούλες, είμαστε άρχοντες...

Εγώ πάντως, ακόμα και με τα τυπικά έως 18-άρια κράφτγουερκ, βλέπω μεγάλα στερεα να κλάνουν μέντες. Κρίμα δεν είναι;

Εντάξει όμως, δε λέω, ας χαλαρώσουμε για τα άπιαστα νούμερα, δεν αξίζει τον κόπο να φάμε τα σκώτια μας για τρελά πράγματα..

Αλλά να γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να παίξουμε ένα καλογραμμένο τυπικό τσέσκι δίσκο καλού δυναμικού εύρους (τριανταφεύγα αμέσως αμέσως το δυναμικό πέρασμα) ακόμα και σκέτο ντραμς σε αληθινή στάθμη, να ξέρετε, δεν είναι απλή υπόθεση. Καθόλου απλή.

Το έχω γράψει εδώ και μια 15-ετία: ο συμβιβασμός για κορφές μέχρι τα 115 ντεσιμπέλ στη θέση ακρόασης, είναι ένας τίμιος συμβιβασμός, και πολύ λογική και εύκολα πραγματοποιήσιμη επιλογή. Τα παραπάνω, είναι δύσκολο μανίκι, και θέλει πολύ βαθειά το χέρι στην τσέπη, με επιλογές πολύ ψαγμένες.. (βλέπε τίποτα JBL, ADAM, GENELEC, κλπ γομάρια, ειδάλλως δεν).

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Τελικα, θελαμε δεν θελαμε, ο ear μας εφερε στα ...χωραφια του κι αντι για ντακ θα παρουμε ενεργα!:):):)

Το συμπερασμα ειναι (μαλλον) οτι δεν αξιζει η αγορα ακριβου ντακ; Ακομη και χαμηλωνοντας το οριο στα 3000€; Αν κι εγω περισσοτερο την "ψηφιακιλα" των νεων μοντελων σκεπτομαι...
Να ανοιξω νεο θεμα με την αμεση υπερδειγματοληψια ολων των εισερχομενων στο ντακ σε dsd, ή υπαρχει;

D

deleted user 10898

Guest
Τελικα, θελαμε δεν θελαμε, ο ear μας εφερε στα ...χωραφια του κι αντι για ντακ θα παρουμε ενεργα!:):):)

Το συμπερασμα ειναι (μαλλον) οτι δεν αξιζει η αγορα ακριβου ντακ; Ακομη και χαμηλωνοντας το οριο στα 3000€; Αν κι εγω περισσοτερο την "ψηφιακιλα" των νεων μοντελων σκεπτομαι...
Να ανοιξω νεο θεμα με την αμεση υπερδειγματοληψια ολων των εισερχομενων στο ντακ σε dsd, ή υπαρχει;
παλιά, που δεν είχαμε ενεργά, η καλή πηγή είχε μεγάλη σημασία.
πχ ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την ένταση στο σύστημα ήταν ο παθητικός προενισχυτής με μετασχηματιστές (ρωτήστε και τον εαρ αν δεν σας πείθω..).
έπρεπε όμως το σήμα στην είσοδο του να είναι επαρκές αλλιώς είχαμε υποοδήγηση του τελικού.
Το αναλογικό στάδιο ενός καλού (high end) dac παρείχε το ζητούμενο.
είναι μάλιστα το καλύτερο σημείο να βάλεις μια λάμπα στο σύστημα, καθώς έχεις ουσιαστικά μόνο τα πλεονεκτήματα της λάμπας χωρίς να κλιπάρει κλπ. (έτσι βγήκε και η μόδα με τα λαμπάτα buffer μπλιαχ)
έτσι γινόταν αμέσως ακουστές οι αλλαγές dac καθως ουσιαστικα επαιζε ρόλο το αναλογικό του στάδιο σε πολλά πράγματα στην αλυσιδα.
τα high end και καλά dac είχαν βαρβατα αναλογικα σταδια με βαρβατους μετασχηματιστες και λαμπες στην έξοδο.
αν εισαι ακομα με ξεχωριστο dac και προενισχυτη πάρε όσο ποιο καλό αναλογικό στάδιο στο dac σου.
αλλιώς πάρε ενεργα.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
πάρε όσο ποιο καλό αναλογικό στάδιο στο dac σου.

ναι ...στο ανω οριο που εθεσα, ποιοοοο;
μη μου πεις "δοκιμασε" γιατι δεεεν!
(λαμπες εχω, οποτε μαλλον τρανζ, γιατι αλλιως θα γινουμε χυλος!)

Reaction score
209
Εαν εχεις ενα καλο ενεργο συστημα (ενεργο κροςς+ενισχυτες + μοναδες) το μονο που απομενει ειναι να βαλεις τα λεφτα σου σε μια καλη πηγη. Βεβαια μια καλη πηγη χρειαζεται ανεξαρτητα εαν ειναι ενεργο η παθητικο το συστημα. Δεν ειμαι κατα του ακριβου ντακ αλλα μετα απο δοκιμη στο συστημα και για αρκετες μερες. Εκτος αν εχεις ενα προυπολογισμο 100Κ plus euro και μπορεις να τα αλλαζεις σαν τα πουκαμισα. Ομως πολυ θεωρια πεφτει μπορει καποιος να μας πει τις εντυπωσεις του με ενα ακριβο ντακ στο συστημα του ?

BLUES

TV
Reaction score
996
Καλημερα,σε ολους
Ειμαι κατοχος ενος ακριβου ντακ,στην κατηγορια τιμης των 9500ε,εκτιμω οτι καλυτερο ηχητικα μεχρι τα 30000 ε
Ειναι το Rockna Wavedream,signature
Το υπολοιπο συστημα ειναι
Asr Emitter Blue version
Atc 50sl
Signalprojects Hydra-iec-speakers-power cords
Χωρος 15 τμ περιποιημενος ηχητικα με RD60 απο 0,46--εως 0,3
Η ηχητικη εμπειρια ειναι μοναδικη,μεταφερει το ηχητικο δρωμενο πιστα απο το μαστεριγκ της ηχογραφησης
Η αγορα αξιζει αν τα συνοδα ειναι εξισου απαιτητικα και η τσεπη μας το αντεχει
Προσκαλω,οποιον κινηθει στην κατηγορια 5000 ε-----εως 20000 ε,να το ακουσει στον χωρο μου
Η προσκληση ισχυει και για οποιον θελει να ακουσει αυτο που περιγραφω
Οι αποψεις που μεταφερω ειναι αυστηρα προσωπικες,και δεν αποτελουν προωθηση προιοντος
Ευχαριστω

D

deleted user 10898

Guest
και εμενα το Dac ηταν της Υ με παθητικο προενισχυτη Υ και τελικο Υ προηγουμενα μοντελα.
ειναι ευκολα ακουστες διαφορές στην πηγή καθως το συστημα εχει πολυ μικρες παραμορφωσεις και η ακροαση ειναι near field.
η οδηγηση δε απο καλο αναλογικο σταδιο του dac ήταν υποχρεωτική.
[DOUBLEPOST=1535876829][/DOUBLEPOST]
πάρε όσο ποιο καλό αναλογικό στάδιο στο dac σου.

ναι ...στο ανω οριο που εθεσα, ποιοοοο;
μη μου πεις "δοκιμασε" γιατι δεεεν!
(λαμπες εχω, οποτε μαλλον τρανζ, γιατι αλλιως θα γινουμε χυλος!)
οι σωστες υλοποιησεις με λαμπες στα αρχικα σταδια δεν χυλώνουν.

Reaction score
1.754
Ἁν ἐχεις συνηθἰσει στα πικἀπ, μὀνο ΑΚΜ μπορεἰς να αντἐξεις.
'Aν θἐλεις να γουστἀρεις παραπἀνω, ... χρειἀζεται να τα χὠσεις γιἀ κἀποιο R2R.
Σε εμἐνα ἐτσι πἀει η φἀση με τα DAC
Ὀλα τα ἀλλα, ... σε κἀτι μου φταἰνε.
(ἠ θολἀ, μουντἀ, στρογγυλεμἐνα, χοντροκομμἐνα, ἠ ξυρἀφια, ἀδεια, ντενεκἐδια μου ακοὐγονται)

Sonorus

"Επαγγελματίας"
Reaction score
823
Ας μην γενικεύουμε έτσι εύκολα περί των DAC chip.
Π.χ το AKM 4490 το έχω ακούσει από αδιάφορο ως άριστο ανάλογα με την
υλοποίηση.
Και το ESS 9023 από ξυράφι μέχρι να θυμίζει αναλογικό.
Πιστεύω ότι όλο το πακέτο μετράει.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.568
Members