Ραδιόφωνο - Μια παρεξηγημένη συσκευή

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.119
Reaction score
124.702
Η εικονα φυσικα ειναι αλλο πραγμα και η υπαρξη της δειχνει ενα καλο συστημα αναπαραγωγης
Δείξε μου μετρήσεις από το χώρο σου και το σετάπ σου.
 

Μηνύματα
1.864
Reaction score
4.430
Αξίζει να ψαχτει κανείς για την, μάλλον υποτιμημενη, μπάντα των FM.
Αλλά μόνο και μόνο για τέσσερις - πέντε σταθμούς.
Πολύ μουσικά tuner τα NAD...
 

Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.516
Αξίζει να ψαχτει κανείς για την, μάλλον υποτιμημενη, μπάντα των FM.
Αλλά μόνο και μόνο για τέσσερις - πέντε σταθμούς.
Πολύ μουσικά tuner τα NAD...
Ναι οντως τοσοι ειναι οι καλοι. Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι το αναλογικο ραδιοφωνο δεν εχει τις δυνατοτητες του και κριμα που λενε οτι θα το κατργησουν με το DAB (καποτε).
 

Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.516
Δείξε μου μετρήσεις από το χώρο σου και το σετάπ σου.
Δε καταλαβαινω τι θα βοηθησουν αυτα σε αυτο που ρωταω. Το θεμα δεν ειμαι εγω και τι ακουω τωρα ή τι ακουγα παλια στο δικο μου συστημα ή σε αλλα. Εγω μπορει να ακουω Βλ@κειες τωρα ή να ακουγα καλα καποτε. Το θεμα ειναι να μοιραστει καποιος μαζι μας την εμπειρια του ή γνωσεις του, στη σχεση μεταξυ συμπιεσης - αναπτυξης σκηνης στο ραδιοφωνο ή στο συστημα του και εαν εχει παρατηρησει κατι αναλογα και εαν μπορει με καποιο τροπο να το εξηγησει.

Εκτος εαν υπονοεις οτι η ερωτηση μου και η βαση της οτι το ραδιοφωνο εχει την καλη σκηνη που αναφερω , οφειλεται στο το οτι ακουω υπο λαθος συνθηκες ή απο λαθος συστημα. Δεκτο το επιχειρημα σου. Εσυ δηλαδη θεωρεις οτι αυτο που αναφερω οτι το ραδιοφωνο εχει τοσο καλη σκηνη δεν ειναι κατι που εσυ για παραδειγμα εχεις διαπυστωσει στο καλο συστημα σου και υπο καλες συνθηκες ? Η εαν θεωρεις οτι εσυ δεν εχεις την καταλυτερη υποδομη , εαν εχεις ακουσει σε καποιον αλλο που θεωρεις (ελεγμενα) οτι εχει την υποδομη για μια πολυ καλη αναπαραγωγη. Εαν ναι, τοτε θα ηθελα να μου πεις οτι οντως δεν εχεις διαπιστωσει πουθενα κατι αναλογο με αυτο που ισχυριζομαι οτι "κανει" το ραδιοφωνο στη σκηνη.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.119
Reaction score
124.702
Δε καταλαβαινω τι θα βοηθησουν αυτα σε αυτο που ρωταω.
Δε πειράζει, καταλαβαίνω εγώ.

Δεν σχετίζεται η ραδιοφωνική διαμόρφωση και εκπομπή ενός μουσικού σήματος με την "εικόνα" ή "μουσική σκηνή" ή οτιδήποτε άλλο.

Η έλλειψη - μείωση πριμων λόγω των περιορισμών του μέσου και των δυνατοτήτων διαμορφωσης, μπορεί να είναι επωφελής για κάποιο ηχοσύστημα, αναλόγως προβλημάτων ομοιομορφίας μεταξύ των καναλιών και αναλόγως ταργκετ κερβ απόκρισης.

Σε καμία των περιπτώσεων δε μπορεί να παίζει καλύτερα χωρικές πληροφορίες μέσω ραδιοφώνου ένα σιντι που το έχεις σπίτι σου και το ακούς απ'ευθειας από το μέσο.

Δεν διαφωνώ για τις ακουστικές εντυπώσεις σου. Αν μου δώσεις όλα τα τεχνικά δεδομένα και όλες τις μετρήσεις από το σετάπ από το οποίο έβγαλες αυτά τα συμπεράσματα, θα προσπαθήσω να τα εξηγήσω.


Τεχνική εξήγηση για γενικής φύσεως βελτίωση μουσικής σκηνής μέσω ραδιοφώνου, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει, είναι λάθος.


ΥΓ. Το δυναμικό εύρος μέσω ραδιοφώνου είναι εκ των πραγμάτων μειωμένο, λόγω υψηλού επιπέδου θορύβου στο ραδιόφωνο.

Βεβαίως, ο θόρυβος υποβάθρου, δεν έχει καμία σχέση με τα δυναμικά από τις στιγμιαίες κορυφώσεις, όπως και με το πλάτος και βάθος της μουσικής σκηνής.


ΥΓ.2. Μην ξεχνάτε πως οι περισσότεροι DJ στο ραδιόφωνο παίζουν με τα ρυθμιστικά τονικότητας, αναλόγως προσωπικών γουστων. Αυτοί που ξέρω (σε μεγάλους σταθμούς στην πόλη μας) παίζουν αποκλειστικά mp3.
 
Last edited:

Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.516
Ευχαριστω για το χρονο που πηρες για να απαντησεις τοσο αναλυτικα.

Σωστα καταλαβες οτι καταλαβες. Καταλαβα τι καταλαβες. Αφου καταλαβες με γλυτωνεις και απο το χρονο αλλα και τη διαθεση να μοιραστω μαζι σου (ή και ολους) το συστημα μου. Μετρησεις εγω δεν εχω κανει σε χωρους μου ουτε γνωριζω κανεναν απο αυτους που ειχα την τιμη να μοιραστουν μαζι μου τα "ακουσματα" τους να εχουν κανει. Τουλαχιστον δεν μου το ανεφεραν.

Στη παρατηρηση μου ομως οσον αφορα τη σκηνη που φτιαχνει το ραδιοφωνο επιμενω γιατι ηταν επιμονα παρουσα και μονιμη σε διαφορετικα συστηματα σε διαφορετικους χωρους και υπο διαφορετικες συνθηκες, οποτε μου δημιουργηθηκε η απορία. Δε θα απασχολουσα ποτε με μια τετοια ερωτηση εαν το ειχα διαπιστωσει μονο στο δικο μου συστημα. Δεν ειμαι τοσο χ@ζος.

Μια παρατηρηση μονο σε αυτα που εγραψες. Στην απαντηση σου αναφερεις συνεχως για "βελτιωση" της σκηνης (π.χ. συγκριτικα με ενα cd που παιζει σπιτια μας). Εγω υπαινισσομαι (κυριως και πιθανον) ακριβως το αντιθετο. Οτι η "φαινομενα καλυτερη" σκηνη που αναφερω ειναι πιθανον ενα "ελαττωμα" (ασχετα εαν μας αρεσει ενα μεγαλυτερο βαθος ή πλατος) και μηπως οφειλεται στο οτι δεν υπαρχει τιποτε πανω απο >15 KHz. Σε πρηζω γιατι θελω να ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινεις που το παω. Ελλειψη περιεχομενου >15 ΚΗζ ('η για καποιο αλλλο λογο αγνωστο σε μενα) ---> χειροτερη εικονα αλλα "καλυτερη" σκηνη -βαθος κλπ δλδ "ψευτικα" 'η υπερβολικα. Οσο δηλαδη πιο καλη ειναι η εικονα στο συστημα μας τοσο υποχωρει αυτη η εντυπωση μας για "καλυτερη" σκηνη και το αντιθετο.

Εν ολιγοις και γενικα εαν ανταγωνιζονται η "καλη" εικονα (που σιγουρα εξαρταται απο το HF περιεχομενο) με την "καλη" σκηνη, ειτε στο ραδιοφωνο ειτε στο συστημα μας και για ποιο λογο μπορει να συμβαινει κατι τετοιο. Γιατι εχω παρατηρησει οτι ανταγωνιζονται. Αλλα οπως λες δεν εχεις βρει κατι που να σου εχει δημιουργησει αυτη την εντυπωση (σε καλα συστηματα - ασε το δικο μου μπορει να ειναι κουκουρουκου). Εγω εμπειρικα και μονο νομιζω εχει να κανει με την υπαρξη ή οχι υψηλων συχνοτητων και ισως απο ενα καλο ή οχι μεσο-χαμηλο υποβαθρο.

μφχ
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.119
Reaction score
124.702
Αυτά που εμπειρικά λες, μου θυμίζουν ηχοσυστήματα που δεν έχουν ισοστάθμιση.

Η αναγκαιότητα της ισοστάθμισης σε ένα σεταπ, είναι για να φέρει το σωστό ταργκετ κερβ με το ζόρι στο σεταπ.

Τα περισσότερα σεταπ χωρίς ισοστάθμιση, έχουν πολύ περισσότερα πρίμα από όσα πρέπει, και προφανώς είναι χωρίς σαμπ, άρα με κενά στις πρώτες οκτάβες, άρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο κόψιμο στα πρίμα.

Τα πρίμα, έχουν την τάση να τα ερμηνεύουν οι ακροατές ως "ανάλυση", αλλά δεν είναι έτσι.

Δηλαδή, σε όλα τα σεταπ που τα άκουσες αυτά που άκουσες, υποθέτω πως δεν έχουν ισοστάθμιση χώρου με το προβλεπόμενο ταργκετ κερβ, και ταυτόχρονα δεν έχουν σωστά ενσωματωμένα τουλάχιστον 2 σαμπ.

Οπότε, όλα αυτά παίζουν λάθος.

Μήπως έπεσα έξω στις υποθέσεις που έκανα;
 

Μηνύματα
889
Reaction score
201
Αυτοι που κριτικαρουν το ραδιοφωνο ας ακουσουν πρωτα μια ζωντανη μεταδοση μουσικης με ενα καλο tuner (πχ kenwood kt-917 ) και τα λεμε μετα. Τωρα οσοι ειναι 20 χρονοι και ακουνε πανω απο 15khz ας μας το πουνε. Παντως και μονο για το τριτο αξιζει να εχει καποιος ενα καλο δεκτη.
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.325
Μηνύματα
2.858.570
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top