ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ HOME CINEMA

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Και σιγα σιγα προχωραμε! αποψε κανω τα καναλια για τα καλωδια και ...ιδου το προβλημα σχετικα με την τοποθετηση των ηχειων: ΕΑΝ τα εμπρος Μ-1 των ΜΤ-20 μπουν δεξια και αριστερα στην ακρη των καθετων προς το πανι τοιχων (δηλ. στη γωνια σχεδον) και σε υψος περι το 1,50μ. (με κλιση προς τον ακροατη-θεατη ασφαλως), θα εχουμε προβλημα αποδοσης; Απο το πανι θα απεχουν γυρω στο 1μ, αρα μηπως εχουμε παραδοξα διευρυμενη ηχητικη εικονα; Τα δε περιφερειακα θα μπουν κι αυτα στον τοιχο , στο ιδιο περιπου υψος (καλα αυτα δεν πολυενοχλουν ετσι). Βεβαια υπαρχει και η περιπτωση τα εμπρος να μπουν κατω απο το πανι (προς την ακρη) αλλα θα προτιμουσα ψηλα ωστε να μην ενοχλουν. Καμια ιδεα; Μια δοκιμη ειναι πιο σιγουρη αλλα ποσες τρυπες θα ανοιξω επιτελους σε αυτο το σπιτι; (θα με ριξει η κυρα μεσα σε καμια !!!).
Παντως χθες απολαυσα βραδινο αγωνα (με φωνη απο ΝΕΤ). Το ξερατε πως δεν μεταδιδουν κοινη εικονα ολα τα καναλια;

Reaction score
7
θεωρητικα πρεπει ο ακροατης και τα ηχεια να βρισκονται στις γωνιες ενος ισοσκελους τριγωνου για να ειναι "σωστη" η στερεοφωνικη ακουστικη εικονα. Αλλα και να μην ειναι ετσι δε χαθηκε ο κοσμος. Ετσι κι αλλιως, ή τα ηχεια θα ειναι στη σωστη θεση και αποσταση απο τον ακροατη ή ο θεατης στη σωστη αποσταση σε σχεση με την οθονη και το μεγεθος...

Ε, ψιτ... Φωτο βγαζεις ετσι;

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Γιωργο αν τα βαλω οπως λεω ο θεατης θα ειναι στη τριτη κορυφη ενος ισοπλευρου τριγωνου! Θα τα βαλω ετσι και βλεπουμε ! Φωτο αφου ολοκληρωθει η εγκατασταση (σαββατο ερχεται ο μπογιατζης!)

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Συνδεοντας (επιτελους !) τον ΟΠΤΟΜΑ την Δευτερα μεταμεσονυχτιως το dvd μεσω HDMI (απο τον ενισχυτη Pioneer) και μονο επαιξε αμεσως. Σημερα ομως ακουγοταν μονον ηχος χωρις εικονα. Τι μπορει να συμβαινει; Σημειωτεον οτι με s-video η εικονα ηταν ενταξει.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Eπιτελους ολοκληρωθηκαν απαντα ...σχεδον! Μονο που πρεπει να προμηθευθω καλα καλωδια RCA για τις συνδεσεις γιατι τα υπαρχοντα ειναι τα φθηνοτερα που υπαρχουν, οποτε αυριο παω στο νεο "Πλαισιο" που ανοιξε σημερα εδω. αλλ υπαρχει...προβλημα!
Το subwoofer δεν ακουγεται με τιποτα παρ΄ολες τις αλλεπαλληλες ρυθμισεις του Pioneer 2xv (κατι τετοιο!) τι μπορω να κανω; μουρχεται να το σπασω (οχι το σαμπ, κατι...αλλο!). Heeeeeeeelp!

Reaction score
7
Τι εννοεις οτι δεν ακουγεται; (ρητορικη ερωτηση, το προφανες!!)

Αναπαραγεις υλικο που εχει .1 πληροφορια ηχου;
Αν δεν παιζει καθολου δες αν το εχεις δηλωσει στον ενισχυτη.
Βγαλε το βισμα απο τον ενισχυτη, χαμηλωσε εντελως το sub, ακουμπησε το rca (οχι τη γειωση του) στο χερι σου και ανεβασε σιγα σιγα την ενταση του sub, αν το sub και το καλωδιο του ειναι ΟΚ τοτε θα ακουσεις βομβο, οποτε το προβλημα θα βρισκεται καπου αλλου ή θα ειναι καποια ρυθμιση.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Αποψε για λιγο μονος στο σπιτι χαρηκα την ιδεα που ειχα να προτιμησω την αγορα προβολεα αντι τιβι 37" η 40" ! Απολαυσα τον "Αρχοντα των δαχτυλιδιων" γ΄μερος ετσι οπως δεν μπορεσα στα εδω ster cinemas.Σειρα εχει ο τελευταιος "Πολεμος των αστρων" που στο σινεμα ηταν ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ, ενω σε δορυφορικη τιβι που ειδα ηταν αλλη ταινια! Να δουμε και στον οπτομα τι θα...γραψει!

Reaction score
50
Καλά το Star Wars (το III συγκεκριμένα που είδα στον προβολέα) είναι απίστευτο!!!

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Λοιπον ειδα και το "Πολεμο των αστρων" ΙΙΙ με τον Οπτομα και οι εντυπωσεις; Οπως εγραψα κι αλλου καλλιτερες απο το σινεμα χειροτερες απο τη Φιλιπς 32'' με πιξελπλας. Φυσικα η μεγαλη εικονα ειναι απολαυση (και ο ηχος αν κι αυτη η ταινια εχε πολυ εντονα τη μουσικη και χαμηλοτερα τα εφε. Ετσι ειναι η δεν εχω καλη ρυθμιση;)
Τωρα εχω αλλον προβληματισμο και αναμενω γνωμεςς σας:
Η εμπρος τριαδα των ηχειων ειναι κατω απο το πανι αλλα σκεπτομαι αν ειναι καλιτερα να βαλω τα δυο ακραια ψηλοτερα (στα 2 μ.) διπλα στο πανι φυσικα. Θα εχει καλη αποδοση αυτη η τοποθετηση; Οπως τα εχω τωρα χανω τον διαχωρισμο καναλιων γιατι; (α) αποσταση μεταξυ τους 2,0μ. (β) αποσταση απο θεση ακροασης-θεασης 4,0μ., δηλ ισοπλευρο τριγωνο αλλα πολυ στενο, δεν συμφωνειτες Με τη ψηλα τοποθετηση δεν θα ειναι καλλιτερα αφου η μεταξυ τους αποσταση παει στα 3,0μ; Αντε πεστε μου για να αρχσω να τρυπαω (και ποιος ακουει τη γκρινια παλι! και θαχει και δικηο!!!)

Reaction score
51
(δεν σε ξέχασα.....Δεν πρόκανα.... :lol:)

Ερώτηση: Τα μπροστινά κύρια ηχεία (main L & main R) σε ποια θέση βρίσκονται?? Εντάξει, το ότι είναι κάτω από το πανί το κατάλαβα. Αλλά βρίσκονται στα άκρα του πανιού ή τείνουν προς το κέντρο???
Τι φάρδος έχει το πανί?
Το κεντρικό που είναι??
Βάλε σε παρακαλώ μια φωτό!!!

Πάντως ψηλά ΔΕΝ θα τα έβαζα.....Αν το κεντρικό ηχείο είναι (λογικά) χαμηλά, κάτω από την οθόνη, δώσε λίγη κλίση προς τα πάνω. Αν είναι ψηλά (πάνω από το πανί) κατέβασέ το για μερικές μέρες χαμηλά (πρόχειρα τοποθετημένο) και άκουσε αν βελτιώνεται η κατάσταση......

Περιμένω απαντήσεις..... :D

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Γιαννη τα B&W ΜΤ-20 ειναι κατω απο την οθονη (πλατους 2,50Μ) σχεδον στα ακρα και κοιτανε στον θεατη σε αποσταση 4 μ. Το κεντρικο κατω απο την οθονη.Δεν ειμαι ικανοποιημενος κυριως λογω ανυπαρκτου διαχωρισμου καναλιων, γιατι φταιει η μεγαλη αποστασης θεασης.Πιστευω οτι ανεβαζοντας τα θα "ανοιξει" και ο ηχος.Φωτο θα προσπαθησω το απογευμα. Οσα αναφερονται στο site που λες τα...πολυδιαβασα!

Reaction score
51
Ποιον ενισχυτή έχεις??

Κάνε κατ' αρχήν το test ροζ θορύβου που έχει σίγουρα ο ενισχυτής σου. Για να ελέγξεις αν τα ηχεία έχουν συνδεθεί σωστά. Πρόσεξε αν ο ροζ θόρυβος ακούγεται ίδιας έντασης (στην θέση ακρόασης) δείγμα ότι είναι σωστά ρυθμισμένος ο ενισχυτής στα db ανά κανάλι!!

Φοβάμαι ότι το πρόβλημα ξεκινά από εκεί και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ακούς λάθος.

Καλή περίπτωση είναι να ψάξεις για κάποιο δισκάκι με τα σήματα των DD & DTS όπου θα πρέπει να τα ακούς όλα ξεκάθαρα (γιατί εκεί γίνεται μια μορφή επίδειξης διαχωρισμού των καναλιών)
Αν δεν έχεις (πχ κάποιο δισκάκι του HiTECH ή το γνωστό κορυφαίο που είχε φτιάξει ο Αντρέας Cinemusic εδώ) στείλε μου με πμ την διεύθυνσή σου να σου στείλω ένα δάνειο.......

Ααα....ελπίζω να ΜΗΝ ακούς με τον ενισχυτή τέρμα γιατί σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα δεν θα ακούς σωστά.
Όπως επίσης να μην υπάρχουν στον χώρο σου μεγάλες επιφάνειες που θα μπορούσαν να λειτουργούν σαν πάνελ ανάκλασης ήχου που χαλούν όλη τη σκηνή........

Περιμένω απαντήσεις σου!

Reaction score
51
Επίσης καλή περίπτωση (αν έχει ο ενισχυτής σου.....γιαυτό σε ρώτησα πριν ποιον έχεις) είναι η αυτόματη ισοστάθμιση που έχουν αρκετά μοντέλα ενισχυτών (όπως πχ το ΥΡΑΟ της ΥΑΜΑΗΑ) και η οποία γίνεται μέσω μικροφώνου.
Αν έχει, φρόντισε την ώρα της ισοστάθμισης να υπάρχει ησυχία στον χώρο σου για να μην μπερδεύεται το μηχάνημα!!!

Reaction score
51
Πάντως, με βάση την θεωρία, αν βάλουμε γωνία 25 μοιρών ως προς τον άξονα "θέση ακρόασης-πανί" (με μήκος 4 μέτρα) για τα main L & R η ιδανική απόσταση πρέπει να είναι 3.7 μέτρα (αναφέρομαι στην απόσταση των δύο ηχείων μπροστά)
Αν μειώσω την γωνία στις 20 μοίρες (προσοχή η γωνία είναι αυτή ανάμεσα στον άξονα και την ευθεία θέση ακρόασης-ηχείου) (άρα 40 μοίρες ως προς τα δύο main) η απόσταση των μπροστινών ηχείων πέφτει στα 3 μέτρα.

Πιστεύω πάντως ότι το πρόβλημά σου ΔΕΝ είναι μαθηματικό αλλά περισσότερο θέμα ρυθμίσεων....

Και βεβαίως η τοποθέτηση των ηχείων ψηλά ΔΕΝ είναι η λύση, Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να "σηκώσεις" τη μουσική σκηνή (κυρίως σε στερεοφωνικές ακροάσεις) και όχι να την απλώσεις (όπως μάλλον επιθυμείς)

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Eιναι φανερο οι το προβλημα ειναι στη τοποθετηση.Ηδη απο τις φωτο που σου εστειλα θα το καταλαβες. Ως ενισχυτη εχω τον Pioneer AX2 (πολυ καλο μηχανημα και υπερεξοπλισμενο) και βεβαια τα ρυθμισα με το πολυ καλο συστημα με μικροφωνο που εχει. Και - αλιμονο- δεν ακουω με τον ενισχυτη τερμα! Η καλη θεση ακροασης στη περιπτωση μου ειναι η α΄περιπτωση που λες, αρα η αποσταση των ηχειων πρεπει να ειναι στα 3,7μ; Σαν μεγαλη μου φαινεται, δηλ ουσιαστικα ισοπλευρο τριγωνο και οχι ισοσκελες;
Εχω το δισκακι του Χαϊτεκ και ψαχνω να το βρω που παραπεσε τωρα με την ανακαινιση! Παντως μου μπηκε για τα καλα η ιδεα του ψηλωματος!!! Σημειωτεον οτι με κλειστες τις κουρτνες δεν φαινονται τα ηχεια οποτε συζυγικο προβλημα δεν υπαρχει (λιγη ...κοιλια θα κανουν αλλα ελαχιστη!)

Reaction score
51
Δεν έχω τσεκάρει τα email μου Λάκη.....
Θα τα δω αργότερα......

Όντως, σχεδόν ισοσκελές βγαίνει....Γιατί με 25 μοίρες αριστερά και 25 μοίρες δεξιά βγαίνει συνολική γωνία 50 μοιρών (πολύ κοντά στις 60 του ισοπλεύρου).
Παρ' όλα αυτά παραμένει ένα ισοσκελές τρίγωνο (με κορυφή 50 μοιρών και τις ίσες γωνίες βάσης, στα ηχεία, στις 65 μοίρες) που όμως λόγω παραπλήσιων γωνιών στο μάτι φαίνεται ως ισόπλευρο...............

Προτιμώ συνολική γωνία 20+20= 40 μοίρες και "άνοιγμα" ηχείων λίγο κάτω από τα 3 μέτρα. Οπότε μιλάμε για 40+ πόντους έξω από τα άκρα του πανιού!!

Εξακολουθώ να λέω ότι κάτι άλλο φταίει και όχι η θέση των ηχείων...........

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Με την πρωτη ευκαιρια θα ξανακανω τη ρυθμιση με τον ενισχυτη
Alfa Romeo εχεις; το εικονιζομενο;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.476
Members
38.703