Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Εκγερμανισμένη η Μάρτα! Από τέτοια προβλήματα, άλλο τίποτε. Κάποτε είχα παραπονεθεί στην Έλση (της Λέσχης του Δίσκου) γιατί είχαν γράψει "Χήδερ Χάρπερ" σε μία εκδοσή τους. "Χέδερ", της είχα πει, "όπως λέδερ, φέδερ, γουέδερ κλπ". Δεν επείσθη. Μετά από λίγους μήνες χήρεψε :shock: (άσχετο).
Ήξερα τότε ότι χήρεψε η φίλη μου η Έλση (Σαράτση).
Δεν ήξερα όμως για ποιο λόγο...

φυσικά αστειεύομαι

Reaction score
297
Τι θα πρέπει να επικαλούμαστε εμείς οι φίλοι του Mozart προς επίρρωση της άποψης αυτής;
Απολύτως τίποτε! Ένα συγκαταβατικό χαμόγελο αρκεί :cool_3:
Mozart πλέον δεν συγκινεί τον σύγχρονο ακροατήριο συναυλιών κλασικής μουσικής
Ποίος το εξαπέλυσε αυτό? Η Kill Μπήλιω? :happy_5:
Δεν ήξερα όμως για ποιο λόγο...
Ε, εντάξει, την παρηγόρησε ο Στέφανος!

Reaction score
77

Να κάνω και εγώ δύο ερωτήσεις για αρχή.

1.Αγαπάτε πολύ τον Mozart (το ίδιο και εγώ) και τον θεωρείτε κορυφαίο συνθέτη όλων των εποχών.Υπάρχουν αντιρήσεις πάνω σ' αυτό.
Τι θα πρέπει να επικαλούμαστε εμείς οι φίλοι του Mozart προς επίρρωση της άποψης αυτής;

2.Πριν από καιρό είδα στο κανάλι της Βουλής, ένα ντοκυμαντέρ για τον Μozart, όπου στο τέλος κάποιος που νομίζω ήταν διοργανωτής συναυλιών είπε ότι ο Mozart πλέον δεν συγκινεί τον σύγχρονο ακροατήριο συναυλιών κλασικής μουσικής, όπως συγκινούν άλλοι συνθέτες (και θυμάμαι ανέφερε Μπετόβεν και Μάλερ) οι συναυλίες με έργα του δεν έχουν ικανοποιητική πληρότητα και πλέον οι διοργανωτές συναυλιών στον κόσμο, του "γυρίζουν την πλάτη"
Ισχύει κάτι τέτοιο;
1. Κατ' αρχάς τα έργα του Μότσαρτ αποπνέουν μία μαγεία, που δεν εξηγείται. Ακόμη και μεγαλογιατροί (διεθνείς) χρησιμοποιούν τα έργα του για θεραπευτικούς λόγους (π.χ Θεραπευτική Σονάτα Κ448, για 2 πιάνα).
Επίσης, κανείς συνθέτης δεν έγραψε τόσα πολλά έργα, όλα υψηλού επιπέδου, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (πέθανε στα 35) και από τόσο νέος (6 ετών).

Εγώ ξέρω ότι πολλοί δεν συμπαθούν τον Μπετόβεν γιατό -όπως λενε- κατέστρεψε τη μουσική. Εννοούν ότι άλλαξε το ύφος της μουσικής και την περίοδο από Κλασική σε Ρομαντική. Αυτά όμως είναι υπερβολές.

2. Ε όχι κι έτσι! Αυτό κι αν είναι ανακρίβεια. Οι κλασικοί δίσκοι με έργα Μότσαρτ έφτασαν το 1991 (200 χρόνια από το θάνατό του) σε επίπεδα που δεν ξεπεράστηκαν ως σήμερα.
Και να ένα θέατρο ή μέγαρο μουσικής θέλει "να τα κονομήσει" προγραμματίζει έργα Μότσαρτ. Sold-out από νωρίς.

Reaction score
49
Ενα εξαιρετικό thread από τον συν-συντονιστή μου Νίκο άνοιξε σήμερα!!!!
Και φυσικά ΠΡΕΠΕΙ να γίνει sticky!!!:respect:

Reaction score
2
Διάβασα κάπου ότι οι μουσικολόγοι θεωρούν ως κορυφαίο μουσικό κομμάτι του Μοτσαρτ, την εισαγωγή από την όπερα "Οι γάμοι του Φίγκαρο"
Είναι έτσι;

Reaction score
297
Αν είσαι διατεθειμένος να επιχειρηματολογήσεις "Πελέ ή Μαραντόνα", τότε μπες στη διαδικασία. Για μένα αυτά τα ερωτήματα (και οι πιθανές απαντήσεις τους) είναι άνευ νοήματος.

Reaction score
77
Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Γενικώς οι Γάμοι του Φίγκαρο (Le nozze di Figaro) και ο Don Giovanni θεωρούνται ως δύο από τις καλύτερες όπερες που γράφτηκαν ποτέ, από οποιονδήποτε συνθέτη στην ιστορία. Δοξάστηκαν μάλιστα πολύ και στην εποχή τους, πράγμα που συνέβαινε σπάνια.

Όμως, ο Μαγικός Αυλός (κι όχι μαγεμένος) τελικά ήταν η καλύτερη απ' όλες, που άρεσε σε κοινό και κριτικούς. Παράλληλα, είχε και οικονομική επιτυχία για τον ίδιο τον συνθέτη. Όταν παρουσιάστηκε στη Βιέννη, το έργο άρεσε και στον Σαλιέρι -ο οποίος ήταν στην πρεμιέρα- μίλησε με τα καλύτερα λόγια γι΄ αυτήν. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1840, ο Βάγκνερ είπε πως «…ο Μότσαρτ έγραψε την πρώτη μεγάλη γερμανική όπερα, το ύψος της οποίας δύσκολα θα μπορούσε κανείς να επαναλάβει ή να ξεπεράσει»!

Όταν, πολλά χρόνια μετά από την πρεμιέρα, ρωτήθηκε ο Μπετόβεν σε μία συγκέντρωση για το ποια θεωρούσε τη μεγαλύτερη όπερα του Μότσαρτ, εκείνος απάντησε αβίαστα «Φυσικά τον Μαγικό Αυλό». Ένα μουρμουρητό έκπληξης απλώθηκε στο χώρο, αφού το κοινό θεωρούσε ως τη μεγαλύτερη όπερα του αυστριακού συνθέτη τον Ντον Τζοβάνι. Για να δικαιολογήσει την απάντησή του, ο Μπετόβεν ένωσε τα χέρια του και αναφώνησε: «Ω, Μότσαρτ, ποιος θα τολμούσε να το αμφισβητήσει;»

Reaction score
77

Αν είσαι διατεθειμένος να επιχειρηματολογήσεις "Πελέ ή Μαραντόνα", τότε μπες στη διαδικασία. Για μένα αυτά τα ερωτήματα (και οι πιθανές απαντήσεις τους) είναι άνευ νοήματος.
ΟΚ.
Νόμιζα ότι η ανάγωση και η συμμετοχή σε συζητήσεις εδώ είναι προαιρετική...
Εγώ πάντως είμαι άσχετος με Πελέδες και Μαραντόνες.
Αφήνω να μιλήσουν αυτοί που ξέρουν γι αυτούς.

Reaction score
2
Τελικά μια και έφερε η κουβέντα, όντως υπήρχε κόντρα Μοτσαρτ-Σαλιέρι ή όλα ήταν ένα σκηνοθετικό εύρημα για να στηθεί η ταινία;

Reaction score
77
Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Πρώτα απ' όλα ήταν σκηνοθετικό εύρημα και μεγάλη ιστορική ανακρίβεια το ότι ο Σαλιέρι τον σκότωσε (όπως ο ίδιος λέει στην αρχή της ταινίας του Μίλος Φόρμαν).

Υπήρξε ανταγωνισμός, καλώς εννοούμενος, αφού ο Σαλιέρι ήταν πολύ μεγάλος συνθέτης και αρχιμουσικός της αυτοκρατορικής αυλής. Δυστυχώς όμως, έλαχε στη μοίρα του να μπει στο δρόμο του ο Μότσαρτ, ένας πιτσιρικάς με μεγάλο ταλέντο.

Ο Σαλιέρι, ως σπουδαίος μουσικός, ήξερε και αναγνώριζε την αξία του Μότσαρτ και φυσικά τον ζήλευε. Αλλά μέχρι εκεί. Το πολύ-πολύ να του έβαζε μερικές τρικλοποδιές στην επικοινωνία του με το παλάτι, αλλά τίποτα πατραπάνω.

Και φυσικά δεν είχε καμία ανάμειξη στο Ρέκβιεμ, τελευταίο και ημιτελές έργο του Μότσαρτ, που το συμπλήρωσε μετά το θάνατό του ο μαθητής και φίλος του Αμαντέους, Φραντς Ξ. Συσμάγιερ.

KATERINAKI

Belly Dancer
Reaction score
4
Πολύ ενδιαφέρον θέμα..Αν και έχω διδαχθεί Ιστορία της Μουσικής...ο συγκεκριμένος τρόπος πληροφόρησης ιστορικών-μουσικών γεγονότων απέχει από τον στείρο τρόπο διδασκαλίας και εκμάθησής τους..Ευχαριστούμε!

Reaction score
0
Να ρωτησω κι εγω κατι κ.Κανελλοπουλε.
Το να ακουσει καποιος κλασσικη μουσικη προϋποθετει καποια παιδεια
η απλα εχει να κανει με το πως ακουγεται στο αυτι μας?
Θελω να πω αν προυποθετει καποιο ειδος εκπαιδευσης η εχει να κανει με το γουστο του καθενος.
Τα βιωματα παιζουν ρολο? Και ποσο επηρεάζουν ?
Αν καποιος π.χ. εχει μεγαλωσει σε ενα σπιτι που ακουγαν κλασσικη μουσικη,
δεν ειναι πιο οικεια τα ακουσματα αυτα, και πιο ευκολα στο να τα προσεγγίσει
απο εναν που μεγαλωσε με κλαρινα και πανηγυρια ?
Ειναι ο μεν καταδικασμενος να "ζοριζεται" ακουστικα απο τα κλαρινα και ο δε να μην μπορει να "χωνεψει" κλασσικα εργα?

Reaction score
77

Πολύ ενδιαφέρον θέμα..Αν και έχω διδαχθεί Ιστορία της Μουσικής...ο συγκεκριμένος τρόπος πληροφόρησης ιστορικών-μουσικών γεγονότων απέχει από τον στείρο τρόπο διδασκαλίας και εκμάθησής τους..Ευχαριστούμε!
Μόνο που πιστέυω ότι εδώ δεν γίνεται διαδασκαλία, αλλά μια φιλική συζήτηση όπου ο καθένας βάζει τον "οβολό" του. Λίγες παραπάνω γνώσεις δίπλα σε απορίες φίλων της μουσικής.

Reaction score
77

Να ρωτησω κι εγω κατι κ.Κανελλοπουλε.
Το να ακουσει καποιος κλασσικη μουσικη προϋποθετει καποια παιδεια
η απλα εχει να κανει με το πως ακουγεται στο αυτι μας?
Θελω να πω αν προυποθετει καποιο ειδος εκπαιδευσης η εχει να κανει με το γουστο του καθενος.
Τα βιωματα παιζουν ρολο? Και ποσο επηρεάζουν ?
Αν καποιος π.χ. εχει μεγαλωσει σε ενα σπιτι που ακουγαν κλασσικη μουσικη,
δεν ειναι πιο οικεια τα ακουσματα αυτα, και πιο ευκολα στο να τα προσεγγίσει
απο εναν που μεγαλωσε με κλαρινα και πανηγυρια ?
Ειναι ο μεν καταδικασμενος να "ζοριζεται" ακουστικα απο τα κλαρινα και ο δε να μην μπορει να "χωνεψει" κλασσικα εργα?
Να τα πάρουμε με τη σειρά:
Για να ακούσεις τέτοια μουσική και να την απολαύσεις δεν χρειάζεται ανάλογη παιδεία. Όμως όσα περισσότερα γνωρίζεις γι αυτήν, τόσο πιο πολύ σου αρέσει, την κατανοείς και εμβαθύνεις σ' αυτήν.

Τα βιώματα παίζουν μικρό ρόλο, κατά τη γνώμη μου, αν κρίνω από το δικό μου παρελθόν.
Αυτό το λέω δημόσια για πρώτη φορά!

Αν και όταν ήμουν μικρός, στο σπίτι μου άκουγαν Σμυρνέϊκα λόγω καταγωγής των παππούδων μου (στην Παλαιά Κοκκινιά), ενώ ο πατέρας μου άκουγε τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του,της Πελοποννήσου (γι αυτό και γνωρίζω πάμπολλα τραγούδια αυτών των δύο κατηγοριών).
Όμως, μόλις άκουσα κατά τύχη κλασική μυσική στα 16 μου άρχισα να τρέμω χωρίς να το θέλω, έμεινα άφωνος και από τα μάτια μου κυλούσαν δάκρυα. Δεν ήξερα τι ήταν αυτό που άκουγα και πού υπήρχε αυτή η μουσική.

Έκτοτε άκουσα πολλή τέτοια "παράξενη" μουσική, όπως την έλεγαν οι δικοί μου ή οι φίλοι και οι συμμαθητές μου, και διάβασα πολλά γι αυτήν. Ακόμη και σήμερα σε πολλούς από αυτούς φαίνεται περίεργο το πώς ασχολήθηκα επαγελματικά μ' αυτήν.

Ελπίζω αυτά να δίνουν μια απάντηση, ως ένα βαθμό, σε όσα ρώτησες Andrew.

και παρακαλώ ας μιλάμε στον ενικό, σ' αυτό το forum

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Nικο, σε καποια μουσικα "περασματα" απο συμφωνιες του Γκουσταβ Μαλερ η οπερες του Ριχαρντ Στραους εαν δεν ηξερα τι ακουγα θα νομιζα πως ακουγα Βαγκνερ.
Ποσο συμφωνεις με αυτο?:cool_4:

Reaction score
77

Nικο, σε καποια μουσικα "περασματα" απο συμφωνιες του Γκουσταβ Μαλερ η οπερες του Ριχαρντ Στραους εαν δεν ηξερα τι ακουγα θα νομιζα πως ακουγα Βαγκνερ.
Ποσο συμφωνεις με αυτο?:cool_4:
Και οι τρεις συνθέτες ήταν περίπου σύγχρονοι, με τον Βάγκνερ πρωτοπόρο ηλικιακά:
Βάγκνερ, 1813-1883
Μάλερ, 1860-1911
Ρίχ. Στράους, 1864-1949

Όμως, είχαν και κάτι άλλο κοινό μεταξύ τους: Ήταν αυτοί που μεγάλωσαν τις ορχήστρες και τις έφτασαν να γίνουν όπως οι σημερινές. Επίσης, και οι τρεις άλλαξαν το τοπίο στο ρόλο του μαέστρου,φέρνοντας μεγάλες καινοτομίες (τη μεγάλη Γερμανική Σχολή). Ήταν και οι τρεις εξαιρετικοί μαέστροι και αναβίωσαν τα έργα του Μπετόβεν, δίνοντάς τους τη σημερινή ενορχηστρωτική μορφή.
Τέλος, είχαν και παρόμοιες ιδέες περί μουσικής και φιλοσοφίας, αγαπούσαν την αρχαία ελληνική ιστορία και την τραγωδία, απ' όπου εμπνεύστηκαν.

Όλα αυτά κάνουν μερικά από τα έργα τους να έχουν κοινή θεματολογία ή μουσικές ιδέες, συνεπώς σε μερικά από αυτά όχι μόνο να μοιάζει το ύφος (Ρομαντική Περίοδος), αλλά και η μουσική.

Reaction score
3
Νίκο,το ίδιο συμφωνικό έργο,μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά αν αλλάξει ο μαέστρος?
Οι ηχογραφήσεις έχουν διαφορές απο εταιρεία σε εταιρεία? και αν ναι,πιά πιστεύεις οτι είναι καλύτερη?

Reaction score
77

Νίκο,το ίδιο συμφωνικό έργο,μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά αν αλλάξει ο μαέστρος?
Οι ηχογραφήσεις έχουν διαφορές απο εταιρεία σε εταιρεία? και αν ναι,πιά πιστεύεις οτι είναι καλύτερη?
Πέρα από το "αστείο" που προηγήθηκε υπάρχουν διαφορές που οφείλονται στο μαέστρο, από μικρές (σπανίως) έως τεράστιες (πιθανότερα).

Αν κατάλαβα καλά Γιώργο, μιλάς για τις ηχογραφήσεις όσον αφορά τον εξοπλισμό ή την άποψη του μάεστρου; Γιατί φυσικά η καθεμιά εταιρεία συνεργάζεται με διαφορετικά στούντιο ή χώρους από την άλλη, και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Όσο για το δεύτερο σκέλος, αν ακούσεις ευρωπαϊκές σε σχέση με αμερικανικές ορχήστρες, η πρώτη διαφορά που αντιλαμβάνεσαι είναι ότι οι πρώτες δίνουν έμφαση στη γλυκύτητα των εγχόρδων, ενώ οι δεύτερες στον εντυπωσιασμό των χάλκινων πνευστών.

Όπως έγραψα και στην αρχή, αποφεύγω να λέω είτε σε φίλους ή στους ακροατές μου στο ραδιόφωνο ποια είναι η καλύτερη εκτέλεση, γιατί είναι ερώτημα χωρίς νόημα. Όταν βρεθήκαμε περίπου 100 μουσικολόγοι στο Λονδίνο και συζητούσαμε για το Μαγικό Αυλό είχαμε περίπου 60-70 διαφορετικές απόψεις, με ισχυρούς λόγους ο καθένας.

Σ΄αυτό το ερώτημα πάντα απαντώ με το τι μου αρέσει εμένα προσωπικά.
Κι έχω τους δικούς μου λόγους γι΄αυτό. Γιατί μήπως, μπαίνοντας στη λεπτομέρεια και την ανάλυση, χάνουμε την ουσία της μουσικής; :happy_2:

Reaction score
14
Re: Απάντηση: Re: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Γιατί μήπως, μπαίνοντας στη λεπτομέρεια και την ανάλυση, χάνουμε την ουσία της μουσικής; :happy_2:
:bravo: :happy_2:

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.230
Members
38.433
Νεότερο μέλος
free77