Προτάσεις για compact μηχανή με raw αρχεία

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.270
Πρακτικά στις ΝΕΧ μπαίνουν όλοι με αντάπτορα, κάποιοι ακόμη και με αυτοματισμούς από όσο γνωρίζω (πχ για Canon EF), αλλά το παιχνίδι είναι με τους παλιούς χειροκίνητης εστίασης. Λέω για τη ΝΕΧ3 λόγω της εξαιρετικής προσφοράς που παίζει αυτό το διάστημα στα 300 ευρώ, διαφορετικά υπάρχουν και άλλοι παίκτες. Διευκρινίζω ότι δεν έχω τέτοιο σύστημα, εγώ έχω Canon, μιλώ βάσει αυτών που έχω πιάσει και των αρχείων που βλέπω.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.970
Κάποια μοντέλα SLR που βρίσκω σε χαμηλές σχετικά τιμές γύρω στα 400 αξίζουν την αγορά ως εισαγωγικά μοντέλα στην κατηγορία ή είναι καλύτερα στα αντίστοιχα χρήματα να πάει κανείς σε Mirrorless?
Ας αφήσουμε προς το παρόν εκτός τον παράγοντα φορητότητα.

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057
οι slr λογω μεγαλυτερου ογκου και βαρους εχουν καλυτερη αποσβεση στους κραδασμους - ασταθειες.
οι μιρορλες λογω μικρου ογκου και βαρους ειναι πιο ευαισθητες στους κραδασμους. δηλαδη θελουν χειρουργικο χερι (περιπου).
νεξ και ολυμπους εχουν φοβερα συστηματα σταθεροποιησης.

Reaction score
298
Αν ακολουθείς το χρυσό κανόνα κλείστρο = 1/εστιακή απόσταση, δε νομίζω να υπάρχουν πολλές κουνημένες.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.970
Δηλαδή η Pentax K-5 με DA 18-55 WR φακό στα 550 από amazon.de πως σας φαίνεται (τα παίρνω χωρίς ΦΠΑ λόγω επαγγελματικού τιμολογίου);
Από ένα πέρασμα που έκανα σε όλες τις μάρκες, η Pentax με έπεισε πιο πολύ από όλες, είναι όντως τόσο καλή μηχανή όσο φαίνεται στα χαρτιά;

Reaction score
298
Ναι είναι. Απλά δεν έχεις το πλήθος των συμβατών φακών που έχεις στις CanoNikon καθώς και τις αντίστοιχες ευκαιρίες στα μεταχειρισμένα. Αν όμως οι διαθέσιμοι φακοί σε καλύπτουν είναι εξαιρετική μηχανή

melina

Cargo 200
Reaction score
44.970
Εδώ πάντως, στο 2, γράφει ότι έχει τους περισσότερους φακούς από κάθε άλλη μάρκα, οι οποίοι είναι βελτιστοποιημένοι για το συγκεκριμένο μέγεθος αισθητήρα.

Από την άλλη φαντάζομαι ότι για αρχή και πολύ καιρό θα με καλύψει ο φακός του κιτ, εκτός και αν έχει θέματα στην ποιότητα της φωτογραφίας με τα οποία δεν θα μπορώ να ζήσω (unlikely λόγω της απειρίας μου). Αν ποτέ χρειαστώ και 1-2 νούμερα φακούς δεν θα τα καταφέρων να βρώ;

Πάντως και σε άλλα φορουμς που διάβασα, πιο εξειδικευμένα στη φωτογραφία, υπάρχει μια αποστροφή προς τη Pentax, είτε για την γκάμα φακών, είτε για την εμπορική μεταπώληση από ποιότητα κατασκευής και φωτογραφίας μάλλον καλά λόγια έχουν να πουν όλοι.

Δεν ξέρω, έπιασα τον εαυτό μου κάποια στιγμή να λοξοκυττά στις FF και τότε είπα 'μαζέψ' έχεις ξεφύγει'.

Μάλλον οι Mirrorless σε μ4/3 είναι η σωστότερη επιλογή μεγέθους για μένα, με ακραία επιλογή ένα σώμα σαν την Κ5 που έρχεται με αισθητήρα APS-C. Μια πολύ καλή 4/3, π.χ. E-PL5 έρχεται κοντά στα λεφτά που έχει πέσει η Κ5 για αυτό και αλληθωρίζω λίγο προς τα εκεί...από την άλλη και μια EOS 600D, με ίδιο μέγεθος αισθητήρα, μου έρχεται στα 400 ευρώ, 150 λιγότερα από την Κ5...τι να σημαίνει τελικά αυτό; ποια είναι καλύτερη επιλογή; αξίζει τα παραπάνω 150 ευρώ η Κ5;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.270
Τώρα τα αλλάζεις. Και το όριο της τιμής, και το όριο του όγκου. Νόμιζα πως ήθελες μικρή μηχανή να έχεις σχεδόν πάντα μαζί στο αυτοκίνητο.

Reaction score
298
Εδώ πάντως, στο 2, γράφει ότι έχει τους περισσότερους φακούς από κάθε άλλη μάρκα, οι οποίοι είναι βελτιστοποιημένοι για το συγκεκριμένο μέγεθος αισθητήρα.
Οι "βελτιστοποιήσεις" είναι μια χαζομάρα και μισή αν μου επιτρέπετε. Ο μόνος λόγος που δεν έχουν τόσους APS-C φακούς οι μεγάλες εταιρείες είναι γιατί φτιάχνουν κατα βάση FF φακούς και καλά κάνουν. Το πλεονέκτημα βάρους είναι αμελητέο ανάμεσα σε φακούς FF και APS-C και τους FF οι χρήστες crop μηχανών τους κρατούν για μελλοντικές αναβαθμίσεις σε μεγαλύτερο αισθητήρα.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.970
Τώρα τα αλλάζεις. Και το όριο της τιμής, και το όριο του όγκου. Νόμιζα πως ήθελες μικρή μηχανή να έχεις σχεδόν πάντα μαζί στο αυτοκίνητο.
Για τον ογκο υπαρχει μια κρυπτη κατω απο το δαπεδο του χωρου αποσκευων οπου θα χωρουσε και μια dslr με τη τσαντα της και τα σχετικα. Παντως το θεμα μεγεθος εξακολουθει να ειναι μια παραμετρος καθως δεν ειναι μονο το θεμα που θα μπει στο αυτοκινητο αλλα θα πρεπει να την κουβαλάω κιολας.
Η τιμη διολισθαινει προς τα πανω ευκολα εφοσον σε μια περιοχη 350-450 συναντω απο ολα τα διαφορετικα ειδη οποτε αν τσιμπησω και παω σε dslr τοτε λεω μεσα μου 'αφου την κανεις τη ζημια δωσε κατι παραπανω για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο για μερικα χρονια'. Κλασσικη παγιδα :D αλλα για αυτο τα συζηταω και με τους πιο εμπειρους ωστε να τα συνταιριαξω ολα.

Παντως απο οτι εχω καταλαβει ως τωρα οι κομπακτ ειναι λυση αναγκης που σε 2-3 χρονια θα εχουν αντικατασταθει σε μεγαλο βαθμο απο τα κινητα (θα δινουν και αυτα raw).
Οι mirrorless εχουν μελλον αλλα θελουν χρονο να συννενοηθουν οι εταιρειες σε καποια κοινα standards ωστε να ειναι εναλλαξιμοι οι φακοι μεταξυ ολων των μαρκων.
Οι dslr μικρου μεγεθους (τυπου Κ5, 600D) δεν ξερω αν θα αντεξουν τον ανταγωνισμο των mirrorless στο μελλον, πρεπει να δικαιολογει η χρηση τους την οποια καλυτερη κατασκευη, οπως η Κ5 που ειναι all weather.

Αυτα τα λιγα εχω καταλαβει με το διαβασμα που εχω κανει ως τωρα. Απλα θελω να καταληξω σε μια επιλογη που να παω μαζι της 3-5 χρονια ακομα. Αν τωρα μπορεσω ειτε να την πουλησω τοτε ειτε να κρατησω καποια προικα και να συνεχισω με αναβαθμιση σωματος θα ηταν καλη περιπτωση.

Reaction score
1.844
Αν πας σε DSLR αυτό σημαίνει ότι θα παίξεις μαζί της. Σε καταστάσεις point 'n' shoot δεν θα λάβεις ιδιαίτερα καλύτερες φωτογραφίες από μια compact μέσης τιμής. Για να δώσουν το παραπάνω είναι απαραίτητες οι χειροκίνητες ρυθμίσεις.

Παράλληλα η compact είναι αναντικατάστατη σε κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορείς να κουβαλάς τη γκουμούτσα. Π.χ. σε μια κοινωνική εκδήλωση. Σε αποστάσεις εσωτερικών χώρων δεν υστερούν αξιοσημείωτα σε ποιότητα οι compact. Σε τοπία και σε makro βέβαια είναι μέρα με τη νύχτα με τις DSLR σε χειροκίνητες ρυθμίσεις.

Η πρόταση παραμένει η ίδια. Αγοράζεις μια μέσης τιμής compact (στο 150άρι), Ενδεχομένως και 2ο χέρι. Την χρησιμοποιείς μερικούς μήνες και βλέπεις πόσο μακριά θέλεις να πας με τη φωτογραφία. Τότε κάνεις την "καλή" αγορά. Πάλι με τα ίδια κριτήρια. Μεγάλο φυσικό μέγεθος αισθητήρα, μεγάλη διάμετρο φακού. ;)

melina

Cargo 200
Reaction score
44.970
Αν σκεφτούμε ότι το κινητό που έχω τώρα συνέχεια μαζί μου έχει camera με τα παρακάτω χαρακτηριστικά και 5" οθόνη για καδράρισμα

• 8MP autofocus camera with LED flash, face and smile detection, image stabilization
  • 1080p HD video recording at 30fps with stereo sound
και βγάζω εκείνες τις μη προμελετημένες φωτογραφίες, μήπως τελικά και αυτά τα 150 είναι πεταμένα τελείως;
Κινητό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αλλάξω σε 2-3 χρόνια, τότε η κάμερα του θα είναι ακόμη καλύτερη.
Ετσι κι αλλιώς σε εσωτερικό χώρο χωρίς φλας καμία κομπακτ δεν κάνει καλή δουλειά, θα ανεβάσει ISO και θα βγάλει θόρυβο και θα κουνηθεί. Τα φλας δε που έχουν είναι μικρά από τη μία και αν βάλεις και το lag που έχουν...παιδιά που δεν κάθονται πάνω από 1 δευτερόλεπτο στον ποπό τους δεν φωτογραφίζονται.

2012-12-08 13.29.49.jpg

Reaction score
1.844
Από την παραπάνω φωτό τι απαιτήσεις έχεις; Να την τυπώσεις να την κάνεις πόστερ, τι; Εκτός φυσικά από διόρθωση χρωμάτων και αντίθεσης, που έκανα στο πίτσι φυτίλι με αυτόματο πιλότο στο φωτοτέτοιο.

Melina_1.jpg

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.075
τωρα, τι διορθωση εχει γινει σ αυτη τη φωτο κ για πιο λογο? (για να καταλαβω κι εγω δηλαδη...)

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.075
χμμμ.. ΕΙχε καποιο θεμα κ διορθωθηκε? βελτιωθηκε η χαθηκε τωρα λεπτομερεια κ χρωμα κ μπουκωσε σε καποια σημεια?

Reaction score
1.844
Μην παίζεις μαζί μου. Έχω δηλώσει άσχετος στη φωτογραφία και δεν το είπα από μετριοφροσύνη, αλλά επειδή το πιστεύω. Ακούω τις παρατηρήσεις σου, αλλά χρειάζομαι περισσότερες λεπτομέρειες για να καταλάβω.

Υ.Γ. Θεωρείς ότι η πρωτότυπη φωτό είναι συνολικά καλύτερη - προτιμότερη - από τη 2η;

melina

Cargo 200
Reaction score
44.970
Και εγώ να πω την αμαρτία μου δεν έβλεπα λόγο πειράγματος στη φώτο, γενικά χρωματικά δεν είναι μακριά από αυτό που έβλεπα μπροστά μου τότε ίσως ένα κλικ σκοτεινότερη (στα πολύ φωτεινά) να της έδινε λίγο περισσότερο 'ατμοσφαιρική διάθεση' (ότι και αν σημαίνει αυτό).
Γενικά δεν τυπώνω απλά μένει στο ψηφιακό αρχείο μου και ίσως χρησιμοποιηθεί σε website κάποια στιγμή κάποια τέτοια φωτογραφία αν και για αυτή την εφαρμογή, σωστές φωτογραφίες σε website, είναι που αναζητώ κάτι καλύτερο σε μηχανή.
Αυτή την έβαλα για να δείξω τι μπορεί να κάνει το κινητό μου και κατά πόσο θα κάλυπτε την ανάγκη μιας Pocket camera που την έχεις πάντα μαζί σου και βλέπεις μια ωραία εικόνα και θες να βγάλεις φωτογραφία στη στιγμή.
Για οτιδήποτε πιο σοβαρό, σε στήσιμο, φωτισμό, λεπτομέρειες ούτως ή άλλως μια κόμπακτ θα είναι pain in the ass και δεν θα είναι μακριά από το παραπάνω αποτέλεσμα. Ενώ μια dslr, έστω και mirrorless με ένα αξιοπρεπή φακό θα ικανοποιήσει περισσότερες απαιτήσεις.

Προσπαθώ να δικαιολογήσω στον εαυτό μου γιατί δεν πρέπει να πάω σε κομπακτ και να ανέβω λίγο κατηγορία,ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται και κάποια παραπάνω έξοδα.
Τελικά η 600D στα 400 ή η Κ5 στα 550 είναι καλύτερη επιλογή σε DSLR ή μια E-PL3 στα 400 σε mirrorless ή μια NEX 3n στα 300 (πάντα με το βασικό φακό που περιλαμβάνει το απλό κιτ;

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.270
Αν πας σε DSLR αυτό σημαίνει ότι θα παίξεις μαζί της. Σε καταστάσεις point 'n' shoot δεν θα λάβεις ιδιαίτερα καλύτερες φωτογραφίες από μια compact μέσης τιμής. Για να δώσουν το παραπάνω είναι απαραίτητες οι χειροκίνητες ρυθμίσεις.

Παράλληλα η compact είναι αναντικατάστατη σε κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορείς να κουβαλάς τη γκουμούτσα. Π.χ. σε μια κοινωνική εκδήλωση. Σε αποστάσεις εσωτερικών χώρων δεν υστερούν αξιοσημείωτα σε ποιότητα οι compact. Σε τοπία και σε makro βέβαια είναι μέρα με τη νύχτα με τις DSLR σε χειροκίνητες ρυθμίσεις.

Η πρόταση παραμένει η ίδια. Αγοράζεις μια μέσης τιμής compact (στο 150άρι), Ενδεχομένως και 2ο χέρι. Την χρησιμοποιείς μερικούς μήνες και βλέπεις πόσο μακριά θέλεις να πας με τη φωτογραφία. Τότε κάνεις την "καλή" αγορά. Πάλι με τα ίδια κριτήρια. Μεγάλο φυσικό μέγεθος αισθητήρα, μεγάλη διάμετρο φακού. ;)

Το πρώτο πολύ σωστό, βέβαια δεν σημαίνει ότι σε μια μηχανή μεγάλου αισθητήρα (dslr/mirrorless) δεν μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορα προγράμματα και scenes (άσχετα εάν δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά). Όποιος θέλει να ασχοληθεί με φωτογραφία μια στάλα παραπάνω, θα μάθει να φωτογραφίζει σε ASM (βγάζω έξω και το πρόγραμμα P), εφόσον θέλει ο ίδιος να ελέγχει το αποτέλεσμα και όχι η μηχανή του για αυτόν. Βέβαια οι πρώτες φωτογραφίες θα είναι μάλλον μουντές και αδιάφορες -βέβαια εάν οι λήψεις γίνουν σε raw, μπορούν να μεταμορφωθούν σε pp.

Για το δεύτερο, υπάρχουν και mirrorless πολύ μικρού μεγέθους. Αντίστοιχου των "σοβαρών" κόμπακτ, άντε λίγο μεγαλύτερες.

Για τις κόμπακτ, δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς με κόμπακτ κάτω των 250 ευρώ (τιμή καινουργιας), αυτή η κατηγορία ήδη αρχίζει και αλώνεται από τα κινητά. Των οποίων οι αισθητήρες και καλύτεροι γίνονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος (φτάσαμε στο 1/3'' στα καλά -σε ορισμένα και παραπάνω- πολύ κοντά στο 1/2,5'' των περισσότερων κόμπακτ).

melina

Cargo 200
Reaction score
44.970
Για πείτε 600D ή SLT-a58;

τι είδους φίλτρο θεωρείτε απαραίτητο για τις ηλιόλουστες μέρες στην Ελλάδα;

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.736