Γενικα ο πολιτισμος προερχεται απο κει κατου...εμεις τον παραλαβαμε,τον πηγαμε ενα βημα παραπερα κ.ο.κ.Χρήστος Ακρατόπουλος said:Δηλαδή οι Φοίνικες μας έδωσαν τα γράμματα;;;;
Most visitors online was 2872 , on 2 Jun 2025
Γενικα ο πολιτισμος προερχεται απο κει κατου...εμεις τον παραλαβαμε,τον πηγαμε ενα βημα παραπερα κ.ο.κ.Χρήστος Ακρατόπουλος said:Δηλαδή οι Φοίνικες μας έδωσαν τα γράμματα;;;;
RDoherty said:Τα λέει όλα ο Ηρόδοτος με το ... νυ και με το σίγμα (και το κόππα και το σαμπί)και η σύγχρονη γλωσσολογία τον δικαιώνει 100%. Το μόνο "λάθος" που κάνει ο Ηρόδοτος είναι εκεί που λέει "ουκ εόντα πριν Έλλησιν" (δεν γνωρίζει για την Γραμμική Β και το Κυπριακό συλλαβάριο, πράγμα λογικό) αλλά συμπληρώνει σοφά "ως εμοί δοκέειν" (όπως νομίζω). Τα υπόλοιπα είναι ολόσωστα: "μετά δε χρόνου προβέοντος άμα τη φωνή μετάβαλλον και τον ρυθμόν", με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν τον ήχο και τον τρόπο γραφής (υπονοεί τη χρήση συμβόλων αχρήστων συμφώνων για να υποδηλώσουν φωνήεντα και την απλοποίηση της μορφής των γραμμάτων), δηλαδή έγιναν "μεταρρυθμίσαντες"
![]()
RDoherty said:Willie, υπάρχει η γνώμη σου και υπάρχει και η επιστήμη. Αυτά τα δυό δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Όπως ο φάντης και το ρετσινόλαδο. Συνεπώς γιατί να ασχοληθώ?
Μαρία Παρασκευοπούλου said:Λοιπόν...Μαρία Παρασκευοπούλου said:Εξαιρετικό το θέμα που έχεις ανοίξει και τροφοδοτείς Γιώτα!
Για να δούμε τώρα, ποιος θα μας πει τι κοινό έχουν ένα καρφί κι ένα σαράβαλο..
Κάρφος = ξηρό ξύλο
Καρφίον = γόμφος
Καρφαλέος = ξηρός, αποξηραμένος
Κάρφαλον ή χάρβαλον = ερείπιο ==> Σαράβαλο.
αααα κι εγω που νομιζα οτι τα καρφια τρυπανε συνηθως τα λαστιχα των...σαραβαλων!!!Τετοια στενη...σχεση εχουν!
Ευχαρίστως. Η απάντηση μπορεί να βρεθεί σε όλη την επιστημονική βιβλιογραφία της γλωσσολογίας. Μία καλή σύνοψη της βιβλιογραφίας μπορεί να βρεθεί στο Oxford Classical Dictionary. Aν εσύ ή ο willie έχετε κάποια αντίρρηση, μπορείτε να ανατρέξετε στην βιβλιογραφία και να παραθέσετε τις παραπομπές στις οικείες δημοσιεύσεις που (θεωρείτε ότι) υποστηρίζουν τις όποιες απόψεις σας. Με άλλα λόγια, φίλτατε lakis51, έχω πολύ καλύτερα πράγματα να κάνω από το να κάθομαι να διδάσκω την Προπαίδεια στον πάσα ένα. Διότι περί αυτού πρόκειται.lakiss51 said:Θα σε πειραζε να αφηνες ομως τους εξυπναδοκισμους και τις ειρωνικες απαντησεις και ΜΙΑ φορα να απαντησεις οπως πρεπει;
Doherty, φίλτατε, ευχαριστώ πολύ για την πάσα που μου έκανες...( προφανώς όταν μαθαίνουμε την Προπαίδεια το επίθετο πας στην αιτιατική αλλάζει γένος...)RDoherty said:Ευχαρίστως. Η απάντηση μπορεί να βρεθεί σε όλη την επιστημονική βιβλιογραφία της γλωσσολογίας. Μία καλή σύνοψη της βιβλιογραφίας μπορεί να βρεθεί στο Oxford Classical Dictionary. Aν εσύ ή ο willie έχετε κάποια αντίρρηση, μπορείτε να ανατρέξετε στην βιβλιογραφία και να παραθέσετε τις παραπομπές στις οικείες δημοσιεύσεις που (θεωρείτε ότι) υποστηρίζουν τις όποιες απόψεις σας. Με άλλα λόγια, φίλτατε lakis51, έχω πολύ καλύτερα πράγματα να κάνω από το να κάθομαι να διδάσκω την Προπαίδεια στον πάσα ένα. Διότι περί αυτού πρόκειται.lakiss51 said:Θα σε πειραζε να αφηνες ομως τους εξυπναδοκισμους και τις ειρωνικες απαντησεις και ΜΙΑ φορα να απαντησεις οπως πρεπει;