Ποιον οικιακό wallbox φορτιστή;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
44.302
Reaction score
101.912
Για το σπίτι θα ήταν ωραία ένας 10kw φτηνός DC φορτιστής.

Σε συνδυασμό με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά, νομίζω πως γίνεται.
 

Μηνύματα
697
Reaction score
1.036
Για το σπίτι θα ήταν ωραία ένας 10kw φτηνός DC φορτιστής.

Σε συνδυασμό με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά, νομίζω πως γίνεται.
και 5 μια χαρά θα ήτανε,
το φθηνός δεν ξέρω
και επίσης αν θα σύμφερε περισσότερο οικονομικά + οικολογικά το net metering από μπαταρίες δεν ξέρω
 


Μηνύματα
4.909
Reaction score
3.328
Βγαίνουν κι άλλα φασούλια με το τριφασικό.

Πρέπει να φτιάξω λέει ντουλάπα με συρόμενες πόρτες αλουμινίου διαστάσεων 2,20μ. ύψος, 1μ. πλάτος, 30εκ. βάθος, που να ξεκινάει από το έδαφος.

Στη βάση της διάταξης να απομακρυνθεί η βρύση, όπως επίσης και η βάνα που οδηγεί στη δεξαμενή πετρελαίου, που δεν χρησιμοποιείται πλέον από τότε που μπήκε φυσικό αέριο.

Από τη βάση της διάταξης να ξεκινήσει υπόγεια σιδηροσωλήνας φ4'' που να καταλήγει πρόσωπο με τη ρυμοτομική γραμμή σε βάθος 70 εκ. από το πεζοδρόμιο.

Να γίνει γείωση διατομής 35 mm2 σε ένα ηλεκτρόδιο γαλβανισμένο.

Ελάχιστη διατομή γραμμής πίνακα-μετρητή 5x10 mm2.
Μέγιστη γενική ασφάλεια 35Α.

Για κάθε εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο έντυπο ΥΔΕ πρέπει να απεικονίζεται διακόπτης διαφορικού ρεύματος.

Όλα τα παραπάνω τα αναλαμβάνω εγώ με τον δικό μου ηλεκτρολόγο.

Η ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει την αποξήλωση της 15μετρης εναέριας παροχής και την υπογειοποίησή της.
Και ζητούν από μένα 734 ευρώ συμμετοχή στις δαπάνες που θα κάνουν για την επαύξηση ισχύος από 8 KVA σε 25 KVΑ (τριφασικό).

Όλα αυτά για την πολυτέλεια να φορτίζω σε 3 ώρες (20%-80% ) με 11kW.
 

TGD

Μηνύματα
3.512
Reaction score
3.268
Και που θα μάθει η ΔΕΗ ότι έχεις φορτιστη στο σπίτι;
 

Μηνύματα
4.909
Reaction score
3.328
Είναι υποχρέωσή σου να δηλώσεις τον οικιακό φορτιστή ούτως ή άλλως, πέρα από το γεγονός ότι τα χαρτιά που υποβάλλεις και οι επιβεβαιώσεις της ΔΕΔΔΗΕ που θα λάβεις μετά την εγκατάσταση του φορτιστή θα χρειαστούν για την επιδότηση του φορτιστή από το Κινούμαι Ηλεκτρικά.
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
23.554
Reaction score
64.280
Εγώ πάντως δεν μπαίνω σε τέτοιους μπελάδες με το τριφασικό. Ας αργήσει να φορτίσει.
 

Μηνύματα
4.909
Reaction score
3.328
Σε μένα ο ηλεκτρολόγος έκανε όλη την προεργασία για τριφασικό, εγκατέστησε νέο πίνακα, ασφάλειες ξεχωριστές κτλ, απλά στο τέλος τα ένωσε όλα σε μια φάση, μέχρι να έρθει το τριφασικό και να τα μοιράσει.

Έβγαλε στο σημείο του φορτιστή πρίζα CEE όπως και μια πρίζα σούκο.
Στην πρίζα CEE συνδέω τον φορτιστή go-e Charger Home+ 22kW
 
Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
8.725
Reaction score
18.980
Η ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνει την αποξήλωση της 15μετρης εναέριας παροχής και την υπογειοποίησή της.
Που θα γίνει η υπογειοποίηση; Από την κολώνα μέχρι το ρολόι; Και μέχρι εκείνη την κολώνα που θα έρχεται (φαντάζομαι) υπέργεια;
 

Μηνύματα
4.909
Reaction score
3.328
Στον δρόμο μου τα καλώδια είναι υπέργεια σε κολώνες. Από τις κολώνες φεύγουν εναέρια καλώδια και τροφοδοτούν τα σπίτια. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί οι νέες εργασίες εγκατάστασης οφείλουν να είναι υπόγειες, άσχετα αν όλα τα υπόλοιπα στον συγκεκριμένο δρόμο είναι υπέργεια.

Θα πάρουν ρεύμα από τη μακρινή κολώνα 15μ μακριά αντί από την κολώνα που είναι ακριβώς έξω από το σημείο, από εκεί φαίνεται μπορούν, και θα σκάψουν όλα τα πλακάκια του πεζοδρομίου μπροστά μου για να το φέρουν στην πλευρά που είναι τα ρολόγια. Θα περάσουν τα καλώδια από τον σιδηροσωλήνα που θα έχω αφήσει εγώ στα όρια του οικοπέδου σε 70 εκ. βάθος.
 

Μηνύματα
4.909
Reaction score
3.328
Με τον φορτιστή που παρέχεται με το αυτοκίνητο (για σούκο πρίζα) η φόρτιση σέρνεται, 2,4 kW θα είναι το πολύ.

Με την CEE πρίζα και τον go-E φορτιστή όμως, έχω την ευχέρεια να ανεβάζω ένα ένα τα αμπέρ μέχρι τα όρια παροχής του σπιτιού (8kW). Συνήθως τον αφήνω στα 5,80 kW με έναρξη στις 4 το πρωί και δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 ώρες να συμπληρώσει τη φόρτιση που χρειάζομαι μέχρι τα 80% της μπαταρίας. Δηλαδή την κάνω τη δουλειά μου όπως είμαι αυτή τη στιγμή, χωρίς να τοποθετηθεί τριφασικό.

Μάλιστα πολλές φορές χρησιμοποιώ τη σούκο πρίζα και τον απλό φορτιστή που συνόδευε το αυτοκίνητο, επειδή αρκεί κι εκείνος για συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκείνον θα τον αφήσω να φορτίζει όλη νύχτα, κάνα 10ωρο.

Ο go-E charger όμως φοβερός, πολύ καλή υλοποίηση, πλήρως παραμετροποιήσιμος. Θα βάλω μια πλάτη-βάση γι' αυτόν τον φορτιστή και στο εξοχικό, και θα μπορώ να τον μεταφέρω και να τον κουμπώνω στον τοίχο εκεί με μια κίνηση.

Στην περίπτωση που βρεθώ σε μέρος χωρίς CEE πρίζα, ο φορτιστής έχει και αντάπτορα από CEE σε σούκο, οπότε θα μπαίνει και σε απλή πρίζα, χωρίς περιορισμό στα 2,4 kW και χωρίς να χάνω τις ευκολίες του, όπως θα συνέβαινε αν χρησιμοποιούσα τον απλό φορτιστή που συνοδεύει το αυτοκίνητο.

IMG_5518.jpg
IMG_5519.jpg
go e.jpg
 

Μηνύματα
4.909
Reaction score
3.328
Ένα θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος φορτιστής δεν είναι επιδοτήσιμος. Υποψιάζομαι και μόνο που είναι φορητός αρκεί για να μην μπει στη λίστα.

Από κει και πέρα δεν ξέρω αν στην πράξη προκύψει περίπτωση όντως να χρειαστώ φόρτιση 11 kW, ώστε να έχει νόημα η όλη ιστορία με την επαύξηση ισχύος με το τριφασικό.

Θα πρέπει να βρεθώ στο σπίτι άδειος 10% και να είναι ημέρα, ώστε να μη μεσολαβεί νύχτα μέχρι την επόμενη διαδρομή, και γι' αυτή τη διαδρομή να χρειάζομαι πλήρη φόρτιση και γρήγορα, όχι σε 6 ώρες, αλλά σε 3. Και αυτή τη φόρτιση να θέλω να την κάνω σπίτι κι όχι στον πλησιέστερο 50άρη φορτιστή επί πληρωμή.

Καταλήγω δηλαδή στη σκέψη μήπως αρκεί να μείνω έτσι ακριβώς όπως είμαι, με την προεργασία του τριφασικού και τα ενισχυμένα καλώδια με δικές τους ασφάλειες που τραβήχτηκαν στις πρίζες της αυλής και με τον φορητό φορτιστή go-E. Και να γλυτώσω και το 2χίλιαρο και την όλη ταλαιπωρία εγκατάστασης τριφασικού.

Όσον αφορά την επιδότηση φορτιστή, θα πρέπει να δώσω 840 ευρώ για έναν φορτιστή που ουσιαστικά δεν χρειάζομαι, για να πάρω πίσω τα 500 ως επιδότηση. Δεν θα έχω όμως την ανάγκη μεταφοράς του φορητού φορτιστή στο εξοχικό. Θα μπει ο σταθερός φορτιστής στο κύριο σπίτι και ο φορητός στο εξοχικό.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
164.638
Μηνύματα
2.653.328
Members
36.807
Νεότερο μέλος
Nikos-Stylidis
Top