Ηχεία βάσης

A

AKARL

Guest
Ήταν περίεργο που μέχρι τώρα δεν σου είχαν πει κάτι για τον “χώρο” σου...
Πρόσεχε μην μπλέξεις με τους προσωπικούς δαίμονες του κάθε ενός εδώ μέσα....
Άλλος με τον χώρο και τους χρόνους αντιχησης....άλλος με τα ενεργά ...
Φαίνεσαι να έχεις αρκετή εμπειρία στο hifi.
Κάνε αυτό που σου αρέσει . Αυτό που πιστεύεις ότι θα σου δώσει ικανοποίηση.αυτο θα σε συντροφεύει όταν θα ακούς...
Όχι ότι λένε λάθος πράγματα. Ο κάθε ένας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο μέσα από πολύ ψάξιμο αλλά για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ίδιος στον δικό του περίεργο χώρο με το δικό του σύστημα και τις δικές τους ανάγκες...
Αν έχεις διαβάσει αρκετά αυτό το σάιτ θα έχεις καταλάβει ότι κάθε μήνα έχει και ένα παρόμοιο θέμα με παρόμοια κατάληξη .
Σε σχέση με τα άνωθεν γραφέντα, καθώς και το υπόβαθρό τους, το σχόλιο της Τασούλας τα λέει όλα:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.874
Καλησπέρα στο φορουμ!
Με αφορμη αναζήτησης ηχειων βασης για το υπνοδωμάτιο μου (14m) θα ηθελα να ρωτησω τη γνωμη σας διοτι μου ειναι αδύνατο να τρεχω για ακροασεις. Αυτη τη στιγμή ακουω με zensor 1 κ εναν γιαμαχα. Υποψηφια ηχεια που εχω κοιτάξει εως τωρα ειναι: Dali opticon 2, dynaudio emit 20, quad s2(μου αρεσει πολυ!) κ βαρια να φτασω spendor A1. Επισης περιμενω να δω κ το scansonic mk5. Θα ηθελα να σας πω οτι ειμαι αρκετα παλιός στο άθλημα κ καποια στιγμή τα πουλησα ολα κ ησύχασα!!! Μετα απο αποχη σχεδον δεκαετίας αρχιζω παλι να ψάχνομαι! Να σας πω επίσης οτι δεν γουσταρω ήχο τυπου sonus faber (ειχα 2), usa κτλ. Ενισχυτής κ dac teac, παιζω spotify & tv box, ακουω τα παντα εκτος απο πριονια κ μέταλλα!
Αυτά!
Ελπιζω να μη σας κούρασα
Σας ευχαριστω εκ των προτερων
Ξανα στο θεμα μας... και αν εχω κανει λαθος συνειρμους μου το λες..
Στο υπνοδωματιο λογικα δεν θα κανεις παρτυ, ουτε θα καλεις κοσμο, οποτε νομιζω πως σε γενικες γραμμες σε αυτο το συστημα θελεις να ακους χαλαρα... Εφοσον εχεις ακουσει τα Atc και σου αρεσουν εχουμε μια βαση. Τα 11 δεν τα εχω ακουσει αλλα αν κρινω απο τα 7ρια πρεπει να ειναι εξαιρετικα. Αν το χρημα παιζει σημαντικο ρολο νομιζω πως και τα 7ρια θα σου κανουν δουλεια, αν ''αντεχεις'' οικονομικα η' αν δεν προτιμησεις να δωσεις περισσοτερα σε ενισχυτικα τα 11αρια λογικα ακομα καλυτερα. Τα μικρα spendor s3/5r σου τα προτεινα διοτι για υπνοδωματιο και με τους (δικους μου) συνειρμους που εκανα παραπανω ειναι και αυτα νομιζω μια ωραια επιλογη. Αν θελεις η' οχι να προσθεσεις sub θα το βρεις μονος στην πορεια, εγω για την ωρα δεν χρησιμοποιω. Μια ακομα οικονομικη επιλογη ισως να ειναι τα Klipsch RP 160M που εχουν και υψηλη ευαισθησια. Δεν τα εχω ακουσει αλλα λεγονται καλα πραγματα. Για το χωρο σου πρεπει να κανουν και ειναι και ομορφα? (υποκειμενικο)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.992
Chris Kyriakakis
First let's get one thing out of the way: "near field" is a term that has no meaning. Good marketing, no science. There, now I feel better
Ας λέει ό,τι θέλει ο Κυριακάκης,η έννοια του εγγύς πεδίου έχει τεράστια σημασία
τόσο κατά τις συνθήκες μετρήσεων για την απόκριση μεγαφώνων και ηχείων...
http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=2774

...όσο και κατά τις συνθήκες ακρόασης,αφού ηχεία με την εν λόγω προδιαγραφή προσφέρουν την ευελιξία τοποθέτησης σε κοντινές αποστάσεις,οπότε προκύπτει ευχερέστερα μια ακροαματική ζώνη όπου θα συμβάλλει στην αντίληψη σε κάθε στιγμή μεγαλύτερο ποσοστό άμεσης ηχητικής ενέργειας,ενώ παράλληλα οι πρώιμες ανακλαστικές συνιστώσες θα απέχουν περισσότερο στο πεδίο του χρόνου σε σχέση με τις προερχόμενες κατευθείαν από τα ηχεία.Και όλα αυτά σημαίνουν ανώτερη ευκρίνεια και ιδίως σε τυπικούς οικιακούς χώρους.
Κάνε αυτό που σου αρέσει . Αυτό που πιστεύεις ότι θα σου δώσει ικανοποίηση.αυτο θα σε συντροφεύει όταν θα ακούς...
Όχι ότι λένε λάθος πράγματα. Ο κάθε ένας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο μέσα από πολύ ψάξιμο αλλά για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ίδιος στον δικό του περίεργο χώρο με το δικό του σύστημα και τις δικές τους ανάγκες...
Αν έχεις διαβάσει αρκετά αυτό το σάιτ θα έχεις καταλάβει ότι κάθε μήνα έχει και ένα παρόμοιο θέμα με παρόμοια κατάληξη .
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και...δαιμονισμένους.
Μόνο που οι προσωπικοί ΄΄δαίμονες΄΄ δεν άρχονται από την απαίτηση για ορθή σύσταση και διευθέτηση του ηχοσυστήματος,αλλά αντιθέτως από την απαίτηση να παίζει οποιοδήποτε σύστημα αποτελούμενο από περιώνυμες συσκευές ουράνιες μελωδίες και ηχοχρώματα υπό οιεσδήποτε συνθήκες επειδή έτσι θα μας άρεσε να συμβαίνει...:sneaky:
Κλείνοντας θα ηθελα να πω οτι διαβαζω το φορουμ για πανω απο δεκα χρονια κ εκανα εγγραφη καποια στιγμη για να βλεπω κ τις αγγελίες. Εχω πιαστει κ εγω μαλακας ουκ ολιγες φορές κ εχουν περάσει αρκετα μηχανακια απ'τα χερια μου ώσπου καποια στιγμη επισα τον εαυτό μου να μην ακουει μουσικη αλλα να ψαχνει να βρει "λαθος" στο σύστημα του, ετσι τα εδωσα ολα κ ησυχα (τρόπος του λεγειν)! Ο φιλος μου εχει γουιλσον με μαρκ λεβινσον κ τα βαρεθηκε>:(! Εδω μέσα 15 χρονια τωρα εχουν δαπανηθει εκατομμύρια κ ολοι ψάχνονται! Πλεον πιστευω οτι εχω ωριμάσει κ θελω να φτιαξω 2 αξιοπρεπή συστήματα (δωματιο-σαλονι) που να ακουγονται κ να φαινονται ωραια! Πλεον θελω να ακουω μονο μουσικη, ζηταω πολλα? Τι πρέπει να κανουμε δηλαδη για να ακουσουμε ενα φακινγκ σονγκ!!!
Συμφωνώ σε ολα τα παραπανω απόλυτα πλιν καποιων εξαιρέσεων, chris πολυ εύστοχα χρησιμοποίησες τη λεξη "θεωρητικα" διοτι η υλοποίηση ενος τελειου συστήματος θεωρητικά δεν υπαρχει οπως επισης η υλοποιηση του ειναι εξαιρετικα δυσκολη (τουλαχιστον για μενα). Ο Costas ear μπαι δε μπουκ εχει απολυτο δίκιο (θεωρητικα) γιατι ποσοι απο εμας μπορουν να μετρησουν χωρο, να βαλουν ηχοπαγιδες να εχουν δυο σαμπ κοκ για να επιτυχουν ενα αξιοπρεπες αποτέλεσμα? Εγω παντως δεν μπορω κ ουτε το θελω. Κ εγω μηχ/κος ειμαι κ μια μελετη μπαι δε μπουκ μεχρι να την κατασκευη της η διαφορά που προκύπτει ειναι τεραστια!
Αναρωτιέμαι κατά πόσον ανιχνεύουμε τα οξύμωρα σχήματα που περικλείονται στις ανωτέρω απόψεις...

Η άχαρη πραγματικότητα υπαγορεύει ότι δεν θα μπορέσεις να ικανοποιήσεις όλους τους όρους που θέτεις.

Άλλοι στήνουν συστήματα μπάϊ δε μπουκ και άλλοι μπάϊ δε...λουκ.Άλλοι πάλι ψάχνονται ως φτωχοί και μόνοι καουμπόϊς (Λούκι Λουκ δηλαδή),ζαλίζοντας τους...δαίμονες των παρεπιδημούντων σε διαδικτυακά φόρα - όπως θα έλεγε και ο Jio...

Εάν πράγματι αναζητάς κάτι αξιοπρεπές χωρίς πολλές παρελκόμενες διατυπώσεις,τότε κάνεις λίγη υπομονή και αποκτάς το Elac Argo d51 :
https://www.avsite.gr/forum/threads/elac-argo-d51.162574/
Δεν θα χρειαζόταν καν ακρόαση για να γνωρίζω πόσο ικανοποιητική απόδοση θα έχει.
Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως,οφείλουν να ακολουθηθούν στοιχειώδεις κανόνες για τη διευθέτηση ηχείων εντός δεδομένου χώρου.Από το τελευταίο στοιχείο δεν γλυτώνει κανένας και τίποτα,είναι κάτι ανάλογο της φορολογίας και του θανάτου σε επίπεδο υψηλής πιστότητας.;)

D

deleted user 10898

Guest
Σε σχέση με τα άνωθεν γραφέντα, καθώς και το υπόβαθρό τους, το σχόλιο της Τασούλας τα λέει όλα:
τα "γραφέντα" έχουν "υπόβαθρο"?
μήπως εννοείς το υπόβαθρο αυτού που τα γράφει?
ξέρεις κάτι για αυτό?
μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις?

• Like
Reactions: PMC

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.792
Θεωρητικά, όλοι όσοι βρίσκουμε ευχαρίστηση με το θέμα "ήχος" θέλουμε να "βαδίζουμε" σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζουν μια αντικειμενικά σωστή μουσική αναπαραγωγή. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να συντρέχουν χοντρικά οι εξής παράγοντες: κατάλληλη διαμόρφωση χώρου, επιλογή μηχανημάτων βάσει αυτού και η μεταξύ τους συνέργεια, σωστή θέση ακρόασης, αλλά και επιλογή μουσικών κομματιών προς ακρόαση, στα οποία η ηχογράφηση-παραγωγή έγινε επίσης με όλους τους κανόνες. Δυστυχώς όμως η πλειονότητα, επειδή δεν διαθέτει τον κατάλληλο χώρο, προβαίνει στην πρώτη καραμπινάτη αυθαιρεσία, δηλαδή του να αγνοεί τα ηχητικά χαρακτηριστικά του υπάρχοντος χώρου, που συνήθως είναι το σαλόνι και να προχωρά στην επόμενη αυθαιρεσία-τυχοδιωκτισμό, δηλαδή στην επιλογή και αγορά των μηχανημάτων, ύστερα απο μια πορεία έρευνας, η οποία αλίμονο, βασίζεται σε διαφορετικές χωροταξικές συνθήκες και σε ακουστικές εμπειρίες... άλλων ! Στην πραγματικότητα δηλαδή η επιλογή γίνεται με τα αυτιά... των άλλων!!! Αποτέλεσμα; 9 στις 10 φορές στον δικό μας χώρο να μην ταιριάζουν, οπότε καταλήγουμε να ακούμε λάθος. 'Ετσι λοιπόν χιλιάδες μηχανήματα καταλήγουν να είναι ακατάλληλα για τους συγκεκριμένους χώρους και αν κάποια στιγμή γίνει αντιληπτό, καταλήγουν σε πώληση με σημαντική απώλεια χρημάτων. Ακόμα χειρότερα συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος εθίζεται στον λάθος ήχο με αποτέλεσμα να νομίζει οτι αυτός είναι ο σωστός! Ακόμα τρισχειρότερα όταν υπάρχει η αντίληψη οτι φταίνε μόνο τα μηχανήματα, οπότε εκεί είναι που γίνεται και η σφαγή των "αμνών", προς τέρψιν των εμπόρων, που σπανιότατα μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν ποιόν χώρο ακρόασης έχουμε. Εκτός απο αυτό όμως υπάρχει και κάτι άλλο και ας είμαστε λίγο ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Πολλοί απο εμάς ακούμε κυρίως με τα μάτια...έτσι δεν είναι;
Σωραιοςςςςςς. ;)

A

AKARL

Guest
τα "γραφέντα" έχουν "υπόβαθρο"?
Σαφέστατα.

μήπως εννοείς το υπόβαθρο αυτού που τα γράφει?
Όχι απαραιτήτως.

ξέρεις κάτι για αυτό?
Ίσως.

μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις?
Σαφώς και μπορώ, με πολύ μεγάλη άνεση. Όμως, προς το παρόν, αποφασίζω εγώ ότι "φτάνει". ΟΚ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.792
Από τους "δαίμονες" που σας βάζω, περί χώρου και οδήγησης και ενεργών και τοποθέτησης και τριγώνου ακρόασης και χρόνων αντήχησης και και και, όπως είπε ο μπουτχιας:
δεν γλυτώνει κανένας και τίποτα,είναι κάτι ανάλογο της φορολογίας και του θανάτου σε επίπεδο υψηλής πιστότητας
Κι όπως μπορεί κανείς να γλυτώσει τη φορολογία με μαμουνιές και να παρατείνει το θάνατο με αλχημείες, έτσι και στον ήχο υπάρχουν κόλπα να γλυτώσεις από του χάρου (χώρου) τα δόντια, ή έστω να τον ξεγελάσεις να μη σε πάρει (και σε σηκώσει το στασιμο) είτε με κορυφαίες επιλογές σα της μπανγκενόλουφσεν, είτε με κιι και νιαρφιλντ, είτε με καρδιοειδές από γκειθαιν, είτε με αρέϊ και εντοιχισμό, κλπ κλπ κλπ, αλλά σίγουρα όχι με κλείσιμο των ματιών και βουτηγμα του κεφαλιού στο χώμα, ως στρουθοκάμηλος. :)

Δι φάκιν φακτς οφ λαιφ.

Reaction score
43
είτε με κορυφαίες επιλογές σα της μπανγκενόλουφσεν, είτε με κιι και νιαρφιλντ
Τα dynaudio lyd γνωρίζει κανεις που μπορουμε να τα ακροαστουμε?

D

deleted user 10898

Guest
Σαφέστατα.

Όχι απαραιτήτως.

Ίσως.

Σαφώς και μπορώ, με πολύ μεγάλη άνεση. Όμως, προς το παρόν, αποφασίζω εγώ ότι "φτάνει". ΟΚ?
δυστυχώς μάλλον δεν αποφασίζεις εσύ όταν αφήνεις υπονοούμενα για συμφορουμιτη χωρίς στοιχεία.
Προσπάθησε να μην προσβάλεις όπως δεν σε προσβάλουν αλλιώς θα αποφασίσω εγώ ότι φτάνει....

• Like
Reactions: PMC

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και...δαιμονισμένους.
Δαιμονισμένους, εντάξει. Κάτσε μη μας πουν δαιμονιζμένες και καταλήκσουμε σαν την Ιωάννα... Και δεν την μπορώ την πολλή τη ζέστη... :D

A

AKARL

Guest
δυστυχώς μάλλον δεν αποφασίζεις εσύ όταν αφήνεις υπονοούμενα για συμφορουμιτη χωρίς στοιχεία.
Προσπάθησε να μην προσβάλεις όπως δεν σε προσβάλουν αλλιώς θα αποφασίσω εγώ ότι φτάνει....
1) Αν θέλεις, διάβασε πολύ προσεκτικά τα δυο μηνύματα (προς διευκόλυνση, σου επισημαίνω ορισμένα επίμαχα σημεία σε αμφότερα τα μηνύματα):

α)

β)
2) Αν θέλεις, απάντησε τεκμηριωμένα σε ποιο μήνυμα υπάρχουν: υπονοούμενα για συμφορουμίτη, στοιχεία ειρωνείας συμφορουμίτη, προσβολή συμφορουμίτη.

3) Αν θέλεις, απάντησε τεκμηριωμένα τίνι τρόπω, και με ποια κριτήρια καθορισμού τη έννοιας προσβολή, προσέβαλα συμφορουμίτη.

4) Τέλος, φηλ φρη να "αποφασίσω εγώ ότι φτάνει...." έχεις την πgλήρη συναίνεσή μου όχι μόνο να με αποκgλείσεις από το σάϊτ αλλά και να διαγράπσεις κάθε μήgνυμά μου. Το να θεωρείς, όμως, ότι η εν λόγω δήλωσή σου δύναται να έχει οποιαδήποτε απειgλητική συνέπεια εις εμέ είναι τουλάχιστον γεgλοίο. Και σε περίπτωση που δεν σου κόβει αρκετά ώστε να καταλάβεις τη λεπτή ειδοποιό δγιαφορά διευκριgνίζω: οι εκτιμώμενες από εσέ επιπτώσεις της δήλωσής σου εις εμέ θεωρώ ότι είναι γεgλοίες ... ΟΧΙ ΕΣΥ Ο ΙΔΓΙΟΣ... Με πχιάgνεις;

Reaction score
4.587
... Ακόμα χειρότερα συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος εθίζεται στον λάθος ήχο με αποτέλεσμα να νομίζει οτι αυτός είναι ο σωστός! …
Εγώ δεν το βρίσκω και πολύ κακό αυτό. Προστατεύεις και την ψυχική σου υγεία και την τσέπη σου.
[DOUBLEPOST=1524828375][/DOUBLEPOST]
Ας λέει ό,τι θέλει ο Κυριακάκης,η έννοια του εγγύς πεδίου έχει τεράστια σημασία
τόσο κατά τις συνθήκες μετρήσεων για την απόκριση μεγαφώνων και ηχείων...
Δε νομίζω πως λέει αυτό, δεν αμφισβητεί την έννοια του εγγύς πεδίου. Υποθέτω πως εννοεί marketing τη χρήση του όρου nearfield σε εμπορικά προϊόντα. Όλα τα ηχεία μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά σε nearfield (με τις κατάλληλες πάντα ρυθμίσεις) και δεν υπάρχει nearfield σχεδίαση. Το ίδιο προφανώς θα ίσχυε και στην περίπτωση του farfield αλλά εκεί υπάρχει το θέμα της οδήγησης και του spl.

Sonorus

"Επαγγελματίας"
Reaction score
823
Φυσικά και υπάρχει nearfield σχεδίαση.
Εχει να κάνει με την διασπορά του ηχείου και την on/off axis response.
Δες πχ σχετικά μοντέλα της neumann (και όχι μόνο). Είναι σχεδιασμένα για να παίζουν nearfield. Αν τα ακούσεις σε μεγαλύτερη απόσταση αποτέλεσμα μηδέν.
[DOUBLEPOST=1524829142][/DOUBLEPOST]Ποιες κατάλληλες ρυθμίσεις;
Πχ το ATC 40 ακούγεται nearfield;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.402
Όλα τα ηχεία μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά σε nearfield (με τις κατάλληλες πάντα ρυθμίσεις) και δεν υπάρχει nearfield σχεδίαση. Το ίδιο προφανώς θα ίσχυε και στην περίπτωση του farfield αλλά εκεί υπάρχει το θέμα της οδήγησης και του spl.
Δεν είναι έτσι ακριβώς...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.792
Υποθέτω πως εννοεί marketing τη χρήση του όρου nearfield σε εμπορικά προϊόντα.
Η αλήθεια είναι απλή, όπως συνήθως.. ;)

Υπάρχει νιαρφιλντ ακρόαση, κι όχι νιαρφιλντ ηχείο. :)

Επίσης, υπάρχουν ηχεία κατάλληλα και για νιαρφιλντ ακρόαση, κι ηχεία εντελώς ακατάλληλα για νιαρφιλντ ακρόαση. :)

Οπότε, όλοι έχουν ένα κάποιο δίκιο, αλλά ως συνήθως, είναι δύσκολο να το βρεις. :p

Πχ το ATC 40 ακούγεται nearfield;
Φυσικά. Ακούγεται και νιαρφιλντ.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.846
Members
38.507
Νεότερο μέλος
Παναγιώτης2009_