Διάφορα (υπολογιστές)



D

Deleted member 35

Guest
2 ελαφρά προγράμματα μουσικής έρχονται με υποστήριξη 64bit μέσα στο 2022.


Το πρώτο είναι μια μοντέρνα εκδοχή του Winamp. Μόλις έβγαλαν την 5.0.2 και ανακοίνωσαν πως στόχος της 5.0.3 είναι τα 64bit.

Το δεύτερο δεν έχω καταλάβει ακριβώς πως θα δουλέψει. Απ' όσο ξέρω είναι το παλιό κλασικό Winamp φορτωμένο με πολλά καλούδια. Έχει ήδη βγάλει έκδοση 64bit αλλά μόνο για beta testers. Το θέμα είναι ο πηγαίος κώδικας. Θυμάμαι πως το τέλος ήρθε όταν πουλήθηκε στην AOL. Ο τύπος που το φτιάχνει απ' όσο έχω καταλάβει είχε γράψει κώδικα αρχικά. Αλλά όταν πουλήθηκε δεν άλλαξε κάτι και παρέμεινε κλειστός ο κώδικας. Τώρα τι ακριβώς θα έχει αλλάξει δεν το ξέρω. Ακόμη και αν έχει κρατήσει αρχείο του κώδικα είναι παράνομο να τον χτίσει χωρίς την άδεια της AOL ή της νέας ιδιοκτησίας.
 

TGD

Μηνύματα
7.203
Reaction score
7.228
Ο αλγόριθμος είναι μαθηματικά, δεν έχει πατέντα. Η εμφάνιση του προγράμματος μπορεί να έχει θέμα, αλλά αυτό είναι το πρώτο που θα άλλαζε μετά από τόσα χρόνια.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.021
Reaction score
6.814
Ο αλγόριθμος είναι μαθηματικά, δεν έχει πατέντα. Η εμφάνιση του προγράμματος μπορεί να έχει θέμα, αλλά αυτό είναι το πρώτο που θα άλλαζε μετά από τόσα χρόνια.
Uhhhmmm, say what now?

 

D

Deleted member 35

Guest
Ο αλγόριθμος είναι μαθηματικά, δεν έχει πατέντα. Η εμφάνιση του προγράμματος μπορεί να έχει θέμα, αλλά αυτό είναι το πρώτο που θα άλλαζε μετά από τόσα χρόνια.
Ποιος αλγόριθμος; Ο πηγαίος κώδικας είναι πατενταρισμένος και λογικά πουλημένος στην AOL εδώ και 20 χρόνια. Αν δεν ήταν θα είχε ήδη δοθεί στην κοινότητα και θα είχε αναπτυχθεί περισσότερο όπως τόσες και τόσες εφαρμογές. Ο τύπος ισχυρίζεται πως το έχει κάνει. Και απορώ καθώς απ' όσο ξέρω τα plugins των εφαρμογών δεν τρέχουν σε άλλη αρχιτεκτονική πλην από αυτή που ήταν χτισμένα αρχικά.

Τι ακριβώς τροποποίησε και ποια plugins; Περιμένω να εγκριθεί η αίτηση μου στο forum τους γα να δω.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.021
Reaction score
6.814
Επίσης, μην μπλέκουμε την πατέντα με την πνευματική ιδιοκτησία.

Ο κώδικας μπορεί να μην περιέχει απαραίτητα κάποιο σημείο που να μπορεί να πατενταριστεί, αλλά αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία. Μπορώ λοιπόν ενδεχομένως να γράψω ένα πρόγραμμα που να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο (χωρίς να μπορούν να μου πουν κάτι αν δεν έχουν κάποια πατέντα στην κατοχή τους) αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει πως μπορώ να κλέψω τον κώδικα που έχει γράψει κάποιος άλλος και να τον χρησιμοποιήσω.

Είναι π.χ. σαν ένα βιβλίο. Δεν έχει "πατέντα", όμως έχει πνευματική ιδιοκτησία. Αν θέλω να γράψω π.χ. ένα τεχνικό εγχειρίδιο για προγραμματιστές, δεν σημαίνει πως πρέπει να πληρώσω δικαιώματα σε κάποιον αφού κανείς δεν έχει την "πατέντα" για κάτι τέτοιο. Δεν σημαίνει όμως και πως μπορώ να αντιγράψω ένα αντίστοιχο βιβλίο που έγραψε κάποιος άλλος και όλα καλά.
 

TGD

Μηνύματα
7.203
Reaction score
7.228
Μπορείς να γράψεις ένα καινούργιο πρόγραμμα όμως που να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα.
 

D

Deleted member 35

Guest
@symos είναι μια πολύ ωραία πάσα για την ιστορία του Linux και το πως κατάφερε να κερδίσει χρήστες στα '90s.

Όσοι έχετε ασχοληθεί με το Unix θα ξέρετε πως οι πρώτες εκδόσεις ήταν ουσιαστικά πειράματα και διδάσκονταν στα πανεπιστήμια της Αμερικής τη δεκαετία του '70. Ακόμη και σήμερα ο πηγαίος κώδικας κυκλοφορεί. Όταν βγήκαν οι πρώτοι φοιτητές στην αγορά εργασίας το πήραν και του άλλαξαν τα φώτα με αποτέλεσμα να γεμίσει η αγορά "κλώνους". Τότε η AT&T αποφάσισε και η ίδια να μπει στο παιχνίδι και "έκλεισε" τον κώδικα. Στο πανεπιστήμιο του Berkeley γινόταν μια απίστευτη δουλειά με αποτέλεσμα να παραχθεί το BSD ή Berkeley Software Distribution. Ήταν το "κλασικό" Unix με πολλές βελτιώσεις. Δυστυχώς για την AT&T ήταν τόσο καλό που τους "έπαιρνε τα σώβρακα". Πήγαν στα δικαστήρια και σταμάτησε η ανάπτυξή του. στα τέλη '80 με αρχές '90. Τότε αποφάσισαν κάποιοι να γράψουν τον ελλειπή κώδικα με αποτέλεσμα να γεννηθεί το γνωστό πλέον FreeBSD. Δυστυχώς όμως οι εταιρίες που έτρεχαν ήδη την αρχική έκδοση του BSD είχαν ταλαιπωρηθεί αρκετά με τα δικαστήρια και δεν ήθελαν να μεταβούν στο FeeBSD διότι φοβόντουσαν νέες περιπέτειες. Στράφηκαν λοιπόν στο νέο Linux με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτό που θέλω να τονίσω λοιπόν είναι πως ο πηγαίος κώδικας είναι ένας αλγόριθμος που κάνει κάποια πράγματα. Όμως το πως είναι γραμμένος είναι πνευματική ιδιοκτησία. Και τα windows και το linux κάνουν ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια δουλειά στο υλικό του υπολογιστή. Δε σημαίνει όμως ότι είναι νόμιμο να πάρεις κώδικα από εδώ και να τον πας εκεί.
Μπορείς να γράψεις ένα καινούργιο πρόγραμμα όμως που να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Και πάλι δεν είναι το ίδιο πολλές φορές. Πχ στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλω να ξέρω πως θα δουλέψουν τα plugins. Διότι ο σκοπός μας είναι το ίδιο το winamp και όχι κάτι άλλο όπως το aimp3.
 

D

Deleted member 35

Guest
Πριν λίγες ώρες σε κάποιο post στο forum του Foobar2000 ο δημιουργός του ανέφερε πως θα μεταβεί και αυτό στα 64bit με την έκδοση 2. Δεν έδωσε βέβαια χρονοδιάγραμμα ή λεπτομέρειες σχετικά με τα άπειρα plugins αλλά είναι εξαιρετική είδηση.

Να σημειώσω πως ήδη έχει άλλη εφαρμογή με διαφορετικό κώδικα για το MacOS και το Android. Πιθανολογώ ότι ίσως είναι αυτή η βάση.
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.648
Reaction score
94.608
 

D

Deleted member 35

Guest

Για τους πολύ τολμηρούς ήρθε η πρώτη alpha 64bit έκδοση του AIMP. Την έβαλα αλλά δεν την έχω τρέξει ακόμη. Το ΣΚ θα ακούσω από εκεί να δω. Όχι ότι θα έχει διαφορές αλλά δε γουστάρω τα 32bit. Θα έπρεπε να έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια.
 

D

Deleted member 35

Guest
Σε μια πρώτη δοκιμή παίζει. Έβαλα να σκαναρει και ένα φάκελο και οκ. Πήδηξα μερικά τραγούδια μπρος πίσω, τα ξεκίναγα και άμεσως πήγαινα σε άλλο κτλ. Γενικά δοκίμασα το I/O όσο μπόρεσα και έπαιζε. Σαν driver είχα τον asio από το dac μου.

Τώρα κάτι πιο εξεζητημένο δεν θέλω. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ούτε το foobar ούτε το roon. Απλά ένα αναπαραγωγέα για τα βασικά ώστε να μη σηκώνω τα θηρία κάθε φορά.
 

D

Deleted member 35

Guest
Οι προγραμματιστές του Jriver πρέπει να είναι θεοί επί της Γης. Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση τους. Τους έχω κράξει μερικές φορές αλλά προχτές με άφησαν άφωνο.

Γενικά τα τελευταία χρόνια τρώνε αρκετό κράξιμο διότι έχουν μείνει στην δεκαετία του 2000 για να μην πω στα 90's. Το πρόγραμμα τους ενώ είναι πανίσχυρο και μπορεί να αντικαταστήσει τα πάντα από ήχο - εικόνα και φωτογραφία έχει UI το οποίο είναι ΓΤΠΚ. Ελάχιστη παραμετροποίηση και όχι καλές επιδόσεις.

Το δεύτερο που είναι πάγια επιλογή τους είναι η άρνηση υποστήριξης streaming υπηρεσιών ήχου. Έβαλαν λίγο "νερό στο κρασί" τους για το Netflix αλλά μόνο σαν embedded υπηρεσία του webview. Όχι κάτι native.

Δεκτόν μέχρι εδώ. Λες ΟΚ πορεύομαι με αυτά και προχωράς.

Στις 31/3 παρουσίασαν το Spotlight. Και ναι ξεπέρασαν ακόμη και τον βουλευτή του ΚΚΕ που ναι μεν συμφωνούσε με την Κυβέρνηση αλλά δεν ήθελε να το πει δημοσίως. Τι ακριβώς είναι αυτό; Επειδή μια εικόνα αξίζει 1000 λέξεις επισυνάπτω.

Untitled.png
Untitled1.png
Untitled2.png


Αντί να καθίσουν και να πουν ΝΑΙ είμασταν μ@λάκες τόσα χρόνια και το Roon, το Audirvana και οι λοιπές υπηρεσίες όπως Volumio κτλ μας πήραν τα σώβρακα έβαλαν ένα ΑΠΛΟ Link προς τη Google για να ψάχνει πληροφορίες. Αυτό το έβαλαν σαν νέο χαρακτηριστικό. Και μου ζητάνε 30€ για αναβάθμιση. :headbang:

Ακόμη και κόστιζε 1€ δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω. Θα δω τις επόμενες αναβαθμίσεις και βλέπουμε. Αλλά για τώρα ένα τεράστιο Χ.

Το Plex τις προηγούμενες μέρες έδωσε νέα αναβάθμιση του Server με βελτιωμένα χαρακτηριστικά για τη μουσική βιβλιοθήκη. Το Plexamp μπορεί να μην έχει bitperfect αναπαραγωγή αλλά συνεχώς αναβαθμίζεται. Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα του βάλουν και τέτοια.

Και τούτοι εδώ παίζουν με google search.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.967
Reaction score
20.486
Yeah, baby, personal data security above all...

Ανήλικοι hackers έπεισαν τις Apple και Meta να παραχωρήσουν δεδομένα προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν τις αστυνομικές αρχές

"Ανήλικοι hackers που προσποιούμενοι ότι είναι αξιωματούχοι αστυνομικοί κατάφεραν να εξαπατήσουν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, Apple και Meta, να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα πελατών τους."
 

D

Deleted member 35

Guest

Νέο χαρακτηριστικό του Plex. "Παντρεύει" κατά κάποιο τρόπο τις streaming υπηρεσίες και με μια αναζήτηση σου λέει που υπάρχει τι. Οπότε επιλέγεις εσύ από που θα δεις.

Πριν 2 χρόνια άρχισαν συνεργασία με το tidal. Πέρυσι έβαλαν κάποιες δωρεάν ταινίες. Φέτος αυτό. Και όλα ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ στην βασική λειτουργία του προγράμματος. Προαιρετικά για όποιον θέλει. Οι υπόλοιποι με τα τοπικά τους αρχεία.

Και οι του jriver φοβούνται ότι το streaming δεν είναι viable ώστε να επενδύσουν σε αυτό.

Στο μεταξύ να συνεχίσω το κράξιμο. Και εδώ αλλά και σε ξένα forums το jriver είναι ίσως η no1 επιλογή λόγω των δυνατοτήτων του και της κλασικής επιλογής μέσω explorer. Αρκετός κόσμος θα γύριζε ευχαρίστως πίσω αν απλά υιοθετούσε κάποιας μορφής streaming. Προσοχή όχι σαν το roon. Αλλά κάτι σαν το audirvana studio που έβαλε και αυτό folder browser.
 

D

Deleted member 35

Guest

To Audirvana Origin είναι μια κομμένη έκδοση του Audirvana Studio χωρίς καμία δικτυακή δυνατότητα. Μόνο για τα τοπικά σου αρχεία.

Το αγοράζεις μια και έξω ενώ προσφέρει και δυνατότητα έκπτωσης για τους χρήστες της "παλιάς" έκδοσης.
 

D

Deleted member 35

Guest
1652451049854.png




Εμφανίστηκε το παραπάνω ticket και έχουν ψιλοτρελαθεί. Για τους μη γνώστες αναφέρει πως δοκιμάζεται η μηχανή του Chrome στον Firefox που έχει την δική του.

Ισχυρίζονται ότι είναι fake αλλά αν παρακολουθείς την εξέλιξη του FF ίσως και να μην είναι. Κάποτε ήταν ο καλύτερος browser. Με τα μπόλικα addons του και την ταχύτητα σε σχέση με τον απαράδεκτο IE. Όμως η Google αποφάσισε να μπει δυναμικά και με το άπειρο χρήμα που διέθεσε έφτιαξε έναν εξαιρετικό Chrome. Η Mozilla από την άλλη αντί να ακούσει την κοινότητα αποφάσισε να αντιγράψει τον Chrome αφαιρώντας χαρακτηριστικά και τελικά να τον κάνει "φτωχό συγγενή". Τώρα το μερίδιο του είναι πολύ χαμηλό και μέσα στο ίδρυμα τα πράγματα που ακούγονται είναι ολίγον τραγικά. Πχ λένε για Golden Boys CEO's και λοιπά στελέχη ενώ οι προγραμματιστές είναι του "πεταματού".

Η Google από την άλλη σαν καθαρά δικτυακή υπηρεσία με τεράστιο εύρος υπηρεσιών έχει κάνει τον Chrome κάτι σαν "Internet Standard". Αν δεν δουλεύεις σωστά με τον Chrome έχεις τελειώσει σαν παρουσία. Προσθέστε και τα μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια Android που έρχονται προεγκατεστημένα με τον Chrome και καταλαβαίνετε την δύναμη της. Οπότε αν παραδωθεί και αυτό το οχυρό φτάνουμε σε ένα εντελώς περίεργο μονοπώλειο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στον ορίζοντα. Και με το 100% του διαδικτύου στα χέρια της Google αλλίμονο μας σε ότι αφορά την online παρουσία μας. Τα πάντα θα περνάνε από αυτή.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στα χρονικά. Ακόμη και τότε με την μονοκρατορία της MS υπήρχαν οχυρά που δεν μπόρεσε να τα ακουμπήσει. Πχ το "Big Iron" και τους διακομιστές. Αυτά παρέμειναν στα χέρια των Unixάδων. Τώρα ούτε και εκεί θα είμαστε ασφαλείς καθώς οι δικτυακές υπηρεσίες αναγκαστικά θα πρέπει να παίζουν με το "Google way".
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.112
Reaction score
20.608
Στον Chrome και τον Edge, κάνω δεξί κλικ σε φάκελο ή bookmark, επιλέγω manage bookmarks και ο bookmark manager ανοίγει εστιασμένος κατ' ευθείαν εκεί. Στον Firefox, όπου και να κάνεις δεξί κλικ και να επιλέξεις manage bookmarks, ο bookmark manager ανοίγει εστιασμένος σε άσχετο σημείο και σε κοιτάει σαν χαζός. Τους το έγραψα πριν κάτι μήνες, δεν θυμάμαι πώς, αλλά τους το είπα. Δεν ακούν, δεν θέλουν να ακούσουν, δεν δίνουν σημασία, δεν προλαβαίνουν, δεν, δεν, δεν... Μη σώσουν και ακούσουν. Θα μου πεις τώρα, καλά, αυτό σε πείραξε. Ναι, αυτό. Τα bookmarks είναι βασικό εργαλείο δουλειάς και όχι απλώς για σερφάρισμα. Δεν είμαστε πια στο 1998.

Αντίστοιχο πρόβλημα έχει και η Opera, αλλά την κρατάω για λόγους ευελιξίας, χώρια το τζάμπα VPN που το χρειάζομαι αραιά και πού. Επίσης, μπλοκάρει τις διαφημίσεις και στο τηλέφωνο, (όπως και ο Edge και ο Firefox, αλλά όχι ο Chrome).

Επίσης, ο Edge παρέχει τη δυνατότητα των collections. Μαρκάρεις κάτι, το βάζεις σε μια κολλεξιόν, και όταν το ανακαλέσεις, σε πάει κατ' ευθείαν στο συγκεκριμένο σημείο της σελίδας, χωρίς να ψάχνεις.

Πείτε μου τώρα για τον Firefox...
 

D

Deleted member 35

Guest
Ο μόνος λόγος που κρατάω τον Firefox είναι καθαρά και μόνο η rendering engine του.

Είμαι τόσο ψείρας που έχω παντού "Arial 14" και το σέβεται. Όλα τα sites έχουν την ίδια εμφάνιση. Επειδή ξοδεύω αρκετό χρόνο στον υπολογιστή αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο είναι ένα εικονικό καραγκιοζιλίκι. Ο κάθε βλάκας web designer κάνει ότι του κ@βλώσει με αποτέλεσμα να έχεις άλλα ντ'άλλα σε εμφάνιση και να είναι πολύ κουραστικό.

Οι άλλοι δυστυχώς δεν το κάνουν με αποτέλεσμα να έχω σοβαρά προβλήματα. Τα μισά sites δεν υπολογίζουν καν την προτίμηση μου και αν κάνω υποχρεωτική την αλλαγή μέσω κάποιου addon σπάει το σύμπαν.

Αλλιώς δεν βρίσκω κανένα άλλο λόγο. Η ψηφιακή ζωή μου είναι στη Google με το Android με αποτέλεσμα να έχω πρόβλημα συγχρονισμού. Το είχα αναφέρει και πριν μερικούς μήνες.

Αν και δε θέλω να καταλήξουμε σε μονοπώλειο δυστυχώς έτσι θα γίνει.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.612
Μηνύματα
2.867.976
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top