Επιλογή Dac

Reaction score
15
Καλημέρα!

Για πολλά χρόνια, λόγω χώρου στο γραφείο/δωμάτιό μου, “βολευόμουν” με τον ήχο που έβγαινε κατευθείαν από την οθόνη. Όπως καταλαβαίνετε, η ποιότητα δεν ήταν και η καλύτερη...

Κάποια στιγμή, μετά από μια μικρή ανακαίνιση του χώρου, αποφάσισα να στήσω – πάντα σε περιορισμένο δωμάτιο – ένα πιο σωστό σετ ήχου, έπειτα και από συμβουλές φίλων σε ένα άλλο forum. Έτσι κατέληξα στα εξής:

• Ηχεία: Dali Spektor 2
  • Ενισχυτής: Yamaha A-S201
  • Subwoofer: Origin Acoustics 10’’ (προστέθηκε λίγο αργότερα)

Ως πηγή χρησιμοποιώ έναν παλιό υπολογιστή του 2011, συνδεδεμένο με καλώδιο 3.5mm στο Line 1 του Yamaha. Η μητρική του, για την εποχή της, θεωρούνταν high-end, ωστόσο πλέον είναι αρκετά παλιά. Γι’ αυτό αναρωτιέμαι αν αξίζει, με το σύστημά μου, να επενδύσω σε έναν DAC.

Μετά από δική μου έρευνα – χωρίς να ξέρω ακριβώς τι πρέπει να ψάχνω – άρχισα να κοιτάω προς την πλευρά του Topping E30 II. Στη συνέχεια διάβασα ότι ίσως να με κάλυπτε και η έκδοση Lite, σε περίπτωση που ήθελα να εξοικονομήσω λίγα χρήματα.

Τι θα προτείνατε για την περίπτωσή μου;

Reaction score
15
Περισσότερο με απασχολεί αν όντως θα υπάρχει βελτίωση σε κάτι στο σύστημά μου... τι θα μου προσφέρει και μετά να ψάξουμε να βρούμε κάτι που ίσως να μπορεί να μου δώσει και κάτι πέρα απο την βελτίωση στον ήχο.
πχ έξτρα πηγές... bt.. κινητό... σύνδεση ίντερνετ, ράδιο? δεν ξέρω καθόλου τι μπορεί να προσφέρει ένα Dac χωρίς να δώσω πάρα πολλά χρήματα.

υγ. Να τονίσω οτι δεν με ενδιαφέρει καθόλου να βάλω κάποια ακουστικά κτλ ... γιατί βλέπω πολλά DAC κρίνονται και για την αποδοσή τους σε αυτά

Last edited:

kazdem

"Επαγγελματίας"
Reaction score
368
Περισσότερο με απασχολεί αν όντως θα υπάρχει βελτίωση σε κάτι στο σύστημά μου... τι θα μου προσφέρει και μετά να ψάξουμε να βρούμε κάτι που ίσως να μπορεί να μου δώσει και κάτι πέρα απο την βελτίωση στον ήχο.
πχ έξτρα πηγές... bt.. κινητό... σύνδεση ίντερνετ, ράδιο? δεν ξέρω καθόλου τι μπορεί να προσφέρει ένα Dac χωρίς να δώσω πάρα πολλά χρήματα.
Ανάλογα βέβαια και με το DAC, μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε όλο το ηχητικό φάσμα, πιο δεμένος, γεμάτος ήχος. Υπάρχουν dac με Bluetooth οπότε μπορείς να στριμαρεις από το κινητό. Όλα έχουν είσοδο usb, coaxial, optical και έξοδο RCA και πολλά (όχι όλα) και XLR.

Last edited:

Reaction score
463

υγ. Να τονίσω οτι δεν με ενδιαφέρει καθόλου να βάλω κάποια ακουστικά κτλ ... γιατί βλέπω πολλά DAC κρίνονται και για την αποδοσή τους σε αυτά
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχεις μεγάλη βελτίωση με οποιοδήποτε DAC USB σε αναλογικό RCA, διότι όπως κατάλαβα χρησιμοποιείς για πηγή την αναλογική έξοδο ακουστικών του Laptop, δηλαδή το καρφί 3,5mm στο RCA Line του ενισχυτή, και η αιτία γι' αυτό είναι πως παρότι είναι συμβατή στο να έχεις ήχο, επειδή περιέχει ένα έξτρα στάδιο ενίσχυσης (για τα ακουστικά) "λίγο" να φύγεις από τα περιθώρια του line έχεις μεγάλη παραμόρφωση, κάτι που σημαίνει πως περιορίζεσαι στα δυναμικά.
Τώρα αν το laptop σου έχει την δυνατότητα την έξοδο αυτή(το καρφί), μέσω των ρυθμίσεων του ήχου, να την μετατρέπει σε AUX Line, θα έχεις κανονική συμβατότητα, και δεν θα έχεις το πρόβλημα που περιγράφω στην παραπάνω παράγραφο, σε τέτοια περίπτωση θα έχεις και πάλι βελτίωση με εξωτερικό DAC, όχι βέβαια τόσο δραματική, πάντως ακουστή.

Reaction score
15
1759486782685.png

The Asus Maximus IV Extreme-Z audio codec is the Realtek ALC889 8-Channel High Definition Audio CODEC. This high-definition audio solution provides 8-channel audio output, which is common for gaming and high-performance motherboards like those in the Republic of Gamers (ROG) line.

Key features of the Realtek ALC889:
  • 8-Channel Support: The codec is designed for 8-channel audio, offering a surround sound experience.
  • High Definition Audio: It meets the requirements for High Definition Audio, ensuring clear and detailed sound.

• Integration: The codec is integrated directly onto the motherboard

Χρησιμοποιώ το μεσαίο πράσινο απο τις εξόδους/εισόδους της συγκεκριμένης μητρικής.
    Ποστάρω επίσης τα χαρακτηριστικά της για όποια αξιολόγηση μπορεί να γίνει για την ποιότητά της

Reaction score
15
Φαντάζομαι θα υπάρχει μια γραμμή αύξησης τιμής και δυνατοτήτων....
Δεν θέλω όμως πολλά πράγματα, θέλω κάτι απλά να κάνω την δουλειά μου, το να μην περιορίζω το σύστημα μου από κάτι για όσο μπορεί να αποδώσει. Πχ αυτή την στιγμή η μητρική σαν πηγή ήχου είναι το πρόβλημα.
Με πόσα θα μπορούσα να το βελτιώσω χωρίς δώσω πολλά ?

Επίσης δεν ξέρω ακριβώς τι δυνατότητες έχουν τα DAC πέρα απο το ότι πχ με BT θα μπορώ να παίζω κάτι απο το κινητό μου.
Υπάρχουν DAC που να έχουν πχ Ράδιο ? Σύνδεση δικτύου/wifi ? Και αν ναι τι μπορείς να κάνεις με αυτό ?
Απλά δε θέλω να πάρω κάτι και μετά ξέρεις να μπω στο τριπάκι να ξανα-πάρω κάτι άλλο γιατί δεν το γνώριζα εξ αρχής !

Reaction score
3.578
Καλησπέρα και απο μένα. Αν το θέμα είναι ο χώρος αλλά και παράλληλα το budget ίσως θα πρότεινα το SMSL SU1. Ενα εξαιρετικό dac που τροφοδοτείται απο τον υπολογιστή και μετράει εξαιρετικά. Παρακάτω το link του κατασκευαστή καθώς και το link του Amir με μετρήσεις:

https://www.smsl-audio.com/portal/product/detail/id/889.html

SMSL SU-1 Stereo DAC Review | Audio Science Review (ASR) Forum

Μια απόδειξη ότι δεν χρειάζεται κανείς τρελά λεφτά για να ακούσει σωστά. Το έχω στο γραφείο και είμαι full ευχαριστημένος.

Reaction score
15
Εντάξει ο χώρος δε θα έλεγα οτι είναι πρόβλημα... ακόμα και αν δεν το έχω πάνω σε κάποιο ράφι ή έπιπλο. Να κάνει την δουλειά μου το θέλω το δωμάτιο μου δεν είναι ούτε για να το δείχνω ούτε τπτ... για μένα καθαρά καταλαβαίνεις.

Θα το τσεκάρω και αυτό που λες να δώ τι σου προσφέρει

Reaction score
7.129
Kαλύτερα προτίμησε το ΤOPPING E30 lite......φορά το ίδιο dac chip με το smsl , αλλά το βασικότερο τροφοδοτείται εξωτερικά και όχι απο την usb (το ότι εχει οθόνη και τηλεχειρισμό δεν τα θεωρώ σημαντικά). Aρχικά θα το βάλεις σε μια δευτερη usb του υπολογιστή για τροφοδοσία και αργότερα αναβαθμίζεις.
Ιfi όχι......έχουν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο (αναλογικίζει) και μπορεί να σου αρέσει αλλά μπορεί και όχι.

Reaction score
463
View attachment 379043

The Asus Maximus IV Extreme-Z audio codec is the Realtek ALC889 8-Channel High Definition Audio CODEC. This high-definition audio solution provides 8-channel audio output, which is common for gaming and high-performance motherboards like those in the Republic of Gamers (ROG) line.

Key features of the Realtek ALC889:
  • 8-Channel Support: The codec is designed for 8-channel audio, offering a surround sound experience.
  • High Definition Audio: It meets the requirements for High Definition Audio, ensuring clear and detailed sound.

• Integration: The codec is integrated directly onto the motherboard

Χρησιμοποιώ το μεσαίο πράσινο απο τις εξόδους/εισόδους της συγκεκριμένης μητρικής.
    Ποστάρω επίσης τα χαρακτηριστικά της για όποια αξιολόγηση μπορεί να γίνει για την ποιότητά της
Για αυτή την περίπτωση δεν γνωρίζω, όμως αυτή η κάρτα φαίνεται υψηλών προδιαγραφών και είναι αρκετά πιθανό να μην έχεις αισθητή βελτίωση, μην πω και τελικά έχεις λιγότερη λεπτομέρεια στον ήχο με το Toping.
Το πράσινο καρφί δηλαδή δίνει στερεοφωνικό Audio Line?

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.360
Επίσης δεν ξέρω ακριβώς τι δυνατότητες έχουν τα DAC πέρα απο το ότι πχ με BT θα μπορώ να παίζω κάτι απο το κινητό μου.
Υπάρχουν DAC που να έχουν πχ Ράδιο ? Σύνδεση δικτύου/wifi ? Και αν ναι τι μπορείς να κάνεις με αυτό ?
Αυτά που λες ξεφεύγουν από τα όρια του DAC και μπαίνουν στα χωράφια του streamer. Φυσικά εννοείται πως υπάρχουν συσκευές που είναι και streamer και DAC, αλλά το πόσο καλά κάνει η κάθε συσκευή το καθένα και τι πρέπει να επιλέξεις, εξαρτάται από το που δίνεις προτεραιότητα και πόσο budget έχεις να διαθέσεις.

Οπότε, σε πρώτη φάση πρέπει να απαντήσεις αν χρειάζεσαι και streamer εκτός από DAC και μέχρι πόσα χρήματα έχεις σκοπό να δώσεις.

Reaction score
15
Κοίτα όχι δεν χρειάζομαι streamer γιατί η λογική μου ήταν να συνεχίσω να παίζω μουσική απο το pc μου.... απλά μου αρέσει η ιδέα οι συσκευές να συνδέονται με το ίντερνετ , δική μου λόξα μάλλον , οπότε ναι μάλλον ένα απλό DAC δεν έχει λόγο να συνδεθεί στο ίντερνετ ! :)

To SMSL και το e30 φαίνονται πολύ τίμια και πάνω κάτω στα ίδια χρήματα. για 10-20 ευρώ παραπάνω θεωρώ καθαρά μόνο και μόνο για ομορφιά καλύτερο το Topping...

Υπάρχει κάτι άλλο εκεί κοντά που μπορεί να παίξει στον συναγωνισμό ?

υγ. Μου κάνει εντύπωση πόσο με βάση τα χαρακτηριστικά καλή είναι η μητρική του 2011
υγ1. Σε φάση επιλογή bitrate κτλ αυτά τα Dac τι επιλογές θα μου δίνουν ?

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.360
Υπάρχει κάτι άλλο εκεί κοντά που μπορεί να παίξει στον συναγωνισμό ?
Οι επιλογές είναι άπειρες. Μπες στα reviews του Amir:

πήγαινε στο tab Audio Electronics και βάλε τα φίλτρα που θες (κατηγορία "DAC (Dedicated)" και τιμή π.χ. από 0 έως 200) και όρεξη να'χεις να διαβάζεις...

υγ. Μου κάνει εντύπωση πόσο με βάση τα χαρακτηριστικά καλή είναι η μητρική του 2011
Όσον αφορά το ηχητικό κομμάτι (που μας ενδιαφέρει εδώ) δεν ξέρω πως το συμπεραίνεις αυτό ακριβώς. Από τη Realtek που φοράει;

Reaction score
15
Το συμπεραίνω από τα χαρακτηριστικά του chip... ότι βγάζει επιλογές πχ μέχρι 24-bit/192kHz
Από το ότι δεν καταλαβαίνω να έχει παρεμβολές ... ανοίγω τον ενισχυτή στο τέρμα και δεν παρατηρώ κάτι το ιδιαίτερο από φασαρία ή περίεργους ήχους δεν ξέρω πως ονομάζονται κιόλας...

Τι άλλο θα έπρεπε να τσεκάρω, να το κάνω αν είναι.

Με βάση αυτά και λόγο παλαιότητας κυρίως θεωρώ οτι είναι decent... Δεν ξέρω πόσο παλιός είσαι στους υπολογιστές. Αλλά ένα διάστημα οι μητρικές είχανε τσιπάκια της πλάκας κυρίως και όλοι για κάτι παραπάνω πέρνανε κάρτες ήχου. Απο ένα σημείο και μετά οι μητρικές ενσωματώνανε chip τα οποία κάνανε όλες αυτές τις κάρτες σχεδόν αχρείαστες. Απλά δεν θυμάμαι χρονικά πότε ήταν αυτή η μετάβαση

Reaction score
15
Είδα μόλις το Fosi Audio Q6 ... έχει και Sub Out θα βοηθήσει στην περίπτωσή μου και με βάση το πρόβλημα που έχω με τον ήχο που έχω περιγράψει στο σχετικό νήμα?

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.360
Το συμπεραίνω από τα χαρακτηριστικά του chip... ότι βγάζει επιλογές πχ μέχρι 24-bit/192kHz
Αυτό δεν λέει και πολλά. Το τι σήμα μπορεί να χειριστεί δεν μας λέει πόσο καλά κάνει την ψηφιακοαναλογική μετατροπή. Ένα DAC που παίζει μέχρι ποιότητα CD (16/44) μπορεί να παίζει πολύ καλύτερα από ένα άλλο που μπορεί να φτάσει έως 24/192.

Από το ότι δεν καταλαβαίνω να έχει παρεμβολές ... ανοίγω τον ενισχυτή στο τέρμα και δεν παρατηρώ κάτι το ιδιαίτερο από φασαρία ή περίεργους ήχους δεν ξέρω πως ονομάζονται κιόλας...
Επίσης, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν υπεισέρχεται θόρυβος στο σήμα δεν υπάρχει η/μ θόρυβος που να επηρεάζει τη μετατροπή.

Τι άλλο θα έπρεπε να τσεκάρω, να το κάνω αν είναι.
Αυτό είναι το πρόβλημα, δυστυχώς δεν μπορείς. Για τα DACs μπορείς να βρεις reviews/μετρήσεις, αλλά πως θα παίζουν σε σχέση με το PC σου και αν θα αξίζει η αγορά, δεν μπορεί να στο πει κανείς με σιγουριά. Αν ακούς (και) από ακουστικά, θα το προχωρούσα σίγουρα. Αν όχι, δεν ξέρω.

Είδα μόλις το Fosi Audio Q6 ... έχει και Sub Out θα βοηθήσει στην περίπτωσή μου και με βάση το πρόβλημα που έχω με τον ήχο που έχω περιγράψει στο σχετικό νήμα?
Μήπως τελικά χρειάζεσαι ένα DAC με sub out και προενισχυτή/volume control;

Reaction score
15
Δεν ξέρω γι αυτό ήθελα να ρωτήσω εδώ κάποια πράγματα....
Είδα και το SMSL PS200 απλά δεν βλέπω να μπορείς να το αγοράζεις και απο κάπου εύκολα , πόσο μάλλον Ελλάδα

Αν αυτή η κατηγορία που μου λες είναι διαφορετική μπορείς να μου πεις πως ονομάζεται για να την ψάξω? ή αλλιώς προτείνετε μερικές λύσεις

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.283
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale