Παράσιτα στα ηχεία με σύνδεση hdmi


Μηνύματα
54
Reaction score
56
Από εκεί και πέρα…
- Ένωσε όλες τις πρίζες σε ένα πολύμπριζο. (Υπολογιστής, TV, AVR, τελικός). Έτσι ώστε να έχουν σίγουρα την ίδια γείωση. Έχεις μόνο αυτά; Μήπως έχεις και αλλά πράγματα συνδεδεμένα στον υπολογιστή; (Router πχ).
- Ελέγχεις την πολικότητα σε όλες τις συσκευές.
PC και ενισχυτής έχουν γείωση, θα φροντίσεις την πολικότητα όπως είπαμε. TV και AVR δεν έχουν γείωση. Με πολύμετρο θα έπρεπε να τα ελέγξεις…… Αλλά αν έχεις μόνο αυτά, για πιο πρόχειρα δοκίμασε να αλλάζεις φορά στις πρίζες τους και να δοκιμάζεις αν έχεις θόρυβο (θα έχεις 4 συνδυασμούς).
 
Last edited:

Μηνύματα
54
Reaction score
56
Και παρεπιπτόντως δοκίμασε χωρίς να έχεις την κεραία της τηλεόρασης συνδεδεμένη.
 

Μηνύματα
127
Reaction score
63
Θα δοκιμάσω τα παραπάνω που είπες, ωστόσο έχω δοκιμάσει την τριάδα pc, avr και τελικός και συνέχισε να κάνει θόρυβο οπότε σίγουρα η τηλεόραση αποκλείεται, καθώς ήταν τελείως εκτός κυκλώματος αλλά με κουμπωμένη πάνω την κεραία (δεν ξέρω εάν παίζει ρόλο που ερχόταν από τον τοίχο).
 



Μηνύματα
54
Reaction score
56
οχι το είχα κουμπώσει απευθείας σε είσοδο του ενισχυτή (AVR)
Ok. Είχες αφαιρέσει το HDMI που ενώνει την τηλεόραση με τον AVR; Ακόμα και αν είχες κλειστή την TV. Και αν δεν είχες TV ενωμένη καθόλου, είχες ενώσει κάποιο monitor στο PC?
 

Μηνύματα
127
Reaction score
63
Λοιπόν, έκανα τις απαραίτητες συνδέσεις, εναλλάξ και ναι μεν σε κάποια είχε λιγότερο θόρυβο από άλλα, σε όλα υπήρχε σίγουρα περισσότερος θόρυβος, από το απλά να βάλω μονωτική ταινία στη γείωση του τελικού.

Σε όλες τις δοκιμές είχα εκτός πρίζας την τηλεόραση, όμως ήταν συνεχώς συνδεδεμένη με HDMI με τον ενισχυτή στο κανάλι eARC και καλώδιο κεραίας.
 

Μηνύματα
127
Reaction score
63
Update no. Δεν μετράω πλέον..

Δοκίμασα χωρίς καλώδιο τηλεόρασης, όλα σε ένα πολύπριζο, με δοκιμές κανονικές και ανάποδες των σούκου. Ο ήχος χωρίς το καλώδιο κεραίας, σε όλες τις δοκιμές, ήταν σαφώς βελτιωμένος με πριν. Αλλά παρόλα αυτά δεν έφυγε τελείως, με τον θόρυβο να γίνεται πιο έντονος, όταν κουνάω το ποντίκι του υπολογιστή.

Το περίεργο είναι πως, όταν ξανά σύνδεσα πίσω το καλώδιο κεραίας, δεν επανήλθε ο ήχος στην αρχική του ένταση, αλλά παρέμεινε σχεδόν ίδιος, με τις δοκιμές χωρίς το καλώδιο κεραίας.

Συμπέρασμα: Δεν έφυγε τελείως σε καμία από τις δοκιμές ακόμη και χωρίς το καλώδιο της κεραίας, αλλά όταν σύνδεσα πάλι πίσω, ο θόρυβος ήταν σαφώς πιο ήρεμος από τον αρχικό. Δυστυχώς το θέμα δεν έχει λυθεί ΠΛΗΡΩΣ σε καμία από τις δοκιμές, παραμόνο με το παλιό πολύπριζο και την μονωτική ταινία στην γείωση του τελικού ενισχυτή. Τέλος, ο θόρυβος γίνεται έντονος, κυρίως όταν κουνάω το ποντίκι και ισχύει σε οποιαδήποτε σύνδεση και εάν δοκίμασα.
 


Μηνύματα
127
Reaction score
63
Ναι αλλά ήταν εκτός ρεύματος και χωρίς καλώδιο που να συνδέεται στον υπολογιστή. Ένα HDMI βγάζει το πισι οπότε πήγαινε στην τηλεόραση. Δεν υπήρχε κάτι άλλο από εκείνη τη πρίζα. Μόνο πολύπριζο και κουμπωμένες επάνω 4 πρίζες. Τις συσκευές που είχαν γείωση τις έκανα περιστροφή στην πρίζα, αλλά τίποτε.
 

Μηνύματα
3.652
Reaction score
5.462
Βγάλε εντελώς την τηλεόραση από το πολυμπριζο.
Αποσύνδεσε το hdmi και άνοιξε μόνο το pc και σύνδεσε το στον avr με οπτική ίνα.
Βγάλε από τα windows το να ζητάει password στο login και βάλε το Spotify να ανοίγει αυτόματα με το pc.
Μετά βάλε το Spotify από το κινητό και δώσε ως έξοδο τον υπολογιστή.
Άκου λίγο μουσική έτσι και δες αν εξαφανίστηκε εντελώς το πρόβλημα.
Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνεις τώρα και λογικά θα δουλέψει και αυτό. Αν είναι έτσι το πρόβλημα είναι ο τελικός μαζί με το pc. Κλασικό πρόβλημα δηλαδή. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί di box με ground lift, είτε να αλλαχτεί ο τελικός η να πάρεις άλλο avr με xlr. Το να αλλάξεις pc δεν έχει και πολύ νόημα.
 

Μηνύματα
54
Reaction score
56
Ναι αλλά ήταν εκτός ρεύματος και χωρίς καλώδιο που να συνδέεται στον υπολογιστή. Ένα HDMI βγάζει το πισι οπότε πήγαινε στην τηλεόραση. Δεν υπήρχε κάτι άλλο από εκείνη τη πρίζα. Μόνο πολύπριζο και κουμπωμένες επάνω 4 πρίζες. Τις συσκευές που είχαν γείωση τις έκανα περιστροφή στην πρίζα, αλλά τίποτε.
Με τέσσερις πρίζες και χωρίς να τεστάρεις τις φάσεις στις δύο συσκευές με γείωση. Πρέπει να δοκιμάσεις 16 διαφορετικούς συνδυασμούς για να πετύχεις τυχαία τον βέλτιστο (χωρίς να πάρεις μετρήσεις με πολύμετρο). Και πάλι μπορεί να δημιουργείται ground loop.
Επίσης το καινούριο πολύπριζο βλέπω ότι έχει προστασία. Ανάλογα την προστασία που έχει, υπάρχει περίπτωση αν έχεις υπέρταση στο δίκτυο, να διαρρέει ρεύμα στην γείωση και να επηρεάζει αρνητικά το ground loop.
 
Last edited:


Μηνύματα
127
Reaction score
63
Λοιπόν θα δοκιμάσω αυτό το spotify και την οπτική ίνα, καθώς επίσης θα πάρω και ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι για να είμαι βέβαιος πως έγιναν όλα σωστά πριν προχωρήσω στις επόμενες λύσεις.

Υπάρχουν δύο υπογούφερ τα οποία ήταν συνδεδεμένα με rca στις εξόδους του avr, αλλά εκτός πρίζας κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Αυτό που έκανα ουσιαστικά ήταν να δοκιμάσω το πολύπριζο στην πρίζα , τον υπολογιστή, τον τελικό, για να δω αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω για τη φάση, μήπως και είναι ανάποδα συνδεδεμένη από τον τοίχο. Παρόλα αυτά θα δοκιμάσω με ένα κατσαβίδι, να δω αν είναι όλα σωστά, πριν προχωρήσω σε περαιτέρω έξοδα και λύσεις.
 

Μηνύματα
127
Reaction score
63
Καλησπέρα και πάλι,

Έρχομαι να κάνω μία ενημέρωση με τις μέχρι τώρα εξελίξεις. Λοιπόν, προμηθεύτηκα ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και είδα την φορά από την πρίζα στον τοίχο, btw είναι ανάποδα από αυτό που θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα πάντα με την φωτογραφία που ανέβηκε μερικές μέρες πριν.
Αφού σύνδεσα όλους τους διακόπτες στο ίδιο πολύπριζο με τη σωστή φορά, έβγαλα κεραίες αποσύνδεσα hdmi και έβγαλα όλα τα rca από τα γούφερ, άνοιξα τα 3 μηχανήματα, avr, pc και τελικό. Ο ήχος δεν έφυγε, παρέμεινε ο ίδιος ακριβώς, οπότε δεν λειτούργησε αυτή η λύση.

Τώρα όσο αναφορά την οπτική ίνα και το spotify από το κινητό λειτούργησε και ο θόρυβος δεν ακούγεται, ούτε με αυτή τη μέθοδο.

Άρα, καταλήγουμε πως όντως είναι η γείωση και κάποια επιστροφή που γίνεται.
Οπότε όπως αναφέρθηκε επάνω έχουμε σαν λύση:
1) Να μπλοκάρω το 17ο πιν από το hdmi
2) Αλλαγή avr με XLR
3)di box rca to xlr, με ground lift
4) αλλαγή τελικού
5)αλλαγή πισί

2, 4, 5) Το να αλλάξω avr είναι αρκετά δύσκολο αυτή τη στιγμή, οπότε αποκλείεται προς το παρών. Το έχω στο πρόγραμμα κάποια στιγμή αλλά σίγουρα όχι τώρα. Το ίδιο ισχύει και με τον τελικό, που δεν έχει νόημα, καθώς επιθυμώ να μεταβώ σε ενεργά ηχεία. Το να αλλάξω πισί ολόκληρο, όπως είναι, επίσης δεν έχει νόημα μόνο κανένα τροφοδοτικό ίσως ή μητρική.

Οπότε οι πιο εύκολες λύσεις είναι το να μπλοκάρω την τρύπα για την γείωση στο hdmi, όπως αναφέρθηκε και αρχικά στο ποστ #5, αλλά ανησυχώ πως μπορεί να λυγίσει κάποιο πιν από την συσκευή που θα το συνδέσω. Υπάρχει μονοτική ταινία για παράδειγμα να δοκιμάσω να ρίξω στην τρύπα του καλωδίου αλλά μου φαίνεται λίγο ριψοκίνδυνο για την συσκευή που θα το συνδέσω.

Και τέλος έχουμε το di box ground lift ( δείγμα ), φαντάζομαι αυτό που ανεβάζω να κάνει δουλειά. Η ανησυχία μου είναι, μήπως έχει κάποια επίπτωση στον ήχο και την ποιότητά του. Μέσα στα χρόνια είχα διαβάσει νήματα, όπου εξηγούσε ο bhutia την σωστή μετατροπή rca σε xlr και πρέπει να ήταν μία συσκευή των 500 ευρώ κοντά. Δεν θυμάμαι ακριβώς μοντέλα κτλ και έχει χαθεί το ποστ ανάμεσα στα χιλιάδες κάπου, αλλά έλεγε πως μόνο έτσι μετατρέπεται σωστά.
Από ότι καταλαβαίνω θα δουλέψει, εκτός του di box, και η μετατροπή από rca σε xlr ακόμη και από καλώδιο σε καλώδιο; η έστω από μία μέτρια λύση με μετατροπέα στη μέση χωρίς απαραίτητα να είναι ground lift?
 

Μηνύματα
3.652
Reaction score
5.462
Όχι η μετατροπή rca σε xlr δεν θα δουλέψει. Εγώ προσωπικά ως λύση είχα χρησιμοποιήσει το να βάλω μονωτική ταινία στην γείωση του τελικού και να πάρω από την γείωση του avr ένα καλώδιο το οποίο το είχα συνδέσει στην γείωση του πολυμπριζου.

Ηλεκτρολόγος δεν είμαι για να σου πω αν είναι ασφαλές υπεύθυνα . Από την στιγμή βέβαια που ο τελικός είναι συνδεδεμένος με rca στον avr και ο avr είναι συνδεδεμένος από το σασί στην γείωση δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην είναι ασφαλές.
 

Μηνύματα
54
Reaction score
56
δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί έχει σημασία η αλλαγή της πρίζας ώστε να συνδεθεί διαφορετικά η φάση και ο ουδέτερος....

ένα τυπικό γραμμικό τροφοδοτικό ξεκινάει έτσι:
View attachment 278489

τι θα αλλάξει αν συνδεθεί ανάποδα;;

ομοίως ένα τυπικό διακοπτικό τροφοδοτικό ξεκινάει με ανόρθωση, κάπως έτσι δηλαδή:
View attachment 278490

και εδώ δε βλέπω τι μπορεί να αλλάζει....

τέλος πάντων... οι δοκιμές αλλαγής L/N δεν πρόκεται να βλάψουν οπότε δεν είναι κακό να δοκιμάσει κανείς....
Πρώτα από όλα να πω ότι δεν είμαι εξπέρ στα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Έτσι λοιπόν δεν μπορώ και εγώ να καταλάβω γιατί ο προβολέας μου (Optoma HD25E) δεν λειτουργεί αν αναστρέψεις την πολικότητα του. Αλλά δεν λειτουργεί, καθόλου. Παίρνει μπροστά, ακούς τα ανεμιστηράκια του και βγάζει ένα ανεπαίσθητο φως που το βλέπεις στον φακό του αλλά δεν είναι αρκετό να βγάλει την παραμικρή εικόνα. Με το που αναστρέψεις την πρίζα λειτουργεί κανονικά.

Από εκεί και πέρα όπως βλέπουμε στο δεύτερο σχεδιάγραμμα σου, το τροφοδοτικό έχει ασφάλεια στην είσοδο της τάσης. Αν αντιστρέψεις τα καλώδια τότε η ασφάλεια θα είναι στο τέλος του κυκλώματος και όχι στην αρχή του. Πέραν αυτού το κύκλωμα έχει και γείωση. Αν υπάρχει βραχυκύκλωμα αυτό μπορεί να συμβεί μεταξύ Φάσης και ουδετέρου ή Φάσης και γείωσης. Όμως αν έχεις αναστρέψει τα καλώδια τότε ρεύμα παίρνεις από τον αγωγό που δεν έχει καθόλου ασφάλεια και το ρεύμα μεταξύ Φάσης γείωσης δεν έχει ασφάλεια σε αυτήν την περίπτωση.
 

Μηνύματα
127
Reaction score
63
Καλημέρα και πάλι,
επικοινώνησα με κάποια καταστήματα και μου πρότειναν κάποιο di box τα οποία βέβαια παίρνουν jack 1/4 από την μία και βγαίνουν σε xlr από την άλλη. Ενδείκνυται η αλλαγή από rca σε jack 1/4, απευθείας από καλώδιο, που έχει από την μία το rca και καταλήγει σε jack από την άλλη; Ή έχει κάποια πιο σωστή μετατροπή που πρέπει να γίνει;

Επίσης μήπως προσθέτει κάποια αχρείαστη μετατροπή με προσθήκη θορύβου; Γενικά είδα σε κάποιο di box την ένδειξη:
THD+N (10Hz-22kHz) 0,23% τυπικό @ +4dBu @ 1kHz

και με φόβισε το ποσοστό παραμόρφωσης που έχει.

Edit: Αυτό από thomann θα κάνει δουλειά;
 
Last edited:

Μηνύματα
54
Reaction score
56
Για το box δεν έχω άποψη. Αλλά δεν υπάρχει επιλογή να μην χρησιμοποίησης τον υπολογιστή ως πηγή; Αλλά κάποια άλλη συσκευή;
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.323
Μηνύματα
2.858.531
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top