Ερώτηση Νο2: Εντάσεις ακροάσεων, πόσα db και γιατί?

Reaction score
3.580
Αντώνης K. said:

Μετά από ένα μισάωρο να τι κατέγραψε η RTA μέγιστη συνολική στάθμη αναπαραγωγής 130db και αναλυτικά η μέγιστη στάθμη συχνότητας.
Μέση στάθμη αναπαραγωγής θα ήταν περίπου από 90-120 db. Υπήρχαν και κομμάτια που η στάθμη κόλλησε στα 110-130db.

Κανένα μπουμάρισμα κανένα ξύρισμα καμία αποτρίχωση! :lol: Το αντίθετο ξεμούδιασε η ακοή μου και έφτιαξε η διάθεση μου. :wink:
Και τι είναι αυτό το βουνο που βλέπω εγώ γύρω στα 60 Hz ? Είναι βουνό ύψους 30 dB πιο πάνω από τα 1κHz.

Reaction score
3.580
Για δες πόσο χαμηλά είναι η μεσαία σου  περιοχή σε σχέση με τα 60 Hz  !!!

Προφανώς αυτά τα στοιχεία ειναι συσσωρευτικά και μετά από κάποιες ώρες ακρόασης με μουσική. Δεν παύουν όμως να μας υποδηλώνουν και κάποιες προτιμήσειις του συστήματος και του χώρου ακρόασης σε σχέση με τη συχνόττα.

Δες το και με ροζ θόρυβο. Πάρε την μέτρηση από το σημείο ακρόασης.

Reaction score
3.580
Κανέις δεν γεννιέται μπασάκιας,  αλλα γίνεται στην συνέχεια και αυτό πολλές φορές του το επιβάλει το ίδιο το σύστημα.

Reaction score
5
Αν εννοείτε τα ηχεία  είναι μπασάτα έχετε μεγάλο λάθος τα είχα έχουν χαρακτήρα στις μεσαίες και ψιλές συχνότητες και στα χαμηλά όπου πράγματι υπάρχει χαμηλό.

g.kar said:
Και τι είναι αυτό το βουνο που βλέπω εγώ γύρω στα 60 Hz  ?   Είναι βουνό ύψους 30  dB πιο πάνω από τα 1κHz.
Ποιο βουνό βλέπεις δεν σε πιάνω! Στα 60 Hz  εγώ βλέπω μια στάθμη κορυφής που σε ένταση συγκρίνεται με αυτήν στη μεσαία περιοχή.

g.kar said:
Για δες πόσο χαμηλά είναι η μεσαία σου  περιοχή σε σχέση με τα 60 Hz  !!!
Αυτό που βλέπετε δεν είναι απόκριση συχνότητας με ροζ θόρυβο αλλά μέγιστη στάθμη ανά συχνότητα στο συγκεκριμένο cd και για αυτό σας έχω πει αν είναι να γίνουν σχόλια να γίνουν για τα σημεία πάνω ψηλά που είναι η διακεκομμένη γραμμή.

quote author=g.kar link=topic=11283.msg110560#msg110560 date=1147085788]
Κανέις δεν γεννιέται μπασάκιας,  αλλα γίνεται στην συνέχεια και αυτό πολλές φορές του το επιβάλει το ίδιο το σύστημα.Μήπως ακόμα δεν ξεχωρίσαμε το μπάσο από το χαμηλό?

Reaction score
3.580
Αντώνη Κ., η επάνω διακεκομμένη γράμμη, που λες να κοιτάξουμε, έχει ένα ελάχιστο και ένα μεγιστο πλάτος που διαφέρουν μεταξύ τους κατά κατά τουλάχιστον 20 dB.   Πάιρνεις παρόμοιες average μετρήσεις με ότι μουσική και να βάλεις στο σύστημα ή μόνο με το συγκεκριμένο CD που έβαλες και στην συνέχεια πήρες τις μετρήσεις.

Για ανέβασε σε παρακαλω και ένα διάγραμμα με απόκριση συχνοτήτων με ροζ θόρυβο και average στάθμη -μετρούμενη με ντεσιμπελόμετρο, στα 90 dB .

Θέλω να δω αν η μέγιστη στάθμη που μετράς οφείλεται κυρίως σε μία έντονη ενέργεια σε μία μικρή περιοχή του φάσματος που είναι όμως ικανή να ανεβάσει πολύ ψηλά την μετρούμενη μέση στάθμη ακρόασης.
Κατάλαβες τι θέλω να δω ?

Reaction score
5
Ακριβός αυτό η μεγάλες στάθμες τον 110-130db προέρχονταν από ενέργεια στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος και όχι ενός οργάνου ξεχωριστά, αν εξαιρέσουμε ορισμένα κρουστά τύμπανα που κατέβαιναν στα χαμηλά και παρουσίαζαν μεγάλες εντάσεις, και πολύ περιεχόμενο γενικά σε ψιλές και μεσαίες συχνότητες. Δεν νομίζω να υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσο αφορά τα cd αν και αυτό ήταν ζωντανή ηχογράφηση.

Δεν ήταν μέτρηση για απόκριση συχνότητας και σαν τέτοιο πρέπει να το δείτε.

Οι μέτρηση έγινε με τον ίδιο τρόπο σαν να ήταν απόκριση συχνότητας σε όλο το φάσμα με frequency weight flat.

Και να μην τρελαθούμε πιστεύοντας ότι θα μετρήσουμε απόκριση συχνότητας ηχείου και θα πάρουμε την ευθεία γραμμή! Δες την απόκριση που δίνει ο κατασκευαστής και θα καταλάβεις. Η απόκριση συχνότητας δεν είναι στο θέμα μας αν και είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις στάθμες. Ηχείο που δεν έχει δύναμη στα δύο άκρα πολύ δύσκολα θα πιάσει μεγάλες εντάσεις δίχως να αισθητή παραμόρφωση. Δεν νομίζω να είναι τυχαίο που τα ηλεκτροδυναμικά ηχεία αναφοράς με τις μεγάλες στάθμες έχουν 3-4 και βαλε δρόμους.
Μόλις μπορέσω θα ανεβάσω και το σχεδιάγραμμα απόκρισης συχνότητας που θα αφορά μόνο τον δικό μου χώρο.

Reaction score
3.580
Ορισμένοι έχουν καταφέρει να πάρουν Flat απόκριση με χρήση ισοσταθμιστή, αναλογικού η ψηφιακού.
Η μέτρηση της μέσης ή της μέγιστης στάθμης ακρόασης που γίνεται με όργανα σε αυτούς τους χώρους ακρόασης είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Εχω μετρήσει σε σπίτι μέγιστη στάθμη 110 dB που στη συνέχεια όταν ταπώσαμε την οπή του bass reflex, η μέγιστη στάθμη που μέτρησε το όργανο δεν ξεπερνούσε τα 80dB.

Επομένως όταν μετράμε ηχητικές στάθμες, θα πρεπει να τις μετράμε σωστά και στην συνέχειια να τις ερμηνεύουμε σωστά.

Reaction score
5

Όπως βλέπετε στην απόκριση συχνότητας υπάρχει μια κορύφωση στα 9KHz.

Λάβετε υπόψη και αυτό το σχεδιάγραμμα και να το συζητήσουμε.

Προσπάθησα να μετρήσω και κάτι μικρά B&W solid που έχω στην ίδια ένταση αλλά δυστυχώς μπήκε η προστασία του tweeter και το wooferaki κλοτσούσε. :lol:

Reaction score
3.580
Αντώνη Κ. ,έκανες πολύ καλή δουλειά.

Τη μέτρηση που ανέβασες για να δούμε την πήρες από τη θέση ακρόασης ή από το 1μ. ?

Η  κορύφωση που αναφέρεις στα 8KHz είναι περίπου 20dB πιο πάνω από την μεσαία περιοχή με κέντρο το 1KHz.
Στα 8KHz υπάρχει όντως αρκετή ενέργεια που φαντάζομαι ότι ώρες ώρες  θα είναι πολύ ενοχλητική και θα κουράζει σε μακροχρόνια ακρόαση. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα γυναικεία συριστικά και οι αρμονικές των μεταλλικών κρουστών.  Σίγουρα σε αυτή την περιοχή θα απολαμβάνεις μία τρομερή καθαρότητα αναπαραγωγής αλλά για γερά νεύρα.

Η τόνωση κατά 10dB κοντά στα 100 είναι λιγότερο ενοχλητική και αναμενόμενη για ένα ηχείο δαπέδου σε κλειστό χώρο.

Οι καμπύλες που μας δείχνουν την ευαισθησία του ανθρώπινου αυτιού δεν δικαιολογούν μια κακή απόκριση συχνοτήτων σε ένα ηχείο.
Μάλιστα, οι καμπύλες αυτές ισχύουν όταν το ανθρώπινο αυτί ακούει μόνο μια συχνότητα κάθε φορά.  Κάτω από δυναμικές συνθήκες, όταν δηλαδή η μουσική περιέχει πολλές συχνότητες ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός μας αποκωδικοποιεί τον ήχο με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. 
Με λίγα λόγια μην βγάλεις λανθασμένα συμπεράσματα με το να πεις ότι αφού το αυτί μας είναι λιγότερο ευαίσθητο στα 8KHz από ότι είναι στα 1KHz καλώς έχει το ηχείο μια κορύφωση στα 8Hz. Αν θέλεις με πιστεύεις  Είναι τελείως λάθος μία τέτοια προσέγγιση.

Πέρα από τη θεωρεία, όπως έχουμε ξαναπεί και στο παρελθούν ο ήχος εξακολουθεί να είναι μία επιστήμη προς ανακάλυψη. Ελάχιστα γνωρίζουμε για τον ακριβή τρόπο που ο εγκέφαλός μας αποκωδικοποιεί τη μουσική πληροφορία.
Είναι αδύνατον, με τη  σημερινή τεχνολογία να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο του ανθρώπου παίζοντας μόνο με τις αλλαγές της ακουστικής στάθμης.  Ο έγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται και τον χρόνο που μεσολαβεί για να φτάσουν οι ήχοι στα αυτιά μας.
Ελάχιστα ηχεία καταφέρνουν να διορθώσουν τις φασικές διαφορές του μουσικού σήματος. Ελάχιστα είναι αυτά που έχουν σωστό Time Alignment.

Με τον φυσικό ήχο, όλες οι συχνότητες φτάνουν στο αυτί μας με μια συγκεκριμένη χρονική καθυστέρηση. Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται την απόσταση στον τρισδιάστατο χώρο.  Αυτή την δυνατότηατα την έχουμε γραμμένη πολύ καλά στο DNA μας.   Ο άνθρωπος αυτή την δυνατότητα την χρειάζεται για να εντοπίσει ακριβώς την θέση του θηράματος καθως και την θέση του αρπακτικού .....

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι το θέμα της ακουστικής στάθμης είναι τελείως ανούσιο και πρακτικά άχριστο εάν δεν το συνδιάσουμε και με την χρονική καθυστέρηση με την οποία φτάνουν οι μουσικοί  ήχοι στα αυτιά μας.

Reaction score
5
Απόψε θα προσπαθήσω να μετρήσω και τα μικρά περιφερειακά ηχεία στην ίδια ένταση που ελπίζω ότι αυτά θα αντέξουν.
Η ένταση μετρήθηκε στο σημείο που κάνω ακρόαση και σημειωτέων δεν είναι το sweet spot, περίπου ένα μέτρο πιο πίσω.

Τα 8KHz που είναι η κορύφωση του ηχείου όπως μάλιστα φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα του κατασκευαστή, είναι το σημείο που λατρεύω αλλά και που μισώ ταυτόχρονα, δηλαδή είναι η περιοχή που βγαίνουν τα πρόβλημα που υπάρχουν στις πηγές, δεν ανέχομαι στις συχνότητες που είναι γύρο από τα 8KHz να υπάρχει χρωματισμός η θόρυβος από τα μηχανήματα και το ρεύμα, όταν όμως υπάρχει καθαρό ρεύμα είναι η περιοχή που προκαλεί ανατριχίλες και μου φτιάχνει την διάθεση. Επίσης κάτι άλλο που έγινε αισθητό ψες σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων όταν έκανα την μέτρηση όχι από το αφτί αλλά στο analyzer είναι η καλύτερη και πιο σταθερή απόκριση όταν άλλαξα το sampling rate του θορύβου από 44.1KHz στα 96 KHz, όπως θα προσέξετε δεν υπάρχει καθόλου peak detection πράγμα που υπήρχε 44.1KHz! cd quality!

Reaction score
3.580
Αντώνη Κ. ,
Το πρόβλημα στην υψηλή περιοχή -με κέντρο τα 8KHz , ουσιαστικά πολλαπλασιάζει επί 10 τα πιθανά προβλήματα ,που αναφέρεις, στις ψηφιακές πηγέςς και στα καλώδια (εάν υπάρχουν). Ασε προς το παρόν τις διαφορές που ακούς με την αλλαγή της δειγματοληψίας . Καλύτερα να εντοπίζουμε τα προβλήματα με τη σειρά τους . Από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.

Reaction score
3.580
Για φαντάσου το πρόβλημα να οφείλεται στο ίδιο το μικρόφωνο !!!!
Το έχω δει κι αυτό και δεν είναι διόλου απίθανο.

Reaction score
3
g.kar said:
Για φαντάσου το πρόβλημα να οφείλεται  στο ίδιο το μικρόφωνο !!!! 
Το έχω δει κι αυτό και δεν είναι διόλου απίθανο.
Σωστή η παρατήρηση George. :)
Tο μικρόφωνο πρέπει να είναι καλυμπραρισμένο και με πιστοποίηση.

Reaction score
5
Το μικρόφωνο είναι ένα τυπικό Panasonic καλυμπραρισμένο με την βοήθεια του προγράμματος.

Η μέτρηση έγινε στα πέντε μέτρα από τα ηχεία σε ένα μεγάλο χώρο δεν μπορώ να τον υπολογίσω τώρα.

Δεν ήταν σε ανηχοικό θάλαμο ούτε στο ένα μέτρο ούτε είχε σκοπό για κάποια σοβαρή μέτρηση να εξηγούμαστε! Ήταν μια μέτρηση σαν αυτές που επεμβαίνεις με equalizer προσπαθώντας να ισοσταθμίσεις το ηχείο και τον χώρο.

Αν εννοείτε πρόβλημα την ένδειξη στάθμης, στο δωμάτιο υπάρχει πάντα μια στάθμη θορύβου 30-35db στην καλύτερη περίπτωση, και από εκεί ξεκίνησε και η μέτρηση.
Αν θεωρήσουμε ότι υπήρχε η απόλυτη ησυχία ξεκινώντας από το μηδέν τότε η μέγιστη στάθμη έφτασε δεν έφτασε τα 100db!

Reaction score
3
Η μέτρηση έγινε πρίν ή μετά την ισοστάθμιση?
Αντώνη,μακάρι όλοι να είχαμε αυτήν την δυνατότητα που έχεις εσύ.
Ολες οι μετρήσεις με όργανα άλλωστε,είναι για να μας βοηθάνε να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα τα οποία μας ενοχλούν αλλά συνήθως δεν μπορούμε να βρούμε σε τι ωφείλετε.
Δεν είναι όμως ο απόλυτος κριτής.Απόλυτος κριτής είναι τα αυτιά μας και οι μουσικές ,μας προτιμήσεις. :)

Reaction score
5
Ούτε μέτρηση έκανα ούτε ισοστάθμιση την Κυριακή έδωσα γκάζια χωρίς παραμόρφωση έβαλα την RTA να καταγράφει peak και σας έδωσα αυτά που κατέγραψε. Ψες έκανα το ίδιο πράμα με την διαφορά ότι έστειλα και ροζ θόρυβο 20-20 στα ηχεία για να πάρω μια ένδειξη στο σημείο ακρόασης για την απόκριση ηχείων και χώρου. Απλά κώλωσα λίγο στην ένταση γιατί φοβήθηκα μην κάψω τα tweeters!

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.050
Members
38.524
Νεότερο μέλος
Vaslamp