Κασέτα ή σόμπα για το τζάκι;

Μηνύματα
444
Reaction score
292
Δεν υπάρχει δευτερογενής και τριτογενής καύση. Μην ψαρώνετε. Αυτά είναι τα κουφά του μάρκετινγκ. Μου θυμίζει τις χροιές.


Η καύση μπορεί ναι είναι τέλεια, οπότε ο άνθρακας του ξύλου αντιδρά με το οξυγόνο και έχουμε ως προϊόντα τα αέρια διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς, ή, ατελής οπότε παράγεται (εκτός άλλων) και μονοξείδιο του άνθρακα που ως γνωστό είναι δηλητήριο.


Κάθε καύση χρειάζεται ικανή ποσότητα οξυγόνου για να πραγματοποιηθεί και να είναι τέλεια. Αν δεν υπάρχει οξυγόνο σε ικανή ποσότητα στο χώρο καύσης η καύση θα συντηρείται με δυσκολία, η συγκέντρωση προιόντων, όπως CO και μικρο-συσσωματώματα μορίων άνθρακα (αιθάλη) θα μεγαλώνουν, το τζαμάκι θα μαυρίζει κλπ. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να ρυθμίζετε σωστά τον αέρα που εισάγεται στο χώρο καύσης ώστε να συντηρείται σωστά η αντίδραση. Αν για παράδειγμά το τζαμάκι σας μαυρίζει αυτό σημαίνει ότι παράγεται πολύ αιθάλη οπότε αυξήστε λίγο τον αέρα που παίρνει η καύση.


Τα ενεργειακά τζάκια και σόμπες, λόγω κατασκευής αξιοποιούν καλύτερα τη θερμαντική αξία του ξύλου που καίγεται (και η οποία είναι δεδομένη για κάθε σόι ξύλου), οδηγώντας ως γνωστόν τον αέρα του δωματίου γύρω από τον χώρο καύσης ώστε να επιστρέψει στο δωμάτιο πιο ζεστός. Επίσης το τζάμι πρέπει να διατηρείται καθαρό γιατί πολύ μεγάλη ποσότητα θερμότητας διαχέεται στο χώρο με ακτινοβολία από τη φλόγα και τη θράκα. Επίσης οι υπέρυθρες που εκπέμπονται ζεσταίνουν και τα στερεά του σπιτιού (τοίχους, έπιπλα κλπ) κάτι που δεν μπορεί να το κάνει π.χ. το a/c.


Μας μένει η τέφρα δηλαδή ανόργανα υπολείματα από την καύση του ξύλου, που άλλα τα μαζεύουμε ως στάχτη και άλλα διαφέυγουν στην ατμόσφαιρα όπου δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά δεν μολύνουν τη φύση. Μάλιστα χρησιμοποιείται και ως λίπασμα. Βέβαια υπάρχουν και τεχνητά υπολείματα που μένουν στην τέφρα αν καίμε επεξεργασμένα υλικά. Εκεί προσοχή γιατί είναι βλαβερή η τέφρα.


Αυτά.


Επίσης εκτός από την αξιόλογη nordpeis-bergen υπάρχει και η γερμανική max blank. Έχω τη frisco από το 2004, πολύ ακριβή μεν, αλλά, εξαιρετικά αποδοτική. Ζεσταίνει όλο το διαμέρισμα (περίπου 90τ.μ.) πολύ καλά χωρίς άλλη πηγή θέρμανσης. Καίω περί τον 1 τόνο το χρόνο, κυρίως ελιά, (στην Κόρινθο βέβαια, όχι στο Νευροκόπι).


Και ένα τελευταίο. Το τζάμι σε περίπτωση μαυρίσματος καθαρίζεται τέλεια πολύ εύκολα. Πριν ανάψουμε το τζάκι/σόμπα ακουμπάμε βρεγμένο χαρτί κουζίνας πάνω στην κρύα στάχτη της προηγούμενης καύσης και τρίβουμε εντατικά τη στάχτη στο μαυρισμένο τζάμι. Όσο περισσότερη στάχτη τρίψουμε τόσο πιο εύκολα ξεκολάει ο άνθρακας από το τζάμι.

;)
 


Μηνύματα
444
Reaction score
292
τα άκαυτα αέρια που αναφέρει ότι καίγονται στη "δευτερογενή καύση" είναι η αιθάλη ο αέριος άνθρακας δηλαδή. Αυτός προκύπτει από την καύση του ξύλου. Για να έχουμε λιγότερη ή καθόλου ποσότητα αιθάλης αρκεί να έχουμε υψηλή θερμοκρασία στο χώρο καύσης και ικανή ποσότητα οξυγόνου που επιτυγχάνεται με τη σωστή ρύθμιση της ροής ατμοσφαιρικού αέρα στο χώρο της καύσης. Σωστή ρύθμιση δε σημαίνει βάλτο τέρμα ούτε βάλτο λίγο όπου να μην μπορεί να συντηρηθεί η καύση. Έτσι μας διαφεύγει λιγότερη ή καθόλου ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να καεί και να δώσει θερμότητα.

Τα σύγχρονα συστήματα έχουν κατασκευή που διατηρεί υψηλή τη θερμοκρασία τους και σωστή ροή αέρα. Έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης καύση του καυσίμου (ξύλου) που από τη φύση του καίγεται δύσκολα τέλεια (δεν είναι σαν το φυσικό αέριο).

Και να πω και το εξής: επιστημονικά δεν υπάρχει (απ' όσο ξέρω) όρος δευτερογενής καύση. Τέλος πάντων μπορεί να κάνω και λάθος. Δεν είμαι και παντογνώστης. Άλλωστε ποιος είναι;

Πάντως η βίκι από εμάς αναπτύσσεται. Είμαι επιφυλακτικός.
 

gid

Μηνύματα
7.388
Reaction score
8.622
Έτσι μας διαφεύγει λιγότερη ή καθόλου ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να καεί και να δώσει θερμότητα.
Αυτά ακριβώς αναλαμβάνει να κάψει η δευτερογενής καύση. Αντί να φεύγουν στην καμινάδα και να ρυπαίνουν το περιβάλλον και να μειώνουν την απόδοση αφού περιέχουν ενέργεια, καίγονται προς το συμφέρον και του περιβάλλοντος και της τσέπης μας.
 

Μηνύματα
444
Reaction score
292
διαφυγή αιθάλης θα γίνει είτε θες είτε δε θες όταν καις ξύλα. Η αιθάλη δεν καίγεται σε σόμπα με τίποτα ότι και να λένε οι κατασκευαστές τους περί "δευτερογενούς" καύσης. Εδώ δεν καίγεται σε μηχανές εσωτερικής καύσης πετρελαίου, στη σόμπα θα καεί; Για να αντιδράσει η αιθάλη με το οξυγόνο θέλει καταλύτη στην έξοδο, αλλιώς δεν...

τώρα να σχολιάσω και την τριτογενή καύση;;; αυτή εκεί δηλαδή τι καίει; την αιθανάλη;; θα τρελαθούμε και θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε μου φαίνεται.

τέλος πάντων είπα και πιο πριν, μπορεί να μην ξέρω τι λέω, αλλά σταματάω εδώ.
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.388
Reaction score
74.653

Δε με λες Κωστή, αυτά που διαβάζω για καθάρισμα καμινάδας κάθε λίγο ισχύουν; Το τζάκι δε χρειάζεται ποτέ με τη δική μου χρήση.

Γίνεται να μη χρησιμοποιήσω μικρή καμινάδα μέσα σε όλο το ύψος της υπάρχουσας για να τα γλυτώσω; Ή θα υπάρχουν θέματα ελκυσμού;
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.880
Reaction score
41.096
Αυτό που λένε δευτερογενής καύση στην τεχνική ορολογία λέγεται μετάκαυση και είναι το φαινόμενο που περιέγραψε ο costis παραπάνω.
Οσοι ενδιαφέρεστε για κλειστή εστία (ή σόμπα) ρίξτε μια ματιά στα installation and user manuals μιας σόμπας.
https://www.nordpeis.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Bergen-Installation-User-Instructions.pdf
https://www.nordpeis.co.uk/wp-conte...s-English-Installation-Supplement-Issue-1.pdf
https://www.nordpeis.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/Bergen-Smoke-Control-Kit-Instructions.pdf

Θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι απαιτείται η συνεχής παροχή φρέσκου αέρα (είτε από έξω από το σπίτι είτε από τον εσωτερικό χώρο αν η κατασκευή έχει ικανές διαρροές με τον εξωτερικό χώρο :D) και καλού κακού βάλτε και ένα CO αισθητήρα.
 

Μηνύματα
444
Reaction score
292
Για το πρώτο μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα ότι μόνο αν καις πεύκο που έχει ρητίνη, θέλει συχνό πέρασμα μπορεί και δυο φορές το χρόνο για να μην μπουκώσει. Το πεύκο έχει από τις υψηλότερες θερμαντικές αξίες (λόγω ρητίνης), αλλά και εγώ το αποφεύγω για το λόγο αυτό. Αν καις άλλα ξύλα δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Εγώ την καθαρίζω κάθε πενταετία και πάλι μόνο λίγη σκονίτσα βγάζω.

Για το δεύτερο, δεν είμαι σίγουρος, να μη λέω παπάτζες. Πάντως εικάζω ότι δε χρειάζεται, δε βλέπω το λόγο να φτάσει μέχρι πάνω το μπουρί εντός της υπάρχουσας, αν εννοείς αυτό. Ένας τεχνικός όμως θα σε διαφωτίσει καλύτερα.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.880
Reaction score
41.096
Δε με λες Κωστή, αυτά που διαβάζω για καθάρισμα καμινάδας κάθε λίγο ισχύουν; Το τζάκι δε χρειάζεται ποτέ με τη δική μου χρήση.

Γίνεται να μη χρησιμοποιήσω μικρή καμινάδα μέσα σε όλο το ύψος της υπάρχουσας για να τα γλυτώσω; Ή θα υπάρχουν θέματα ελκυσμού;
Σαφώς και θα βάλεις τη διάσταση που προβλέπεται για να έχεις ικανό ελκυσμό και επίσης θα πρέπει να τη λειτουργείς συχνά πυκνά σε φουλ ένταση ώστε να μη δημιουργούνται επικαθίσεις (πίσα...) αλλιώς κινδυνεύεις και με ανάφλεξη των επικαθίσεων όταν θα δουλέψεις μια φορά στο τόσο φουλ τη σόμπα. Μια φορά το χρόνο οπωσδήποτε καθάρισμα.
[DOUBLEPOST=1546948727][/DOUBLEPOST]Η καμινάδα της σόμπας θα πρέπει να βγει μέχρι έξω, αν σταματήσει πιο πριν τα καυσαέρια θα πέφτουν απότομα σε μεγαλύτερη διατομή και σε πιο κρύα επιφάνεια και κατά τη γνώμη μου θα μπουκώνει. Επίσης με το καιρό θα μαζεύει γλίτσα από την υγροποίηση και φυσικά δεν θα μπορείς να την καθαρίσει σε αυτό το σημείο. Αυτή είναι η εκτίμηση μου.


Τί πάει να πει αυτό πάλι; Μας βάζεις στο τρυπάκι να πηγαίνουμε να κοιτάμε πιέσεις και τα σχετικά και μετά ένα "όλα καλά" και τέλος;
Και τι θες να κάνει; να ζητάει συγνώμη γονυπετής; :eek:
 



Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
:rolleyes:
Γράφτηκαν πολλά απομονώθηκαν κάποια, στο τέλος τα ασφαλιστικά με τα δοχεία διαστολής έγιναν ίσωμα:D καλά δεν είναι και η πρώτη φορα,το κοινό έκρινε τον γράφων γιαυτό απάντησα έτσι...
Άλλωστε άλλος καταναλωνε 1000λιτρα/μήνα και κρίθηκε φυσιολογικό, αλλα ψάχνεται για εναλλακτικές.
Εγω πετρέλαιο καίω και δεν έγραψα ότι πιστεύω ούτε θεωρώ ότι μπορεί ή θα.
Οποίος επιθυμεί ας ξαναδιαβάσει προσεκτικά ότι έχω γραψει και ας το πάρει όπως θέλει, δύο όψεις έχει το κουτάλι....
 





Μηνύματα
27.202
Reaction score
25.174
Ηθελα να γράψω για την μετάκαυση αλλά με προλάβατε. Πάντως το θεωρώ ιδιαιτέρως δύσκολο να γίνει μετάκαυση σε σόμπες ή τζάκια όσο εξελιγμένα και αν είναι. Εδώ στους κινητήρες τζετ, και πάλι είναι δύσκολη η διαχείριση του επιπλέον καυσίμου για την μετάκαυση , με ένα σκασμό αισθητήρες και ηλεκτρονικά. Το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλεύεται μέρος των αερίων της πρωτεύουσας καύσης μαζί με το οξυγόνο που ούτως ή άλλως υπάρχει στα καυσαέρια , δεν καταναλώνεται όλο στην πρωτογενή καύση , εξ ου και τα κοντρέηλς από τα αεροπλάνα, και όχι κεμτρέηλς που λένε οι ψεκασμένοι.
 


Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.388
Reaction score
74.653
Όταν περνάνε αεροπλάνα με τρέιλζ, με το Ντολμαδάκι φωνάζουμε "Κεμζ!" και κρατάμε την αναπνοή μας τα καθυστερημένα. :D
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.592
Μηνύματα
2.865.195
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top