Ηχεία και ηλεκτρική εμπέδηση

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Από τη στιγμή που ούτε ο Κινέζος κατασκευαστής του μεγαφώνου σου ξέρει τα χαρακτηριστικά του, πως είναι δυνατόν να τα γνωρίζεις εσύ, ώστε να μπορείς να προχωρήσεις σε υπολογισμούς; :(

Ένα στραβο-κολλημένο αυτοκόλλητο που λέει Italy... προσωπικά αμφιβάλλω και αν είναι 4 Ωμ, πόσο μάλλον για τα υπόλοιπα από όσο λένε.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το παρακάτω μεγάφωνο έχει κάποια σχέση με το δικό σου, αλλά έχουν ίδιο κωδικό.

Μεγάφωνο για αναπαραγωγή μεσαίας και μεσοχαμηλής περιοχής, χωρίς καθόλου χαμηλό, που ταιριάζει καλύτερα σε κλειστή καμπίνα. Γύρω στα 45 λίτρα θα σου δώσει αναπαραγωγή από 80 Hz και πάνω.
https://www.bsacoustic.com/mid-range-speakers+196/pa084/

Reaction score
43
Ναι φένεται πολύ ίδιο περίπου,ειχε δίκιο και ο πολίτης που μου το έδωσε και εσύ, ταυτόχρονα πριν δύο ορες έβαλα μέσα στο ένα κουτί που δεν έχει αυτά τα λίτρα το μονοτικο και εκκλησα της τρύπες με δύο κομμάτια από το ηχωαπορωφιτικο που πήρα και το ηχείο έφτιαξε πολύ από την μέση και προς τα επάνω αρχησε να χοροπειδαει ελαφρός στο πάτωμα,και δεν έχω βάλει τα crossover,παντός θα φτιάξω κουτιά στα 45λιτρα καθαρά κλειστού τύπου λέω να το κάνω όλο από mdf 22mm εκτός της Μπαφλας θα την κάνω κόντρα πλακέ πιο χοντρό τη λες, θέλουν βαρειά κατασκευή αυτά τα ειχεια ή είναι ηδεα μου? Τα cros που θα έρθουν κόβουν 3800 για τα χαμηλά.
[DOUBLEPOST=1551294746][/DOUBLEPOST]Ναι μοιάζουν με το δικό μου..

Attachments

Reaction score
43
Αφού κάναμε το πρότω βήμα δηλαδή εσύ το έκανες...και σε ευχαριστώ να ρωτήσω πος περίπου πρέπει είναι η καμπίνα ως προς της διαστάσεις να έχει ύψος η βάθος.παντα για 45 λίτρα.μπορεις να με βοηθεισει με με αυτο...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Μια καμπίνα 30 πρόσοψη με 35 βάθος και 45 ύψος είναι μια χαρά.

Σου το είπα και πριν. Δεν υπάρχει κροσόβερ που κόβει στους 3800 ή σε οποιαδήποτε άλλη συχνότητα.
Το κάθε κροσόβερ σχεδιάζεται επάνω σε συγκεκριμένα μεγάφωνα, που έχουν τοποθετηθεί επάνω σε συγκεκριμένη καμπίνα.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δουλεύει σωστά το έτοιμο κροσόβερ που παρήγγειλες.
Εκεί δεν υπάρχει θεωρητική προσέγγιση και δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Reaction score
43
Αυτό μου έβγαλε 106 λίτρα η καταλάβενω λάθος η κάτι έκανα λάθος σωστά τα εβαλα.τη είναι το Vdr......? Μόνο αυτό δεν έβαλα.
[DOUBLEPOST=1551297531][/DOUBLEPOST]??
[DOUBLEPOST=1551298036][/DOUBLEPOST]Οκ σε ευχαριστώ πάρα πολύ...θα το φτιάξω στης διαστασειδ που μου υπόδηξες!!!

Attachments

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Έχεις βάλει τα στοιχεία σε κουτί <<συντονισμένου σωλήνα>> και όχι κλειστή καμπίνα, γιαυτό βγαίνουν αυτά τα λίτρα.

Κανονικά αυτή η κατασκευή χρειάζεται και ένα woofer ή subwoofer για να παίζει κάτω από τα 100-120 Hz.
Για το tweeter που διάλεξες δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να δέσει με το woofer.
Δεν βρίσκεις στοιχεία αν είναι super tweeter, να είναι φτιαγμένο για να αναπαράγει μόνο πολύ υψηλές συχνότητες δηλαδή, ή κανονικό μεγάφωνο υψηλών.

Reaction score
43
Έχεις απολιτό δικιο έκανα βλακεία με αυτά τα ηχεια.αν αντιγράψω της κολόνες του αδερφου μου ROISTER STELES 120 ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Λέγοντας <<αντιγράφω>> ένα ηχείο σημαίνει αγοράζω τα ίδια μεγάφωνα, φτιάχνω μια καμπίνα ακριβώς ίδιων διαστάσεων και με ίδιες αποστάσεις μεγαφώνων (σημαντικότατο) με την αρχική και ένα ακριβώς ίδιο κύκλωμα διαχωρισμού.
Τα Roister που αναφέρεις φορούσαν μεγάφωνα της Vifa, που πλέον δεν υπάρχει σαν εταιρία και είναι δύσκολο να βρεθούν. Αν δεν έχεις στα χέρια σου τα μεγάφωνα δεν ξεκινάς μια κατασκευή.

Reaction score
43
Οκ!.
PeterMeni τι woofer,mid, tweeter θα μου πρότεινες οικονομικά στα 200 watt τι cros ? Οι διαστασεις που μου έδωσες είναι οι εσωτερικες καθαρες?

Last edited by a moderator:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Σου διορθώνω κάποια ορθογραφικά λάθη, για να βγαίνει νόημα.

Λοιπόν αρχικά προσδιόρισε τι εννοείς <<οικονομικά>>.
Από την στιγμή που έχεις φτιάξει μια καμπίνα και έχεις αγοράσει ένα 8ιντσο, ικανό για μεσαία-μεσοχαμηλή περιοχή, μπορείς να ξεκινήσεις με αυτά.
Στο μέλλον, όταν θα υπάρχει ευχέρεια, προσθέτεις μια μεγάλη καμπίνα από κάτω με ένα 15ιντσο woofer για παράδειγμα και έχεις ένα πλήρες ηχείο.
Για αρχή θα πρέπει να ξέρεις τα σίγουρα χαρακτηριστικά του 8ιντσου και να προσθέσεις μια μονάδα υψηλών συχνοτήτων, όχι απαραίτητα κόρνα.
Επίσης η απόσταση του woofer με την μονάδα υψηλών στην καμπίνα σου είναι μεγάλη και θα πρέπει να μειωθεί.

Εκεί που σίγουρα δεν μπορώ να σε βοηθήσω είναι στο σημαντικότατο θέμα του κροσόβερ. Σχεδίαση κροσόβερ από απόσταση δεν γίνεται.
Από την άλλη μπορείς να ξεκινήσεις με κάποιο κιτ, αλλά να είναι αξιόπιστο.

Reaction score
43
Καλημέρα!!! Οκ πάω τώρα να κόψω τα ξηλα για την κούτα για τα 8αρια,να ρωτήσω αν μπορώ να μην βάλω κρος και να βάλω για το Τουίτερ ένα πικνωτη? Έχει από τη μάνα του έναν 3.3 mf 100 v τη λες? Μπορώ να το πεξω έτσι είναι πιο ακουστικό μόλις βγάζω το crosaki που πήρα μάλλον γιατι δεν με καληπη το Τουίτερ να υποθέσω....???

Reaction score
1.155
Billyleon όλα τα παιδιά που σου έχουν απαντήσει προσπαθούν να σου πουν με όμορφο τρόπο το ίδιο πράγμα που δυστυχώς φαίνεται να μη θέλεις να καταλάβεις κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι είσαι σε εντελώς λάθος δρόμο και το αποτέλεσμα που θα έχεις θα είναι να έχεις πετάξει χρήματα και να έχεις σπαταλήσει χρόνο άδικα. Δυστυχώς η κατασκευή ακόμα και η αντιγραφή ηχείου είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα για τον μέσο diyer χομπίστα καθώς οι εξειδικευμένες γνώσεις κι ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι πολύ πέρα από αυτόν και το ότι μπορεί να "πιάνουν τα χέρια σου" είναι ανεπαρκές, σταμάτα αυτό το εγχείρημα σου όσο είναι καιρός γιατί οδεύεις προς τον "γκρεμό". Με πολύ φιλική διάθεση πάντα:)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Δεν είναι κακό να εισέλθει κάποιος στο χώρο των ιδιοκατασκευών.
Κακό είναι όταν γίνεται με άγνοια κινδύνου.

Ο φίλος εδώ είχε κατά νου να φτιάξει κάτι αξιοπρεπές αλλά με λίγα χρήματα και με το σκεπτικό πως πιάνουν τα χέρια του.
Βρήκε λοιπόν δυο μεγάφωνα από ένα κατάστημα και προχώρησε στην αγορά τους.
Λάθος πρώτο. Πρώτα φροντίζεις να ενημερωθείς όσο γίνεται στο τι, το πως και το γιατί και μετά βάζεις το χέρι στην τσέπη.
Πλέον οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο για ηχεία είναι πάρα πολλές και μια καλή ιδέα την παίρνεις.
Το κατάστημα, από την άλλη, είμαι σίγουρος πως ακόμα και αν ήθελε να βοηθήσει δεν μπορούσε.

Έτσι όπως είναι πλέον η κατάσταση, φαίνεται να έχεις δύο μονάδες που δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Το μεγάφωνο υψηλών είναι το λεγόμενο super tweeter, δηλαδή για αναπαραγωγή συχνοτήτων άνω τον 7 KHz.
Εσύ χρειάζεσαι ένα μεγάφωνο υψηλών που να μπορεί να αναπαράγει συχνότητες από 2,5 KHz για να κοπεί λίγο ποιο πάνω το woofer σου.

Last edited:

Reaction score
43
Ουφφ..εσκασα...ευχαριστω πολύ που ασχολείστε ακόμα μαζί μου....οπότε έχουμε και λέμε....το καλύτερο για αυτό το μεγάφωνο που έχω είναι να φτιάξω την καμπίνα που είπαμε παραπάνω με ένα αλο τουητερ? Μπορειτε να μου πρωτηνετε κάποιο σας παρακαλώ? Δωκημασα το ένα κουτί χωρίς το κρος που μου ήρθε και το άλλο με το κρος,αυτό που κατάλαβα είναι ότι έφτιαξε το ένα με το μπασο για του κόπηκε η φωνή αλλά,δεν καληπτη αυτό το κενό το τουητερ....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Ουφφ..εσκασα...ευχαριστω πολύ που ασχολείστε ακόμα μαζί μου....οπότε έχουμε και λέμε....το καλύτερο για αυτό το μεγάφωνο που έχω είναι να φτιάξω την καμπίνα που είπαμε παραπάνω με ένα αλο τουητερ? Μπορειτε να μου πρωτηνετε κάποιο σας παρακαλώ? Δωκημασα το ένα κουτί χωρίς το κρος που μου ήρθε και το άλλο με το κρος,αυτό που κατάλαβα είναι ότι έφτιαξε το ένα με το μπασο για του κόπηκε η φωνή αλλά,δεν καληπτη αυτό το κενό το τουητερ....
Πως μπορώ να σου προτείνω κάτι που θα καλύψει αυτό που έχεις, από την στιγμή που δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχεις και κάνουμε απλά εικασίες;

Να σου προτείνω ένα πολύ καλό κορνοτουίτερ, που σίγουρα μπορεί να σε καλύψει και με το παραπάνω:
http://audio-hi.fi/download/pdf/Scan-Speak_Discovery_H2606-920000_horn_tweeter.pdf
Κοστίζει 35 ευρώ το κομμάτι. Δίνεις τα 70 ευρώ και τα αγοράζεις. Και;
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τι κάνεις στην συνέχεια για να το συνδυάσεις με το woofer σου;
Η λύση του ενός προβλήματος γεννάει κάποιο άλλο από ότι καταλαβαίνεις.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef