Ηχητική περιποίηση χώρου ακρόασης

Reaction score
752
Ώπα, τι έχουμε εδώ;; Κάτι για dolby atmos λέει, κάτι για immersive λέει.
Γι’αυτό η rme είναι κορυφαία εταιρία. Ακούει!

Reaction score
737
Γράφω εδώ μιας και δεν είδα κάποιο τρεντ (σόρυ αν δεν το είδα) και ρωτώ να ακούσω γνώμες.

Τι κάνετε ρε παιδιά, άνοιξη φθινόπωρο όταν μπαίνουν η βγαίνουν τα χάλια στο σπίτι;
Μιλάω καθαρά για σπίτι, γιατί κάποιοι τυχεροί έχουν σταθερό χώρο ακρόασης προσωπικό.
Καθε φορά είναι βέβαιο με την αλλαγή αλλάζει τελείως ο ήχος είτε προς το καλύτερο η προς το χειρότερο.
Απο όσο ξέρω και έχω διαβάσει, όλοι ισχυρίζονται πως τα χάλια η ή μοκέτα βελτιώνει την ακουστική του χώρου.
Τώρα πάμε για καλοκαίρι, τα βγάλαμε και;
Πως μπορεί κάποιος να έχει πάντα η σχεδόν παντα τον σωστό ήχο;
Και είναι όντως καλύτερος ο μεν η ο δε;

Προσωπικά δεν έχω καταλήξει όσα χρόνια ασχολούμαι και θα πω απλά συνηθίζουμε την κάθε αλλαγή και μετά ξανά μάνα τα ίδια.
Οι πρώτες μέρες κάθε φορά πάντως είναι δύσκολες από την αλλαγή.
Εσείς;

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.757
Γράφω εδώ μιας και δεν είδα κάποιο τρεντ (σόρυ αν δεν το είδα) και ρωτώ να ακούσω γνώμες.

Τι κάνετε ρε παιδιά, άνοιξη φθινόπωρο όταν μπαίνουν η βγαίνουν τα χάλια στο σπίτι;
Μιλάω καθαρά για σπίτι, γιατί κάποιοι τυχεροί έχουν σταθερό χώρο ακρόασης προσωπικό.
Καθε φορά είναι βέβαιο με την αλλαγή αλλάζει τελείως ο ήχος είτε προς το καλύτερο η προς το χειρότερο.
Απο όσο ξέρω και έχω διαβάσει, όλοι ισχυρίζονται πως τα χάλια η ή μοκέτα βελτιώνει την ακουστική του χώρου.

Προσωπικά δεν έχω καταλήξει όσα χρόνια ασχολούμαι και θα πω απλά συνηθίζουμε την κάθε αλλαγή και μετά ξανά μάνα τα ίδια.
Εσείς;
αν δεν έχεις τίποτα άλλο σε επιφάνεια περιποίησης και ο χώρος είναι όλος ξερός ''γυαλί''...ναι το χαλί ακούγεται :biggrin: άλλες φορές έντονα άλλες όχι
...το πόση διαφορά θα κάνει εξαρτάται από το πάχος του...+βάλε και λίγο το θέμα τύχης της γενικότερης απόκρισης του ηχείου ως προς την θέση ακρόασης.....
αν διαθέτεις κάποιο είδος ισοστάθμισης πχ ντιρακ....κάνε μία καινούρια μέτρηση και σύγκρινε τα πρισετς...πριν και μετά

Υ.Γ. Θυμήθηκα μπουχάρα @Dimifoot τώρα :cry:

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
34.300
ΩΩΩΩΩΩΩΩΩ !!
Χαλιά χαϊένδ :dance2::party:
Τι να μας πούνε τώρα οι μπίλιες και τα ρακς. :biggrin:
Πώς δεν το έχει σκεφτεί κανείς μέχρι τώρα?

Ακούτε χαλιά? Αμέ και συγκριτικό θα κάνουμε!

Reaction score
1.272

Εσείς;
Αν το πάρεις από την αρχή το thread σχολιάζονται τα χαλιά...

Reaction score
23.441

Εσείς;
Το χαλί αντικειμενικά είναι πάντα κακό. Ας λένε ότι θέλουν οι "ειδικοί" του ίντερνετ. Ιδίως εάν έχεις φροντίσει ηχητικα τον χώρο με μπασοπαγίδες ή και με γενικά έστω και λίγο παχιά εμφανή απορρόφηση. Νεκρώνεις τον χώρο χωρίς να αποδίδει τίποτε.

Αλλά το χαλί είναι χρήσιμο στην καθημερινότητα ανάλογα και τι έχεις σαν πάτωμα. Οπότε όπως λές όταν είναι αναπόφευκτο για τον χειμώνα ... το συνηθίζεις ακουστικά. Το ίδιο ισχύει (και πιο σημαντικό) και για εάν έχεις στο studio (ή στο σπίτι) ανοιχτή ή κλειστή την πόρτα του. Διαλέγεις και το αυτί κάπου συνηθίζει σχετικά γρήγορα.

Reaction score
737
αν δεν έχεις τίποτα άλλο σε επιφάνεια περιποίησης και ο χώρος είναι όλος ξερός ''γυαλί''...ναι το χαλί ακούγεται :biggrin: άλλες φορές έντονα άλλες όχι
...το πόση διαφορά θα κάνει εξαρτάται από το πάχος του...+βάλε και λίγο το θέμα τύχης της γενικότερης απόκρισης του ηχείου ως προς την θέση ακρόασης.....
αν διαθέτεις κάποιο είδος ισοστάθμισης πχ ντιρακ....κάνε μία καινούρια μέτρηση και σύγκρινε τα πρισετς...πριν και μετά

Υ.Γ. Θυμήθηκα μπουχάρα @Dimifoot τώρα :cry:
και οταν δεν υπαρχει dirac τι κανουμε?

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.757
και οταν δεν υπαρχει dirac τι κανουμε?
δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικά σε αυτά
όπως είπα ένα χαλί δεν φέρνει την άνοιξη...απλά βοηθάει ένα μέρος του φάσματος...εις βάρος του άλλου...
το πόσο...εξαρτάται και από άλλους παράγοντες...

προσωπικά τις εποχές που άκουγα 2κάναλα και χωρίς σαμπς....έφερνα τα ηχεία σημαντικά πιο κοντά στη θέση ακρόασης και όταν τελείωνα τα πήγαινα πάλι πίσω :biggrin:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.356
Η δικιά μου εμπειρία (και έχω περάσει από πολλά σπίτια) :

- Αν το ταβάνι δεν έχει απορρόφηση, το χαλί βοηθάει
- Αν το ταβάνι είναι έντονα ανακλαστικό, το χαλί βοηθάει ΠΑΝΤΑ (περιορίζει το flutter echo)
- Αν το δωμάτιο είναι πολύ ζωντανό (ασχέτως ταβανιού), το χαλί βοηθάει
- Αν υπάρχουν ηλεκτρονικά ματζούνια ισοσταθμίσεων, αρκετές φορές ίσως είναι καλύτερα χωρίς χαλί, ιδίως σε νεκρούς χώρους - εξαρτάται
- Αν το flutter echo είναι σοβαρό, τα ηλεκτρονικά ματζούνια ισοσταθμίσεων ΔΕΝ το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά χωρίς συμβιβασμούς αλλού, που να χτυπιώνται

Re-ζουμί :
Εκτός και αν μπαίνετε σε χώρο τύπου EAR, βάλτε χαλί πάντα, και μάλλον όσο πιο χοντρό τόσο πιό καλά, και ΑΝ (λέμε...) κάτι σας ξυνίζει, αρχίστε το γδύσιμο

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.910
Η δικιά μου εμπειρία (και έχω περάσει από πολλά σπίτια) :

- Αν το ταβάνι δεν έχει απορρόφηση, το χαλί βοηθάει
- Αν το ταβάνι είναι έντονα ανακλαστικό, το χαλί βοηθάει ΠΑΝΤΑ (περιορίζει το flutter echo)
- Αν το δωμάτιο είναι πολύ ζωντανό (ασχέτως ταβανιού), το χαλί βοηθάει
- Αν υπάρχουν ηλεκτρονικά ματζούνια ισοσταθμίσεων, αρκετές φορές ίσως είναι καλύτερα χωρίς χαλί, ιδίως σε νεκρούς χώρους - εξαρτάται
- Αν το flutter echo είναι σοβαρό, τα ηλεκτρονικά ματζούνια ισοσταθμίσεων ΔΕΝ το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά χωρίς συμβιβασμούς αλλού, που να χτυπιώνται

Re-ζουμί :
Εκτός και αν μπαίνετε σε χώρο τύπου EAR, βάλτε χαλί πάντα, και μάλλον όσο πιο χοντρό τόσο πιό καλά, και ΑΝ (λέμε...) κάτι σας ξυνίζει, αρχίστε το γδύσιμο
Σωστό το ποστ αυτό, ολόκληρο.

Η προτροπή μου να απομακρυνθούν τα χαλιά, ακολουθεί την μεθοδολογία κάλυψης με διαχυτικές διατάξεις τουλάχιστον του 1/4 των τοίχων και του 1/3 του ταβανιού, και με έλεγχο για flutter echo.
Αν συνεχίζει να υπάρχει flutter echo, βάζεις κι άλλες διατάξεις διάχυσης μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως.

Εάν δεν μπορείς να βάλεις κι άλλη διάχυση, τότε υποχρεωτικά βάζεις απορρόφηση, και το χαλί αυτό είναι, μια επιφάνεια απορρόφησης των πρίμων.

Το flutter echo είναι ένα φαινόμενο από αλλεπάλληλες αντανακλάσεις κυρίως μεταξύ ταβανιού και δαπέδου, στο φάσμα των πρίμων. Όταν υπάρχει flutter echo στα όρια του δωματίου, κοντά στους τοίχους, μπορεί κι αυτοί να συμμετέχουν λίγο.

Ο έλεγχος ύπαρξής του, γίνεται χτυπώντας παλαμάκια, κι όχι μόνον στη θέση ακρόασης, ίσα ίσα, ακριβώς το αντίθετο, περπατάμε σε όλο το εμβαδό του χώρου, χτυπάμε παλαμάκια κι ακούμε πως σβήνουν, ακόμα και στις άκρες του χώρου, πλησίον των τοίχων. Όπου ακούσουμε πρόβλημα, αυτό πρέπει να λυθεί, είτε με ένα δυαχυτή στο ταβάνι, είτε με μια επιφάνεια απορρόφησης στο ταβάνι, είτε με μια μοκέτα ή χαλί στο δάπεδο.

Δεν αφήνουμε άλυτο το πρόβλημα του flutter echo σε κανένα σημείο του χώρου ακρόασης, κι αυτό είναι απαράβατος κανόνας.

Εάν έχουμε καλύψει το ταβάνι με διάχυση, στο 1/3 του εμβαδού του ταβανιού, στην ευρεία περιοχή πάνω από την mlp, τότε σε αυτήν την περιοχή σίγουρα δεν χρειάζεται κανένα χαλί, και δεν θα υπάρχει flutter echo.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να περπατάμε πέριξ της καλυμμένης επιφάνειας του ταβανιού και να ελέγχουμε για flutter echo, κι όπου υπάρχει πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, με τους τρόπους που ανέφερα παραπάνω.

Σημαντικό:
Αφού λυθεί το flutter echo, μετράμε RdT 60, όχι πριν λυθεί, διότι η ενέργεια από το ίδιο το flutter echo εμπεριέχεται ως ενέργεια μέσα στη μέτρηση, δίνοντας ψευδώς ανεβασμένες τιμές στις ανώτερες συχνότητες του φάσματος.

To flutter echo όχι μόνον ΔΕΝ αντιμετωπίζεται από κανένα σύστημα ισοστάθμισης DSP, αλλά κανενός είδους DSP δεν μπορεί να επιφέρει ούτε την παραμικρή διόρθωση σε αυτό το πρόβλημα. Αποτελεί ένα πρόβλημα χώρου που δεν αντιμετωπίζεται διόλου με software.

Οι περισσότεροι χώροι ακρόασης στα τυπικά σπίτια, καταλαβαίνετε πως έχουν υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα flutter echo, το οποίο αποτελεί μια σημαντική παραμόρφωση στο άκουσμα των πρίμων, και σε όσα αντιληπτά στοιχεία της μουσικής εμπλέκονται τα πρίμα, ακόμα και στην χωρική πληροφορία.

Η παλιά συνταγή των χαϊεντάδων για ένα παχύ χαλί στην ευρύτερη θέση ακρόασης (η γνωστή μπουχάρα), μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς ίχνος ηχητικής περιποίησης, δεν ήταν λάθος "συνταγή", ήταν δικαιολογημένη και απαραίτητη.

Βεβαίως το χαλί οδηγεί σε ένα κακό equalisation, το οποίο ΠΑΝΤΑ οδηγεί σε υποδεέστερης ποιότητας άκουσμα, αλλά προκειμένου να υπάρχει flutter echo, οτιδήποτε άλλο είναι προτιμότερο. Το flutter echo αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα και η όλη διαδικασία περιποίησης χώρου που παρουσίασα σε αυτό το θρεντ, ενώ έχει μεγάλη "χαλαρότητα" στο είδος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και στην ακρίβεια που χρειάζεται στους χρόνους RdT60 που θα επιτευχθούν, δεν είχε καμία χαλαρότητα στο flutter echo, αυτό δεν επιδέχεται χαλαρότητας, πρέπει να αντιμετωπιστεί πλήρως, σε οποιοδήποτε χώρο ο ιδιοκτήτης έχει οποιεσδήποτε (όσο μικρές κι αν είναι) απαιτήσεις για αξιοπρεπή ήχο.

Reaction score
3.034
Αυτό το έκο το φλάττερ, δεν αντιμετωπίζεται τελικά καθόλου με "ειδική" σαγρέ μπογιά στους τοίχους και στο ταβάνι, όπως επεσήμανε έμπειρο μέλος παλιότερα;;;

Για τους γνώστες του α-βου σάιτ... :biggrin:

Reaction score
2.748
Αυτό το έκο το φλάττερ, δεν αντιμετωπίζεται τελικά καθόλου με "ειδική" σαγρέ μπογιά στους τοίχους και στο ταβάνι, όπως επεσήμανε έμπειρο μέλος παλιότερα;;;

Για τους γνώστες του α-βου σάιτ... :biggrin:
Μπορείς να αφήσεις και λίγο κερί στα αυτιά για απορρόφηση Lol

Reaction score
3.034
Μπορείς να αφήσεις και λίγο κερί στα αυτιά για απορρόφηση Lol
Είμαι ειδικός σ΄αυτό 😍 , σωθήκαμε!

Εεεε, όλα εγώ πια; Ο άλλος έγραψε ολόκληρη έκθεση παραπάνω.
Μια εικόνα , 1000 λέξεις!

1757585962895.jpeg

:biggrin::tongue:

Σόρρυ για το σπαμ, αλλά δε κρατήθηκα. Το κόβω εδώ :p....

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.127
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt