Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Reaction score
0
Απάντηση: Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Δοκιμασμένο:
8άρης ανεμιστήρας, δουλεύοντας στα 5volt, στο ένα εκατοστό περίπου απόσταση από την ψύκτρα, κατεβάζει 10 ολόκληρους βαθμούς!
Εφοσον ομως, προφανως εχεις και αλλους case fans που δημιουργουν ρευμα αερα.

Πως στερεωσες τον 80ρη? εχεις image?

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.521

Πως στερεωσες τον 80ρη? εχεις image?

Δεν έχω, το είχα κάνει παλιότερα.

Είχα σφηνώσει κάτι σαν πλαστικές βίδες φαντάσου, πάνω στη ψύκτρα.

Reaction score
0

Μιά λύση που προτείνω -αφού την έχω εφαρμόσει στον δικό μου- είναι μια ευμεγέθης ψήκτρα σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών και ένας μεγάλος (ακόμα και 12") ανεμιστήρας που να βγάζει τον αέρα έξω από το κουτί.
Προβλήματα: ο χώρος, το ταίριασμα της ψύκτρας (σωστές τρύπες/υποδοχές), το κόστος (οι ψύκτρες αυτές δεν είναι φτηνές).
Αυτην ακριβως τη λυση εχω εφαρμοσει στο main pc μου.
Μονο που το καλοκαιρι θες οπωσδηποτε αλλα δυο fans μεσα, αλλιως την εβαψες :)

Eχεις υποψη σου καποια ψυκτρα για την 5450?...

ryk

Reaction score
925

Αυτην ακριβως τη λυση εχω εφαρμοσει στο main pc μου.
Μονο που το καλοκαιρι θες οπωσδηποτε αλλα δυο fans μεσα, αλλιως την εβαψες :)

Eχεις υποψη σου καποια ψυκτρα για την 5450?...
Πάντως όπως βλέπω εδώ: http://www.guru3d.com/articles_pages/radeon_hd_5450_review,6.html
η κάρτα σου δεν πρέπει να σηκώνει τρελές θερμοκρασίες.
Προτείνω να βγάλεις την ψήκτρα, να την καθαρίσεις από την παλιά πάστα και να ξαναβάλεις νεά πάστα (ελάχιστη ποσότητα...όπως το βούτυρο στο ψωμί και πολύ λέω), έτσι για να είμαστε σίγουροι.
Άμα βαριέσαι/φοβάσαι φέρτη μου να στο κάνω εγώ. Έχω και κάποιες ψύκτρες/ανεμιστηράκια, μπορώ να κάνω συνδυασμούς, αν ξέρεις με τι αποστάσεις πρέπει να παίξουμε....
Επίσης καλή ιδέα είναι το μικρό ανεμιστηράκι πάνω στην κάρτα, αλλά αυτό που θα κάνει σίγουρα είναι να αυξήσει την θερμοκρασία του κουτιού και μάλιστα γρηγορότερα και περισσότερο.
Οπότε πρέπει να πάρεις οπωσδήποτε ανεμιστήρα που να βγάζει τον αέρα πίσω (του βάζεις και ένα ποτενσιόμετρο και τον ρυθμίζεις εκεί που θες). Κυκλοφορούν και έτοιμοι τέτοιοι.

Reaction score
0

Bεβαιως και δε σηκωνει απο μονη της θερμ/σιες, αφου εχει TDP οπως βλεπεις μολις 19W.
Αν τρεξεις ομως μια ταινια μαζι με το WMC για να δεις τηελεοραση μεσω μιας usb καρτας τοτε θα ανεβει.
Την 5450 την εχω 2 χρονια. Ειναι καλη ιδεα λες να αλλαξω τη παστα? Αυτο δε το ειχα σκεφτει, θα το δοκιμασω:)
Ανεμιστηρακι στο case δε θελω να βαλω. Καλη ιδεα θα μου φαινοταν μια aftermarket παθητικη ψυκτρα.

ryk

Reaction score
925

Bεβαιως και δε σηκωνει απο μονη της θερμ/σιες, αφου εχει TDP οπως βλεπεις μολις 19W.
Αν τρεξεις ομως μια ταινια μαζι με το WMC για να δεις τηελεοραση μεσω μιας usb καρτας τοτε θα ανεβει.
Την 5450 την εχω 2 χρονια. Ειναι καλη ιδεα λες να αλλαξω τη παστα? Αυτο δε το ειχα σκεφτει, θα το δοκιμασω:)
Ανεμιστηρακι στο case δε θελω να βαλω. Καλη ιδεα θα μου φαινοταν μια aftermarket παθητικη ψυκτρα.
Ξέρεις ποιο είναι το θέμα με όλα αυτά? ότι η θερμότητα δεν προλαβαίνει να βγει από το κουτί. Το καλύτερο είναι να υπάρχει ένα ρεύμα αέρα, έστω και μόνο εξαγωγής (εξαναγκασμένη ροή, από κάπου μπαίνει και ο ανεμιστήρας τον βγάζει έξω...τον αέρα πάντα!:114:). Εκτός αν το τροφοδοτικό σου προλαβαίνει να κάνει και τις δύο δουλειές.

Ο λόγος που τα λέω όλα αυτά είναι γιατί το πιθανότερο η κάρτα σου να μην πάθει ποτέ τίποτα. Η θερμότητα που τρώει το τροφοδοτικό σου όμως είναι αυξημένη, με συνέπεια την μικρότερη ζωή του. Και το κακό είναι ότι το καμένο τροφοδοτικό παίρνει και άλλα στο λαιμό του...

Στο λέω γιατί πρόσφατα προσπαθούσα να λύσω αντίστοιχο αίνιγμα με υπολογιστή γνωστού με P4 3,2GHz νομίζω prescott (ή όπως αλλιώς τον λένε). Τρομερά μοντέλα μιλάμε .... κάνουν για θερμάστρες....σε 4 (ή 6) χρόνια κατάφερε και έψησε το τροφοδοτικό.....το οποίο πήρε μαζί του μητρική....καψάλισε το ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών, η οποία γλίτωσε. Τόσο καλά!

Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας είναι η σκόνη που μαζεύουν. Μια "μπουκωμένη" ψύκτρα σε σύγκριση με μια καθαρή μπορεί να δίνει 10-15 C διαφορά!!!

Το ίδιο και η πάστα. Η πολλή πάστα λειτουργεί ανάποδα. Πρέπει να έχει πάστα μόνο το μεταλλικό μέρος του επεξεργαστή. Όχι τα πλαϊνά του. Να μην κολυμπάει. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να στρώσεις ένα πολύ λεπτό φίλμ με οδοντογλυφίδα/μπατονέτα/ότι σου αρέσει, να κουμπώσεις την ψύκτρα και αμέσως μετά να την ξεκουμπώσεις. Δεν πρέπει να έχει τρέξει στα πλάγια η πάστα, ούτε να κάνει "βουναλάκια" πάνω στην ψύκτρα. Μάζεψε με χαρτί όση περισσεύει. Η πάστα υποτίθεται ότι γεμίζει την ανομοιόμορφη επιφάνεια επεξεργαστή-ψύκτρας (απόλυτα λεία επιφάνεια δεν υπάρχει). Μιλάμε για μm, οπότε καταλαβαίνεις και για πόση ποσότητα μιλάμε.

Sorry αν κούρασα....

Reaction score
0

Ξέρεις ποιο είναι το θέμα με όλα αυτά? ότι η θερμότητα δεν προλαβαίνει να βγει από το κουτί. Το καλύτερο είναι να υπάρχει ένα ρεύμα αέρα, έστω και μόνο εξαγωγής (εξαναγκασμένη ροή, από κάπου μπαίνει και ο ανεμιστήρας τον βγάζει έξω...τον αέρα πάντα!:114:). Εκτός αν το τροφοδοτικό σου προλαβαίνει να κάνει και τις δύο δουλειές.
To τροφοδοτικο μου ειναι fanless. Συνεπως δε κανει καμμια τετοια δουλεια :D

Στο λέω γιατί πρόσφατα προσπαθούσα να λύσω αντίστοιχο αίνιγμα με υπολογιστή γνωστού με P4 3,2GHz νομίζω prescott (ή όπως αλλιώς τον λένε). Τρομερά μοντέλα μιλάμε .... κάνουν για θερμάστρες....σε 4 (ή 6) χρόνια κατάφερε και έψησε το τροφοδοτικό.....το οποίο πήρε μαζί του μητρική....καψάλισε το ανεμιστηράκι της κάρτας γραφικών, η οποία γλίτωσε. Τόσο καλά!

Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας είναι η σκόνη που μαζεύουν. Μια "μπουκωμένη" ψύκτρα σε σύγκριση με μια καθαρή μπορεί να δίνει 10-15 C διαφορά!!!
Εννοειται οτι στο htpc δε θα βαλεις εναν αρχαιο φουρνο oπως o preskott στα 3,2GB... Θα βαλεις κατι "πρασινο".
Eπισης εννοειται οτι πρεπει ολα να ξεσκονιζονται τακτικα.

Το ίδιο και η πάστα. Η πολλή πάστα λειτουργεί ανάποδα. Πρέπει να έχει πάστα μόνο το μεταλλικό μέρος του επεξεργαστή. Όχι τα πλαϊνά του. Να μην κολυμπάει. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να στρώσεις ένα πολύ λεπτό φίλμ με οδοντογλυφίδα/μπατονέτα/ότι σου αρέσει, να κουμπώσεις την ψύκτρα και αμέσως μετά να την ξεκουμπώσεις. Δεν πρέπει να έχει τρέξει στα πλάγια η πάστα, ούτε να κάνει "βουναλάκια" πάνω στην ψύκτρα.
Υπαρχει διαφορα στη ποσοτητα παστας που πρεπει να βαλεις σε ψυκτρα με fan και σε ψυκτρα χωρις fan?
Πραγματι, επειδη θα τρεξει στα πλαγια βαζω μια ποσοτητα στο κεντρο και λιγο γυρω του. Με το που θα σφιξεις τη ψυκτρα εξαπλωνεται και παει στις γωνιες.
Το να ξεκουμπωσεις τη ψυκτρα και να τη ξανακουμπωσεις δε νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.229
Re: Απάντηση: Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Υπαρχει διαφορα στη ποσοτητα παστας που πρεπει να βαλεις σε ψυκτρα με fan και σε ψυκτρα χωρις fan?
Όχι.

Πραγματι, επειδη θα τρεξει στα πλαγια βαζω μια ποσοτητα στο κεντρο και λιγο γυρω του. Με το που θα σφιξεις τη ψυκτρα εξαπλωνεται και παει στις γωνιες.
Χρειάζεται λίγο μόνο στο κέντρο. Όσο ένας (μικρός) σπόρος ρυζιού, όπως λένε.
Δεν έχει νόημα να πάει στα άκρα, από κάτω δεν έχει τίποτα.

Παλιό, αλλά έτσι περίπου είναι όλα.

Το να ξεκουμπωσεις τη ψυκτρα και να τη ξανακουμπωσεις δε νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα.
Όταν είναι παχύρρευστη, είναι πολύ κακή ιδέα. Στις άσπρες τις χύμα, αδιάφορο.

ryk

Reaction score
925

....
Γιατί, θα χαλάσει τίποτα? Ίσα-ίσα αν έχει μπει η σωστή ποσότητα, όσες φορές και να το κάνεις δεν θα πρέπει να δεις διαφορά πάνω στην CPU-GPU. Εννοώ πάστα να τρέχει, "βουναλάκια" πάστας κτλ.

Fanless τροφοδοτικό ε? Θα σε στεναχωρήσω αλλά θα πρέπει να μπει ένας ανεμιστήρας πίσω για να βγάζει τον αέρα. Όπως και να το κάνεις θερμότητα παράγουν όλα. Κάπου πρέπει να πάει και αυτή. Τουλάχιστον δοκίμασέ το και αν δεις διαφορά κράτα το.
Και μεγαλύτερη ψύκτρα να βάλεις στην GPU, τι θα πετύχεις? Θα απάγεις την θερμότητα γρηγορότερα, σωστά? Και που θα την οδηγείς? Πάλι μέσα στο κουτί. Τελικώς, θα ζεσταθεί πάλι η GPU!!!
Είναι σα να λέμε ότι ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου θα δροσιστεί το δωμάτιο!!!

http://www.skroutz.gr/c/674/case-fans.html?from=catspan&keyphrase=silent+fan

Και σου μιλάει άτομο που αν ακούσει ανεμιστήρα να σφυρίζει μπορεί να πετάξει τον υπολογιστή από το παράθυρο.....

Σε έπεισα? :107:

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Όχι.

Όταν είναι παχύρευστη, είναι πολύ κακή ιδέα. Στις άσπρες τις χύμα, αδιάφορο.
Σωστά κάτσε να το ξεκαθαρίσουμε:
Παχύρευστη δεν έχω χρησιμοποιήσει, ομιλώ πάντα για τα κλασικά σωληνάρια θερμοαγωγιμής πάστας/σιλικόνης ή όπως αλλιώς θα την βρείτε στο εμπόριο.

Όσο για την σταγόνα....δεν θα συμφωνήσω! Όλη η μεταλλική πλάκα του επεξεργαστή θερμαίνεται, και σίγουρα την άγεις γρηγορότερα λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας.

Reaction score
0

Φιλε μου, ο επεξεστης του image ειναι προφανως αρχαιος. Οι σημερινοι επεξστες εχουν μεγαλυτερη επιφανεια.

Στην εικονα εχει χυθει παστα απ εξω, συνεπως ειναι χαλια :D

.

Fanless τροφοδοτικό ε? Θα σε στεναχωρήσω αλλά θα πρέπει να μπει ένας ανεμιστήρας πίσω για να βγάζει τον αέρα. Όπως και να το κάνεις θερμότητα παράγουν όλα. Κάπου πρέπει να πάει και αυτή. Τουλάχιστον δοκίμασέ το και αν δεις διαφορά κράτα το.
Και μεγαλύτερη ψύκτρα να βάλεις στην GPU, τι θα πετύχεις? Θα απάγεις την θερμότητα γρηγορότερα, σωστά? Και που θα την οδηγείς? Πάλι μέσα στο κουτί. Τελικώς, θα ζεσταθεί πάλι η GPU!!!
Είναι σα να λέμε ότι ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου θα δροσιστεί το δωμάτιο!!!

http://www.skroutz.gr/c/674/case-fans.html?from=catspan&keyphrase=silent+fan
Εχω ανεμιστηρα φιλε μου, στην cpu. Bγαινει δηλαδη ο αερας απο πισω, αφου πρωτα περασει απ τη ψυκτρα της cpu. Εχω 12ρη ειδικα επιλεγμενο και αθορυβο. Αυτοι του link ειναι φτηνοι τενεκεδες :D

Οπως ειπα, μονο σε βαρυχειμωνια εχω περιθωριο να μεινω εντελως fanless. Οι θερμοκρασιες φυσικα παρακολουθουνται ανα πασα στιγμη.

Το μεγεθος της ψυκτρας παιζει ρολο. Αλλο να εχεις ενα ψυκτρακι της πλακας και αλλο ενα "τερας" σαν αυτα που κυκλοφορουν.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.229
Όταν αφαιρεθεί και ξανατοποθετηθεί η ψύκτρα, σχεδόν πάντα εγκλωβίζεται αέρας σε μερικά σημεία, με προφανή αποτελέσματα.
Γι' αυτό δε συνιστάται.

Φυσικά μιλάμε γιά μερικές ώρες από την αρχική τοποθέτηση. Αν περάσουν αυτές και "δέσει", δεν νοείται να αφαιρεθεί γιατί δεν θα λειτουργεί όταν ξανατοποθετηθεί.

Η σταγόνα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος γιατί απλώνεται με το σφίξιμο καλύπτοντας κάθε κενό, χωρίς την προαναφερθείσα πιθανότητα εγκλωβισμού αέρα. (Η πλάκα απαγωγής θερμότητας των CPUs δεν είναι σχεδόν ποτέ επίπεδη.)
Επίσης, ο κόκκος ρυζιού αρκεί γιά να καλύψει όλη την επιφάνεια εκτός απ' τις γωνίες.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.229
Re: Απάντηση: Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Φιλε μου, ο επεξεστης του image ειναι προφανως αρχαιος. Οι σημερινοι επεξστες εχουν μεγαλυτερη επιφανεια.

Στην εικονα εχει χυθει παστα απ εξω, συνεπως ειναι χαλια :D.
Λάθος! Αυτό είναι μέσα απ' την πλάκα, από την εταιρεία κατασκευής...

Πάρε και μία φωτογραφία Intel Core i7-3770K:

Μικρούλι κι αυτό!

ryk

Reaction score
925

Φ

Εχω ανεμιστηρα φιλε μου, στην cpu. Bγαινει δηλαδη ο αερας απο πισω, αφου πρωτα περασει απ τη ψυκτρα της cpu. Εχω 12ρη ειδικα επιλεγμενο και αθορυβο. Αυτοι του link ειναι φτηνοι τενεκεδες :D

Οπως ειπα, μονο σε βαρυχειμωνια εχω περιθωριο να μεινω εντελως fanless. Οι θερμοκρασιες φυσικα παρακολουθουνται ανα πασα στιγμη.

Το μεγεθος της ψυκτρας παιζει ρολο. Αλλο να εχεις ενα ψυκτρακι της πλακας και αλλο ενα "τερας" σαν αυτα που κυκλοφορουν.
Ok! Δεν κατάλαβα την χωροταξία σου (μια φωτό των εντόσθιων θα βοηθούσε).
Τέρας θες για την GPU? Σίγουρα θα άγει τη θερμότητα πιο γρήγορα.
Είσαι σίγουρος ότι θα βγαίνει έξω μετά?

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Re: Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Όταν αφαιρεθεί και ξανατοποθετηθεί η ψύκτρα, σχεδόν πάντα εγκλωβίζεται αέρας σε μερικά σημεία, με προφανή αποτελέσματα.
Γι' αυτό δε συνιστάται.

Φυσικά μιλάμε γιά μερικές ώρες από την αρχική τοποθέτηση. Αν περάσουν αυτές και "δέσει", δεν νοείται να αφαιρεθεί γιατί δεν θα λειτουργεί όταν ξανατοποθετηθεί.
Αν στρωθεί σαν το βούτυρο στο ψωμί, ούτε αέρα μαζεύει ούτε τίποτα.
Μετά με το κλιπ που πιάνει η ψύκτρα πάνω στον επεξεργαστή τρώει τόση πίεση που σίγουρα δεν μένει αέρας!
Αλλά και να μάζευε αέρα....
Ο αέρας δεν μπορεί να φύγει? Σφραγίζει αεροστεγώς η ψύκτρα?

ryk

Reaction score
925

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την εφαρμογή θερμοαγώγιμης πάστας με φωτογραφίες και μετρήσεις
http://www.hardwaresecrets.com/article/What-is-the-Best-Way-to-Apply-Thermal-Compound/1303
:444:
Καλά τα link!!!

Αλλά αν δεν ξέρεις ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να ρίξεις στην μέση την πάτησες πάλι.
π.χ. στη μέθοδο spread οι τύποι είχαν στρώσει πάστα με το κιλό. Δεν πρέπει να ασπρίζει έτσι.
Ακολουθώ αυτή τη μέθοδο γιατί ξέρω πραγματικά πόσο βάζω (και είναι όσο πρέπει).

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.229
Re: Απάντηση: Re: Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Ο αέρας δεν μπορεί να φύγει? Σφραγίζει αεροστεγώς η ψύκτρα?
Ανάμεσα στις μικροποσότητες πάστας, και δεν μπορεί να φύγει.

:444:
Καλά τα link!!!

Αλλά αν δεν ξέρεις ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να ρίξεις στην μέση την πάτησες πάλι.
π.χ. στη μέθοδο spread οι τύποι είχαν στρώσει πάστα με το κιλό. Δεν πρέπει να ασπρίζει έτσι.
Ακολουθώ αυτή τη μέθοδο γιατί ξέρω πραγματικά πόσο βάζω (και είναι όσο πρέπει).
ΟΚ, εσύ ξέρεις.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάρτα γραφικών για το htpc μου

Λάθος! Αυτό είναι μέσα απ' την πλάκα, από την εταιρεία κατασκευής...

Πάρε και μία φωτογραφία Intel Core i7-3770K:

Μικρούλι κι αυτό!
Δε σε καταλαβα. Ολοι οι Intel ειναι ετσι μικροι?
Εγω παντως μιλαω για AMD. Δες το link στη δευτερη σελιδα. Η επιφανεια που πρεπει να καλυφθει ειναι μεγαλη.

Ok! Δεν κατάλαβα την χωροταξία σου (μια φωτό των εντόσθιων θα βοηθούσε).
Τέρας θες για την GPU? Σίγουρα θα άγει τη θερμότητα πιο γρήγορα.
Είσαι σίγουρος ότι θα βγαίνει έξω μετά?
Θα κοιταξω να βαλω μια φωτο.
Τερας δε θα επαιρνα αφενος γιατι δεν υπαρχει απ οτι εχω ψαξει για τη καρτα μου, αφετερου θα κοστιζε τα διπλα.
Η 5450 δε παραγει πολυ θερμοτητα, ειναι μoλις 19W. Eκτος βεβαια αν τη ζορισεις.
Το κουτι ειναι αρκετα ευρυχωρο και γεματο τρυπες. Δε γινεται η θερμοτητα να βγει εξω μονη της?:105:

Και για να ξαναγυρισω στο θεμα, χτες εβλεπα μια ταινια, συγκεκριμενα το "Fetih 1453", αρχειο .mkv μεγεθους 2.33GB (διαρκεια 2,5 ωρες) αναλυσης 1920x900τοσο.
Η εικονα που και που κολλουσε! Με αλλα παρομοια αρχεια δεν εχω συναντησει κολλημα.
Mπορει να ευθυνεται γιαυτο η ανεπαρκεια της ATI 5450 512MB DDR2?
Παραλληλα ηταν αυξημενη η θερμοκρασια της, 65οC.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.675
Members
38.588
Νεότερο μέλος
Zeppelsound