Μετατροπή παθητικού ηχείου σε ενεργό - αξίζει το κόπο;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.581
Όταν θα τελειώσεις τη μλκια, θα καταλάβεις ότι η μόνη σοβαρή λύση για κρος είναι η πλάτη της χυπεξ.

Σου περισσεύουν κάτι μπρίθτον, κάτι προ, κάτι ντακ, όλα.

Παίξε παίξε τώρα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.581
Από τότε ου κυκλοφορούν οι πλάτες της χυπεξ, με ενσωματωμένα σοβαρά ενισχυτικά στάδια, χωρίς κλικ σε ον οφ, με κρος και dsp, ε, έλεος. Έτσι γίνονται τα ενεργά, με αυτές τις πλάτες.

Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα πια.

Τώρα τι; θες να πρωτοτυπήσεις δε κατάλαβα..
Άμα θες να κάνεις κάτι πρωτότυπο, άλλαξε στέλεχος στην ακίδα του πικάπ σου, εκεί παίξε με diy βγάλε τα ματάκια σου.

Το θρεντ αυτό απαντήθηκε από το 2ο ποστ.

Πέραν αυτής της απάντησης, η επόμενη είναι "πάρε ενεργά".
Άλλες, δεν υπάρχουν λέμε, μη το ζαλίζεις.

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.115
Καλημερούδια!!
@costas EAR Πάντως δεν μπορείς να πεις, αργά ή γρήγορα ακολουθώ τα χνάρια σας!! Έπεσα στο DCX2496 και βρήκα και τα mods του ( αν και δεν πήρε το μάτι μου αυτό το γαλλικό στο οποίο αναφέρεσαι, εκτώς αν είναι αυτό που βασίζεται στο DCX με τη pcmcia υποδοχή για την οθόνη του ).
Εδώ και μια εβδομάδα ψάχνω τί κροσόβερ να πάρω, έχω πρήξει και τον Πέτρο στα πιμί...Είτε θα πρέπει να πάω σε κάποιο επαγγελματικό ( με τη κακή έννοια, φοβάμαι ) μηχάνημα τύπου Behringer ή θα πρέπει να πάω σε minidsp όπου το πράγμα περιπλέκεται καθώς τα αξιόλογα μηχανήματα είναι κομμάτι ακριβούτσικα και χωρίς να συζητάμε για dirac live. Γι'αυτό γλυκοκοιτάζω το DCX. Όπως το βλέπω, έχει φανταστικές λειτουργίες και χωλαίνει στο αναλογικό του στάδιο για το οποίο έχουν βγει οι τροποποιήσεις. Μάλιστα, το ότι έχουν ασχοληθεί τόσοι πολλοί για να του βγάλουν νέο αναλογικό στάδιο, μου λέει ότι κάτι σε αυτό το μηχανάκι αξίζει. Το σκεπτικό μου ως προς το DCX λοιπόν είναι να το πάρω αρχικά και να κάνω τη δουλειά του κροσαρίσματος ( με τις όποιες υποχωρήσεις θα πρέπει να κάνω που ούτως ή άλλως θα πρέπει να κάνω αν πάρω "επαγγελματικό" κροσόβερ ), να βάλω δηλαδή τα μηχανήματα να λειτουργήσουν και σύντομα να προμηθευτώ και το κιτ αναβάθμισής του ( ιδανικά, με το ρυθμιστικό έντασης των εξόδων του ώστε να το οδηγούσα μέσω aes ebu και να γλύτωνα τις περιττές πια μετατροπές απο ψηφιακό σε αναλογικό του dac μου, απο αναλογικό σε ψηφιακό μέσα στο DCX και πάλι απο ψηφιακό σε αναλογικό στις εξόδους του DCX. Χωρίς να έχει τις επιδόσεις του dac μου, έχω ακόμα ένα usb interface Gustard U12 που δίνει aes ebu έξοδο.
Απο την άλλη, αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσα να έπαιρνα το minidsp 4x10HD, αλλά πέραν της ευκολίας ρύθμισής του, δεν με βολεύει ( ή αυτή την εντύπωση έχω ) σαν ρυθμιστικό έντασης του συστήματος και μιλάμε για μαζεμένα χρήματα ( 500+ μόνο για το μηχάνημα αν τα βλέπω σωστά ) και πρέπει να αγοράσω κι άλλα καλούδια ( σετ καλωδίων απο την αρχή συν τα απορροφητικά που ούτως ή άλλως θέλω να βάλω στο χώρο ).
Σκέφτομαι και την απόκτηση ενός φτηνού αναλογικού κροσόβερ ( μάλλον το behringer ) για να μη γίνει ο κακός χαμός με τις ψηφιοαναλογικοψηφιακές μετατροπές και για να κερδίσω χρόνο, αλλά μήπως έτσι γυρίσω στο ίδιο σημείο, απαλλαγώ δηλαδή απο τις παθογένειες του παθητικού κροσόβερ και εισάγω τις παθογένειες ενός κακοσχεδιασμένου / βασισμένου σε κακά υλικά ενεργού κροσόβερ?
Υ.Γ. Σκέφτηκα και το t.racks 4x4 που είναι φτηνό γνωρίζοντας εξ'αρχής ότι είναι (λίγα) πεταμένα λεφτά, αλλά και πάλι, μπλέξω σε ανούσιες ψηφιοαναλογικές μετατροπές ( και θα πρέπει να αλλάξω ή να τροποποιήσω τα καλώδια στο μέλλον ). Σκέφτηκα κανένα μικρό minidsp, αλλά εκεί κι αν θα είναι πεταμένα λεφτά ( και αρκετά πια ).
Ζαλίστηκα o_O

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.230
Φαντάζομαι τον Αστροναύτη σε ένα δυό χρόνια από τώρα.

Να ρωτάει ένα νέο μέλος αν αξίζει να κάνει τα ηχεία του ενεργά και να απαντά:
''Φίλε μου, το έχω ψάξει όταν έκανα τα δικά μου. Η μοναδική λύση είναι οι πλάτες FA 5xx.
Τσάμπα παιδεύεσαι με τα υπόλοιπα.''

@Astronaut Jr. Εδώ που είμαστε θα ΄ρθεις. Είναι βέβαιο.
Απλός σου λέμε πως να κόψεις δρόμο.

wnet

Nearfield
Reaction score
18.326
Καλημερούδια!!
@costas EAR Πάντως δεν μπορείς να πεις, αργά ή γρήγορα ακολουθώ τα χνάρια σας!! Έπεσα στο DCX2496 και βρήκα και τα mods του ( αν και δεν πήρε το μάτι μου αυτό το γαλλικό στο οποίο αναφέρεσαι, εκτώς αν είναι αυτό που βασίζεται στο DCX με τη pcmcia υποδοχή για την οθόνη του ).
Εδώ και μια εβδομάδα ψάχνω τί κροσόβερ να πάρω, έχω πρήξει και τον Πέτρο στα πιμί...Είτε θα πρέπει να πάω σε κάποιο επαγγελματικό ( με τη κακή έννοια, φοβάμαι ) μηχάνημα τύπου Behringer ή θα πρέπει να πάω σε minidsp όπου το πράγμα περιπλέκεται καθώς τα αξιόλογα μηχανήματα είναι κομμάτι ακριβούτσικα και χωρίς να συζητάμε για dirac live. Γι'αυτό γλυκοκοιτάζω το DCX. Όπως το βλέπω, έχει φανταστικές λειτουργίες και χωλαίνει στο αναλογικό του στάδιο για το οποίο έχουν βγει οι τροποποιήσεις. Μάλιστα, το ότι έχουν ασχοληθεί τόσοι πολλοί για να του βγάλουν νέο αναλογικό στάδιο, μου λέει ότι κάτι σε αυτό το μηχανάκι αξίζει. Το σκεπτικό μου ως προς το DCX λοιπόν είναι να το πάρω αρχικά και να κάνω τη δουλειά του κροσαρίσματος ( με τις όποιες υποχωρήσεις θα πρέπει να κάνω που ούτως ή άλλως θα πρέπει να κάνω αν πάρω "επαγγελματικό" κροσόβερ ), να βάλω δηλαδή τα μηχανήματα να λειτουργήσουν και σύντομα να προμηθευτώ και το κιτ αναβάθμισής του ( ιδανικά, με το ρυθμιστικό έντασης των εξόδων του ώστε να το οδηγούσα μέσω aes ebu και να γλύτωνα τις περιττές πια μετατροπές απο ψηφιακό σε αναλογικό του dac μου, απο αναλογικό σε ψηφιακό μέσα στο DCX και πάλι απο ψηφιακό σε αναλογικό στις εξόδους του DCX. Χωρίς να έχει τις επιδόσεις του dac μου, έχω ακόμα ένα usb interface Gustard U12 που δίνει aes ebu έξοδο.
Απο την άλλη, αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσα να έπαιρνα το minidsp 4x10HD, αλλά πέραν της ευκολίας ρύθμισής του, δεν με βολεύει ( ή αυτή την εντύπωση έχω ) σαν ρυθμιστικό έντασης του συστήματος και μιλάμε για μαζεμένα χρήματα ( 500+ μόνο για το μηχάνημα αν τα βλέπω σωστά ) και πρέπει να αγοράσω κι άλλα καλούδια ( σετ καλωδίων απο την αρχή συν τα απορροφητικά που ούτως ή άλλως θέλω να βάλω στο χώρο ).
Σκέφτομαι και την απόκτηση ενός φτηνού αναλογικού κροσόβερ ( μάλλον το behringer ) για να μη γίνει ο κακός χαμός με τις ψηφιοαναλογικοψηφιακές μετατροπές και για να κερδίσω χρόνο, αλλά μήπως έτσι γυρίσω στο ίδιο σημείο, απαλλαγώ δηλαδή απο τις παθογένειες του παθητικού κροσόβερ και εισάγω τις παθογένειες ενός κακοσχεδιασμένου / βασισμένου σε κακά υλικά ενεργού κροσόβερ?
Υ.Γ. Σκέφτηκα και το t.racks 4x4 που είναι φτηνό γνωρίζοντας εξ'αρχής ότι είναι (λίγα) πεταμένα λεφτά, αλλά και πάλι, μπλέξω σε ανούσιες ψηφιοαναλογικές μετατροπές ( και θα πρέπει να αλλάξω ή να τροποποιήσω τα καλώδια στο μέλλον ). Σκέφτηκα κανένα μικρό minidsp, αλλά εκεί κι αν θα είναι πεταμένα λεφτά ( και αρκετά πια ).
...και όλα αυτά για να παίξουν τα τουίτερ με το δικό τους τελικό χωρίς να περνάνε από ένα ...πυκνωτή...

Εντάξει, μπορεί να λέμε πως τα ενεργά κροσσόβερ είναι καλύτερα... αλλά άμα είναι να γίνουν τόσα έξοδα, τόση μανούρα, τόσες ρυθμίσεις, τόσο καλωδιομάνι για ... ένα πυκνωτή... μήπως κάπου έχουμε (όλοι μας γενικά αλλά στην παρούσα φάση εσύ) χάσει την ουσία;;;

Δεν πας να πάρεις 1 (ένα) sub να παίξεις;;;
Ένα ναι, όχι 4 ούτε καν 2.... και με ένα, αν σου αρκεί ένα σημείο ακρόασης (που έτσι και αλλιώς ένα είναι και όχι για το sub), αν ασχοληθείς, αν είσαι λίγο τυχερός... το αποτέλεσμα θα είναι απείρως καλύτερο από την αποφυγή του ...πυκνωτή!
Και θα βγάλεις τα απωθημένα σου για παιχνίδι, και πολύ καλύτερο αποτέλεσμα θα πάρεις...

Αυτά... περί ορέξεως βέβαια... καλωδιόπιτα... :p

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.433
Εγω ξέρω τι θέλει να κάνει . Θέλει να δεί πως θα παίζει το ηχείο του ενεργό .
Να δεί την διαφορά παθητικού - ενεργού.
Ε! ας πάρει εκεί πέρα ένα ενεργό κρόςς να παίξει . Θέλει να το κάνει με βρυστονες. Δικαίωμά του.
Μπορεί να του αρέσει στο τέλος. Αν δεν του αρέσει θα πάει σε κάτι άλλο.
Θέλει να κάνει το ταξίδι , Ε αφήστε τον να το κάνει.

Reaction score
12.539
Αν δεν του αρέσει θα πάει σε κάτι άλλο.
Kαι οι βρύστονες θα φύγουν σε χρόνο Dt ( αν και κάτι μου λέει ότι δεν θα χρειαστεί, ΑΝ η θεωρία των ενεργών είναι σωστή ως προς τα οφέλη τους δηλαδή ).

Reaction score
12.539
Εγώ πάντως βρίσκω σαν καλύτερη λύση το DCX απο πλευράς δυνατοτήτων και υποστήριξης. Dirac για να πάω εκεί που μου φαίνεται "σωστό" (SHD) κοστίζει και δεν νομίζω ότι το χρειάζομαι απο τη στιγμή που θα είχα στέρεο 3δρομο κροσόβερ και τον οδηγό του Bhutia, ακόμα και για ενσωμάτωση δύο subs.
Mε εξαίρεση την απουσία του dirac και γνωρίζοντας ότι δεν έχει το περιβάλλον διαχείρισης του ( άρα είναι πιο δύσκολο στη παραμετροποίηση δεκτόν ), ηχητικά υστερεί κάπου με το κιτ βελτίωσης; Σημειωτέον ότι ιδανικά θα έπαιρνα το DCX για αρχή, μετά απο λίγο καιρό το κιτ αναβάθμισης με volume control και κατόπιν θα ήθελα να το τροφοδοτήσω με σήμα μέσω της ψηφιακής εισόδου ( έχω usb interface που βγάζει aes ebu ).

Reaction score
12.539
Καλημέρα, καλή Σαρακοστή!
Έριξα λίγη μελέτη και αναζήτηση το τριήμερο και ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγο να πάω στο minidsp 2x4 ή το 2χ4HD. Εξηγούμαι: Τόσο το DCX όσο και το 2x4HD κάνουν sampling τα 96KHz. Υποθέτω ότι το minidsp έχει λίγο πιο εξελιγμένa τσιπάκια ( θέλω να πιστεύω δηλαδή ), αλλά απο όσο διαβάζω το DCX δεν πάσχει τόσο πολύ στα ψηφιακά του, όσο στα αναλογικά του στάδια λόγω του PA προσανατολισμού του. Απο την άλλη, δεν χρειάζομαι τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες του minidsp αφού και το DCX μπορεί να κάνει την ίδια παραμετροποίηση απο όσο είδα. Ναι μεν το 2x4HD έχει τη δυνατότητα FIR ( αν τα διαβάζω σωστά ), αλλά αφού δεν έχει dirac live, την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσω ( μετρήσεις και δημιουργία φίτρων στο rephase, οπότε μπορεί να κάνει τη δουλειά το Nuc, τη κάνει και τώρα χωρίς πρόβλημα και κολλήματα ).
Διαβάζοντας, βρήκα το συγκεκριμένο κιτ αναβάθμισης του DCX με συνολικό κόστος γύρω στα 100€
Οι μετρήσεις που δίνει το ατομάκι που το έχει σχεδιάσει είναι πολύ καλές. Δεν έχει volume control μεν αλλά και το minidsp που υποστηρίζει volume control, φαίνεται να το κάνει σε ψηφιακό επίπεδο και μάλιστα διαβάζω και διάφορα χαριτωμένα περί θορύβου και φυσήματος, με χρήστες να τσιτώνουν την ένταση του minidsp και να ελέγχουν την ένταση απο το pc ( κάτι που δεν θέλω ).
Ο σχεδιαστής της βελτιωτικής πλακέτας έχει ρίξει το κέρδος των αναλογικών σταδίων στα 2V, όταν ο Bryston απαιτεί 2.8V σε balanced σύνδεση για να δώσει πλήρη έξοδο ( κάτι που προφανώς δεν θέλω γι'αυτό το ηχείο, άρα υποθέτω ότι με τα 2V θα έχω επαρκέστατο headroom απο πλευράς του dcx για να οδηγήσει τους τελικούς ).
Εμένα μου φαίνεται σαν μια καλή κίνηση το DCX ( με τη προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί στο αναλογικό του στάδιο ), ακόμα και αν είναι σχετικά παλιά τεχνολογία. Το 2x4HD πέραν του ότι είναι ένα απο τα μικρά παιδάκια της minidsp, δεν έχει balanced εισόδους / εξόδους, δεν προσφέρει κάτι παραπάνω απο το DCX και δεν είναι ότι τα πάει και περίφημα στις μετρήσεις του, ενώ είναι και ακριβότερο.
Οπότε, αν κάποιος θέλει να πουλήσει το DCX του, ας έρθει pm να δώσει τιμή και αν θέλετε να με κατευθύνετε ως προς άλλα κιτ βελτίωσης με τα προτερήματα και μειονεκτήματά τους, δεκτές οι προτάσεις. Αν τώρα κάποιος διαφωνεί με την επιλογή μου, ας μου εξηγήσει για ποιον ακριβώς λόγο πρέπει να προτιμήσω minidsp, όχι δογματικά ή επειδή τα κάνει όλα απο ένα Interface, αλλά επί της ουσίας.

του κατ δε στορυ σορτ.
Το πρόσεξα το ΣΚ αλλά δεν είχα pc για να πιάσω κουβεντούλα. Βρε σεις, ωραία τα λέτε αλλά που να χωρούσε αυτή η πλάτη στο ηχείο; Θα έπρεπε να του άνοιγα σχετική τρύπα στη πλάτη, άρα θα αχρηστευόταν το ηχείο. No no no! Είπαμε να ακούσω τα οφέλη της απαλλαγής απο το παθητικό κροσόβερ, όχι να διαλύσω ένα καλό ηχείο.
Νόμιζα δηλαδή ότι η Hypex θα ήταν σε ένα μικρότερο μέγεθος όπου θα μπορούσα να έκλεισα τη τρύπα απο τις μπόρνες με μια ξύλινη τάπα και πάνω στη τάπα να βίδωνα τη πλάτη, Εδώ μιλάμε πως έχει μήκος σχεδόν ίδιο με το ύψος του ηχείου μου και πόσο βάθος θα έχει. Μη τρελαθούμε κιόλας!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.747
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88