Ιστορίες hi end για κλάματα: Director's Cut (Τα κομμένα)




dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.799
Reaction score
11.042
Εδώ με παθητικά κροςς και μπορούν να ευθυγραμμίζουν χρονικά τις μονάδες, δεν μπορούν με ενεργά?

Εταιρείες όπως η Rane και η Behringer το έχουν πάντως καθώς και όλα τα αναλογικά κρος του Linkwitz ήταν χρονικά ευθυγραμμισμένα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεσαι λιγότερο από 1 ms, οπότε δεν είναι πρόβλημα αυτό για τα ενεργά, εδώ το κάνουν με παθητικά κρος.


Υ.Γ τα ενεργά ΑΤC είναι χρονικά ευθυγραμμισμένα?

Χάρη η κουβέντα για τα αναλογικά κρος έχει ενδιαφέρον, δε λέω, αλλά θεωρητικό μια και οι εταιρίες τα καταργούν σιγά σιγά. Rane δεν υπάρχει πια αναλογικό. Ένα παλιότερο που είδα έχει και αυτό delay μέχρι 2ms, όπως το bery, και μάλιστα όχι στο high output. Τα ψηφιακά της πάνε μέχρι 10ms. 2ms νομίζω δεν είναι αρκετά για τρίδρομα ηχεία ή για σαμπ ή για ανομοιογενή συστήματα. Π.χ. εγώ χρειάστηκα παραπάνω από 2ms για το alignment των σαμπ.Tου Linkwitz τα ηχεία δεν τα έχω ψάξει αν είναι χρ. ευθυγραμμισμένα, από ένα ψάξιμο που έκανα δε βρήκα πουθενά step response. Έχεις κάποιο λινκ; Ομοίως για τα ATC, δε βρήκα step response των ενεργών της, ούτε έχω μετρήσει τα δικά μου. Δε νομίζω πάντως ότι είναι χρ. ευθυγραμμισμένα, όπως δεν είναι τα περισσότερα αναλογικά monitors. Η ATC περιγράφει τα cross ως "4th order active crossovers with phase correction". Επίσης, και τα psi για "Compensated Phase Response" μιλούν.

Γενικά το θέμα της χρ. ευθυγράμμισης είναι λίγο fuzzy. Κάποιοι εννοούν να είναι ευθ. τα ακουστικά κέντρα των μεγαφώνων. Κάποιοι άλλοι (και εγώ) εννοούν να δίνουν τέλειο τριγωνικό step response. Και ταυτόχρονα να έχουν και φλατ FR. Αυτό είναι απείρως πιο δύσκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο) να επιτευχθεί με αναλογικά και πολύ πιο εύκολο με ψηφιακά. Διότι όπως έγραψε ο bhutia και γνωρίζεις και εσύ, τα κλασσικά υλικά (ολοκληρωμένα, ημιαγωγοί, πυκνωτές και αντιστάσεις) εισάγουν φασικές αποκλίσεις με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ολοκληρωτική χρονική ευθυγράμμιση των επιμέρους συχνοτικών ζωνών στην έξοδο των φίλτρων
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.598
Τα παθητικά κρος είναι πέραν από παρωχημένη τεχνολογία, αποδεδειγμένα θεωρούνται απλώς λάθος να υπάρχουν. Δε θέλει περαιτέρω ανάλυση αυτό.

Γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν και δε τα καταργούν οι εταιρείες; Ο λόγος είναι απλός: το κόστος.

Είναι σαφώς πιο φτηνό να βάλεις 5-10 παθητικά εξαρτήματα μέσα σε ένα ηχείο και να το δουλεύεις με ένα ενισχυτικό κανάλι, παρά να βάλεις ενεργό κρος και πολλαπλά ενισχυτικά κανάλια, ισάριθμα των μεγαφώνων. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν παθητικά ηχεία.

Πάμε στα ενεργά.

Ο σοφός λόγος που καταργούνται από τις εταιρείες τα αναλογικά ενεργά κρος και χρησιμοποιούνται ενεργά κρος σε ψηφιακό επίπεδο, είναι ο ίδιος λόγος που καταργούνται τα ενισχυτικά Α-ΑΒ τάξης και χρησιμοποιούνται διακοπτικά ενισχυτικά, και ομοίως στα τροφοδοτικά. Το κόστος.

Διότι, είναι πολύ πιο χαμηλού κοστολογίου όταν προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, στα αναλογικά οι έξτρα δυνατότητες περιπλέκουν την κατασκευή και αυξάνουν λογαριθμικά το κόστος υλοποίησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και πεπερασμένες. Αντιθέτως, στα ψηφιακά οι δυνατότητες είναι κατά βάση απεριόριστες, ενώ ο μόνος φραγμός που τίθεται είναι η διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύς, η οποία πλέον είναι άφθονη.

Ταυτόχρονα, πολλές δυνατότητες που προσφέρονται σε ψηφιακό επίπεδο, είναι αδύνατο να υλοποιηθούν σε αναλογικό επίπεδο, και δε μιλάω μόνο για αποκοπες πολλών εκατοντάδων db ανά οκτάβα, αλλά και για χρηστικές δυνατότητες, όπως πληθώρα διαθέσιμων μνημών αποθήκευσης ρυθμίσεων, ενεργού ισοσταθμισης, και λοιπών dsp δυνατοτήτων που δεν αξίζει καν τον κόπο να σκεφτεί κανείς να το υλοποιήσει σε αναλογικό επίπεδο.

Το ασφαλές συμπέρασμα, είναι ότι τα αναλογικά ενεργά κρος ανήκουν στο ίδιο ντουλάπι με το βινύλιο και την κασέτα, με την τηλεόραση καθοδικού σωλήνα και το τηλέφωνο με καντράν, με τη βιντεοκασέτα και το ντιβιντί: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
 

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
Το ασφαλές συμπέρασμα, είναι ότι τα αναλογικά ενεργά κρος ανήκουν στο ίδιο ντουλάπι με το βινύλιο
Οσοι εχετε πικαπ στα ντουλαπια σας,ενημερωστε με,ισως με ενδιαφερουν.
Μπορω να κανω προσφορα..........ντουλαπας........ no problem :D
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.598
Με βάση την διαθέσιμη τεχνολογία και φυσικά τον περιορισμό του κόστους σε λογικά επίπεδα, η σοφή σχεδιαστική επιλογή που παραμένει για ένα όσο πιο αξιόλογο ηχείο γίνεται, είναι η χρήση ενεργού κρος στο ψηφιακό domain.

Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι στο κρος πρέπει να πηγαίνει ψηφιακό σήμα audio.

Διότι, αν πηγαίνει αναλογικό, υποχρεωτικά θα μετατραπεί σε ψηφιακό για να υλοποιηθούν τα DSP του κρος, και μετά ξανά αναλογικό για να πάει στα μεγάφωνα, κι ολο αυτό το πανηγύρι αλλεπάλληλων ψηφιοαναλογικών μετατροπών είναι βλακώδες να γίνεται.

Το οποίο εν κατακλείδι σημαίνει ότι τα ενισχυτικά στάδια που ακολουθούν το ψηφιακό κρος, μπορούν είτε να είναι αμιγώς ψηφιακά, είτε να διαθέτουν DAC στην είσοδο (ή το ψηφιακό κρος να έχει DAC στην έξοδο - το ίδιο πράγμα είναι).

Και εννοείται, εφόσον το κρος είναι σε ψηφιακό επίπεδο, δηλαδή υλοποίηση με DSP, προφανώς θα υπάρχει ενσωματωμένη ήδη μία προρυθμιση DSP για διόρθωση - ισοσταθμιση του ηχείου ώστε να παίζει σωστά, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα και στον χρήστη για μία ακόμα ισοσταθμιση χώρου, με το ήδη υπάρχον DSP.

Δηλαδή, πχ, γκριμ.

Ηχείο, με ψηφιακή είσοδο, ψηφιακό κρος, ενεργή ισοσταθμιση χώρου σε ψηφιακό επίπεδο, ενεργή πολυενίσχυση. Σωστή υλοποίηση. Και βεβαίως δεν είναι η μόνη.. ;)

Συμπερασματικά, η ενασχόληση με DAC για το σύστημά μας, όπως και η ενασχόληση με ενισχυτικά, αποτελούν παρωχημένες πρακτικές.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.598
Οσοι εχετε πικαπ στα ντουλαπια σας,ενημερωστε με,ισως με ενδιαφερουν.
Μπορω να κανω προσφορα..........ντουλαπας........ no problem :D
Δεν διαφωνω διόλου στο γεγονός ότι το πικάπ και το βινύλιο μπορούν να παίξουν αξιόλογα μουσική.

Δυστυχώς όμως, χάνεται το "αναλογικό όνειρο", καθώς σε ένα σύγχρονο σεταπ (όπως αυτό που περιγράφεται στο πιο πάνω ποστ μου) θα πρέπει να γίνει ψηφιακή μετατροπή του αναλογικού σήματος, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, διότι, δυστυχώς παλι, μία συνδρομή στο σποτιφαϊ μπορεί να παίξει πολύ καλύτερα μουσική, και πολύ πιο οικονομική επιλογή, και με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, αλλά και με απέραντη ποσότητα μουσικής.


Επίσης,
Δε διαφωνω διόλου στο γεγονός ότι κάποιοι έχουν σημαντική δισκοθήκη βινυλιου και το πικάπ δείχνει να έχει χρησιμότητα για αυτούς. Καλό είναι να ξαναδιαβασουν αυτοί οι άνθρωποι τα άνωθεν περί σποτιφαϊ..

Όσο για το "αναλογικό όνειρο", ένα έχω να πω: η προσκόλληση σε μη σύγχρονο σεταπ (χωρίς ηχείο με ψηφιακή είσοδο, αλλά επιμονή σε παθητικά ηχεία για αποφυγή αλλεπάλληλων ψηφιοαναλογικών μετατροπών και άρνηση ενεργού ισοσταθμισης χώρου) για το "όνειρο", βλάπτει σοβαρά τον ήχο σας. Ξυπνήστε, ξημέρωσε ;)
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.598
Η δικαιολογία πάντως ότι "έχω πικάπ γιατί έχω πλούσια δισκοθήκη βινυλίου" πλησιάζει την ιδέα του "παίζω DVD ταινίες γιατί έχω πλούσια συλλογή".

Ταυτόχρονα, η δικαιολογία αυτή της πλούσιας βινυλιακής συλλογής, με τα σύγχρονα δεδομένα του streaming, δυστυχώς δεν στέκει.

Το μόνο πράγμα που στέκει και σαφώς οφείλουμε να το δεχόμαστε, είναι η ευχαρίστηση στο μάτι του να βλέπεις δίσκους βινυλίου και εξώφυλλα τυπωμένα, ή η "μόδα" του βινυλίου, ή η εμφάνιση του πικάπ στο σαλόνι, στα πλαίσια της υψηλής αισθητικής του χάι εντ. Όλα αυτά, δεκτά και σεβαστά. :)
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.391
Reaction score
79.516
Οσοι εχετε πικαπ στα ντουλαπια σας,ενημερωστε με,ισως με ενδιαφερουν.
Μπορω να κανω προσφορα..........ντουλαπας........ no problem :D
Βάλε μου ιδέες τώρα
 



Μηνύματα
2.064
Reaction score
1.467
Το οτι τα ενεργα ηχεια με ψηφιακη εισοδο δεν είναι το παρον και οτι οπως λες δεν εχει ακομα ξημερωσει-μπορει να εχει αρχισει αλλα δεν εχει ξημερωσει-
Φαινεται απο το ποσες επιλογες ενεργων υπαρχουν και ποσες παθητικων
Τι γκαμα ηχειων υπαρχει δηλ στην καθε τεχνολογια

Ανηκω σε αυτους που αποθεωνουν το Spotify για ολα τα αλλα εκτος απο την ποιοτητα streaming που προσφερει
Επισης εγω πχ που εδω και μηνες ταλαιπωρουμαι με αποσυνδεσεις στο ιντερνετ μου εχω να σου πω πως οταν δεν εχω ιντερνετ δεν εχω μουσικη με το spotify
Αυτο που περιγραφεις για την τεχνολογια των ενεργων ηχειων και των ψηφιακων σηματων ερχεται δεν ειναι ακομα το παρόν
Επισης μπορει να ερθει και να μας κανει να ξεχασουμε το παρελθον των παθητικων των dac κτλ
Μπορει ομως και οχι
Και απλα να μας προσφερουν οι εταιρειες μια ακομα επιλογη κ μια νεα τεχνολογια
Ας μην προτρεχουμε εμεις των εξελιξεων τις οποιες και παλι καθοριζουν οι εταιρειες οι οποιες εταιρειες να εισαι εισαι σιγουρος σκοπο τους εχουν την μεγιστοποιηση των κερδων τους και οχι τις ηχητικες απολαυσεις μας

Επισης βλέπω πως πχ δεν εχει μεγαλωσει πολυ ολα αυτα τα χρονια η ποικιλια μουσικης που μπορεις να βρεις σε πραγματικα flac και lossless γενικα κι ας εχει μεγαλωσει πολυ και δυσαναλογα η αγορα των dac κτλ
Αλλωστε το ιδιο δεν είχε συμβεί και με τις ταινιες 3d ποιος δεν εχει smart tv 3d?
Ποσοι βλεπουν 3d και ποσες ταινιες υπαρχουν 3d?
Ποιος τωρα που αποφασιζει να χαλασει πεντε φραγκα παραπανω να παρει καλη τηλεοραση δεν παιρνει 4κ? Ποσο 4κ υλικο υπαρχει? Το ιδιο με τους προτζεκτορες

Νομιζω πως και η μουσικη και οι τανιες πανε προς το streaming που αυτο σημαινει στην καλυτερη μουσικη 16/44
και ταινιες με ηχο και εικονα....
Επισης αυτο θα σημαινει μονιμες συνδρομες στις streaming υπηρεσιες πιο ακριβες συνδεσεις ιντερνετ, μετα θα βγουν τα hi end router που θα χουν φοβερα μεγαλα bandwidth αν το λεω σωστα ηδη εχω δει τετοια ρουτερ
Και ουτω καθ εξης
 


alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.020
Όλα καλά και όλα ωραία όπως έχω πει.
Μπορεί να ενεργά να είναι το μέλλον, μπορεί να στέλνουν αδιάβαστα τα παθητικά συστήματα για όλα αυτά που έχουν αναφερθεί.
Μπορεί, μπορεί, μπορεί ...
Τα ενεργά όμως υπάρχουν εδώ και χρόνια και είναι εκεί που είναι, στην αγορά των consumer electronics.
Όχι και τόσο επιτυχημένη παρουσία θα έλεγα.
Για μένα ο κύριος λόγος είναι η εμφάνιση. Όπως και να το κάνεις είναι …….. κάπως.
Τώρα κοντά βλέπω να αρχίζουν να θέλουν να γίνουν κομμάτι ενός σπιτιού.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πως παίζει ένα μηχάνημα - ηχείο. Αν δεν μου αρέσει στο μάτι ΤΕΛΟΣ.
Δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό. Εννοείτε πως δεν θα πάρω κάτι που παίζει χάλια επειδή μου αρέσει να το βλέπω. Τα βαζω στο 50-50.
Σαν δεύτερο λόγο θα έβαζα την εσκεμμένη απουσία προβολής τους από τα καταστήματα και τους αντιπροσώπους.
Και λέω εσκεμμένη γιατί καταργεί μια αλυσίδα πραγμάτων (Ενισχυτές - καλώδια ηχείων - interconnects) που φέρνουν λεφτά στις τσέπες των αντιπροσώπων - dealers.
Αλλα αν δεις την μεγάλη εικόνα, κανένας κατασκευαστής ηχείων ή ενισχυτών δεν πρόκειται να καταργήσει μια όχι απλά τεράστια, αλλα τιτανοτεράστια βιομηχανία που λέγεται καλώδια.
Κανένας από αυτούς δεν πρόκειται να στείλει στο χρονοντούλαπο τα καλώδια ηχείων και τα interconnects.
Απλά θα υπάρχουν και αυτά όπως τόσα χρόνια, με λίγο μεγαλύτερες πιθανότητες πλέον να μπούν σε ένα σαλόνι.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.410
Reaction score
125.598
Για μένα ο κύριος λόγος είναι η εμφάνιση. Όπως και να το κάνεις είναι …….. κάπως.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πως παίζει ένα μηχάνημα - ηχείο. Αν δεν μου αρέσει στο μάτι ΤΕΛΟΣ.
Σωστός! :)



Αν και έχω πολλά παραδείγματα (για υψηλά πορτοφόλια) ενεργών ηχείων που είναι πανέμορφα, δε χρειάζεται να μπω σε αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πως παίζει ένα μηχάνημα, άρα πεταμένα λεφτά για ποιότητα που δε χρειάζεται.

Σε παραδέχομαι πάντως, το είπες σταράτα, ως έχει. Και ως εκ τούτου, η προτίμησή σου είναι απολύτως σεβαστή. :)
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.684
Reaction score
28.020
Σωστός! :)



Αν και έχω πολλά παραδείγματα (για υψηλά πορτοφόλια) ενεργών ηχείων που είναι πανέμορφα, δε χρειάζεται να μπω σε αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πως παίζει ένα μηχάνημα, άρα πεταμένα λεφτά για ποιότητα που δε χρειάζεται.

Σε παραδέχομαι πάντως, το είπες σταράτα, ως έχει. Και ως εκ τούτου, η προτίμησή σου είναι απολύτως σεβαστή. :)
Είπα ότι ποιότητα και εμφάνιση πρέπει να συνυπάρχουν, για μένα.

Στην version ένα από τα δυο, όχι δεν με ενδιαφέρει.
Και εγώ ξέρω μηχανάκια και ηχεία που παίζουν "παπάδες", αλλα δεν θα τα έβαζα σπίτι μου.
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.620
Μηνύματα
2.868.302
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top