Καλωδιωση.....

Reaction score
2
Καλημερα.....
ελπιζω ολοι να περασατε καλα και να φαγατε του σκασμου (γιαυτο δεν εχω αμφιβολια :lol:)....
θα ηθελα να ρωτησω κατι,,....ολοι ξερουμε η τουλαχιστον ετσι μας λενε οι διαφοροι πωλητες του χωρου οτι το μηκος των καλωδιων των ηχειων αλλα και των interconnect δεν αλλοιωνει το τελικο αποτελεσμα.......δηλαδη ειτε εχεις ενα καλωδιο ηχειων 1 μετρο ειτε 5 μετρα η πληροφορια που θα φτασει στο ηχειο σου θα ειναι η ιδια.....
Τοτε για ολοι οι κατασκευαστες συσκευων ορκιζονται για minimum η και ανυπαρκτη καλωδιωση μεσα στους ενισχυτες η τα πλαυερ τους???
αλλο εξω αλλο μεσα?????
μιχαλης

Reaction score
50
Γεια σου Μιχάλη... χωρίς να είμαι και 100% σίγουρος, ωστόσο εγώ πάντα το αντίθετο ακούω απ' τους πωλητές και γενικά άτομα του χώρου: ότι το μήκος των καλωδίων καλό είναι να κρατιέται όσο το δυνατόν πιο μικρό. Σε σχέση με καλώδια ηχείων και interconnect, αν υποθέσουμε ότι και απ' τα δύο έχεις ποιοτικά καλώδια, καλύτερο είναι τα interconnect να είναι μακρύτερα και τα καλώδια των ηχείων κοντύτερα παρά το αντίστροφο (εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό - πχ. σε περίπτωση monoblock). Πάντως όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά - εγώ τουλάχιστον έτσι το'χω στο μυαλό μου.

Reaction score
453
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω (τουλάχιστον στο άκουσμα), γιατί αναφέρεται ότι το καλώδιο των ηχείων πρέπει να έχει το ίδιο μήκος.
Δηλαδή αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις 5 μέτρα για το δεξί και 2 μέτρα για το αριστερό, καλό λένε είναι να βάλεις 5 μέτρα στο καθένα και ας είναι αχρησιμοποίητο.

Reaction score
50
Φαντάζομαι αυτό συμβαίνει αν δεχτούμε ότι το καλώδιο εισάγει μια "παραμόρφωση" ή ας πούμε αλλοίωση του χαρακτήρα του ηχείου. Κάτι τέτοιο θα εξαρτάται όχι μόνο απ' το καλώδιο αλλά και απ' το μήκος του. Συνεπώς για να έχουμε ιδανικό αποτέλεσμα το μήκος των δυο καλωδίων πρέπει να είναι το ίδιο. Όλ' αυτά στη θεωρία φυσικά γιατί στην πράξη δεν ξέρω πόση διαφορά θ' ακούσει κανείς με διαφορετικό μήκος καλωδίων. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα...

Reaction score
5
Το καλώδιο θεωρητικά πρέπει να έχει το ίδιο μήκος και στα δύο κανάλια γιατί υπάρχει μια αισθητή ακουστική διάφορα στην διάφορα μήκους ωστόσο δεν νομίζω να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι το κοντύτερο ακούγεται καλύτερα η να ανιχνεύσει την διαφορά σε κανονική στερεοφωνική αναπαραγωγή ακόμα και σε full balanced μηχανήματα. Επίσης ο χώρος είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο όχι μόνο εισάγει διαφορές μεταξύ δεξιού και αριστερού καναλιού αλλά μάλιστα αυτές είναι και μετρήσιμες!

Reaction score
2
sothoms said:
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω (τουλάχιστον στο άκουσμα), γιατί αναφέρεται ότι το καλώδιο των ηχείων πρέπει να έχει το ίδιο μήκος.
Δηλαδή αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις 5 μέτρα για το δεξί και 2 μέτρα για το αριστερό, καλό λένε είναι να βάλεις 5 μέτρα στο καθένα και ας είναι αχρησιμοποίητο.
γιατι αν το μετρο εχει 500 ευπω ας πουμε θες να κανεις οικονομια...
8)

Reaction score
2
Αντώνης K. said:
Το καλώδιο θεωρητικά πρέπει να έχει το ίδιο μήκος και στα δύο κανάλια γιατί υπάρχει μια αισθητή ακουστική διάφορα στην  διάφορα μήκους  ωστόσο δεν νομίζω να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι το κοντύτερο ακούγεται καλύτερα η να ανιχνεύσει την διαφορά σε κανονική στερεοφωνική αναπαραγωγή ακόμα και σε full balanced μηχανήματα.  Επίσης ο χώρος είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα το οποίο όχι μόνο εισάγει διαφορές μεταξύ δεξιού και αριστερού καναλιού αλλά μάλιστα αυτές είναι και μετρήσιμες!
τοτε γιατι οι κατασκευαστες ενισχυτων προσπαθουν να υπαρχει η minimum καλωδιωση μεσα στα προιοντα τους.....τι να εχεις 10 cm καλωδια μεσα στον ενισχυτη τι να εχεις 20 cm ας πουμε????

Reaction score
5
Ε πως να το κάνουμε, η καλωδίωση μέσα στα μηχανήματα απαιτεί εργατικά χέρια για να την συναρμολογήσουν πράγμα που αυξάνει το κόστος παραγωγής! Εξάλλου δεν πιστεύω ότι το να αποφύγεις τα καλώδια είναι καλό ως προς το ηχητικό αποτέλεσμα ένα τυπωμένο κύκλωμα που προσπαθεί να αποφύγει τα καλώδια για χάριν του κόστους μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα από ηλεκτρομαγνητικούς θορύβους αφού το ρεύμα περνά πολύ πιο κοντά από τις πηγές που τους δημιουργούν!

Reaction score
3.926
Θεωρητικά, στην στερεοφωνία πρέπει να υπάρχει παντού απόλυτη συμμετρία. Αυτό ισχύει και για τα μήκη των καλωδίων.
Τα σήματα ταξιδεύουν μέαα στους ηλεκτρικούς αγωγούς με μία συγκεκριμένη ταχύτητα. Τα βασικά ηλεκτρικά χαρακτ/κά των καλωδίων (R,L,C) αξαρτώνται από το συνολικό το μήκος του καλωδίου. Οι παράμετροι αυτοί των καλωδίων δημιουργούν εξασθένηση σήματος και time delays (phase delays) ανάλογη της συχνότητας και του μήκους των καλωδίων.

Reaction score
2
αρα δηλαδη οσο μικροτερο το καλωδιο τοσο καλυτερα και στα καλωδια των ηχειων και interconnect αλλα και στην εσωτερικη καλωδιωση των συσκευων.......

Reaction score
0
well για αλλη μια φορα ο καθενας λεει το μακρυ και το κοντο του Ας δουμε τι λεει και η xlo τα μηκη των καλωδιων .Και δευτερο και πιο σημαντικο ας κανουμε και κανα τεστ
με διαφορετικα μηκη καλωδιων και απο διαφορετικες εταιριες να δουμε αν ακουμε και τι και μετα τα ξαναλεμε. Απο τη θεωρια στην πραξη καμμια φορα ειναι τοσο μακρια οσο κοντα τα πραγματα που συμβαινουν καθως και τελικα τι φτανει στα αυτια μας που ειναι και το ζητουμενο.γιααααααααααααααααααααααααα

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ενώ εσύ με την δική σου άποψη μας φώτισες ρε argiris... :?
Η xlo ποιά είναι η δομή...?

Reaction score
3.926
argiris said:
well για αλλη μια φορα ο καθενας λεει το μακρυ και το κοντο του Ας δουμε τι λεει και η xlo τα μηκη των καλωδιων .Και δευτερο και πιο σημαντικο ας κανουμε και κανα τεστ
με διαφορετικα μηκη καλωδιων και απο διαφορετικες εταιριες να δουμε αν ακουμε και τι και μετα τα ξαναλεμε. Απο τη θεωρια στην πραξη καμμια φορα ειναι τοσο μακρια οσο κοντα τα πραγματα που συμβαινουν καθως και τελικα τι φτανει στα αυτια μας που ειναι και το ζητουμενο.γιααααααααααααααααααααααααα
Αργύρη, άλλο πράγμα είναι τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά ενός καλωδίου και άλλο πράγμα η προσωπική και υποκειμενική εκτίμηση του ήχου.
Αν για παράδειγμα, ένα καλώδιο μεγάλου μήκους, που λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν φίλτο για κάποιες υψηλές συχνότητες, συνδεθεί σε ένα πριμάτο και φωτεινό σύστημα το αποτέλεσμα μπορεί τελικά και να ερέσει στον ακροατή.
Στο HiEnd έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα καλωδίων που με περίεργα υλικά και περίεργα τυλίγματα προσπαθούν να μας δώσουν ένα συγκεκριμένο ηχητικό εφέ.  Εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με ειδικά καλώδια που φτιάχτηκαν να λειτουργούν και σαν equalizers ώστε να μπορεί ο χρήστης να πάρει συγκεκριμένες αλλαγές όταν τα συνδέσει στο σύστημά του.

Οσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του καλωδίου τόσο μεγαλύτερο είναι και το ηχητικό εφέ που παίρνουμε.

Με τις  ψηφιακές συνδέσεις όμως δεν μπορούμε να παίζουμε γιατί εδώ τα πράγματα είναι απολύτως μετρήσιμα και κάθε μεταβολή της χαρακτηριστικής αντίστασης του καλωδίου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με τον ήχο.

Η XLO δεν είναι κατά τη γνώμη μου ο ειδικός για να μας μιλήσει για τα καλώδια.  Να μου έλεγες η Mogami ή η Belden ή η Silktech , κάτι πάει κι έρχεται.

Reaction score
0
why not η xlo η εταιρια που τουλαχιστον εχει το θαρρος να λεει οτι τα καλωδια της ειναι 6Ν οκ μεχρι εκει φτανει αλλα το λεει. Οι αλλες οταν ρωτησα μεσω mail ποσα Ν ειναι τα καλωδια τους δυστηχως δεν μου απαντησαν. Πιστευω πως δεν ειναι ντροπη να αναγνωριζεις τα ορια σου. Περα απο αυτο ειπα οτι καθε δοκιμη απο τη στιγμη που μας καλυπτει αυτο που ακουμε και μπορουμε οικονιμικα να το αγγιξουμε why not καθε δοκιμη και μια εμπειρια take a look www.xloelectric.com/technicalsupport.php#3a3

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.688
Δηλαδή, εάν ένα καλώδιο υλοποιείται με χαλκό 8Ν είναι καλύτερο από κάποιο άλλο, που υλοποιείται με χαλκό 4Ν; Ποιά είναι η αντίστοιχη ποσοστιαία βελτίωση της αντίστασης; Και αν υποθέσουμε ότι αυτή η διαφορά είναι αξιόλογη -που δεν είναι, τί γίνεται με τα άλλα δύο, πολύ χειρότερα χαρακτηριστικά του καλωδίου, τη χωρητικότητα και την αυτεπαγωγή;

Reaction score
498
Αν ήτανε μόνο η καθαρότητα του χαλκού που παίζει ρόλο θα βγάζαμε άκρη κι εύκολα με τα καλώδια...

Προσωπικά δεν πιστεύω πως μπορούμε να διακρίνουμε 5Ν και 6Ν με το αυτί. Αδυνατώ να το πιστέψω..

Βέβαια και άλλα πράγματα δεν πίστευα παλιά αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα...

Εάν δεν γίνει κάποια σχετική δοκιμή αρνούμαι να το δεχτώ προς το παρόν πάντως.

Reaction score
0
ορε ειπα και ξαναλεω δεν παιζει ρολο τα Ν ειναι μονο και μονο για να οξειδωνεται αργοτερα ο χαλκος και μονο και ΞΑΝΑ ΛΕΩ ΠΡΙΝ ΤΑ XLO ΕΙΧΑ SILTECH ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΙΧΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ XLO ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΒΟΥΛΟΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ XLO ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟ Η ΟΛΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΟ ΑΛΛΑ ΤΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΣΥΝ ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕΣΤΗΝ ΠΑΛΙΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ Ο ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΨ ΑΠΟ 60 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΣΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ

Reaction score
3
αrgiris,γιατί γράφεις με κεφαλαία?
Εντάξει είμαστε κάποιας ηλικίας αλλά καταφέρνουμε ακόμη να διαβάζουμε και τα μικρά γράμματα. :lol:
Προτίμησε τα μικρά εαν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος... :)

Reaction score
26.516
οσο για τα καλωδια ηχειων ας λαβουμε και το θεμα του DF και πως αυτος επιρεαζεται με την προσθηκη ωμικων αντιστασεων μεταξυ ηχειου και ενισχυτη (επαφες, καλωδια κλπ) και τι αλλαγες επιφερει στον ηχο μας...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.493
Members
38.705
Νεότερο μέλος
jimacid