Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Λίγο καταναγκασμός δεν είναι, <<γνωρίζοντας>> (κοιτώντας τεχνικά χαρακτηριστικά) πως ένα ηχείο παίζει <<σωστά>>, να προσπαθούμε να πείσουμε εαυτούς και αλλήλους ότι πρέπει να μας αρέσει και ότι έτσι πρέπει να είναι ένα ηχείο?

Σε προηγούμενο άρθρο έχει γίνει ολόκληρη κουβέντα για το ποια απόκριση συχνότητας προτιμάει ο καθένας.
Πήγαμε τώρα στο άλλο άκρο και το ρίξαμε στο ηχείο με την απόλυτη ευθεία?

Σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας δεν έχει καμιά σχέση ένα εργαλείο δουλειάς με αυτά τα εργαλεία που έχουμε σπίτι μας?

Τα τρυπάνια της Makita είναι άριστα για τον επαγγελματία αλλά αχρείαστης αντοχής για έναν ερασιτέχνη.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.660
Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Σε προηγούμενο άρθρο έχει γίνει ολόκληρη κουβέντα για το ποια απόκριση συχνότητας προτιμάει ο καθένας.
όχι βέβαια.

οι προτιμήσεις του καθενός είναι σεβαστές.

το θέμα είναι το εργαλείο να μπορεί να σου δώσει μια σωστή βάση, ώστε να το "φέρεις" στα γούστα σου, σαφώς αναλόγως του χώρου.

Εξ'ου και η χρησιμότητα των ρυθμιστικών τονικότητας του ηχείου.

Ομοίως και οι προτάσεις του κατασκευαστή για κατ'οίκο ακρόαση.

Reaction score
1.187

Σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας δεν έχει καμιά σχέση ένα εργαλείο δουλειάς με αυτά τα εργαλεία που έχουμε σπίτι μας?

Τα τρυπάνια της Makita είναι άριστα για τον επαγγελματία αλλά αχρείαστης αντοχής για έναν ερασιτέχνη.
Αχρείαστης αντοχής για έναν ερασιτέχνη αν είναι να τα πληρώσει σε 3πλάσια τιμή από τα Black & Decker.
Αν είναι όμως να τα πληρώσει στην ίδια ή και χαμηλότερη τιμή τότε καλοδεχούμενη η άριστη αντοχή!

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Συμφωνώ σε αυτά που λες.Άλλα θέλω να ρωτήσω κάτι.Γιατί ακόμα και εσείς που έχετε την άποψη ότι αυτά τα ηχεία παίζουν πολύ καλύτερα δεν τα έχετε στο σύστημα σας???Έστω τα μικρότερα μοντέλα που είναι πολύ πιο φθηνά??
Προσωπικά καθαρά λόγω κόστους.
Είναι φθηνά αναλογικά με τα HiFi προϊόντα αλλά δεν τα μοιράζουν και στους δρόμους!
Τα μικρότερα που είναι φθηνά προορίζονται κυρίως για near field ακροάσεις.

Να είσαι σίγουρος ότι αν ήθελα να επενδύσω 7 χιλιάρικα στο σύστημά μου, τα 400ρια θα έπαιρνα...

Μετά θα έστηνα και ένα δεύτερο σύστημα το οποίο θα έπαιζε με ιδιοκατασκευές μου, απλά και μόνο γιατί μου αρέσει να κατασκευάζω ο ίδιος κάποια πράγματα για να περνάει η ώρα μου (και για την απόλαυση του αν ακούς να παίζει κάτι που ο ίδιος έφτιαξες).

Ρε γιατρέ η Ιατρική είναι 6 χρόνια.Το Πολυτεχνείο που είμαι εγώ είναι 5.Για να βγάλεις συμπεράσματα για αυτό το θέμα θέλει 30 χρόνια??Πω πω δύσκολο πραγμα να ασχολείσαι με την μουσική και το hi-fi:138:
Να ασχολείσαι με το HiFi δεν είναι καθόλου δύσκολο - αρκεί να είσαι σε θέση να πατήσεις το play.
Nα το ψάξεις λίγο βαθύτερα ώστε να γνωρίζεις τι ακούς, πως το ακούς και γιατί το ακούς (και άρα να πως μπορείς να το βελτιώσεις χωρίς να πηγαίνεις στα τυφλά) είναι πολύ δύσκολο και θέλει αρκετό διάβασμα, ειδικά για όλους όσοι δεν έχουν σπουδάσει σχετικό αντικείμενο.

Πάντως σίγουρα ο ΕAR έχει βγάλει τα συμπεράσματά του εδώ και πολύ καιρό, γι'αυτό άλλωστε και το σύστημά του είναι στη μορφή που είναι τόσα χρόνια τώρα..

Βρε Πέτρο, ένα ηχείο που μετράει ξυράφι (αποκρίσεις, φάσεις, χρωματισμούς καμπίνας κ.ο.κ.) μπορείς να το κάνεις να ακούγεται ΟΠΩΣ θέλεις, ειδικά αν μιλάμε για ηχείο με την ευελιξία του 500αριου.. Διάθεση να ασχοληθείς χρειάζεται.

Ένα χρωματισμένο ηχείο με προβληματική σχεδίαση (που τα βαφτίζουμε "άποψη") δεν μπορείς να το φέρεις με τίποτα στο επίπεδο του K+H.

Reaction score
1.772

Συμφωνώ σε αυτά που λες.Άλλα θέλω να ρωτήσω κάτι.Γιατί ακόμα και εσείς που έχετε την άποψη ότι αυτά τα ηχεία παίζουν πολύ καλύτερα δεν τα έχετε στο σύστημα σας???Έστω τα μικρότερα μοντέλα που είναι πολύ πιο φθηνά??Με αυτά που έγραψα παραπάνω δεν προσπάθησα να πω τι είναι σωστό και τι όχι.Απλώς θέλησα να ερμηνεύσω τις επιλογές που κάνουν οι περισσότεροι.Δεν έχω βρει κανέναν μέχρι σήμερα να έχει τέτοια ηχεία σπίτι του (έστω και ας οφείλετε μόνο στην εμφάνιση) εχώ αντιθέτως στα studio υπάρχουν κυρίως τέτοιου είδους ηχεία.
λογω κοστους και εμφανισης.

τα μικρα δεν γεμιζουν ενα μεγαλο χωρο και τα μεγαλα

ειναι ακριβα.

μπορη να παιζουν καλυτερα απο ιδιας τιμης hi end αλλα

ειναι ακριβα.

εξαλου πολλοι εχουν atc που βλεπονται καπως σε σχεση

με τα Κ+Η

Reaction score
150
Δεν μπορώ να σας καταλάβω ειλικρινά! Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει καν το πως παίζει το μόνιτορ και και πως το high-end και κολοκύθια φρέσκα!

Το μόνα που θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν είναι πως παίζουν τα ηχεία που μπορούμε να αγοράσουμ (χρηματκά) σε σχέση με τη ζωντανή μουσική!

Πείτε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει τα μισά όργανα και βάλε, ποτέ ζωντανά στη ζωή τους και τα υπόλοιπα είναι γνωστά!

Η αναφορά είναι μια! Ο τρόπος που ακούγεται η μουσική ζωντανά the rest is BS!

Αν λοιπόν είναι καθαρά τα αυτιά μας (και τσεκαρισμένα από γιατρό), έχουμε προσωπική γνώση από τον ήχο της μουσική (ζωντανής) και καθορίσουμε το χ ποσό που μπορούμε να ξοδέψουμε τότε διαλέγουμε και ανάλογα Μονιτορ, high-end, Hi-Fi κτλ κουραφέξαλα.

Ένα παιχνίδι που μας διασκεδάζει είναι η όλη ιστορία με τα ηχεία και τίποτα παραπάνω!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Βρε Πέτρο, ένα ηχείο που μετράει ξυράφι (αποκρίσεις, φάσεις, χρωματισμούς καμπίνας κ.ο.κ.) μπορείς να το κάνεις να ακούγεται ΟΠΩΣ θέλεις, ειδικά αν μιλάμε για ηχείο με την ευελιξία του 500αριου.. Διάθεση να ασχοληθείς χρειάζεται.

Ένα χρωματισμένο ηχείο με προβληματική σχεδίαση (που τα βαφτίζουμε "άποψη") δεν μπορείς να το φέρεις με τίποτα στο επίπεδο του K+H.
Ναι αλλά για να το κάνεις αυτό, και βέβαια να καταφέρεις να αναπαράγει αξιοπρεπώς το ηχείο, θα πρέπει να φας δέκα μεροκάματα αφού πριν έχεις διαβάσει ένα σκασμό βιβλία και έχεις και τη σχετική εμπειρία.
Μαζί σου είμαι αλλά για τον καθημερινό χρήστη είναι ανέφικτο.

Αυτός θα πάρει το ηχείο της αρεσκείας του, με τους όποιους καλοδεχούμενους χρωματισμούς, και θα απολαύσει τη μουσική του.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
Μαζί σου είμαι αλλά για τον καθημερινό χρήστη είναι ανέφικτο.

Αυτός θα πάρει το ηχείο της αρεσκείας του, με τους όποιους καλοδεχούμενους χρωματισμούς, και θα απολαύσει τη μουσική του.
Mαζί σου αλλά αυτό δεν είναι hi-fi(IMHO).Είναι κάτι σαν hi-fi(για το αν είναι χαι-εντ δεν το συζητάω καν) που το πουλάνε για hi-fi(πλοιστάκις και για χαι εντ) και μετά όλοι ψάχνονται με τα καλώδια,τα φίλτρα,τις αντιστάσεις,τις λάμπες κ.ο.κ,γιατί έχουν τρύπα στις μεσαιές,ξυσιμό στις υψηλές,φαγούρα στην στερεοφωνική εικόνα,χλαμύδια στο μπάσο κτλ,κτλ,κτλ.

Βέβαια βιτσια είναι αυτά,όποτε περί ορέξεως....σπανακοτυρόπιτα.
Είναι όμως τουλάχιστον ανηθικό να κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι ''αυτό είναι η αλήθεια,όλα τ άλλα είναι οδοντόκρεμες''.

Διόρθωσέ με αν κάπου κάνω λάθος Πέτρο,γιατί υπάρχει και η περίπτωση να μην είναι στραβός ο γιαλός αλλά ν αρμενίζω εγώ στραβά.

Υ.Γ.Τουλάχιστον να λένε(οι κατασκευαστές σε 1η φάση):Κύριοι δεν σου δίνω αυτό που κατέγραψε ο ηχολήπτης αλλά κάτι που φτιάξαμε και αρέσει σε εμάς,οπότε αν σ αρέσει παρτό.

Reaction score
4

Πάντως το θέμα έχει παρεκτραπεί λιγάκι.Ένα τέτοιο ηχείο δεν κάνει για σπιτικές ακροάσεις όπως και ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο δεν κάνει για οικογενειακές μετακινήσεις.Είναι για το studio και την επεξεργασία του ήχου.Στο σπίτι θέλουμε εύηχες παραμορφώσεις(χροιές που λένε ορισμένοι) διότι δεν μας ενδιαφέρει η μέγιστη ακρίβεια για να κάνουμε διορθώσεις στην ηχογράφηση άλλα η ξεκούραστη ακρόαση.Όπως ακριβώς με το οικογενειακό αυτοκίνητο.Με μας ενδιαφέρει τόσο η ακρίβεια του τιμονιού και της ανάρτησης άλλα η άνετη μετακίνηση.Είναι προιόντα που προορίζονται για διαφορετική χρήση...Ένα ενεργό ηχείο για σπιτικές ακροάσεις θα ήταν καλή περίπτωση
Έχουμε την ίδια άποψη !
Αν δεις παραπάνω περιγράφω τον ήχο τους "στεγνό" σε σχέση με τα τυπικά Hi-Fi & Hi-End ηχεία.
Στην "πιάτσα" αρέσει γενικά το "πιο" !
...το πιο παχύ, το πιο μεγάλο (σώμα), περισσότερος όγκος κτλ. και αυτός είναι νομίζω ο λόγος που δεν αρέσουν σε ορισμένους.

Εγώ μεγάλωσα με Audio Spectrum (δαπέδου) και μετά ως δεύτερο σύστημα με κάποια (μικρά-βάσης) Chario.
Μεταξύ τους έχουν τελείως διαφορετικό ήχο και δεν μπορεί το ένα να παίξει όπως το άλλο ότι και να κάνεις (ενίσχυση-καλώδια-κτλ). Τα AS δεν έχουν το μπάσσο των Chario και ας είναι διπλάσιου όγκου. Τα C. δεν έχουν τις μεσαίες + την "ανάλυση" των AS.

Τα ενεργά μπορούν να πάρουν περισσότερους χαρακτήρες από τα Hi Fi-End αφού είναι "ουδέτερα" + Το θέμα ταιριάσματος (και απαιτήσεων) με τον ενισχυτή δεν σε απασχολεί ποτέ !

Αν λοιπόν θέλεις "χροιές" ή "μουσικότητα", το μόνο που έχεις να κάνεις είναι είναι να το "φέρεις" στα μέτρα σου παίζοντας με τα υπόλοιπα (πηγή-preamp-eq).
Είναι (όπως είπα πριν) σαν να ξεκινάς να βρεις μια συγκεκριμένη απόχρωση..., σε λευκό χαρτί είναι ευκολότερο. :126:
(Τα AS είναι λευκό-γκρί και τα Chario λευκο-κίτρινα).

Είναι σαν πάρεις το αγωνιστικό αυτοκίνητο που λες και να του βάλεις άλλες δύο πόρτες και πορτμπαγκαζ...Θα πάει καλύτερα από το οικογενειακό με άλλο μοτέρ. :137:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Mαζί σου αλλά αυτό δεν είναι hi-fi(IMHO).Είναι κάτι σαν hi-fi(για το αν είναι χαι-εντ δεν το συζητάω καν) που το πουλάνε για hi-fi(πλοιστάκις και για χαι εντ) και μετά όλοι ψάχνονται με τα καλώδια,τα φίλτρα,τις αντιστάσεις,τις λάμπες κ.ο.κ,γιατί έχουν τρύπα στις μεσαιές,ξυσιμό στις υψηλές,φαγούρα στην στερεοφωνική εικόνα,χλαμύδια στο μπάσο κτλ,κτλ,κτλ.

Βέβαια βιτσια είναι αυτά,όποτε περί ορέξεως....σπανακοτυρόπιτα.
Είναι όμως τουλάχιστον ανηθικό να κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι ''αυτό είναι η αλήθεια,όλα τ άλλα είναι οδοντόκρεμες''.

Διόρθωσέ με αν κάπου κάνω λάθος Πέτρο,γιατί υπάρχει και η περίπτωση να μην είναι στραβός ο γιαλός αλλά ν αρμενίζω εγώ στραβά.

Υ.Γ.Τουλάχιστον να λένε(οι κατασκευαστές σε 1η φάση):Κύριοι δεν σου δίνω αυτό που κατέγραψε ο ηχολήπτης αλλά κάτι που φτιάξαμε και αρέσει σε εμάς,οπότε αν σ αρέσει παρτό.
Οπότε ξαναφτάνουμε στο ερώτημα τι τελικά είναι το χαι εντ και για ποιο ακριβώς λόγο το ακριβοπληρώνουμε.
Νομίζω πως κανείς δεν διαφωνεί πως πάρα πολλές συσκευές χαι εντ μόνο μόνιτορ ήχο δεν έχουν.

Έχουμε λοιπόν το δεδομένο πως ότι μεσολαβεί από το ζωντανό άκουσμα παραποιεί από λίγο έως πάρα πολύ το αποτέλεσμα.

Κάποιοι ενδιαφέρονται να πάρουν αυτό που βρίσκεται αποθηκευμένο στο μέσον.
Είναι αυτή η αλήθεια?

Αν ισχύει η πρώτη παραδοχή και βέβαια όχι.

Τι κάνουμε τώρα?
Αγοράζουμε συσκευές, ο καθένας με τα δικά του κριτήρια, που με τα κατάλληλα <<φτιασιδώματα>> να σε φέρνουν όσο κοντύτερα γίνεται στο γεγονός.
Εκεί μπαίνει η προσωπικότητα του κάθε κατασκευαστή και η άποψη του.

Για να πάρουμε στο σπίτι μας την εικόνα ενός τοπίου υπάρχουν δύο τρόποι...

Ο πρώτος αγοράζουμε, με τεχνοκρατικά κριτήρια, μια κορυφαία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με έναν αντίστοιχο φακό και απλά τραβάμε τη φωτογραφία.

Κάποιοι άλλοι θα φωνάξουν ένα ζωγράφο και το ίδιο ακριβώς αντικείμενο-τοπίο θα το αποτυπώσει με ένα δικό του, ξεχωριστό τρόπο, και τον πίνακα αυτόν θα τον κρεμάσουν στο σαλόνι τους.

Είναι ποιο κοντά στην αλήθεια ο ζωγράφος από τη ψηφιακή μηχανή?
Και βέβαια όχι αλλά είναι αυτό το ιδιαίτερο που κάνει τη διαφορά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.660
Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

ωραιότατη η τοποθέτησή σου Πίτερ.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
.

Ναι αλλά αυτό δεν είναι high-fidelity(=υψηλή πιστότητα).

Αγοράζουμε συσκευές, ο καθένας με τα δικά του κριτήρια, που με τα κατάλληλα <<φτιασιδώματα>> να σε φέρνουν όσο κοντύτερα γίνεται στο γεγονός.
Εκεί μπαίνει η προσωπικότητα του κάθε κατασκευαστή και η άποψη του.

Πάσο αλλά να το λένε.''Κύριοι,αυτή είναι η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ''.Πάρα πολλοί (κατασκευαστές και αγοραστές) δεν το παραδέχονται αλλά αρχίζουν τις π@π@ριες περί λυρικότητας,εσωτερισμού κτλ.Τι να το κάνω αν μου αρέσει η les paul αλλά την ακούω σαν κινέζικο μπάτνζο?Ή αν φτιάχνομαι με την φωνή της Κάλλας αλλά την ακούω λες και είναι τενόρος?
Τουλάχιστον με ένα ηχείο σαν αυτό που προτείνει ο Κώστας μειώνω δραστικά τις πιθανότητες να ακούσω αλλά αντ άλλων ή αν θέλω να το κάνω ΕΓΩ να παίζει άλλα αντ άλλων.

Πάντως η μόνη περίπτωση να καταλάβουμε κατά πόσο ένα συστήμα πλησιάζει το πραγματικό είναι να έχουμε μια μπάντα ή ένα όργανο στο σαλόνι και στο καπάκι να ακούσουμε αυτό που έπαιξαν απ το σύστημα μας.Πόσοι βέβαια μπορούμε να το κάνουμε αυτό?

Reaction score
4

Έχω μια τρομπέτα σπίτι, βάζεις την κιθάρα ; :137:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
100% μαζί σου, Πέτρο. :126:

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το "και βέβαια όχι" που αναφέρεις κάνει φτερά - δηλαδή όταν αυτός που ψώνισε από τον ζωγράφο νομίζει ότι ο πίνακάς του προσεγγίζει περισσότερο την πραγματικότητα από τον αντίστοιχο πίνακα με την ψηφιακή φωτογραφία.
Μπορεί να τον συγκινεί περισσότερο και 1002 άλλα, όμως πιο κοντά στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
Re: Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Έχω μια τρομπέτα σπίτι, βάζεις την κιθάρα ; :137:
Να βάλω καλύτερα τουμπερλέκι να το κάνουμε jazz-fusion:137:

Όχι τιποτά άλλο αλλά αμα πιάσω κιθάρα στα χέρια μου θα τρίζουν τα κόκκαλα του Χεντριξ:142:

Reaction score
4

Monitor vs Hi-Fi speakers

While no rigid distinction exists between consumer speakers and studio monitors, manufacturers more and more accent the difference in their marketing material. Whereas in the 1970s the JBL 4311’s domestic equivalent, the L-100, was used in a large number of homes, and the Yamaha NS-10 also served both domestically and professionally during the 1980s, there are no present-day equivalents. Professional companies such as Fostex, Genelec, Event, KRK Systems, Mackie, Klein and Hummel, Quested, Behringer, PMC, and M & K sell almost exclusively to the professional monitor market, while most of the consumer audio manufacturers confine themselves to supplying speakers for the home. Even companies that straddle both worlds, like Tannoy, ADAM, Focal/JM Labs, Dynaudio, and JBL, tend to clearly differentiate their monitor and hi-fi lines.
Generally, studio monitors are physically robust, to cope with the high volumes and physical knocks that may happen in the studio, and studio monitors are used for listening at shorter distances (e.g., near field) than hi-fi speakers, though nothing precludes them from being used in a home sized environment. As well, studio monitors are increasingly self-amplified (active), although not exclusively so, while hi-fi speakers usually require external amplification.
Many inexpensive hi-fi models are designed to make a pleasing sound by deliberately manipulating the frequency response curve of the audio signal they receive. No speaker, monitor or hi-fi, regardless of the design principle, has a completely flat frequency response; all speakers color the sound to some degree. The 'monitor' speaker is assumed to be as free as possible from coloration.

http://en.wikipedia.org/wiki/Studio_monitor

Reaction score
4

.....

Πάντως η μόνη περίπτωση να καταλάβουμε κατά πόσο ένα συστήμα πλησιάζει το πραγματικό είναι να έχουμε μια μπάντα ή ένα όργανο στο σαλόνι και στο καπάκι να ακούσουμε αυτό που έπαιξαν απ το σύστημα μας.Πόσοι βέβαια μπορούμε να το κάνουμε αυτό?
Ας βρεθεί πρώτα το μικρόφωνο που θα μετατρέπει τέλεια και μετά πάμε στα υπόλοιπα...:616:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
100% μαζί σου, Πέτρο. :126:

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το "και βέβαια όχι" που αναφέρεις κάνει φτερά - δηλαδή όταν αυτός που ψώνισε από τον ζωγράφο νομίζει ότι ο πίνακάς του προσεγγίζει περισσότερο την πραγματικότητα από τον αντίστοιχο πίνακα με την ψηφιακή φωτογραφία.
Μπορεί να τον συγκινεί περισσότερο και 1002 άλλα, όμως πιο κοντά στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι.
Ο καθένας μας ακούει τη μουσική με τα δικά του αυτιά.
Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί ένα ζευγάρι αυτιών αναφοράς που να μπορούμε να τα δανειστούμε και να ακούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς ακούει ο άλλος και αυτό είναι η ιδιαιτερότητα του καθενός μας.

Ο κατασκευαστής μιας συσκευής με <<προσωπικότητα>> προσπαθεί να αποτυπώσει σε αυτή τον ιδιαίτερο, δικό του και μοναδικό τρόπο, που φτάνουν οι ήχοι σε αυτόν.

Να συμφωνούμε όλοι μαζί του είναι εντελώς απίθανο αλλά είναι κάτι δικό του και δεν μπορούμε να του το στερήσουμε ή να του το βγάλουμε λάθος.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
Re: Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Ας βρεθεί πρώτα το μικρόφωνο που θα μετατρέπει τέλεια και μετά πάμε στα υπόλοιπα...:616:

Καλά αυτό δεν γίνεται,όπως επίσης δεν γίνεται να βρούμε και ένα σύστημα που θα παίζει ΑΚΡΙΒΩΣ ότι ηχογραφήθηκε.Κατα προσέγγιση είναι όλα αυτά.:109:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Ο καθένας μας ακούει τη μουσική με τα δικά του αυτιά.
Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί ένα ζευγάρι αυτιών αναφοράς που να μπορούμε να τα δανειστούμε και να ακούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς ακούει ο άλλος και αυτό είναι η ιδιαιτερότητα του καθενός μας.
Η "πραγματικότητα" στην οποία αναφερόμαι παραπάνω δεν έχει να κάνει ούτε με το τι ακούω εγώ ούτε με το τι ακούς εσύ, πόσο μάλλον με το πως μας αρέσει να ακούμε..
Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το τι είναι αποθηκευμένο στο έρημο το δισκάκι (ή το LP ή τον σκληρό κ.ο.κ.)..

Να σου δώσω ένα πραγματικό παράδειγμα;...

Έχω μία καλή προσέγγιση του πως παίζει μία συγκεκριμένη εκτέλεση του Spanish Caravan των Doors από ένα συγκεκριμένο album και ένα συγκεκριμένο αρχείο (σε 24/96 flac πάντα :138:)..
Λέω καλή προσέγγιση γιατί το έχω ακούσει σε 10 συστήματα και σε nearfield monitors και στα πιο "μονιτοράτα" από αυτά (τα οποία εν γνώση των ιδιοκτητών έχουν στηθεί με σκοπό την απόλυτη ακρίβεια) και στα mini monitors παίζει ΠΟΛΥ κοντά με μικρές αποκλίσεις. [Και σε άλλα ρίχνεις ζάρια για να δεις πως θα ακουστεί η κιθάρα και η φωνή...]

Ε, συγγνώμη ρε παλικάρια αλλά καλοί και άγιοι οι γνωστοί και θηριώδεις τελικοί των 10+ χιλιάδων το ζευγάρι (ονόματα δε λέμε...) αλλά να τη χ3σω την "άποψη" του κατασκευαστή τους και να χ3σω και τον εντυπωσιακό ήχο που σου σηκώνει την τρίχα σε ορισμένα περάσματα με τις υπερβολές του όταν, τελικά, είναι σαν να ακούς διαφορετική εκτέλεση/mastering και ζορίζεσαι να καταλάβεις ποιός τραγουδάει γιατί έχει αλλάξει χροιά η φωνή.

Αυτό το σύστημα πολλά μπορεί να είναι (ακριβό, εντυπωσιακό, "ξεκούραστο" και άλλα τέτοια - και ο ιδιοκτήτης τους είναι πανευτυχής btw και καλά κάνει ο άνθρωπος) αλλά Hi-Fi δεν είναι.

Sad but true.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.805
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός