Η σημασία του προενισχυτή phono.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.430
Re: Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Επίσης ότι οι διαφορές των προενισχυτών φαίνεται περισσότερο στις MC χαμηλοέξοδες κεφαλές που ο προενισχυτής καλείται να ενισχύσει έως και 80 φορές τις χαμηλές συχνότητες με τις λιγότερο δυνατόν παραμορφώσεις και S/R παρά με τις υψηλοέξοδες MC και ΜΜ.
Χαμηλοέξοδη MC ήταν η κεφαλή... αλλά το θέμα της κουβέντας (αν αυτό είναι κουβέντα) δεν είναι ποιος προ ήταν καλύτερος, αλλά αν αυτές τις διαφορές θα τις έπαιρνες με μια ανάλογη <<επένδυση>> σε καλύτερη κεφαλή.

Reaction score
372
Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Εάν δοκιμή περιλάμβανε μία κεφαλή και τέσσερις προενισχυτές θα πρέπει να ακούστηκε καλύτερα ο προενισχυτής που μάτσαρε και καλύτερα με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της κεφαλής (αντίσταση, χωρητικότητα) και είχε κέρδος για τάση εξόδου κοντά στα 300-350mV.
Η λογική τουλάχιστον αυτό λέει αφού η κατηγορία τιμής των προενισχυτών που έλαβαν μέρος στην κόντρα δεν είναι εισαγωγική. (ίσως μερικοί έκαναν παραμετροποίηση)
Πιστεύω ότι με μία άλλη κεφαλή διαφορετικών ηλεκτρικών χαρακτηριστικών μπορεί και να ακουγόταν καλύτερα ένας αλλός προενισχυτής της δοκιμής που μάτσαρε καλύτερα ή να είχε κλείσει την ψαλίδα.....
Συμφωνώ απόλυτα ότι το ματσάρισμα phono stage - κεφαλής είναι ένα πολύ καθοριστικό σημείο για το τελικό αποτέλεσμα.
Γι' αυτό αν δεν θέλουμε να μείνουμε με μία μόνο κεφαλή, είναι πολύ σημαντικό το phono stage μας να έχει όσο το δυνατόν περισσότερς ρυθμίσεις σε gain και αντίσταση εισόδου.

Χαμηλοέξοδη MC ήταν η κεφαλή... αλλά το θέμα της κουβέντας (αν αυτό είναι κουβέντα) δεν είναι ποιος προ ήταν καλύτερος, αλλά αν αυτές τις διαφορές θα τις έπαιρνες με μια ανάλογη <<επένδυση>> σε καλύτερη κεφαλή.
Η δική μου εμπειρία λεέι ότι όσο σημαντικά είναι η ποιότητα του phono stage και το ματσάρισμα phono stage - κεφαλής, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ποιότητα της κεφαλής στο τελικό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς το αναλογικό είναι μία αλυσίδα (πικάπ - βραχίονας - κεφαλή - phono stage) και ως γνωστόν ο εκάστοτε ''αδύναμος κρίκος'' είναι αυτός που καθορίζει το αποτέλεσμα.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.544

[...] Δυστυχώς το αναλογικό είναι μία αλυσίδα (πικάπ - βραχίονας - κεφαλή - phono stage) και ως γνωστόν ο εκάστοτε ''αδύναμος κρίκος'' είναι αυτός που καθορίζει το αποτέλεσμα.
Δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου όσο κάποιοι συμforumίτες, αλλά θα ήθελα να συνεχίσω το σκεπτικό του MILES.

Άποψή μου είναι το πρόβλημα στην "αλυσίδα" του αναλογικού ήχου, όπως την παρέθεσε ο MILES, έγκειται σε δύο παράγοντες. Αφενός, ο "αδύναμος κρίκος" αλλάζει ταυτότητα (μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από τους τέσσερις) και αφετέρου εάν αλλάξει ένας από αυτούς (έστω ότι καθορίζεται ο αδύναμος κρίκος), αυτομάτως μπορεί κάποιος άλλος να φανερώσει τις όποιες αδυναμίες του και να χρειάζεται αλλαγή και ούτω καθεξής.

Συμφωνώ με τη λογική του MILES, ότι όσο σημαντικά είναι η ποιότητα του phono stage και το ταίριασμα phono stage - κεφαλής, άλλο τόσο σημαντική είναι η ποιότητα της κεφαλής, αλλά είμαι με την εντύπωση ότι αναζητώντας το "κάτι" καλύτερο, εισερχόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο συνεχούς αλλαγής "κρίκων" που τελικά οδηγεί στην μεταμόρφωση του χόμπυ μας, δηλαδή της ακρόασης μουσικής, σε χομπυ αλλαγής "κρίκων".

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

.....αλλά είμαι με την εντύπωση ότι αναζητώντας το "κάτι" καλύτερο, εισερχόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο συνεχούς αλλαγής "κρίκων" που τελικά οδηγεί στην μεταμόρφωση του χόμπυ μας, δηλαδή της ακρόασης μουσικής, σε χομπυ αλλαγής "κρίκων".
Aφιερωμένο εξαιρετικά φίλτατε

[YOUTUBE]MUFx0eRvzEY[/YOUTUBE]

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Γι'αυτό φίλε Miles με το που έβγαλες στο σφυρί το AQVOX όρμησα αμέσως .Προτροπή Οσίου Τζεοβαζίου βεβαίως-βεβαίως
Balanced είσοδοι-έξοδοι,παραμετροποίηση,τέλειο μηχανάκι .
Πήρα και μια Benz Ace L(την κόκκινη) και όχι γιαπωνέζικη Xenon,Fenon,Menon.....Denon τέλος πάντων ρε παιδάκι μου (ακούς Γιάννη μου?) και με αναλογικά τελείωσα .

Reaction score
372

Μάνο όντως το AQVOX είναι καταπληκτικό στα λεφτά του. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται balanced καλώδιο για να πάρεις τα μέγιστα από αυτό.

Όσον αφορά τις Benz, τις θεωρώ από τις πιό αξιόλογες και μουσικές κεφαλές στα χρήματα τους (ειδικά στις τιμές που πωλούνται στην Ελλάδα).

Reaction score
372

Συμφωνώ με τη λογική του MILES, ότι όσο σημαντικά είναι η ποιότητα του phono stage και το ταίριασμα phono stage - κεφαλής, άλλο τόσο σημαντική είναι η ποιότητα της κεφαλής, αλλά είμαι με την εντύπωση ότι αναζητώντας το "κάτι" καλύτερο, εισερχόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο συνεχούς αλλαγής "κρίκων" που τελικά οδηγεί στην μεταμόρφωση του χόμπυ μας, δηλαδή της ακρόασης μουσικής, σε χομπυ αλλαγής "κρίκων".
Έτσι είναι αλλά έλα όμως που κάποιοι (όπως εγώ που είμαι γνωστός και συνειδητοποιημένος ''μηχανάκιας''), εκτός από την ακρόαση μουσικής έχουν σαν hobby και τα μηχανήματα!!!

Δεν ξέρω αλλά εγώ προσωπικά δεν το θεωρώ κακό αυτό, αρκεί το hobby να μην καταλήγει σε βάρος άλλων πραγμάτων.

D

deleted user 10898

Guest

Όσον αφορά τις Benz, τις θεωρώ από τις πιό αξιόλογες και μουσικές κεφαλές στα χρήματα τους (ειδικά στις τιμές που πωλούνται στην Ελλάδα).
ποιος τις πουλαει?

με την ψηφιακη riaa η αποδοση εχει να κανει με το adc/dac και φυσικα πρεπει να ανεβεις στα 2.5χιλιαρικα για να εχεις μια αξιοπρεπη "διαφανη" μετατροπη.
υπαρχει ομως και "ενδιαμεσος" δρομος αν εχεις ηδη καλο dac.
στα συμβατικα phono εχοντας ακουσει αρκετα το Ypsilon που θεωρειτε κορυφαιο απο οσους ασχολουνται, ειναι απιστευτο σε τι επιπεδο ανεβαζει ενα μετριο συνολο.
Η σειρα κατεμε ειναι πλατο,phono,βραχιονας,κεφαλη...

Reaction score
1.788

παιδια, το να παει καποιος στην κορυφη εχει πολλους δρομους!!! αλλος δια της αναλογικης οδου ,και με τα οποια παραδρομια εχει αυτη!!! αλλος με την ψηφιακη, συνχρονη, κατ αυτον οδο!! [ενα πραμα σαν το τελεφερικ]

Ο απλος περιπατητης υδρωνει, αλλα απολαμβανει την φυση[κο] , ενω ο αλλος ειναι τσακ μπαμ στην κορυφη χωρις πολλα πολλα!!!!

Προσωπικη παντα αποψη!!!

Παντως μια βολτα με το τελεφερικ θα κανω!!!!!:116:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.326

ενω ο αλλος ειναι τσακ μπαμ στην κορυφη χωρις πολλα πολλα!!!!
γειά σου Τάκη με τα ωραία σου!

αφιερωμένο εξαιρετικά: (κι άκου το μέχρι τέλους, μη το σταματήσεις....)

Last edited by a moderator:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Γι'αυτό φίλε Miles με το που έβγαλες στο σφυρί το AQVOX όρμησα αμέσως .Προτροπή Οσίου Τζεοβαζίου βεβαίως-βεβαίως
Balanced είσοδοι-έξοδοι,παραμετροποίηση,τέλειο μηχανάκι .
Καλά, κάτσε να μην είχα ήδη το phono του Σπέρτου και θα σου έλεγα αν θα προλάβαινες το Aqvox!!

Πέτρο, γιατί τα παίρνεις κρανίο όταν διαβάζεις τη λέξη που αρχίζει από "ψ" (τα πονηρά μυαλά να κάτσουν ήσυχα!).
Νόμιζα ότι σε όλους αρέσουν οι δοκιμές (αρκεί να μην αφήνουν κουσούρι)..
Γι'αυτό άλλωστε δεν ακούσατε τόσα phono stage; Γι'αυτό δεν έχεις βάλει χέρι σε τόσα μηχανάκια;
Γιατί είναι κακό να δοκιμάσεις και την ψηφιακή RIAA μεταξύ των άλλων 1002 άντε-μην-πω που όλοι έχουμε δοκιμάσει στην πορεία του χόμπυ και στον χαβαλε;

Όποιος φοβάται μην του μείνει κουσούρι να ξεκαθαρίσουμε ότι με μία φορά δεν γίνεσαι... ψηφιακός.
Άμα σου αρέσει και θες κι άλλο, εκεί να ανησυχήσεις. :116:

Όποιος δεν ξέρει πώς να δοκιμάσει, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε.
Νομίζω ο vet είχε δοκιμάσει και γράψει κάτι σχετικό στο παρελθόν.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.326

πάντως, μερικά πράγματα, (και για να πέσουν οι τόνοι) πχ αυτό:

δεν έχει σημασία από το "φόνο" τα ακούς...

Reaction score
1.788

γειά σου Τάκη με τα ωραία σου!

αφιερωμένο εξαιρετικά: (κι άκου το μέχρι τέλους, μη το σταματήσεις....)

βρε @αμω το μπελα σου που ηξερες οτι γουσταρω τρελλα τον χοντρο;:602:

υ.γ

Αυτο το κοματι επρεπε να ακουσεις απο κατι 4χ6550 που ειχα φτιαξει παλια!! ο ηλεκτρισμος σε ολο το μεγαλειο του!!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.430

Πέτρο, γιατί τα παίρνεις κρανίο όταν διαβάζεις τη λέξη που αρχίζει από "ψ" (τα πονηρά μυαλά να κάτσουν ήσυχα!).
Γι'αυτό άλλωστε δεν ακούσατε τόσα phono stage; Γι'αυτό δεν έχεις βάλει χέρι σε τόσα μηχανάκια;
Γιατί είναι κακό να δοκιμάσεις και την ψηφιακή RIAA μεταξύ των άλλων 1002 άντε-μην-πω που όλοι έχουμε δοκιμάσει στην πορεία του χόμπυ και στον χαβαλε;

Όποιος φοβάται μην του μείνει κουσούρι να ξεκαθαρίσουμε ότι με μία φορά δεν γίνεσαι... ψηφιακός.

Νομίζω κατάλαβες πολύ λάθος ή δεν διάβασες όλες τις απαντήσεις.
Αν έχεις να πεις, ή να προτείνεις, κάτι σχετικό με το θέμα είναι βέβαια καλοδεχούμενο και αλίμονο, αφού γιαυτό ανοίγει μια κουβέντα-θέμα.

Αλλά φίλε μου καλέ η συνεχόμενη επανάληψη του είσαστε πολύ πίσω και έχετε πολλά ακόμα να μάθετε, μην ασχολείστε με τέτοια αλλά μόνο με αυτά που εγώ πιστεύω εεεε κάπου καταντάει πολύ κουραστική.

Αν είναι για ένα κωλοθέμα να χαλάσουμε τις καρδιές μας να το σβήσω να πάει από εκεί που ήρθε.

Reaction score
1.788
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η σημασία του προενισχυτή phono.

Καλά, κάτσε να μην είχα ήδη το phono του Σπέρτου και θα σου έλεγα αν θα προλάβαινες το Aqvox!!

Φιλε Κωστα καποια πραγματα ειναι κατι σαν τις πολιτικες μας πεποιθησεις. χαιρουν ακρα συντηρητισμου!! [μαζι και εγω]. Για καποιους ισως να ειναι και θεμα ταμπου!!!! Παντως αμα το παρουμε ολοι χαλαρα εχει πολυ πλακα!!!!! Για μενα περαν την γνωση, που μπορει αλλοι να την εχουν μπολικη , αλλα και ισως καθολου, σημασια εχει απλα να καταθετουμε τις εμπειριες μας, και επισης μεσα στα ορια παντα του διαλογου να μην φοβομαστε να λεμε ανοιχτα αυτο που γουσταρουμε!!!! Τι ειναι το σωστο ,αλλα και ποιο ειναι το λαθος ας το αφησουμε καθαρα στην υποκειμενικοτητα!!!!!!

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Εσένα θα σου ξεριζώσω τ"αυτιά και θα στα βάλω εκεί που ξέρεις αισχρέ λαμπάτε.
Παίζει ρε η κεφαλή , παίζει το άκουσες και μόνος σου.
Αυτά γιατί δεν τα λες? παλιοαρκουδιάρη? εεε? γιατί ?
Δλδ τι θα έπρεπε να κάνω? να παω να πάρω benz?
Δεν γουστάρω ρε φίλε benz δεν γουστάρω.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εγω θέλω την γιαπωνέζα γκεισα . Ααααα!!!
Μια χαρά παίζει. Οποιου δεν του αρέσει να μην την πάρει.!!!!:114:
Δέν παίζει

Reaction score
1.788

Πω πω πω !!!!!!! ρε παιδακι μου ετσι στεγνα του το λες; Λεμε τον πεθανες!!!!!! Μελοσετο λιγο, ελεος!!

Γιαννη, ο Χατζησταμου κατι θα ξερει!! Αν δεν επαιξε και με την metric, κλαφτα Χαραλαμπε!!!

Εγω το ειπα στον EAR...........θα Χαραλαμπιζει λιγο!!!!!!!!:135:

Reaction score
1.788

Εσένα θα σου ξεριζώσω τ"αυτιά και θα στα βάλω εκεί που ξέρεις αισχρέ λαμπάτε.
Παίζει ρε η κεφαλή , παίζει το άκουσες και μόνος σου.
Αυτά γιατί δεν τα λες? παλιοαρκουδιάρη? εεε? γιατί ?
Δλδ τι θα έπρεπε να κάνω? να παω να πάρω benz?
Δεν γουστάρω ρε φίλε benz δεν γουστάρω.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εγω θέλω την γιαπωνέζα γκεισα . Ααααα!!!
Μια χαρά παίζει. Οποιου δεν του αρέσει να μην την πάρει.!!!!:114:
Γιαννηηηηηηη !!!!!!! δεν ξερω αν σου αρεσει η benz, το μονο σιγουρο ειναι οτι η αλλη μεχρι να παιξει τα μεγιστα [απ οτι λενε αλλοι ,οχι εγω] θα σου στοιχησει οσο μια mercedes- benz:142:

Γιαννακο ξερεις οτι σε αγαπαω ναι;;;;

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
391

Συμφωνώ πως η επανάληψη του Κώστα συνέχεια για ψηφιακή RIAA είναι λίγο βαρετή. Υποθέτω πως θέλει να σπρωξει κάποιους να το δοκιμάσουν γιατί πιστεύει πως έχει τεράστιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα.

Παρά την ενασχόληση μου με ψηφιακό ήχο απο την πρώτη γραμμή 25 χρόνια , ακούω σχεδόν αποκλειστικά βυνίλλια σπίτι γιατί έχω σε βινύλλιο όλους τους δίσκους που αγαπάω και δεν έχω χρόνο για ψηφιοποίηση του αρχείου.

Μετά απο πολλές δοκιμές κατέληξα κάποια στιγμή σε ένα phono το οποίο παρεπιπτόντως έχει και πολλές περγαμηνές διεθνώς, με χωριστό step up και προενίσχυση RIAA και με το οποίο και ακούω 4-5 χρόνια.

Λίγες μέρες πρίν μετά το step up χρησιμοποίησα ψηφιακή RIAA και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απο ότι περίμενα. Σαν να έφυγε άλλο ένα πέπλο ανάμεσα στην αναπαραγωγή και τα ηχεία. Το phono ακουγόταν πλέον "μηχανικό" σε σύγκριση με την ψηφιακή RIAA. Κάποιος χωρίς πείρα μπορεί να θεωρούσε πως η ψηφιακή RIAA δεν έχει τόση ενέργεια αλλά στην πραγματικότητα ακουγόταν σαν να μην υπήρχε. Και ... μάλλον το LINN μου δεν έχει ενέργεια τελικά.

Τόσο πολύ με εντυπωσίασε που σκέφτομαι να ξαναβάλω μπροστά το Technics SP10 mkII που κάθεται με έναν SME 312 S. Το Technics ακούγεται πιο "ψυχρο" απο το "μουσικό" Linn αλλά έχω πλέον μια υποψία πως το απίστευτο Technics με ψηφιακή RIAA θα είναι εμπειρία.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.953
Members
38.522
Νεότερο μέλος
Stearsa