lakiss51
"Επαγγελματίας"

- Reaction score
 - 2.427

Το εχω υπ οψιν μου, μαλιστα ειναι και λαμπατο με επιλογες στον ηχο. Το εχει ντεμο ο αντ/πος μα εδω πως να το ακουσω; δυσκολο..
Το εχω υπ οψιν μου, μαλιστα ειναι και λαμπατο με επιλογες στον ηχο. Το εχει ντεμο ο αντ/πος μα εδω πως να το ακουσω; δυσκολο..
α) Μάλλον αναφέρεσαι στις 15 ηχογραφήσεις που είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας πριν πολλά χρόνια.α) Έχω κάτι ηχογραφήσεις σε 24/192 του Θέμη του Ζαφειρόπουλου, χωρίς καθόλου συμπίεση, όπως τα έπιασαν τα μικρόφωνα, με ποικιλία στα είδη μουσικής (από τύμπανα και 2 πνευστά μέχρι βιολιά και μεγάλα κρουστά).
Δε θες να μάθεις τι δυναμικό εύρος έχουν.
Μπιλίβ μι..
β) Διαφωνώ.
Η καλή πηγή, με τις μειωμένες ολικές αρμονικές παραμορφώσεις, τείνει να σε σπρώχνει να σηκώσεις κι άλλο το βόλιουμ, γιατί απλώς τίποτα δε σε ενοχλεί..
Ταυτόχρονα, η έννοια της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής, σαφώς εμπεριέχει την αληθινή στάθμη του μουσικού οργάνου. Είτε πρόκειται για τουμπερλέκι, είτε για σαξόφωνο, είτε για ένα μεγάλο πνευστό ή κρουστό.
Διότι, θα νομίζεις ότι είναι μπροστά σου ζωντανό κι αληθινό το μουσικό όργανο, μόνο αν παίζει στην αληθινή του στάθμη.
Κανένα ραδιοφωνάκι τσέπης, όσο τέλεια κι αν παίζει, δε θα σε πείσει ότι έχεις μπροστά σου τα πνευστά της Φλώρινας...![]()
Γιατρέ μου, το θέμα είναι ήδη καταγεγραμμένο στο ψηφιακό μέσο. Δεν αλλάζει. Το μόνο που μπορεί να το διαφοροποιήσει είναι το πλήκτρο έντασης. Αν είναι ρυθμισμένο στα 83db, σε μία "πουσσαρισμένη" ηχογράφηση, ζήτημα να φτάσει στα 94-99db.Ανακρίβειες:
http://dr.loudness-war.info/album/list/dr-max/desc
http://dr.loudness-war.info/album/list/dr/desc
Και υπάρχουν και πάρα πολλές που δεν εχουν μετρηθεί και καταχωρηθεί.
Φυσικά και υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις με DR 20+. Δεν είναι το μέγιστο το DR16.
(Και πολλές ταινίες με εκρήξεις)
Δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείτε.Αν είναι ρυθμισμένο στα 83db, σε μία "πουσσαρισμένη" ηχογράφηση, ζήτημα να φτάσει στα 94-99db.
Όταν λέμε δυναμικό εύρος (dynamic range) πχ 20db εννοούμε ±20db ή απόλυτη τιμή (δλδ ±10db)? Να καταλάβω για να μπορώ να παρακολουθήσω τη συζήτηση.Δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείτε.
Αν η μέση στάθμη ειναι 83db, και το δυναμικό ευρος 18-20db (για παράδειγμα, πολύ συχνό στις ηχογραφήσεις κλασικής), οι κορυφές θα είναι σαφώς τριψήφιες.
Τι εννοείτε "πουσαρισμένες"; τις ποπ ηχογραφήσεις με το ελάχιστο δυναμικό εύρος; αν ναι, δεν είναι του ενδιαφέροντος μου, δεν υπάρχουν για μένα
Κάτι άλλο;
Αφού αρχικά απολογηθώ για το αυθαίρετο της οικειότητας "Γιατρέ μου", μάλλον ενοχλησε γι' αυτό και ο πληθυντικός στην απάντηση:Δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείτε.
α) Αν η μέση στάθμη ειναι 83db, και το δυναμικό ευρος 18-20db (για παράδειγμα, πολύ συχνό στις ηχογραφήσεις κλασικής), οι κορυφές θα είναι σαφώς τριψήφιες.
β) Τι εννοείτε "πουσαρισμένες"; τις ποπ ηχογραφήσεις με το ελάχιστο δυναμικό εύρος; αν ναι, δεν είναι του ενδιαφέροντος μου, δεν υπάρχουν για μένα
Κάτι άλλο;
Οχι, κανένα πρόβλημα, μάλλον είμαι πιο τυπικός απο το συνηθισμένο με ανθρώπους που δεν έχω μεγάλη οικειότητα. Καμία παρεξήγησηΑφού αρχικά απολογηθώ για το αυθαίρετο της οικειότητας "Γιατρέ μου", μάλλον ενοχλησε γι' αυτό και ο πληθυντικός στην απάντηση

Ετσι εξηγείται το μπέρδεμα...Αυτό το καλύψαμε ως συζήτηση σε προηγούμενο μήνυμα, στη συνέχεια υπήρξε αναφορά για loudness war, κάνω λάθος; Οπότε η απάντηση ήταν γι' αυτό.
Πάντα sub, πολλά, ενήλικα (άνω των 18''όπου συμβάλλουν στις αντιθέσεις και στο δυναμικό εύρος τα 1,2,4, sub με ανεξάρτητο ενισχυτή.

Ισχύει, αλλά δυστυχώς στις μέρες μας είναι λίγες οι καλές ποπ ηχογραφήσειςΜία καλή "ποπ" ηχογράφηση μπορεί εξίσου να φέρει σε δύσκολη θέση ένα σύστημα όπως ένα έργο κλασσικής μουσικής
Γιατρέ με μπέρδεψες λίγο. Μπορεί και να κάνω λάθος. Αλλά το δυναμικό εύρος 20db με μέση στάθμη τα 83db δε σημάνει ένταση προγράμματος από 73 έως 93;Δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείτε.
Αν η μέση στάθμη ειναι 83db, και το δυναμικό ευρος 18-20db (για παράδειγμα, πολύ συχνό στις ηχογραφήσεις κλασικής), οι κορυφές θα είναι σαφώς τριψήφιες.
Τι εννοείτε "πουσαρισμένες"; τις ποπ ηχογραφήσεις με το ελάχιστο δυναμικό εύρος; αν ναι, δεν είναι του ενδιαφέροντος μου, δεν υπάρχουν για μένα
Κάτι άλλο;
Αυτή την απορία έχω κι εγώ γι' αυτό και ρώτησα πριν. Βέβαια μέση στάθμη 83db δε σημαίνει απόλυτα πως παίζει από 73 έως 93 καθώς υπολογίζει, φαντάζομαι, τη μέση τιμή κι όχι τη μέση των ακροτάτων.Γιατρέ με μπέρδεψες λίγο. Μπορεί και να κάνω λάθος. Αλλά το δυναμικό εύρος 20db με μέση στάθμη τα 83db δε σημάνει ένταση προγράμματος από 73 έως 93;
Για το τυπικό της υπόθεσης η παρένθεση.
Υπάρχει λίγο μπέρδεμα, μεταξυ στιγμιαίας κορυφής και του ορισμου του μέγιστου των τουλάχιστον τριών δευτερολέπτων διάρκειας:Γιατρέ με μπέρδεψες λίγο. Μπορεί και να κάνω λάθος. Αλλά το δυναμικό εύρος 20db με μέση στάθμη τα 83db δε σημάνει ένταση προγράμματος από 73 έως 93;
Για το τυπικό της υπόθεσης η παρένθεση.
Δεν ξέρω αν το πρόσεξε κανείς.... Αλλά ο πρώτος Ιάπωνας φιλος μας, έχει εντοιχίσει τα ηχειάκια του!...... και τότε θυμήθηκα τον Ιάπωνα παππού που έχει τη δική του κολώνα της ΔΕΗ (ή όπως λέγεται τέλος πάντων στην Ιαπωνία).
Κατ' αρχάς ας τοποθετηθούν οι κατέχοντες καλά την σχετική τεχνολογία. Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει ένα DAC ακριβό. Και αν αυτό το κάτι, έχει αντικειμενική και μετρήσιμη επίδραση στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Οπότε τότε θα έχει απαντηθεί και η ερώτηση. Τώρα με την γνωστή θεωρία του snake oil, από τη στιγμή που κάποιος δίνει 2000 ευρώ για να πάρει 1-2 μέτρα καλωδίου ρεύματος και υποστηρίζει ότι ακούει τεράστια διαφορά, φαντάσου πόσα πρέπει να δώσει για ένα DAC που στο κάτω-κάτω έχει και τεράστια ποσά έρευνας και ανάπτυξης.Αυτο ακριβως: αξιζει σημερα η αγορα ενος ακριβου dac (χαρακτηριζομενου ως αριστου ηχητικα και πληρους χαρακτηριστικων) που ολα αλλαζουν ταχιστα; Ως "ακριβο" το οριοθετω στη τιμη των 4000€+. Βεβαια θα μου πειτε "αν σου αρεσει και μπορεις τι ρωτας; " Μα ... προς αποφυγην "πατατας"!
Το προσέξαμε!Δεν ξέρω αν το πρόσεξε κανείς.... Αλλά ο πρώτος Ιάπωνας φιλος μας, έχει εντοιχίσει τα ηχειάκια του!...

Δεν νομίζω πως μπορεί να μετρηθεί, θα έλεγα πως δεν έχει και νόημα να μετρηθεί αφού αν σε κάποιον αρέσει αυτό που ακούει (και αρέσει και σε άλλους) θα το πάρει έτσι αλλιώς. Να σου δώσω ένα παράδειγμα το Schiit Yggdrasil που θεωρεί ο φίλος Sonorus ως το καλύτερο DAC που έχει ακούσει, μετράει σαν κινέζικο DAC 250€ (σύμφωνα με τις μετρήσεις του www.audiosciencereview.com). Τι σημασία έχει όμως μια αντικειμενική μέτρηση αν αυτό που ακούς σε ικανοποιεί, στο κάτω κάτω το αισθητήριό μας είναι υποκειμενικό.Κατ' αρχάς ας τοποθετηθούν οι κατέχοντες καλά την σχετική τεχνολογία. Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει ένα DAC ακριβό. Και αν αυτό το κάτι, έχει αντικειμενική και μετρήσιμη επίδραση στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Οπότε τότε θα έχει απαντηθεί και η ερώτηση. Τώρα με την γνωστή θεωρία του snake oil, από τη στιγμή που κάποιος δίνει 2000 ευρώ για να πάρει 1-2 μέτρα καλωδίου ρεύματος και υποστηρίζει ότι ακούει τεράστια διαφορά, φαντάσου πόσα πρέπει να δώσει για ένα DAC που στο κάτω-κάτω έχει και τεράστια ποσά έρευνας και ανάπτυξης.
Τι είναι αυτό που κάνει ένα DAC ακριβό;Δεν νομίζω πως μπορεί να μετρηθεί, θα έλεγα πως δεν έχει και νόημα να μετρηθεί αφού αν σε κάποιον αρέσει αυτό που ακούει (και αρέσει και σε άλλους) θα το πάρει έτσι αλλιώς. Να σου δώσω ένα παράδειγμα το Schiit Yggdrasil που θεωρεί ο φίλος Sonorus ως το καλύτερο DAC που έχει ακούσει, μετράει σαν κινέζικο DAC 250€ (σύμφωνα με τις μετρήσεις του www.audiosciencereview.com). Τι σημασία έχει όμως μια αντικειμενική μέτρηση αν αυτό που ακούς σε ικανοποιεί, στο κάτω κάτω το αισθητήριό μας είναι υποκειμενικό.
Αφού βλέπω πως τα παρακολουθείς υπάρχει τεράστια συζήτηση για την αξιοπιστία των μετρήσεων τουΔεν νομίζω πως μπορεί να μετρηθεί, θα έλεγα πως δεν έχει και νόημα να μετρηθεί αφού αν σε κάποιον αρέσει αυτό που ακούει (και αρέσει και σε άλλους) θα το πάρει έτσι αλλιώς. Να σου δώσω ένα παράδειγμα το Schiit Yggdrasil που θεωρεί ο φίλος Sonorus ως το καλύτερο DAC που έχει ακούσει, μετράει σαν κινέζικο DAC 250€ (σύμφωνα με τις μετρήσεις του www.audiosciencereview.com). Τι σημασία έχει όμως μια αντικειμενική μέτρηση αν αυτό που ακούς σε ικανοποιεί, στο κάτω κάτω το αισθητήριό μας είναι υποκειμενικό.
Αυτό που κάνει όλα τα High End ακριβά ένας και μοναδικός κανόναςΤι είναι αυτό που κάνει ένα DAC ακριβό;