1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
  Απόκρυψη ανακοίνωσης

Μικρές απορίες - σύντομες απαντήσεις (IT related)

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ' που ξεκίνησε από το μέλος wizzy, στις 28 Απριλίου 2017.

 1. Παναγιώτης Μελάς

  Εγγραφή:
  24 Μαρτίου 2006
  Μηνύματα:
  3.710
  Likes:
  1.811
  Καλησπέρα κι από εδώ.

  Σε μια σχετικά σύγχρονη μητρική με chip Z170 και με 7 υποδοχές PCI-E (2 x PCIe 3.0/2.0 x16, 1 x PCIe 3.0/2.0 x16, 4 x PCIe 2.0 x1), αν έχουν καταληφθεί:
  (α) η μία από την κάρτα γραφικών
  και
  (β) οι 5 υπόλοιπες από διάφορες κάρτες επέκτασης (2 x SATA Controllers - 1 x TV Card - 1 x IEEE 1394 [Firewire] Controller)
  θα μπορούσε να επηρεαστεί η συνολική λειτουργία του PC (να κολώνει, δηλαδή) εφ' όσον δεν λειτουργούν ταυτόχρονα όλες ή οι περισσότερες από αυτές;

  Να διευκρινίσω ότι η μια από τις δυο κάρτες-SATA Controllers, οδηγεί 4 (σύγχρονους) σκληρούς δίσκους, που χρησιμεύουν για αποθήκευση δεδομένων, άρα αν δεν χρησιμοποιούνται ένας ή περισσότεροι δίσκοι για αποθήκευση ή για αναζήτηση δεδομένων, η κάρτα θα μένει σχετικά ανενεργή και απλά θα ανιχνεύεται από το σύστημα (μαζί με τους δίσκους), χωρίς να το "φορτώνει" ιδιαίτερα. Η άλλη κάρτα-controller χρησιμεύει για να προσθέτει υποδοχές eSATA στο PC, που η μητρική δεν διαθέτει και κατά κανόνα θα μένει αχρησιμοποίητη σε καθημερινή λειτουργία.

  Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις άλλες κάρτες. Περίπτωση να δουλεύουν 2 ή περισσότερες ταυτόχρονα μπορεί να ισχύσει αν π.χ. θέλω να εγγραφή κάποιου τηλεοπτικού προγράμματος σε έναν από τους σκληρούς που οδηγούνται από τον ένα SATA controller. Ή να κάνω το ίδιο σε έναν εξωτερικό σκληρό, συνδεδεμένο, είτε στην κάρτα Firewire είτε στον άλλο controller με σύνδεση eSATA και άλλες παρόμοιες ενέργειες.

  Το βασικό που με ενδιαφέρει είναι να ξέρω αν το PC επηρεάζεται απλά και μόνο από την ύπαρξή τους πάνω στη μητρική και σε ποιο βαθμό.

  Ευχαριστώ.
   
 2. minas

  Εγγραφή:
  24 Αυγούστου 2005
  Μηνύματα:
  2.226
  Likes:
  634
  Η γρήγορη απάντηση είναι ότι το PC επηρεάζεται από την ύπαρξή τους, δεδομένου ότι υποχρεωτικά μοιράζει τα διαθέσιμα PCIe lanes σε όλες τις εγκατεστημένες συσκευές PCIe. Το συμπλήρωμα της απάντησης είναι ότι δεν χρειάζεται να σε απασχολεί ιδιαίτερα.
  Από εκεί και μετά, η απάντηση περιπλέκεται...
  Τα lanes που έχεις διαθέσιμα προκύπτουν από επεξεργαστή και chipset και αφενός δεν είναι εντελώς ισότιμα μεταξύ τους, αφετέρου κάποια ήδη εκχωρούνται σε επιμέρους υποσυστήματα (πχ USB, NVMe, κλπ). Επιπλέον, δεν μπορούν να μοιραστούν με αυθαίρετο τρόπο (πχ 7 σε μία κάρτα και 3 στην άλλη). Τέλος, υπάρχουν και τεχνολογίες που επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίησή τους όταν δεν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, ακόμη κι αν είναι όλα μοιρασμένα.

  Οι συσκευές σου δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις - κάποιες από τις κάρτες μπορεί να είναι μόνο PCIe x1 και σχεδόν σίγουρα δεν θα δουλεύουν όλες ταυτόχρονα. Εν γένει αν είχες bottleneck θα το είχες καταλάβει.
  Πάντως δεν είναι κακό να ρίξεις μια ματιά στο manual της μητρικής και να βάλεις τις κάρτες με την προτεραιότητα που σε ενδιαφέρει. Σχεδόν σίγουρα θα μπορείς να δεις πώς έχουν μοιραστεί και μέσα από το UEFI/BIOS. Επίσης μπορείς να απενεργοποιήσεις υποσυστήματα που αναλώνουν PCIe lanes εφόσον δεν τα χρησιμοποιείς.
   
 3. Παναγιώτης Μελάς

  Εγγραφή:
  24 Μαρτίου 2006
  Μηνύματα:
  3.710
  Likes:
  1.811
  Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για την ομολογουμένως αρκετά επεξηγηματική απάντηση.

  Μερικές επισημάνσεις και περαιτέρω απορίες:

  1. Έγραψα - λνθασμένα - ότι:
  ενώ από την ίδια τη φράση βγαίνει ότι δεν είναι πέντε (5) οι υπόλοιπες καταληφθείσες υποδοχές, αλλά τέσσερεις (4).

  2. Πάμε παρακάτω.
  Η μητρική είναι η Asus Z170 Pro / specs. Για λόγους εσωτερικής εργονομίας και εντελώς τυχαία, χωρίς να έχω - αρχικά - λάβει υπόψη μου το manual της μητρικής, έχω βάλει τις κάρτες στις υποδοχές, ως εξής:

  Α. Στην υποδοχή PCI-E x 16_1, υποχρεωτικά την κάρτα γραφικών AMD-Sapphire NITRO+ Radeon RX 570 8GD5. Η κάρτα, λόγω μεγέθους, καλύπτει εντελώς την υποδοχή PCI-E x 1_2 και παράλληλα καθιστά άχρηστη και την υποδοχή PCI-E x 1_3, γιατί η μια από τις δυο επιφάνειες της κάρτας έρχεται σχεδόν σύριζα (η πραγματική έννοια της λέξης, και όχι η πολιτική της :D) με αυτήν.

  Β. Στην υποδοχή PCI-E x 16_2 την κάρτα DAWICONTROL DC-600e (SATA Controller), που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να οδηγεί δυο θύρες eSATA, συνδεδεμένες με ένα ανάλογο μπρακέτο στο πίσω μέρος του PC. Η εν λόγω κάρτα είναι PCI-E x 1.

  Γ. Στην υποδοχή PCI-E x 16_3 την κάρτα DAWICONTROL DC-624e, (SATA Controller), που χρησιμοποιείται για να οδηγεί 4 έξτρα σκληρούς δίσκους με αποθηκευτικό προορισμό. Η εν λόγω κάρτα είναι PCI-E x 4, η μοναδική κάρτα επέκτασης που δεν είναι x1.

  Δ. Στην υποδοχή PCI-E x 1_1 την κάρτα DeLock 89153 PCI-E x 1 1394b, 1394a (FIreWire), που κι αυτή είναι PCI-E x 1.

  Ε. Τέλος, στην υποδοχή PCI-E x 1_4 την κάρτα τηλεόρασης AverMedia Aver3D CaptureTV Hybrid TV Card H727(3D), που κι αυτή είναι PCI-E x 1.

  Για λόγους πλήρους κατανόησης, παραθέτω τις εικόνες της διάταξης της μητρικής μαζί με την επεξήγηση των διατεταγμένων στοιχείων της:
  Layout-1.jpg

  Layout Contents.jpg

  Επιπλέον, μετά από μια ενδελεχότερη μελέτη του manual, βρήκα και την λίστα των IRQs, που την παραθέτω παρακάτω, με την προσθήκη σε αυτήν όλων των καρτών, όπως τις περιγράφω παραπάνω:

  IRQ Assignments.jpg


  Με όλα αυτά κατά νου, η ερώτηση είναι:

  Έχω κάνει σωστά την τοποθέτηση των καρτών ή μήπως χρειάζεται να αλλάξω κάτι;

  Πολλά "ευχαριστώ", εκ των προτέρων.
   
 4. minas

  Εγγραφή:
  24 Αυγούστου 2005
  Μηνύματα:
  2.226
  Likes:
  634
  Χρησιμοποιείς λίγα lanes, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να το πολυσκέφτεσαι. Αν ήταν περισσότερα, θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε και το συγκεκριμένο μοντέλο του επεξεργαστή σου (αν το αναφέρεις κάπου, μου διέφυγε).
  Όπως τα κοίταξα διαγώνια, στην χειρότερη περίπτωση θα δουλεύει η GPU x8, το οποίο πάλι είναι παραπάνω από αρκετό...

  Πιθανόν εγώ να έβαζα στην PCIe x16_2 την κάρτα με τους εσωτερικούς δίσκους και στην PCIe x16_3 αυτήν με τα eSATA. H _3 ως προεπιλογή είναι x2, αλλά μπορείς να την ορίσεις x4 από το UEFI. Εν γένει όταν κάτι δουλεύει, δεν είναι κακή συμβουλή να μην το πειράζεις :).

  Χρησιμοποιείς και τις SATA θύρες της μητρικής; Γιατί χρειάστηκες χωριστό controller;
   
 5. Παναγιώτης Μελάς

  Εγγραφή:
  24 Μαρτίου 2006
  Μηνύματα:
  3.710
  Likes:
  1.811
  1. Έκανα ήδη την αλλαγή που πρότεινες (μετέφερα την 624e στην PCIe x16_2 και την 600e στην PCIe x16_3), χωρίς να χρειαστεί να κάνω αλλαγές στο BIOS.
  2. Οι θύρες SATA της μητρικής είναι λίγες. Έχει 4 όλες κι όλες και από αυτές, τις δύο τις καταλαμβάνουν οπτικοί οδηγοί. Οι άλλες δύο είναι ήδη αγκαζαρισμένες με δυο σκληρούς. Δυο ακόμα που υπάρχουν, είναι SATA Express και μοιράζονται τη σύνδεση με την εσωτερική σύνδεση για δίσκο M.2 SATA, που είναι ήδη εγκατεστημένος. Χρειάζομαι τους παραπάνω δίσκους για αποθήκευση, γιατί κάνω και επεξεργασία video καμιά φορά και τα αρχεία αυτά θέλουν πολύ χώρο, όπως ασφαλώς ξέρεις.

  Χίλια ευχαριστώ για όλα.
   
  minas likes this.
 6. eteokritis

  Εγγραφή:
  27 Σεπτεμβρίου 2011
  Μηνύματα:
  634
  Likes:
  220
  Καλησπερα .
  Αναζητω ενα προγραμμα που να κανει clone ενα δισκο σε dvd's ωστε να κανεις ανακτηση μεσω των οπτικων μεσων
  Ευχαριστω
   
 7. melina

  melina Unabomber

  Εγγραφή:
  27 Ιουλίου 2007
  Μηνύματα:
  14.888
  Likes:
  21.586
  Για έναν, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, φοιτητή πανεπιστημίου τμήματος Φυσικής, που θέλει laptop σώνει και καλά και θέλει να είναι macbook τι του συμβουλεύουμε;

  Θέλω να πω, θα μπορεί με το mac να τρέχει εύκολα τα διάφορα προγράμματα που θα χρειαστεί (φαντάζομαι mat lab και διάφορα τέτοια...); με εκμάθηση γλώσσας προγραμματισμού να υποθέσω ότι είναι το ίδιο όπως και με ένα laptop που τρέχει windows;
  Θέμα κόστους δεν μας ενδιαφέρει. Εχω όμως μεγάλη απορία για το πως γίνεται και πουλάει σε αυτή την τιμή ο παρακάτω,

  https://www.hellasphone.gr/index.php?route=product/product&product_id=43868698
   
 8. Sugah

  Sugah Ζαχαρούλης

  Εγγραφή:
  15 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  1.350
  Likes:
  2.181
  Ο συγκεκριμένος αγοράζει απ έξω όπου βρει ότι βρει ξεστοκαρισματα προϊόντων και γι αυτό σε κάποια πετυχαίνει πολύ καλες τιμές.
  Στο εξωτερικό πάντως το βρίσκεις σε παραπλήσια τιμή με αυτόν
   
  melina likes this.
 9. melina

  melina Unabomber

  Εγγραφή:
  27 Ιουλίου 2007
  Μηνύματα:
  14.888
  Likes:
  21.586
  Τα παλιά μοντέλα ή τα καινούργια εννοείς οτι έξω τα βρίσκουμε σε καλύτερες τιμες από οτι τα επίσημα κανάλια εδώ;
  Είναι και αυτό ένα θέμα, επειδή το πιο πιθανό θα σπουδάσει ή στην Αγγλία ή στη Γερμανία μήπως τελικα είναι καλύτερα οτι αγοράσει να το πάρει από κει για να έχει και άμεση υποστήριξη αν προκυψει κάτι.
   
 10. minas

  Εγγραφή:
  24 Αυγούστου 2005
  Μηνύματα:
  2.226
  Likes:
  634
  Με MATLAB και γενικό προγραμματισμό δεν υπάρχει ανησυχία... Πιθανόν όμως να υπάρχει θέμα με πιο εξειδικευμένο λογισμικό.
  Εάν ξέρει σε ποιο τμήμα θα είναι, μπορεί να κοιτάξει το πρόγραμμα σπουδών για συγκεκριμένα μαθήματα και να ελέγξει τί χρησιμοποιούν.
  Πάντως ακόμη και στο Mac μπορεί να βάλει VM με άλλο λειτουργικό, αν χρειαστεί.
  Προσωπικά θα τον αποθάρρυνα από Mac, αλλά περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα...

  edit: Τώρα είδα και το επόμενο, ναι είναι προτιμότερο να το πάρει από εκεί
   
  melina and Sugah like this.
 11. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.150
  Likes:
  10.187
  13άρι. Στο όνομα της Υπεραγίας Ανεκτιμήτου Φορητότητος, μεγάλη η χάρη Της. Και εξωτερική οθόνη στο σπίτι με δύο εισόδους, HDMI και DP, συν ένα μτχ latitude με Windows ή Linux. Αμφότερα συνδεδεμένα στην εξ. οθόνη. Η γλώσσα προγραμματισμού στο MacOs είναι ο xCode, στα Windows είναι η Ms C++ και για το android είναι το Android Studio. Όλες είναι παραλλαγές της C, οπότε πρακτικά είναι το ίδιο πράγμα.
   
  melina likes this.
 12. Sugah

  Sugah Ζαχαρούλης

  Εγγραφή:
  15 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  1.350
  Likes:
  2.181
  Και τα παλιά και τα καινούργια έξω τα βρίσκουμε φθηνότερα λόγω διαφοράς ΦΠΑ η διαφορετικών καναλιών πώλησης. Ο συγκεκριμένος τα βρίσκει κι εγώ δε ξέρω που όλα αυτά που μαζεύει. Προφανώς δε κάνει κάτι παράνομο αλλά σίγουρα δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να αγοράσεις υπολογιστή. Καλό είναι να ελεγχθεί το serial number του μηχανήματος γιατί έχουν υπάρξει περιπτώσεις καινούριων προϊόντων να βρεθούν εκτός εγγύησης αφού είχαν πωληθεί κάπου πριν δυο και πλέον χρόνων.

  Μπορεί κα κοιτάζει και στα refurb store της apple, εάν τύχει και επισκεφθεί την Αγγλία για παράδειγμα όπου συχνά υπάρχουν καλες προσφορές με ορίτζιναλ εγγύηση
  https://www.apple.com/uk/shop/refurbished/mac
   
  melina likes this.
 13. Costas Coyias

  Costas Coyias Ημίθεος
  Administrator

  Εγγραφή:
  27 Αυγούστου 2004
  Μηνύματα:
  22.150
  Likes:
  10.187
  Επίσης, κυκλοφορεί αυτό. Δεν είναι φθηνό, αλλά είναι εξαίρετο. Λόγω στενού bezel, έχει 17άρι πάνελ και διαστάσεις και βάρος 15ριού. Ποια Apple...
   
  melina likes this.
 14. ika

  ika

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.404
  Likes:
  2.504
  Νομίζω ότι πρέπει να σε καλύπτει το IMAGEBURN ή το BURNAWARE.
  Και τα δύο freeware.
   

Μοιραστείτε τη σελίδα