Στρώνουν τα καλώδια ρεύματος και πως?

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Κώστα EAR ποιος τα γα.ει τα ηλεκτρόνια ?
Τι σε νοιάζει που πάνε ?
Αν μια μέρα σου έλεγα ότι κάποια ηλεκτρόνια έφυγαν από τη δικιά μου τηn πηγή και έφτασαν μέχρι τα ηχεία σου, τι θα έλεγες ?

Αντε, επειδή είσαι και καλό παιδί, θα αλλάξω σύντομα κι εγώ πηγή.
Είναι της μόδας ξέρεις να αλλάζουμε τελευταία τις πηγές μας.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Η ΔΕΗ αυτό που πρέπει να κάνει είναι να μου δώσει μια ανεξάρτητη γραμμή μέχρι τον πίνακα. Διαφορετικά θα τα μετατρέψω όλα τα συστήματά μου για να παίζουν μόνο με μπαταρία.
 

LUXMAN

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.994
Reaction score
69
Δεν ξερω αν αυτα βοηθουν την κουβεντα μας ....ειναι αποσπασμα απο την θεωρια της XLO οσον αφορα τα Balanced Speaker Cables .

Remember that every time current flows through a conductor (as, for example, signal current flowing through a speaker cable) an electromagnetic field is formed around that conductor of an intensity determined by the strength (amperage) of the current flow and in a direction consistent with the “Right Hand Rule”. Remember, also, that that electromagnetic field will collapse (and re-form) every time the (AC) music signal changes polarity, and that the collapse of that field will induce a current flow in every GROUNDED wire within it. In the case of speaker cables, because there are two conductor “legs”; because both legs are effectively grounded by the amplifier; and because each leg is within both its own electromagnetic field and that of the other leg, there will always be both “mutual” (the collapse of the field around leg “A” induces current flow in leg “B”) and “self” inductance (the collapse of the field around leg “A” induces current flow in leg “A”), and unintended extra induced current flows will always be generated within the cable and added to the musical signal from the amplifier.
These extra current flows may, depending on the specifics of the circuit, be either in phase with the music signal or out of phase. In either case, they constitute additional electromagnetic noise which reduces the total effective signal to noise ratio and masks, blurs or actually cancels out low level detail and ambience retrieval.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Αυτήν ακριβώς τη θεωρία χρησιμοποιεί προς όφελός της η εταιρεία DNM RESON.
Το επιτυγχάνει με έναν πολύ απλό τρόπο. Απομακρύνει αρκετά τους δύο αγωγούς μεταξύ τους ώστε να μην επηρρεάζει ο ένας τον άλλο.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Luxman, αυτό που λέει η XLO δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με τις 3 βασικές περιπτώσεις που εξετάζουμε εδώ.

Να τα διαβάζεις λίγο πριν τα ανεβάσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάμε αλλού.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Επειδή αναφερθήκαμε κάποια στιγμή στα ηλεκτρόνια και ειδικότερα εάν αυτά μετακινούνται ή όχι μέσα στο καλώδιο, θα έλεγα, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι στο εναλλασσόμενο σήμα (AC signal) τα ηλεκτρόνια δεν μετακινούνται μεγάλες αποστάσεις αλλά ταλαντώνουν γύρω από ένα σημείο ανάλογα με την συχνότητα του σήματος. Είναι κάτι σαν να έχεις μια τρόμπα νερού προσαρμοσμένη στο ένα άκρο ενός σωλήνα που περιέχει νερό και μειώνεις ή αυξάνεις ανάλογα την πίεση ώστε το νερό να μην προλαβαίνει να βγει από την μία ή την άλλη άκρη του σωλήνα.

Το καλώδια που έχουμε στα στερεοφωνικά μας , αν τα βλέπαμε σε ένα ειδικό μικροσκόπιο, θα παρατηρούσαμε ότι αυτά αποτελούνται από μία θάλασσα γεμάτη ηλεκτρόνια. Αυτά τα ηλεκτρόνια βρίσκονται μέσα στον αγωγό σε μία πλήρη ισορροπία με τα πρωτόνια. Αυτή η ισορροπία διαταράσσεται όταν εφαρμοστεί μία τάση που ανάλογα με την συχνότητα θα τα κάνει να μετακινηθούν .

Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν μας πουλάει τα ηλεκτρόνια που μας δίνει γιατί μας τα ξαναπαίρνει αμέσως πίσω. Πληρώνουμε τη ΔΕΗ απλά για την κίνηση αυτής της τρόμπας -την τρόμπα που λέγαμε στο παράδειγμά μας με το νερό- για να δημιουργήσει την απαιτούμενη ταλάντωση στα ηλεκτρόνια. Η ταλάντωση αυτή έχει συχνότητα 50 Hz, δηλαδή μέσα σε 1 δευτερόλεπτο το ηλεκτρόνια περνάει από το σημείο ισορροπίας του 50 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Φανταστείτε τι γίνεται όταν η συχνότητα γίνει 20.000 Hz, που είναι και το ανώτατο όριο της ακοής του ανθρώπου. Το ηλεκτρόνιο τότε περνάει 20.000 φορές από το ίδιο σημείο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Καλό σας απόγευμα.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Για το στρώσιμο θα τα πούμε άλλη μέρα γιατί είναι ένα πολυσύνθετο θέμα.

Απλά σας λέω ότι δεν υπάρχει απόλυτη οριζόνται και κατακόρυφη συμμετρία στα καλώδια. Αυτό ισχύει για τα φυσικά αλλά και για τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά τους. Τα χαρακτηριστικά αλλάζουν και με την πάροδο του χρόνου, οπότε λέμε ότι τα καλώδια έχουν μεταβλητά χαρακτηριστικά.

Επίσης ένα καλώδιο είναι πλήρως ισσοροπημένο (δεν έχει δηλαδή κατευθυντικότητα) όταν είναι απόλυτα συμμετρικό σε όλο του το μήκος (οριζόντια συμμερία). Παρουσιάζει δηλαδή απόλυτη συμμετρία και ως προς τα φυσικά αλλά και και ως προς στα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του.

Ενα απόλυτα συμμετρικό καλώδιο είναι πρακτικά αδύνατον να κατασκευαστεί από τον άνθρωπο σήμερα. Αυτή η συμμετρία διαταράσσεται και από την φυσική οξείδωση που δεν είναι πάντα ομοιόμορφη για όλο το μήκος του καλωδίου. Η οριζόντια συμμετρία είναι αυτή που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όταν εξετάζουμε φαινόμενα σαν την κατευθυντικότητα των καλωδίων.
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η κατευθυντικότητα έρχεται ταυτόχρονα και με το στρώσιμο. Δηλαδή ένα τελείως άστρωτο καλώδιο δεν είναι και τόσο πολύ κατευθυντικό. Με την πάροδο όμως του χρόνου και σε συνεχή χρήση η κατευθυντικότητα γίνεται περισσότερο αντιληπτή.

Για μένα το βελάκι της κατευθυντικότητας σε ένα καλώδιο, μας δείχνει την κλήση που θα πάρει η ζυγαριά όταν μία πηγή τάσης με χαμηλή αντίσταση εξόδου οδηγεί ένα φορτίο με υψηλότερη αντίσταση. Σε αυτή την περίπτωση, και για κάποιους άλλους λόγους, η ζυγαρία γέρνει προς την πλευρά του καλωδίου όπου συνδέεται το φορτίο.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Αυτά τα γράφουμε μόνο για όσους έχουν λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν με τον ήχο τους. Εννοείται ότι αυτά που γράφουμε εδώ μέαα σε αυτό το thread είναι ένας κόκκος μέσα στην έρημο.

Στην πραγματικότητα, και ειδικότερα στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, δεν μας απασχολούν τα θέματα περί κατευθυντικότητας και στρωσίματος στα καλώδια.
Μόνο στο High-End μας απασχολεί. Πουθενά αλλού.
Γι αυτό κουβέντα σε κανέναν, γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες .

Καταλαβαίνετε πιστεύω τι θέλω να πω με το τελευταίο μου σχόλιο.
 

Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Μόνο στο High-End μας απασχολεί. Πουθενά αλλού.
Γι αυτό κουβέντα σε κανέναν, γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες .

Καταλαβαίνετε πιστεύω τι θέλω να πω με το τελευταίο μου σχόλιο.
Ασε γιατί με αυτά που λές δίνουμε θάρρος σε κάποιους για να μας πούν παράξενους... :wink: :smile: :smile:

Ναι ρε σείς,τα καλώδια και στρώνουν και φορά έχουν,γιατί έτσι γουστάρουν. :smile: :smile:
Το είπα και ξαλάφρωσα... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Γιώργο Αναμ/δη, είμαστε παράξενοι αλλά με την καλή έννοια. Εδώ είναι και η διαφορά του Hi-Fi και το Hi-End. Ο σωστός χαϊεντάς πιστεύει ότι όλες οι μικρές λεπτομέρειες παίζουν το ρόλο τους στον ήχο. Οι προσπάθειές του δεν πάνε ποτέ χαμένες και στο τέλος είναι σίγουρο ότι κάτι θα κερδίσει σε ποιότητα. Εστω και ένα +3% σε απόδοση είναι αρκετό.

Με τα καλώδια δεν υπάρχει τέλος. Ενα όμως είναι το σίγουρο. Ποτέ μην περιμένουμε μεγάλες διαφορές, ειδικότερα όταν το σύστημά μας είναι μέτριο. Εγώ προσπαθώ με το ελάχιστο κόστος να φέρω το καλύτερο αποτέλεσμα από το σύστημά μου. Η κατευθυντικότητα των καλωδίων και το στρώσιμο δεν κοστίζουν τίποτα. Γιατί λοιπόν να είμαστε εμείς αντίθετοι.
Στην έκθεση που έγινε στο Πεντελικό γνώρισα τον κ. Van Den Hul. Μιλάει πολύ καλά Αγγλικά οπότε καταφέραμε να συνεννοηθούμε τέλεια. Μου είπε μεταξύ των άλλων ότι ο ίδιος πιστεύει και στην κατευθυντικότητα αλλά και στο στρώσιμο. Μάλιστα μου είπε ότι τα καλώδια ηχείων στρώνουν μέσα σε 1 ώρα, αλλά πρέπει να παραμένουν ακίνητα και να διατηρούν το σχήμα τους. Με κάθε αλλαγή σχήματος θέλουν άλλη μία ώρα.

Αυτά τα λίγα από τον κ. Van Den Hul.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Το τελευταίο σχόλιο περί αλλαγής του σχήματος των καλωδίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ένα αξιόπιστο blind test καλωδίων με τη μέθοδο του Α/Β ?
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω τα εξής :

Δεν περνάει μόνο εναλλασόμενο ρεύμα στα καλώδιά των ηχείων μας αλλά περνάει πάντα και μια μικρή ποσότητα τάσης DC.
Εχω μετρήσει τελικούς push-pull Α/Β ενισχυτές, που σε υψηλές στάθμες έβγαζαν στην έξοδό τους μέχρι και 1 volt DC. Λόγω αυτής της DC συνιστώσας έχουμε και μια μόνιμη ροή φορτσμένων σωματιδίων, είτε αυτά είναι ηλεκτρόνια είτε είναι πτωτόνια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένα κομμάτι ας πούμε καλωδίου χαλκού είναι ήδη φορτισμένο με ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Η συνολική φόρτιση βρίσκεται σε πλήρη ισσοροπία γι αυτό και έχουμε δυναμικό 0 (μηδεν) στα άκρα του. Οταν όμως αυτό το καλώδιο συνδεθεί σε μία πηγή τάσης, ή ας πούμε σε μία φορτισμένη μπαταρία, τότε χάνεται αυτή η ισσοροπία των φορτίων που υπήρχε πριν το καλώδιο αυτό συνδεθεί με την μπαταρία. Οπότε αυτό το πλεόνασμα φορτισμένων σωματιδίων αρχίζει να ρέει (να κινείται) μέσα στον αγωγό. Το πλεόνασμα φορτίων είναι αυτό που κινείται .
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Παρόμοιο φαινόμενο έχουμε και με τα ηχητικά κύματα. Τα σωματίδια του αέρα πάλλονται συγκρούονται με τα διπλανά τους και με αυτό τον τρόπο μεταφέρετε ο ήχος τελικά στο αυτί μας.
Δηλαδή δεν μεταφέρονται στο αυτί μας τα σωματίδια του αέρα που βρίσκονται δίπλα στο μεγάφωνο.
Στον αέρα δημιουργούνται εκείνη τη στιγμή αραιώματα και πυκνώματα. Δηλαδή η ακουστική πίεση δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία του χώρου μας.
Το ίδιο συμβαίνει όταν πετάμε μία πέτρα μέσα σε μία ήρεμη λίμνη. Δεν μετακινείται το νερό. Μεταφέρεται μόνο η ενέργεια της αρχικής ταλάντωσης σε μορφή ομόκεντρων δακτυλίων.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.586
Reaction score
126.366
Μεσιέ g.kar πάρε τα ηλεκτρόνιά σου και με τον κηδεμόνα σου!

Άκου κει...

Τώρα η πηγή σας φταίει, ε; Αχ, κ@λοτρίβεστε ομαδικώς με φαίνεται...
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
με τους βιντεοπροβολείς θέλεις θα ασχολούμαστε ?
πεταμένα λεφτά. Τον προβολέα θα τον βαρεθείς σύντομα και μετά θα βλέπεις μόνο από την τηλεόραση.
Ακου που σου λέω. Πεταμένα λεφτά, τα φωτόνια. Οπου και να τα στέλνεις αυτά σαν χαζά κουτουλάνε επάνω στο πανί. Ασε που πάνε και στραβά και παθαίνεις στο τέλος και αστιγματισμό μέχρι να τα φέρεις σε λογαριασμό.
Εκεί μόνος σου, κλεισμένος μέσα σε ένα μαύρο κελί να βλέπεις ψυχοπλακωτικές ταινίες ...
κρίμα το παλικάρι, και ήταν τόσο καλός στερεοφωνικάκιας .
 

LUXMAN

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.994
Reaction score
69
Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν μας πουλάει τα ηλεκτρόνια που μας δίνει γιατί μας τα ξαναπαίρνει αμέσως πίσω. Πληρώνουμε τη ΔΕΗ απλά για την κίνηση αυτής της τρόμπας -την τρόμπα που λέγαμε στο παράδειγμά μας με το νερό- για να δημιουργήσει την απαιτούμενη ταλάντωση στα ηλεκτρόνια. Η ταλάντωση αυτή έχει συχνότητα 50 Hz, δηλαδή μέσα σε 1 δευτερόλεπτο το ηλεκτρόνια περνάει από το σημείο ισορροπίας του 50 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Φανταστείτε τι γίνεται όταν η συχνότητα γίνει 20.000 Hz, που είναι και το ανώτατο όριο της ακοής του ανθρώπου. Το ηλεκτρόνιο τότε περνάει 20.000 φορές από το ίδιο σημείο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.
g.kar καλημερα . Αυτο που δεν καταλαβα ειναι πως μεταφερεται η ενεργεια μεσω της παλλινδρομησης των ηλεκτρονιων αν τα ηλεκτρονια παλλινδρομουν γυρω απο το σημειο ισορροπιας . Εξαιτιας της διαφορας δυναμικου δεν εχουμε διαδοχικη μετακινηση ηλεκτρονιων ως "ποσοτητα" απο το ενα ακρο στο αλλο ;
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
164
Λόγω αυτής της DC συνιστώσας έχουμε και μια μόνιμη ροή φορτσμένων σωματιδίων, είτε αυτά είναι ηλεκτρόνια είτε είναι πτωτόνια.
Τα πρωτόνια δεν "ρέουν", μιας και είναι τα κύρια δομικά συστατικά του ατόμου. Ρέουν τα ελέυθερα ηλεκτρόνια.
Η ιστορία με την απομάκρυνση των καλωδίων μεταξύ τους μου θυμίζει την ιστορία με την έρευνα για στυλό της ΝASA και τη χρήση μολυβιού από τους Ρώσους. :)
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Λόγω αυτής της DC συνιστώσας έχουμε και μια μόνιμη ροή φορτσμένων σωματιδίων, είτε αυτά είναι ηλεκτρόνια είτε είναι πτωτόνια.
Τα πρωτόνια δεν "ρέουν", μιας και είναι τα κύρια δομικά συστατικά του ατόμου. Ρέουν τα ελέυθερα ηλεκτρόνια.
Η ιστορία με την απομάκρυνση των καλωδίων μεταξύ τους μου θυμίζει την ιστορία με την έρευνα για στυλό της ΝASA και τη χρήση μολυβιού από τους Ρώσους. :)

Να και κάποιος που παρακολουθε. Ο Unforgiven.
Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις όπου έχουμε ροή θετικά φορτισμένων σωματιδίων.
Οπως για παράδειγμα στο εσωτερικό μέρος μιας μπαταρίας, στο σώμα κάθε ζώντος οργανισμοού, στους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές κ.λ.π.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλα τα μηχανήματά μας η καρδιά του τροφοδοτικού μας είναι οι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτές. Αυτοί λειτουργούν ταυτόχρονα και σαν φίλτρο υψηλών συχνοτήτων αλλά και σαν δεξαμενές ενέργειας (φορτίου).
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν μας πουλάει τα ηλεκτρόνια που μας δίνει γιατί μας τα ξαναπαίρνει αμέσως πίσω. Πληρώνουμε τη ΔΕΗ απλά για την κίνηση αυτής της τρόμπας -την τρόμπα που λέγαμε στο παράδειγμά μας με το νερό- για να δημιουργήσει την απαιτούμενη ταλάντωση στα ηλεκτρόνια. Η ταλάντωση αυτή έχει συχνότητα 50 Hz, δηλαδή μέσα σε 1 δευτερόλεπτο το ηλεκτρόνια περνάει από το σημείο ισορροπίας του 50 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Φανταστείτε τι γίνεται όταν η συχνότητα γίνει 20.000 Hz, που είναι και το ανώτατο όριο της ακοής του ανθρώπου. Το ηλεκτρόνιο τότε περνάει 20.000 φορές από το ίδιο σημείο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.
g.kar καλημερα . Αυτο που δεν καταλαβα ειναι πως μεταφερεται η ενεργεια μεσω της παλλινδρομησης των ηλεκτρονιων αν τα ηλεκτρονια παλλινδρομουν γυρω απο το σημειο ισορροπιας . Εξαιτιας της διαφορας δυναμικου δεν εχουμε διαδοχικη μετακινηση ηλεκτρονιων ως "ποσοτητα" απο το ενα ακρο στο αλλο ;
Εξαρτάται από την συχνότητα της πηγής που μας δίνει αυτό το δυναμικό. Οταν η συχνότητα είναι μηδεν (DC) τότε έχουμε συνεχή ροή από το ένα άκρο του καλωδίου στο άλλο. Οταν έχουμε εναλλασόμενη τάση αυτό δεν ισχύει.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
206
Luxman, πως μεταφέρεται ο ήχος από το μεγάφωνο στο αυτί μας ?
Ρέουν τα σωματίδια του αέρα από το μεγάφωνο στο αυτί μας ? Οχι βέβαια .
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.777
Μηνύματα
2.875.733
Members
37.949
Νεότερο μέλος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Top