Μικρές απορίες - σύντομες απαντήσεις (IT related)

minas

Πισιά
Μηνύματα
3.907
Reaction score
3.700
Φιλος ετοιμαζεται να φτιαξει καινουριο PC και απο οτι φαινεται τα Windows 10 ειναι μονοδρομος.
Το καταστημα που θα συναρμολογησει το μηχανακι τα κοστολογει γυρω στα 100 ευρω, αλλα στο eBay πουλανε "κλειδια" με 5 ευρω.

Η ευλογη απορια ειναι αν τα κλειδια αυτα ειναι κανονικα, νορμαλ, legit που λενε και στο χωριομ.
Διαβασα οτι τα δινουν τοσο φτηνα απλα επειδη ειναι bulk OEM και οτι σε γενικες γραμμες δουλευουν, αλλα θα εμπιστευομουν περισσοτερο την προσωπικη εμπειρια καποιου απο εδω.

Θα μου πειτε, ας δοκιμασει και το πολυ-πολυ να χασει ενα ταληρο. Σωστο, αλλα αν κανει εγκατασταση, περασει software, στησει τα παντα και μετα ενα πρωι το φτηνο κλειδι αποδειχτει μουφα, δεν θα πρεπει να ξανακανει φορματ και να ξαναστησει απο την αρχη με τα Windows "του μαγαζιου";
Τέτοια κλειδιά "γκρίζας αγοράς" δεν είναι 100% σωστά, με την έννοια ότι δεν προορίζονται από την Microsoft να πωληθούν στον καταναλωτή που τελικά τα χρησιμοποιεί.
Είναι όμως κανονικά κλειδιά που έχουν εκδοθεί από την Microsoft και στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα ενεργοποιήσουν χωρίς πρόβλημα το σύστημα.
Σε περίπτωση προβλήματος, προφανώς δεν χρειάζεται επανεγκατάσταση, απλά εισαγωγή σωστού κλειδιού.
Σημειώνω ότι η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει με αξιόπιστα αρχεία (το καλύτερο να τα κατεβάσεις απευθείας από Microsoft). Εξάλλου στην εγκατάσταση δεν είναι απαραίτητο να βάλεις αμέσως το κλειδί, μπορείς να το κάνεις και μετά, μέσα από το σύστημα.
 



Μηνύματα
4.848
Reaction score
25.678
χθές ενώ έβαλα τα win10 home αγόρασα κλειδί από το ebay Αγγλίας και μου ζήτησαν τα windows να κάνω αναβάθμιση σε pro για να ισχύσει το serial number παρόλου που έγραφε για win10 home .Τελικά τα pro κλειδιά είναι πιο φθηνά από τα home.
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
3.907
Reaction score
3.700
Αυτό είναι αξιόπιστο; microsoft-windows-and-office-iso-download-tool
Κατεβάζει τα σωστά αρχεία, απευθείας από τους servers της Microsoft, δεν το έχω ελέγξει εκτενώς για να το συστήσω.
Υπάρχουν και άλλα εργαλεία με πιο πλούσια επιλογή από images. Επειδή όμως ο περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται συνήθως μόνο για Windows 10, η πιο απλή επιλογή είναι αυτή:
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.053
Reaction score
20.466
Ας αφήσουμε τα Windows 7 κατά μέρος, σε ένα μήνα τελειώνουν. Προσπαθώ να μαντέψω κάποιον ειδικό λόγο, για τον οποίο ένας υπολογιστής πρέπει σήμερα να τρέχει Windows 8.1 και δεν βρίσκω ούτε έναν.
 

Μηνύματα
2.283
Reaction score
5.173
Εμείς που τα έχουμε αυθεντικά (τα win 7) αλλά δεν αναβαθμίσαμε τότε τζάμπα σε 10, τι κάνουμε ημίθεε?
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.053
Reaction score
20.466
47482fa8-eb84-41d0-8f0e-3f5e2594a11c.jpg


Εγκατάσταση εξ αρχής με format, δηλώνοντας στην ανάλογη οθόνη του setup πως δεν έχεις κλειδί. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και έχοντας τον υπολογιστή συνδεδεμένο στο Internet, πας στο παράθυρο του συστήματος, κάνεις κλικ στο link "activate windows now" και ακολουθείς τις οδηγίες στην οθόνη, βάζοντας το κλειδί των windows 7, όταν αυτό ζητηθεί.

Αν τα windows 7 είναι έκδοσης home premium και κάτω, πρέπει να εγκαταστήσεις windows 10 home. Αν είναι professional ή ultimate, windows 10 pro.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Το καταστημα που θα συναρμολογησει το μηχανακι τα κοστολογει γυρω στα 100 ευρω, αλλα στο eBay πουλανε "κλειδια" με 5 ευρω.
Το κατάστημα σωστά χρεώνει ένα τέτοιο νούμερο, αν θέλει να είναι μέσα στα πλαίσια της "νομιμότητας", αφού έτσι το χρεώνει επίσημα η Microsoft (και μάλιστα περισσότερο από 100 ευρώ). Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, το κατάστημα θα είναι υποχρεωμένο να κολλήσει σε εμφανές μέρος πάνω στο κουτί και το αυτοκόλλητο ταμπελάκι γνησιότητας του λειτουργικού συστήματος, που θα αποδεικνύει με την πρώτη ματιά σε κάθε τρίτο μάτι ότι ο υπολογιστής "φοράει" νόμιμο λειτουργικό σύστημα. Και βέβαια, ο υπολογιστής θα πρέπει να συνοδεύεται και από το DVD, που περιέχει το λειτουργικό σύστημα.

Όμως, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, όχι μόνο στο eBay, αλλά ακόμα και στην Ελλάδα πουλιούνται Windows 10 σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές της επίσημης Microsoft, που όμως είναι τιμές κλειδιών, χωρίς συνοδευτικό DVD και αυτοκόλλητο. Κατά τους παραπάνω πωλητές, είναι κλειδιά απολύτως νόμιμα και δεν έχουν πρόβλημα λειτουργίας, εφ' όσον η εγκατάσταση γίνει με όλους τους κανόνες. Είναι βέβαια προφανές ότι για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου λειτουργικού δεν χρειάζεσαι καν DVD, ένα στικάκι USB με το λειτουργικό εγκατεστημένο μέσα του κάνει την ίδια δουλειά με το DVD, και μάλιστα η εγκατάσταση ίσως γίνεται και πιο γρήγορα - εξαρτάται από τη δομή του υλικού του υπολογιστή.

Το ίδιο συμβαίνει και με την συντριπτική πλειοψηφία των κλειδιών που πουλιούνται στο eBay. Η διαπίστωση αν πρόκειται για νόμιμο κλειδί ή όχι συνήθως γίνεται με την προσεκτική ανάγνωση των όρων πώλησης του πωλητή, σε συνδυασμό με τη αξιοπιστία του στο eBay. Πάντως, αν με ρωτήσεις προσωπικά, δεν είχα μέχρι σήμερα ποτέ πρόβλημα με αγορές στο eBay.

Καλές γιορτές.
 

Μηνύματα
1.705
Reaction score
982
Εμείς που τα έχουμε αυθεντικά (τα win 7) αλλά δεν αναβαθμίσαμε τότε τζάμπα σε 10, τι κάνουμε ημίθεε?
μεχρι προσφατα τα αναβαθμιζα με το media creation tool εφοσον εχεις αυθεντικα win 7 .
Δεν νομιζω να εχει αλλαξει κατι .
https://docs.microsoft.com/en-us/microsoft-365/enterprise/windows-7-to-windows-10-upgrade-manual
 

Μηνύματα
1.895
Reaction score
786
Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Το σημαντικο ειναι οτι αν κατι στραβα με το φτηνο κλειδι, θα μπορεσει απλα να περασει το "ακριβο" χωρις επανεγκατασταση.

Απο οσο ξερω, στα Windows 7 δεν γινοταν αυτο (τουλαχιστον οχι με τοσο ευκολο και "επισημο" τροπο) και καθως δεν εχω ακομα επαφη με τα 10αρια, του μετεφερα την λαθος πληροφορια περι ξαναστησιματος.

Απο οτι καταλαβαινω, η μονη "παγιδα" ειναι οτι αν αγορασει φτηνο κλειδι για εκδοση Pro και δεν δουλεψει, θα πρεπει να αγορασει κανονικο (και ακομα ακριβοτερο) κλειδι παλι για την εκδοση Pro.

Η ελλειψη CD εγκαταστασης ειναι τελειως ασημαντη, μια που η ιδια η Microsoft δινει προς κατεβασμα τo installation για την τελευταια και πιο ενημερωμενη εκδοση των 10, οποτε δεν θα χρειαστει να μπλεξει με "γκριζα" sites και με οτι αυτο συνεπαγεται.

Καλες γιορτες!
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.818
Reaction score
40.984
Τα wifi repeaters μπορούν να μπουν στη σειρά, το πρώτο repeater να αναμεταδίδει από ένα Wifi Access Point και από αυτό να παίρνει σήμα ένα δεύτερο repeater, και με αυτό τον τρόπο να επιμηκυνθεί :whistling: το εύρος τους;
 

Μηνύματα
4.497
Reaction score
7.795
Τα wifi repeaters μπορούν να μπουν στη σειρά, το πρώτο repeater να αναμεταδίδει από ένα Wifi Access Point και από αυτό να παίρνει σήμα ένα δεύτερο repeater, και με αυτό τον τρόπο να επιμηκυνθεί :whistling: το εύρος τους;
Ναι. Αλλα....... μην το κάνεις. Εχουν βγει και κιτ mimo.
 




melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.818
Reaction score
40.984
Αλλα....... μην το κάνεις. Εχουν βγει και κιτ mimo.
Εννοείς να μην το κάνω γενικότερα ή αν το κάνω να χρησιμοποιήσω λύση κιτ;


Από τις δύο παρακάτω ποια θα προτιμούσατε;
Η πρώτη έχει ένα μόνο repeater netgear (super duper fast & mesh) ενώ η δεύτερη έχει δυο μονάδες deco της tp link.
Βέβαια το ερώτημα είναι αν με το ένα γίνεται δουλειά;;; δεν το ξέρω. Είμαι στο δεύτερο όροφο και θέλω να δώσω στο ισόγειο. Έξω από το ισόγειο διαμέρισμα έχω ασθενές σήμα από το wifi μου. Στον πρώτο όροφο έχω σε κάποια σημεία μέσα στο διαμέρισμα καλό σήμα. Η σκέψη είναι να μπει το ένα ΑΝ πιάνει σήμα κατευθείαν στο ισόγειο ειδάλλως σε ένα σημείο στον πρώτο όροφο και με τη φολοδοξία από κει να έχει καλό σήμα και το ισόγειο. Αν όχι τότε χρειάζεται και άλλο repeater και θα πρέπει να πάω στη λύση του κιτ που είναι και επεκτάσιμο.
Διαβάζω τριγύρω ότι η λύση daisy-chain είναι προβληματική κάποιες φορές και σίγουρα ως προς την ταχύτητα εκτός και αν έχεις από αυτα τα σούπερ ντούπερ mesh.


Netgear X6s

Deco E4
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Κλωνοποίηση Μ.2 SSD NVMe σε υπολογιστή με μία μόνο υποδοχή NVMe. Πως γίνεται;

Η ερώτηση είναι ακριβώς αυτή, που έχω βάλει "ως τίτλο". Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα PC με μητρική μιαν Asus Z-170 Pro, η οποία διαθέτει μόνο μιαν υποδοχή M.2, άρα δέχεται μόνον έναν SSD Μ.2 πάνω της.

Αν κάποια στιγμή θελήσω να αλλάξω τον υπάρχοντα M.2 SSD (έναν Samsung 960 Evo 250GB) με κάποιον νεότερης γενιάς και φυσικά μεγαλύτερης χωρητικότητας (π.χ. έναν των 500 ή των 512GB ή ακόμα και μεγαλύτερο), τώρα που οι τιμές έχουν υποχωρήσει και οι νεότεροι είναι και μεγαλύτεροι και γρηγορότεροι και πιο αξιόπιστοι, πως το κάνω;

Με δεδομένο βέβαια, ότι διαθέτω ως λογισμικό, τόσο το νεότερο Acronis, όσο και το Samsung Magician.

Να υποθέσω ότι χρειάζεται διπλή μεταφορά, δηλαδή πρώτα σε κάποιον κλασσικό SSD κι από αυτόν στον νεότερο M.2 ή υπάρχει κι άλλος τρόπος απευθείας κλωνοποίησης;

Ευχαριστώ.
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.323
Μηνύματα
2.858.541
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top