Βοήθεια-Συμβουλές για επιλογή ήχου για μικρό σαλόνι 16 τ.μ.

TGD

Μηνύματα
6.985
Reaction score
7.073
Δεν ξερω εαν τα sonos θα μπορουν να παιξουν σε 10 χρόνια ή εαν το tidal δεν θα εχει κλείσει ή εαν το iphone που θα κυκλοφορει τότε θα μπορεί να στρώσει αυτά τα ηχεία, σίγουρα ομως ακομα και το πιο φτηνο και χαζό πικαπ θα μπορεί να παιξει αυτα τα βινύλια
Βλέπω ότι την απαξίωση του software να έρχεται πια πριν την απαξίωση του hardware...
Πίσω στη δεκαετία του '80 μπόρεσα να βρω ανταλλακτικά και να "παίξω" ταινία σε workstation HP του 1972 για να βρω κάποια δεδομένα. Επίσης πέρασα στοιχεία από διάτρητες κάρτες και μαγνητική ταινία mainframe σε floppy για τον πρώτο Mac. Η διπλωματική μου είναι σε δισκέτες 8" από Cromemco. Το μόνο που έχει απομείνει είναι η έντυπη εκτύπωση, ούτε data ούτε προγράμματα. Το διδακτορικό είναι σε ταινίες DC120. Έχω κρατήσει ένα τέτοιο drive, αλλά πλέον δεν έχω υπολογιστή που να μπορεί να συνδεθεί. Στην πράξη, μόνο με το έντυπο έμεινα. Τα αρχεία υπάρχουν, αλλά ήταν γραμμένα στο Ami Pro, οπότε δεν ανήγουν πουθενά. Ακόμα μου λείπει η ικανότητά του στην στοιχειοθεσία...
Τώρα που όλα είναι στο ίντερνετ το hardware δεν έχει ιδιαίτερη αξία, το αλλάζει και τα data είναι "κάπου εκεί". Αλλά οι εταιρίες χάνονται, τρώγοντας τα data σου. Πχ, έχω σώσει μερικές εκατοντάδες σελίδες από το Panoramio με πληροφορίες για τα ξωκλήσια των Μεσογείων. Τσιγκουνεύτηκα τον χώρο και δεν έσωσα και τις φωτογραφίες. Το υλικό αυτό δεν υπάρχει πουθενά τώρα πια.
Σε κάθε αναβάθμιση βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αποφασίσουμε τι θα μεταφέρουμε και τι θα αφήσουμε στη λήθη. Όπως κάνουμε σε κάθε μετακόμιση. Αλλά οι ψηφιακές μετακομίσεις αρχίζουν να γινονται επικίνδυνα συχνές.
 

Μηνύματα
6.566
Reaction score
5.135
2023 δεν έχουμε;
Από το 2013 έχω αγορασμένο hires κομμάτι αποθηκευμένο στον λογαριασμό μου στo Qobuz. Όποτε θέλω το στριμάρω ή το κατεβάζω ξανά και ξανά. Μια χαρά παίζει και θα παίζει.

Και να κλείσει κάποτε το Qobuz, απλά θα μεταφέρω τις playlists μου στην υπηρεσία streaming που θα υπάρχει τότε.
 

apg

Μηνύματα
10
Reaction score
6
Ας ενημερώσω για την εξελιξη των επιλογών μου..
Για αρχή πήρα εναν μεταχειρισμένο ενισχυτή Pioneer VSX 1014. Συνδεσα τα ηχεία (noname ή comet) που είχα και με ικανοποίησε ο ηχος που εβγαζαν τα noname.Τα comet τα εκρυψα/πεταξα, ακουγονται σαν χτυπημένα τενεκεδια. Δεν είχα όμως μπάσο. Εκανα κάτι πατεντες με ένα χαλασμενο subwoofer της comet και εφτιαξα ενα ακόμα "subwoofer" (με ενα μεγαφωνο 8'' sp-w200-pp-sphynx) και κάτι άκουγα σαν μπασο.
Πήρα πικαπ το Pro-Ject Audio Debut Carbon EVO και πραγματικά χάρηκα τον ήχο που ακουγα (καμία σχεση δηλαδή με το αλλο πικαπ που ειχα - αυτά τα βαλιτσακια για δώρο).
Πήρα μετά κάτι μεταχειρισμένους δορυφόρους yamaha home cinema nx e130 και αρχισα να βλεπω και να απολαμβάνω πολυκάναλο. Κράτησα μπροστά τα 2 ηχεία (noname) που ειχα και έβαλα κεντρικο της yamaha και τα υπόλοιπα 4 τα εβαλα για surround και surround back.
Και τέλος, πήρα τα ηχεία Elac Debut Reference DFR52 (τα βρηκα πραγματικά σε μισή τιμή). Κι εδώ αλλάξαν τα πάντα... Θα επεκταθώ επι του θέματος στις επομενες ημέρες, γιατι εχει μεγάλο στόρυ.
Το θέμα είναι τα μπάσα για να μην μακρυγωρώ (θα το κάνω όπως προειπα στο μεγαλο στορυ). Βουίζει το δωμάτιο στα 88-90 hz. και με πρόχειρες μετρήσεις με rew και με (oem απο ebay)μικροφωνάκι που ειναι για το calibrarισμα του pioneer βλέπω ότι απο τα 120 hz σχεδον τα μπασα ειναι 3-6 db πανω. Δοκιμάζω διαφορες θέσεις στα ηχεία, παρακολουθώ και το νήμα https://www.avsite.gr/forum/threads/Μετρήσεις-με-rew.194785/ και βλέπουμε, θα επανελθω επι του θέματος σε επομενο χρονο)

Στην παρούσα φάση με ενδιαφέρουν δύο τρια πραγματακια.
1ον. Θα βάλω στον χώρο βιβλιοθηκες σιγουρα. Αν αυτες τις βαλω στην γωνιες και απο πισω βάλω πετροβαμβακα, θα δουλευουν ως μπασοπαγίδες; Αν οχι, αν να βαλω σε εναν τοιχο ολοκληρο απο την μια πλευρα ως στην αλλη πετροβαμβακα και απο μπροστα πηχακια ξυλου θα δουλεψει ως μπασοπαγιδα;
2ον. Βρήκα σε καλή τιμή μεταχειρισμένα τα subwoofer elac debut 2.0 sub3010. Αξιζουν;
3ον. Οσο περναει ο καιρος (1μηνας δηλαδη) νομίζω οτι τα ηχεία τα elac dfr52 μου ακουγονται πιο ευχαριστα και οτι το μπασο καπως σαν να εχει στρώσει. Ειναι καθαρα ψευδαισθηση μου,σωστά;
4ον. Αξιζει να αγοράσω το umik για μετρησεις ενώ ήδη με το μικροφωνακι και τα αυτια μου εντοπιζω κάπως που υπάρχουν (ή έχω εγώ) θεματα (επισης σιγουρα υπαρχουν θεματα που ΔΕΝ εντοπιζω πχ κατι συχνοτητες που χανονται στα 100-200 ή πιο ψηλα). Υπάρχει δυνατοτητα να το δανειστει κανεις απο κάπου;
 


apg

Μηνύματα
10
Reaction score
6
τώρα μπλέξαμε..σχεδον τα παντα... σαν μπουσουλα ας πουμε απο "μοντερνο" τζαζ και instrumental(οποτε και φυσικα οργανα και ηλεκτρονικά) εως και βαρυ post metal και techno (με παραμόρφωση στα μπασα κλπ δηλαδη).. και στο ενδιαμεσο βαλε και ελληνικο ροκ..
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.493
Reaction score
37.569
ok, κατσ' να πχιασω να διαβασω το νημα απο την αρχη.. γιατι εισαι και μες τη πατεντα αν καταλαβα σωστα..
 
  • Like
Reactions: apg

apg

Μηνύματα
10
Reaction score
6
Επειδη φαντάζομαι το "σεντονι" παραπάνω δεν ειναι και ευχαριστο να διαβαστει. Ξαναγραφω τα θεματα που με απασχολούν:

1ον. Αν βαλω βιβλιοθηκες στην γωνιες και απο πισω βάλω πετροβαμβακα, θα δουλευουν ως μπασοπαγίδες; Αν οχι, αν βαλω σε εναν τοιχο ολοκληρο απο την μια πλευρα ως στην αλλη πετροβαμβακα και απο μπροστα πηχακια ξυλου θα δουλεψει ως μπασοπαγιδα;
2ον. Βρήκα σε καλή τιμή μεταχειρισμένα τα subwoofer elac debut 2.0 sub3010. Αξιζουν;
3ον. Οσο περναει ο καιρος (1μηνας δηλαδη) νομίζω οτι τα ηχεία τα elac dfr52 μου ακουγονται πιο ευχαριστα και οτι το μπασο καπως σαν να εχει στρώσει. Ειναι καθαρα ψευδαισθηση μου,σωστά;
4ον. Αξιζει να αγοράσω το umik για μετρησεις ενώ ήδη με ένα μικροφωνακι (ebay για calibrarisma pioneer av) και τα αυτια μου εντοπιζω κάπως που υπάρχουν (ή έχω εγώ) θεματα (επισης σιγουρα υπαρχουν θεματα που ΔΕΝ εντοπιζω πχ κατι συχνοτητες που χανονται στα 100-200 ή πιο ψηλα). Υπάρχει δυνατοτητα να το δανειστει κανεις απο κάπου;
 

Μηνύματα
814
Reaction score
963
Δεν γνωρίζω το budget σου αλλά η κατάληξη για εμένα ιδανικά θα ήταν:
1)2 sub minimum. Αν βρήκες τα elac debut 2.0 sub3010 σε καλή τιμή μπορείς να προχωρήσεις (δεν τα έχω υπόψιν μου).
2)Αγοράζεις ένα DDRC 24, ένα μικρόφωνο και αρχίζεις το διάβασμα εδώ στο φόρουμ για την τοποθέτηση και την ενσωμάτωση των sub. To δικό μου "ταξίδι" ήταν πολύ ενδιαφέρον και έμαθα πολλά.
3)Μάθε να κάνεις μετρήσεις σωστές με REW και φυσικά αγόρασε ένα κατάλλλο μικρόφωνο για να τις κάνεις.
Δεν ξέρω αν τόνισα αρκετά το "ΔΙΑΒΑΣΜΑ" .
Πχ Ανατομία Ακουστικής Χώρων (...Remastered) , Απόδραση σε παράλληλο Σύμπαν (Τύφλα να 'χει το πικάπ) και πολλά άλλα που θα βρεις εδώ. Μην σε τρομάξει ο όγκος του υλικού γιατί ότι κάνεις, αν θες να το κάνεις σωστά, θα το κάνεις βήμα, βήμα και θα σου πάρει χρόνο.
Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.
 

Μηνύματα
4.461
Reaction score
7.732
1699512986174.png


Από την στιγμή που έχεις μικρό χώρο δεν είναι καλή ιδέα να βάλεις και βιβλιοθήκες ενώ παράλληλα θέλεις και 2 σαμπς εκεί μέσα.
Σε ποιον τοίχο θέλεις να βάλεις πετροβαμβακα και σε τι πάχος?
 

apg

Μηνύματα
10
Reaction score
6
Δοκίμαζα το Σαββατοκύριακο όλες τις πιθανές θέσεις του καναπέ και των ηχείων. Δοκίμασα όλες τις γωνίες (είναι και ο ρημάδις ο καναπες που πρεπει να βολευτει).
Νομίζω η καλύτερη στερεοφωνική εικόνα ήταν οπως φαινεται στην σαλονι-03 και σαλονι-04:
σαλονι-03.jpg
σαλονι-04.jpg

Από αυτές τις θέσεις, η θεση σαλονι-03 είχε το λιγοτερο ενοχλητικο βουητο στα μπασα. Αλλά τελικά καμια από τις δυο θεσεις δεν βολευει γιατι στην μια περιπτωση ο καναπες ειναι μες την μεση και δεν ειναι λειτουργικος ο χώρος. και στην αλλη περιπτωση κρυβει το καλοριφερ και γενικά δεν ειχε καθολου ωραία αισθηση ο χώρος. Οι θέσεις με τον καναπε να κοιτανε τα παραθυρα δεν βολευουν γιατι δεν βολευει να μπει η τηλεοραση(αν θα μπει - μεχρι στιγμής εχω προτζεκτορα που βαραει απευθειας στον τοιχο)

Οπότε κατέληξα στο αρχική τοποθέτηση, αλλά αντι τα ηχεια να ειναι τερμα γωνίες τα έβαλα όπως φαίνονται στην εικόνα σαλονι-01:
σαλονι-01.jpg


Στις φωτογραφιες φαινεται αυτο που εχω στο μυαλο μου για κατασκευη με πετροβαμβακα στον τοιχο. Το οποιο φαίνεται στην παρακάτω εικονα:
κατασκευη.jpg
Το σκεπτικο ειναι να εχω τον πετροβαμβακα να κρεμεται, να εχει αποσταση απο τον τοιχο κατα καποια εκατοστα οποτε οταν πεφτουν εκει τα μπάσα να δυσκολευονται να γυρισουν πισω. Θα λειτουργησει κατι τετοιο ή θα παλλονται και θα γυρνανε περισσοτερα μπασα; Τα πηχακια μπροστα τα σκεφτομαι για αισθητικούς λόγους και σκεφτομαι ότι θα γυρνανε και τα μεσαία και ψηλα. Καλα τα σκεφτομαι ή μπα;;

Για τα subwoofer, οι πιθανες θέσεις ειναι αυτες που φαινονται στις εικονες. Τωρα οπως προειπα έχω κατι "ιδιοκατασκευες" σαν subwoofer που δεν παιζουν ομως μπασα. αντε να παιζουν 100hz. Τα ειχα απλά για να νομιζω (εν τελει) οτι ακουγα μπασα με τα παλια ηχειακια. Από άποψη διαστάσεων, αν τα subwoofer ειναι κοντα στα 35-40 εκατοστα (πλατος/μηκος) χωράνε μια χαρά, όχι;

Για τις βιβλιοθηκες, καποια στιγμή λογικά θα μπουν οπως φαινονται στις φωτογραφιες, η απορία μου ειναι αν θα βοηθουσε την ακουστική εαν από πισω τους εβαζα πετροβαμβακα.
 

Μηνύματα
4.461
Reaction score
7.732
Από την στιγμή που οι λύσεις 03-04 απορριπτονται θα σου πρότεινα την διάταξη που φαίνεται στο αρχικό σου σκίτσο.
1699597541006.png

Καλύτερη συμμετρία όπου η θέση ακρόασης βρίσκεται πιο μακριά απ τις γωνίες. Σαμπ θέλεις 2, από δική μου εμπειρία που έχω χώρο παραπλησιο λειτουργεί ικανοποιητικά μια διαγώνια τοποθέτηση των σαμπς, πχ μπροστά δεξιά και πισω αριστερά. Για την παθητική φροντίδα σκέψου ότι έχεις 6 επιφάνειες. Η κατασκευή που σκέφτεσαι με 5εκ πετροβαμβακα δεν θα λειτουργήσει, καλύτερα πάνελ απορρόφησης σε σημεία που προσπιπτει η πρώτη ανάκλαση των ηχειων. Στα πλάγια μπροστά μπορείς να βάλεις τις βιβλιοθήκες, στις γωνίες καλύτερα απορρόφηση όπου σε παίρνει που να αναπνέει, χωρις βιβλιοθήκη. δεν κερδίζεις κάτι με την βιβλιοθήκη εκεί, το αντίθετο θα έλεγα.
Για τα παράθυρα θεωρητικά μπορείς να κάνεις συρόμενα πάνελ που είναι ελαφριά,αλλιως κουρτίνα.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.288
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top