Ηχητική μόνωση δωματίου

Reaction score
1
Δεν γνωρίζω αν ποστάρω στην σωστή κατηγορία, αν δεν...ζητάω συγνώμη προκαταβολικά.

Το θέμα μου είναι όπως λέει και ο τίτλος η μόνωση ενός δωματίου.
Λόγω μετακόμισης απο την επαρχία στην πρωτεύουσα και απο μονοκατοικία σχεδόν σε διαμέρισμα, δημιουργείται ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσω.

Είμαι μουσικός και παίζω πνευστό όργανο. Λόγω πολύωρης μελέτης ο ήχος καταντάει κουραστικός και ενοχλητικός για τους γείτονες και όσο ευγενικοί και αν είναι μαζί μου ,κάποια στιγμή θα αγανακτήσουν.

Στο καινούργιο σπίτι θα ήθελα να μονώσω ένα δωμάτιο ώστε να κόβω όσο αυτό είναι δυνατόν τον ήχο που βγαίνει προς τα έξω.

Αν κάποιος έχει εμπειρία στον τρόπο που θα πρέπει να κινηθώ σε υλικά και τρόπο κατασκευής θα το εκτιμούσα να την μοιραζόταν μαζί μου.

Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός φυσικά....το κόστος..:105:

Reaction score
1.769
Απάντηση: Ηχητική μόνωση δωματίου

αφου δεν παιζης ντραμς τα πραγματα ειναι πιο ευκολα.
το σπουδαιοτερο ειναι τα κουφωματα να κλεινουν ερμητικα
με λαστιχο γυρω γυρω.
επομενο βημα γυψοσανιδες στους τοιχους με πετροβαμβακα απο μεσα.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Ηχητική μόνωση δωματίου

αφου δεν παιζης ντραμς τα πραγματα ειναι πιο ευκολα.
το σπουδαιοτερο ειναι τα κουφωματα να κλεινουν ερμητικα
με λαστιχο γυρω γυρω.
επομενο βημα γυψοσανιδες στους τοιχους με πετροβαμβακα απο μεσα.
αυτό με τα λάστιχα θα μπορούσες να μου το αναλύσεις λιγάκι?Επίσης δεν μπορώ να κάνω κάτι τόσο μόνιμο όπως οι γυψοσανίδες..άλλα κάτι ποιο πρόχειρο ώστε όταν ξενοικιάσω το σπίτι να τα "μαζέψω" και να φύγω..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.029

Για "πρόχειρο" δοκίμασε να βάλεις στους τοίχους και πάνω στην πόρτα (αν θες και στο ταβάνι) τον σκληρό-πυκνό πετροβάμβακα με το αλουμινόχαρτο (η επιφάνεια με το αλουμινόχαρτο προς το εσωτερικό του δωματίου και ο πετροβάμβακας να ακουμπάει στον τοίχο). Έχει συνολικό πάχος περίπου 3,5cm, πωλείται σε φύλλα διαστάσεων ~100χ60cm και σε πακέτα των 7 τμ με κόστος περίπου 70 €.

είναι σκληρό υλικό και μπορεί άνετα να στηριχτεί στον τοίχο με ένα καρφάκι μικρό, όπως αυτά που βάζεις για τα κάδρα. Τα φύλλα αυτά θα τα βάλεις κολλητά το ένα στο άλλο ώστε να μην αφήνουν καθόλου κενά μεταξύ τους, ενώ στις "ραφές" μπορείς να βάλεις αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου (1 € το τεμάχιο) ώστε να φαίνεται ενιαίο. Εσωτερικά θα έχεις ένα λουκ διαστημικό, αφού θα βλέπεις παντού αλουμινόχαρτο! Για περιορισμό των εσωτερικών αντανακλάσεων, αν αυτό αποτελέσει πρόβλημα, θα χρειαστείς μερικά φύλλα ρικοφόν.

το λάστιχο που λέει ο μπακ για τις πόρτες, είναι για να κόψει τα "κενά" του κουφώματος, αλλά αυτό λίγο σε ενδιαφέρει, διότι από εκείνες τις οποές θα πηγαίνει λίγος ήχος στο υπόλοιπο σπίτι σου κι όχι στους δίπλα. είναι αυτοκόλλητο ελαστικό υλικό που κολλάς στο κούφωμα εκεί που ακουμπάει η πόρτα, αλλά και στο κάτω μέρος της πόρτας για να κλείσει η οπή με το δάπεδο.

κάτω στο δάπεδο, ένα χοντρό χαλί θα βοηθήσει.

Reaction score
1.769

ναι εκτος αν εχει πορτες που βλεπουν εξω.

Reaction score
1.550

Μου έχει αναφερθεί σε σχετική μου έρευνα για δημιουργία μπασοπαγιδων πως ο πετροβαμβακας στη γερμανία έχει απαγορευτεί στα δημόσια κτίρια ενώ επιτρέπεται στα ιδιωτικα μόνο αν τοποθετηθεί αεροστεγώς γιατί θεωρείται καρκινογόνος.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.029

Μου έχει αναφερθεί σε σχετική μου έρευνα για δημιουργία μπασοπαγιδων πως ο πετροβαμβακας στη γερμανία έχει απαγορευτεί στα δημόσια κτίρια ενώ επιτρέπεται στα ιδιωτικα μόνο αν τοποθετηθεί αεροστεγώς γιατί θεωρείται καρκινογόνος.
Όχι μόνο καρκινογόνος, προκαλεί διάφορα προβλήματα στο αναπνευστικό, ενώ μπορεί και να μυρίζει.

Γι'αυτό προτείνω το σκληρό πυκνό πετροβάμβακα με το αλουμινόχαρτο, ώστε να είναι "μονωμένο" το περιβάλλον στο δωμάτιο από το ίδιο το υλικό του πετροβάμβακα.

Πάντως οι ηχοαπορροφητικές του ιδιότητες είναι κορυφαίες...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.029

"Σε μία κατασκευή, η συνολική ηχομείωση, είναι συνήθως πολύ κοντά στην ηχομείωση του πιό 'ασθενούς' στοιχείου της."
ορθώς.

Reaction score
1.550

Ναι αλλά για τη σωστή στεγανοποίηση δε χρειάζεται κάποια μεμβράνη και γυψοσανιδα μετά για τους προφανείς αισθητικούς λόγους; μεταξύ των πλακών αλλιώς πως θα γίνει στεγανοποίηση;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.029

μέσα από το αλουμίνιο προφανώς δε περνάει τίποτα, υπάρχει η απαιτούμενη μόνωση με το περιβάλλον.
αν τώρα βάλεις και στις "ραφές" αυτοκόλλητη ταινία αλουμινίου, το θέμα έχει λήξει.

αυτό λέω, που θεωρείται "ειδικό" για τζάκια.

http://el.scribd.com/doc/56909208/Πετροβάμβακας-με-αλουμίνιο-για-ενεργειακά-τζάκια

Το Panel Chimenea S έχει πιστοποιητικό συμμόρφωσης με το πρότυπο EN 13162, καθώς και το πιστοποιητικό EUCEBπου εξασφαλίζει ότι το υλικό είναι βιοδιαλυτό και δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 97/69/ΕΚ.

Reaction score
1.550

Ίσως χαζη ερώτηση. Αν ο φίλος δεν παίζει πνευστο τύπου τρομπόνι που κατεβαίνει χαμηλά σε συχνότητες θα μπορούσε να βολευτεί με ricofon ή κάτι τέτοιο απορροφητικό;

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.472

Όχι μόνο καρκινογόνος, προκαλεί διάφορα προβλήματα στο αναπνευστικό, ενώ μπορεί και να μυρίζει.

Γι'αυτό προτείνω το σκληρό πυκνό πετροβάμβακα με το αλουμινόχαρτο, ώστε να είναι "μονωμένο" το περιβάλλον στο δωμάτιο από το ίδιο το υλικό του πετροβάμβακα.

Πάντως οι ηχοαπορροφητικές του ιδιότητες είναι κορυφαίες...
Αγαπητέ γιατρέ, δώσε καμία επίσηση αναφορά για το χαρακτηρισμό καρκινογόνος, εγώ όσο το έψαξα δε βρήκα κάτι σοβαρό. Είναι σοβαρό το θέμα γιατί αρκετοί από εμάς χρηιμοποιούμε πετροβάμβακα στο χώρο μας, όχι εκτεθειμένο αλλά εγλωβισμένο μέσα σε γάζα ή παρόμοιο ύφασμα. Χρειάζεται καλύτερη "μόνωση" από αυτή;

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.472

Π.χ. αυτή η κατασκευή που έχω στην οροφή, είναι επικίνδυνη; Χρησιμοποιείται διάτρητη γυψοσανίδα με εσωτερική γάζα.

Attachments

Reaction score
1
λοιπόν, μετά απο αρκετή μελέτη κατέληξα σε πλάκες πετροβάμβακα με επίστρωση αλουμινίου. Είναι η πιο φθηνή λύση μακράν ,καθώς έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα ηχομόνωσης. Η μεγάλη πρόκληση είναι η σωστή τοποθέτηση σε τοίχους ,ταβάνι και πόρτα χωρίς να αποκτήσει το δωμάτιο look μηχανοστάσιου star trek..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.029
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχητική μόνωση δωματίου

Αγαπητέ γιατρέ, δώσε καμία επίσηση αναφορά για το χαρακτηρισμό καρκινογόνος, εγώ όσο το έψαξα δε βρήκα κάτι σοβαρό. Είναι σοβαρό το θέμα γιατί αρκετοί από εμάς χρηιμοποιούμε πετροβάμβακα στο χώρο μας, όχι εκτεθειμένο αλλά εγλωβισμένο μέσα σε γάζα ή παρόμοιο ύφασμα. Χρειάζεται καλύτερη "μόνωση" από αυτή;
όχι, δε χρειάζεται κάτι καλύτερο.

σίγουρα μη καρκινογόνα είναι αυτά της κατηγορίας "0", που είναι βιοδιαλυτά.
τα υπόλοιπα θεωρούνται κατηγορίας "3", δηλαδή μη καρκινογόνα, αλλά χωρίς σημαντικές αποδείξεις επί τούτου (πειράματα σε ποντίκια, τα γνωστά).
εφόσον δεν είναι βιοδιαλυτά, οι ίνες παραμένουν εντός του πνεύμονα και δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν οτιδήποτε, λόγω χρόνιας ενόχλησης του βλεννογόνου.

στην πράξη, μόνο ο αραιός πετροβάμβακας μπορεί να σκορπάει ίνες στον αέρα και να τις εισπνέουμε, κι αυτό εφόσον δεν είναι κάπου κλεισμένος, να μην έχει πχ ρεύματα αέρα που θα παρασύρουν μικρο-ίνες. Ο πυκνός πετροβάμβακας που είναι στην άκρη, ιδίως καλυμμένος με το αλουμίνιο, δεν αποτελεί πρόβλημα.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.141
Members
38.415
Νεότερο μέλος
arishonda