Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Μηνύματα
8.294
Reaction score
3.580
Για να καταλάβουμε όμως πως λειτουργεί αυτό το έργο τέχνης της Clearaudio, που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας, θα πρέπει να δούμε ορισμένα πιο απλά σκίτσα :







Στή πρώτη εικόνα βλέπουμε μια κεφαλή προσαρμοσμένη επάνω σε ένα βραχίονα. Η κεφαλή -η βελόνα δηλαδή- ακουμπάει επάνω στο δίσκο και ο δίσκος με τη σειρά του ακουμπάει επάνω στο πλατώ αλλά το τελευταίο δεν φαίνεται.


Στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε ένα πικάπ που προσπαθεί κάποιος να το ρυθμίσει ενώ απουσιάζει η γυναίκα του από το σπίτι. Εχει τοποθετήσει το πικάπ ανάμεσα σε δύο τραπεζάκια για να ρυθμίσει αυτά τα ελατήρια που φαίνονται από κάτω (ούτε πόντιος να ήταν). Τα ελατηρια βοηθάνε στο να απομονώσουν μηχανικά το πλατώ του πικάπ από τους κραδααμούς. Αυτό το ονομάζουμε και ανάρτηση με ελατήρια . Για να γίνει σωστά η ευθυγράμμιση και ο συντονισμός (fine tuning) θέλει πολύ δουλειά και υπομονή.
Οι κραδασμοί μεταφέρονται από την βάση του πικάπ στα υπόλοιπα ευαίσθητα σημεία του πικάπ. όπως είναι η κεφαλή και ο βραχίονας, και δημιουργούν πολλά ακουστικά προβλήματα που θα δούμε κάποια άλλη στιγμή
 

Μηνύματα
8.294
Reaction score
3.580


Σε κάθε περίπτωση ο βραχίονας θα πρέπει να είναι παράλληλος με την επιφάνεια του δίσκου, αλλά με την προϋπόθεση και η γωνία VTA να είναι αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής της κεφαλής και όχι ο κατασκευαστής του βραχίονα ή του πλατώ.

To τι ακριβώς είναι η γωνία VTA, το είδαμε πριν μερικές ημέρες. Ας την ξαναδούμε όμως και απλώς να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι η γωνία VTA πρέπε να μετριέται με τη βελόνα να ακουμπάει επάνω στην επιφάνεια του δίσκου και μάλιστα να έχουμε ρυθμίσει από πριν το βάρος ανάγνωσης που ταιριάζει καλύτερα με την κεφαλή που έχουμε. Λεπτομέρειες θα δούμε άλλη μέρα.



Βλέπουμε επίσης ότι το στέλεχος (cantilever) όπου στηρίζεται η βελόνα, μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς γιατί και αυτό με τη σειρά του στηριζεται σε μια ελαστική άρθρωση προσαρμοσμένη στο κυρίως σώμα της κεφαλής.

Y.Γ Οποιο παιδάκι μου πει που είναι η βίδα και γιατί είναι εκεί, θα του βάλω 10'.
 

Μηνύματα
8.294
Reaction score
3.580
Aλλά για να μην σας κουράσω, πάμε να δούμε μια πολύ απλή κατασκευή που θα μπορούσατε να φτιαξετε στο μάθημα της ξυλογλυπτικής στο σχολείο σας.



περισσότερες λεπτομέρειες εδώ :

http://www.altmann.haan.de/tonearm/
 

Μηνύματα
2.489
Reaction score
384
Aλλά για να μην σας κουράσω, πάμε να δούμε μια πολύ απλή κατασκευή που θα μπορούσατε να φτιαξετε στο μάθημα της ξυλογλυπτικής στο σχολείο σας.



περισσότερες λεπτομέρειες εδώ :

http://www.altmann.haan.de/tonearm/
Aν τωρα μου φτιαξεις και τελικο ενισχυτη απο πλαστελινη, θα σου βγαλω το καπελο..:)
 


Μηνύματα
281
Reaction score
0
Φίλε gbour θα φροντίσω να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. είτε από εμένα είτε από κάποιο άλλο μέλος μας.

Αρχικά θα προτιμούσα να μην ξεφύγουμε σε θέματα που δεν γνωρίζουμε επαρκώς ή που δεν έχουμε αρκετές εμπειρίες για να αναπτύξουμε με επαρκή τεκμηρίωση.

Ας δούμε τουλάχιστον τα βασικά σε πρώτη φάση και αργότερα άμα θέλετε πάμε και στα δύσκολα ή αν προτιμάτε ακόμα και σε υποκειμενικές αξιολογήσεις.
Θα πρότεινα, για να υπάρχει μια συνέχεια στη παρουσίαση, να σβηστούν όλα τα άσχετα με αυτή μυνήματα.
Τα δικά μου τουλάχιστον που είναι και τα μεγαλύτερα.
Είναι εύκολο να γίνει;
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
895
Απάντηση: Re: Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Eυτυχώς που κάποιοι σκέφτηκαν ότι μπορεί να ρυθμίζονται τα ελατήρια απο την πάνω πλευρά με βίδες (άλεν)! :crazy_1: :crazy_1:
 

Μηνύματα
8.294
Reaction score
3.580
Πολλοί έχουν προσπαθήσει να βρουν λύση στο αιώνιο πρόβλημα των κραδασμών και των συντονισμών που αντιμετωπίζουν όλα τα πικάπ του κόσμου.

Εχουν να αντιμετωπίσουν 3 μέτωπα ταυτόχρονα.

α) Air born acoustic feedback. Ακουστική ανάδραση . Δημιουργείται από το ακουστικό κύμα που παράγεται από τα ηχεία μας και στη συνέχεια μεταφέρεται μέσω του αέρα πίσω στο πικάπ μας προκαλώντας σε αυτό έντονα προβλήματα ακόμα και μικροφωνισμό, σε ακραίες βέβαια περιπτώσεις όταν ακούμε μουσική πολύ δυνατά.

β) Κραδασμούς που παράγονται από το ίδιο το πικάπ και συγκεκριμένα από κάποια εξαρτήματα όπως:
μοτέρ, μετασχηματιστές, τροχαλίες, ιμάντες , ρουλεμάν.

γ) Kραδασσμούς που μεταφέρονται από το ρακ ή το πάτωμα επάνω στην κατασκευή του πικάπ.


Συνεπώς το πικάπ που βλέπετε της Clearaudio είναι μια κατασκευή που προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει όλα τα είδη των κραδασμών, να τα μετατρέψει γρήγορα σε άλλες μορφές ενέργειας πριν αυτοί προλάβουν να μεταφερθούν στα ευαίσθητα σημεία του πικόπ και προκαλέσουν προβλήματα συντονισμών.

Για να καταλάβετε τι δουλειά έχει πέσει επάνω στο Statement αρκεί να σας πω ότι το πλατώ του πικάπ κυριολεκτικά "πετάει", δηλαδή δεν στηρίζεται σε κάποιο στροφείο ή ρουλεμαν όταν περιστρέφεται. Υπάρχει και ένα τεράστιο βαρίδι ακριβώς κάτω από το πλατώ προσαρμοσμένο σε μια μεταλλική ράβδο για να το ευθυγραμμίζει λειτουργώντας σαν ένα είδος γυροσκόπου. Επίσης αυτό το σύστημα με τα βαρίδι χρησιμεύει και σαν μια δίοδος διαφυγής για την μεταφορά και μετατροπή μέρους της μηχανικής ενέργειας του πλατώ σε θερμική ενέργεια.

Κατά τα άλλα οι βασικές αρχές λειτουργιας είναι οι ίδιες όπως και σε όλα τα αναλογικά πικάπ. Εχει ένα βραχιονα , μια κεφαλή, μια βελόνα, ένα πλατώ και μια βάση στήριξης (αλλά τι βάση !!!).
Σε ένα τέτοιο πικάπ δεν θα ήθελα με τίποτα να ήμουν ένας κραδασμός γιατί ο χρόνος ζωής μου θα ήταν πάρα πολύ μικρός.


Δείτε το πάλι γιατί πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό.

 


Μηνύματα
8.294
Reaction score
3.580
Επισης να προσθεσω πως η κινηση μεταφερεται απο το κατω πλατο στο πανω χωρις καμια μηχανικη επαφη αλλα με ισχυρους μαγνητες.

Επίσης το πεδίο που σχηματίζουν αυτοί οι ισχυροί μαγνήτες δεν επηρεάζει την κεφαλή του πικάπ γιατί το μαγνητικό πεδίο έχει προφανώς συγκεκριμένη κατεύθυνση/ προσανατολισμό.

Ενα παρόμοιο σύστημα αλλά σε πολύ πιο απλή μορφή χρησιμοποιείται στις αντλίες νερού που φιλτράρουν το νερό του ενυδρείου. Με διπλά δακτυλίδια από ισχυρούς περιστρεφόμενους μαγνήτες εξασφαλίζεται η στεγανότητα στον θάλαμο του ηλεκτροκινητήρα. Κλασικό παράδειγμα τα φίλτρα ενυδρείου της Γερμανικής εταιρείας ΕΗΕΙΜ .

Οπότε, στην περίπτωση του πικάπ Statement της ClearAudio απομονώνουμε το επάνω πλατώ -όπου τοποθετείται και ο δίκος- από τους κραδασμούς, ενώ στην περίπτωση του φίλτρου νερού τον ηλεκτροκινητήρα από το νερό. Ο επάνω θάλαμος (υδατοστεγής) με τον κάτω θάλαμο (υγρός) του φίλτρου δεν έχουν καμία επικοινωνία.
 

Μηνύματα
8.294
Reaction score
3.580
Στην επόμενη ενότητα θα γνωρίσουμε από κοντά διάφορα πικάπ του εμπορίου που είτε χρησιμοποιούν απόσβεση με ελατήρια (ανάρτηση) είτε βασίζονται στην μεγαλη μάζα του συστήματος για την εξασθένηση των συντονισμών που προκαλούνται όπως είδαμε από εξωγενείς ή/και ενδογενείς παράγοντες.

Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε αυτό το σημείο ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα καλύτερα πικάπ του κόσμου που χρησιμοποιούν είτε τη πρώτη είτε τη δεύτερη μέθοδο.

Θα μου κάνετε τη χάρη να ανεβάσετε τουλάχιστον ένα Linn Sondek LP12 και ένα Rega Planar 3 που αντιπροσωπεύουν εδώ και πολά χρόνια τις δύο διαφορετικές σχολές.

Για να δούμε λοιπόν.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
[Off topic]...

Είμαι υποχρεωμένος να διακόψω το thread για να επισημάνω ότι, αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για το 1ο σοβαρό θέμα που φτιάχτηκε ποτέ για το πικάπ. Πρέπει να δώσω τα εύσημα στον δημιουργό, διότι είναι ο μοναδικός που μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ορισμένα πράγματα για το βινύλιο. Οι υπόλοιποι είναι απλοί παρατηρητές - κριτές. Θα ήθελα πολύ να αλλάξει αυτό και να βρέξουν κι άλλοι λίγο τον κ@λο τους, αλλά δεν είναι στο χέρι μου. Δεν σταματώ να ελπίζω όμως...

Μπράβο g.kar.

Παρακαλώ συνεχίστε.

[/Off topic]
 

Μηνύματα
644
Reaction score
7
Επίσης off topic
Ο Κόγιας (δεν θυμάμαι σε ποιό απο τα δύο sites) είχε δημοσιεύσει μία καταπληκτική εργασία για το βινύλιο.! Χωρίς αυτό να μειώνει την δουλειά του g.kar. Ετσι όμως ανοργάνωτα ποιός να τον βοηθήσει και πώς;
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
895
Απάντηση: Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Θα πιάσω τα ανάρτησης...Τα μάζας τα αφήνω σε κάποιον άλλο! :happy_2:

Οι φωτογραφίες είναι απο vinylengine.com (καταπληκτικό site).


Linn LP12
[Δεν χρειάζονται συστάσεις...Απλά θρύλος. Μεγάλο πλεονέκτημα οι απίστευτα πολλές αναβαθμίσεις που υπάρχουν...Μπορείτε να το βρείτε στα 500 ευρώ "μαμά" εώς και πάνω απο 1500 ευρώ με τις αναβαθμίσεις του σε τροφοδοσία, βραχίονα κλπ.]













Ariston RD11
[Αν σας μοιάζει με το LP12 μην σας φαίνεται περίεργο. Πρόκειται, απο το λίγο που το έχω ψάξει, για τον "μπαμπά" του LP12.]











Heybrook TT2
[Άλλο ένα αδελφάκι - ή μήπως πρόγονος?! - του LP12]






Acoustic Research
[Aπο τα πρώτα πικάπ με ανάρτηση]

(ΕΒ101)


(The AR)




...και μερικά ακόμα, πολύ καλά, πικάπ με ανάρτηση:


Systemdek
[Ανταγωνιστής του "μαμίσιου" LP12. Παραθέτω τα μοντέλα απο το πιο πρόσφατο version στο πιο παλιό...Σήμερα κυκλοφορούν, με βελτιώσεις πάνω στα IIX900/2X2, ως Audio Νote.]

(Systemdek 2X2)


(Systemdek 2X2)


(Systemdek IIX900)


(Systemdek IIX)




Pink Triangle
[To Pink Triangle ήταν σύμβολο των gay. Ανεξάρτητα απο αυτό πρόκειται για εξαιρετικά πικάπ - ειδικά το LPT για πολλούς είναι καλύτερο απο τα περισσότερα LP12!]

(Pink Triangle MKI)


(Pink Triangle, Little Pink Thing - LPT)




Roksan Xerxes
[Επίσης, για πολλούς, ένα "κλικ" επάνω απο τα περισσότερα LP12...]









Manticore Mantra
[Στην κατηγορία του "μαμά" LP12 και του Systemdek.]
Όταν έψαχνα για πικάπ είχα τη δυνατότητα να πάρω ένα απο τα τελευταία Mantra που βγήκαν πριν κλείσει η εταιρεία, το οποίο άνηκε σε ένα απο τους βασικούς σχεδιαστές/μετόχους της Manticore, και "φόραγε" ένα κάρο βελτιώσεις αλλά δεν είχα τα λεφτά που ζητούσε ο τύπος - άτιμη φτώχια.








Κάπου εδώ σας αφήνω...

Να δώσω και μερικά hint για τον επόμενο, αν μου επιτρέπετε:
Rega Planar 3, Rega P25, Revolver, Nottingham Space Deck, Michell Tecnodec, Garrard 301/401, Thorens TD150/TD160, Walker, Dual, Technics SL1200 MKII.

:cool_4:
 


Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
Επίσης off topic
Ο Κόγιας (δεν θυμάμαι σε ποιό απο τα δύο sites) είχε δημοσιεύσει μία καταπληκτική εργασία για το βινύλιο.! Χωρίς αυτό να μειώνει την δουλειά του g.kar. Ετσι όμως ανοργάνωτα ποιός να τον βοηθήσει και πώς;
Κάνε ρε συ ένα ψάξιμο. Θυμάσαι σε ποιό site?
 


Μηνύματα
644
Reaction score
7
Πρέπει να την έχει κρατημένη ο Κώστας γιατί ήταν πολύ οργανωμένη δημοσίευση δεν μπορεί να μην την έχει. Ναι τελικά ήταν στο avforum. Ποιός μπορεί να έχει backup;
 




Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.043
Μηνύματα
3.038.949
Members
38.525
Νεότερο μέλος
Grigoris1966
Top