ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Reaction score
8
Η στερεοφωνική εικόνα είναι ψυχοακουστική ψευδαίσθηση. Δεν αποτελεί φυσικό μέγεθος για να μετρηθεί.

Είναι υποκειμενική ορολογία ακροάσεων.
Η στερεοφωνικη εικονα, δεν ειναι καθολου ψυχοακουστικη ψευδεσθυση.

Οταν καποιος μιξαρει και κανει hard paning γαι να δημιουργησει την στεροφωνια, η οποια εχω πει τι ακριβως ειναι, δεν δημιουργει καμια απολυτως ψευδεσθυση. Δημιουργει περιβαλον. Ειναι ακομα δυνατον να τοποθετησει τα οργανα στο χωρο.

Ο Blumlein, προσπαθησε και καταφερε σε μεγιστο βαθμο να αποδοσει την διαταξη της συμφωνικης με μονο 2 μικροφωνα. Εκεινο που δεν μπορεσε κανεις μεχρι συμερα να αποδοσει, ειναι ο "ογκος" της ορχηστρας.

Reaction score
8
Υπαρχουν καποιες καταστασεις οι οποιες σαν θεωρια φανταζουν εκληκτικες.

Στην πραξη ομως τα πραγματα διαφερουν κατα πολυ.

Το να καθομαι να διαβαζω ενα καρο κριτικες, να προσπαθω να καταλαβω ενα σκασμο σχηματικες παραστασεις, για μενα, δεν μου λενε τιποτα.

Ποιος μου ειπε, κατ' αρχην οτι αυτα που διαβαζω ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα.

Δευτερον, ποιος μου λεει οτι ενα σουπερ ντουπερ ηχειο στο χωρο μου θα παιξει, τουλαχιστον υποφερτα.

Τριτον. Γιατι στην τελικη, θαπρεπει να εμπιστευομαι τις μετρησεις των αλλων και να μην εμπιστευτω τις δικες μου.

Ωραια πραματακια. Να εχουμε να λεμε.:137:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Απάντηση: Re: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Η στερεοφωνικη εικονα, δεν ειναι καθολου ψυχοακουστικη ψευδαίσθηση...
Φυσικά και πρόκειται γιά ψυχοακουστική αίσθηση αντί γιά ψευδαίσθηση.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stereophonic
http://en.wikipedia.org/wiki/Haas_effect
Βέβαια,το στερεοφωνικό ακουστικό μας σύστημα είναι έτσι διαρρυθμισμένο και καλωδιωμένο ώστε ν'αποδίδει κ α ι ψυχοακουστικές ψευδαισθήσεις(αντίληψη ηχητικών ερεθισμάτων που δεν περιέχονται αρχικά στο αναπαραγόμενο σήμα)...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

... Ο Blumlein, προσπαθησε και καταφερε σε μεγιστο βαθμο να αποδοσει την διαταξη της συμφωνικης με μονο 2 μικροφωνα. Εκεινο που δεν μπορεσε κανεις μεχρι συμερα να αποδοσει, ειναι ο "ογκος" της ορχηστρας.
Για το συγκεκριμένο, θεωρώ ότι η ηχογράφηση Blumlein είναι η καλύτερη να δώσει και διάταξη και όγκο ορχήστρας. Ο τελευταίος πιστεύω ότι εν πολλοίς οφείλεται και στο ηχείο και τον χώρο αναπαραγωγής.

Γνώμη μου, μπορεί να κάνω και λάθος καθ΄οτι μη ειδικός στις ηχογραφήσεις.

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Για το συγκεκριμένο, θεωρώ ότι η ηχογράφηση Blumlein είναι η καλύτερη να δώσει και διάταξη και όγκο ορχήστρας. Ο τελευταίος πιστεύω ότι εν πολλοίς οφείλεται και στο ηχείο και τον χώρο αναπαραγωγής.

Γνώμη μου, μπορεί να κάνω και λάθος καθ΄οτι μη ειδικός στις ηχογραφήσεις.
Eιναι γεγονος οτι, ειναι η καλυτερη και εσφαλεστερη μεθοδος στεροφωνικης ηχογραφησης. Ιδιαιτερα αν γινεται με συνδιασμο.

Ομως ειναι γενικα παραδεκτο, οτι ο ογκος της συμφωνικης, ειναι αυνατον μεχρι στιγμης να αποδωθει σωστα. Ας αχεις και ενα δωματιο ηχεια.

Ο συγκεκριμενος χωρος που παιζει μια συμφωνικη, δεν ερχεται στα αυτακια μας σε καμια περιπτωση.

Πρεπει να υπαρχει επιστημονικη εξηγηση, την οποια δεν γνωριζω, αλλα ειδικοτεροι πανω στο θεμα ειναι ο Bhutia και ο steppenwolf.

Αν εχουν καποια εξηγηση, θα ηταν χαρα μας να τη διαβασουμε.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.918

Το (...) να προσπαθω να καταλαβω ενα σκασμο σχηματικες παραστασεις, για μενα, δεν μου λενε τιποτα.

(...)

Τριτον. Γιατι στην τελικη, θαπρεπει να εμπιστευομαι τις μετρησεις των αλλων και να μην εμπιστευτω τις δικες μου.
Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

Reaction score
968
Και ο "όγκος" που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι ψυχακουστική ψευδαίσθηση (όπως και στερεοφωνική εικόνα).

Αν ήταν φυσικά μεγέθη θα μπορούσαν να μετρηθούν με κάποιες πραγματικές μονάδες μέτρησης.

Αυτό που μπορεί να μετρηθεί πραγματικά είναι η ακουστική απόκριση φάσης, η οποία επηρρεάζει σημαντικά τη δημιουργούμενη στον καθένα ψυχοακουστική ψευδαίσθηση της στερεοφωνικής εικόνας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.635

Αυτό που μπορεί να μετρηθεί πραγματικά είναι η ακουστική απόκριση φάσης, η οποία επηρρεάζει σημαντικά τη δημιουργούμενη στον καθένα ψυχοακουστική ψευδαίσθηση της στερεοφωνικής εικόνας.
ακριβώς. και ο χώρος ακρόασης είναι σημαντική παράμετρος σε αυτό διότι προσθέτει τις δικές του αντανακλάσεις. ο έλεγχος αυτών απ'όσο ξέρω μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με ισοφασικούς διαχυτές (με τους περιορισμούς των αποστάσεων και των συχνοτικών ορίων που υπάρχουν)

νομίζω πως το "πρόβλημα" που δημιουργείται στον εγκέφαλό μας κατά την αναπαραγωγή, εστιάζεται όχι τόσο στην σωστή φασική απόκριση της πρωτογενούς πηγής ήχου, αλλά στην σωστή φασική αναπαραγωγή των καθυστερημένων αντανακλάσεων του χώρου ηχογράφησης που είναι και υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για την αίσθηση του "όγκου" πχ μιας μεγάλης κλασσικής ορχήστρας και προέρχονται από αντανακλάσεις σε απομακρυσμένες επιφάνειες στον χώρο ηχογράφησης. Η όσο μικρή λοιπόν κι αν είναι φασική ανακρίβεια αυτών των αντανακλάσεων κατά την αναπαραγωγή, αφαιρεί την αίσθηση του "ζωντανού" από το άκουσμα, καθώς πιστεύω πως αυτή η αίσθηση του ¨ζωντανού" οφείλεται κατά βάση στις καθυστερημένες αντανακλάσεις από το χώρο που παίζει λάιβ η πχ κλασσική ορχήστρα, χωρίς φυσικά να υπάρχουν φασικά σφάλματα.....

για τον ίδιο ακριβώς λόγο μπορούμε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η πηγή ενός ήχου είναι στα πλάγια ή και πίσω-πλάγια ενώ χρησιμοποιούμε 2 μόνο κυρίως ηχεία που βρίσκονται μπροστά μας. Με τις κατάλληλες "φάσεις", όλα γίνονται....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Σιγά σιγά ξετυλίγονται διάφορα κουβάρια. Όλη η φιλοσοφία της στερεοφωνίας στηρίζεται στην ακουστική ψευδαίσθηση που δημιουργούν δύο ηχητικές πηγές. Αν αδυνατεί κανείς να δεχτεί/καταλάβει το παραπάνω, πως άραγε να πειστεί ότι δεν μπορεί έτσι απλά να "εμπιστεύεται τα αυτιά του"; Και φτου κι απ' την αρχή. :126:

Βασίλη, δεν μας λες ποιό ηχείο είναι ρε συ; Ακούστηκαν σχεδόν όλα τα πιθανά σενάρια - εικασίες.

...

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Αν σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να παίζουμε το "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;", ίσως καταφέρουμε να βγούμε από τον Μεσαιωνικό φαύλο κύκλο:
Εξαφανίζω τα βιβλία - Σταματώ να σε μαθαίνω να διαβάσεις - Μου ζητάς βιβλία - Δε στα δίνω γιατί έτσι κι αλλιώς δεν ξέρεις να διαβάζεις..

Βγάλε τα βιβλία στη φόρα κι ο κόσμος θα νοιώσει την ανάγκη να μάθει να τα διαβάζει... Εκτός αν φοβάσαι για το τι θα βρει ο κόσμος μέσα σε αυτά... :126:
+1000

Reaction score
4
Απάντηση: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Εγώ θα ήθελα να μου πουν όσοι απάντησαν στην ερώτηση αυτή
13)Έχει καλή στερεοφωνική εικόνα;
να μου πουν πως έκαναν την εκτίμηση.

:414:

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;
Που ειναι το ασυμβιβαστο;;

Λεω και παλι. Αν και οι μετρισεις δεν μου λενε τιποτα, αντι να καθομαι να μελεταω τις μετρισεις των αλλων, απλα κανω τις δικες μου.

Αυτο ηταν σαφες;;;:138:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966

Και ο "όγκος" που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι ψυχακουστική ψευδαίσθηση (όπως και στερεοφωνική εικόνα).

Αν ήταν φυσικά μεγέθη θα μπορούσαν να μετρηθούν με κάποιες πραγματικές μονάδες μέτρησης.

ακριβώς. και ο χώρος ακρόασης είναι σημαντική παράμετρος σε αυτό διότι προσθέτει τις δικές του αντανακλάσεις. ο έλεγχος αυτών απ'όσο ξέρω μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με ισοφασικούς διαχυτές (με τους περιορισμούς των αποστάσεων και των συχνοτικών ορίων που υπάρχουν)
νομίζω πως το "πρόβλημα" που δημιουργείται στον εγκέφαλό μας κατά την αναπαραγωγή, εστιάζεται όχι τόσο στην σωστή φασική απόκριση της πρωτογενούς πηγής ήχου, αλλά στην σωστή φασική αναπαραγωγή των καθυστερημένων αντανακλάσεων του χώρου ηχογράφησης που είναι και υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για την αίσθηση του "όγκου" πχ μιας μεγάλης κλασσικής ορχήστρας και προέρχονται από αντανακλάσεις σε απομακρυσμένες επιφάνειες στον χώρο ηχογράφησης. Η όσο μικρή λοιπόν κι αν είναι φασική ανακρίβεια αυτών των αντανακλάσεων κατά την αναπαραγωγή, αφαιρεί την αίσθηση του "ζωντανού" από το άκουσμα, καθώς πιστεύω πως αυτή η αίσθηση του ¨ζωντανού" οφείλεται κατά βάση στις καθυστερημένες αντανακλάσεις από το χώρο που παίζει λάιβ η πχ κλασσική ορχήστρα, χωρίς φυσικά να υπάρχουν φασικά σφάλματα.....
για τον ίδιο ακριβώς λόγο μπορούμε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η πηγή ενός ήχου είναι στα πλάγια ή και πίσω-πλάγια ενώ χρησιμοποιούμε 2 μόνο κυρίως ηχεία που βρίσκονται μπροστά μας. Με τις κατάλληλες "φάσεις", όλα γίνονται....
Σιγά σιγά ξετυλίγονται διάφορα κουβάρια. Όλη η φιλοσοφία της στερεοφωνίας στηρίζεται στην ακουστική ψευδαίσθηση που δημιουργούν δύο ηχητικές πηγές. Αν αδυνατεί κανείς να δεχτεί/καταλάβει το παραπάνω, πως άραγε να πειστεί ότι δεν μπορεί έτσι απλά να "εμπιστεύεται τα αυτιά του"; Και φτου κι απ' την αρχή. :126:...
Συμφωνώ με τις επιδράσεις του χώρου(είναι προφανείς άλλωστε από τα γραφόμενα στη ΄΄λειτουργία της ακοής΄΄).
Επιθυμώντας επιπλέον να ξεκαθαριστεί η ψυχοακουστική αίσθηση από την ψευδαίσθηση,αναφέρονται στο παραπάνω θέμα παραδείγματα ψυχοακουστικών φαινομένων σε αντιπαραβολή με την αντίληψη της πραγματικότητας.

Reaction score
8

Για να καταλαβω δηλαδη.

Οταν ειμαι σε μια αιθουσα συναυλιων και εχω την ορχηστρα μπροστα μου, εχω την ψευδαισθηση οτι τα βιολια παιζουν απο αριστερα οπως βλεπω την σκηνη.

Μαλιστα.

Reaction score
33
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά δε λέω......

......αλλά η ταμπακιερ....εεεε... το ηχείο ποιο είναι τελικά?

Νομίζω ότι αφού μάθουμε, θα αρχίσει η πραγματική συζήτηση. :107:

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Ι rest my case...
Η εσυ η εγω δεν γνωριζουμε την ακριβη ερμηνεια του ιδιοματισμου.

Θα ηταν λοιπον καλυτερα να μιλαμε Ελληνικα για να καταλαβαινομαστε.

Εκτος πια, αν μιλαμε τη γλωσσα μας θεωρουμαστε κατωτερου πνευματικου επιπεδου.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.918
Απάντηση: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ! "Λένε" πολλά , λίγα ή τίποτε ;;;

Καλά, σόρρυ, το γράφω και στα ελληνικά: Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.784
Members
38.494